Xiaomi Amazfit GTR
recenze

Xiaomi Amazfit GTR

Sportovní a přitom elegantní
25

Cenově dostupné sportovní hodinky jsou na trhu často nedostatkovým zbožím. Situaci již nějaký ten pátek zachraňují například hodinky Amazfit GTR, které vznikají pod taktovkou Xiaomi. Jedná se o lehké elegantní hodinky s kvalitním displejem a dlouhou výdrží. Jsou dobrou volbou, nebo je nízká cena vykoupena vážnými ústupky?

Vlastní chytré hodinky Xiaomi představilo teprve koncem loňského roku. I předtím jste se ale mohli setkat s obdobnými zařízeními, která mohou být označena jako Xiaomi, nicméně o výrobu se stará sesterská společnosti Huami. To platí také pro chytré hodinky Amazfit GTR, které na českém trhu častěji najdete právě zařazené mezi produkty Xiaomi. Úvodem řekněme, že se jedná o jedny z nejlevnějších chytrých hodinek (nikoliv náramků). Přesto nabízí poměrně dost funkcí, jako je GPS, kvalitní displej či podrobné sledování sportovních aktivit. V dnešní recenzi se podíváme, zda to v kombinaci s dobrou cenou bude stačit na úspěch.

Xiaomi Amazfit GTR – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Amazfit GTR 42mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42,6 × 42,6 × 9,2 mm, 25,5 g, odolnost: IP68
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (42 mm), zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
PaměťRAM: 16 MB, vnitřní paměť: 40 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor195 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:35 hodin
Dostupnostčervenec 2019,

Obsah balení: nezbytné minimum

V černé krabičce najdete již připravené hodinky s páskem a dále nezbytnou nabíjecí stanici, která je na jedné straně zakončena USB-A konektorem. Dále již v prodejním balení naleznete jen štos nezbytných návodů.

Xiaomi Amazfit GTR

Konstrukční zpracování: decentní elegance

Amazfit GTR vsadily na elegantní a čistý design s kruhovým tvarem ciferníku. Málokteré hodinky vypadají na první pohled tak pěkně. Výrobce navíc nijak nešetřil a nasadil tělo z nerezové oceli, které povyšuje hodinky do lepší společnosti. Hodinky nejsou nijak tlusté a jsou navíc příjemně lehké, tudíž o nich na ruce po pár dnech takřka ani nevíte.

Málokteré hodinky vypadají na první pohled tak pěkně.

Při koupi si nejen můžete vybrat ze dvou velikostí, přičemž my testujeme menší 42mm variantu, ale také řemínek. Může jít o verzi imitující kůži, případně zcela obyčejný umělý řemínek, který můžete vidět na našem testovacím kousku. Nutno podotknout, že k jinak pěkným hodinkám příliš nesedí, ale velmi záleží, jak a kde je budete využívat. Pro sportovní účely se samozřejmě lépe hodí řemínek umělý. Uchycení řemínku je však zcela standardní, můžete jej tudíž libovolně měnit.

Amazfit GTR plní certifikaci IP68 a jsou odolné do 5 atmosfér, tudíž jim nevadí prach a jsou vhodné také k plavání. Pozor však na potápění, na to uzpůsobeny nejsou. Po stranách hodinek jsou dvě kovová tlačítka. Jejích umístění je naprosto perfektní a pohodlně se tisknou. Horní hodinky rozsvítí, případně vás vrátí z menu domů. Spodní tlačítko je uživatelsky programovatelné, můžete skrze něj spustit libovolnou aplikaci.

Zadní strana ukrývá nejen piny pro nabíjení, ale také senzor pro měření srdečního tepu. Měření může probíhat takřka nepřetržitě, případně vždy, když jej vyvoláte. Přístup je rychlý, přímo z hlavní obrazovky.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • zvýšená odolnost
  • příjemná hmotnost i rozměry

Displej: klasický a kvalitní

Čelní strana je líbivá i ve zhasnutém stavu, jakmile však zapnete displej, budete zářit spokojeností. Nasazen je 1,2palcový OLED panel, který zaujme sytými barvami a působivým podáním černé. Rozlišení 390 × 390 pixelů je více než dostatečné a obávat se nemusíte ani o ochranu. Displej je mírně zapuštěný, navíc krytý sklíčkem Gorilla Glass 3.

Xiaomi Amazfit GTR

Jas je vcelku dostatečný a lze jej nechat regulovat automaticky. Hodinkám nechybí ani funkce Always on, kdy si můžete nastavit, co se na displeji zobrazí a zda bude svítit jen chvíli, nebo nepřetržitě. Pokud budete šetřit baterii a displej ponechávat vypnutý, lze jej rozsvítit i otočením zápěstí. Bohužel toto gesto ne vždy funguje spolehlivě.

Líbilo se nám
  • OLED s jemným rozlišením
  • spolehlivá autoregulace jasu
  • odolné sklíčko obrazovky
  • rychlé rozsvícení displeje po zvednutí zápěstí...
Nelíbilo se nám
  • ...nefungující zcela spolehlivě

Systém a propojení: ve vlastním světě

Ke správné funkčnosti hodinek je nutné si do telefonu stáhnout aplikaci Amazfit. Propojení obstarává Bluetooth 5.0 a podmínkou je zařízení s Androidem 5.0 a novějším, případně iOS 10 a novější. Prvotní párování a nastavování zabere zhruba 10 minut a následně už můžete hodinky používat. Rychle zjistíte, že prostředí je anglicky a bude nutné se s tím smířit – čeština stále chybí. S češtinou jsou problémy i v aplikaci na telefonu, kde je vždy přeloženo jen něco.

Prostředí hodinek

Orientace v prostředí je velmi intuitivní a připomíná hodinky od Samsungu nebo systém Wear OS. Hlavní menu vytáhnete odspodu nahoru, krok zpět se provádí tahem zleva doprava v jakékoliv nabídce. Domovské obrazovky jsou celkem tři, dvě boční mají pevně daný přístup ke krokoměru a měření srdečního tepu.

Středová obrazovka je vyhraněna ciferníku, který lze měnit. V hodinkách jsou vždy k dispozici pouze tři, což jde zřejmě na vrub nepříliš velké 40MB interní paměti, která uživateli ani není nijak přístupná. Jeden ze tří ciferníku lze vždy přepsat jiným, a to skrze aplikaci Amazfit. V ní si lze vybrat z desítek různých ciferníku. Nutno však podotknout, že většina je poměrně šílených a nepřehledných. Inu, vkus asijských uživatelů je odlišný. Tah po displeji odshora dolů pak zpřístupní lištu s rychlým nastavením. Můžete zde rychle změnit jas displeje, zapnout úsporný režim, svítilnu (displej se bílé rozzáří) i zapnout režim nerušit.

Aplikace Amazfit

Chytré hodinky by měly být též prodlouženou rukou smartphonu a pokud si vše nastavíte, budou vás informovat o novinkách z různých aplikací. Hodinky zavibrují a na displeji se zobrazí například část textu e-mailu nebo zprávy. Více však zobrazit nejde a na notifikace nelze ani nijak reagovat. Pokud si navíc notifikaci ihned nepřečtete, budete ji nuceni posléze hledat až v menu, což není příliš praktické. Jelikož hodinkám chybí reproduktor i mikrofon, nelze vyřídit hovory. Kromě slabých notifikací zamrzí také fakt, že výbavu hodinek nijak nerozšíříte a musíte se smířit s tím, co umí.

Spolehnout se můžete také na tradiční funkce budíku, stopek či minutky. Praktickou věcí je počasí či ovládání přehrávače hudby v telefonu. Funguje dobře i v případě Spotify.

Stáhnout Amazfit

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přehledné menu systému
  • bezproblémové spojení s telefonem
Nelíbilo se nám
  • uzavřenost systému
  • nelze doinstalovat aplikace
  • v hodinkách chybí čeština

Výkon a konektivita: bez problémů

Chod hodinek je přímo ukázkový, na nic se nečeká a procházení nabídek i otevírání jednotlivých položek je rychlé. Kromě již zmíněného Bluetooth 5.0 jsou hodinky vybaveny také GPS a GLONASS, což se hodí pro sportovní aktivity. Naopak se nedostalo na Wi-Fi, která vám ale s ohledem na možnosti systému zřejmě tolik chybět nebude. V Amazfit GTR je zabudováno i NFC, jenže bohužel funguje pro platby AliPay, které u nás funkční nejsou. Ve výsledku se tak maximálně můžete chlubit, že máte hodinky s NFC, ale v praxi jej nijak nevyužijete.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.1
  • GPS
Nelíbilo se nám
  • NFC u nás nevyužijete

Výdrž: velmi dobrá

Chuť si lze po nevyužitelnosti NFC spravit u výdrže. Ta je naprosto skvělá zejména u větší verze, špatná však není ani u námi testované menší. Pokud budete hodinky využívat především na notifikace, vydrží pohodlně více než týden na nabití. Při častějším využívání GPS či aktivním displeji výdrž klesá. Zásadní také je, jak si nastavíte režim Always-on. Bude-li displej neustále svítit, kapacita baterie skutečně rychle klesá. Nabití probíhá skrze malou stanici, kam hodinky položíte. Prostřednictvím počítače je nabijete zhruba za hodinku a půl, což je příjemné.

Líbilo se nám
  • pohodlně více než týdenní výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: základní činnosti v malíku

Hodinky jsou připraveny na vaše sportovní aktivity. Může se jednat o chůzi, běh venku či na pásu, plavání venku či v bazénu, lyžování, horskou turistiku i posilování. Pro ideální zaznamenání nechybí ani GPS s GLONASS, které polohu měří vcelku přesně a vše uvidíte přehledně v aplikaci. Během sportovních aktivit se samozřejmě zaznamenávají vaše kroky, případě i srdeční aktivita. Všechna data i s přehlednými grafy jsou k nalezení v aplikaci Amazfit. Prováděnou aktivitu lze přidržením horního bočního tlačítka pozastavit a následně například ukončit, nebo naopak v ní pokračovat. Při cvičení na displeji vždy vidíte čas, stav baterie, případně spojení s GPS. Aplikace Amazfit umožnuje přidání účtu z platforem Strava a WeChat.

Kromě sportovních aktivit hodinky přesně měří i váš spánek a přidávají obecné rady, jak jej zkvalitnit. Režim sledování spánku se spustí automaticky, jakmile hodinky detekují, že jste usnuli. Je trošku škoda, že ani základní data nezjistíte přímo skrze hodinky. Vždy je nutné vstoupit do aplikace ve spárovaném telefonu.

Líbilo se nám
  • přesné měření spánku
  • přehledné výstupy v aplikaci
  • spousta sportovních režimů

Zhodnocení: slušné hodinky s těžkou konkurencí

Hodinky Amazfit GTR vypadají dobře a budou se líbit širokému spektru uživatelů. Nabízejí očekávané funkce, kvalitní displej i velmi dobrou výdrž. Cena se na českém trhu zkraje roku 2020 pohybuje kolem 3,5 tisíce korun, díky čemuž se Amazfit GTR řadí mezi nejlevnější schopné hodinky. Vážná konkurence se ale samozřejmě najde.

Xiaomi Amazfit GTR

Zmiňme například Samsung Galaxy Watch Active, které mají propracovanější systém či bezdrátové nabíjení. Na druhou stranu se budete muset smířit se slabší výdrží a cenou vyšší o tisíc korun.

Samsung Galaxy Watch Active

Konstrukce39,5 × 39,5 × 10,5 mm, 25 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,1" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor230 mAh, nabíjení: bezdrátové, doba nabíjení: 1:59 hodin

Nechcete-li si připlácet, rozhodně se podívejte na Honor Watch Magic, které stojí stejně jako Amazfit GTR a nabízejí podobnou výbavu. Mají však odlišný vzhled a mohou někoho zaujmout spíše.

Honor Watch Magic

Konstrukce42,8 × 42,8 × 9,8 mm, 50 g, odolnost: ano
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,2" (390 × 390 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor178 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:00 hodin
xiaomi-amazfit-gtr
Klady
  • elegantní vzhled
  • příjemné rozměry
  • kvalitní displej
  • dobře fungující prostředí
  • GPS s GLONASS
  • slušná výdrž
  • dostatek sportovních aktivit
  • příznivá cena
Zápory
  • prostředí neumí česky
  • nemožnost rozšířit nabídku aplikací
  • GPS a Always-on silně vybíjí baterii
  • některé činnosti lze provést jen skrze aplikaci
  • na notifikace nelze reagovat
  • nevyužité NFC (u nás)
Diskuze ke článku
Zdenek
Mel jsem je a vratil. Presel jsem an Garmin VA3. Toto nejsou chytre hodinky ani nahodou. I sporttester od Garminu je jim blize. GTR neumi pri spusteni aktivity nic jineho. Neda se prepinat hudba cist notifikace proste nic. GTR neumi odpovedet zpravou na hovor. VA3 umi odpovedet na hovor a jakoukolo zpravu sms, messenger skype cokoli jednou z mnoha odpovedi ktere si sami nastavite. No a kvalita sportovnich funkci a aplikace do mobilu to snad ani nema cenu komentovat. Libily se mi moc VA3 se mi libi min ale vsechno funguje na jednicku a cena je vyssi asi jen o 800 Korun.
Pepik
GPS a Always-on silně vybíjí baterii, to musel psát génius.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Škoda, že nemá aspoň trochu slušnou vnitřní paměť. Takhle s sebou stejně musíš tahat telefon, když chceš poslouchat hudbu. Na notifikace nelze nijak reagovat. Takže oproti náramkům to má GPS a ''normální'' tvar, toť vše.
mio
A to zasekané uživatelské prostředí jakože zanedbáme? Jako pohyb v menu při max 15 - 20 fps působí jak kdyby jste na ruce měli šmejd z Alíka za pětikilo...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze