Vkworld Z3310
recenze

Vkworld Z3310

Čínská kopie reinkarnované legendy
8

Čínští výrobci neznají stud a okopírují téměř vše, co za něco stojí. Podobný osud potkal i reinkarnovanou Nokii 3310 výrobce HMD Global, který převzal původní finskou Nokii. Kopie této legendy lze sehnat na čínských on-line tržištích za cenu asi 20 dolarů, tedy necelých 500 Kč. Naším úkolem je odhalit, zda se nákup kopie vůbec vyplatí.

Původní Nokia 3310 byla představena finskou Nokií v roce 2000, tedy před 17 lety. Za tu dobu si vybudovala neuvěřitelnou oblibu a mýty okolo její výdrže a odolnosti kolují v podstatě dodnes. Pokud bychom měli z historie vyzdvihnout jediný telefon, který zná snad každý, bude to právě tato Nokia, která i hřebíky do zdi pomůže zatlouci. Po převzetí finské značky společností HMD Global zřejmě nikdo netušil, že legenda se vrátí v modernějším pojetí, s barevným displejem a některými funkcemi navíc. A strhl se doslova poprask.

VKWORLD Z3310

I přes nemalou cenu a (na dnešní poměry) směšnou výbavu hlásilo mnoho prodejců vyprodané sklady. Nyní už lze Nokii 3310 (2017) pořídit vcelku bez problému za cenu okolo 1,6 tisíce korun. Co kdyby tu však byla alternativa, která vyjde na 500 Kč a nabídne v podstatě to samé? To si asi řekli inženýři v Číně, když zahájili výrobu dnes testovaného telefonu Vkworld Z3310. Na propagačních materiálech vypadá stejně jako reinkarnovaná Nokia, chlubí se podobnými specifikacemi a dokonce ji lze zakoupit v mnoha barevných variantách.

Čekáte háček? Ano, je zde a není sám. V průběhu dnešní recenze se zaměříme nejenom na to, co Vkworld Z3310 vlastně nabízí, ale také na to, zda se ušetřená tisícikoruna opravdu vyplatí.

Technické parametry VKWORLD Z3310

Kompletní specifikace
Konstrukce126,5 × 55 × 15,5 mm, 102 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx, LED dioda, video: 640 × 480 px
Chipset, GPU: ne
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: 32 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor1 450 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 550 Kč

Vkworld Z3310 – videopohled

Obsah balení: základ

  • Vkworld Z3310
  • vyměnitelná baterie s kapacitou 1 450 mAh
  • nabíječka s microUSB koncovkou

Konstrukční zpracování: něco nám tu nehraje

„Whaaat?!“ Podobný výkřik do tmy se zřejmě i u vás ozve v momentě, kdy telefon vybalíte. Zatímco na produktových snímcích vypadá Vkworld Z3310 až na logo výrobce naprosto stejně jako Nokia 3310 (2017), v reálu je tu jedna velká odlišnost. A to doslova. Z3310 je totiž na výšku o více než centimetr vyšší než předloha, patrný je i nárůst šířky a tloušťky, a to vcelku výrazný. Pokud máte to štěstí a můžete oba „konkurenty“ porovnat, zjistíte, že rozdíl je opravdu markantní.

Ihned po vybalení navíc zjistíte další nepříjemnost: zatímco zpracování Nokie 3310 (2017) je opravdu poctivé a na tělo byly použité kvalitní plasty v matném provedení, Vkworld nasadil plasty levné a o kvalitním konstrukčním zpracování si můžete nechat tak akorát zdát. Už na pohled tedy čínská alternativa působí velmi nekvalitním dojmem, lesklé plasty dělají z kopie hračku z tržnice za pár korun. Vzhledem ke zpracování nepřekvapí, že různé detaily jsou vyhotovené s mnohem menší přesností, lícování jednotlivých dílů je opět spíše podprůměrné.

Lesklé plasty dělají z kopie hračku z tržnice za pár korun.

Pokračovat můžeme klávesnicí. Tu jsme v recenzi Nokie 3310 (2017) hodnotili jako kvalitní, jednotlivé klávesy mají dostatečný rozestup a odezva je více než dobrá. Ani zde si čínská kopie nevzala dostatek inspirace. Je pravda, že klávesy i rozestupy jsou vzhledem k větší velikosti ještě větší, také zdvih je výraznější, avšak samotné zpracování je opět kámen úrazu. Klávesy už po vybalení působí rozviklaným dojmem, což na důvěře nepřidá. Tuto část završíme konstatováním, že zatímco Nokia nabídne klávesy opravdu kvalitně zpracované, Vkworld je na tom lépe alespoň co se zdvihu týká, což některým může stačit.

V jednom aspektu je čínská kopie výrazně lepší, a tím jsou ovládací prvky nad klávesnicí. Ty jsou v případě originální Nokie poměrně zapuštěné a směrový ovladač je dost obtížně dosažitelný. Čínská kopie nabídne lepší zdvih, velikost i orámování centrálního tlačítka, díky čemuž se jednotlivé směry tisknou s mnohem větší přesností.

Rozložení prvků je v případě kopie trochu rozdílné. Na spodní straně lze nalézt microUSB konektor a 3,5milimetrový jack, originální Nokia má microUSB konektor na vrchní straně. Hlavní ovládacím prvkem je směrový kurzor s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, reproduktor lze nalézt na zadní straně vedle fotoaparátu. V tomto ohledu jsou jednotlivé prvky rozmístěné shodně.

Celkově vzato jsou rozdíly mezi oběma modely markantní. Zpracování i ovládání je lepší u originální Nokie 3310 (2017), Vkworld může zaujmout snad jen větší velikostí. Jinak jde o neúspěšný pokus přiblížit se.

Líbilo se nám
  • větší velikost ovládacích prvků
  • lepší směrové a potvrzovací klávesy
Nelíbilo se nám
  • lesklé a laciné plasty
  • pryžová tlačítka se hůře tisknou
  • zpracování detailů působí lacině

Displej: stejně velký, méně kvalitní

Displej Vkworld Z3310 je v podstatě shodný s originální reinkarnovanou Nokií 3310, tedy alespoň na papíře. Nabídne úhlopříčku 2,4 palce a rozlišení 320 × 240 px (QVGA), technologie TFT TN rovněž zůstala zachována. Od displeje nečekejte zázraky, v případě přímého slunečního svitu je displej obtížně čitelný. Pozorovací úhly jsou podprůměrné.

V přímém srovnání lze jasně určit, že displej Vkworld je o trochu mdlejší a barvy méně výrazné, za což dost možná může použití levnějšího plastu, který displej kryje. Plastový výlisek odráží více světla, což je hlavním problémem Vkworld Z3310.

Líbilo se nám
  • dostatečná velikost
Nelíbilo se nám
  • pozorovací úhly
  • podprůměrná jemnost

Výdrž baterie: bez nabíječky i na výlet

Hloupé telefony si často pořizujeme kvůli dlouhé výdrži na baterku, v tomto ohledu si Vkworld s představami nic nezadá. Díky baterii s kapacitou 1 450 mAh není problém vydržet na jedno nabití i více než týden, při méně náročném používání i déle. Odběr energie roste s druhou vloženou SIM kartou, v takovém případě klesne výdrž asi o den až dva (u smartphonů by to byl asi velký problém). Podobně je na tom i originální Nokia, která má kapacitu o 250 mAh nižší. V obou případech se můžete v klidu vydat i na delší výlet bez nabíječky. Když už se k zásuvce přeci jen dostanete, o nabití se postará jakákoliv nabíječka s microUSB koncovkou.

Funkce: Snaka ctí i v Číně

Nebyla by to ta pravá Nokie, aby neobsahovala hru Snake. Zatímco reinkarnovaná Nokia 3310 vsadila na moderní pojetí a vysloužila si i vlastní ikonu v menu, čínská Nokia zvolila standardnější pojetí a my musíme uznat, že takové se nám líbí o chlup více.

Obě 3310 nabídnou Dual SIM režim, což potěší. Síla signálu je zhruba stejná. Tam kde měla čínská 3310 plný signál, ta reinkarnovaná ukazovala plný signál, případně jednu „čárku“ ztrácela. Kvalita hovoru je však mírně lepší právě u finské Nokie, což naznačuje, že zobrazená síla signálu na kopii nejspíš neodpovídá realitě.

Pokud rádi posloucháte rádio, oceníte u Vkworld Z3310 možnost spustit jej bez připojených sluchátek, což pravá finská 3310 neumí. Oba telefony chválíme za přítomnost přisvětlovací LED diody, čínská verze má navíc ještě samostatnou svítilnu, která se nachází na horní hraně. Ta je poměrně výkonná a bez problému s ní trefíte i klíčovou dírku v naprosté tmě. Nokia 3310 (2017) si vystačí s přisvětlovací LED diodou, kterou lze rovněž použít jako svítilnu.

Nokia 3310 Nokia 3310 (2017) Vkworld Z3310
Rozměry [mm] 113 × 48 × 22 115,6 × 51 × 12,8 126,5 × 55 × 15,5
Hmotnost [g] 133 79,6 102
Materiál matný plast matný plast lesklý plast
Úložiště [MB] - 16 + microSD 32 + microSD
Dual SIM ne ano ano
Fotoaparát [Mpx] ne 2 2
3,5mm jack ne ano ano
FM rádio ne ano ano
Hra Snake ano ano ano

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu mobilů!

Zastavíme se také u prostředí. Zatímco originál nabídne prostředí s maticí ikonek (mřížka 3×3 či 4×4), Vkworld ukazuje vždy jen jednu položku. Tímto speciálním režimem disponovala i původní, originální Nokia 3310 z roku 2000. Je tak škoda, že reinkarnovaný model touto možností nedisponuje. Zamrzí i fakt, že čínská kopie nedisponuje jako Nokie českým jazykem. U padělku se můžete orientovat podle piktogramů, avšak hlouběji v nastavení se již musíte spolehnout na vaši znalost angličtiny.

Pokud se bojíte, že přechodem na hloupý telefon přijdete o internet, obáváte se zbytečně. Oba modely zvládnou internet skrze aplikaci Opera Mini. Vkworld navíc nabídne i předinstalovanou aplikaci pro konzumaci příspěvků z Facebooku, zprovoznit se nám však nepodařila. U Nokie můžete navštívit obchod aplikací, kde také některé základní aplikace naleznete (mezi nimi i Facebook), používání jakýchkoli aplikací je však vhodné maximálně jako nouzovka a ideálně ještě pro lidi s pevnými nervy.

V poslední řadě musíme zmínit také přítomnost fotoaparátu. Oba konkurenti si nemají co závidět, výsledky 2Mpx snímače jsou v obou případech tragické, o videu ani nemluvě. Bohužel si nedokážeme představit žádnou situaci, při které by kvalita dostačovala. Pokud však nutně nějaký ten snímek občas pořídit potřebujete, může vás alespoň těšit jeho přítomnost. I když oba telefony nabídnou alespoň základní paměť (Vkworld 32 MB a Nokia 16 MB), neuložíte do ní téměř nic. V případě Nokie se jedná o pár snímků, případně krátké video, Vkworld vás rovnou pobídne, abyste nejdříve vložili paměťovou kartu microSD.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • FM rádio hraje i bez sluchátek
  • Dual SIM režim
  • hra Snake odpovídá úplně původní předloze
Nelíbilo se nám
  • absence češtiny
  • horší kvalita hovoru
  • přítomnost fotoaparátu je zbytečná

Zhodnocení: Ceníte si kvality?

Srovnání obou modelů je u konce a nastává zásadní otázka: vyplatí se nákup čínské kopie? Pokud by šlo o nás, čínskou napodobeninu bychom nepořizovali už jen kvůli chatrnému zpracování a snaze kopírovat. Některé funkce na druhou stranu zvládá čínská kopie lépe, potěší například FM rádio, které hraje i bez sluchátek, případně přehlednější prostředí menu. To však sráží absence češtiny.

Oproti originální Nokii lze ušetřit zhruba tisíc korun, což není částka zanedbatelná. Jinak řečeno, za cenu jedné finské Nokie můžete mít tři čínské padělky. Rovnou si je můžete koupit do zásoby.

vkworld-z3310
Klady
  • špičková cena
  • podpora Dual SIM
  • svítilna
  • FM rádio hraje i bez sluchátek
  • množství barevných variant
  • slušná výdrž baterie
Zápory
  • nekvalitní materiály
  • průměrná klávesnice
  • absence češtiny
  • nemožnost reklamovat v ČR
  • nepoužitelný fotoaparát
  • bídné pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
briza
Ten Snak, to je kdo?
Ing Bobo Sir
Ani jeden s telefonů není přesná kopie původní Nokie 3310, Jen napodobeniny.
Proto si dovoluji upozornit na našeho výrobce z Ostravy - firma Mobiola a její model MB-3000.
Zakulaceným vzhledem jde také o kopii původní Nokie 3310.
Model MB-3000 také má joystick a místo dvojitých tlačítek vždy 2 samostatné.
Jinak ovládání naprosto stejné jako Nokia 3310 2017 nebo ta Čína.
Firma se chlubí i hrou HAD, dokonce vypadá stejně jako ta původní.
Telefon má tlačítka více od sebe na výšku a proto menší displej.
Foťák je katastrofa, raději nepoužívat.
Výdrž baterie zatím nevím, s jednou SIM používám 6 dní na původní, asi poloviční nabití baterie.
Ale jinak jde o zdařilý výrobek s doporučenou cenou 690,-Kč.
Pokud se firma rozhodne o inovaci - krapet větší displej na který je místo a hlavně foťák třeba 5MPx tak není co řešit.
Albrecht
Jak je na tom tento model Z3310 se zářením SAR? Výrobce musí udávat. Ale nemůžu jej nikde dohledat. Uvádí návod?
Řezňýk
Teď jsem na rozpacích. Vzít tohle nebo iPhone X?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze