Vodafone Smart Tab N8
recenze

Vodafone Smart Tab N8

Jednooký mezi slepými králem
13

Vodafone ve spolupráci s jinými výrobci přináší zařízení, která nabízí velmi zajímavý poměr ceny a výkonu. Nyní se ovšem operátor pouští na tenký led trhu s tablety. Do testu se nám dostal model Smart Tab N8, jenž za méně než 5 tisíc korun nabídne podporu LTE na 10,1palcovém displeji. Zachová Vodafone vysoký standard, nebo tentokrát šlápl vedle?

Vodafone již má s trhem tabletů zkušenosti. Například ve střední třídě se dobře uchytil s modelem Vodafone Tab prime 7. Dnes to opět zkusí s 10,1palcovým tabletem a to konkrétně se Smart Tab N8. Otázka je jasná: dokázal Vodafone opět najít ten nejlepší poměr mezi cenou a výkonem?

Obsah balení: sluchátka potěší

Mimo tabletu, nabíjecího adaptéru a USB kabelu zde máme i špuntová sluchátka s ovládáním hlasitosti a mikrofonem. Jejich kvalitě se ještě budeme věnovat, ale i kdyby byla zcela obyčejná, tak rozhodně potěší.

Technické parametry Vodafone Smart Tab N8

Kompletní specifikace
Konstrukce260 × 155 × 9 mm, 471 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 8735, CPU: 4×1,1 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostčerven 2017, 4 577 Kč

Vodafone Smart Tab N8 – videopohled

Design a konstrukce: z levného kraje

Celý tablet je plastový a uživatele nijak nezaujme. Hned na první pohled je prostě jasné, v jaké cenové relaci se nacházíme. Ovšem s tím jsme s danou cenovkou museli počítat. Holt vzhled něco stojí a pro stylovku nutno sáhnout hlouběji do kapsy. Nepříliš atraktivní plast by měl přinést benefit v podobě hmotnosti, ale 471 gramů toho není důkazem.

Rozměry 260 × 155 × 8,95 mm jsou přijatelné a při držení na šířku je kolem displeje tak akorát místa na palec, držení je tak pohodlné. Bohužel v tomto případě zakrýváte prsty stereo reproduktory, a to zamrzí.

Vodafone Smart Tab N8

Z přední strany se jedná o klasickou placku. Androidí tlačítka jsou softwarová a mimo displeje, 2Mpx snímače a předních stereo reproduktorů zde nic nenajdete. Chybí i další senzory jako třeba ten pro automatickou regulaci jasu.

Kvůli špatnému displeji je na zvážení, zda se Smart Tab N8 vůbec vyplatí.

Zajímavější je to na bocích. Tam se totiž nachází slot pro microSD kartu a především pro microSIM. Sloty jsou pod plastovým krytem, který drží pevně a dobře lícuje. Na bocích nalezneme také 3,5mm jack a microUSB. Škoda že zde nemáme již USB-C. Zapomenout nesmíme ani na tlačítko pro regulaci hlasitosti pro zapnutí. To zapínací je navíc zdrsněno a snadno jej tak nahmatáte. Tlačítka se tisknou dobře a jsou kvalitně usazená.

Zadní strana je mírně vroubkovaná. Mimo 5Mpx fotoaparátu na ní naleznete decentní nápis 4G a logo Vodafone. I když je celý tablet z plastu, tak mu po stránce zpracování není co vytknout. Vše sedí, nic se nekroutí ani nevrže.

Líbilo se nám:

  • vše lícuje a nic nevrže

Nelíbilo se nám:

  • levné plastové zpracování
  • při držení si zakrýváte stereo reprodutkory

Displej: retro přichází

10,1palcový IPS zobrazovač s rozlišením 1 280 na 800 pixelů je hodně základní. Zmínit musíme pozorovací úhly, podání barev, oleofóbní vrstvu nebo samotné rozlišení – to vše je na úrovni, kterou bychom pomalu mohli vídat v našem seriálu retro. To vše ve spojení s nižší úrovní jasu dělá displej na přímém slunci téměř nečitelný. Pixely jsou viditelné i běžně v prostředí a pokud jste zvyklí na kvalitnější podívanou, tak raději jděte o dům dál. Obrazová kvalita je skutečně nízká, oči se navíc i rychle unavují. Uvědomme si ale, v jaké cenové relaci se nacházíme. Potěšit by vás ale mohla funkce poklepání na displej, která tablet probudí.

Vodafone Smart Tab N8

Absence čidla okolního světla a tedy automatické regulace jasu se dala očekávat. Stejně tak zde nenajdete ani notifikační LED diodu a na štíru jsme i s odolným krycím sklíčkem. Hold se šetřilo všude, kde to jen šlo. U displeje nám to ale rozumné nepřijde.

Nelíbilo se nám:

  • nízké rozlišení
  • špatné pozorovací úhly i podání barev
  • nízký jas

Zvuk: Mozart přichází

Co Vodafone ztratil u displeje, to dohání zvukem. Dvojice předních stereo reproduktorů hrají nadprůměrně kvalitně a stydět by se za ně nemusely ani tablety z té nejvyšší cenové kategorie. Hlasitost je výborná a zvuk se neztrácí v nižších ani vyšších polohách. Potěšeni budete zvlášť při sledování filmů. To se Vodafonu vážně povedlo. Bohužel při držení si reproduktory snadno zastíníte.

Vodafone Smart Tab N8

Velice příjemná jsou také přibalená sluchátka. I když nejsou nijak extra kvalitní, tak hrají dostatečně hlasitě a méně náročnému uživateli postačí.

Líbilo se nám:

  • kvalitní stereo reproduktory

Baterie a výdrž: malá baterie a slabý hardware

4 600mAh baterie v našem testu obstála. Streamování videa s 50% jasem a 50% zvukem vedeným do sluchátek tablet vydržel přesně 9 hodin. To je slušný výsledek. Ucházející výdrž můžeme potvrdit i v praxi. Pouze pozor na hraní her – při snaze o náročnější využívání mizí procenta baterie výrazně rychleji než by bylo obvyklé.

Následné nabíjení vám zabere 2 hodiny a 9 minut na 80 procent, na 100 procent si ještě téměř hodinu počkáte.

Líbilo se nám:

  • solidní výdrž na baterii

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší microUSB

Hardware a výkon: cena na prvním místě

Žádné zázraky nečekejte ani uvnitř, čtyřjádrový MediaTek 8735 se 2 GB RAM opět trochu zaspal dobu. Výsledek v AnTuTu pod 25 tisíc bodů to jasně dokazuje.

Benchmarky

Na svá data máte k dispozici 10,75 z 16 GB a případně si můžete paměť rozšířit microSD kartou o maximální kapacitě 32 GB. Výkon je nízký, záseky a čekání jsou na denním pořádku a při hraní her se rovnou omezte jen na nenáročné tituly. Například Asphalt 8 je nad možnosti tohoto tabletu, hra se pořád zasekává a herní zážitek je nulový.

Nelíbilo se nám:

  • nízký výkon

Uživatelské prostředí: sláva, čistý Android

Čistý Android 7.0 je spásou pro tento tablet. Právě jemu vděčíme za použitelnost a aspoň základní ovládání je v rámci možností přijatelné. Samotné prostředí a pohyb v něm nedělá tabletu větší problémy a užívat si můžete funkcí Androidu 7.

Na zamykací obrazovce jsou ve spodní části aplikace, které si můžete tažením rovnou spustit.

Prostředí

Mírný zásah Vodafone ale přece jen udělal, když doinstaloval své aplikace. V tomto případě je to trochu zavádějící, protože aplikace „Telefon“ a „Zprávy“ by mohly naznačovat, že tablet podporuje i tyto funkce. Bohužel tomu tak není a i s vloženou SIM si užijete „jen“ data. Aplikaci Telefon tak využijete pouze k přístupu ke kontaktům a „Zprávy“ jsou k ničemu.

Líbilo se nám:

  • čistý Android

Nelíbilo se nám:

  • zbytečné aplikace navíc

Multimediální funkce: základem neurazíš

Hudbu i video si v běžných formátech přehrajete. U filmů ale nepočítejte s titulky, ty už v možnostech defaultních aplikací nejsou. Na druhou stranu není problém si potřebné aplikace stáhnout z obchodu Google Play.

Samozřejmostí je i jednoduchá editace fotografií. Nic víc ani méně náročný uživatel nepotřebuje a pokud přeci, tak opět odkážeme na Google Play.

Líbilo se nám:

  • dostačující základ

Fotoaparát a videokamera: když bude nouze

Tabletem se nefotí a ve Vodafonu to vědí. 5Mpx fotoaparát je tak naprosto základní. Chybí mu přisvětlení a v aplikaci nemůžete ani manuálně zaostřit. Problémy s nastavením expozice, šum, neostrost a mnohé další nepříjemnosti jsou v případě fotoaparátu na denním pořádku. Dokument si na druhou stranu se Smartem Tab N8 ofotíte. Nic víc vlastně v takto velkých tabletech fotoaparát není.

Pro pořádek doplníme, že můžete natáčet HD video nevalné kvality.

Vodafone Smart Tab N8 – testovací video, 720p, 30 FPS

Z porovnání je na tom nakonec nejlépe přední 2Mpx snímač. Ani ten nezaujme, ale jeho výsledky jsou tak nějak v mezích očekávání.

Líbilo se nám:

  • na ofocení dokumentu stačí

Nelíbilo se nám:

  • nízká kvalita
  • absence ostření dotykem

Organizační funkce: nezaspat a nezpozdit se

Vysvětlovat, jak se nastavuje budík a jak zacházet s aplikací kalendář, by bylo nošením dříví do lesa. A pokud byste to náhodou neznali, tak se není čeho obávat – je to intuitivní.

Aplikace jsou přehledné a rozhodně se vám nestane, že zaspíte nebo zapomenete na schůzku. Potěší i snadná správa pošty v e-mailovém klientu a nepřijdete ani o možnost si prohlížet a upravovat Office dokumenty. Co více si přát?

Líbilo se nám:

  • plný organizační základ

Navigace a GPS: Vodafone se neztratí

Podpora GPS a A-GPS nechybí. Fixace polohy sice trvá déle a v okolí zástavby si i minutku či dvě počkáte, ale jakmile se poloha „chytí“, tak už se není čeho obávat. K navigaci můžete využít Google Mapy a třeba i internetového připojení díky vložené SIM. Existují samozřejmě i offline možnosti, a to jak v podobě dočasného stažení podkladů v Google Mapách, tak úplně jiných aplikací.

Líbilo se nám:

  • GPS signál je po zaměření polohy stabilní

Nelíbilo se nám:

  • delší vyhledávání pozice

Datové funkce a konektivita: lákadlo číslo jedna

Plná podpora LTE představuje ten hlavní tahák. Desetipalcových tabletů s touto možností a cenou pod 5 tisíc korun je skutečně málo. Spolehnout se můžete také na Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.2. Vše funguje jak má.

Vodafone Smart Tab N8

Líbilo se nám:

  • plná podpora LTE

Zhodnocení: jednooký mezi slepými králem

Jak jste si všimli, s novým tabletem od Vodafonu je to jako na houpačce. Kompromisy jsou skutečně velké a rozhodně se s nimi nesmíří každý. Rozhodl se Vodafone správně?

Vodafone Smart Tab N8

Podpora LTE, stereo reproduktory nebo čistý Android – společně s cenou 4 577 Kč skutečně hodně lákavě. Z těchto parametrů navíc vše funguje, tak jak jsme očekávali. Problematické jsou velké kompromisy, tím nejhorším je skutečně špatný displej a zastaralý hardware. Zapomeňte na hry i na náročnější aplikace, ty prostě s tímto tabletem nejsou slučitelné. Bez tak atraktivní cenovky bychom Smart Tab N8 ihned odsoudili, za tyhle peníze ovšem budete těžko hledat něco lepšího.

Konkurence

Kompromisů již dnes bylo hodně. I tak zmíníme Lenovo TAB 2 A10-30 LTE. Ovšem pozor, 1 GB RAM již dnes skutečně nestačí a po hardwarové stránce si Vodafone dokonce vede lépe.

Do výběru můžete zařadit i jiného zástupce z řad Lenova, například TAB 2 A10-70. Ten se sice pochlubí Full HD displejem, ale zase zapomněl na LTE. Jak vidíte, bez kompromisů to prostě nejde a musíte si zvážit, zda vám to za to šetření stojí.
vodafone-smart-tab-n8
Klady
  • výhodná cena
  • čistý Android
  • stereo reproduktory
  • plná podpora LTE
Zápory
  • nekvalitní fotoaparát
  • starší microUSB
  • plastové zpracování
  • nedostatečný výkon i na běžné úkony
  • nízké rozlišení a horší pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
Buffet
Takže prestrojeny odpadek.... To nemá cenu ani půlku... To si kupi jen maaaagoooor.
Kryštof
Píšete: " Například ve střední třídě 7palcových zařízení se dobře uchytil s modelem Vodafone Tab prime 7."

To je ale nesmysl- navzdory svému jménu je Vodafone Tab Prime 7 přece tablet s 10 palcovým displeje.
Pavel
Aplikace Telefon je na tabletu dostupna a dá se na něj normálně dovolat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze