THL 5000
recenze

THL 5000

Sbohem, zásuvky
78

Také kroutíte hlavou, když musíte každou chvíli hledat zásuvku jenom proto, aby váš telefon vydržel nabitý celý den? Na to se zaměřili v THL a přináší nám model 5000, který nabídne 5 000mAh baterii. Přičtěte k tomu 5" FullHD displej a osmijádrový procesor a máme zaděláno na bestseller. Nebo není všechno zlato co se třpytí?

Úvod

Oficiální snímky telefonu

THL jde proti proudu a nestará se o to mít co nejtenčí telefon. Jde právě naprosto opačným směrem a letos představilo model THL 5000, který uhrane naprosto masivní baterií s kapacitou 5 000 mAh. To ale není jediná zajímavost u tohoto telefonu za 7 000 korun, jelikož disponuje například 5palcovým FullHD displejem nebo osmíjádrovým procesorem na frekvenci 2 GHz. Vytvořilo THL povedeného maratonce, nebo je THL 5000 „bestie“ pouze na papíře?

THL 5000 – videopohled

Technické parametry THL 5000

Kompletní specifikace
Konstrukce144,9 × 72,3 × 8,9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát18 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×2 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:58 hodin
Dostupnostzáří 2014, 7 000 Kč

Balení

Balení se THL obsahově celkem povedlo a kromě samotného telefonu a příruček v něm najdeme nabíječku, USB kabel, ale také špuntový headset a zajímavost v podobě redukce microUSB na plnohodnotné USB, které podporuje funkci OTG, takže můžete připojit například flash disk nebo myš a klávesnici.

Obsah balení:

  • telefon THL 5000
  • nabíječka
  • USB kabel
  • špuntový headset
  • uživatelská příručka
  • OTG adaptér
Obsah balení

Design a zpracování: 5 palců v plastu

THL nestaví svojí strategii na designu, ale na distinktivních hardwarových rozdílech mezi jednotlivými modely. THL 5000 na tom není jinak a konstrukčně spadá do šedého průměru. Přední strana je sice krytá sklíčkem Gorilla Glass, ale zbytek konstrukce je plastový a to včetně kovově vyhlížejícího rámu, který obíhá kolem telefonu.

THL 5000

Čelní straně dominuje hlavně velký 5palcový displej, který není překvapivě obklopen masivními rámečky tak, jak bychom to od telefonu s tak velkou baterií očekávali a konstruktéři tak nemuseli dělat kompromisy. To ale neznamená, že by rámečky nemohly být lepší, jelikož prostor pro vylepšení zde určitě je. Pod samotným panelem se nachází tři kapacitní tlačítka v rozložení Menu, Domů a Zpět. Pro přístup k nedávným aplikacím tak musíte podržet tlačítko Domů, což je vzhledem k Androidu 4.4 KitKat nepraktické. Tlačítka jsou podsvětlená, i když celkem mdle, a nabízejí vibrační odezvu při dotyku. Prostor nad displejem pak náleží stálicím v podobě čelní kamerky, senzoru okolního světla, senzoru přiblížení, sluchátka pro hovory a také notifikační diody.

Přední část telefonu

Pokud se podíváme na záda telefonu, určitě si všimneme příjemně texturovaného povrchu a zaoblených hran. Kombinace těchto dvou faktorů zajišťuje výborné držení a nehrozí vám upuštění telefonu. Zadní strana pak hostí fotoaparát s rozdvojenou osobností. Proč rozdvojenou? Na pohled se totiž tváří jako 13Mpx snímač, ale ve skutečnosti dokáže pořizovat snímky v rozlišení 18 Mpx. Vedle je pak také LED přisvětlení a pod ním logo THL a nápis Technology Happy Life. Úplně vespod najdeme hlasitý reproduktor.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt lze sejmout a pod ním najdeme hvězdu představení, kterou je nevyměnitelná baterie s kapacitou 5 000 mAh, jejíž výdrž je velkým tahákem telefonu. Dále zde nalezneme dva sloty na SIM kartu standardní velikosti, tedy miniSIM, a slot na microSD kartu do velikosti 32 GB. Baterie zde zabírá masivní většinu prostoru a THL tak akumulátor do těla vměstnalo jen tak tak.

Zadní kryt je odnímatelný

Boky telefonu se dočkaly osvědčeného rozprostření prvků a na levé straně tak najdeme tlačítko zapínání a na pravé potom kolébku hlasitosti. Moderní trend diktuje opačné umístění, ale v praxi mi to příliš nevadilo a dá se na toto rozložení snadno zvyknout. Tlačítka mají navíc dobrý zdvih. Horní strana dostala 3,5mm jack a napájecí microUSB konektor s podporou funkce USB OTG, takže není problém připojit například flash disk nebo klávesnici a myš. Spodní hrana pak zůstala prázdná, ale mám k ní jednu konstrukční výtku. Již po vybalení se tato hrana prohýbala a vrzala, a to již při lehkém dotyku. Občas je to rušivé a telefon to zbytečně shazuje. Možná jsme měli pouze smůlu na špatný kus, ale je dobré na to dávat pozor.

Boky telefonu

Dílenské zpracování není obecně silnou stránkou tohoto výrobce. Všudypřítomný tenký plast moc parády neudělá a telefon si rozhodně nekoupíte kvůli tomu, jak vypadá nebo kvůli jeho preciznímu zpracování.

Displej: jednoduše povedený

THL se vytáhlo a do telefonu s cenou kolem 7 000 korun namontovalo velký 5palcový panel s FullHD rozlišením. Ten je navíc typu IPS a na svojí třídu tak nabízí bezkonkurenční parametry. Ty se projevují i při běžném používání a displej vám bude opravdu dělat radost. Jemnost displeje je 441 bodů na palec, což je hodnota, kterou se honosí i high-endové modely. Barvy sice nejsou z toho nejsytějšího spektra, ale kontrast je dostatečný a pro běžné užívání je panel nastavený velmi dobře.

Pozorovací úhly jsou dobré

Technologie IPS zajišťuje bezproblémové pozorovací úhly z jakéhokoliv směru a nemusíte tak na panel koukat přímo. S tím jde ruku v ruce také jas, který je na maximální hodnotě opravdu vysoký a tak není problém telefon používat ani venku. Přítomnost dobře fungující automatické regulace jasu je pouze třešničkou na dortu a displej rozhodně patří k tahounům tohoto velkého modelu. Pokud překousnete větší úhlopříčku, dostane se vám od THL 5000 velmi dobré zkušenosti.

Zvuk: šedý průměr

Zvuk, jako u většiny ostatních telefonů střední třídy, není hlavní zbraní. Hlasitý reproduktor se však u THL 5000 celkem povedl, i když hlasitost není zrovna příkladná. Naopak je dobrá čistota reprodukce, ale osobně bych raději přivítal vyšší hlasitost, než čistší přednes. Reproduktor pro hovory je také standardem ve svojí třídě, přesto nabízí solidní hlasitost a není problém notifikace slyšet i v hlučnějších prostorech.

THL 5000

Nenajdeme zde ani žádný obecný ekvalizér, který by měnil chování zvuku kdekoliv v systému. To ale nevadí a určitě vám nebude chybět, pokud nejste zapálenými hudebníky. Sluchátkový výstup nabídne dobrý zvuk, který nepraská a nebude vám tak působit žádné potíže. Ekvalizér ale nalezneme u přehrávače hudby, který poslouží hlavně při poslouchání hudby skrze sluchátka. Ta přibalená ale doporučuji nepoužívat, znějí totiž velmi plechově a zvuk je podprůměrný.

Baterie a výdrž: toto by měl být standard

Baterie hraje u THL 5000 hlavní prim a nabídne obrovskou kapacitu 5 000 mAh, kterou bychom očekávali spíše od tabletu. To se samozřejmě projevilo velmi pozitivně na výdrži na jedno nabití, ale přesto bych si dokázal představit výdrž ještě lepší. Při velmi sporadickém využití se dostanete klidně i na 4 až 5 dní výdrže celkem bez problému. Při aktivnějším využití, kdy například posloucháte streamovanou hudbu, se dostanete na 3 plné dny výdrže.

THL 5000

Celková výdrž je ale stále bezkonkurenční a to i při vysoké zátěži v podobě her a navigace. I pokud hodláte hrát/navigovat již od rána po celý den bez přestávky, telefon vás přenese téměř celým dnem a není tak problém hrát ve vlaku nebo autobusu. Osobně bych si však dokázal představit ještě lepší výdrž při použití HD panelu, méně náročného čipsetu a povedenější softwarové optimalizaci. To však THL 5000 nebránilo přivlastnit si první místo v našem redakčním testu, kdy jsme telefon nechali streamovat FullHD video přes Wi-Fi při současném přihlášení do 3G sítě s jasem displeje na 50 % a hlasitostí sluchátek také na 50 %. V průměru telefon vydržel 12 hodin a 12 minut, což je vzhledem k přehrávanému FullHD videu úctyhodný výkon. Nabití pak samozřejmě trvá o něco déle, než jsme zvyklí a na 80 % kapacity se dostanete po přibližně třech hodinách, kdežto na 100 % kapacity si počkáte necelé 4 hodiny.

Hardware: osmijádrová bestie

THL 5000 nabízí na svojí cenu vcelku výkonný procesor, který je součástí SoC MediaTek 6592. Procesor je totiž „pravý“ osmijádrový ARM na frekvenci 2 GHz a sekunduje mu grafický akcelerátor Mali 450. Dohromady tvoří slušně fungující dvojici, která si v klidu poradí i s nejnáročnějšími 3D hrami. Dále můžete počítat s 2 GB RAM a 16 GB integrované paměti. Z paměti RAM budete mít k dispozici přibližně 1 200 MB pro vlastní použití, což zajišťuje i velmi obstojný multitasking. Integrovaná paměť vám nechá přibližně 12 GB z původních 16 GB. Můžete si jí ale rozšířit pomocí microSD karty o dalších 32 GB a lze si tak aplikace nainstalovat i na ní.

Výbava telefonu a výsledky benchmarků

I přes to, že telefon disponuje FullHD displejem, má procesor výkonu dostatek a poradí si bez problému i s 3D tituly, jako je Dead Space nebo s hříčkami, jako je Fruit Ninja. Bechmarky nedělají telefonu žádný problém a v AnTuTu benchmarku si telefon připsal vysokých 31 026 bodů. Multifunkční Vellamo pak přidělilo 1 864 bodů za prohlížeč (mezi Nexusem 7 a OnePlus One), 1 557 bodů v multicore testu (mezi Nexusem 5 a Galaxy S5) a 996 bodů za Metal test (mezi HTC One a Nexusem 5). V graficky náročném 3DMarku dostal telefon 7 237 bodů.

Uživatelské prostředí: téměř čistý Android

Rovnou mohu říct, že THL si se softwarem příliš práce nedalo. Vzalo čistý Android 4.4.2, aplikovalo na něj efekt zakulacených rohů u ikon aplikací, a to je prakticky vše. Samotné prostředí pak vypadá naprosto stejně, jako u čistého Android.

Odemykací obrazovka nabídne kromě klasického odemčení také možnost rychlého spuštění aplikace tažením doleva (fotoaparát), nahoru (telefon) a dolů (SMS zprávy). Odemčení telefonu provedete tažením ikony doprava. Jinak jsou zde přítomné hodiny, upozornění a také například ovládání hudebního přehrávače, pokud vám hraje nějaká hudba.

Odemykací obrazovka

Zmiňovat se o změnách v samotném prostředí Androidu na THL 5000 ani nemá příliš cenu, jelikož je naprosto stejné, jako prostředí na čistém Androidu. To znamená widgety, zástupce aplikací, živé tapety nebo klasický seznam aplikací jsou tam. Jediná znatelná změna je tak efekt zakulacených rohů na všech ikonách aplikací.

Prostředí systému

Notifikační oblast je také bez modifikací a při jednoduchém stažení se dostaneme na seznam nejnovějších upozornění. Tam najdeme oznámení z Gmailu, kalendáře nebo Facebooku a pokud máte zapnuté karty Google Now, budou vás zde informovat o počasí a podobných situacích. Při klepnutí na ikonku v pravém horním rohu pak dostaneme přístup k rychlým přepínačům, jako je Wi-Fi, GPS nebo jas displeje.

Notifikační oblast

V nastavení se kromě pár nových voleb také nic nezměnilo. Přibyla kolonka Float App, která vám dovolí používat plovoucí aplikace tak, jak to známe například z LG telefonů. Tato aplikace ale může zamrznout takovým způsobem, že budete nuceni restartovat celý telefon tlačítkem pod SIM kartou. V nastavení displeje je pak možnost zapnout ClearMotion technologii, která vylepší plynulost videa. Pro ještě lepší správu energie vašeho telefonu lze naplánovat zapnutí a vypnutí přístroje přes plánovač v nastavení.

Nastavení telefonu

Kde ale telefon naráží je plynulost systému, která není zrovna příkladná a od osmijádrového procesoru bych osobně čekal lepší výsledek, než od leckterého 4jádrového čipsetu. Nejde o žádné zásadní problémy s plynulostí, ale některé systémové animace jsou občas trhané a nevyvolávají příliš dobrý dojem. Pokud vám ale občasné zpomalení animací nevadí, pak nejde o žádný velký problém.

Fotoaparát: rozdvojená osobnost

Na těle telefonu jsou dva fotoaparáty, a to přední 5Mpx a zadní 13Mpx. Tak se alespoň tváří, ale po kontrole nastavení fotoaparátu zjistíte, že přední fotoaparát vlastně dokáže fotit až v rozlišení 12 Mpx a ten zadní disponuje 18Mpx snímačem. Telefonu bych ale křivdil, kdybych řekl, že fotí špatně. Oba snímače jsou v rámci možností povedené a dají se s nimi pořídit i dobré momentky. Komprese by sice mohla být mírnější, ale nejde o nic strašného. Díky elektronické stabilizaci obrazu lze dosáhnout i obstojných výsledků za horšího světla a šum není nijak výrazný. Fotografiím trochu chybí kontrast a živost barev, ale to se dá doopravit v editoru fotografií. Vysoké rozlišení vám dovolí i razantně ořezávat a amatérský fotograf si se snímači může kreativně pohrát. Čelní kamerka má velmi široký úhel záběru a skupinové selfie budou hračkou. Ani ve zhoršeních světelných podmínkách nejsou snímky k zahození. Celkově hodnotím fotografie kladně a rozhodně nejde pouze o doplněk výbavy, jak tomu občas bývá.

Testovací snímky

Aplikace fotoaparátu se pak nese v klasickém duchu Androidu a nabídne stejné prostředí, jako ostatní zařízení s čistým systémem. Mezi různými režimy najdeme sériové snímání, snímání scény z více úhlů pohledu, panorama, režim krásy tváře, živá fotografie a klasický normální režim.

Videokamera: stabilizované FullHD

THL 5000 si poradí i s natáčením videa a to se zapnutou digitální stabilizací obrazu, která využívá vysokého rozlišení snímače. Výsledek je ale vesměs rozporuplný a i přes vysoké rozlišení není záznam příliš kvalitní. Vyhlazování a komprese jsou příliš agresivní a detailů se dopátráte pouze těžko. Přesto se ale jedná o lepší průměr díky věrnosti barev a plynulosti záznamu. Jako nouzovka nebo zařízení pro záznam cenných okamžiků telefon postačí. Žádnými speciálními režimy pro natáčení videa ale aplikace nedisponuje.

THL 5000 – testovací video, 1080p

Telefonní funkce: nic nového

Telefonní funkce jsou u telefonů s Androidem prakticky stejné. Nejinak tomu je i u THL 5000, který nepřekvapí ničím zvláštním. K dispozici máte klasický seznam kontaktů, které si můžete synchronizovat skrze sociální sítě nebo váš Google účet. Zavoláte si potom díky trochu standardní aplikaci pro hovory, kterou známe z čistého Androidu. Žádné zvláštní funkce přítomné nejsou.

Snímky z aplikace telefon

Zprávy a e-mail: made by Google

Seč se THL snaží jak chce, tak je na první pohled je jasné, že zvolilo nativní Android aplikace i pro e-mail a zprávy. Ve výbavě dokonce najdeme i Gmail, který někteří čínští výrobci odinstalovávají. Neměl se tak ani design, ani funkčnost těchto aplikací a pokud jste někdy Android používali, budete se cítit jako doma.

SMS zprávy a Gmail

THL pak nezapomnělo přibalit jak klasickou e-mail aplikaci, tak právě i Gmail. Opět jde pouze o nativní Android aplikace s pozměněnou ikonkou. Brzy však budeme moci používat aplikaci Gmailu i pro e-mailové schránky třetích stran, takže nebude problém používat pouze jednu schránku i pokud vlastníte více adres. S klávesnicí si THL taky moc hlavu nelámalo a najdeme zde pouze původní Android klávesnici.

Organizační funkce: základ musí stačit

K základní softwarové výbavě většinou patří i aplikace, které jsou zaměřeny na organizaci času a práce. U THL 5000 dostanete v základu aplikace Kalendář, Počasí, Úkolovník a Záznamník. Ty dělají přesně to, co byste čekali. Kalendář nabídne synchronizaci s Gmail účtem a Microsoft Exchange. Poznámky vám dovolí psát si například nákupní seznam i náhlé nápady. Aplikace Úkoly slouží k dlouhodobějšímu naplánování dne a dokáže částečně zastoupit kalendář. Také samozřejmě nechybí budík, stopky a odpočítávání.

Organizační aplikace

Konektivita, internet: HSPA a NFC

Kromě sítí třetí a druhé generace u nového THL 5000 není k dispozici podpora LTE, které je v dnešní době celkem rozšířené i u nás, a jeho přítomnost bychom ocenili. To si telefon částečně vynahrazuje dvěma sloty na SIM karty. Z mobilních sítí podporuje telefon 2G sítě v pásmech 850/900/1800/1900MHz a 3G sítě v pásmech 850/2100 MHz. Zde stojí za to upozornit na to, že 3G sítěmi disponuje pouze první slot na SIM kartu, druhý podporuje pouze 2G sítě.

THL 5000
Zadní kryt skrývá NFC anténu

Bezdrátová konektivita nabízí ještě Wi-Fi, NFC a Bluetooth. Wi-Fi podporuje standardy 802.11 b/g/n a Bluetooth je v nízkoenergetické verzi 4.0. K prohlížení internetu vám poslouží integrovaný Android prohlížeč. Ten je sice velmi jednoduchý a rychlý, ale pokud chcete pracovat se synchronizací a používat více účtů, nejspíše raději sáhnete po Chromu nebo dalším z celé řady prohlížečů v Obchodu Play.

GPS: plná navigační výbava

Co se GPS týče, dostalo THL 5000 do vínku slušně fungující polohovací systém s podporou A-GPS a e-kompasu. Fixace je rychlá, většinou do několika vteřin, a dobře si jí drží i v členitých oblastech. Samozřejmě, v místech se špatným pokrytím, tedy například v lese, se fixace prodlouží a výsledek nebude tak přesný. Ale i bez použití mobilního připojení se dočkáte rychlé odezvy a svižného zafixování v místech, kde je dobrý signál. Mapovací software obstarají již známé Google Mapy, ale pokud hodláte vycestovat do divočiny, doporučuji nějakou offline navigaci, která k provozu nepotřebuje datové připojení.

Google Mapy

Zhodnocení: na dlouhé cesty a do světa

THL 5000 boduje jedním velmi důležitým a nevyvratitelným faktem, kterým je masivní baterie s dobrou výdrží. Tím se může pochlubit jenom málo telefonů a přičteme-li k tomu výborný 5palcový displej s FullHD rozlišením nebo velmi výkonný osmijádrový procesor, dostaneme výtečného společníka na cesty i do divočiny. Poslouží tak hlavně cestovatelům a náruživým hráčům, kteří nechtějí po třech hodinách hraní hledat zásuvku.

THL 5000

Telefon však sráží na kolena několik věcí. V první řadě je to nepříliš precizní zpracování, které má za následek vrzající a lehce se prohýbající spodní hranu telefonu. Za druhé musím zmínit horší optimalizaci softwaru, která v jednom případě zapříčinila i totální zamrznutí systému, které vyžadovalo tvrdý restart, což se mi u telefon již dlouho nestalo.

THL 5000

Poté je to také jistá nejednotnost některých částí telefonu, a to hlavně u fotoaparátů. Ty se na první pohled tváří jako 5Mpx a 13Mpx snímač, ale po prozkoumání nastavení zjistíte, že fotky pořídíte v rozlišení 12 a 18 megapixelů. Škoda je také nepřítomnosti LTE, které bychom za cenovku kolem 7 000 korun již očekávali.

THL 5000

Není tak všechno zlato co se třpytí a budete muset pečlivě zvážit, jestli je pro vás výborná baterie důvodem ke koupi. Dostanete sice velmi výkonný přístroj, ten se ale pouze těžko dočká aktualizace na nový Android 5.0 Lollipop. Pokud jste ale velmi aktivními uživateli a jste často na cestách, pak by pro vás mohlo THL 5000 být ideální volbou.

Konkurence

Jako prvního konkurenta zmíním Nexus 4, který je sice staršího data vydání a hardwarově na papíře ztrácí, ale s přicházející aktualizací na Android 5.0 Lollipop je aktuálnější, než kdy dříve. Cena obou telefonů je velmi podobná.

Google Nexus 4

Další konkurent pochází, stejně jako THL, z Číny. U nás má ale již větší jméno a Xiaomi Mi3 se nenechá zahanbit v žádném ohledu, snad kromě výdrže na baterii. Nabídne líbivé prostředí MIUI nebo také výkonný Snapdragon 800 s 4jádrovým procesorem. Cena se pohybuje na stejné úrovni.

Xiaomi Mi3

Znovuzrozené Galaxy SIII Neo je možná jiná káva, ale za lepší peníze získáte osvědčený telefon se solidní výbavou, ve které nechybí nic důležitého. S III Neo sice ztrácí z pohled výkonu a výdrže na jedno nabití, jedná se ale o menší telefon od prověřenějšího výrobce..

Samsung Galaxy S III Neo

Za 8 000 korun pak seženete i bývalou vlajkovou loď od LG, a to G2. To nabídne stále velmi dobrou výbavu a jde o velmi povedený model s širokou uživatelskou základnou. Telefon by měl navíc dostat i aktualizaci na Android 5.0 Lollipop.

LG G2

Za Windows Phone bude bojovat hlavně Nokia Lumia 735, což je novinka ze stáje Microsoftu, která zaujme hlavně fotografickými schopnostmi a vynikající optimalizací systému Windows Phone 8.1, s čímž se THL nemůže měřit.

Nokia Lumia 735
thl-5000
Klady
  • výborná výdrž na jedno nabití
  • velmi povedený displej
  • vysoký hrubý výkon
  • možnost instalovat aplikace na kartu
  • dva sloty na SIM karty
Zápory
  • hůře optimalizované prostředí
  • delší doba nabíjení
  • zpracování by mohlo být lepší
  • nejistá podpora do budoucna
  • nesrovnalosti v popisech fotoaparátů
Diskuze ke článku
Kuba Veselý
Kuba Veselý
Mě přijde jako lepší varianta LG G2. Za stejné peníze lepší výkon a LTE. Že nabíjím každý večer ? Na to jsme si stejně již všichni zvykli a není to vlastně problém. Dokud to vydrží den, je to ok.
Honza
Fotak hodnotite pozitivne? Tak ja asi budu muset zajit k ocnimu.... Vzdyt to je hruza... Samej prepal, neostrost a ta fotka te mistnosti, co to ma jako byt? Mohl by fotky nafotit nekdo jinej? O telefon bych mel zajem, ale ty fotky, to je navrat tak 5 do minulosti
Davee
Fotak mi přijde ok, ale chtěl bych něco levnějšího. Bude recenze THL 4400? To mi aktuálně přijde jako nejrozumnější telefon.
Antonín Pánek
Antonín Pánek
Kdyby měl někdo zájem, tak prodám 3 měsíce staré Thl 5000 bílé barvy (bez chyb)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze