TCL 10L
recenze

TCL 10L

Oslňující novinka
29

Ve střední třídě se letos objevilo nové TCL 10L, které se snaží lákat na velký displej a především čtveřici fotoaparátů na zadní straně, přičemž zaujme i dvojicí přisvětlovacích diod. Zbylá výbava působí již spíše průměrně. Nabízí se tak otázka, jak obstojí novinka ve srovnání s loňským TCL Plex.

Mobily TCL nejsou na českém trhu příliš známé, alespoň ne pod tímto označením. Možná však telefon od TCL právě vlastníte a ani o tom nevíte. Čínská společnost TCL totiž donedávna vlastnila licenci na výrobu telefonů BlackBerry a nadále produkuje ty pod značkou Alcatel. Do vyšších sfér se výrobce rozhodl od loňského roku zamířit s vlastní značkou a na poměrně zajímavý Plex letos navazuje TCL 10L. Vypadá až nápadně podobně a rovněž výbava nedoznala výraznějších změn. Budou drobné změny a inovace stačit na prosazení se v přeplněné střední třídě?

TCL 10L – videorecenze

Technické parametry TCL 10L

Kompletní specifikace
Konstrukce162,2 × 75,6 × 8,4 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2020, 6 000 Kč

Obsah balení: pouzdro navíc

V poměrně velkém prodejním balení najdete kromě telefonu nezbytnou nabíječku a USB kabel. Zatímco na sluchátka se nedostalo, objevujeme v balení silikonové ochranné pouzdro se zajímavým designem zadní strany.

TCL 10L

Konstrukční zpracování: vyčnívá z davu

Vzhledově novinka starší Plex tak trochu připomíná. Rozměry se nijak zásadně neliší a telefon působí jako větší placka, která padne příjemně do ruky. Zaoblená zadní strana pohodlně padne do dlaně. Komfortně rozmístěná jsou též tlačítka po obvodu telefonu a dobře se tisknou. Barevně odlišená je speciální klávesa na levém boku, kterou TCL přezdívá jako chytré tlačítko. Nastavit u něj můžete až tři různé funkce pro jedno a dvě stisknutí i dlouhý stisk. Velmi snadno se tak lze dostat k vybrané funkci či konkrétní aplikaci, což je praktické.

Zadní strana jde proti trendům a vypadá originálně.

Originálně vypadá zadní strana, kde se TCL oproti letošním trendům rozhodlo hned čtyři fotoaparáty umístit horizontálně. Modul je mírně vystouplý, což je škoda hned dvakrát. Telefon se sice nekývá, ale modul je náchylnější na odření. Kolem modulu také ulpívá prach a jde velmi špatně čistit. Jedná se však o všeobecný problém plastové zadní strany. Ta neuvěřitelně přitahuje nejen prach, ale i otisky prstů a poměrně špatně se čistí.

Zpracování telefonu je však bytelné a konstrukce pevná, a to je jedině dobře. Po obvodu kromě tlačítek najdeme všechny potřebné konektory a vlevo je i šuplíček s hybridním slotem pro nano SIM karty a paměťovou kartu. Zvýšená odolnost u TCL 10L chybí, což však není žádný nedostatek, u konkurence tomu není jinak.

Na zadní straně objevujeme klasickou čtečku otisků prstů. Není tedy v displeji, na druhou stranu je v ideální výšce a reaguje velmi spolehlivě, a to je nejdůležitější. U telefonů střední třídy celkově raději vídám klasickou kapacitní čtečku otisků prstů, která zpravidla funguje mnohem spolehlivěji než její optická kolegyně v displejích.

Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
  • příjemně padne do ruky
  • dobře dosažitelná tlačítka
  • chytré tlačítko na levém boku
Nelíbilo se nám
  • povrch silně přitahuje otisky a prach

Displej: neurazí, ale ani nenadchne

Drtivou většinu čelní strany zabírá 6,53palcový IPS panel s Full HD+ rozlišením a menším průstřelem v levém horním rohu. Kvalitou se jedná o vcelku obyčejný displej, který je dobře čitelný z ostrých úhlů, na sluníčku je to už horší, a to zejména při automatické regulaci jasu, která nastavuje úroveň jasu níže, než by bylo potřeba. Zpravidla ve chvílích, kdy je 100% úroveň jasu tak akorát, se automatika spokojí se zhruba 75 % a vy na displeji nic nevidíte. Ochranu displeje výrobce svěřil do rukou sklíčka Gorilla Glass 3 a fólie, která je již nalepena od výroby. Bohužel i na ni ulpívají otisky s prachem a společnými silami zhoršují čitelnost displeje. O zmeškaných událostech vás telefon informuje prostřednictvím ambientního displeje. Bohužel ale jen ve chvíli, kdy oznámení dorazí. Poté již nikoliv, což není ideální stav. Klasická dioda bohužel chybí.

TCL 10L
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
Nelíbilo se nám
  • špatně fungující automatická regulace jasu
  • ochranná fólie zhoršuje čitelnost
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: dostatečně hlasitý

Hlasitý reproduktor je dle očekávání na spodní hraně, konkrétně vpravo od USB-C. Hraje skutečně velmi hlasitě, přeslechnutí se tudíž obávat nemusíte. Samotná kvalita reprodukce je však bídná, zaměřená na výšky a pro poslech hudby nevyhovující. Častěji proto využijete 3,5mm jack a sluchátka, kdy je kvalita vcelku běžná. Využít nicméně musíte sluchátka vlastní, výrobce totiž žádná nepřibalil. Mohou být i bezdrátová, v souvislosti s tím stojí za zmínku funkce Super Bluetooth umožňující připojení až čtyř bezdrátových sluchátek či reproduktorů současně.

TCL 10L
Líbilo se nám
  • funkce Super Bluetooth
  • kvalitní výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: šlo by to i lépe

Pod kapotou čeká jedno překvapení, avšak jestli milé, necháme na vás. TCL nasadilo procesor Snapdragon 665, což je horší verze než v loňském Plexu, kde byl Snapdragon 675. Na druhou stranu je výkonu nadále dostatek, čemuž napomáhá i 6GB operační paměť. Interní 64GB úložiště je spíše jen průměrné a můžeme být rádi, že telefon alespoň podporuje paměťovky o velikosti až 512 GB, takže reálně dostupných 49 GB lze snadno rozšířit. Opět si dovolíme vzpomenout na loňský Plex, který měl interní paměť dvojnásobnou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • 6 GB operační paměti
Nelíbilo se nám
  • mohl být nasazen lepší procesor

Výdrž baterie: dnešní klasika

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 4 000 mAh, která je příslibem průměrné výdrže. Jeden celý den telefon bez obtíží vydrží. Každou noc bychom jej však doporučovali umístit na nabíječku, neboť dvoudenní výdrž je při aktivním používání s internetem takřka nereálná. Nabíjení bohužel není nijak svižné a počítejte se 2 hodinami a 15 minutami. Bezdrátové nabíjení se v této cenové kategorii nevyskytuje a ani TCL 10L není výjimkou.

TCL 10L
Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: včetně NFC

Nechybí podpora Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0, GPS ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování. Pokud by vám snad něco mohlo chybět, je to klasické FM rádio.

Líbilo se nám
  • NFC

Fotoaparát: čtyři a dvě

Celou dobu na telefonu jistě obdivujete čtveřici zadních fotoaparátů a dvě diody. Začněme tedy právě jimi, neboť jejich počet je neobvyklý. Každá je umístěna na jedné straně modulu s fotoaparáty a žádnou speciální funkci nemají. Jednoduše umí scénu o něco více přisvítit.

TCL 10L
Prostředí aplikace fotoaparátu

Hlavní fotoaparát disponuje 48 megapixely, avšak běžně fotí do 12 megapixelů. Výsledné snímky jsou ostré po celé ploše a obstojí i barevnou věrností. Vše platí za předpokladů, že je v okolí dostatek světla. Jakmile ho ubude, nepříjemně se zvyšuje šance, že snímek rozmažete. Druhý snímač do party je ultraširokoúhlý a má 8 megapixelů. V jeho případě je již nepohodlné samotné přepínání a výslednou kvalitou rovněž neoslní. Okrajům chybí ostrost a horší je i barevná věrnost.

Ukázkové fotografie

Ačkoliv to vypadá, že má telefon teleobjektiv a prostředí dokonce vyzývá k přiblížení, není tomu tak. Zbylé dva fotoaparáty jsou jen 2megapixelové a slouží k makro snímkům a práci s hloubkou ostrosti. Makro fotoaparát dokáže pořídit záběry od 4 cm, avšak jeho možnosti sráží nízké rozlišení.

Záznam videa nás příliš nenadchl, možná i proto, že v žádném rozlišení nelze dosáhnout 60 snímků za vteřinu. Výsledné záběry jsou maximálně ve 4K rozlišení, mírně roztřesené a telefon častěji přeostřuje.

TCL 10L (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Dlužíme vám ještě informaci k čelnímu fotoaparátu, který se svými 16 megapixely skvěle poslouží pro selfies a případně i natáčení až ve Full HD rozlišení.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušná kvalita hlavního snímače
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení makro fotoaparátu
  • nepříliš přesvědčivá videa
  • nepohodlná aplikace

Software: těžkopádný

Prostředí zajišťuje nejnovější Android 10 a poměrně masivní nadstavba od TCL. Ta mění například ikonky i styl menu a nastavení. Výsledkem je horší přehlednost, a to zejména u nabídky s nastavením. U menu si lze zvyknout a například automatické třídění dle typu aplikace nevypadá vyloženě k zahození. Zajímavá je také volba sestavení menu dle barevného nádechu ikonek aplikací. Horší je to ale s optimalizací. Tu a tam se setkáte s drobnými záseky, aplikace se spouští pomaleji, což je škoda. Výrobce alespoň přislíbil, že na telefon dorazí Android 11 a bezpečnostní aktualizace mají chodit každé dva měsíce.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android
  • příslib častých aktualizací
Nelíbilo se nám
  • nepovedená optimalizace
  • zbytečně mohutná nadstavba

Zhodnocení

TCL 10L je vcelku sympatický telefon, který poměrně originálně vypadá a zvládá vše, nač si uživatel ve střední třídě může vzpomenout. Nechybí mu dokonce ani NFC, takže s ním můžete bezkontaktně platit. Hlavní nedostatek spatřujeme v horším prostředí a menší interní paměti. Na českém trhu si jej výrobce cení na 7 tisíc korun, což působí vcelku adekvátně s ohledem na výbavu.

Zádrhel přichází ve chvíli, kdy zjistíme, že TCL Plex stojí o tisíc korun méně, má lepší procesor a větší paměť. Ano, zřejmě již nedostane Android 11 jako model 10L, ale i tak se vyplatí aktuálně více.

TCL Plex

Rozměry162,2 × 76,6 × 8 mm, 192 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 675, 2×2 GHz + 6×17 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 820 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Kromě stájové konkurence se nabízí například Xiaomi Mi 9 Lite s mnohem výkonnějším procesorem, kvalitnějším fotoaparátem a lépe optimalizovaným prostředím. To vše za shodnou cenou.

Xiaomi Mi CC9

Rozměry156,8 × 74,5 × 8,7 mm, 179 g
DisplejAMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 710, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor4 030 mAh

Naopak tisíci korunu lze ušetřit koupí Realme 5 Pro. To má více výkonu i paměti, ale musíte u něj oželet NFC.

Realme 5 Pro 8 GB/128 GB

Rozměry157 × 74,2 × 8,9 mm, 184 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 712, 2×2,3 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 035 mAh
tcl-10l
Klady
  • originální design
  • dobře padne do ruky
  • velký a jemný displej
  • čtyři zadní fotoaparáty
  • dvojité LED přisvětlení
  • funkce Super Bluetooth
  • ochranné pouzdro v základním balení
Zápory
  • procesor mohl být výkonnější
  • špatná čitelnost displeje na slunci
  • chybí informační dioda
  • na telefonu ulpívá prach a otisky prstů
Diskuze ke článku
Ondřej
Nový model, který je buď horší než předchůdce, nebo dvojnásobně dražší. Tak nějak by se dal shrnout mobilní trh v roce 2020.
Dodo
Za sedmičku snap 665, se zbláznili. Raději Samsung a 50 s amoledem za 6k.
tutuuu
konkurence da SD665 v telefonu za 4 tacky. SKutecne Plex je lepsi volba a srat na to ze nedostane Andr.11. Do onehda sem zil s Andr.8 a pohoda. Realme 5Pro taky neni zlé, ale to chybejici NFC, to bych skripal zuby... uz ani nevim kde mam kreditku, platim jen mobilem :o)))
"Upgrade" krutým
downgradem loňského Plexu, který lze mít za oproti lépe vybavené konkurenci předražených 6 a chtít za něj 7 vám může připadat v poho jen pokud jste v TCL žoldu!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze