Xiaomi Amazfit GTS
recenze

Xiaomi Amazfit GTS

Hranatý AMOLED v hlavní roli
22

Chytrý náramek Xiaomi Mi Band se i po několika letech od představení originálního modelu stále těší obrovské popularitě a lze jej bez nadsázky označit za zařízení, které do velké míry formovalo trh s wearables. Jak se Xiaomi povedl další produkt z této kategorie? Sklidí Amazfit GTS stejný úspěch?

Chytré hodinky Xiaomi Amazfit GTS se zcela jasně inspirovaly Apple Watch. Na jednu stranu na ně bude spousta uživatelů nahlížet jako na jejich pouhou kopii, na stranu druhou, proč ne? Léty ověřený design se mnoha uživatelům líbí a papírovými specifikacemi Amazfit GTS rozhodně nezarmoutí. Jak se hodinky s hranatým displejem osvědčily v našem testu?

Xiaomi Amazfit GTS – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Amazfit GTS

Kompletní specifikace
Konstrukce43,3 × 36,3 × 9,4 mm, 24,8 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,65" (348 × 442 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor220 mAh, nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostprosinec 2019,

Obsah balení: nic nechybí

V papírové krabičce kromě samotných hodinek s již nasazeným řemínkem najdeme pouze nabíjecí kolébku s koncovkou typu USB-A a papírové příručky.

Líbilo se nám
  • vše, co byste očekávali

Konstrukční zpracování: sklo a hliník

Líbí se vám Apple Watch? To je asi hlavní otázka, kterou byste si měli položit, pokud uvažujete o koupi Xiaomi Amazfit GTS. Pokud ano, pak se vám budou líbit i GTS, pokud ne, porozhlédněte se raději jinde. Amazfit GTS totiž Apple Watch kopírují nejen svým hranatým tvarem, ale také vcelku podobnými rozměry nebo stejně umístěnou korunkou. Ta je zároveň jediným hardwarovým ovládacím prvkem a na rozdíl od Apple Watch s ní nelze otáčet, pouze ji mačkat. Amazfit GTS bohužel nenabízí ani haptickou odezvu, která u Apple Watch je.

Hodinky jsou také zpracovaný z kvalitních materiálů. Tělo tvoří kombinace hliníku a tvrzeného plastu na spodní straně, kde jsou také senzory měření srdečního tepu. Dodávány silikonový pásek se dá v případě potřeby naštěstí snadno vyměnit za jiný o šířce 20 mm. Hodinky se také pohodlně nosí, a to i díky nízké hmotnosti přibližně 25 gramů (bez pásku).

Dodávaný pásek působí obyčejně, ale svou funkci splní.

Na konec bych rád zmínil zvýšenou odolnost, konkrétně vám výrobce zaručuje vodotěsnost až do 5ATM, takže s hodinkami můžete plavat. V běžném životě vám tak odpadá starost o to, abyste hodinky nenamočili při umývání rukou nebo sprchování. Do vířivky, sauny či moře byste si však měli Amazfit GTS raději sundat. Xiaomi také chválím za to, že nabízí hned několik, jmenovitě šest, barevných variant, takže se hodinky prodávají nejen ve fádní černé, ale také například v modré nebo žluté. Dodávaný silikonový pásek působí poměrně obyčejně, ale svou funkci splní.

Srovnání s Apple Watch Series 3
Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • příjemně se nosí
  • zvýšená odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • více barevných provedení
Nelíbilo se nám
  • kopírování designu Apple Watch může být pro někoho nevýhodou

Displej: někdo to rád hranaté

Hranatý displej Amazfit GTS se chlubí uhlopříčkou 1,65 palce a velmi slušnou jemností 341 pixelů na palec, hlavně se však jedná o panel typu AMOLED, který má líbivé barevné podání, sytou černou i dostatečně vysoký jas, takže není problém s čitelností ani na přímém slunečním světle. Během zhruba dvoutýdenního používání jsem na displeji nezaznamenal jakýkoliv škrábanec, na čemž má svůj podíl pravděpodobně také ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3.

Pochválit musím i dobře fungující automatickou regulaci jasu, kterou však můžete deaktivovat a vše ponechat na vlastním uvážení. Dokonce nechybí ani Always On režim, který je podobný jako u nedávno testovaných Honor Magic Watch 2. Na výběr tak máte buď digitální ukazatel hodin, nebo klasické ručičkové hodiny. Klasické ciferníky (když máte displej rozsvícený), lze do hodinek uložit až tři, více ciferníků bohužel hodinky uchovat ve své interní paměti neumí. Z aplikace Amazfit si naštěstí můžete doinstalovat další. Mírně mě však zklamala rychlost nahrávání nových ciferníků, kdy synchronizace nového ciferníku mezi telefonem a hodinkami zabere zhruba jednu minutu. U ostatních výrobců je to přitom zpravidla otázkou pár sekund.

Líbilo se nám
  • ochrana Gorilla Glass 3
  • velká uhlopříčka
  • vysoká jemnost
  • kvalitní podání barev
  • spolehlivá automatická regulace jasu
  • k dispozici i Always On režim
Nelíbilo se nám
  • pomalé načítání nových ciferníků
  • hodinky v paměti uchovají pouze tři ciferníky

Systém: prozatím pouze anglicky

Xiaomi vsadilo na proprietární operační systém, do kterého bohužel nelze doinstalovat jakékoliv aplikace, takže jste odkázání na milost výrobce, který může, ale nemusí, funkcionalitu v budoucnosti rozšiřovat. Další, na první pohled viditelnou, nevýhodou (pro některé jazykově nevybavené uživatele) může být absence češtiny, kterou, doufejme, výrobce v budoucnu do hodinek přidá formou aktualizace.

Na přijaté notifikace bohužel nelze odpovídat.

Pochválit však mohu navigaci systémem, která je intuitivní a probíhá svajpováním po displeji. Nahoře tak najdete notifikační lištu, ve které můžete upravit jas displeje, zapnout svítilnu (bílé svítící displej), zamknout obrazovku nebo aktivovat režim nerušit. Po stranách najdete údaje o vašem srdečním tepu a také o ušlých krocích. Když se vydáte směrem dolů, dostanete se do menu, kde najdete položky jako budík, počasí, cvičení, srdeční tep nebo hudba. Do hodinek si hudební soubory nahrát nelze, takže můžete v této sekci pouze přepínat mezi jednotlivými skladbami přehrávanými na telefonu (například přes Spotify), případně upravovat hlasitost.

Notifikace, které vám na hodinky chodí, jsou bohužel pouze informativní. Na přijaté zprávy tak nelze nijak odpovědět a můžete se přinejlepším podívat na předmět, případně část textu, kterou vám někdo poslal. Povolení notifikacím udělíte v aplikaci Amazfit na telefonu. Hodinky vás pochopitelně také upozorní také na volání a probudí vás vibrováním.

Stáhnout Amazfit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • možnost doinstalovat ciferníky
  • jednoduché a intuitivní ovládání systému
Nelíbilo se nám
  • prostředí zatím pouze v angličtině (pravděpodobně vyřeší budoucí aktualizace)
  • na notifikace nelze nijak odpovídat

Výkon: hrubý výkon chybí, ale ničemu to nevadí

Xiaomi zůstává na informace o použitém čipsetu či velikosti RAM skoupé, takže pokud rádi sledujete nejrůznější benchmarky a rádi poměřujete hardwarové specifikace telefonů, případně chytrých hodinek, zklamu vás. Důležitější však bude informace o plynulosti chodu systému a k tomu nemám výtku. Ano, rychlejší reakce mají například zmiňované Apple Watch, ale z hlediska komfortu si nelze na nic stěžovat. Hodinky poslouchají a s případným zpomalením některé z animací jsem se setkával minimálně.

Líbilo se nám
  • hladký chod

Výdrž: 10 dní bez problémů

Výrobce tentokrát vsadil na baterii o kapacitě 220 mAh, která se postará zhruba o 12denní výdrž. Pochopitelně hodně záleží na stylu, kterým hodinky používáte. Pokud například zapnete měření srdečního tepu po minutě a často budete využívat GPS, výdrž se podstatně zkrátí. Velkým žroutem baterie je rovněž Always On displej, který výdrž nemilosrdně zkrátí na zhruba 4 až 5 dnů používání.

Xiaomi Amazfit GTS

Nabíjení probíhá proprietární magnetickou kolébkou, ke které se hodinky okamžitě přichytí. Díky koncovce USB-A můžete nabíjet z většiny počítačů nebo sáhnout po adaptéru od vašeho smartphonu. Nabití zabere zhruba dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • snadné nabíjení
Nelíbilo se nám
  • razantní zkrácení výdrže při Always On režimu

Sportovní a zdravotní funkce: rozumí si se Stravou

V hodinkách je hned 12 sportovních režimů, mezi kterými najdeme i aktivity, jako je lyžování, plavání na otevřeném prostranství nebo volný režim „freestyle“. Xiaomi musím pochválit za to, že si rozumí s platformou Strava, do které lze naměřené hodnoty vyexportovat. Při sportování na otevřeném prostranství navíc můžete využít integrované podpory GPS a systému Glonass, které změří vaši trasu.

Hodinky porovnávají vaše výsledky s jinými uživateli.

Naprostou samozřejmostí je poté měření ušlých kroků či srdečního tepu. Na rozdíl od jiných chytrých hodinek (a částečně také díky hranatému displeji) Amazfit GTS zobrazí pěkný graf srdečního tepu za dané časové období. Více informací včetně možností nastavení samozřejmě najdete až v aplikaci Amazfit nainstalované ve vašem telefonu s operačním systémem Android nebo iOS. Zde si rovněž můžete nastavit, jak často má být srdeční tep měřen, což se zákonitě projeví na výdrži hodinek. Malým gamifikačním prvkem je také možnost porovnat vaše výsledky s dalšími uživateli. Dozvíte se tak například, že jste daný den chůzí uspořili několik litrů paliva nebo jste předstihli 79 % uživatelů. Obdobně je tomu u spánku, kdy se můžete dozvědět informace o tom, kolik času jste strávili v jednotlivých spánkových fázích, případně obdržet doporučení, jak spánek zkvalitnit.

Aplikace Amazfit je v češtině (až na pár výjimek) a funguje přesně tak, jak byste očekávali. Nastavíte si zde nejen druh ciferníku, ale také povolíte upozornění u jednotlivých aplikací, případně dáte hodinkám povel, aby vás upozornily, pokud příliš dlouho nečině sedíte na místě a měli byste se hýbat.

Líbilo se nám
  • podrobné informace o srdečním tepu, ušlých krocích nebo spánku
  • povedená aplikace pro telefony
  • 12 sportovních aktivit
  • srovnání s dalšími uživateli

Zhodnocení: své zájemce si najdou

Xiaomi Amazfit GTS jsou povedené hodinky, které mají stejné nevýhody jako většina konkurence v této cenové relaci. Jmenovitě jde o nemožnost reagovat na notifikace nebo uzavřený operační systém, do kterého nelze doinstalovat aplikace. Diskutabilní může být pro někoho také design – někdo jej bude považovat za výhodu, jiný za důvod, proč si hodinky nekoupit.

Xiaomi Amazfit GTS

V čem mají Amazfit GTS rozhodně výhodu, je příznivá cena, která činí přibližně čtyři tisíce korun i s daní. Těšit se můžete také na nadprůměrnou výdrž, povedený displej i bohaté sportovní funkce. Hodinky bych se tak rozhodně nebál doporučit, chybu jejich nákupem neuděláte.

Konkurence

Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje hranatý displej, nebo jen nechcete na ruce nosit klon Apple Watch, zkuste Amazfit GTR s klasickým kruhovým displejem a de facto identickými funkcemi.

Xiaomi Amazfit GTR 47mm

Rozměry47,2 × 47,2 × 10,8 mm, 36 g
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Fotoaparát
Procesor
PaměťRAM: 16 MB, úložiště: 40 MBne
Akumulátor410 mAh

Další alternativou jsou hodinky Honor Magic Watch 2, které rovněž sází na kruhový displej. Navíc mají podle mého názoru dospělejší design, ale také 4GB interní paměť a dokonce s nimi můžete i volat.

Honor MagicWatch 2 46 mm

Rozměry45,9 × 45,9 × 10,7 mm, 41 g
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Fotoaparát
Procesor
PaměťRAM: 32 MB, úložiště: 4 GBne
Akumulátor455 mAh
xiaomi-amazfit-gts
Klady
  • krásný AMOLED displej
  • dlouhá výdrž
  • bohatá nabídka sportovních funkcí
  • povedená aplikace na telefon
  • příznivá cena
  • několik barevných variant
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • systém hodinek v angličtině
  • nelze reagovat na notifikace
  • bez interního úložiště
Diskuze ke článku
Naxalite
Cena je výhoda? Tím jste celou recenzi pohřbili a udělali z ní fakticky reklamu. Toto zařízení je v podstatě jen fitness náramek se vzhledem hodinek. Což o to, nic proti tomu ale cena tomu naprosto neodpovídá. Sekání v UI je strašné, ale asi se s tím dá žít. Nemožnost použít jako prehravac hudby s bt sluchátky takové zařízení taky pohřbívá. V podstatě se mi tvarově líbí, Always on display bez nutnosti každý den nabíjet je taky fajn. Za 2000 by to bylo super, ale 4000 je dost sebevědomá cenovka za náramek bez OS, BT a NFC
Veronika
Mám je cca měsíc a jsem spokojená :) už jsem vyzkoušela Fitbit Ionic (za tu cenu jsem je ani nevyužila - hodinkama neplatím, hudbu jsem poslouchala minimálně a odpovídat na zprávy taky nepotřebuju), pak Huawei Band 3 Pro.. A konečně jsem spokojená.. Vzhled super (mám zlaté), displej boží, potěšilo mě počasí i třeba výškoměr.. GPS skvělá, bez toho už dnes nemá cenu nic kupovat. I když běhám i s mobilem, takže k tomu hodinky ani nepotřebuji. Z ciferníků je stále nejlepší ten původní základní, protože zobrazuje fakt vše a dá se i ručně upravit co chcete mít na displeji. Angličtina nevadí, ale jestli někdy bude i čeština, tím líp. Při cvičení se mi konečně nestává, že bych si je nechtěně pauzla, protože nereagují na dotek displeje, ale na stlačení tlačítka, které jen tak omylem nezmacknete, takže super.
Mi.
Jako stylový náramek pro nenáročné je to OK, pohřbívají to nedostatky viz. Příspěvek výše. Aplikace od xiaomi je taky k pláči. Použitý HW je nepřesný. Po amazfit 2 a GTR, které za ty peníze byly opravdu k ho. ničemu jsem na tuto značku zanevřel. Pro sportovce je tu Garmin, který nabízí spoustu modelů, pro ty, kteří chcou amoled má garmin také moznosti. Navíc ovládání a aplikace je o několik levelů výše a je radost je používat. Což se u xiaomi říci nedá :)
Milan
Za sebe mohu doporučit. Sice je to takový chytřejší náramek, kde nelze doinstalovat aplikace, ale to beru jako výhodu, protože vydrží nesrovnatelně dlouho nabité, oproti ostatním, stejně jako výdrž při zapnuté gps. Abych si mohl instalovat aplikace, ale po pár hodinách při zapnuté gps mi hodinky vypnuly, tak to vážně nepotřebuji. Funkcemi jsou dál než běžné náramky, stejně tak je nesrovnatelný použitý hw... Senzory jsou přesné, gps také, takže pro občasný záznam sporotovní aktivity, naprosto dostačující. Vychazí pravidelně aktualizace, které přidávají funkce a zpříjemňují používání, takže nejaké záseky v menu jsou dávno minulostí a pokud dělám sport rekreačně, nemají cenu hodinky od Garminu apod., jejich potenciál potom zůstane nevyužitý. Tohle je dnes někde okolo tří tisíc, takové Garminy stojí více jako trojnásobek. Takže asi tak. Tohle si nekoupí vrcholový sportovec, stejně jako si nekoupím Garminy, když sem tam běhám, jezdím na kole apod. Já jsem spokojený.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze