THL T6 Pro
recenze

THL T6 Pro

Levné osmijádro s pěti palci na scéně

Představa smartphonu s osmijádrovým procesorem za cenu kolem tři tisíc byla ještě nedávno zcela nemyslitelná. Přesto to jde. Příkladem je dnes recenzované THL T6 Pro, které kromě toho nabídne i 5palcový IPS displej s HD rozlišením nebo osmimegapixelový fotoaparát. Nabídne nejlepší poměr cena/výkon na našem trhu? Není osm jader jen zbytečný marketing bez užitku v praxi? To ukáže naše recenze.

Čínský výrobce THL se na českém trhu díky novému dovozci objevuje ve větší míře teprve od loňského srpna. Neznamená to však, že by se jednalo o nějakou novou značku. Právě naopak, na čínském trhu výrobce, jehož značka je zkratkou z Technology Happy Life, působí již od roku 2002, a patří tak již k tradičním značkám.

THL T6 Pro

THL se snaží profilovat především jako výrobce telefonů střední a nižší třídy za dobrou cenu. Do té druhé přitom svou cenou spadá i námi testované THL T6 Pro, které se v oficiálním e-shopu distributora prodává za bez koruny tři a půl tisíce korun. Svou výbavou, které dominuje osmijádrový procesor, se však řadí výše. Odpovídá však to, co telefon slibuje, realitě? To se dozvíte v této recenzi.

Obsah balení

  • telefon
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka s mikrofonem
  • návod

THL T6 Pro – videopohled

Technické parametry THL T6 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce143,9 × 71,6 × 8,2 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 20 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:25 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 3 499 Kč

Design a konstrukce: vrzání, kam se podíváte

THL T6 Pro je s rozměry 143,9 × 71,6 × 8,2 mm už poměrně velký, byť vcelku tenký telefon. I s velkýma rukama budete mít problém obsáhnout palcem celou šířku displeje a mnohem pravděpodobnější bude, že se vám to nepodaří. Vzhledem k velikosti telefonu je vysoká i hmotnost, která činí 160 gramů.

Design telefonu kombinuje ostré boky s kompletně zaoblenou horní a spodní hranou. To by samo o sobě bylo vcelku povedené, kdyby to trochu nezkazil dvojicí tenkých stříbrných pásků, které lemují hrany boků. Obzvláště rušivé je to u černé verze telefonu, kterou jsme měli na test. Telefonu to však nijak zvlášť nesluší ani v bílém provedení. Alespoň je telefon ale jiný a nezapadne do šedi placek bez nápadu, výrobce se snažil o určité odlišení se.

THL T6 Pro

Předním strana je celá tvořena černým sklem, které však bohužel není odolné. Nezachrání to ani lehce matná folie, která místo toho sklo překrývá. Její hlavní nevýhodou je, že je doslova magnetem na otisky a tak vám nezbyde, než neustále leštit, pokud chcete na displeji něco vidět.

Pod displejem naleznete trojici senzorových tlačítek s výraznými bílými popisky. Chybí však podsvícení i vibrační odezva. Přechod z jiného Androidu vám také může znepříjemnit to, že krajní tlačítka jsou proti zvyklostem prohozená. Takže kontextové tlačítko je vlevo a tlačítko zpět vpravo.

Nad displejem je ve středu výrazná podlouhlá mřížka telefonního reproduktoru. Nalevo od něj je ještě vidět jasně patrná čočka předního fotoaparátu. Ještě více vlevo je pak červená notifikační dioda.

Zadní strana telefonu je zaoblená a vyrobena z tenkého plastu. Její povrch je zdrsněn jemným plastickým vzorem, což by mohlo fungovat proti ulpívání otisků prstů, ale v praxi to příliš nefunguje. V horní části je vidět výrazně vystupující čočka fotoaparátu se stříbrným okružím, pod kterým je přisvětlovací LED dioda. Úplně dole našla své místo mřížka hlasitého reproduktoru, která se táhne téměř přes celou šířku telefonu.

Kryt telefonu se dá poměrně snadno sundat. Stačí zapáčit za drobný výřez na spodní hraně telefonu, který slouží přesně k tomuto účelu. Pod krytem najdete uživatelsky vyměnitelnou baterii. Po jejím vyjmutí se dostanete ke slotům, pro dvě SIM karty, kdy primární SIM je ve formátu mini a sekundární ve formátu micro. Dále je zde i slot pro paměťovou microSD kartu.

Na levém boku je podlouhlý regulátor hlasitosti, zatímco vypínač je na pravém. Obě tlačítka mají společné, že jsou umístěna mezi stříbrnými pásky, jsou poměrně zapuštěná, takže jdou špatně nahmatat a nepříliš dobře se tisknou. Na horní hraně je tradičně 3,5mm jack a vedle něj uprostřed microUSB konektor. Spodní hrana je až na otvor mikrofonu prázdná.

Technické zpracování telefonu zklame. Nejen, že se zadní kryt při silnějším stisku prohýbá a vrže, ale i škvíry mezi jednotlivými částmi jsou větší, než by měly být. Sice nemůžeme za cenu kolem tří tisíc čekat zázraky, ale přesto to telefon dost výrazně sráží.

Displej: HD rozlišení na 5 palcích

U pětipalcových modelů nejnižší cenové kategorie není ještě HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů) příliš běžné, za což zaslouží výrobce pochvalu. Toto rozlišení nám na této úhlopříčce přitom dává velice solidní jemnost 294 ppi. Při běžném používání tak nemáte šanci zpozorovat hrubší rastr.

Displej je typ IPS, což by mělo být zárukou přirozeného podání barev se širokými pozorovacími úhly. V obou parametrech displej nabízí, co má. Co však zklame je čitelnost na prudkém světle, kde budete mít kvůli odleskům problém s čitelností. Nic na tom nemění ani to, že je telefon vybavený poměrně spolehlivou automatickou regulací jasu.

Zvuk: nechybí ani ekvalizér

Hlasitý reproduktor telefonu je dostatečně hlasitý a s ohledem na cenu telefon nabízí i poměrně slušný zvuk. Přes sluchátkový výstup je kvalita ještě lepší. Zde však záleží na tom, jak kvalitní sluchátka připojíte. Ta, která výrobce přibalil, nijak nenadchnou, ale ani neurazí. Vyplatí se proto sáhnout po lepších modelech. Potěší, že si můžete zvuk upravit pomocí ekvalizéru a několika zvukových efektů.

Ke kvalitě zvuku telefonního reproduktoru rovněž nemám žádné výhrady. Zvuk z něj byl ve všech případech zřetelný a čistý. Ani na jeho hlasitost si nemohu stěžovat.

Baterie a výdrž: nabíjení každý večer

THL T6 Pro dostalo baterii s kapacitou pouhých 1 900 mAh, což se může zdát vzhledem k velikosti displeje, HD rozlišení a osmijádrovému procesoru celkem málo. V praxi se však tento telefon nijak výrazně nelišil od konkurenčních smartphonů.

THL T6 Pro

Při běžném používání, které zahrnovalo rovněž zapnutou synchronizaci, vyřízení několika krátkých hovorů, v průměru 10 až 15 emailů a do dvaceti zpráv přes IM se dostanete na přibližně 1,5 dne provozu. Při intenzivnější používání však již budete večer po příchodu domů hledat nabíječku. Naopak při střídmém používání se dostanete i na dva dny. Nabíjení každou noc je v každém případě nejvhodnější řešení, jak zajistit, aby vás telefon nenechal nečekaně na holičkách.

Telefon jsme podrobili také standardizovanému testu, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo streamováno video v kvalitě 720p. Testovaný telefon v něm dosáhl nepříliš lichotivého výsledku 4 hodiny 37 minut. Pro srovnání Prestigio MultiPhone 5508 Duo s rovněž 5" IPS displejem a osmijádrovým procesorem, ale 2 300 mAh akumulátorem se ve shodném testu dostal na 10 hodin 55 minut. Lepší než THL bylo i Zopo ZP700 s 4,7" displejem, čtyřjádrem a jen 1 750 mAh, které se vypnulo po 5 hodinách 30 minutách.

V testu nabíjení se THL T6 Pro nabilo za hodinu na 45 procent kapacity akumulátoru. Na 80 procent to telefonu trvalo za hodinu 38 minut a plný stav hlásil za 2 hodiny 22 minut.

Hardware a výkon: osmijádrová bestie

THL T6 Pro uvnitř skrývá MediaTek MT6592M, který disponuje hned osmi jádry taktovanými na 1,4 GHz, jež doplňuje čtyřjádrový grafický akcelerátor Mali-450 MP4. Takto výkonný čipset by si jistě zasloužil více než 1 GB RAM, ale musíme brát v úvahu, o jak levný telefon se jedná. Po prvním spuštění z RAM zbývá dostupných pouze přibližně 550 MB. To je však díky téměř čistému Androidu při běžném používání dostatečné. Na optimalizování výkonu a zrychlení telefonu je zde předinstalována i aplikace DU Speed Booster.

Paměť má papírově kapacitu 8 GB a je rozdělena na interní úložiště a paměť telefonu. Interní úložiště má kapacitu 1,97 GB, ze kterých po prvním spuštění zbývá 1,74 GB. Paměť telefonu má pak kapacitu 4,28 GB, ze kterých máte k dispozici 4,27 GB. Telefon rovněž podporuje microSD karty až do kapacity 32 GB. Nainstalované aplikace je možné na kartu přesunovat, ale je možné jí nastavit jako výchozí úložiště a rovnou na ní instalovat. To je jen dobře, protože na telefonu si bez problémů zahrajete naprosto plynule i náročné 3D hry, jako je například Asphalt 8.

Telefon jsme podrobili i několika benchmarkům. V AnTuTu 5.6.1 získal 27 845 bodů. V NenaMarku 2 dosáhl výsledku 53,5 fps. Ve Vellamo benchmark v sekci Metal získal 749 bodů, v Multicore dosáhl 1 241 bodů, v Internet Browser 1 802 bodů. V benchmarku Quadrant jsem zaznamenal skóre 11 579 bodů a v 3DMarku 4 364 bodů.

Už u nedávno testovaného Prestigia MultiPhone 5508 Duo, který rovněž běží na osmijádrovaném MediaTeku, ale s taktem 1,7 GHz, jsme říkali, že se jedná za necelých pět tisíc o dobrou koupi. V tomto případě to za cenu o 1500 Kč nižší platí ještě více. Pokud jste nároční hráči 3D her, ale nechcete příliš utrácet, pak v tomto případě nesáhnete vedle. Výkonu má skutečně na rozdávání.

Operační systém a uživatelské prostředí: téměř čistý Android

THL patří mezi výrobce, kteří si úpravami softwaru příliš hlavu nelámou, což ocení uživatelé, kteří dávají přednost čistému Androidu. Nejvýraznější změnou vůči čistému Androidu 4.4.2 KitKat jsou tak zakulacené rohy u ikon aplikací. THL to však nepřehání ani s bloatwarem a předinstalovaných aplikací je jen pár. Co však kazí dojem ze systému je nedokonalé počeštění. Některé aplikace jsou v angličtině, ale hlavně Game Center je kompletně v čínštině.

Takřka čistý Android nám v kombinaci s výkonným hardwarem zajišťuje zcela plynulý chod bez jakéhokoli známek zasekávání a jiných zádrhelů. V tomto ohledu proto nemám k plynulosti telefonu ani sebemenší výtku.

Telefon se odemyká klasicky, jak jsme u Androidu zvyklí posunem odemykacího tlačítka doprava. Tahy ostatními směry fungují jako klávesové zkratky pro základní funkce. Nahoru spustíte fotoaparát, doleva se dostanete do telefonní aplikace a dolů do SMS.

Uživatelské prostředí jako takové není ničím překvapující a pro majitele telefonů s čistým Androidem je důvěrně známé. Dole naleznete tradiční pevný pás s ikonami, který je shodný pro všechny domácí obrazovky. Středové tlačítko pro přístup do menu je neměnné, další čtyři si můžete přeskládat nebo nahradit podle svého. Ve výchozím stavu je zde telefon, kontakty, zprávy a internetový prohlížeč. Stejně tak je na všech obrazovkách nahoře políčko vyhledávání. Poměrně nepříjemné je, že domácí obrazovky nerotují v nekonečném pásu. Další si přidáváte přetažením zástupce nebo widgetu. Prázdné se automaticky mažou.

Vysouvací lišta je nijak neupravovaná a postrádá například pás s nejpoužívanějšími zástupci. Dostanete se k nim však pomocí tlačítka v pravém horním rohu. Z nich bych vypíchl funkci Multitasking Window, která dovoluje spouštět vybrané aplikace, jako je SMS, hudební nebo video přehrávač v malém samostatném okně na displeji.

Menu s aplikacemi je tvořeno maticí 4×5. Řazení je pouze podle abecedy a není možné ho nijak změnit. Menu s widgety je zcela odděleno a dostanete se do něj přes tlačítko kontextové volby na domácí obrazovce, které otevře její nastavení.

Fotoaparát a videokamera: nenaplněné papírové předpoklady

THL T6 Pro nabízí vzadu fotoaparát s 8Mpx rozlišením a dobrou světelností f/2.2, který doplňuje integrovaná přisvětlovací LED dioda a funkce automatického ostření. Ani tyto papírové předpoklady se širokými možnostmi nastavení, včetně kompenzace expozice, vyvážení bílé, HDR, scénických režimů a barevných efektů, však nezastřou fakt, že se jedná o podprůměr. Je to škoda, ale někde se ušetřit muselo a v tomto případě to zřejmě padlo kromě dílenského zpracování na fotoaparát.

Venku za dobrých světelných podmínek jsou výsledné fotografie ještě alespoň poměrně použitelné, i když se vyznačují horší ostrostí, ale při přechodu do místnosti nebo při nedostatku světla jeho kvality velice rychle upadají. Nejen, že přibývá nepříjemného a výrazného šumu, což je ovšem vlastnost všech takto levných telefonů, ale větším problémem je, že telefon má mnohdy problém i správně zaostřit.

To, co o statických snímcích platí i pro záznam videa, které je rovněž podprůměrné. Telefon sice zvládá i natáčení ve FullHD, ale jen se 14 snímky za sekundu a v některých případech se můžete setkat se zasekáváním.

THL T6 Pro – testovací video, 1080p

Dopředu výrobce namontoval fotoaparát s rozlišením 2 Mpx, což by mělo stačit nejen na videohovory, například přes Skype, ale i na stále populárnější selfie. Ani zde není kvalita obrazu nijak oslnivá, ale na sdílení na sociálních sítích je to použitelné.

Multimediální funkce: podrobný ekvalizér a vylepšení zvuku

K přehrávání audia je zde přítomen pouze klasický přehrávač, který si poradí s přehráváním formátů AAC, AMR/AMR-NB/GSM-AMR, AMR-WB, eAAC+, MP3 a WAV. Jinak však nabízí naprosto základní funkce. Co však potěší je poměrně podrobný ekvalizér, který dovoluje i nastavení zpoždění. Po připojení sluchátek se navíc zpřístupní funkce zvýraznění basů a simulování prostorového zvuku. V případě, že by vám vlastní hudba nestačila, je zde i FM rádio s RDS.

Pro prohlížení fotografií najdete v telefonu klasickou Galerii. V jednotlivých albech si můžete vybrat mezi zobrazením mřížky, která pojme dvě a půl fotografie nebo videa na šířku a čtyři na výšku, nebo filmového pásu. V případě videí se efektně zobrazuje živý náhled. Jinak však žádné nadstandardní funkce ani v tomto případě nečekejte.

Také na přehrávání videa máte k dispozici klasický přehrávač. Ten si poradí s 3GPP, H.263, H.264, MPEG-4. Přehraje i video ve FullHD kvalitě, i když v tomto případě se obrňte trpělivostí, protože přehrávač docela dost nestíhá a video se seká, i když jinak má telefon výkonu na rozdávání. Na podporu titulků pak můžete také zapomenout.

Telefonování: standard Androidu

Aplikace Telefon i Kontakty nabízí v podstatě standardní výchozí funkce z Androidu. Šikovnou funkcí na číselníku je dvojice rozměrných barevně tlačítek pro volání, které jsou samostatné pro obě SIM. Rovnou si tak vyberete, přes které číslo chcete volat. Stejně tak jsem ocenil funkci Telefonní paměť, což je v podstatě klasické rychlé volání, tak jak ho známe z minulosti.

V aplikaci kontakty si můžete vybrat, ze kterého zdroje chcete zobrazit kontakt i jak je řadit. Stejně tak jsou standardní i další funkce. Při zakládání kontaktu si můžete vybrat, kam chcete kontakt uložit. Kromě jména a řady telefonních čísel, můžete ke kontaktu přiřadit fotografii, email, skupinu, ale i celou řadu dalších polí s údaji. S telefonním seznamem je možné synchronizovat celou řadu účtů a jednotlivé kontakty z nich libovolně spojovat a rozdělovat s těmi z telefonu nebo SIM.

Zprávy: klávesnice i pro čínské znaky

Dvě samostatná tlačítka pro obě SIM jsou přítomná i v editoru SMS. Jinak je však aplikace identická s tou v čistém Androidu. Zprávy se tak řadí do konverzací a doručenky reprezentují zatržítka u jednotlivých zpráv.

Pro zadávání textu máte k dispozici standardní klávesnici Androidu a navíc k tomu, což ovšem naprostá většina českých uživatelů jistě neocení, i dvojici čínských klávesnic pro ču-jin a phin-jin.

Na emaily jsou tu stále dvě klasické aplikace. Jednak je tu Gmail a na ostatní emailové účty pak univerzální e-mailový klient E-mail. Ten je však vzhledem k tomu, že Gmail již podporuje i další e-mailové účty nadbytečný. Z klientů IM zde naleznete kromě Google Hangouts předinstalovaný i Skype.

Organizační funkce: pouze základ

Musíte se tak spokojit s naprostým základem. K dispozici zde máte Kalendář, který je možné synchronizovat s účtem Googlu a Microsoft Exchange. Dále je zde úkolovník, poznámky, záznamník. Nechybí kalkulačka, budík, časovač, stopky a světový čas nebo správce souborů. Další aplikace i však budete muset doinstalovat sami.

Navigace a GPS: použití jen v nouzi

K navigování je THL T6 Pro vybaveno podporou GPS, kterému ke zpřesnění pomáhá A-GPS a Wi-Fi. Naopak GLONASS, ale i e-kompas chybí. Zafixování polohy je poměrně rychlé a obvykle trvá do deseti sekund. Horší je to však s kvalitou příjmu. Telefon při navigování zejména v místech s horším výhledem na oblohu, typicky mezi budovami ve městě, často ztrácí signál a má problém s přesným určením polohy.

Navigační software je základ Androidu a reprezentují ho pouze předinstalované Google Maps. Ty však, ačkoli nabízejí možnost si stáhnout část mapy pro offline použití, stále z velké části vyžadují neustálé připojení k internetu. To platí zejména o automobilové navigaci, kterou umí Google pouze v on-line režimu. Pokud vám Google Maps nevyhovují, není však problém porozhlédnout se v Google Play po některé z alternativ.

Datové funkce a konektivita: maximum je HSPA+

Rychlá mobilní data přes LTE jsou už poměrně dobře použitelná i u nás. V tomto telefonu ho však nehledejte. Maximum, se kterým se tu musíte spokojit HSPA+. Nechybí však Wi-Fi ve verzích 802.11 b/g/n s funkcemi Wi-Fi Display a Wi-Fi Hotspot. Bluetooth je k dispozici v úsporné verzi 4.0 s A2DP. Co však dále chybí je podpora NFC. Telefon je možné připojit i přes kabel pomocí microUSB 2.0.

Pro prohlížení internetu máte v telefonu kromě klasického Android Browseru i v našich končinách exotický Baidu Browser, který odkazuje na čínský původ telefonu. Nemusíte se bát, že by byl v čínštině. Je v angličtině a bez problému použitelný. Potěší, že v telefonu je předinstalovaný i flash player, což není příliš obvyklé.

Funkce Dual SIM: 3G pouze na jedné SIM

V Asii obecně jsou velice oblíbené telefony s podporou Dual SIM. Tato funkce proto nechybí ani u tohoto telefonu a jak je běžné, rychlá mobilní data přes 3G jsou k dispozici pouze na primární SIM a na sekundární SIM se musíte spokojit pouze s 2G. Telefon však můžete používat pohodlně i s jen jednou SIM.

Práce s oběma SIM je standardní. Můžete si zvolit, která SIM karta bude primárně sloužit k hovorům, datům, SMS zprávám či videohovorům. Samozřejmě, pokud z jedné SIM kartě telefonujete, tak na druhé jste nedostupní, ale jestliže na jedné kartě stahujete data, stále zůstáváte dostupní na druhé kartě.

Zhodnocení a závěr: chyby je možné odpustit

THL T6 Pro představuje kombinaci vysokého výkonu a příznivé ceny, čímž si může získat celou řadu potencionálních zájemců. Ti mu však budou muset odpustit řadu drobných chyb počínaje nepříliš kvalitním zpracováním a nedokonalým počeštěním konče.

Z největších předností bych kromě osmijádrového procesoru vypíchl i slušný pětipalcový IPS displej, který je díky HD rozlišení dostatečně jemný. I když jeho čitelnost na prudkém slunci není nejlepší a chybí mu i odolné sklo, výrobce alespoň nezapomněl na automatickou regulaci jasu. Dále pak potěší i taková drobnost, jako je notifikační dioda, která se v dnešní době vyskytuje ve stále menším počtu modelů. Velkým kladem je i dobré odladění téměř čistého Androidu 4.4 KitKat, díky kterému je chod telefonu zcela plynulý.

THL T6 Pro

Mezi chybkami, které bych telefonu vytkl, je, kromě již zmiňovaného dílenského zpracování, například chybějící podsvícení tlačítek. Zklamání představuje bohužel také fotoaparát, který nenaplňuje papírové předpoklady, a je spíše podprůměrný. Nepotěší ani absence LTE a NFC, i když to není vzhledem k ceně nepochopitelné.

Pokud odhlédneme od vzhledu a dílenského zpracování, není žádný z nedostatků s ohledem na příznivou cenu tří a půl tisíc korun natolik závažný, aby se nedal odpustit. Pokud tedy dokážete překousnou vrzající konstrukci, je tedy možné telefon doporučit jako dobrou koupi – hlavně pokud hledíte na co nejlepší poměr cena/výkon. Také konkurence má ale co nabídnout

Konkurence

Jako alternativa k THL T6 Pro by mohlo zaujmout například Xiaomi Redmi 1S, které je vylepšenou verzí původního RedMi. To je vybaveno 4,7" HD displejem, čtyřjádrovým Snapdragonem 400 a 1 GB RAM. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx. Na přední straně musí stačit 1,3 Mpx. Jeho cena se pohybuje pod čtyřmi tisíci korun.

Xiaomi Redmi 1S

Přibližně stejnou částku zaplatíte za Huawei Ascend G630, který má stejně jako THL 5" HD displej. Uvnitř je však čtyřjádrový Snapdragon 200, který doplňuje rovněž 1 GB RAM. S Xiaomi má Huawei shodné rozlišení zadního fotoaparátu. Vepředu je to však jen 1 Mpx.

Huawei Ascend G630

Pokud se spokojíte s méně renomovanou značkou, můžete sáhnout například po Zopo ZP700. To nabízí 4,7" displej s rozlišením 960 × 540 pixelů, ale jedná se pouze o horší typ TFT TN. Jeho procesor je taktovaný na 1,3 GHz a disponuje čtyřmi jádry. Velikost RAM má stejnou, tedy 1 GB, a kapacita interní paměti činí 4 GB a je rozšiřitelná pomocí microSD karty. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a přední 5 Mpx. Jeho výhodou je rovněž podpora technologie Dual SIM. Zopo ZP700 se v oficiálním českém obchodě prodává za 3 190 Kč.

Zopo ZP700

Pokud trváte na osmijádrovém MediaTeku v kombinaci s 5 palci, tak je zde Prestigio MultiPhone 5508 DUO, za který zaplatíte přibližně 5 000 Kč, což je výrazně více než za THL. Nabízí srovnatelný výkon a interní paměť má kapacitu 16 GB. Slot na paměťovou kartu ale chybí.

Prestigio MultiPhone 5508 Duo

Dalším obdobným modelem s pětipalcovým HD displejem a osmijádrovým procesorem, který je taktovaný na 1,7 GHz a doplňuje ho 1 GB RAM, je Zopo ZP1000. Stejně jako Prestigio má interní paměť 16 GB bez slotu pro microSD kartu. Zadní fotoaparát má rozlišení 13 Mpx a přední 5 Mpx. Jeho cena je 5 090 Kč.

Zopo ZP1000

Pokud nelpíte na Androidu, můžete sáhnout po alternativě na platformě Windows Phone 8.1, kterou představuje Microsoft Lumia 535 DUAL SIM. Ta disponuje 5" IPS displejem s menším rozlišením 960 × 540 pixelů, čtyřjádrovým Snapdragonem 200 taktovaným na 1,2 GHz a 1 GB RAM. Vnitřní paměť 8 GB je možné rozšířit pomocí microSDXC. Fotoaparát má na přední i zadní straně rozlišení 5 Mpx. V oficiálním obchodě se prodává za 3 290 Kč.

Microsoft Lumia 535 Dual SIM

Další možností s tímto operačním systémem je například Prestigio MultiPhone 8500 Duo, které disponuje 5" IPS displejem s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, čtyřjádrovým procesorem taktovaným na 1,2 GHz, 1 GB RAM, interní pamětí o velikosti 8 GB a slotem na microSD kartu podporovanou až do kapacity 32 GB. Nechybí ani podpora funkce DualSIM, osmimegapixelový zadní fotoaparát s LED diodou a autofokusem a přední kamera s rozlišením 2 Mpx. Jeho cena se pohybuje kolem 4 300 Kč.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
Prestigio MultiPhone 8500 Duo
thl-t6-pro
Klady
  • malá tloušťka telefonu
  • svižný chod systému
  • téměř čistý Android
  • pětipalcový IPS displej
  • výkonný osmijádrový procesor
  • cena
Zápory
  • chybí LTE a NFC
  • nekvaltní navigace
  • horší fotoaparát
  • slabší výdrž
  • chybějící odolné sklo a oleofobní vrstva
  • horší dílenské zpracování
Diskuze ke článku
Alfonz
Počet jadier neovplyvňuje výkon jedného jadra... Takže ten procesor nieje o nič výkonnejší ako hociktorý 4-jadrový na trochu drahšiom telefóne. Ale za tú cenu sa to dá odpustiť
dfsd
Mám THL 5000, ktoré používa rovnaký čipset MTK6592, ale v turbo variante (2000Mhz). Jadrá 5-8 sa naozaj využívajú pomenej, zväčša spia. To ale nejako nevadí, nakoľko čip je lacný.
Horatius
Jen k těm benchmarkům..v antutu mé 2 jádrové BlackBerry Z30 mělo přes 25 tisíc..tak nechápu k čemu je osmijádro..
Ddff
Je fakt, že dnes, keď aplikácie nie sú ešte optimalizované ani na 4 jadra, je to len marketing.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze