Vodafone Smart N9 Lite
recenze

Vodafone Smart N9 Lite

Naprostý základ pro skutečně nenáročné
12

Stejně jako každý rok, i letos představil Vodafone své vlastní chytré telefony. Tentokrát je to již podeváté, a proto nesou ve svém názvu devítku. Tentokrát jsme otestovali níže postavenou z obou novinek, která představuje naprostý základ. Vodafone N9 Lite nabídne protáhlý displej s úhlopříčkou 5,34 palce, čtyřjádrový procesor nebo 1 GB RAM. Na tom všem běží Android Go. Bude to ale stačit?

Smartphony Vodafone si v minulosti získaly řadu příznivců tím, že nabídnou za málo peněz spoustu muziky. To však dnes již neplatí. Před sílící konkurencí vyklidil Vodafone pozice a se svými telefony tak zůstává pouze v nižší třídě. Po vybavenějším Vodafonu N9, který jsme testovali minulý týden, pro vás dnes máme absolutní základ v podobě Vodafonu N9 Lite.

Vodafone Smart N9 Lite
Oficiální snímek černé varianty Vodafone Smart N9 Lite

Vodafone N9 Lite nabízí stejně jako jeho vyšší sourozenec protáhlý displej s poměrem stran 18:9, který má v tomto případě úhlopříčku 5,34 palce a rozlišení 960 × 480 pixelů. Uvnitř tepe čtyřjádrový MediaTek, který doprovází pouhý 1 GB RAM. To by se mohlo v dnešní době zdát jako naprosto nedostatečné pro plynulý chod. Ve Vodafonu však měli alespoň tolik rozumu, že zde nasadili speciální verzi Android Go, která je odladěna pro použití právě na slabém hardwaru. Alespoň že osekávání neproběhlo i u interní paměti, která má kapacitu 16 GB. Jak si telefon vedl v našem testu a vyplatí se za 2 477 Kč?

Technické parametry Vodafone Smart N9 Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce148,2 × 68,9 × 9,5 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5,34" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6739, CPU: 4×1,28 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid Oreo (Go edition)
Akumulátor2 440 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:15 hodin
Dostupnostčervenec 2018, 2 477 Kč

Obsah balení

Telefon přichází v malé krabičce, jehož přední stranu pokrývá z větší části fotka samotného telefonu. Uvnitř pak kromě samotného zařízení naleznete USB kabel, nabíječku, špendlík pro otevření zásuvky na SIM, špuntová sluchátka a sadu manuálů.

Vodafone Smart N9 Lite

Konstrukční zpracování: zvláštní povrch zad

Vodafone prezentuje Vodafone Smart N9 Lite jako první telefon, který koupíte například dítěti. Tomu je přizpůsobený i jeho design. Telefon bude v nabídce v černé a bílé barvě. Druhou jmenovanou jsme měli k dispozici my a vypadá dětštěji než černá, která je přece jen konzervativnější.

Díky formátu displeje 18:9 telefon připomíná podlouhlou nudli. Rozměry činí 148,2 × 68,9 × 9,5 milimetrů a hmotnost pak příjemných 155 gramů, což je dáno tím, že se jedná o kompletní plasťák. Přední straně dominuje displej, kolem kterého jsou však poměrně široké rámečky. Docela dost místa je i nad a pod displejem, což vynikne díky bílé barvě okolního plastu.

O případném odolném skle Vodafone mlčí, ale vzhledem k ceně a tomu, že jde o skutečně základní model, o něm můžeme pochybovat. Nad displejem můžeme vidět podlouhlou štěrbinu telefonního reproduktoru. Nalevo je pak čočka přední kamery a oko senzorů. Napravo překvapuje přisvětlovací LED dioda, která není běžná ani u mnohem dražších telefonů. Souseda jí dělá ještě bílá notifikační dioda, kterou můžete pouze zapnout a vypnout. Chybí však její podrobnější nastavení. Ovládací tlačítka jsou pak pouze virtuální na displeji. V nastavení však můžete změnit jejich pořadí.

Díky hrubé struktuře zad neklouže z ruky.

Záda pak pokrývá výrazný hrubý vzorek připomínající podlouhlé plástve. Nejen, že to vypadá zajímavě, ale současně je to i praktické. Telefon nejenže nevyklouzne ani z vlhké dlaně, ale navíc na zádech neulpívají otisky prstů. Kromě toho můžeme na zádech vidět čočku hlavního fotoaparátu s jednotónovou přisvětlovací diodou a logo Vodafonu.

Vodafone Smart N9 Lite

Rozmístění dalších prvků je pak standardní. Vpravo najdete stříbrný regulátor hlasitosti a vypínač. Tlačítka poměrně vystupují a vypínač má navíc výrazné zdrsnění, takže jsou dobře nahmatatelná. Dobře se i tisknou. Na spodní straně se nachází microUSB konektor spolu s hlasitým reproduktorem a telefonním mikrofonem. Sekundární mikrofon a sluchátkový konektor pak mají své místo na horní hraně. Pravý bok pak hostí šuplíček hybridního slotu, protože telefon nemá snímatelný zadní kryt. Použít můžete buď dvě nanoSIM, nebo jednu nanoSIM a jednu microSD kartu.

Dílenské zpracování není dokonalé a odpovídá ceně telefonu. Použité plasty jsou levné a jasně rozeznáte spáry. Přesto se však i díky nesnímatelným zádům telefon nijak nekroutí a neprohýbá, ani když ho silně zmáčknete.

Líbilo se nám
  • zajímavý povrch zad
  • přední přisvětlovací dioda
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot
  • levné plasty
  • široké spáry

Displej: podprůměrné rozlišení i kvalita

Stejně jako vyšší model Smart N9 dostal i Smart N9 Lite pSmart N9 displej s poměrem 18:9, což umožnilo vměstnat 5,3palcovou úhlopříčku do poměrně malého těla. Škoda jen, že Vodafone sáhl na dnes již výrazně podprůměrné rozlišení 960 × 480 pixelů, což dává výslednou jemnost 301 PPI. Displej působí poměrně hrubým dojmem a rastr je při podrobném zkoumání zřejmý.

Vodafone Smart N9 Lite
Rozlišení 960 × 480 pixelů je v dnešní době již výrazně podprůměrné.

O moc lepší to není ani s jeho dalšími kvalitami. Vodafone v tomto případě použil levný TFT TN panel. Pozorovací úhly tak nejsou tak široké jako u IPS, i barvy se subjektivně zdají méně věrné a spíš mdlé. Od telefonu nejnižší třídy však samozřejmě nelze čekat zázraky. Přesto je displej jednou z nejviditelnějších věcí, na které se nejvíc šetřilo. Potěší alespoň noční režim, který dá displeji výrazně oranžový nádech a šetří tak vaše oči.

K dispozici máte automatickou regulací jasu, která funguje poměrně spolehlivě, i když její reakce nejsou nejrychlejší. Na přímém slunci pak displej příliš čitelný není. Chtělo by to větší rozsah jasu. Další slabinou je pak nepříliš účinná oleofobní vrstva, takže se na displeji snadno udrží otisky prstů.

Líbilo se nám
  • podlouhlý formát displeje
  • noční režim
Nelíbilo se nám
  • slabé rozlišení
  • horší barevné podání
  • nepříliš široké pozorovací úhly
  • ulpívání otisků

Zvuk: šedý průměr

Přestože průduchy na spodní hraně z obou stran microUSB konektoru vytváří naději na stereo, jsou tu jen na oko. Ve skutečnosti vychází zvuk pouze z toho pravého. Reproduktor můžeme pochválit za dostatečnou hlasitost, avšak s kvalitou zvuku je to horší. Zvuk nijak nenadchne. Je plochý, chybí mu prokreslení nebo byť jen náznak basů.

Nezachrání to ani přibalená sluchátka. Jedná se o ty nejlevnější špunty, se kterými vás žádný kvalitní poslech nečeká. O něco lepší je to s vlastními sluchátky.

Líbilo se nám
  • dostatečně hlasitý reproduktor
Nelíbilo se nám
  • průměrný zvuk
  • nekvalitní sluchátka

Výkon hardwaru: pouze 1 GB RAM

Pod kapotou testovaného Smart N9 Lite nalezneme stejný čtyřjádrový MediaTek jako u vyššího Smart N9. U RAM však došlo k redukci na dnes již výrazně podprůměrný 1 GB. Přesto je díky použitému Androidu Go telefon docela dobře použitelný pro běžné úkony. Samozřejmě že náročnější hry si na něm nezahrajete a nedostatek výkonu pocítíte i u některých aplikací. To však u telefonu za 2 500 Kč ani nečekáme. Některé benchmarky včetně AnTuTu na něm sice spustíte, ale nedoběhnou do konce.

Benchmarky

Alespoň že u interního úložiště nedošlo k redukci a stále má papírovou kapacitu 16 GB. Z uživatelsky přístupných 12,1 GB přitom máte k dispozici více než slušných 9,95 GB. Vděčíme tomu i odlehčeným aplikacím Go od Googlu. Pokud by vám to nestačilo, můžete si prostor navýšit pomocí microSD karty až o 32 GB. V takovém případě však musíte vzhledem k hybridnímu slotu oželet druhou SIM.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na běžné operace
  • 16 GB interní paměti
Nelíbilo se nám
  • 1 GB RAM
  • na náročné hry nestačí

Výdrž baterie: dva dny reálné

Vodafone Smart N9 Lite nabídne baterii s kapacitou 2 460 mAh, která není uživatelsky vyměnitelná. Přestože má velký displej, nižší spotřebě přispívají menší rozlišení a celkově slabší hardware. Při středně náročném používání, které zahrnuje synchronizaci přes mobilní data i Wi-Fi, se tak můžete klidně dostat i na dva dny provozu.

V našem standardizovaném testu výdrže se HD video vydrželo přes Wi-Fi přehrávat 6 hodin a 26 minut. Na 80 procent se pak telefon nabil za 1 hodinu 45 minut. Na 100 procent mu to pak trvalo o půlhodinu déle.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • uživatelsky nevyměnitelná baterie

Konektivita: nechybí ani NFC

Pro mobilní data zde najdete LTE s podporou všech u nás podporovaných pásem. Navíc máte k dispozici i Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth 4.2. U takto levného přístroje potěší přítomnost NFC a dnes poměrně raritního FM rádia. Pro připojení přes kabel je zde pak k dispozici klasické microUSB.

Pro navigaci máte k dispozici pouze GPS s podporou A-GPS. Na konkurenční satelitní navigační systémy, jako je například ruský GLONASS, však nedošlo. Nalezení polohy je tak o něco pomalejší a zabere v průměru kolem 10–20 sekund. Telefon také občas při navigaci trochu ujede, ale není to nic zásadního, co by například znemožňovalo použití při autonavigaci.

Líbilo se nám
  • LTE ve všech u nás používaných pásmech
  • NFC
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • chybí GLONASS

Fotoaparát: na momentky stačí

Telefon disponuje dvojicí fotoaparátů s LED diodami. Ten zadní má rozlišení 8 Mpx, přední pak 5 Mpx. Aplikace nabízí přehledné rozhraní s řadou režimů včetně běžného i 360° panoramatu, časosběru nebo mikrovidea. Nechybí ani manuální režim, který se zde nepochopitelně nazývá „Příručka“. V něm můžete manuálně nastavit ISO, vyvážení bílé, čas závěrky i kompenzaci expozice nebo ostřit. Z dalších funkcí pak můžeme zmínit HDR, samospoušť nebo noční režim.

Od telefonu v této cenové kategorii nemůžeme čekat dokonalé fotografie. I při dobrých světelných podmínkách jsou ty pořízené zadním fotoaparátem použitelné jen se zamhouřenýma očima. Fotoaparát se nejen potýká s ostrostí a barevným podáním, ale současně má problém i se sléváním detailů. Při nedostatku světla se k tomu přidává nepříjemný šum. Přisvětlovací dioda je sice poměrně výkonná, ale má to i stinnou stránku – u krátkých vzdáleností vzniká problém s přepaly. Ještě tragičtější je však video, které má sice rozlišení Full HD s 30 snímky, ale potýká se nejen s neduhy fotografií, ale i špatně fungujícím automatickým zaostřováním.

Přední kamera s dnes již standardním rozlišením 5 Mpx je použitelná i pro pořizování selfies. Potěší přisvětlovací LED, která pomáhá při pořizování autoportrétů za horších světelných podmínek. Obrazová kvalita je jinak obdobná jako u zadního fotoaparátu.

Vodafone Smart N9 Lite – testovací video, 1080p, exteriér

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
Nelíbilo se nám
  • podprůměrné fotografie a video

Software: běží svižně díky Androidu Go

Zatímco vyšší Vodafone Smart N9 dostal Android 8.1 Oreo, jeho méně vybavený sourozenec používá speciální Android Go, který také vychází z Orea, ale je speciálně odladěný, aby plynule běžel na slabém hardwaru. To platí i o tomto telefonu.

Proti čistému Androidu jsme se dočkali pouze mírné personalizace v podobě typických ikonek pro Vodafone, které nemusí vyhovovat všem, a několika předinstalovaných aplikací. Ty naopak můžete jednoduše odinstalovat. Minimálně aplikaci Záchranka, která může v případě nehody i zachránit život, však rozhodně doporučujeme ponechat.

Zatímco u vyššího modelu Smart N9 s 2 GB RAM, na kterém běží plnohodnotný Android 8.1, jsme si stěžovali na tragickou optimalizaci, tentokrát to na žádnou výtku nebylo. I přes slabší hardware byl díky Androidu Go telefon plynulý a bez zasekávání i pádů aplikací. Nedá se říct, že by byl nějak extrémně rychlý, ale při běžném používání to nevadilo.

Líbilo se nám
  • Android GO
  • dobrá optimalizace
  • aplikace Záchranka
Nelíbilo se nám
  • vzhled typický pro Vodafone

Zhodnocení: vstup do světa smartphonů

Vodafone Smart N9 Lite označuje operátor jako první telefon například pro dítě. Toto zacílení by jistě mohlo fungovat, pokud jde to dítě malé a nemá zálibu v náročnějších hrách. Stejně tak si s vhodným launcherem dovedeme představit jeho použití i pro seniora. V takovém případě nevadí horší displej ani slabší hardware.

Za 2 477 Kč nemůžeme chtít od smartphonu zázraky. Pokud budeme na tento telefon nahlížet touto optikou a budeme ho brát skutečně jako první smartphone dotyčné osoby, pak to může fungovat. V případě, že jste přece jen trochu náročnější a chcete od telefonu víc, tak se vyplatí si připlatit.

Konkurence

Jako nejbližší konkurenci s Androidem Go můžeme označit Nokii 1, která za stejnou cenu jako Vodafone N9 Lite nabídne výrazně menší 4,5" displej s rozlišením 854 × 480 bodů, čtyřjádrový procesor a 1GB RAM. Proti Vodafonu se musíte spokojit s interní pamětí 8 GB. Mladší uživatele, pro které je Nokia určena, by mohly zaujmout i výměnné kryty.

Nokia 1

Rozměry133,6 × 67,8 × 9,5 mm, 131 g
DisplejTFT TN, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx
ProcesorMediaTek 6737M, 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 1 GB, úložiště: 8 GB, microSDXC
Akumulátor2 150 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Opomenout nemůžeme ani Vodafone Smart N9, který je vyšším sourozencem verze Lite. Vyjde však o 1 000 korun dráž. Jeho parametry jsou pak obdobné jako u Huaweie. Proti Smart N9 Lite má především o trochu větší displej s úhlopříčkou 5,5" a HD+ rozlišením. Dalším rozdílem jsou 2 GB RAM, čtečka otisků prstů a plnohodnotný Android 8.1 Oreo.

Vodafone Smart N9

Rozměry147,1 × 68,8 × 8,7 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek 6739, 4×1,28 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSD
Akumulátor2 900 mAh
vodafone-smart-n9-lite
Klady
  • zajímavá záda
  • přední přisvětlovací dioda
  • podlouhlý displej
  • hlasitost reproduktoru
  • slušná výdrž akumulátoru
  • NFC
  • FM rádio
  • Android Go
Zápory
  • laciné plasty
  • hybridní slot
  • slabé rozlišení displeje...
  • ...a horší barevní podání i pozorovací úhly
  • nekvalitní sluchátka
  • pouze 1 GB RAM
  • podprůměrné fotoaparáty
Diskuze ke článku
briza
Jen aby bylo jasno, těch 2,5tis. má platit zákazník nebo to bude platit Vodafone zákazníkovi za to, že bude tenhle odpad používat?
Radek
301 PPI????? Zkuste to ještě jednou......
Blue Sun
Blue Sun
Na první pohled fakt dost bída, ale když se podívám, co je v téhle cenové kategorii dostupné, není tenhle telefon zase až tak bídný. Pokud fakt každá koruna hraje roli, pak může být i nejlepší volbou, protože levnější zařízení už jsou opravdu hodně ořezaná a dražší zase nenabízí o tolik vyšší výkon nebo nějaký přínos. Naopak spíš s nevýhodou starší nebo velmi staré verze systému.
qwerty
Za tuhle cenu je podle mého názoru mnohem lepší koupě Xiaomi Redmi 5A.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze