Tempest
recenze

Tempest

Svět pirátů
1

Dnešní představa o pirátství je značně romantizovaná, a možná právě proto je to téma tolik populární. Díky hře Tempest se postavíte za kormidlo po zuby ozbrojené lodi. Otevřený svět vám nabízí vyprávění vlastního příběhu, křižování moře, přepadávání lodí i plnění úkolů. Kam se vydáte, je skutečně na vás.

Tempest – videorecenze

Z nějakého důvodu se na pirátství nahlíží romanticky. Z vrahů a obávaných zlodějů se záhadným způsobem stali hrdinové, kterým fandíme. Do kin se blíží nový díl Pirátů z Karibiku, který přesně tak piráty chápe. Pirát, to je hlavně dobrý chlap, a námořník královského loďstva je spíše zkorumpovaný ničema. Nebudu lhát, zmiňovanou filmovou sérii mám také rád… a stejně tak jsem se bavil u dnes recenzované pirátské hry.

Akce na moři

Tempest slibuje rychlou a akční zábavu. Nebojí se dokonce vměstnat do žánru akčních RPG, kde jsme si zvykli vídat spíše bojovky. Něco na tom ale bude a sám jsem byl překvapen, jak lodní bitvy probíhají rychle. Určitě od hry nesmíte čekat simulátor historické plavby, ale vážně jen RPG, kde je hlavní postavou sama loď, i když ji časem vyměníte. Na druhou stranu je hra velmi komplexní a úvodní tutoriál, ač se zdá zdlouhavý, vás naučí opravdu jen základy.

Začnete rovnou na vodě, zničíte prvního protivníka a po chvilce jste sami zničeni mořskou příšerou. To znamená jediné – nový začátek. Musíte se od píky vypracovat na nejobávanějšího piráta širého moře. K tomu vede ale opravdu dlouhá cesta a jako správný kapitán se nestaráte jen o bojování, nýbrž i o posádku, náklad a vztahy s ostatními.

Naložte proviant

Zprvu budete asi všemi možnostmi značně zmatení. Já byl rovněž. V každém přístavu můžete nakupovat zásoby, munici, najímat posádku, vylepšovat ji, opravovat loď, přijímat úkoly, číst dopisy apod. Hra vám od samého začátku otevře všechny možnosti, ale objevit je musíte sami. Když třeba otevřete trvalá vylepšení lodi (na která jen tak nedosáhnete), rychle je zase raději zavřete a vrátíte se k nim po pár hodinách hraní.

Po chvilce zjistíte, že bojováním a plněním úkolů si budujete reputaci a posilujete či křivíte vztahy s různými frakcemi. Udržovat dobré vztahy se všemi je téměř nemožné, protože většina úkolů vyžaduje přepadení někoho jiného. Rovněž dopředu nevíte, jaká bude vaše odměna, a není vůbec snadné získat dostatek zlata pro nákup vylepšení, neboť plněním úkolů ho překvapivě tolik nevyděláte. Vyplatí se však přepadávat ostatní lodě a určitá místa na mapě vás mohou dobře zásobovat vybraným zbožím, které se dá obratem skvěle prodat.

Nabít, zamířit, pal!

Bojování samo vyžaduje především rozumné ovládání lodi. Pro palbu si vyberete požadovaný typ munice, počkáte na nabití a stisknutím tlačítka vypálíte. Můžete také počkat na automatické zaměření, díky čemuž je rána mnohem přesnější, ale zase pálíte pomaleji. V úkolech zároveň nikdy nevíte, proti čemu se postavíte, a nejednou zjistíte až na poslední chvíli, že jsou nepřátelé v drtivé převaze. To platí především pro nepřátelské pevnosti, které jsou extrémně nebezpečné a většinou vás hravě potopí.

Mapa je zcela otevřená a pokud si dovede představit, jak proplachtíte celý život, zde máte možnost. Mnohem rychlejší je ovšem přesouvání po zmenšené mapě, čímž se rovněž neochudíte o přepadávání jiných lodí. Hra vás na ně totiž upozorní. Při plnění úkolů se na mapě také mnohem lépe zorientujete.

Graficky se hra velmi povedla a kombinuje propracované 3D modely lodí a terénu s malovanými částmi města při kotvení, kde třeba verbujete námořníky. Od vydání se spousta chyb stihla opravit, i tak na další stále narazíte. Vlny se negenerují příliš rychle a kolikrát se mi loď plavila zcela pod hladinou. Kamera také není vždy spolehlivá a připravit se musíte i na vyšší nároky na HW.

Titul stojí 200 Kč, což není málo. Dobře si tedy předem rozmyslete, zda je Tempest hrou pro vás. Vedle pirátů jde především o akční hru, která je rozlehlá, opakuje se a postup v ní zabere spoustu času.

Závěr

Tempest je povedené akční RPG, které opět romantizuje piráty, ale také nabízí zábavné bojování. Kvůli rozlehlosti a spoustě možností však musíte počítat s občasnými chybami, které však hraní vyloženě nezkazí. Místy nepřehledné rozhraní už by mohlo a nejvíce zamrzí generické úkoly, které se vlastně neustále opakují, a zdá se, že se s nimi autoři příliš nepárali. Vlastní epický příběh si však stále můžete prožít podle svého.

Stáhnout Tempest

Google Play App Store

Hodnocení
75%
Klady
  • povedená 3D grafika
  • komplexní možnosti
  • zábavné souboje
  • otevřený svět
Zápory
  • technické chyby
  • nepřehledné prostředí
  • generické úkoly
Diskuze ke článku
AM
Titul stojí 200 Kč, což není málo. Dobře si tedy předem rozmyslete, zda je Tempest hrou pro vás. pobavil.....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze