TCL 30 a TCL 30+
recenze

TCL 30 a TCL 30+

Zapůsobí na oči i uši
22

Pomyslným vrcholem nabídky TCL je na českém trhu dvojice modelů 30 a 30+. Jsou to v podstatě jednovaječná dvojčata, která nejenže shodně vypadají, ale nabízí i takřka identickou výbavu. Hlavním tahákem jsou kvalitní AMOLED displeje a stereo reproduktory. K zahození ale není ani hlavní 50megapixelový fotoaparát.

Zřejmě nenávratně pryč jsou doby, kdy se telefony TCL snažily pronikat i do vyšší střední třídy. Rok 2022 je ve znamení řady TCL 30, která v sobě skrývá například dva zdánlivě úplně stejné mobily TCL 30+ a TCL 30. Právě pro jejich neskutečnou příbuznost jsme se rozhodli pro hromadný test a záhy zjistíme, že to skutečně mělo smysl. Liší jen ve dvou prvcích. Tím prvním je velikost interní paměti, druhým pak rozlišení čelního fotoaparátu. Žádné další odlišnosti nejsou. Na českém se TCL 30 nabízí za necelých 5 tisíc korun, TCL 30+ pak pod hranicí 5,5 tisíc korun. V rámci nižší střední třídy je tak čeká nejen vzájemné zápolení, ale i vypořádání se s mnohou konkurencí.

Technické parametry TCL 30+

Kompletní specifikace
Konstrukce164,5 × 75,2 × 7,7 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
Chipset
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2022,

Technické parametry TCL 30

Kompletní specifikace
Konstrukce164,5 × 75,2 × 7,7 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
Chipset
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 12
Akumulátor5 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2022,

Obsah balení: pouzdro navíc

Ve stříbrných krabičkách najdete vždy telefon, nabíječku a USB kabel. Vhod přijde ochranné silikonové pouzdro, které nechybí ani jednomu modelu. V tomto ohledu tak není výrobci co vyčítat.

TCL 30+ a TCL 30
Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: pohlední bratři

TCL 30(+) jsou telefony tradičního vzhledu, který však jistě nikoho neurazí. Výrobce sáhl po poměrně lehkých plastových tělech, kdy se hmotnost zastavila na 184 gramech. TCL se snažilo zapracovat na designu, který je příjemně detailní. Na první pohled jsou záda jen nudně černá, případně lákavě světle modrá. Jenže při bližším zkoumání, zejména na světle, vystoupí na povrch decentně se třpytící povrch, který může vzdáleně připomínat smirkový papír. Samotný povrch je však samozřejmě hladký a především matný, tudíž se nemusíte obávat otisků prstů. Podstatné je, že výsledek vypadá opravdu dobře a originálně. Za toto řešení náleží výrobci jednoznačně palec nahoru.

U designu ještě nějakou chvíli setrváme, a to díky modulu pro fotoaparáty na zadní straně. Mírně vystupuje, což nikdy nevidíme rádi. Na druhou stranu je ale samotný modul z průhledného plastu, což působí přinejmenším zajímavě.

TCL 30+

Ergonomie je příjemná, lesklé boky jsou zaoblené a telefony hezky sednou do ruky. U tlačítek by se již výtka našla. Velké tlačítko kombinované se čtečkou otisků prstů je totiž na pravém boku příliš nízko a palec pravé ruky je zapotřebí dostat do ne zrovna přirozené polohy. Samotná čtečka otisků prstů ale funguje dobře a váš prst bezpečně rozpoznává.

Konstrukční zpracování je poměrně solidní, a to navzdory plastovým materiálům. Telefon nijak nevrže ani se neprohýbá. Jen nepočítejte s žádnou zvýšenou odolností.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • příjemně padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • nevhodně umístěná čtečka otisků prstů

Displej: pánem je AMOLED

Novinky od TCL by mohly zaujmout všechny, kteří hledají telefon s velkým displejem. Disponují totiž 6,7palcovou úhlopříčkou a vše podtrhuje AMOLED technologie, která stále není v nižší střední třídě standardem. Zcela standardní je Full HD rozlišení a souhrnně lze říci, že kontrastní displej se skvělým podáním černé a velmi dobrou čitelností patří mezi nejlepší ve své třídě. Mírnou kaňkou na kráse je pouze 60Hz obnovovací frekvence. AMOLED displej pak zajistil přítomnost funkce Always-On, která funguje buď nepřetržitě, nebo v čase, který si sami nastavíte. Neustále tak budete mít na očích čas, datum a zmeškané události. O ochranu zobrazovačů se stará sklíčko Gorilla Glass 3.

TCL 30+
Líbilo se nám
  • velký AMOLD panel
  • Always-On
Nelíbilo se nám
  • pouze 60 Hz

Zvuk: parádní

Novinky pokračují na pozitivní vlně i v případě zvuku. Jsou totiž vybaveny stereo reproduktory, kdy je jeden nad displejem a druhý na spodní hraně. Hrají hlasitě a překvapivě i poměrně kvalitně. Na sledování videí či hraní her jsou jako dělané. Nechybí ani klasický 3,5mm jack.

TCL 30+ a TCL 30
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: šlo by to rozhodně lépe

Pod kapotou už bohužel legrace končí a vyplouvá na povrch nesmyslné šetření ze strany TCL. Smířit se musíte s osmijádrovým procesorem Helio G37, který je bezmála dva roky starý a výkonem zrovna neoplývá. Ničemu nepomáhá ani 4GB operační paměť nebo pomalé úložiště typu eMMC. TCL 30 nabízí jen 64 GB, reálně po zapnutí zhruba 56 GB, TCL 30+ má ze svého 128GB úložiště zhruba 109 GB pro vaše data. Oba telefony ale naštěstí pojmou paměťovku o velikosti až 512 GB.

Benchmark testy
Nelíbilo se nám
  • malá paměť (TCL 30)
  • malá RAM
  • zastaralý procesor

Výdrž baterie: bez zklamání

V obou modelech se nachází baterie s kapacitou 5 010 mAh, což je stále lepší průměr. Výdrž se bezpečně šplhá nad jeden celý den, brzké večerní nabíjení vás tak rozhodně čekat nebude. Nabíjení však nijak rychlé není, vrcholem je výkon 18 W po drátu, což dává nabíjecí čas takřka 2 hodiny.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • velmi pomalé nabíjení

Konektivita: včetně NFC

Nechybí podpora Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 5.0, GPS ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování. Jak můžete vidět, telefon má starou Wi-Fi a nezvládá se připojit k 5GHz pásmu. Smířit se musíte i s absencí 5G.

Líbilo se nám
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • stará Wi-Fi
  • nepodporuje 5G

Fotoaparát: na momentky by to šlo

Na zadních stranách obou telefonů najdeme hned tři fotoaparáty, ale jak už to často bývá, hned dva jsou takřka zbytečné. My se ale zaměříme na ten jediný, který za řeč stojí. Jde o hlavní snímač s vysokým 50megapixelovým rozlišením. Výsledné snímky jsou v automatickém režimu pořízené ve 12,5 megapixelech a jsou překvapivě kvalitní. Ostrost je po celé ploše, potěší i barevná věrnost. Vše však pomalu mizí s ubývajícím světlem, se kterým telefon bojuje pouze šumem a sníženou ostrostí.

TCL 30+

V případě dalších fotoaparátů zde máme dvojici 2megapixelových snímačů, které mají sloužit pro portrétní snímky a makro fotografie. Ve výsledku však nic moc neumí.

Ukázkové fotografie

Pro selfies je připravena čelní kamerka ve výřezu displeje. zatímco u TCL 30 vám bude stačit 8 megapixelů, u varianty „+“ je to již 13 megapixelů. V praxi však v kvalitě výrazný rozdíl není a pro potřeby sociálních sítí postačí obě.

Zklamání přichází také u videa, která je určeno pro nouzovky. Vrcholem je totiž Full HD rozlišení a 30 snímků za vteřinu.

Nelíbilo se nám
  • nepřesvědčivá kvalita hlavního fotoaparátu
  • nepříliš kvalitní videa

Software: těžkopádný

Prostředí zajišťuje Android 12 a poměrně masivní nadstavba od TCL. Ta mění například ikonky i styl menu a nastavení. Výsledkem je horší přehlednost, zejména u nabídky s nastavením. U menu si lze zvyknout a například automatické třídění dle typu aplikace nevypadá vyloženě k zahození. Horší je to bohužel s optimalizací, za což do značné míry může i nevýkonný procesor. Tu a tam se setkáte s drobnými záseky, aplikace se spouští pomaleji, což je škoda. Vyložená katastrofa je však softwarová podpora, na kterou se TCL zřejmě zcela vykašlalo. Únorové bezpečnostní záplaty, tedy půl roku staré, rozhodně nejsou akceptovatelné ani u telefonu za 5 tisíc korun.

Nelíbilo se nám
  • nepovedená optimalizace
  • zbytečně mohutná nadstavba
  • žalostná softwarová podpora

Zhodnocení

Taktika TCL v oblasti mobilních telefonů nám zůstává utajena, ale příliš logiky na ní neshledáváme. Letošní novinky totiž vlastně na předchozí modely nenavazují, naopak se spokojí s výrazně skromnějším zařazením do nižší střední třídy. Ani zde však TCL nebude mít na růžích ustláno. Za zmínku stojí povedený design, kvalitní displej a stereo reproduktory. Možná ještě solidní hlavní fotoaparát. Vše však kazí slabý procesor, zastaralá paměť nebo nepříliš odladěné prostředí, což zamrzí i nenáročného uživatele. Pakliže byste přeci jen nová TCL zvažovali, rozhodně volte TCL 30+, klasické TCL 30, které je levnější o zhruba 300 Kč, nedává vůbec žádný smysl.

Konkurence

Pokud se obejdete bez AMOLED displeje, můžete sáhnout po novém Honoru X8, který má výkonnější procesor či větší operační paměť. Stojí přitom jen 5 tisíc korun.

Honor X8

Rozměry163,4 × 74,7 × 7,5 mm, 177 g
DisplejTFT IPS, 6,7" (2 388 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680, 4×2,4 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Velmi obdobně je na tom Redmi Note 11, který vyjde na zhruba 5,5 tisíc korun, avšak má již 90Hz AMOLED displej a mírně zvýšenou odolnost.

Xiaomi Redmi Note 11 4G

Rozměry159,9 × 73,9 × 8,1 mm, 179 g
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 680, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz.

tcl-30-plus
Klady
  • povedený vzhled
  • dobře padnou do ruky
  • kvalitní AMOLED panely
  • stereo reproduktory
  • slušný 50Mpx fotoaparát
Zápory
  • podprůměrný procesor
  • menší operační paměť
  • malá interní paměť (TCL 30)
  • neumí Wi-Fi 5 GHz
  • špatná optimalizace prostředí
  • nepodporuje 5G
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Osobně mě mrzí jakou cestou se TCL vydalo. Nejdřív zařízli velice povedenou řadu Idol u Alcatelu, ze kterého je výrobce toho nejlevnějšího segmentu. Minulý rok měli ještě povedený model TCL 20 Pro nebo TCL 20SE, který nebyl za trojku vůbec špatný. No a letos jenom kupu naprosto zapomenutelných placek co za současné ceny prostě nemůžou konkurovat...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
TCL je úplně hrůza a zbytečnost.
Hrabe1Mavis Widow
Hrabe1Mavis Widow
Tcl je v pohodě dá se říct že mají krásně display, mám televizi i mobil a jsem spokojení kdo si v dnešní době bude kupovat samsunt,však neumí u televizoru Dolby atmos a vision, mobil mají dobrý ale i tak
TCL cena a výkon nemají konkurenci
Pc Wifi
Pc Wifi
jak skok ze skaly :o))) televize umi, mobily... uz moc ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze