Vodafone Smart prime 7
recenze

Vodafone Smart prime 7

Levně a kvalitně podruhé
13

Rok se s rokem sešel a Vodafone omlazuje své portfolio telefonů nesoucích jeho logo. Jako první přišel na řadu model s přídomkem „prime“. Letošní sedmička si ponechává velice solidní výbavu, ale zásadním způsobem vylepšila svůj vzhled, který se nebojíme nazvat stylovým. Navrch přidává také lákadlo v podobě nejnovějšího Androidu 6.0 Marshmallow a opět i příznivou cenu.

Vodafone Smart prime 7

Mdlá nižší třída se smartphony dostala v loňském roce citelný impuls modelem Vodafone Smart prime 6, který dokázal, že i levný telefon může dobře fungovat a nabídnout i pokročilé funkce typu LTE. Očekávaný úspěch se samozřejmě dostavil a po zásluze zde máme nástupce v podobě modelu Smart prime 7. Ten vylepšuje především vzhled, ale nasazuje i nejnovější verzi systému Android a pozměňuje ještě několik maličkostí. Bohužel některé i směrem k horšímu. Zachovává si však velmi příznivou cenu, která by opět mohla být cestou k úspěchu.

Technické parametry Vodafone Smart prime 7

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 72,1 × 8 mm, 128 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 212 8909, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: Adreno 304
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:57 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 3 277 Kč

Vodafone Smart prime 7 – videopohled

Obsah balení

Pokud jste si již někdy pořídili telefon s logem Vodafonu, prodejní balení z recyklovaného papíru vás patrně nijak nepřekvapí. V jeho útrobách naleznete vyjma samotného telefonu také nezbytné příslušenství, které je laděno do bílé barvy. Jde o pecková sluchátka, která mohou posloužit jako handsfree, datový USB kabel a koncovku nabíječky.

Vodafone Smart prime 7

Design a konstrukce: již není ošklivým káčátkem

Na první pohled je vidět, na čem si výrobce, kterým je tentokrát ZTE, dal nejvíce záležet. Zatímco loni byl vzhled až na (v lepším případě) druhé koleji, letos je tomu právě naopak. Temně černý design možná na někoho působí trochu nudně a zamrzí, že jiná barevná varianta není k dispozici, avšak oproti předchůdci jde o velký skok kupředu.

Snahu o navazování jednotlivých detailů podporuje speciální 2.5D sklíčko, které kryje displej a ve svých okrajích je mírně zaobleno. To má nejen estetický význam, ale prst po displeji mnohem snáze klouže, což při ovládání rozhodně oceníte. Ovládání je snazší také díky menší šířce 72 milimetrů a tloušťce pouhých 8 milimetrů. Nepatrný nárůst výšky na 144 milimetrů patrně nikoho trápit nebude. Naopak oceníte, že hmotnost výrazně poklesla a hodnota 128 gramů při držení působí velmi příjemně.

Vodafone Smart prime 7 a Smart prime 6 - hlavní rozdíly

Vodafone Smart prime 7 Vodafone Smart prime 6
rozměry 144 × 72,1 × 8 mm 141,7 × 71,9 × 9 mm
hmotnost 128 gramů 155 gramů
procesor Qualcomm Snapdragon 212 8909: 4×1,3 GHz, 28 nm Qualcomm Snapdragon 410 M8916: 4×1,2 GHz, 28 nm
systém Android 6.0.1 Android 5.0.1
kamera 720p 1080p
cena 3 277 Kč 2 977 Kč
TIP! Podívejte se na celé srovnání v našem katalogu

Lépe zpracována jsou též fyzická tlačítka po pravém boku. Jsou nejen na lepší pozici, ale jejich povrch je mírně zdrsněn, což napomáhá lepšímu nahmatání i pocitu jistoty při stisku. Mnohem dospěleji pak vypadají například i podsvětlené senzorové klávesy s vibrační odezvou pod displejem. S klidným srdcem je totiž již můžeme zařadit do škatulky normální a nikoliv obří, jako tomu bylo u předchůdce. Na opačné straně, tedy nad displejem, se nachází informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Lze ji však pouze vypnout, ale již nijak uživatelsky nastavit.

Vodafone Smart prime 7

Možná vůbec nejlépe se povedl facelift zadní strany. Při prvním pohledu možná mávnete nad černou plochou rukou, avšak výrobce dbal na detaily. Plastový materiál je příjemný na dotyk, za čímž stojí jednoduché vzorování. To částečně brání nechtěnému vyklouznutí z rukou a současně působí i velice vkusně. Ačkoliv před sebou máme zcela obyčejný telefon, je kvalita konstrukčního zpracování velice kvalitní. Tělo působí bytelným dojmem a rozhodně nikde nic nevrže.

Líbilo se nám:

  • povedený vzhled
  • dobře padne do ruky

Nelíbilo se nám:

  • LED diodu nelze nastavit

Displej: nejlepší ve své třídě

Displej jsme si pochvalovali již loni a letos na tom nemíníme nic měnit. Opět se setkáváme s pětipalcovým IPS panelem, který má více než dostatečné HD rozlišení a jemnost 294 PPI. Barevné podání je velmi realistické a pozorovací úhly na velmi vysoké úrovni. Především z ostrých úhlů nedochází k žádnému zkreslení. Naprostou pohodu může narušit snad jen skutečně ostré slunce, kdy ani nejvyšší možný jas nestačí na ideální čitelnost. Naopak nejnižší jas je především v noci šetrný k vaším očím. Chválíme však za přítomnost dobře fungujícího čidla pro regulaci jasu či možnosti displej odemknout dvojitým poklepáním.

Líbilo se nám:

  • kvalitní displej
  • odemknutí je možné poklepáním

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na silném slunci

Zvuk: klasický průměr

Hlasitý reproduktor se tentokrát nachází na spodní hraně, což může, ale také nemusí být výhoda. V prvé řadě není zvuk nijak ztlumen, když telefon leží. Na druhou stranu si reproduktor často nechtěně ucpete, pokud budete telefon držet v horizontální poloze. Na každý pád budou vaše uši svědky pouze průměrně kvalitního zvuku, který však alespoň hraje dostatečně hlasitě. Mnohem lepší proto bude, když k telefonu připojíte sluchátka, do kterých je výstup o poznání lepší. Ta dodávaná však nijak slavně nehrají a hodí se spíše jen pro potřeby handsfree.

Vodafone Smart prime 7

Líbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor

Nelíbilo se nám:

  • jen průměrná kvalita hlasitého reproduktoru

Baterie a výdrž: beze změn

Baterie je v telefonu pevně integrována, a to navzdory tomu, že zadní kryt lze odejmout. Pod něj se pak vkládá pouze paměťová a microSIM karta. Kapacita 2 540 mAh se nijak nezměnila. Nijak výrazně se nemění ani výdrž a dva dny při střední zátěži nejsou nedosažitelnou metou. Při náročnějším využívání se však klasicky připravte na nabíjení každý večer.

Při redakčních standardizovaných testech výdrže dosáhl Vodafone Smart prime 7 při přehrávání streamovaného videa výsledku 7 hodin a 41 minut, což je velmi podobný výsledek jako u předchůdce. Mnohem lépe je na tom například konkurenční Lenovo Vibe P1m, které prime 7 překonává o téměř 3 hodiny. Nabíjení nepatří zdaleka k nejrychlejším. Z úplného vybití na 80 % je zapotřebí 1 hodiny a 52 minut. K úplnému nabití si vyhraďte 2 hodiny a 57 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení
  • baterie není vyměnitelná

Poznámka: Kapitola aktualizována o možnost formátování karty a vzniku většího úložného prostoru i pro aplikace

Hardware: sundal nohu z plynu

Pod kapotou se rovněž mnoho nezměnilo. Na první pohled vás zaujme procesor, kterým je nový Snapdragon 212, avšak bohužel je především po grafické stránce o něco slabší než Snapdragon 400 použitý u primu 6. Oba procesory dosahují v benchmarku AnTuTu obdobných výsledků nad hranicí 20 tisíc bodů, ale Snapdragon 212 si neporadí se záznamem Full HD videa, což je škoda. Hodnota operační paměti je průměrný 1 GB a při běžném využívání zbývá zhruba třetina volná. Beze změny zůstala také interní 8GB paměť. Po prvním zapnutí pro vás zbydou takřka 4 GB, což není moc. Přestože podpora až 128GB paměťových karet nechybí, aplikace si na ni neuložíte ani později nepřesunete. Alespoň co se týče klasického stavu. Díky přítomnosti Androidu 6.0 ale máte možnost vloženou paměťovku přeformátovat a ta se pak tváří jako interní úložiště a aplikace na ni uložíte.

Pokud paměťovou kartu správně naformátujete, může se tvářit jako interní úložiště
Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet

Nelíbilo se nám:

  • slabší grafický výkon

Uživatelské prostředí: opět to nejnovější

Pokud letošní model přišel opravdu s něčím novým, je to operační systém. U levného přístroje rozhodně potěší přítomnost Androidu 6 Marshmallow, a to v téměř čisté podobě. Vodafone přidal jen několik málo svých aplikací, které lze odinstalovat. Čistá podoba má pozitivní důsledek v podobě velmi svižného chodu celého systému. Při běžné práci prakticky na nic nečekáte. Drobného zpomalení si můžete všimnout snad jen ve chvílích, kdy budete rychle za sebou spouštět náročnější aplikace.

Prostředí

Menší změnou prošla přeci jen odemykací obrazovka, kde si můžete navolit zástupce rychlého spuštění. Další prostor pro vlastní úpravu se nachází na domácí obrazovce, kde tahem zleva doprava spustíte předem zvolenou aplikaci, což se může hodit.

Líbilo se nám:

  • nejnovější verze OS Android
  • dobrá optimalizace prostředí

Fotoaparát: škoda videa

Vodafone upravil také aplikaci fotoaparátu. Ta je v základním automatickém režimu přehledná, nabízí standardní ovládací prvky, možnost aktivovat režim HDR či nastavit blesk a rozlišení. Pro hračičky je k dispozici také manuální režim, kde si lze v mnoha krocích vyvážit bílou, nastavit ISO či zobrazit mřížku. Dále se dostalo i na speciální režimy, kde najdete panorama, barevné filtry či sekvenční snímání.

Prostředí fotoaparátu

Maximální rozlišení snímku v poměru stran 4:3 činí 8 megapixelů, v širokoúhlém formátu jde o 6megapixelové rozlišení. Kvalita snímků je na velmi slušné úrovni a těžko za dané peníze najdete lépe fotící telefon. Potěší solidní vykreslení detailů i barevná věrnost. Dostalo se samozřejmě i na čelní kamerku, která pracuje s až 5megapixelovým rozlišením – pro potřeby selfies plně dostačuje.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie
Ukázková fotografie z čelní kamerky

Záznam videa je však zklamáním, neboť stropem je kvůli slabší grafice pouze HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Na displeji však záznam nevypadá zle a postačí i pro sdílení skrze sociální sítě.

Vodafone Smart prime 7 (testovací video) – 720p, 29 FPS

Líbilo se nám:

  • slušné snímky
  • bohaté nastavení

Nelíbilo se nám:

  • záznam videa maximálně v HD kvalitě

Multimédia: zde zvládne i vyšší kvalitu

Hudební přehrávač telefonu samozřejmě nechybí a zastupuje jej aplikace přímo od Googlu. Ta nabízí přehledné dělení dle ID3 štítků, nechybí velké náhledy coverů jednotlivých alb a nejvíce zřejmě potěší uživatelsky nastavitelný ekvalizér. Nechybí ani přehledné FM rádio s podporou RDS.

Hudební přehrávač

Chybět nemůže ani základní videopřehrávač. Samostatnou aplikaci však nehledejte. Videa objevíte ve staré známé aplikaci jménem Galerie. prime 7 zvládá přehrávat běžné AVI či MKV soubory, a to překvapivě až do Full HD rozlišení. Zapomenout musíte na podporu externích titulků, nicméně tento neduh vyřešíte stažením alternativního přehrávače z obchodu Google Play.

Galerie

Konektivita: vyrovná se nejlepším

Loňský tah modelu Prime 6 s úplnou konektivitou se opakuje i nyní – i letošní model disponuje rychlými daty v sítích LTE a komunikuje na všech u nás využívaných frekvencích. Dostalo se také na NFC, Bluetooth či Wi-Fi, byť pouze se základními protokoly b/g/n. Na internet je připraven prohlížeč Google Chrome, který vás potěší nejen svou svižností, ale také dobře fungující provázaností napříč zařízeními, která jsou spjata s vaším Google účtem. Vhod přijde i funkce USB host, díky které si pomocí patřičné redukce připojíte flash disk nebo například myš.

Internetový prohlížeč

Nechybí ani lokalizační služba GPS, která spolupracuje s předinstalovanými Google Mapami a Navigací. Vše funguje rychle a spolehlivě. Vaší polohu telefon nalezne i bez asistence internetu do několika málo vteřin.

Líbilo se nám:

  • úplná podpora LTE
  • nechybí NFC a USB host

Závěr a konkurence

Vodafone víceméně navazuje na loňský model prime 6. Letošní „Sedmička“ zapracovala především na vzhledu, který snad jako jediný byl loni terčem menší kritiky. Model prime 7 již vypadá k světu a líbí se nám především řešení čelního sklíčka displeje. Potěší kvalitní displej, poctivé zpracování a především pak nejnovější verze systému Android. Velmi slušný je také fotoaparát a pochvalu udělujeme i za bezchybnou konektivitu. Naopak zamrzí slabší grafický výkon, který se promítl zejména do nemožnosti pořizovat Full HD video.

Vodafone Smart prime 7

Cena Vodafonu Smart prime 7 startuje na částce 3 300 Kč, tedy stojí stejně, co doposud stál model Smart prime 6. Jeho cena však nyní o tři stovky klesla. Je nasnadě, že si oba modely navzájem konkurují a můžeme říci, že ani s jedním neuděláte chybu, zejména hledáte-li nejlepší telefon kolem tří tisíc korun. Pokud však až tak nehledíte na design a nevyžadujete nejnovější Android, zvolte spíše loňský model. Je levnější a získáte schopnost záznamu Full HD videa.

Vodafone Smart prime 6

Přímou konkurentkou je také Lumia 640 od Microsoftu, která nabízí podobnou výbavu, ale zvládne nahrávat Full HD video. Na druhou stranu vyjde o několik set korun dráž. Pokud si připlatíte tisíc korun, můžete mít Lenovo Vibe P1m, které má podobný neduh u videa, ale má větší operační a interní paměť a podstatně delší výdrž baterie.

Microsoft Lumia 640 a Lenovo Vibe P1m
vodafone-smart-prime-7
Klady
  • povedený vzhled
  • tenké a lehké tělo
  • kvalitní displej
  • slušný fotoaparát
  • úplná podpora LTE
  • přítomnost funkcí NFC a USB host
  • příznivá cena
Zápory
  • slabší grafický výkon
  • neumí nahrávat Full HD video
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
Daff.cz
Cožpak nejde paměťovou kartu naformátovat jako vnitřní paměť telefonu?
Redmarx
Qualcomm Snapdragon 212 za 3 277 Kč, asi nekomu hrablo ne???
Petr
Konkurence s WM je spis Lumia 550.
Co se tyce vzhledu, je Prime7 hrozny. Ale je to subjektivni...
David Novotný
David Novotný
Mobilenet.cz má aplikaci na Google Play? :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze