Bezdrátové nabíječky Huawei, Trust a MEIZU
recenze

Bezdrátové nabíječky Huawei, Trust a MEIZU

Když vás nabíjení kabelem obtěžuje
8

Kdysi výsada vlajkových lodí se dnes pomalu, ale jistě začíná dostávat i do cenově dostupnějších modelů. A s rostoucí nabídkou smartphonů s bezdrátovým nabíjením se zvyšuje také nabídka bezdrátových nabíjecích podložek. Ty se pochopitelně liší nejen cenou, ale také kvalitou zpracování nebo nabíjecím výkonem. My si v dnešní recenzi proklepneme trojici kruhových modelů od značek Trust, Huawei a MEIZU.

Mnozí se domnívají, že bezdrátové nabíjení je budoucností dobíjení elektroniky. Minimálně u telefonů můžeme z vlastní zkušenosti potvrdit, že je občas nedocenitelné. Například takové odložení telefonu v automobilu do přihrádky s bezdrátovým nabíjením je jednoduše návykové. Někteří výrobci již navíc do balení svých telefonů začali přidávat bezdrátovou nabíječku, což chválíme a věříme, že se do budoucna jejich počty rozšíří. Některým pravděpodobně ani nic jiného nezbude, neboť se chtějí zbavit všech konektorů na telefonu. Kterou z testovaných nabíjecích podložek vám doporučíme a které byste se naopak měli vyhnout se dozvíte na konci recenze.

Obsah balení: připevněný nebo odpojitelný kabel

Balení je u všech tří bezdrátových nabíječek, které mají shodně kruhový odkládací prostor, mírně odlišné. Kromě samotné placky nečekejte mnoho dalšího. Ve všech případech se u samotné podložky nacházel také dobíjecí kabel o délce jednoho metru. V případě bezdrátové nabíječky Trust Fyber10 22974 se jednalo o černý microUSB kabel, zatímco u Huawei o kabel typu USB-C. MEIZU se rozhodlo kabel napevno propojit se samotnou podložkou. V případě MEIZU je kabel vyveden v líbivé pletené úpravě, která podle nás působí hodnotněji než klasický měkčený plast. Kromě toho v krabičce u všech nabíječek najdeme již jen potřebné manuály.

Bezdrátová nabíječka Huawei, Trust a MEIZU

Konstrukční zpracování: solidní až prémiové

Úroveň zpracování není důležité jen u telefonů, ale také u bezdrátových nabíječek. I tentokrát se úroveň zpracování a praktičnosti jednotlivých nabíječek značně liší.

Všechny tři nabíjecí podložky nabízí indikaci nabíjení diodou.

Pokud berete větší za lepší, vyhrává nabíječka od značky Trust, která má průměr 110 milimetrů a šířku 5,5 milimetru. S hmotností 65 gramů je navíc opravdu lehoučká a v ruce ji téměř neucítíte. Nízká hmotnost však není u bezdrátové nabíječky příliš důležitá. Mnohem důležitější je samotné zpracování, které je v případě Trustu solidní. Líbí se nám šedý látkový povrch, který je příjemný na dotek a ze všech testovaných nabíjecích podložek je nejméně náchylný na nečistoty. Na spodní straně najdeme čtyři gumové nožičky, které oproti gumovému kruhu u zbylých dvou nabíječek zajišťují méně stability.

Bezdrátová nabíječka Trust

Pouze o milimetry menší je pak bezdrátová nabíječka od značky MEIZU s průměrem 106 milimetrů a 8,8 milimetry na tloušťku. Nabíječka je zároveň ze všech testovaných nejtěžší. Působí tak i nejrobustnějším dojmem. Povrch je imitací kůže a tuto nabíječku si můžete kromě námi testované bílá varianty, která vypadá velmi pěkně, zakoupit také v černém barevném provedení. Spodní kryt je kovový. Tato nabíječka své konkurenty předčila ve kvalitě zpracování i v tom, jak dobře sedí na stole nebo jiném povrchu. Plocha je stejně jako u Trustu dostatečně veliká na to, abyste mohli telefon pohodlně odložit a nemuseli řešit vycentrování telefonu tak, aby se začal nabíjet.

Bezdrátová nabíječka MEIZU

Bezdrátová nabíječka Huawei CP60 s průměrem 84 milimetrů a tloušťkou 14,3 milimetrů je odkládací plochou nejmenší a zároveň nejtlustší ze všech tří. Díky malému prostoru na položený telefon (testováno s Huawei Mate 20 Pro) je občas potřeba telefon polohovat, aby se vůbec začal nabíjet. Silikonový povrch nabíječky je sice praktický v tom smyslu, že na něm telefon neklouže, ale snadno na něm ulpívá prach a špína.

Bezdrátová nabíječka Huawei

Plusovým bodem rozhodně je, že všechny tři nabíjecí podložky nabízí indikaci nabíjení LED diodou. V případě Trustu se jedná o trvale modře svítící diodu. Do jisté míry funguje vše velmi podobně u nabíjecí podložky od MEIZU s produktovým kódem 07.04.7411005, kde dioda svítí zeleně, ale nabíjení indikuje blikáním. Nejhůře v indikaci nabíjení dopadl Huawei, kde je plocha podložky natolik malá, že musela být dioda umístěna na boku nabíječky. Během nabíjení svítí bíle.

Bezdrátová nabíječka Huawei, Trust a MEIZU

Funkce a rychlost nabíjení: pomalu i rychle

Samotné nabíjení u všech tří nabíječek využívá standardu Qi, který zajišťuje širokou kompatibilitu. Bezdrátové nabíjení má pochopitelně výhodu v absenci jakýchkoliv kabelů, na druhou stranu se vám během nabíjení může stát, že telefon vezmete do ruky a jednoduše jej zapomenete vrátit na nabíječku.

Bezdrátová nabíječka MEIZU

Rychlost nabíjení je závislá na tom, jakou rychlost nabíjení podporuje váš telefon a také nabíjecí podložka. Z námi testovaných podporují všechny tři nabíjecí podložky výkon 5, 7,5 i 10 W. V případě Huawei je zde pak také možnost nabíjet 15W výkonem. Samotná rychlost nabíjení tedy závisí na více faktorech a superrychlému kabelovému nabíjení, kterým je známé například Oppo nebo Huawei se pochopitelně nevyrovnají. Při nákupu bezdrátové nabíjecí podložky jde však podle našeho názoru primárně o pohodlí. Další výhodou standardu Qi je schopnost automaticky rozeznat, jakým maximálním výkonem lze dané zařízení nabíjet, takže se nemusíte nijak obávat, že byste mohli telefon poškodit.

Velmi důležitou vlastností je také schopnost rozpoznat cizí objekty, které by se mohly na nabíjecí podložce vyskytnout, ať už se jedná o klíče, mince nebo zkrátka něco, co na nabíječku nepatří. Naštěstí jsou všechny tři testované nabíjecí podložky schopny takovéto cizí objekty rozpoznat a nabíjení na principu elektromagnetické indukce deaktivovat. Pokud nosíte plastové pouzdro, které neobsahuje kovové části a nepřesahuje tloušťku kolem pěti milimetrů, můžete telefon dobíjet i s ním.

Zhodnocení: záleží na vašich preferencích

Pokud chcete co nejrychlejší nabíjení z důvodu, že jej váš telefon podporuje, nebo jen jako investici do budoucna, sáhněte po nabíječce Huawei, neboť jako jediná z testované trojice zvládá 15W nabíjení. Na druhou stranu bychom ji však označili za nejméně praktickou. Její malá plocha i náchylnost na prach či nečistoty nás nepotěšila a je škoda, že ji Huawei neudělal větší. Za cenu přibližně 1 500 korun ovšem i tak dostanete kvalitní kus hardwaru, kterému není mnoho co vytknout.

Všechny umí rozpoznat cizí objekty a nabíjení deaktivovat.

Pokud rychlonabíjení nepotřebujete nebo nevyužijete, doporučujeme vám vyzkoušet nabíječku od MEIZU, která na nás doopravdy zapůsobila. Vyšší hmotnost s velikým silikonovým kolem vespod zajišťuje skvělou stabilitu a plocha je veliká, takže se nemusíte přesně „strefovat“ jako v případě nabíječky Huawei. Jedinou nevýhodou by snad pro někoho mohla představovat nemožnost odpojit kablík. My v tom však velký problém nevidíme. Tuto nabíječku jsme nalezli ke koupi za cenu přibližně 600 korun v několika českých e-shopech. Paradoxně tak nejlevnější z testovaných nabíjecích podložek působí zároveň nejvíce prémiovým dojmem.

Huawei CP60 Trust Fyber10 22974 MEIZU 07.04.7411005
Maximální výkon 15 W 10 W 10 W
Průměr plochy 84 mm 110 mm 106 mm
Hmotnost 78 g 65 g 199 g
Přibližná cena 1 500 Kč 900 Kč 600 Kč

Ani poslední nabíjecí podložka Trust nás nezklamala a službu odvede dobře. Někomu se navíc možná bude více líbit šedý látkový povrch nežli imitace kůže v případě MEIZU. Zájemci se tak budou rozhodovat spíše podle vkusu a osobních preferencí. Výhodou této nabíječky by také mohla být možnost odpojit kabel na rozdíl od stejně výkonné MEIZU. V českých e-shopech je k prodeji za cenu kolem 900 korun.

Diskuze ke článku
Petr
Pokud se bavíme o předmětu tvaru válce, tak bych při popisu Z-osy používal místo tloušťky spíše výraz "výška".
U Meizu vám vypadla desetinná čárka, její výška asi nebude 88 mm.

Za sebe doporučuji Qi nabíječku Baseus (Aliexpress). Průměr 92 mm, výška cca 6 mm. Spodek hliníková skořepina, horní plocha bílý (mají i černý nebo čirý) polykarbonát podobný povrchu myší od Apple. Světelná dioda se signalizací. Kabel odpojitelný (v mém případě konektor lightning). Výkon 10 W. Cena tuším 15 babek.
Jan
https://nabijecky-pro-mobilni-telefony-originalni.heureka.cz/nabijecka-nokia-dt-901/

A pak je tu tahle za inflační cenu, používám 4ks v doma a v praci celkem 4 roky.
q2
Ja mam tu Huawei, hlavně kvůli tomu výkonu 15 W (pro Mate 20 Pro). Mám jí v černé barvě (podle me hezčí) a je ok, ale je pravda, že jak je menší, občas telefon musím položit znovu, aby se začal nabíjet.
Momors
Výkon 15W je pěkný, ale taky dokáže pěkně zkrátit životnost baterie stejně jako všechny ostatní rychlonabíječky.

Osobně používám Samsung Charging pad za necelých 500,- Kč připojený na 2A adaptér, který nabíjí pomaleji, ale baterka má šanci alespoň rok, dva přežít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze