Withings ScanWatch
recenze

Withings ScanWatch

Chytré hodinky, které nestárnou
4

Pokud se řadíte mezi ty, kteří na hodinky nenahlíží čistě z praktického hlediska jako na ukazatel času, respektive prodlouženou ruku telefonu, ale také jako na doplněk vašeho outfitu a stylu, neměly by vám uniknout chytré hodinky Withings ScanWatch. Novinka totiž zaujme nejen svým zpracováním, ale také výbavou. V čem se přesně liší od konkurence, a komu bych je doporučil? To prozradím v této recenzi.

Chytré hodinky nemusí vždy nutně znamenat velký displej, který je energeticky náročný a na rozdíl od klasických analogových hodinek obvykle také méně stylový. Skvělým příkladem toho je novinka s označením ScanWatch od francouzské společnosti Withings. Vytříbený design se safírovým sklem doplňuje extrémně dlouhá výdrž nebo podpora EKG. Mají tyto hodinky vůbec nějaký nedostatek?

Technické parametry Withings ScanWatch 42 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce42 × 42 × 13,7 mm, 83 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano (20 mm), zapínání: přezka
DisplejPMOLED, ?" (? × ? px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostzáří 2020,

Obsah balení: nic důležitého nechybí

V krabičce jsou hodinky s nabíjecím kabelem, sada potřebných příruček a také silikonový řemínek. Hodinky jsou navíc uloženy v textilním pouzdře, které si můžete brát na cesty a uchovávat v něm třeba i jinou drobnou elektroniku. Škoda jen, že výrobce vzhledem k designu hodinek nepřibalil také jeden kožený pásek navíc.

Withings ScanWatch
Líbilo se nám
  • praktické pouzdro
Nelíbilo se nám
  • kožený pásek v balení by potěšil

Konstrukční zpracování: nejstylovější chytré hodinky pod sluncem?

Bez dlouhého opisu konstrukce a vzhledu, který si ostatně můžete prohlédnout na přiložených fotografiích, přiznám, že Withings ScanWatch se mi opravdu líbí a považuji je za nejstylovější chytré hodinky, které jsem kdy testoval. A důvod? Ten je vám už pravděpodobně jasný.

Hodinky totiž na rozdíl od konkurence nesázejí na velký zobrazovací panel, ale klasický ciferník, který doplňuje malý kruhový displej, k němuž se dostanu později. Nejenže tak logicky nemáte potřebu využívat Always-On režim, jako je tomu u konkurenčních hodinek, zároveň se však můžete spolehnout na skvělou čitelnost času ze všech úhlů, ale také eleganci, která časem technologicky nezestárne. Analogové hodiny jsou s námi již více než sto let a jen tak podle mého názoru nezmizí, i když samotný Apple prodá více hodinek než všichni švýcarští výrobci dohromady.

Ručičky mají fluorescenční povlak.

Na rozdíl od většiny analogových hodinek se navíc nemusíte vůbec starat o udržování správného času, o to se postará „chytrá“ část ScanWatch. Kromě hlavního ciferníku, jehož ručičky (hodinová i minutová) mají fluorescenční povlak, takže mírně svítí i v naprosté tmě (pokud byste z nějakého důvodu nechtěli aktivovat displej), můžeme na pozici šesti hodin spatřit také sekundární ciferník s červenou ručičkou a indexy 0 až 100. Zde vám hodinky ukazují, jak jste procentuálně splnili vámi nastavený cíl ušlých kroků za den.

Provedení z nerezové oceli je příjemné a spodní strana, na které se nachází senzory, na zápěstí nezanechává žádné otisky, ani pokud máte hodinky více utažené. Stejně tak výměna řemínků o velikosti 20 mm u větší 42mm varianty hodinek je velmi intuitivní, funguje totiž na osvědčené bázi zasouvací pružinky. Samotný silikonový řemínek je dostatečně dlouhý s velkým množstvím dírek, takže si každý najde ideální míru utažení. Přezka na konci je rovněž z nerezové oceli, stejně jako pouzdro. Silikon je extrémně pohodlný, nepotí se pod ním ruka a řekl bych, že docela povedeně vytváří (pokud hodinky nezkoumáte zblízka) dojem kůže. Každopádně se jedná zatím o ten nejlépe zpracovaný a nejpříjemnější silikonový pásek u hodinek, se kterým jsem se setkal. Množství náhradních pásků najdete přímo na stránkách výrobce, šířka 20 milimetrů však není nijak nestandardní, můžete je tedy zakoupit i jinde.

Withings ScanWatch

Hodinky jsou z bočního pohledu mírně vypouklé, jak na straně spodní strany, tak na straně displeje, který je krytý safírovým sklíčkem, takže byste jej neměli jen tak poškrábat. Během používání jsem na povrchu nezaznamenal žádný škrábanec, v minulosti se mi však podařilo poškrábat i klasické hodinky se safírovým sklem, je tedy dobré dávat pozor.

Veškeré ovládání probíhá pomocí otočné korunky na pravém boku, kterou můžete rovněž zamáčknout pro potvrzení nebo jen probuzení displeje. Pohyb prostředím doprovázejí vibrace různé intenzity, které jsou podobné těm z Apple Watch, i za to si tedy Withings zaslouží velkou pochvalu. Samozřejmostí je pak voděodolnost až do 5 atmosfér či možnost hodinky používat v teplotách mínus 10 až plus 45 stupňů Celsia.

Líbilo se nám
  • vysoká odolnost
  • vyměnitelné pásky
  • nadčasový design
  • kvalitní zpracování
  • safírové sklo
  • haptická odezva + ovládání

Displej: když chcete vědět víc

Součástí hodinek je rovněž malý (černobílý) PMOLED panel, který zobrazuje všechno důležité. V případě notifikací zde uvidíte kromě jména toho, kdo vám píše/volá také ikonku aplikace (např. Gmail, Telegram apod.) Kromě toho je zde zobrazen čas i datum. Systém je v angličtině, na druhou stranu je tak jednoduchý, že jej snadno pochopí i ti, kteří angličtinu příliš neovládají. Důležité je zmínit, že s diakritikou hodinky neměly problém, displej tak nezobrazuje žádné smysl nedávající znaky, jako je tomu občas u jiných wearables. Zároveň musím pochválit bezproblémovou čitelnost či reakci hodinek na zvednutí zápěstí, kdy se displej pohotově rozsvítí.

Withings ScanWatch
Líbilo se nám
  • dobře viditelný PMOLED displej
  • bezproblémová diakritika

Systém a výkon: aplikace v hlavní roli

Vzhledem k malému displeji, který uživateli dává přístup k zapnutí funkcí, jako je EKG, měření okysličení krve, budíku nebo sportovním režimům, si všechna data prohlížíte v aplikace Health Mate, která je dostupná jak na Android, tak na iOS.

Aplikace je intuitivní a nabízí všechny důležité údaje a statistiky. Monitorovat tak můžete počet ušlých kroků v různých časových obdobích, výsledky měření EKG, okysličení krve nebo délku a kvalitu spánku. Sledovat můžete také trendy, nastavovat si cíle i zde upravit výběr aplikací, které mají právo zobrazit došlou notifikaci. Uživatelé jsou také motivování sbíráním „achievementů“ za ušlou vzdálenost apod. Velkou výhodou je možnost propojit Health Mate s aplikacemi Google Fit, Strava, RunKeeper, MyFitnessPal či Samsung Health.

Stáhnout Health Mate

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • povedená aplikace
  • přehledné zobrazení naměřených údajů
  • široké možnosti propojení a nastavení

Výdrž a nabíjení: klidně jednou za měsíc

V oblasti výdrže Withings ScanWatch bodují na plné čáře a z dlouhodobého používání mohu potvrdit až měsíční výdrž na jedno nabití za předpokladu, že s hodinkami nebudete sportovat, v takovém případě totiž procenta baterie klesají značně rychleji.

I pokud si necháte aktivované notifikace ke všem aplikacím v telefonu stejně jako rozzáření displeje při každém zvednutí zápěstí, měli byste se komfortně dostat přes dva týdny. Nabíjení skrze kolébku trvá zhruba dvě hodiny, možnost nabíjet přes standard Qi bohužel schází.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž
Nelíbilo se nám
  • nabíjet lze pouze přes proprietární kolébku

Sportovní a zdravotní funkce: nenáročným postačí

Withings ScanWatch dávají designem jasně najevo, že se nejedná o sportovní hodinky a tomu také odpovídá výbava. K dispozici tak máte celkem 6 možností – běh, plavání, chůze, jízda na kole, běh ve vnitřních prostorech a režim „ostatní“, kam spadají veškeré další aktivity. Hodinky rovněž nemají integrovanou GPS, takže pokud si chcete zaznamenat ušlou/uběhnutou trasu, musíte mít u sebe telefon. Na druhou stranu jsou alespoň zaznamenané údaje mnohonásobně přesnější.

K dispozici je však senzor SpO2 pro měření okysličení krve, měření srdečního tepu či výškoměr, který změří, kolik pater jste vyšli. Pokud sportujete spíše rekreačně, věřím, že vám nabídka režimů plně postačí. Pokud naopak vyžadujete možnost připnutí hrudního pásu, poohlédněte se raději jinde.

Z čistě zdravotních funkcí je k dispozici EKG, které po zhruba 30 sekundách čekání zkontroluje, jestli jste v pořádku, nebo byste raději měli navštívit doktora. EKG fungovalo spolehlivě stejně jako SpO2. Na to, jak vypadají naměřené hodnoty, se můžete podívat na přiložených screenshotech.

Líbilo se nám
  • dostatek sportovních režimů
  • podpora EKG i SpO2
Nelíbilo se nám
  • bez GPS

Zhodnocení

Withings ScanWatch jsou podle mě nejstylovější chytré hodinky, které můžete na našem trhu v současnosti zakoupit. Jejich zaměření na zákazníky, kteří hledají elegantní, ale také praktický doplněk na zápěstí a naopak nelpí na možnosti instalace aplikací nebo velkém displeji, je evidentní. Vzhledem k přítomnosti EKG se navíc nezdá ani cena kolem 9 tisíc korun nijak přehnaná. Za mě tedy dostávají Withings ScanWatch doporučení, jejich nákupem rozhodně chybu neuděláte.

Withings ScanWatch

Konkurence

Pokud vám jde o podporu EKG a přitom preferujete klasický design, doporučuji zvážit nákup modelu Withings Move ECG.

Withings Move ECG

Konstrukce38 × 38 × 12,5 mm, 41 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (18 mm)
Displejbez displeje, ?" (? × ? px)
Systém?, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: ?

Chytré, avšak také stylové, to jsou hodinky Samsung Galaxy Watch3. Navíc disponují praktickou otočnou lunetou i možností instalace aplikací.

Samsung Galaxy Watch3 45 mm LTE

Konstrukce45 × 46,2 × 11,1 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekkožený, umělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejSuper AMOLED, 1,4" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, LTE, Wi-Fi, NFC
Akumulátor340 mAh, nabíjení: bezdrátové

Zvážit můžete i nákup Apple Watch 6. Ty se rovněž chlubí EKG a navíc velmi povedeným operačním systémem, který je do velké míry nezávislý na telefonu. Stojí však více a fungují pouze s iPhony.

Apple Watch 6 40 mm

Konstrukce40 × 34 × 10,4 mm, 39,7 g, odolnost: ano
Pásekkožený, kovový, umělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 1,57" (394 × 324 px)
SystémwatchOS, kompatibilní s: iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, Wi-Fi, NFC
Akumulátor266 mAh, nabíjení: bezdrátové
withings-scanwatchMaratonec
Klady
  • extrémně dlouhá výdrž
  • praktický PMOLED displej
  • skvělá haptická odezva
  • povedená aplikace Health Mate
  • prémiové materiály (safírové sklo)
  • nadčasový design
  • vysoká odolnost
Zápory
  • chybí GPS
  • v balení by mohl být také kožený řemínek
  • chybí podpora nabíjení Qi
Diskuze ke článku
Marek Dvorský
Marek Dvorský
O.D.P.O.R.N.O.S.T.
Tomáš Pazdy Pazdera
Tomáš Pazdy Pazdera
Takže je to vlastně chytrý náramek zabudovaný do těla analogových hodinek. Smartwatch to nejsou ani omylem. A srovnání s Galaxy Watch a Apple watch je úplně mimo mísu, protože to jsou produkty pro úplně jinou kategorii. Jediné, v čem jsou si podobné, je tak možná cena.
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Řekněme že nevypadají úplně zle, ale už už se rýsují na KickStarteru ještě stylovější Leitners - Ad Maiora... a pokud se to podaří dotáhnout do konce (zítra končí kampaň, v létě je v plánu distribuce), tak raději tyhle. Jen po téhle promo ceně z KickStarteru už asi budou trošku mimo běžný rozpočet na hodinky :-/ www . leitners . watch
Jiří Hladík
Jiří Hladík
Naposledy upraveno: 1. 1. 2023 17:06
👍

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze