Vodafone Smart V10
recenze

Vodafone Smart V10

Jednoduše obyčejný smartphone
11

Cenově dostupné chytré telefony se těší oblibě takřka v jakékoliv době. Pro uživatele nepředstavují velkou finanční zátěž, přesto nabídnou takřka vše, na co si dnes vzpomeneme. Nejnovější přírůstek rodiny Vodafone na to jde přes ergonomii, vcelku velký displej nebo nejnovější podobu prostředí systému Android. Cena se samozřejmě snaží být příznivá.

Dříve bylo zcela běžné, že operátoři do svých nabídek zařazovali zařízení, která nesla jejich jména. Dělal to Eurotel (O2), T-Mobile i Vodafone. V posledních letech tuto tradici drží již pouze náš nejmladší operátor a každoročně svou nabídku obohacuje zpravidla o několik chytrých zařízení. Jsou roky, kdy jde o trefy do černého, ale občas se samozřejmě novinka ne zcela povede. Jeho prozatímním vrcholem roku 2019 je Vodafone Smart V10.

Technické parametry Vodafone Smart V10

Kompletní specifikace
Konstrukce151,3 × 69,9 × 8,2 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,9" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 429, CPU: 4×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostčervenec 2019, 3 777 Kč

Vodafonní novinka to zkouší s téměř 6palcovým displejem, nejnovějším možným Androidem, 32GB interní pamětí nebo duálním fotoaparátem. Cena se snaží držet při zemi, avšak stejně šplhá téměř ke čtyřem tisícům. Dokáže Vodafone obstát v silné, převážně čínské konkurenci?

Obsah balení

Základní balení je malinkaté, ale najdete v něm vše potřebné. Kromě samotného telefonu jde o nabíječku, USB kabel a také základní pecková sluchátka, která lze díky mikrofonu využít i pro potřeby handsfree.

Konstrukční zpracování: obyčejně příjemný

Na první pohled jde o obyčejnější zařízení, ale ostudu vám rozhodně neudělá. Ačkoliv je konstrukce plastová, výrobce se snažil. Na českém trhu seženete pouze námi testovanou stříbrnou variantu. Boky zařízení jsou lesklé a zadní strana se snaží imitovat matný kov. A nelze mu upřít, že vcelku zdařile. Svou pravou tvář odkryje až ve chvíli, kdy telefon uchopíte.

Na první pohled jde o obyčejnější zařízení.

V ruce působí Smart V10 příjemně lehkým dojmem. Pohled do tabulky specifikací, kde v kolonce hmotnost svítí hodnota 145 gramů, náš pocit jen stvrzuje. Rovněž šířka necelých 70 milimetrů je důvodem, proč novinka tak příjemně padne do ruky a pohodlně se ovládá. Krásně po ruce je odemykací tlačítko, které rozhodně nepřehlédnete. Z důvodu příslušnosti k operátorovi je zabarveno do rudého odstínu. Tlačítko klade velmi malý odpor a tiskne se tudíž pohodlně. Pokud se pídíte po tom, jaký výrobce má Smart V10 na svědomí, vězte že jde o Alcatel, respektive čínské TCL.

Vodafone Smart V10

Trošku kontroverzně může působit lesklý a decentně vystupující proužek na zadní straně, do kterého je zakomponován nejen fotoaparát, ale také logo Vodafonu a zřejmě nezbytná hláška o tom, že design zařízení má na svědomí právě zmíněný britský operátor. Namísto toho bychom ocenili třeba čtečku otisků prstů, která chybí. Smůla pokračuje u konektorů. 3,5mm jack nechybí, ale z microUSB již radostí zrovna neskáčeme.

Vodafone Smart V10

Zpracování telefonu působí vcelku solidně. Jako robustní bychom ho neoznačili, ale rozhodně nikde nic nevrže. Ačkoliv je telefon plastový, není až na jednu výjimku nijak rozebíratelný. Na tuto skutečnost vás při prvním zapnutí dokonce sám upozorní. Vyjímatelný je pouze šuplíček na levém boku, na kterém najdete hybridní slot. Pakliže se s ním setkáte prvně, vězte že do něj vložíte buď dvě nanoSIM karty, nebo jednu nanoSIM kartu a jednu paměťovku.

Telefon rozhodně nerozebírejte
Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • nízká hmotnost
Nelíbilo se nám
  • chybí čtečka otisků prstů
  • obyčejný vzhled

Displej: jen nutný základ

V levném smartphonu od Vodafonu se nachází 5,9palcový IPS displej s HD+ rozlišením. Jeho kvality jsou vcelku slušné, rozlišení dostatečně jemné a čitelnost z úhlů výborná. Zklamat vás může výřez v horní části displeje, který nelze softwarově skrýt. Mnohem více vás však bude štvát mizerná automatická regulace jasu, která spíše nefunguje, a dále také velmi nedostatečný rozsah jasu. V noci displej intenzivně září i přes nastavenou nejnižší možnou úroveň. Situaci dokáže zlepšit noční režim, kdy displej „zežloutne“, avšak i tak displej září nepříjemně moc. Taktéž maximální hodnota jasu nedostačuje jasnému dni a čitelnost pokulhává. O ochranu displeje se stará sklíčko Dragontrail.

Vodafone Smart V10

Kolem displeje jsou na dnešní dobu standardně velké rámečky, kdy větší je již tradičně ten pod displejem. U levného zařízení to lze pochopit. V tomto případě se v opravdu velké bradě nachází alespoň malá nekonfigurovatelná informační dioda, která bílým poblikáváním upozorňuje na zmeškané události.

Líbilo se nám
  • slušný displej
  • notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • úzký rozsah jasu
  • problematické čidlo automatické regulace

Zvuk: nenadchne, ani nezklame

U levnějších mobilů nijak nepřekvapí průměrně kvalitní hlasitá reprodukce. Má ji na starost reproduktor na spodní hraně a rozhodně jej nepřeslechnete. Výstup do sluchátek uspokojí všechny nenáročné posluchače. To už nelze říci o dodávaných sluchátkách, která se hodí skutečně jen v nouzi, případně pro potřeby hovorů. Pokud rádi posloucháte hudbu přímo do uší, rozhodně zvažte použití jiných sluchátek.

Výkon hardwaru: nezbytný základ

U každého telefonu je velmi důležitý výkon. Vodafone Smart V10 je vybaven procesorem Snapdragon 429 a 3GB operační pamětí. To je standardní příděl, který postačí na běžnou činnost i většinu méně náročných her. 32GB interní paměť pojme něco kolem 24 GB, které zbývají po prvním zapnutí. Je-li vám to málo, můžete využít služeb hybridního slotu pro karty, kam lze umístit až 256GB microSDXC kartu.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný procesor
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: dva dny na dosah

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 400 mAh. Displej není vyloženě přerostlý a ani výkon nešplhá do astronomických výšek, což znamená, že nemá co vycucávat cennou energii. Při středně náročném používání, kdy je telefon neustále on-line a jas displeje nastaven na vyšší hodnoty, se po 24 hodinách stav baterie obvykle pohybuje kolem 60 %.

Vodafone Smart V10

Dobrá výdrž se rozhodně hodí, neboť nabití je během na dlouhou trať. Po úplném vybití telefonu zabere dočerpání energie do 100 % téměř 2,5 hodiny.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • zdlouhavé nabíjení

Konektivita: základ nechybí

V datové výbavě Vodafone Smart V10 samozřejmě nechybí LTE, které pracuje ve všech u nás využívaných pásmech a podporuje technologii VoLTE pro kvalitnější hovory. Z bezdrátových možností připojení zde dále nechybí Wi-Fi ve verzích 802.11b/g/n s funkcí VoWi-Fi, která umožňuje volání přes Wi-Fi, a Bluetooth 4.2. K dispozici je nezbytné GPS a GLONASS, které fungují svižně a vaši polohu promptně naleznou a následně nepustí. Bohužel se již nedostalo na NFC – bezkontaktní platby vám tak zůstanou zapovězené. Z kabelové konektivity potěší 3,5mm jack, ale zamrzí staré microUSB.

Líbilo se nám
  • LTE
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC
  • microUSB

Fotoaparát: duální, ale stejně jen ucházející

Zadní strana telefonu je domovem dvou fotoaparátů. Hlavní má 13 megapixelů a sekundární pro práci s hloubkou ostrosti 5 megapixelů. Prostředí aplikace je vcelku přehledné a nijak zásadně se neliší od ostatních smartphonů.

Vodafone Smart V10

Kvalita výsledných snímků je v lepším případě průměrná, tedy za předpokladu, že jste velmi nenároční a fotografie budete prohlížet pouze na mobilním telefonu. I tak si všimnete méně věrných barev, slabší ostrosti či digitálního šumu, který nastupuje při sebemenší odchylce od ideálních světelných podmínek, které v našich zeměpisných šířkách panují snad jen během letních měsících. Telefon občas dlouho ostří, což má za následek, že vám scéna „uteče“, případně si s telefonem nechtíc hnete a vznikne nepěkná mazanice. Při troše snahy jde alespoň použitelný snímek pořídit i v noci, ale rozhodně se na to nespoléhejte.

Ukázkové fotografie, poslední je pořízena čelní kamerou

Záznam videa je umožněn ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu a kvalita je opět veskrze průměrná. Velmi záleží na okolních podmínkách a vaší ruce. I videa doporučujeme konzumovat jen z displeje samotného telefonu.

Vodafone Smart V10 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Ve výřezu v displeji se nachází čelní kamerka s 5 megapixely. I zde se samozřejmě šetřilo a výsledkem jsou často neostrá selfies, kterými se na sociálních sítích chlubit nechcete.

Nelíbilo se nám
  • horší snímky a videa

Software: sázka na jistotu

Pokud v něčem nový Vodafone Smart V10 vyniká, je to prostředí. Tradiční slabé místo levných telefonů přetavil na hlavní trumf. Použita je totiž takřka čistá podoba nejnovějšího Androidu 9.0 Pie. Navrch si přidejte i aktuální bezpečnostní záplaty platné k 5. červnu 2019. V celém systému naleznete jen 4 aplikace od Vodafonu, přičemž dvě, jejichž velikost má cenu brát v potaz (dohromady mají zhruba 70 MB), lze odinstalovat. Lze tak říci, že v telefonu není žádný zbytečný balast.

Chod prostředí je ukázkově plynulý a na nic se dlouho nečeká. Málokterý telefon s cenou do čtyř tisíc korun funguje tak svižně a spolehlivě.

Nastavení rozpoznání vašeho obličeje

Již jsme si řekli, že telefonu chybí čtečka otisků prstů. Ze zdánlivě moderních technologií je k dispozici rozpoznání vašeho obličeje. To funguje poměrně rychle, ale pouze za dobrého světla. Za snížených světelných podmínek se již telefon dle vašeho obličeje neodemkne. A pochopitelně není tak bezpečné jako u 3D rozpoznávání – tady vše probíhá jen pomocí 2D kamery.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • Android 9.0 bez balastu
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení

Po velkém nástupu čínských výrobců na český trh mají telefony od Vodafonu mnohem těžší výchozí pozici. A platí to i pro letošní novinku Vodafone Smart V10. Nelze ji upřít, že se snaží. Telefon se pohodlně drží a je lehký. Ani vlastnosti displeje nejsou nejhorší. Za vyzdvihnutí stojí i slušný výkon a především pak prostředí. Líbí se nám také dobrá výdrž na jedno nabití.

Vodafone Smart V10

Na druhou stranu zde máme spíše podprůměrný fotoaparát, zdlouhavé nabíjení pomocí microUSB nebo zcela nedostatečný rozsah jasu displeje, který užívání telefonu do značné míry znepříjemňují. Nepotěší ani absence NFC. Cena pod hranicí 4 tisíc korun sice působí sympaticky, ale konkurence je natolik tvrdá, že ve výsledku mnoho důvodů pro pořízení Vodafonu Smart V10 nenacházíme. Zaujme snad jen ty, kteří hledají telefon s takřka čistým Androidem.

Vodafone Smart V10

Konkurence

Jako prvního konkurenta vybíráme Lenovo K9, které se již brzy dostane na český trh a bude o téměř tisíc korun levnější než testovaný Vodafone. Přesto má velmi podobné parametry. Navrch ale přihodí čtečku otisků prstů a dokonce i duální čelní fotoaparát.

Lenovo K9

Rozměry153,8 × 72,9 × 8 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P22, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:10 hodin

Za podobné peníze jako Vodafone Smart V10 můžete pořídit Xiaomi Mi A2 Lite s vyšším výkonem, lepším displejem a čtečkou otisků prstů.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Pokud hledáte levný telefon s podporou NFC, můžete zvolit nový Samsung Galaxy A10. Ten stojí podobně jako Vodafone Smart V10 a dokáže zaujmout větším i kvalitnějším displejem nebo právě možností využívat bezkontaktní platby díky vestavěnému NFC modulu.

Samsung Galaxy A10

Rozměry155,6 × 75,6 × 7,9 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:14 hodin
vodafone-smart-v10
Klady
  • příjemně padne do ruky
  • nízká hmotnost
  • notifikační dioda
  • slušný výkon
  • dobrá výdrž
  • aktuální a skvěle fungující prostředí
Zápory
  • obyčejný vzhled
  • zdlouhavé nabíjení
  • nedostatečný rozsah jasu displeje
  • nepodporuje NFC
  • slabší výkony fotoaparátu
  • nemá čtečku otisků prstů
Diskuze ke článku
Koník
za ty peníze jsem ted našel Xiaomi Mi Play ale tuhle srandu s trapným nápisem vodafone né.
piiiifa
cpu umi : bt5, galileo, quick charge, wifi ac ale proc by to mela umet takova sunka si asi rekli a tak ji ohryzali na kost. solidni humus, doba kdy customizovane telefony u vdf meli jmeno je davno ta tam. tohle je echt odpad.
Jan Enter
Jan Enter
Za ty peníze NE!
Blue Sun
Blue Sun
"I tak si všimnete méně věrných barev, slabší ostrosti či digitálního šumu" Prosím, nedávajte testovat foťáky panu Pavlíčkovi. On vážně netuší, o čem píše. Fotky jsou právě přeostřené tak moc, že vystupují ostré hrany, artefakty a odšum. Tedy přesný opak toho, co popisuje...
OK, to by se snad dalo přežít, ne každý fotí. Ale co je naprosto nepřijatelné, je nedostatečný rozsah jasu displeje. V podstatě základní věc pro funkčnost telefonu je vůbec na něj vidět. Uživatele levných mobilů bude mnohem méně trápit chybějící NFC nebo jen microUSB (to budou brát spíš jako výhodu, že nemusí měnit všechny kabely a nabíječky), ale displej naštve každého.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze