Xiaomi Mi 10 Pro
recenze

Xiaomi Mi 10 Pro

Odvážná vlajka s prémiovou cenovkou
37

Xiaomi si u zákazníků vybudovalo renomé prodejem telefonů (a další elektroniky) se skvělým poměrem cena/výkon. Nejnovější Xiaomi Mi 10 Pro však od této strategie ustupuje. Ano, zájemci se mohou těšit na špičkový smartphone, ale už za prémiovou cenovku. Vyplatí se Xiaomi tento odvážný krok?

Xiaomi Mi 10 Pro je typickou vlajkovou lodí se vším všudy. Telefon nabídne krásný displej s 90Hz obnovovací frekvencí, supervýkonný Snapdragon 865 nebo 108Mpx hlavní fotoaparát. Jak se novinka povedla? A obhájí si vysokou cenu? Na to odpovím v této recenzi.

Xiaomi Mi 10 Pro – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Mi 10 Pro 256 + 8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,6 × 74,8 × 9 mm, 208 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ2 2020,

Obsah balení: včetně redukce

V černé krabičce je kromě smartphonu také 65W napájecí adaptér, kabel USB-A/USB-C a ochranné pouzdro z průhledného silikonu. Vítaným bonusem je pak redukce z USB-C na 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • 65W napájecí adaptér v balení
  • ochranné pouzdro + redukce

Konstrukční zpracování: krása pohledět

Design vlajkového Xiaomi Mi 10 Pro se vskutku povedl. Bílá záda s matnou povrchovou úpravou mění odstín na základě dopadajícího světla. Občas se tak mohou zdát mírně narůžovělá, což skvěle doplňují zlatorůžové rámečky. Zařízení se navíc velmi pohodlně drží, a to díky zaobleným bokům, první dojem je tedy více než skvělý.

Mi 10 Pro nezklame ani v dalších ohledech. Umístění ovládacích prvků je zcela klasické, na pravém boku tak najdeme vypínací tlačítko i kolébku ovládání hlasitosti. Kovový rámeček ozvláštňuje dvojice výrazných mřížek hlasitého reproduktoru (nahoře i dole) a na první pohled nenápadný infraport. Na spodní straně dále najdeme USB-C a šuplíček, do něhož se vleze pouze jedno nanoSIM karta, což je tak trochu škoda.

Zamrzí absence zvýšené odolnosti IP68.

Zpracování působí vskutku prémiově a díky bílým matným zádům nemusíte telefon neustále leštit, jako je tomu často u konkurence. Co mě překvapilo, nikoliv však v pozitivním slova smyslu, je absence zvýšené odolnosti IP68. Tou Xiaomi Mi 10 Pro, podobně jako nová Motorola Edge+, bohužel nedisponuje. Výrobce alespoň slibuje odolnost vůči postříkání vodou a dešti. Pro úplnost zmíním modul fotoaparátu na zadní straně, který je rozdělen a vzhledem ke specifikacím použitých snímačů vystupuje nad okolní povrch. Pokud vás kývání telefonu na rovném povrchu irituje, můžete využít dodávané pouzdro.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • praktický povrch zad
  • prémiové zpracování
Nelíbilo se nám
  • absence IP68
  • slot pouze na jednu nanoSIM

Displej: 90Hz velikán

Čínský výrobce nasadil do své vlajkové lodi jeden z nejlepších panelů současnosti. 6,67palcový Super AMOLED zobrazovač má krásné barevné podání, vysoký maximální jas, ale zároveň také opravdu nízký jas minimální, takže je příjemné telefon používat i v temném pokoji. Navíc nechybí 90Hz obnovovací frekvence, díky čemuž běží vše krásně plynule. Miniaturní výřez v levém horním rohu nepůsobí nijak rušivě a pokud chcete, můžete jej softwarově skrýt.

Optická čtečka funguje bleskurychle.

Výrobce musím pochválit také za bohaté možnosti nastavení Always On displeje. Určit si můžete styl animace při obdržení notifikace, ale také nápis, který si můžete upravit zcela podle vašich představ. Vybírat mezi několika animacemi odemknutí lze i u integrované čtečky otisků prstů. Ta je optická a funguje bleskurychle. Zcela výjimečně se mi stalo, že nezareagovala na první dobrou, v 99 % případech však fungovala příkladně. Rozlišení Full HD+ je pak podle mého názoru plně dostatečné a oceňuji také ochranu Corning Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • krásné barvy
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • široké možnosti nastavení

Zvuk: jedním slovem excelentní

Jak již bylo zmíněno v kapitole o konstrukci, Xiaomi Mi 10 Pro disponuje hned dvojicí reproduktorů, které hrají nadprůměrně nahlas a chlubí se velmi vysokou kvalitou zvuku. Na poměry telefonů překvapí také výraznější basy či neklesající kvalita přednesu i při vyšších hlasitostech. Pokud tak na telefonu často sledujete videa bez sluchátek, představuje Mi 10 Pro skvělou volbu.

Xiaomi Mi 10 Pro

Bohužel však již nezůstalo místo pro 3,5mm jack, na který stále někteří uživatelé nedají dopustit. Pro ně je zde k dispozici redukce z USB-C na 3,5mm jack, která umožní připojit oblíbená drátová sluchátka. Zcela bezproblémová byla rovněž kvalita telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • excelentní reproduktory

Výkon hardwaru: na hry jako stvořený

Xiaomi Mi 10 Pro je vybaveno 7nm+ Snapdragonem 865, který doprovází 8 GB operační paměti typu LPDDR5 a 256GB úložiště UFS 3.0, bohužel bez možnosti rozšíření. Podobně jako u ostatních vlajkových lodí tak máte naprostý dostatek výkonu na léta dopředu. Během používání nebo hraní her jsem se nesetkal s žádnými záseky či zpomalováním.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na roky dopředu

Výdrž baterie: 65W rychlík

O zásobování energií se stará integrovaná 4 500mAh baterie, kterou můžete extrémně rychle nabít dodávaným adaptérem. Využít však můžete také 30W bezdrátové nabíjení a dokonce nechybí ani 5W reverzní, kterým lze poskytnout energii například vašemu chytrému příslušenství. Rychlost drátového i bezdrátového nabíjení je špičková, jak je na tom ale novinka s výdrží?

Xiaomi Mi 10 Pro

Během několikadenního používání jsem zpravidla nabíjel telefon každý večer s tím, že mi zůstalo 30 až 40 % k dobru. Při menší zátěži a vypnutém Always On displeji věřím, že byste se bez problémů dostali na jeden a půl a možná i dva dny výdrže.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 32 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 38 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 46 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 54 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • superrychlé nabíjení

Konektivita: připraven na budoucnost

Xiaomi Mi 10 Pro potěší i ty nejnáročnější uživatele. Kromě podpory 5G sítí nabídne rovněž Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 nebo navigační služby GPS, GLONASS, BDS, QZSS a evropské Galileo. Výhodou je také přítomnost infraportu pro ovládání další elektroniky a samozřejmě nechybí ani NFC.

Xiaomi Mi 10 Pro
Líbilo se nám
  • kompletní výbava včetně infraportu

Fotoaparát: 8K video a 108Mpx rozlišení

Xiaomi neponechalo nic náhodě a svou vlajkovou loď vybavilo soustavou několika snímačů. Začněme hlavním fotoaparátem o rozlišení 108 Mpx, který známe z Xiaomi Mi Note 10. Kombinuje čtyři pixely do jednoho na rozdíl od Galaxy S20 Ultra 5G, jenž skládá hned devět pixelů. Podává přesvědčivé výsledky při focení přes den i za šera, ve většině případech má líbivé, avšak nijak přehnaně saturované barvy, vysoký dynamický rozsah a velké množství detailů.

108Mpx snímač 12Mpx teleobjektiv 8Mpx teleobjektiv 20Mpx ultraširokoúhlý objektiv
Světelnost objektivu f/1.69 f/2.0 f/2.0 f/2.2
Velikost senzoru 1/1,33" 1/2,55" 1/4,4" 1/2,8"
Ohnisko 24mm 50mm 94mm 13mm
Velikost pixelů 0,8 µm 1,4 µm 1,0 µm 1,0 µm
Typ stabilizace optická stabilizace bez OIS optická stabilizace bez OIS
Typ ostření PDAF, Laser AF Dual Pixel PDAF PDAF autofocus

Dále si výrobce připravil hned dva teleobjektivy. První má rozlišení 12 Mpx a světelnosti f/2.0, chlubí se dvojnásobným optickým přiblížením. Druhý pak nabídne až 5× přiblížení, které je kombinací přiblížení digitálního a optického. Teleobjektivy skvěle poslouží pro zachycení vzdálených objektů. Kvalita takto pořízených snímků vás nezklame. Parametry jako úroveň detailů, dynamický rozsah i barevné podání jsou na velmi dobré úrovni, v některých případech si lze všimnout pouze vyššího výskytu šumu.

Ultraširokoúhlý objektiv poslouží také jako makro kamerka.

U vlajkové lodi pochopitelně nemůže chybět ani ultraširokoúhlý objektiv, který má rozlišení 20 megapixelů a světelnost f/2.2. Díky autofocusu navíc zároveň poslouží také jako makro kamerka. Ultraširokoúhlé snímky vypadají rovněž dobře a mají velmi podobné barevné ladění jako fotografie pořízené ostatními fotoaparáty. Za horšího osvětlení nebo při focení v noci jsou výsledky již slabší se spoustou šumu.

Hlavní snímač vs. dvojnásobné přiblížení
Hlavní snímač vs. ultraširokoúhlý objektiv
Noční režim, 108Mpx režim, makro režim a bokeh efekt

Xiaomi Mi 10 Pro – 8K 30 FPS

Výrobce si dal záležet také na videu, které můžete pořídit až v 8K při 30 FPS, případně alternativně ve 4K či Full HD. Použitelnost 8K videa je samozřejmě diskutabilní, kvalitu videozáznamu můžete zhodnotit z přiložených nahrávek.

Líbilo se nám
  • kvalitní soustava snímačů
  • možnost natáčet video až v 8K
  • dobře fungující noční režim
  • autofocus u ultraširokoúhlého objektivu

Software: Android 10 s příchutí MIUI

Po softwarové stránce se můžete těšit na nejnovější Android 10 doprovázený nadstavbou MIUI 11 (brzy by však měla být dostupná MIUI 12). Během používání byly v telefonu nainstalovány květnové bezpečnostní záplaty. MIUI přináší spoustu vlastních aplikací a vychytávek, například rychlé uvolnění RAM nebo herní režim. Subjektivně mi však přijde prostředí složitější, než by muselo být a příznivcům spíše čistého Androidu nemusí vyhovovat.

Líbilo se nám
  • květnové bezpečnostní záplaty
Nelíbilo se nám
  • někomu může vadit mírně nepřehledná nadstavba MIUI

Zhodnocení

Xiaomi Mi 10 Pro je až na pár menších nedostatků klasickou vlajkovou lodí, která oplývá skvělou výbavou, slušnou výdrží, kvalitními fotoaparáty nebo excelentním displejem. Mezi malé výtky se řadí absence zvýšené odolnosti IP68 a osobně bych ocenil také jednodušší a přehlednější prostředí nadstavby MIUI, což je však otázkou preferencí a zvyku.

Xiaomi Mi 10 Pro

Zásadním rozhodovacím kritériem při nákupu nového telefonu je pochopitelně cena, což platí dvojnásob u prémiových modelů, kterým Mi 10 Pro bezpochyby je. Domnívám se, že fanoušci této značky nejsou zvyklí na takto drahé telefony a navzdory plošnému zdražování u jiných výrobců je může vysoká cenovka odradit. S tím tak trochu souvisí i nedávné oficiální ukončení prodejů řady Mi 10 v České republice. Oficiálně z důvodu velké poptávky na čínském trhu, vystává však otázka, jestli to není spíše kvůli menšímu zájmu českých zákazníků.

V každém případě se jedná o podařený smartphone, který vám mohu doporučit. Pokud překousnete výše zmíněné neduhy a dokážete jej sehnat za slušnou cenu, směle do toho.

Konkurence

S ohledem na fotovýbavu se nabízí vlajkový Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, který je ovšem ještě o několik tisíc korun dražší. Nechybí mu zvýšená odolnost IP68 nebo 120Hz AMOLED displej.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G 512 GB + 16 GB

Rozměry167 × 76 × 8,8 mm, 221 g
DisplejAMOLED, 6,9" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Alternativně doporučuji zvážit nákup OnePlus 8 Pro, který se pohybuje v podobné cenové relaci, nabídne však lepší ultraširokoúhlý objektiv, takřka čistý Android a 120Hz displej s o něco větší uhlopříčkou a jemnějším rozlišením.

OnePlus 8 Pro

Rozměry165,3 × 74,4 × 8,5 mm, 199 g
DisplejAMOLED, 6,78" (3 120 × 1 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 510 mAh
xiaomi-mi-10-pro
Klady
  • dlouhá výdrž s extrémně rychlým nabíjením
  • prémiový design i zpracování
  • povedená soustava fotoaparátů
  • excelentní duální reproduktory
  • špičkový výkon
  • krásný 90Hz displej
Zápory
  • slot pouze na jednu SIM
  • absence odolnosti IP68
Diskuze ke článku
Khan
"Ano, zájemci se mohou těšit na špičkový smartphone, ale už za prémiovou cenovku. Vyplatí se Xiaomi tento odvážný krok?"

To ten text pripravujete mesic predem ? :D Myslim ze uz i oficialni zastoupeni pro CZ trh dalo jasne najevo ze se ten krok nevyplatil a dokonce to byl absolutni propadak. Nevybavuju si nejakej lepsi telefon kterej by zmizel tak rychle z trhu kvuli prodejnosti :) Po skvelem telefonu jako byla Mi9 je toto hroznej fail.
nezmar
aj tak sa prestal predavat u nas lebo nemalo to ziadny uspech, s tou cenou za ktore clovek moze mat apple sa ani nedivim.
Ondřej
Tohle je nějaká specialita mobilenetu. Recenzovat telefony, až když se skoro přestávají prodávat, případně ty, co jsou neprodejné kvůli absenci GMS. ROFL!
Mara Studna
Mara Studna
Naposledy upraveno: 28. 6. 2020 09:54
Je to jistě dobrý telefon,ale na to co umí a jaký je,si zkrátka svojí cenu nemůže obhájit,proto byl také stažen z trhu a to,že důvodem je vysoký zájem v domovské Cíně,jsou podle mého jen výmluvy.Vysokou cenou také jistě zklamal mnohé příznivce této značky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze