TCL Plex
recenze

TCL Plex

Premiéra, která stojí za pozornost
57

TCL Plex přichází na trh jako solidně vybavený telefon střední třídy, kterému nechybí velký displej, trojitý fotoaparát a slušná výdrž. Podařilo se čínskému výrobci hned napoprvé namíchat koktejl, kterým zaujme, nebo by měl raději zůstat u televizorů?

Čínská společnost TCL začala s výrobou elektroniky téměř před 40 lety a dnes se řadí mezi renomované výrobce chytrých televizí, zvukových systémů, klimatizací a dalších domácích spotřebičů. V České republice jsme TCL znali zejména jako držitele licence ke značkám BlackBerry a Alcatel. To se však změnilo s příchodem dnes recenzovaného smartphonu TCL Plex, jenž si chce získat uživatele krásným displejem, slušným výkonem, ale také trojitým fotoaparátem. Jak se vydařil debut jménem Plex?

TCL Plex – videorecenze

Technické parametry TCL Plex

Kompletní specifikace
Konstrukce162,2 × 76,6 × 8 mm, 192 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 675, CPU: 2×2 GHz + 6×17 GHz, GPU: Adreno 612
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 820 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostlistopad 2019, 7 999 Kč

Obsah balení: pouzdro i 18W adaptér

Jako tradičně se pojďme nejprve podívat na to, co najdeme v balení. Bílá krabička nebudí nijak zvláště velkou pozornost a kromě telefonu obsahuje skořápkové ochranné pouzdro z průhledného plastu, kabel typu USB-A/USB-C a 18W nabíjecí adaptér bílé barvy.

TCL Plex
Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro
  • 18W nabíjecí adaptér

Konstrukční zpracování: prostě svůj

Prvotina s logem TCL působí v testované Obsidian Black na první pohled vcelku konzervativně a pro někoho možná v záplavě pestrobarevných gradientů a výrazných barev i trochu nudně, i když mě osobně se tento designový styl líbí. Druhou verzí, kterou si mohou zájemci zakoupit, je bílá Opal White s perleťovou povrchovou úpravou zad.

Pokud si říkáte, že trojitý fotoaparát na zadní straně automaticky znamená houpající se smartphone na stole, není tomu tak. Trojice snímačů nijak výrazně nevystupuje nad okolní povrch a díky jejich rozložení nedochází k tomu, že by se telefon na rovném povrchu jakkoliv viklal. Skleněná záda pochopitelně zachytávají otisky prstů a pokud se chcete vyhnout častému leštění, doporučuji využít dodávané ochranné pouzdro.

Po konstrukční stránce nemohu výrobci nic vytknout, neboť vše krásně lícuje a z telefonu mám velmi dobrý pocit. Zkušenosti s výrobou smartphonů Alcatel a BlackBerry se zde tak rozhodně projevily a telefon je zpracován na výbornou. Kromě standardních ovládacích prvků na pravé straně v podobě vypínacího tlačítka a kolébky hlasitosti telefon disponuje i speciálním chytrým tlačítkem, pomocí něhož lze spustit třeba Google Asistenta nebo zapnout svítilnu. Fungování tlačítka si můžete nastavit podle vašich potřeb, aby po zmáčknutí (nebo dvojkliku) spustilo konkrétní funkci/aplikaci. Jelikož vás do používání výrobce nijak nenutí a je čistě na vás, jestli jej budete používat, hodnotím přítomnost tohoto prvku kladně.

Dvojice přisvětlovacích LED svítí nadprůměrně silně.

Zastavme se na chvíli ještě u netradičního rozmístění trojice snímačů na zádech, které po stranách doplňuje dvojice přisvětlovacích LED. Ty svítí velmi silně, což jsem několikrát ocenil na špatně osvíceném parkovišti nebo při hledání správného klíče v potemnělé chodbě. Jaké jsou samotné snímače vám prozradím v kapitole o fotoaparátu. Pod nimi najdeme rovněž osvědčenou kapacitní čtečku otisků prstů, která je poměrně malá, ale strefit se do vymezené plochy mi nikdy nečinilo problém.

Telefon udělá radost i uživatelům sluchátek s 3,5mm jackem. Tento konektor je na horní straně, stejně jako mikrofon. Dole pak najdeme další mikrofon (na levé straně), USB-C a hlasitý reproduktor ukrývající se na pravé straně pod mřížkou. Co říci závěrem? Kvalitu zpracování, stejně jako rozměry 162,2 × 76,6 × 8 milimetrů a hmotnost 192 gramů, hodnotím kladně. Je vidět, že výrobce má se smartphony zkušenosti a dobře ví, co dělá. Menší výtku mám pouze k absenci zvýšené ochrany. Ano, u smartphonů v této cenové relaci není samozřejmostí, ale podle mého názoru by mohla přilákat další uživatele, což by se u prvního smartphonu značky jistě hodilo.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • 3,5mm jack
  • dvojice LED
  • líbivý, ale decentní design
  • rychlá čtečka otisků prstů
  • telefon se na rovném povrchu nehoupe
  • programovatelné chytré tlačítko
Nelíbilo se nám
  • absence zvýšené ochrany

Displej: etalonem své třídy

Displej TCL Plex je nepochybně hlavní chloubou výrobce. Čínská společnost je v současnosti druhým největším výrobcem televizí na světě, přičemž si obrazové technologie sama vyvíjí a vyrábí. Bohaté know-how a léta zkušeností se zúročily i u použitého IPS LCD displeje, který se bez váhání řadí k tomu nejlepšímu v kategorii. 90% poměr 6,53palcové obrazovky k přední straně rovněž dává tušit, že se výrobci podařilo stlačit tloušťku rámečků na minimum a mírně širší je pouze brada. Rozlišení 2 340 × 1 080 pixelů poskytuje naprosto dostatečnou jemnost a poměr stran 19,5:9 zase udělá radost odpůrcům filmového 21:9.

Během používání se mi líbilo jak barevné podání, které lze upravit v samostatné aplikaci NXTVISION, tak maximální jas i pozorovací úhly. Displej lze navíc relativně podrobně nastavit k obrazu svému, ať už jde o pohodlný režim, který odfiltruje modré světlo, nebo nastavení navigačního panelu, jenž můžete nechat zmizet a místo něj používat intuitivní gesta, která jsem preferoval já. Skvěle funguje také adaptivní jas, se kterým telefon pracuje velmi dobře. Hlavní výhodou je však schopnost vylepšení obrazu u multimédií či převedení SDR obsahu na HDR. Ve své třídě se jedná o opravdu povedený zobrazovač, kterému lze těžko něco vytknout, a pokud na telefonu často sledujete Netflix nebo videa na YouTube, určitě budete spokojeni. Výrobce navíc na povrch nasadil ochrannou krycí folii, takže se jen tak nepoškrábe. Pokud bych měl být maximálně kritický, možná bude někomu na přední straně scházet notifikační dioda, pro kterou se zde nenašlo místo. Osobně to však nepovažuji za žádnou tragédii ani velké mínus.

Skvělému displeji lze jen těžko něco vytknout.

Přední strana je také domovem 24megapixelové selfie kamerky v decentním výřezu v levém horním rohu. Tento druh výřezu mimochodem TCL nazývá jako „dotch“, což má být spojení slov „notch“ a „dot“. Kromě pořizování selfies a natáčení videí kamerku můžete rovněž využívat k odemykání zařízení pomocí rozpoznání obličeje. To funguje poměrně rychle, ale pochopitelně není tolik bezpečné, na což upozorňuje i sám výrobce. Osobně jsem tedy zůstal u kapacitní čtečky otisků prstů na zádech.

Líbilo se nám
  • krásný displej
  • bohaté možnosti nastavení
  • samostatná aplikace NXTVISION
  • nerušivý výřez („dotch“)
  • fólie přímo od výrobce
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: do sluchátek i nahlas

Ruku v ruce s displejem se sluší zmínit také audio, které obstarává hlasitý reproduktor na spodní straně, respektive 3,5mm jack. Praktičtější by mi sice přišlo umístit jack hned vedle USB-C, výstup z něj však hodnotím kladně stejně jako hlasitou reprodukci. Stejně tak nemám co vytknout telefonním hovorům, kdy jsme se s protistranou slyšeli čistě a zřetelně. V této kapitole zmíním také funkci Super Bluetooth, která umožňuje připojení až ke čtveřici sluchátek/reproduktorů. V letadle/vlaku tak například můžete sledovat s partnerem seriál na displeji telefonu, aniž byste se museli dělit o sluchátka.

Líbilo se nám
  • funkce Super Bluetooth
  • kvalitní výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: naprosto dostatečný

Telefon šlape jako hodinky, a to díky výkonnému, avšak poměrně úspornému čipsetu Snapdragon 675 s 6 GB operační paměti typu LPDDR4X a 128GB úložištěm (UFS 2.1). Po zapnutí vám zůstane k dispozici přibližně 110 GB a pokud by vám to bylo málo, můžete sáhnout po paměťové kartě typu microSD o maximální velikosti 256 GB, kterou vložíte do hybridního slotu. Výkon telefonu je naprosto dostatečný, o čemž se můžete přesvědčit i z výsledků v AnTuTu a GeekBench. V praxi si tak pohodlně zahrajete všechny herní tituly a telefonu nedělá problém ani náročný multitasking.

Líbilo se nám
  • 6 GB operační paměti
  • dostatek výkonu

Výdrž baterie: nenechá se zahanbit

Kapacita 3 820 mAh se může zdát pouze průměrná, ale telefon je na tom s výdrží velmi dobře a absolutně bez potíží přečkal v plném nasazení pracovní den od rána až do večera. Při běžném používání tedy snadno vydrží i jeden a půl až dva dny. A v případě, že se vám zařízení vybije, máte k dispozici poměrně rychlé 18W nabíjení. Podporu bezdrátového nabíjení u telefonů v této cenové kategorii bychom pochopitelně hledali marně.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 27 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 48 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 56 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 69 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 89 minut
Líbilo se nám
  • 18W nabíjení
  • dlouhá výdrž/

Konektivita: naprosto v normě

Z konektivity nechybí podpora Wi-Fi standardu 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování. Staromilce potěší rovněž přítomnost FM rádia.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: povedená trojka

Hned po displeji je podle mého názoru nejzajímavější trojice fotoaparátů. Hlavní je 48Mpx snímač IMX582 od Sony, jenž se chlubí světelností f/1.8 a pokud si v aplikaci fotoaparátu nenavolíte 48Mpx režim, skládá čtyři pixely do jednoho, takže mají pořízené snímky 12Mpx rozlišení. Více než rozlišení vás však jistě zajímá samotná kvalita snímků. Zde bych výrobce rád pochválil, neboť telefon za dobrého světla podává velmi dobré výsledky. Fotografie mají pěkné barevné podání, které odpovídá předloze, slušný dynamický rozsah i solidní úroveň detailů. Pokud preferujete spíše věrnější vyobrazení foceného záběru, budete spokojeni.

TCL Plex

Na opačném konci, tedy na levé straně (při pohledu na zadní stranu), je 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv s clonou f/2.4 a poměrně širokým rozsahem 123 stupňů. Tento praktický snímač jsem využíval často a výsledky z něj považuji za lehký nadprůměr. Při focení s tímto objektivem se můžete spolehnout na automatickou redukci efektu rybího oka.

Posledním z trojice je 2megapixelový fotoaparát pro zachycení zpomaleného videa, a to až o 960 snímcích za sekundu (v HD rozlišení). Díky poměrně slušné světelnosti f/1.8, ale hlavně velikosti jednotlivých pixelů 2,9 µm, dokáže pracovat i jako dedikovaný snímač pro natáčení ve tmě. Podobně jako u v poslední době oblíbených dedikovaných makro kamerek zde vidím problém v nižším rozlišení, i tak ovšem nevypadají pořízené záznamy vyloženě špatně a své využití si snímač najde.

Aplikace umožňuje zobrazit náhled ze všech tří fotoaparátů najednou.

Pochválit však musím fotoaplikaci, která je přehledná a nabízí zajímavou vychytávku v podobě náhledu ze všech fotoaparátů současně, takže můžete získat lepší dojem o tom, jak bude scéna vyfocená konkrétním snímačem vypadat. U natáčení videa lze využít funkci sledování pohybu, kdy zůstane telefon zaostřený na označený objekt. Natáčet video je možné na všechny tři snímače, včetně ultraširokoúhlého objektivu, a to v maximálním rozlišení 4K při 30 FPS.

TCL Plex testovací video 1080p 30 FPS

TCL Plex testovací video 2160p 30 FPS

TCL Plex testovací video slow motion 720p 960 FPS

Líbilo se nám
  • slušná kvalita fotografií
  • dedikovaný snímač pro natáčení zpomaleného videa a ve tmě
  • povedená fotoaplikace
  • ultraširokoúhlý objektiv s korekcí efektu rybího oka
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení 2Mpx snímače

Software: minimalistické TCL UI

Svižnému chodu napomáhá i příkladně odladěný software v podobě Androidu 9 Pie s lehkou nadstavbou TCL UI, která v době testování obsahovala nejnovější listopadové bezpečnostní záplaty, což se nevidí ani u značně dražších smartphonů renomovaných výrobců. Nadstavba se vyznačuje kromě odladěného a svižně fungujícího prostředí také hezky zpracovanými ikonami, které jsou často animované. V telefonu nechybí ani pár aplikací přímo od výrobce – můžete tak například jednoduše přenášet obraz do televizorů TCL nebo rychle optimalizovat prostředí a výdrž. TCL nezapomnělo přidat ani praktického správce souborů, galerii či aplikaci pro poslech hudby a sledování videa. Zajímavostí je, že některé ikonky slouží pouze jako zástupci určitých funkcí. Při kliknutí na ikonku „Optimalizace“ tak nedojde k otevření žádné aplikace, nýbrž „pouze“ pročištění RAM a optimalizaci systému. Pokud kliknete na ikonku „Zámek“, telefon se jednoduše uzamkne a zhasne displej.

Líbilo se nám
  • nejnovější listopadové bezpečnostní záplaty
  • plynulý běh systému
  • přehledná nadstavba

Zhodnocení

TCL Plex se výrobci vskutku povedl a telefon mohu vřele doporučit všem, kteří hledají zařízení s pěkným displejem, slušnou porcí výkonu i dlouhou výdrží. Zábavu si užijete také s fotoaparáty, kde nechybí 48Mpx snímač od Sony či praktický ultraširokoúhlý objektiv. Částečně vytknout mohu snad pouze absenci zvýšené odolnosti a chybějící notifikační diodu. Negativa se mi však hledají vcelku obtížně, neboť se i s ohledem na to, že jde o první TCL smartphone na trhu, jedná o povedený kousek a již nyní se těším, s čím se tento čínský výrobce pochlubí příště.

TCL Plex

Konkurence

Zajímavou alternativu představuje Xiaomi Mi 9T, které se chlubí krásným AMOLED displejem bez výřezu, ještě výkonnějším Snapdragonem 730 i mírně větší baterií. Nevýhodou je snad pouze absence slotu pro paměťové karty a někomu také nemusí vyhovovat nadstavba MIUI.

Xiaomi Mi 9T 128+6 GB

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Za stejnou cenu jako TCL Plex lze v současnosti pořídit i Honor 20, který má rovněž decentní „průstřel“ v obrazovce a špičkovou čtečku otisků prstů na pravém boku. Displej je však o něco menší a subjektivně nemá tak pěkné podání jako konkurence od TCL, což může na druhou stranu vynahradit výkonnější Kirin 980.

Honor 20

Rozměry154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
tcl-plex
Klady
  • krásný displej
  • dlouhá výdrž
  • dostatek výkonu
  • odladěný software
  • nejnovější bezpečnostní aktualizace
  • dvojité LED přisvětlení
  • trojitý zadní fotoaparát
  • miniaturní výřez
  • rychlé nabíjení
  • ovládání gesty
  • Super Bluetooth
  • povedený design
Zápory
  • chybějící notifikační dioda
  • absence zvýšené odolnosti
  • rozlišení 2Mpx senzoru mohlo být vyšší
Diskuze ke článku
G
Je to tak podpriemerný telefón za tú cenu, až mi je smutno.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Naposledy upraveno: 30. 11. 2019 09:20
Jediné mínus vidím cenu s ohledem na (na mobilním trhu) pro veřejnost málo známé jméno. Jinak úplně v pohodě a docela čumím :)
Lukáš
Víte někdo jestli je 48mp senzor od SONY nebo horší od Samsungu?
Carda
Velká inspirace Huawei a LG se nezapře ještě bůhví jak starým procesorem který nedosahuje výkonu mého mobilu za ještě větší cenu aktualizace to ani nedostane a navrh abych nezapomněl to má nudloidní displej I s bradou a čtečku na zádech celkem fail roku :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze