Withings Steel HR Sport
recenze

Withings Steel HR Sport

Elegantní hybrid s dlouhou výdrží
6

Francouzský výrobce nositelné elektroniky Withings se po dvou letech, kdy ho vlastnila finská Nokia, letos v květnu opět osamostatnil. Svou znovunabytou samostatnost oslavil novým modelem hybridních hodinek Withings Steel Sport HR, které v sobě spojují mechanický strojek s fitness funkcemi. Jak si vedly v našem testu?

Withings nabízí chytré váhy, teploměry či monitory krevního tlaku. Má však ve svém portfoliu i řadu hybridních fitness hodinek, kde jsou Steel HR Sport nejvyšším modelem. Vypadají jako klasické mechanické hodinky, které však navíc na miniaturním displeji umí zobrazovat notifikace, počítat kroky i měřit vzdálenost , mají řadu režimů pro různé sporty včetně plavání, umí sledovat kvalitu spánku, měří srdeční tep a analyzují kondici na bázi VO2 max. Sice nedisponují vestavěnou GPS, ale umí využít tu z připojeného telefonu.

Withings Steel HR Sport
Oficiální fotografie Withings Steel HR Sport

Velkou přednosti hodinek Withings Steel HR Sport pak má být i 25denní výdrž baterie, čímž nechávají většinu konkurence v podobě nejrůznějších fitness náramků za sebou. Jejich prodej začal 18. září 2018 a objednat je lze na stránkách výrobce či Amazonu za cenu 199,95 eur, tedy v přepočtu za něco málo přes 5 tisíc korun. Z českých eshopů je má v nabídce pouze CZC za necelých šest tisíc korun. Vyplatí se za svou cenu? To zodpoví naše recenze.

Technické parametry Withings Steel HR Sport

Kompletní specifikace
Konstrukce39,5 × 39,5 × 13 mm, 49 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
Displej?, ?" (? × ? px), tvar: kruhový
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.2, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostzáří 2018,

Obsah balení: klasika

Poměrně velká krabička obsahuje samotné hodinky s dobíjecím dokem, ke kterému je napevno připojený kabel s USB koncovkou. Adaptér do elektrické sítě přibalený není. Výrobce počítá s tím, že k dobíjení použijete nabíječku svého telefonu, nebo budete například dobíjet z PC či notebooku. Samozřejmě nechybí ani stručný manuál.

Withings Steel HR Sport

Konstrukční zpracování: na sport i do společnosti

Steel HR Sport vypadají jako klasické hodinky. Elegantní pouzdro o průměru 39,5 milimetrů vyrobené z oceli 316L se hodí nejen pro sport, ale ostudu vám neudělá ani při společenské události. S tloušťkou 13 milimetrů a hmotností 49 gramů hodinky na ruce téměř ani nepocítíte. Jsou přitom současně vodotěsné do hloubky 50 metrů. O tom, jak odolné je krycí sklíčko, se výrobce nezmiňuje.

Na výběr jsou varianty s bílým a černým ciferníkem se silikonovými i koženými pásky. My jsme měli k dispozici na test černou variantu se silikonovým černobílým řemínkem. Řemínek však můžete vyměnit za libovolný jiný o šířce 20 milimetrů.

Kromě hlavního hodinového ciferníku s mechanickými ručičkami nabízí hodinky ještě jeden menší ciferník s mechanickou ručičkou, který slouží jako ukazatel ušlých kroků. Nad ní je pak menší černý kruhový OLED displej. Lépe přitom vypadá verze s černým ciferníkem, kdy s ním displej do jisté míry splývá – u bílého ciferníku vypadá poněkud rušivě.

Ovládací tlačítko není otočné, ale reaguje pouze na stisk.

Hodinky nemají dotykový displej a k jejich ovládání slouží jediné tlačítko na pravém boku. To vypadá na první pohled jako otočná korunka, ale nejde jím otáčet. Reaguje pouze na krátký a dlouhý stisk. Za jakýmkoli nastavením, včetně úpravy času, musíte do aplikace

Na spodní mírně zkosené straně je snímač srdečního tepu se dvěma zelenými diodami a jedním kontaktem pro spojení s nabíječkou. Do té se hodinky nemusí nijak zacvakávat, stačí je jen položit a silný magnet se postará o zbytek. Celkově je zpracování hodinek na velice dobré úrovni.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • vodotěsné do 50 metrů
  • standardní 20 mm pásky

Displej: monochromatický OLED

O rozměru ani rozlišení přídavného displeje výrobce mlčí. Jisté je, že se jedná o monochromatický OLED s poměrně hrubým rozlišením. Není dotykový a jeho úkolem je pouze zobrazovat čas, datum, kroky, vzdálenost, tep, budík a notifikace, u kterých rotuje na displeji i jejich náhled. U nich se zobrazuje i česká diakritika, ale je vidět, že použitý font si s ní příliš nerozumí, protože písmena s diakritikou se viditelně odlišují.

Withings Steel HR Sport

V nastavení aplikace si můžete u displeje nastavit pomocí posuvníku úroveň jasu nebo aktivovat automatickou regulaci, která funguje bezproblémově a displej je dobře čitelný za všech podmínek.

Líbilo se nám
  • OLED technologie
  • dobrá čitelnost za všech podmínek
Nelíbilo se nám
  • nedokonalé zobrazení české diakritiky
  • nízké rozlišení
  • nedotykový displej

Výdrž baterie: dost energie na týdny používání

Výrobce u Steel HR Sport neuvádí velikost akumulátoru, ale slibuje nadprůměrnou výdrž. V normálním režimu má činit až 25 dní, v režimu cvičení 5 dní. Úsporný režim, kdy funguje pouze čas a záznam aktivit, přidá proti normálnímu režimu až 20 dní.

Reálný provoz ukázal, že Withings nepřeháněl. Ani za déle než dvoutýdenní testování se mi hodinky nepodařilo vybít, a to ani s několika záznamy chůze přes GPS. Nabíjet tak pravděpodobně budete maximálně jednou až dvakrát za měsíc.

Dobíjení probíhá skrze dodávanou kolébku. Za hodinu by se měly hodinky plně nabít za dvě hodiny.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Hardware: informace chybí

V případě použitého hardwaru je výrobce na slovo skoupý. Neuvádí ani použité senzory, ani velikost vnitřní paměti, která vystačí na pět dní záznamů. Víme pouze tolik, že pro měření tepu používá metodu fotoplethysmografie (PPG) se dvěma zelenými diodami. O bezdrátové propojení se smartphonem se pak postará Bluetooth LE.

Líbilo se nám
  • Bluetooth LE

Fitness a další funkce: velké množství měření

Withings Steel HR Sport jsou v podstatě klasické hodinky zkřížené s fitness náramkem. A takové nabízí i funkce. Základem je samozřejmě počítání kroků, měření ušlé vzdálenosti a monitorování srdečního tepu, které si zobrazíte přímo na hodinkách opakovanými krátkými stisky tlačítka. Tep je přitom měřen v minutových intervalech a při cvičení nepřetržitě. Interval však není možné nijak změnit.

Delším stiskem tlačítka se pak dostanete do nabídky cvičení. V hodinkách můžete mít pět zástupců cvičení. Na výběr však máte 36 možností. Kromě chůze, běhu, jízdy na kole nebo plavání jsou v nabídce i takové sporty jako například badminton, box, golf, fotbal, lyžování, bruslení i třeba tanec. Dlouhým stiskem cvičení spustíte a dalším dlouhým stiskem ho ukončíte.

GPS souřadnice si berou hodinky z telefonu. Navázání spojení proběhne po spuštění aktivity do dvou vteřin a spojení je po celou dobu stabilní. Pokud přitom telefon aktivně nepoužíváte, vybíjel se v průměru rychlostí dvě procenta za půl hodiny záznamu trasy.

Kromě záznamu srdečního tepu využijete při cvičení funkci VO2 max, která vám poskytne přehled o tom, kolik kyslíku spotřebováváte. Má podobu tzv. Fitness score, které se pohybuje mezi číslicemi 17 a 60. V podstatě platí, že čím větší je číslo, tím lépe.

Další funkci představuje chytrý budík, který využívá monitorování spánku a probudí vás vibracemi v zadaném časovém okně, které může být velké až 60 minut, když je váš spánek nejmělčí. Vibrace jsou přitom dostatečně silné, aby vás skutečně vzbudily. Maximálně můžete mít nastavené tři budíky, u kterých si lze nastavit opakování v určité dny.

Líbilo se nám
  • velké množství typů cvičení
  • jednoduché ovládání
  • chytrý budík
Nelíbilo se nám
  • nelze nastavit interval měření tepu

Doprovodná aplikace: stejná pro všechny wearables Withings

Ke správě hodinek potřebujete aplikaci Health Mate, která je společná pro všechny wearables tohoto výrobce. Aplikace bohužel není v češtině, ale nabízí přehledné rozhraní rozdělené do několika obrazovek. V aplikaci si můžete v záložce Devices nastavit veškeré funkce hodinek či nastavit čas i budík. Jejím prostřednictvím se aktualizuje i jejich firmware.

Dalšími záložkami jsou Timeline, kde se ve formě časové osy zobrazují kroky, spánek a cvičení. V záložce Dashboard máte přehled o krocích, délce spánku, hmotnosti a průměrném tepu. Navíc můžete zapnout měření krevního tlaku, množství tuku, což u hodinek nevyužijete, BMI, tělesné výšky a zbývajících kalorií. Každou z položek lze rozkliknout a zobrazit si historii.

Další záložkou jsou pak Programs, kde se může připojit do různých programů. Na výběr je porovnávání výkonů s přáteli nebo rodinou či sledování těhotenství. Dále jsou zde i programy pro lepší spánek nebo štíhlejší postavu, ke kterým nicméně potřebujete chytrou váhu. Poslední záložka obsahuje profil, odznaky za překonané milníky, nastavení denních cílů, propojení s fitness aplikacemi včetně Google Fit nebo Samsung Health, přidání členů rodiny a připomenutí.

Stáhnout Health Mate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • propojení s fitness aplikacemi
Nelíbilo se nám
  • aplikace není v češtině

Zhodnocení a konkurence: na fitness i pro staromilce

Withings Steel HR Sport jsou ideálním společníkem pro ty uživatele, kteří chtějí klasické mechanické hodinky, ale současně chtějí i záznam sportovních aktivit. Nejedná se o chytré hodinky jako takové, ale o hodinky s funkcemi fitness trackeru. Díky odolnosti se je nemusíte bát vzít do bazénu ani do společnosti. Díky dlouhé výdrži se navíc ani nemusíte tak často ohlížet po nabíječce. Za necelých pět tisíc splní vše, co slibují.

Withings Steel HR Sport

Nejbližším konkurentem jsou hodinky Withings Sport HR, které původně nesly ještě značku Nokia. Chybějící přízvisko „Sport“ v tomto případě znamená pouze absenci VO2 max, jinak se výbava shoduje. Vyjdou však o rovných 20 dolarů (450 korun) levněji.

Nokia Steel HR 40 mm

Konstrukce39,5 × 39,5 × 13 mm, 49 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
Displej?, ?" (? × ? px)
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.0, ne, ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Jinou možností je pak Garmin vivomove Optic Sport za necelých pět tisíc korun, které rovněž nabízejí mechanické ručičky a pod nimi diskrétní monochromatický OLED displej. Ten na rozdíl od Withings registruje dotyky. Jinak Garmin rovněž nabízí vodotěsnost do 5 ATM a VO2 max. Nevýhodu však představuje výrazně kratší výdrž, která je jen 5 dní ve smart módu, nebo dva týdny v analogovém módu.

Garmin vívomove Optic Sport

Konstrukce43 × 43 × 11,6 mm, 40,8 g, odolnost: ano
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
Displejbez displeje, ?" (? × ? px)
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
withings-steel-hr-sport
Klady
  • elegantní design
  • vodotěsnost do 50 metrů
  • jednoduše vyměnitelné pásky
  • OLED displej
  • dlouhá výdrž
  • VO2 max
  • velké množství podporovaných sportů
Zápory
  • nedokonalá diakritika v notifikacích
  • nízké rozlišení displeje
  • nedotykový displej
  • nemá integrovanou GPS
  • nelokalizovaná doprovodná aplikace
Diskuze ke článku
joovi
Hodinky jsou to moc pěkné (ale mohli jste je před focením očistit, ta zadní strana to je prostě hnus). Kdyby ještě při notifikacích vibrovaly, tak bych je zařadil mezi své favority, ale takhle se budu podívat jinde.
Blue Sun
Blue Sun
Naposledy upraveno: 8. 11. 2018 15:23
Když píšete o výdrži, vůbec nezmiňujte nějaké měření s využitím GPS! Ty hodinky GPS nemají a uvedená formulace je přinejmenším zavádějící. Polohová data si berou z telefonu a v té chvíli je jim jedno, co přes BT LE teče, zda notifikace či poloha.
Jinak je to docela zbytečná hračka k ničemu. A že prý "sport"... dokonce multisportovní...
Luděk
"Ke správě hodinek potřebujete aplikaci Health Mate" - je celkem zavádějící věta. Spíš bych napsal: "Pokud chcete hodinky uvést v život (a to i když by Vám stačily prozatím analogové hodinky...), nejprve si musíte do mobilu nainstalovat aplikaci a následně hodinky pomocí BT spárovat". Toto se mi zatím nepodařilo a netuším proč. Absence jakéhokoli návodu (quic guide s poznámkou visit xy.com to get the app and follow the instruktions nepovažuji za návod) a aplikace jen v anglickém jazyce mi moc nepomůže...
Přemýšlím jak řešit, ale nezbyde mi nic jiného, než reklamace.
Vsichni jsme GOGO
Ad: v té chvíli je jim jedno, co přes BT LE teče, zda notifikace či poloha.
To zajisté, ale není až tak jedno jestli to vyvolá tel. v okamžiku notifikace (jednou za XY minut) či GPS jednou za 1-3-5-10 sekund ... ukazuje se, že blbost je stejná napříč stětadíly, stačí číst a aspoň trochu přemýšlet, není to tak dávno, kdy se "češi" smáli američanům stran "v návodech nedoporučovanému sušení koček v mikrovlné troubě" a dnes by 9 z 10ti českých chytrolínů za podobnou kokotinu výrobce zažalovali, kdyby z toho něco koukalo ... nejsme chytřejší, jen jsme prostě o pár let pozadu (a v tomto případě to není pozitivní)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze