Vodafone 860 Smart II
recenze

Vodafone 860 Smart II

Chameleon s Androidem
105

Obliba levných telefonů byla, je a dozajista i nadále bude velká. Vědom si toho je i Vodafone, který již takřka pravidelně do své nabídky nasazuje „vlastní“ chytrý telefon za pár korun. Letošní model ozvláštnil pořádnou porcí výměnných krytů a vylepšení se konečně dočkal displej. Jaký je Smart II a vyplatí se jej zakoupit místo konkurence od renomovaných výrobců jako Samsung, LG nebo Sony?

Vodafone 860 Smart II - oficiální fotografie

Třetí rok, třetí levný model pyšnící se logem Vodafone na svém těle. A znovu stejně osvědčená taktika. Nabídnout za co nejnižší cenu maximální výbavu, o které se veškeré konkurenci může jen zdát. Zatímco loni si Vodafone model objednal u výrobce Huawei, pro letošek dostal šanci Alcatel, respektive čínská společnost TCL, která Alcatel vlastní. Žádné zásadní změny ve výbavě očekávat nelze, nicméně základ mající každý telefon s Androidem se koná i tady. Podaří se tedy s pomocí nízké ceny Smartu II prorazit? Na to se pokusíme najít odpověď dnešní recenzi.

Technické parametry Vodafone 860 Smart II

Kompletní specifikace
Konstrukce109 × 58 × 12,3 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (480 × 320 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, video: 640 × 480 px, 20 FPS
ChipsetCPU: 1×832 MHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 150 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 2 500 Kč

Obsah balení

V základním balení se nacházejí samozřejmě všechny standardní propriety jako pecková sluchátka, USB kabel a nabíječka s krátkým kablíkem, na jehož konci je klasický USB konektor. Kromě toho ale počítejte se čtyřmi barevnými kryty. Ty ale nejsou ledajaké. O tom si ale řekneme až v následujících řádcích.

Prodejní balení

Vodafone Smart II – videopohled

Design a konstrukce: svět plný barev

Na první pohled působí Smart II vcelku sympaticky, ale zároveň nijak inovátorsky. Oblé tvary a malá velikost se ale bude líbit ženám či dětem, kterým je tento telefon nepřímo určen. Výška činí 109 milimetrů, šířka 58 milimetrů a tloušťka 12,3 milimetrů. Spolu s hmotností 120 gramů telefon opravdu velmi dobře padne do ruky. V tomto ohledu panuje naprostá spokojenost.

Smart II působí sympaticky

Oživujícím prvkem číslo jedna je tmavě stříbrný proužek, který se nachází na bocích a zasahuje až na čelní stranu. Mnohdy je takovýto prvek vrcholem originality. To však neplatí pro Smart II. Vodafone totiž stejně jako loni sází na oblíbenost výměnných krytů. Zapomeňte ale na doposud známý princip, kdy jste prostě nasadili kryt jiné barvy. Kdepak, Vodafone šel dále. Zadní kryt se skládá ze dvou částí - obvodové a středové. V základní balení naleznete čtyři obvodové a čtyři středové části, které můžete libovolně kombinovat. Můžete tak popustit uzdu fantazie a nechat vzniknout méně či více šíleným kombinacím. Na popis výsledného dojmu slova nestačí, a proto vás odkáži na fotografie, ve kterých jsme vyzkoušeli všechny barevné kombinace.

Barevné kombinace v základním balení




Celkem můžete vytvořit 16 různých kombinací

Čelní stranu zabírá z větší části displej, nad kterým je logo Vodafone a nezbytné senzory. Na přední kamerku už se nedostalo. Pod displejem operuje klasická čtveřice podsvětlených senzorových kláves. Zleva jde o domeček, menu, zpět a hledání. V pravém rohu se krčí mikrofon. Rozestavění prvků po obvodu je ryze klasické. Na horní straně tak má své místo odemykací klávesa spolu s 3,5 mm jack konektorem a v této části rovněž hledejte místo pro váš nehet při sundávání krytu. Pravý bok pak ubytovává dvojtlačítko regulující hlasitost a poněkud překvapivě i hardwarovou spoušť fotoaparátu. Poslední chybějící prvek, bez kterého by to jednoduše nešlo, je na spodní straně. Jistě všichni víte, že mám na mysli microUSB konektor.

Překvapivě se dostalo na hardwarovou spoušť fotoaparátu

Zadní strana je sama o sobě zvláštní, zejména zvolíte-li nějakou odvážnější kombinaci krytů. V broušeném proužku v horní části je zakomponován hlasitý reproduktor, LED dioda a čočka fotoaparátu.

Zadní strana může vypadat velmi neobvykle

Kvalita konstrukčního zpracování je na velmi dobré úrovni a opravdu nikde nic nevrže. Zvědav jsem byl především na zadní kryty. Jejich nasazování totiž vyžaduje poměrně dost síly. Nicméně ani po několikáté výměně neztrácejí pevnost a drží na svém místě jako přibité. Za to patří výrobci velká pochvala, a to o to více, že se jedná o levný model z kategorie, kde kvalitní zpracování rozhodně není samozřejmostí.

Baterie a výdrž

Do malého telefonu se vměstnala Li-Ion baterie o kapacitě 1200 mAh. S ohledem na slabší procesor a menší displej to není úplně špatná hodnota. I při náročnějším používání, kdy displej září na ¾ jasu, aktualizace jsou povolené, telefon je připojen střídavě k Wi-Fi či 3G a uskutečníte 15 minut hovoru spolu s 10 SMS zprávami, se dostanete na dvou denní výdrž. Při střídmém využívání, především když omezíte data, se vyšplháte i na tři dny.

Při standardizovaném testu přehrávání videa na YouTube, kdy byl telefon připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen do sítě 3G, jas displeje nastaven na 50 % a hlasitost do sluchátek rovněž na 50 %, se telefon vypnul po 6 hodinách a 14 minutách. Druhým testem bylo načítání internetových stránek. Tento úkon vydržel Smart II vykonávat o něco déle a k vypnutí došlo po 6 hodinách a 47 minutách.

Zvuk: jen pro velmi nenáročné

Pokud si telefon pořizujete i jako hudební přehrávač, vyhněte se Smartu II obloukem. Přibalená sluchátka jsou velmi mizerná a víceméně se hodící jen pro vyslechnutí zpravodajské relace. Rozhodně ne nějaké hudby. Zcela chybí basová složka a celkově je zvuk plochý. Pokud si myslíte, že to vše vyřeší vaše vlastní sluchátka, nemáte vyhráno. Nám se nepodařilo žádná do Smartu II připojit. Pokud jsme je zapojili nadoraz, stejně jako dodávaná, telefon je nedetekoval. K detekci došlo až při mírném povytažení, jenže to už hrálo například jen levé sluchátko, případně obě, ale zkresleně. Je možné, že jde o vadu jedné série či jednoho kusu, nicméně doporučuji toto při koupi vyzkoušet.

Nijak dobře na tom není ani hlasitý reproduktor. V prvé řadě není vůbec hlasitý, a byť hraje poměrně kvalitně, může se stát, že přeslechnete příchozí hovor, a to zejména v případě, kdy necháte telefon ležet „na zádech“. V ten moment dojde ke značnému utěsnění reproduktoru.

Displej: vítaná změna

Významnou a jistě vítanou změnou prošel displej. Jednak se zvětšil a Smart II nabízí úhlopříčku 3,2 palce a druhak dostal do vínku vyšší rozlišení 320 x 480 pixelů. Podotýkám, že v této cenové kategorii je stále běžné QVGA rozlišení a Smart II tak svým konkurentům ukázal záda. Jinak se ale jedná o klasický TFT panel s kapacitní dotykovou technologií. Venkovní čitelnost je pouze průměrná a čas od času se vám bude druhá ruka coby stínítko hodit. Pozorovací úhly bych rovněž přiřkl průměru. Ke zkreslení barev dochází až při ostrém úhlu pohledu. V cenové kategorii, ve které se telefon nachází, se však celkově jedná o nadprůměrný displej a je silnou stránkou této barevné novinky.

Displej se s ohledem na cenu opravdu povedl

Hardware

Hardwarová výbava plně odpovídá zařazení a ceně telefonu. O chod se stará jednojádrový procesor BCM21553 s taktem 832 MHz. Nápomocno mu je 512 MB paměti RAM, ze kterých je reálně k dispozici 397 MB RAM. Po naběhnutí systému počítejte se zhruba 190 MB RAM pro vaše aplikace. Níže si můžete prohlédnout výsledky několika benchmark testů.

Výsledky benchmarků

Uživatelské prostředí: čistší už nebude

Srdcem telefonu je samozřejmě operační systém Android a to konkrétně ve verzi 2.3.7 Gingerbread, přičemž aktualizace na novější Ice Cream Sadnwich velmi pravděpodobně v plánu není. Pro tentokrát nepočítejte ani s jakoukoliv nadstavbou, Smart II vsadil na zcela čistý Android. Někteří jistě jásají, jiní už méně. Jednoznačný přínos vidím v tom, že zde není žádná nenažraná nadstavba. Záporem budiž žalostná nabídka widgetů, které můžete umísťovat na jednu z pěti pohotovostních ploch. Z Google Play však lze za chvíli nabídku widgetů doplnit.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Nevyužitá je odemykací obrazovka, která kromě času a datu nabízí jen možnost odemknutí či vypnutí zvonění. Podobně odfláknutá je informační lišta, kde nenajdete ani seznam naposledy spuštěných aplikací, ani rychlé spuštění některých funkcí. Toť ale vlastnost dvojkového Androidu. Na pohotovostní obrazovky si kromě widgetů můžete umístit zástupce vašich aplikací či vytvářet složky. Ve spodní části je vstup do seznamu aplikací (menu), který je obklopen rychlým vstupem k hovorům a internetovým prohlížečem.

Seznam aplikací je orientován vertikálně a opět počítejte se značnou skromností. Vždy vidíte matici ikonek 4x4 a vrcholem je možnost přepnout zobrazení na styl kategorií. Vaše aplikace pak telefon setřídí do kategorií Web a obchody (kde ale například chybí internetový prohlížeč), Komunikace (zde naopak už prohlížeč je), Cestování a místní informace, Multimédia a Nástroje a pomůcky. Kategorie sice nelze vytvářet, ale stávající si můžete přejmenovávat a také v nich dle libosti měnit obsazení aplikacemi. Prostředí pohotovostních ploch a seznamu aplikací rovněž neumožňuje práci s telefonem na šířku.

Seznam aplikací

Rychlost telefonu je více než dostatečná a při běžné práci vás Smart II nebude zdržovat. I přes zapnuté animace stíhá vše vykreslovat plynule. Problémy se dostavují až ve chvílích, kdy spustíte více náročných aplikací. Zde je jasně vidět, že čistý Android nijak zvlášť náročný není a bohatě mu stačí i pomalejší procesor. Pro porovnání mohu uvést, že práce je určitě svižnější než v levných telefonech od Samsungu. Rychlost a plynulost vykreslování aplikací a celkovou rychlost má naopak mírně lepší LG L3.

Fotoaparát: bída s nouzí

Zlepšení proběhlo i u fotoaparátu. Namísto dvou megapixelů tu jsou tři a dokonce se dostalo i na malou LED diodu. Nízká cena ale zablokovala vstup automatickému ostření, které chybí. Jednoznačné plus představuje ale přítomnost hardwarové spouště na pravém boku, pomocí které můžete fotoaparát rychle spouštět. Takové pohodlí nenabídne ani takový Samsung Galaxy S III. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché a působí dnes poměrně zastarale. V nastavení najdete kvalitu fotografií, barevné efekty a vyvážení bílé. Zdá se vám to skromné? Vězte, že je to vlastně úplně jedno.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotoaparátu je totiž na velmi nízké úrovni a Smart II by se mohl v klidu přihlásit do soutěže o nejhorší 3 megapixelový fotoaparát v historii. Fakt, že nevyfotíte nic z blízka, by ani tak nevadil. Jenže ani při slunném dni nepočítejte s dobrými snímky. Velkým problém pro Smart II je vyvážení světla. Často snímky přepaluje a výsledkem jsou zcela neodpovídající barvy. Pokud se přeci jen povede pořídit snímek s dobrými barvami, počítejte s rozmazanými detaily.

Ukázkové fotografie

Příliš světla představuje problém

Za ideálnějších podmínek jsou snímky lepší

Makro snímky zůstanou zapovězeny

Nijak zvlášť použitelné nebude ani video. VGA rozlišení je v dané třídě standardem, jenže plynulost pouze 20 snímků za vteřinu a omezení nahrávky na 30 minut vše degraduje.

Prostředí video kamery

Vodafone 860 Smart II (testovací video) – 480p, exteriér

Multimédia

Výše jsem se zmínil o tom, že Smart II dostal do vínku čistý dvojkový Android. Přepracování se tedy nedočkalo prostředí ani aplikace. V případě hudebního přehrávače je to poměrně škoda, neb vypadá velmi stroze. Na druhou stranu svou funkci plní dobře. Třídí vaše skladby dle ID3 štítků, zobrazuje náhled alba, je-li přiřazen. Škoda že chybí ekvalizér. Ve výsledku ale Smart II často jako hudební přehrávač používán nebude, protože nehraje nijak dobře.

Hudební přehrávač

Zklamání přichází také u video přehrávače, který si neporadí s formátem avi ani s kodeky DivX a Xvid. Spustíte si tak pouze videa ve formátu 3GP a MP4. Nemusíte ale Smart II ihned zatracovat. Z této nepříjemné situace vede snadná cesta. Postačí si stáhnout alternativní přehrávač z obchodu Google Play a telefon už videa v maximálně televizním rozlišení přehrává.

Galerie obrázků

V základní výbavě nehledejte hry, žádné výrobce nepřipravil. Spousty si jich však můžete stáhnout z obchodu Google Play. Oblíbení Angry Birds Space běží plynule a lze je tedy bez problémů hrát. Smart II si rovněž poradí s jednoduchými 3D hrami. Na nějaké velké 3D dováděn to ale samozřejmě není, malý displej a slabý hardware má svoje limity.

Telefonní seznam

Funkcí, která bude na tomto telefon dozajista hojně využívána, je telefonování. Ke svým kontaktům se dostanete přes položku Kontakty v seznamu aplikací. Ta se nadále větví do čtyř záložek. V první najdete klasický číselník sloužící k vytočení čísla. Ve druhé protokol hovorů, ve třetí samotné kontakty a ve čtvrté je místo pro vaše oblíbené kontakty. I tady narážíme na starý, čistý Android, který například neumí spolupracovat se sociálními sítěmi. Fotografii si ale ke kontaktu, stejně jako hromadu dalších informací, přidat můžete. Pokud máte kontakt spojen s GTalkem, načte se fotografie automaticky.

Telefonní funkce

Zprávy a e-maily

Textové i multimediální zprávy jsou seskupeny na jednom místě. Čtení probíhá formou konverzací. Při psaní máte k dispozici výhradně českou QWERTZ klávesnice. Je zcela jedno, zda telefon držíte na výšku nebo na šířku. Alfanumerická klávesnice chybí. Psaní na výšku tedy není nijak pohodlné a k ideálu má psaní i v režimu na výšku. Malou útěchou je přítomnost technologie Swype, kdy po klávesnici pouze kloužete prstem, a telefon odhaduje, co chcete napsat. Nutno podotknout, že se v drtivé většině případu strefí.

SMS zprávy

Elektronickou komunikaci zajišťují tradičně dvě aplikace E-mail a Gmail. Nastavení většiny běžných účtů je prováděno automaticky, případně využijete protokoly POP3, SMTP nebo IMAP. Už v základní výbavě objevíte aplikace pro Facebook, Twitter a Google +.

Gmail a Facebook

Organizační funkce a GPS

Základem organizace času je kalendář. Ten samozřejmě nechybí ani ve Smartu II. Nabízí denní, týdenní a měsíční náhled. Praktická je rovněž agenda s výpisem všech nadcházejících událostí, které máte zanesené ve vašich kalendářích. V základní výbavě bohužel schází úkolovník a poznámky. Není ale problém si je dodatečně stáhnout. Naopak můžete počítat s jednoduchou kalkulačkou, svítilnou a diktafonem.

Kalendář nabízí různé typy náhledů

Příjemným překvapením je přítomnost programu Office Suite, který slouží ke čtení dokumentů MS Office. K dispozici sice máte pouze free verzi, která neumožňuje tvorbu ani editaci. Nicméně i tak lze přítomnost hodnotit u takto levného telefonu jen kladně.

Office Suite je přítomen ve Free verzi

Čip GPS se pojí s Google Mapami a samozřejmě navigací. K její plnohodnotné funkčnosti ale potřebujete připojení k internetu. Fixace satelitů s asistencí probíhá venku okolo 30 vteřin. Bez internetové asistence se čas protahuje až k jedné minutě.

Google Mapy

Datové funkce a internet

V této kategorii zřejmě není překvapením, že i levný Smart II nabízí takřka kompletní datovou nadílku. Spoléhat se můžete na GPRS, EDGE, HSDPA i HSUPA. Samozřejmostí je bezdrátové připojení přes Wi-Fi s protokoly b/g/n a možností z telefonu vytvořit hotspot. K dispozici je taktéž Bluetooth 2.1 včetně profilu A2DP. Pokud fandíte kabelu, tak Smart II propojíte s počítačem přes microUSB.

Internetový prohlížeč

Internetový prohlížeč Androidu je vždy kvalitní. Sice se tentokrát nekoná podpora Flashe, nicméně jinak je prohlížeč svižný a stránky rychle vykresluje. Bez problémů fungují multi-dotyková gesta. Prohlížet můžete najednou i více oken. Maximálně počet je omezen na osm.

Závěrečné zhodnocení: první v cíli

Pokud se podívám na Vodafone 860 Smart II, vidím líbivý telefon s poměrně slušnou výbavou, ve které nic podstatného neschází a nabízející navíc kvalitní displej. Když k tomu připočtu cenu, která startuje na 2500 Kč, není co řešit. Žádný jiný telefon v této cenové kategorii do tři tisíc korun nenabídne to, co nabízí Smart II. Ano, levný „chytrák“ od Vodafone má i své mouchy. Jde například o bídný fotoaparát, svým způsobem i čistý Android působící trochu zastarale nebo nekvalitní zvukový výstup. Nad těmito několika minusy však lze přimhouřit oči.

Vodafone 860 Smart II

Mezi hlavní konkurenty jednoznačně patří Samsung Galaxy Y, který má takřka totožnou výbavu. Nabízí sice fotoaparát s nižším rozlišením, ale kvalitou podobnou té u Smartu II. Čím ztrácí doopravdy, je displej s nízkým rozlišením. Navíc je Galaxy Y o pár set korun dražší. Dalším konkurentem je LG Optimus L3, který chce těžit ze svého designu a zaujme také rychlým chodem. Opět ale stejně jako Samsung ztrácí v kvalitě displeje a je dražší. Brzy Smartu II přibude ještě jeden konkurent. Začne se totiž prodávat Sony Xperia tipo, která nabídne displej srovnatelné kvality. I ona ale bude dražší. Podobné kvality jako Smart II dosahuje Huawei Ideos X3, který nabízí stejně velký displej a stejné rozlišení. Počítat ale musíte s nepatrně vyšší cenou. Pokud by se vám nezamlouval Android, nabízí se konkurent s Badou - Samsung Wave Y se stejně kvalitním displejem, ale horším fotoaparátem a vyšší cenou.

Největší konkurenti: Samsung Galaxy Y, LG Optimus L3, Huawei Ideos X3 a Samsung Wave Y

Sečteno a podtrženo, hledáte-li levný telefon mající funkce dražších modelů nebo si chcete zkusit Android, je Vodafone 860 Smart II jasnou volbou. Zvolit jej můžete i pro své ratolesti, které si jistě vyhrají s várkou výměnných krytů.

vodafone-860-smart-ii
Klady
  • velmi nízká cena
  • vcelku svižný chod
  • kvalitní displej
  • netradičně řešené výměnné kryty
  • povedený design
  • slušná výdrž baterie
Zápory
  • malá interní paměť
  • čistý Android 2.3 působí zastarale
  • nekvalitní zvukový výstup
  • mizerný fotoaparát
  • absence alfanumerické klávesnice
  • méně pohodlná QWERTZ klávesnice
Diskuze ke článku
kaktuszusa
Dobrý den,zase kvalitně zpracovaná recenze,mohli byste mít vlastní pořad :-) Jednak k telefonu,je to šunt,nemá ani poznámky.... Jednak srovnání s telefony.... Huawei mám,je to kvalitní telefon,ale myslím si že za tu nepatrně vyšší cenu stojí Huawei za to.
Luboš
Dobrý den, velmi dobře zpracovaná recenze, opravdu by jste mohl mít svůj vlastní pořad :)
Pavel
Dobrý den, základní balení obsahuje ještě 2 GB microSD kartu. Jinak recenze skvělá - jako vždy.
Medzik
Mě trochu chybí videopohled, kde by bylo vidět jak rychle telefon běhá.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze