Vodafone Smart Ultra 6
recenze

Vodafone Smart Ultra 6

Dokázal zdánlivě nemožné
171

Skvěle vybavený telefon, kterému nechybí žádná zásadní funkce a přitom nestojí horentní sumu peněz. Až doposud většinou téměř nesplnitelné přání. Zaúřadoval však operátor Vodafone, který si nechal na míru ušít smartphone s 5,5palcovým displejem, výkonným hardwarem i velmi dobrou výbavou. Cena však zůstala proklatě nízko. Máme tu konečně ideální bestseller?

Již léta jsme zvyklí na telefony s logem Vodafonu, které se nacházely v nižších třídách a tvořily zajímavé nabídky pro nenáročné zákazníky. Tento zaběhnutý směr však Vodafone letos mění. Po velmi povedeném modelu Smart prime 6 totiž přichází druhý úder do řad konkurence v podobě modelu Smart Ultra 6. Ten míří mezi tabletofony nižší střední třídy, avšak pouze cenou, která činí necelých 5 000 Kč. Výbava snese srovnání s dražšími telefony, neboť Vodafone nízkou cenu nevykoupil bolestivými ústupky, čímž se klasickému scénáři vymyká. Dnešní recenze se pokusí odhalit, na kolik se novinka blíží k vysněnému nejlepšímu poměru cena/výkon.

Vodafone Smart Ultra 6

Vodafone Smart Ultra 6 – videopohled

Technické parametry Vodafone Smart Ultra 6

Kompletní specifikace
Konstrukce154 × 77 × 8,4 mm, 159 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:50 hodin
Dostupnostčervenec 2015, 4 977 Kč

Obsah balení

Základní balení je čistě v režii Vodafonu. Krabička z recyklovatelného papíru doplněná o firemní barvy. Obsahem je kromě telefonu USB kabel, nabíječka a základní pecková sluchátka. Obvyklá sestava a více bychom asi ani neočekávali.

Design a konstrukce: trošku nuda

Přístroje mají primárně sloužit a být člověku prospěšné. Ačkoliv se s touto myšlenkou jistě všichni neztotožníme, Vodafone Smart Ultra 6 je jejím zdárným důkazem. Nad vzhledem se totiž výrobce, kterým je ZTE, příliš nenadřel. Na první pohled před námi leží jen ničím nezajímavá placka, u které dostaly přednost oblé tvary před ostře střiženými rohy. Snaha o oživení nudně černé čelní strany jde na vrub tenké stříbrné linii. Zajímavě pak rovněž působí i senzorová tlačítka pod displejem, která jsou originálně podsvětlena modrou barvou. Středové tlačítko navíc slouží jako informační LED dioda.

Vodafone Smart Ultra 6

Ultra „šestka“ je vůbec největším telefonem s logem Vodafonu. Připravte se tedy na tabletofonové rozměry 157 milimetrů na výšku a 77 milimetrů na šířku. Kvitujeme však relativně malou tloušťku 8,4 milimetrů. Hmotnost se dle výrobce vyšplhala na 159 gramů, avšak reálně byste hádali mnohem méně. Telefon působí skutečně velmi lehkým dojmem. To je v kombinaci s oblými boky příznivá zpráva. I přes velké rozměry totiž skvěle padne do ruky a nevadí ani dlouhodobě držení. Na druhou stranu samozřejmě celý displej jednou rukou neobsloužíte.

Vzhled vás ničím nepřekvapí

Rozmístění prvků po stranách je tradiční. Na pravém boku je odemykací klávesa ve společnosti dvojtlačítka regulující hlasitost. Na téže straně je ještě slot pro nano SIM kartu. Další slot najdete na levé straně, slouží pro paměťovou kartu, a k otevření obou slotů je zapotřebí klíček, který najdete v základním balení. Konektory pak hledejte na horní hraně, kde je 3,5mm jack konektor, a na spodní hraně, kde je microUSB konektor.

Ačkoliv hraje u tohoto telefonu prim cena a materiály jsou tudíž plastové, je konstrukční zpracování na velmi solidní úrovni. Za vše vděčíme unibody konstrukci, která celý telefon svírá a nedovolí proniknout žádnému povrzávání. Tenká konstrukce se sice podepisuje na mírném prohýbání, avšak toho si všimnete jen při nešetrném zacházení.

Displej: pociťte tu jemnost

První z velkých trumfů telefonu přichází společně s displejem. Ten je dle dnešních trendů velký, úhlopříčka dosáhla na 5,5 palců. Působivé je ovšem FullHD rozlišení, které z IPS displeje vykouzlí opravdu jemnou podívanou, která dokáže konkurovat i mnohem dražším telefonům. Počkat, velké IPS s FullHD za takovou cenu? Ano, je to skutečně tak. Příkladné jsou rovněž pozorovací úhly a při maximálním jasu i čitelnost na slunci. Jas lze mimochodem regulovat nejen ručně, ale také vše nechat na automatice. Potěší, že displej podporuje dvojité poklepání, kterým jej můžete rychle rozsvítit. Bohužel stejné gesto již neslouží k opětovnému uzamčení. Celý displej je chráněn odolným sklíčkem neznámého typu.

Vodafone Smart Ultra 6
Displej patří k výraznému nadprůměru

Zvuk: šeď průměru

Zvukově nečekejte od telefonu zázraky. Důraz byl kladen na hlasitost, která je příkladná a vyzvánění nepřeslechnete. V nejvyšších úrovních hlasitosti se však již intenzita v podstatě nezvyšuje. Pro poslech hudby reproduktor příliš není, zvuk je plechový a bez výraznější basové složky. Běžného posluchače pak však již uspokojí výstup do sluchátek, ačkoliv ta dodávaná příliš kvalitně nehrají.

Baterie: solidní dva dny

Do velkého a tenkého těla se výrobci podařilo dostat poměrně silnou baterii o kapacitě 3 000 mAh. Při běžném využívání s celodenním připojením k internetu telefon vydrží dva dny bez nabíječky. Velmi snadno, například vyšším jasem nebo náročnější prací, však výdrž snížíte a aktivní jedinci budou nabíjet každý večer.

Při našem testu výdrže, kdy telefon streamoval video v kvalitě 1080p, byly vypnuté aktualizace, jas displeje snížen na 50 %, připojení skrze Wi-Fi, přihlášení do 3G sítě, telefon dosáhl času 7 hodin a 27 minut. Konkurenční Lenovo A7000 dosáhlo času 8 hodin a 2 minuty a Microsoft Lumia 640 XL času 7 hodin a 53 minut. Výdrž je tedy v normě a telefon patří spíše k těm s lepší výdrží. Nabití z nuly na 80 % Vodafonu zabere 1 hodinu a 52 minut. K úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 50 minut.

Hardware: Výkon mi nechybí

Pokud jsem o displeji hovořil jako prvním trumfu, nadešel čas na trumf druhý, který ztělesňuje hardware telefonu. Hnací se silou se totiž stal osmijádrový Snapdragon 615 a zdárně mu sekunduje 2 GB RAM. Na tyto parametry jsme zvyklí u dražších telefonů a s jistou lze říci, že výkon Vodafonu rozhodně scházet nebude. Po zapnutí zbývá většinou kolem 600 MB operační paměti a v benchmarku AnTuTu telefon dosáhl více než 26 000 bodů. Nadprůměrně se jeví také 16GB interní paměť, ze které je reálně k dispozici zhruba 10 GB pro uživatele. Podporovány jsou však až 128GB paměťové karty, na které lze přesouvat aplikace. V tomto ohledu Ultra „šestka“ hledá konkurenci opravdu jen velmi obtížně a klidně by mohla stát dvojnásobek..

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: sázka na lízátko

Smartu Ultra 6 se prozatím stále daří moc příjemně překvapovat. Platí to i v případě prostředí, kde je nasazen Android 5.0.2 Lollipop, a to v takřka čisté podobě bez nadstavby. Velké pochvala pro Vodafone. Pětkového Androidu se nemusíte nijak obávat, neboť filozofie Androidu je stále stejná. Odemykací obrazovka se všemi praktickými informacemi a následně pohotovostní obrazovky, kam si dáte zástupce a widgety. Liší se na první pohled jen design a animace. Typicky například u informační lišty a naposledy spuštěných aplikací.

V prostředí najdete hned několik aplikací od Vodafonu. Dostalo se samozřejmě na přístup do samoobsluhy Můj Vodafone, antivir či aplikaci s tipy, jak smartphone využívat. Věřím, že mnozí z vás tyto aplikace neocení a naopak jim budou překážet, ačkoliv je interní paměť velká dost. Je tu však dobrá zpráva, všechny aplikace od Vodafonu jde odinstalovat.

Android 5.0 se pozitivně promítl nejen na výdrži telefonu, ale také na chodu prostředí. Vše totiž běží hladce bez sebemenšího zaškobrtnutí. Animace jsou plynulé, načítání obsahu aplikací vesměs okamžité. Tak to má být, bravo. Je vidět, že čistá podoba Androidu dokáže skvěle fungovat i na procesoru, který spadá do poctivé střední třídy.

Fotoaparát: pěkná podívaná

Ultra 6 nabízí 13megapixelový fotoaparát, což je opět lehký nadprůměr v rámci třídy. Doprovází jej automatické ostření a přisvětlovací LED dioda, která je mimochodem opravdu silná a krásně poslouží i jako svítilna. Velmi líbivé je pak samotné prostředí fotoaparátu. V úvodním stavu uživatele nezatěžuje množstvím prvků, což je jedině dobře. Nastavení je však dobře přístupné a přehledné. Dostalo se například na dávkovací režim, HDR, panorama či další úpravy, které se vám zpřístupní ve chvíli, kdy zvolíte namísto automaticky ruční režim.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií příjemně překvapí, zejména s přihlédnutím k ceně telefonu. Věrnost barev i solidní ostrost, to jsou hlavní klady. Problémem jsou naopak přechody světlých a tmavých míst, kdy telefon tu a tam vyrobí přepal. Makro s telefon pořídíte velmi snadno. Kvalita fotografií klesá až s ubývajícím světlem, což bylo očekávatelné.

Ukázkové snímky

Fotografie v poměru stran 4:3
Fotografie v poměru stran 16:9

Schopnou práci odvádí rovněž čelní kamerka s 5 megapixely. Na tisk to sice není, ale pro snadné sdílení selfies s přáteli jistě postačí.

Ukázkové snímky z čelního fotoaparátu

Záznam videa je již obehranou klasikou. Maximálním rozlišením je FullHD, a to spolu v kombinaci se 30 snímky za vteřinu. Při záznamu můžete pořizovat fotografie či si zvolit, zda nahrávat s obrazem také zvuk. Kvalita je obdobná jako u fotografií a potěší solidní plynulost bez nepříjemných trhanců. Celkově lze tedy říci, že i fotoaparáty Vodafone příjemně překvapil a za danou cenu fotí nadprůměrně. Smart Ultra 6 stále pokračuje bez ztráty bodu a naším testem proplouvá jako štika.

Vodafone Smart Ultra 6 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Multimédia: nenáročné uspokojí

Hudební přehrávač telefonu samozřejmě nechybí a zastupuje jej aplikace přímo od Googlu. Ta nabízí přehledné dělení dle ID3 štítků, nechybí velké náhledy coverů jednotlivých alb a nejvíce potěší zřejmě uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Nechybí ani přehledné FM rádio s podporou RDS.

Hudební přehrávač

Vaše video soubory pak můžete přehrávat v nativním přehrávači od Googlu, případně v samostatné aplikaci. Ta je o něco schopnější, avšak podporu titulek nečekejte. Umí však video minimalizovat a zmenšit. Můžete tak například sledovat video a psát SMS zprávu, což se může hodit.

Videopřehrávač

Z obchodu Google Play si můžete stáhnout také spoustu her. Výkon telefonu na většinu her postačuje, omezením jsou již jen opravdu náročné tituly ve stylu Real Racing 3, které již nemají ideální plynulost, avšak stále je možné hrát je s upravenými detaily. V samotném telefonu hry nejsou, ačkoliv kdo hledá, najde. Hra ve stylu Flappy Bird je skryta pod informacemi o softwaru. Pokud na danou položku budete několikrát klikat, objeví se různě barevné lízátko. To dlouze přidržíte a hra je na světě.

Telefonní funkce a zprávy: vše potřebné

V případě základních komunikačních funkcí je Ultra 6 zaměřen účelově na spolehlivé fungování a přehledné aplikace. Věci kolem telefonování jsou sloučeny do několika záložek a přehlednosti přispívá bílé pozadí. Synchronizace kontaktů pak probíhá spolehlivě, a můžete tak počítat například s plnou synchronizací z Google účtu nebo Microsoft Exchange. Kvalita hovoru je pak na velmi dobré úrovni. Hlas není zkreslený a hlasitost je rozhodně dostatečná.

Asi vás nepřekvapí, když řeknu, že aplikace pro zprávy je prakticky to samé, jako aplikace pro hovory. Prostředí je jednoduché a kromě psaní a čtení zpráv v aplikaci mnoho neuděláte. Klávesnice je také vyvedena v minimalistickém stylu bez žádných předělovacích čar. Psaní je však pohodlné, a to především díky velkému displeji. E-maily můžete posílat buď nativní aplikací, která disponuje synchronizací s Google účtem, nebo také známou aplikaci Gmail.

Organizační funkce a GPS: spolehlivost nadevše

Základem organizačních funkcí je kalendář a ten se povedl. Nabízí jednodenní, třídenní, týdenní a měsíční náhled, samozřejmě s nechybějící agendou. Všechny náhledy, vyjma týdenního, vynikají přehledností a výpisem naplánovaných událostí. Především v měsíčním náhledu je ze strany Googlu vidět pokrok. V telefonu najdete také přehlednou kalkulačku s některými pokročilejšími funkcemi. Vhod přijde praktický správce souborů nebo svítilna.

Telefon nepostrádá ani GPS a GLONASS. Určování vaší polohy je velice rychlé. Při asistenci internetu jde v podstatě o okamžik, pokud data vypnete, telefon vás bude hledat několik málo vteřin. GPS můžete využít s Google Mapami a Navigací, které fungují zcela tradičně. Jde o svižnou aplikaci, která je vesměs závislá na internetu, avšak dílčí části map je možné dočasně stahovat do paměti telefonu.

Google Mapy

Konektivita: nevídaný přešlap

Vodafone Smart Ultra 6 i nadále pokračuje ve svém vítězném tažení. Jeho nadprůměrná výbava se totiž ukazuje také v případě konektivity, kde mu nic neschází. Dostalo se na Bluetooth 4.0 a také podporu NFC, které funguje zcela spolehlivě. Mnohým jistě přijde vhod i funkce USB host, díky které si připojí například flash disk.

Internetový prohlížeč

Na internet se lze podívat skrze Wi-Fi, HSPA+ nebo LTE. Říkáte si, že to snad vypadá až příliš ideálně. Teď vás trochu zklameme. Nyní totiž přichází nečekaná rána. Ultra 6 sice podporuje pásma 800 a 900 MHz, která jsou u nás aktuálně nejrozšířenější, avšak postrádá podporu pásma 2 100 MHz, kterým operátoři většinou pokrývají města. Ve městech si tedy LTE příliš neužijete. Malou útěchou může být fakt, že na těchto místech je vždy k dispozici slušně rychlé připojení skrze HSPA+, takže o rychlý internet nepřijdete a většina majitelů to ani nepozná. Na každý pád se však Ultra 6 nemůže pochlubit úplnou podporou LTE, což je zarážející zejména vzhledem k tomu, že jej pod svým jménem prodává operátor, který na LTE staví svůj marketing. Na internet se pak podíváte skrze prohlížeč Google Chrome, který je přehledný a rychlý.

Závěrečné zhodnocení: bestseller?

Pojďme si v krátkosti zopakovat spanilou jízdu dnes recenzovaného Vodafonu Smart Ultra 6. Jde o novinku za 5 000 Kč, která nabízí kvalitní dílenské zpracování a je lehká. Do vínku dostala jemný 5,5palcový displej s FullHD rozlišením. Nešetřilo se ani na hardwaru, který reprezentuje výkonný procesor a velká operační i interní paměť. Prostředí je skvěle odladěno a nabízí takřka nejnovější verzí Androidu. Výbava pak zahrnuje naprosto vše, nač si vzpomene i náročnější uživatel. Vrcholem je pak téměř bezchybná konektivita.

Vodafone Smart Ultra 6

Přítomnost LTE bychom brali jako samozřejmost, avšak jeden přešlap výsledný dojem poněkud kazí. Naštěstí nejde o vyloženě zásadní problém, který by devalvoval veškeré snažení telefonu. Ten sice cenou spadá do nižší střední třídy, avšak potrápit dovede i mnohem dražší telefony. Hledat u Vodafonu Smart Ultra 6 nějaké vyloženě špičkové funkce by již bylo bláhové, avšak ve všem ostatním můžete mít vysoké nároky a Ultra „šestka“ je splní a my dáváme Vodafonu za tento telefon jedničku z hvězdičkou, skutečně se povedl.

Konkurence

Takřka přímou konkurentkou, co se ceny týče, bude Lumia 640 XL od Microsoftu. Její výbava je však za danou cenu citelně horší. Má horší displej, slabší procesor i menší paměť. Kontruje pouze úplnou podporou sítí LTE.

TIP! Recenze Microsoft Lumia 640 XL – Větší ze dvou sourozenců
Microsoft Lumia 640 XL

Pět tisíc korun stojí také Lenovo A7000, které se může pochlubit podobným výkonem. Bohužel však má menší interní paměť, horší displej a nepříliš přesvědčivý fotoaparát.

TIP! Recenze Lenovo A7000 – Solidní střední třída s kvalitním zvukem

Lenovo A7000

O něco vzdálenějším konkurentem může být HTC Desire 620. To je však dražší, má horší displej, mnohem menší výkon i slabou baterii. Ultra 6 tak zůstává prakticky neohrožen.

TIP! Recenze HTC Desire 620 – Zvláštní evoluce

HTC Desire 620

Vypíchnout můžeme také Asus ZenFone 2 (verze ZE500CL), který vyjde na 5 500 Kč. Je tedy o něco dražší, avšak i přesto má menší výkon, horší displej nebo slabší baterii. Jeho výhodou je však úplná podpora LTE.

Asus ZenFone 2 ZE500CL

Odskočme si ke dražším telefonu, kterým je Huawei P8 Lite. Ten se již výbavou dokáže s Vodafonem srovnávat, byť má opět horší displej. Je však stylovější. Design je však vykoupen mnohem vyšší cenou, která tu Vodafonu převyšuje o zhruba 2 000 Kč.

TIP! Recenze Huawei P8 Lite – Výkonný mistr kamufláže

Huawei P8 Lite

Jak je tedy vidět, Vodafone Smart Ultra 6 prakticky nemá konkurenci. Pokud hledáte po všech směrech dobře vybavený telefon s velkým displejem a příznivou cenou, neváhejte. S Vodafone Smart Ultra 6 budete spokojeni.

vodafone-smart-ultra-6
Klady
  • velmi nízká cena
  • podpora LTE
  • funkce USB host
  • podpora NFC
  • obstojný fotoaparát
  • dobře optimalizované prostředí
  • velká interní paměť
  • poctivá hardwarová výbava se 2 GB RAM
  • velký a jemný displej
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • chybí podpora LTE 2 100 MHz
  • nevyměnitelná baterie
Diskuze ke článku
Kensi Deeks Blye
Kensi Deeks Blye
Recenze super, ale alespoň odtajnit video recenzi by nebylo špatný. Díky
Waterfoun
Recenze dobrá, foun dobrý. Jen je mi líto lidí u MS a hlavně jejich dětí, když je budou bohužel propoustět kvůli faktu, ze nemůžou čínskym founům jako je tenhle od ZTE konkurovat. Nejlepší by bylo zřídit nějaký finančný fond pro propustěné zaměstnance. Jenom Apple a možná Samsung může čelit takovému náporu.
EMI
Super psaná recenze. Snad se brzo budu moct podívat i na video.
Policak
Mobil mám tři týdny a musim potvrdit, že je velmi slušný. LTE 2100 mi na jižní Moravě nechybí a za dotovaných 3600, které mě stál, se nic lepšího koupit nedá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze