UMAX VisionBook 13Wa Flex
recenze

UMAX VisionBook 13Wa Flex

Konvertibl za devítku
5

Do redakce zavítalo poměrně dostupné konvertibilní zařízení společnosti UMAX. To se chlubí konstrukcí ve stylu Yogy od Lenova, potěší i 13palcový dotykový displej a slušný mix funkcí pro klasickou kancelářskou práci. Vzhledem k ceně se šetřilo například na interní paměti, zamrzí rovněž chybějící podsvícení klávesnice. Jaký je ale jako celek?

Konvertibilní zařízení většinou evokují něco luxusního, případně drahého. Jak ale dokazuje nabídka velkých obchodníků s elektronikou, nemusí tomu tak být pokaždé. Do redakce se nám dostala zajímavá novinka společnosti UMAX, která popírá nastolené zákony a přináší vcelku povedený konvertibl s cenou pod 9 tisíc korun.

Za tuto cenu se obtížně shání i kvalitní klasický notebook, natož pak konvertibilní zařízení. Na nás bylo zařízení vyzkoušet a zjistit, zda se nákup vyplatí a pro koho je takové zařízení vhodné.

Za zapůjčení UMAX VisionBook 13Wa Flex děkujeme společnosti CZC.cz s.r.o., provozující webové stránky CZC.cz.

Technické parametry UMAX VisionBook 13Wa Flex

Kompletní specifikace
Konstrukce318 × 211 × 13 mm, 1 300 g, konstrukce: konvertibilní, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 13,3" (1 920 × 1 080 px)
ChipsetIntel Celeron N3450, CPU: 4×1,1 GHz
PaměťRAM: 4 GB, disk: 64 GB (SSD), paměťové karty: microSDHC
Konektory3× USB 3.0, 0× USB 2.0, video: microHDMI, další: ne
Datové funkcemodem: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémWindows 10 Home
Akumulátor? Wh, udávaná výdrž: 8 hodin
Dostupnostduben 2018, 8 990 Kč

Obsah balení: základ základů

  • UMAX VisionBook 13Wa Flex
  • nabíječka s výkonem 12 W
  • leštící hadřík
  • základní manuál v českém a slovenském jazyce

Konstrukční zpracování: kovový a bytelný

Už na první pohled upoutá UMAX VisionBook 13Wa Flex svým zpracováním. Tělo je totiž kompletně kovové, respektive hliníkové, a vzdáleně tak připomíná MacBooky, případně zařízení Surface Book od Microsoftu. Notebook se prodává jen ve stříbrném barevném provedení, ve velmi podobné barvě je vyvedena i plastová klávesnice.

I když jde o konvertibilní zařízení s možností otočit displej o 360 stupňů, potěší velice tenká konstrukce, konkrétně 13 milimetrů. Zbylé rozměry činí 318 × 211 milimetrů, což je na poměry 13palcového zařízení vcelku obvyklá hodnota. Doplníme také hmotnost – VisionBook 13Wa Flex se za svoji hmotnost 1,3 kilogramu rozhodně stydět nemusí, možná právě naopak.

V zavřeném stavu se VisionBook tváří velice nenápadně, potěší čistými liniemi i absencí rušivých elementů. Na víku nalezneme pouze decentně zpracované logo modelové řady VisionBook, ve spodní části poté protiskluzové nožičky a rozšiřující slot pro M.2 SATA SSD (typ 2242), který je utěsněn krytkou s jedním šroubkem. Na první pohled působí bytelně i klouby notebooku, jejichž designem se UMAX inspiroval u konkurence. Bohužel, při otevření občas zaslechnete plechový zvuk vnitřní konstrukce kloubů, což nepůsobí zrovna důvěryhodným dojmem. Nezbývá tedy než věřit, že klouby nějakou dobu vydrží.

VisionBook potěší čistými liniemi i absencí rušivých elementů.

Vzhledem k tomu, že jde o notebook konvertibilní, je jasné, že úhel otevření není nijak omezen – displej může být klidně v jedné rovině s podložkou. Přesto zde omezení je – pokud chcete zařízení využívat v klasickém režimu notebooku, už od úhlu zhruba 120 stupňů se začne mohutná displejová část převažovat směrem dozadu. Notebook se pak začne lehce pohupovat (nepřevrátí se ale). Pokud současně píšete na klávesnici, problém to není, ale jakmile zvednete prsty, VisionBook se začne opět kolébat. UMAX zjevně nedokázal obě části ideálně vyvážit, což trochu zamrzí. Stejně tak zamrzí slabší magnety, které drží obě části u sebe. Nejsou tak pevné jako u konkurence, otevřít jde tedy až moc snadno.

UMAX VisionBook 13Wa Flex

Boky konvertiblu samozřejmě hostí veškerou konektivitu. Na tom levém nalezneme USB-C konektor pro přenášení dat, vedle se nachází microHDMI výstup a jedno klasické USB v konfiguraci 3.0. Místo si zde našel i mikrofon pro vyřizování videokonferencí. Pravý bok hostí sluchátkový jack konektor, kruhový napájecí konektor (škoda že USB-C neslouží i pro dobíjení), druhé standardní USB v konfiguraci 3.0 a slot pro paměťové karty microSD (do kapacity 128 GB). Na poměry levného konvertibilního zařízení tedy velice slušná výbava. Pravý bok ještě hostí tlačítko pro vypnutí a zapnutí, které chválíme za ideální zpětnou vazbu. Mohlo by být však trochu více zapuštěné, aby ke stisku nedošlo nechtěně, třeba v brašně.

Ostudu VisionBook 13Wa Flex neudělá ani po rozevření. Rámečky displeje nejsou zanedbatelné, zvláště pak v části pod displejem, ale to se dalo očekávat. Naopak potěší velký touchpad s integrovanou čtečkou otisků prstů, která spolupracuje s Windows Hello. Bohužel je trochu nelogicky umístěna v levém horním rohu touchpadu. UMAX ji měl spíše umístit do pravého rohu, případně zcela mimo touchpad.

Klávesnice má velice slušnou výšku, avšak odezva není zcela ideální. Dosed tlačítek je až moc měkký a někdy tak nemáte stoprocentní jistotu, zda jste klávesu vůbec stiskli. Aby toho nebylo málo, klávesnici chybí podsvětlení, což je opravdu velká škoda. Dokážeme si představit, že zákazníci by zaplatili pár set korun navíc, jen aby byla klávesnice podsvětlená. Suma sumárum, klávesnice je určitě lepší než u základních zařízení 2v1 (tablet s externí klávesnicí), avšak ve srovnání například s konkurenčními produkty od Lenova jde spíše o průměr.

UMAX VisionBook 13Wa Flex

Jak hodnotíme kvalitu konstrukce a zpracování jako celek? Na první pohled Flex působí velice bytelným a do značné míry i luxusním dojmem, jeho tělo je téměř kompletně kovové. Ďábel ale tkví v detailech, kde by se UMAX měl do příště poučit. Klávesnice je pouze průměrná a ocenili bychom i větší sílu magnetů, které drží displejovou část s tou klávesnicovou. Pokud konvertibl otočíte vzhůru nohama, tíha displeje notebook nakonec rozevře. Nelíbí se nám příliš ani umístění čtečky otisků prstů a převažování se celého zařízení, pokud je otevřené v úhlu větším než 120 stupňů. Škoda, stačilo málo a Flex mohl být klenotem střední třídy.

Líbilo se nám
  • kovové materiály
  • luxusní design
  • žádné rušivé elementy
  • nízká hmotnost
  • skvělá tloušťka
  • mnoho režimů použití
Nelíbilo se nám
  • převažuje se
  • rozevírá se až příliš snadno
  • podivný zvuk kloubů
  • nevhodné umístění čtečky
  • pouze průměrná klávesnice

Displej: příliš lesklé Full HD

VisionBook 13Wa Flex je osazen IPS displejem s úhlopříčkou 13,3 palce a standardním rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů, což dává i na dnešní dobu poměrně slušnou jemnost. Bohužel, krycí sklo displeje (u kterého mimochodem výrobce neudává žádnou konkrétní míru odolnosti) je příliš lesklé, což se UMAX snaží kamuflovat nalepenou matnou fólií na displej, která má snížit odlesky a zároveň ochránit displej před vlasovými škrábanci. Jde však ale jen o fólii, která přímo vybízí k odlepení. Nakonec ji stejně z displeje sundáte a budete přemýšlet o alternativě.

Displej jako takový je spíše průměrný. Pozorovací úhly nejsou nejlepší, navzdory velice lesklému displeji působí i barvy poněkud mrtvým dojmem. Jemnost rastru je na druhou stranu velice slušná. Bez přímého srovnání s dražší konkurencí lze displej označit jako slušný.

Zastavíme se ještě u dotykové části. Citlivost displeje je veskrze průměrná, čas od času nezareaguje zcela přesně, ale na takové to běžné „tlapkání“ postačuje.

Líbilo se nám
  • slušné rozlišení
  • příjemná jemnost
  • IPS technologie
Nelíbilo se nám
  • vybledlejší barvy
  • příliš lesklý panel
  • průměrné pozorovací úhly

Výkon hardwaru: na přednášky jako dělaný

Někde se šetřit muselo. Co se tak týká vnitřní výbavy, jde o průměrný stroj, který rozhodně není dělaný na hraní náročných 3D her či profesionální střih videa. To jsme ale ani nečekali, už vzhledem k nasazení čtyřjádrového procesoru Intel Celeron (Apollo Lake) N3450 s taktem 1,1 GHz (Turbo Boost 2,2 GHz), který je vyroben 14nm technologií. Procesoru sekundují 4 GB operační paměti RAM (LPDDR3), integrovaná grafika HD Graphics 500 a 64GB interní paměť, kterou lze dále rozšířit pomocí již zmíněného M.2 SATA SSD slotu, případně díky čtečce paměťových karet microSD.

UMAX VisionBook 13Wa Flex

V základu je notebook vybaven systémem Windows 10 Home, což potěší. Na licenci mohl UMAX ušetřit právě kvůli nižší interní paměti. Výkon procesoru dostačuje na běžnou kancelářskou práci, VisionBook se zkrátka nepředře. To není výtka, skvěle si jej umíme představit v rukou středoškoláka/vysokoškoláka, který ocení i jeho variabilní konstrukci a dotykový displej. V průběhu testování jsme nenarazili na nestandardní chování, ani žádné nepříjemné záseky.

Líbilo se nám
  • Windows 10 v ceně
  • dostatečný výkon pro kancelářskou práci
  • možnost rozšíření paměti pomocí M.2 SATA
  • žádné citelné záseky
Nelíbilo se nám
  • malá interní paměť

Výdrž baterie: nabíjí se celou věčnost

Výrobce slibuje až 8 hodin výdrže na jedno nabití. V reálu se dostanete na 4 až 5 hodin práce, pokud budete v průběhu práce například sledovat videa na YouTube. Zde se bavíme o nastavení maximálního jasu (100 %) a při zvýšeném výkonu, notebook jsme tedy po tuto dobu nijak nešetřili. Pokud jas displeje snížíte a zapnete úsporný režim, lze se deklarované hodnotě alespoň přiblížit.

Nabití baterie s kapacitou 5 000 mAh z 0 na 100 % zabere ve spánkovém režimu 3 hodiny 10 minut. Nabíjení má na starost dodávaný adaptér s výkonem 12 W, což není mnoho. Načerpání elektrické energie tak nepatří mezi nejrychlejší. Pokud budete v průběhu nabíjení pracovat, délka nabíjecího procesu se ještě protáhne.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž baterie
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení

Co nabídne dalšího?

Už jsme zmínili přítomnost čtečky otisků prstů. Jak ale funguje? I přes její méně vhodné umístění perfektně, rozpoznání je většinou otázkou okamžiku. Pokud prst na čtečku položíte správně, notebook vás vždy ihned rozpozná. Vzhledem k integraci do Windows Hello je zajištěna i maximální bezpečnost. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje 802.11ac/b/g/n a Bluetooth 4.0.

Přední kamera nabídne 2Mpx rozlišení a její kvalita je vhodná maximálně na videokonference, což se dalo čekat. Průměrná je i dvojice reproduktorů, které hrají poměrně plechově, přesto pro občasné přehrání skladby z YouTube dostačují.

Kvalita touchpadu je poměrně slušná. Disponuje dostatečnou citlivostí, zvládá základní gesta a nijak se nevymyká i oproti dražší konkurenci. Touchpad má dvě skrytá tlačítka (levé a pravé), nejde tedy o styl známý například z MacBooků. Celkově vzato ovšem spokojenost.

Líbilo se nám
  • velice rychlá čtečka
  • slušný touchpad
Nelíbilo se nám
  • průměrná webkamera a reproduktory

Zhodnocení: klame tělem

UMAX VisionBook 13Wa Flex klame tělem. Na první pohled překvapí cena, která je oproti konkurenčním výrobkům o poznání nižší, nezklame ani hliníkové zpracování a variabilní konstrukce. Bohužel někde se šetřit muselo a bohužel nejde pouze o detaily. Zamrzí překlápějící se konstrukce, chybějící podsvícení klávesnice nebo vysoce lesklý dotykový displej, který je magnetem na otisky prstů a zároveň znesnadňuje práci na přímém světle.

UMAX VisionBook 13Wa Flex

VisionBook 13Wa Flex si každopádně naši pozornost vysloužil, a to není automatické. Za danou cenu jde o příjemný kousek, který rozhodně ostudu neudělá. Pokud se UMAX do budoucna polepší, druhá generace může být opravdovým trhákem.

Za zapůjčení UMAX VisionBook 13Wa Flex děkujeme společnosti CZC.cz s.r.o., provozující webové stránky CZC.cz.
umax-visionbook-13wa-flex
Klady
  • působí velice luxusně
  • kvalitní materiály
  • poměr ceny/výkonu
  • rychlá čtečka prstů
  • variabilní konstrukce
  • slušná konektivita
  • Windows 10 Home v ceně
  • dotykový displej s Full HD rozlišením
  • slušná výdrž baterie
Zápory
  • průměrné pozorovací úhly displeje
  • pomalejší nabíjení
  • nízká interní paměť
  • převažuje se
  • občasné plechové zvuky pantů
  • nepodsvícená klávesnice
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
U tak levnych zarizeni je vzdycky nejvetsim problemem dlouhodoba kvalita. Na prvni pohled vypada prijatelne, ale vydrzi aspon ty dva roky?
xxx
Můj názor je, že vzhledem k ceně devět tisíc, se jedná o nadprůměr a recenzent jej mnohdy zbytečně zkritizoval. Např. vnitřní paměť 64 Gb mají i značkové produkty, mnohé i nižší a dražší, ukažte mi jiné levné zařízení se slotem M.2....! Dokoupím disk (lze tuším až do 500Gb) a mám vystaráno, pořád budu kolem deseti, jedenácti tisíc za ntb. Tělo z hliníku také nenajdete na mnoha levných strojích, displeje se lesknou u všech výrobců, klávesnice také nemají zrovna ukázkové a natož pak podsvícené. Mimoto se jedná o 13" konvertibilnil stroj "za devět" a v této úhlopříčce a cenové hladině se prakticky jedná o etalon. Zkuste najít jinou třináctku konvertibl z kovu, Fhd displejem, M.2 slotem s cenou devět tisíc.
Za devět tisíc budete mít tak deseti/jedenácti palcový konvertibl, nebude mít M.2, možná ani Fhd displej, sotva dosáhnete na konfiguraci 4Gb Ram se 64Gb úložištěm a ovšem, že bez podsvícené klávesnice.
Můj názor je, že se vzhledem k ceně toto zařízení na poprvé povedlo a u další generace se výrobce snad poučí, odstraní chyby a přidá něco navíc. Pokud jste nároční, kupte si něco za dvacet tisíc a víc.
P
Bude aj videorecenzia ?
Pája K.
Žádný zvuk při otevírání neslyším, čtečka mi vyhovuje tam, kde je.
Podsvicenou klávesnici potřebují jen ti, co neumí psát všemi deseti a rozevira se jako každý jiný ntb.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze