TCL 10 Pro
recenze

TCL 10 Pro

Displej na prvním místě
52

TCL 10 Pro do střední třídy přináší kvalitní displej, elegantní design a čtveřici fotoaparátů. Výrobce navíc slibuje příkladnou softwarovou podporu a hned dvě velké aktualizace operačního systému. Bude to stačit na získání pozornosti zákazníků v záplavě dalších telefonů s podobnou výbavou?

Značka TCL, která produkuje široký sortiment elektroniky již přes více než dvacet let, se relativně nedávno pustila i do segmentu chytrých telefonů. S těmi se navíc nesoustředí primárně na domácí (čínský) trh, jako je tomu u konkurence typu Xiaomi nebo Realme, ale rozhodla se vyrazit do světa a dobýt mimočínské trhy, včetně toho našeho. Jak se povedla současná vlajková loď TCL 10 Pro, která je na našem trhu dostupná za 12 tisíc korun?

TCL 10 Pro – videorecenze

Technické parametry TCL 10 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce158,5 × 72,4 × 9,2 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 675, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 612
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2020,

Obsah balení: vskutku originální pouzdro

V bílé krabičce je telefon, 18W napájecí adaptér, kabel typu USB-A/USB-C a ochranné silikonové pouzdro. To, ačkoliv je průhledné, má na sobě poměrně výrazné logo, respektive slogan výrobce „Display Greatness“.

TCL 10 Pro
Líbilo se nám
  • včetně ochranného pouzdra

Konstrukční zpracování: jako oblázek

TCL 10 Pro k nám dorazil ve smaragdově zelené barvě, která telefonu opravdu sluší a pomáhá mu vyčnít z davu. Zelený je přitom jak kovový rámeček, tak skleněná záda s matnou povrchovou úpravou. Zde rovněž najdeme horizontálně umístěný pruh, v němž jsou hned čtyři fotoaparáty a dvě přisvětlovací diody. Telefon se díky zarovnanému povrchu nijak nehoupe na stole, je tak zářnou výjimkou v porovnání s konkurencí.

Z konektorové výbavy se mohou uživatelé spolehnout na USB-C a také stále praktický 3,5mm jack na horní straně, kde je rovněž infraport. Pozornost vzbudí tlačítko na levém boku, které spouští Google Asistenta a alespoň v současnosti nelze přemapovat, což je rozhodně škoda. Trochu tak připomíná nechvalně proslulé tlačítko Bixby u starších Samsungů. Zbytek výbavy je standardní, ať už se jedná o vypínací tlačítko a kolébku hlasitosti na pravé straně či slot pro dvojici nanoSIM karet, respektive kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty, na straně spodní.

TCL 10 Pro
TCL 10 Pro skvěle padne do ruky.

Telefon se v ruce velmi příjemně drží, na čemž se velkou měrou podílí i zaoblené boky a hmotnost 177 gramů. Mohli byste namítnout, že chybí certifikace zvýšené odolnosti, která se začíná objevovat už i v levnějších telefonech, což je nepochybně pravda. Stále bych ji však u smartphonu za 12 tisíc korun nepokládal za standard (všechna čest výjimkám).

Líbilo se nám
  • povedený design
  • záda nehyzdí vystouplý modul fotoaparátu
  • nechybí 3,5mm jack ani infraport
Nelíbilo se nám
  • méně praktické tlačítko Google Asistenta

Displej: hlavní chlouba

Displej TCL 10 Pro je bez nadsázky hlavní chloubou čínského výrobce, který už i na našem trhu nabízí cenově dostupné, avšak velmi slušně vybavené televizory. Použitý AMOLED panel o uhlopříčce 6,47 palce a jemnosti 398 pixelů na palec se chlubí poměrně tenkými rámečky a nerušivým výřezem ve tvaru kapky. Navíc nechybí podpora zobrazení HDR10 obsahu či praktický Always-On displej, který si mohou uživatelé upravit podle svých preferencí (mohou jej například předem načasovat tak, aby se aktivoval jen v podvečer a ráno se zase vypnul).

TCL 10 Pro
K dispozici je i automatický převod z SDR na HDR.

V telefonu najdete rovněž speciální aplikaci NXTVISION, kde lze aktivovat automatický převod SDR obsahu na HDR nebo vybrat aplikace, u nichž se má spustit čtecí režim, který šetří zrak. Panel se chlubí líbivým (sytým) podáním barev, příkladnými pozorovacími úhly i dostatečně vysokým jasem a čtečka v něm integrovaná funguje rychle, i když ne vždy 100% spolehlivě. Typicky se tak děje, pokud máte studený a zcela suchý prst, což je však vlastnost mnoha optických čteček obecně.

Líbilo se nám
  • AMOLED panel s tenkými rámečky
  • čtečka otisků prstů v displeji
  • široké možnosti nastavení

Zvuk: pouze průměrný

Hlasitou reprodukci obstarává reproduktor na spodní straně, který hraje vcelku hlasitě, nicméně mu schází výraznější basy a plnější projev obecně. Na sledování videí či nouzový poslech však rozhodně dostačí. Alternativně si můžete hudbu pouštět do sluchátek skrze 3,5mm jack. Kvalita telefonních hovorů byla příkladná a nemám k ní žádných připomínek.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita zvuku

Výkon hardwaru: osvědčený Snapdragon 675

TCL nasadilo již osvědčený 11nm procesor Snapdragon 675, který doplnilo o 6 GB RAM a 128GB úložiště, z něhož po zapnutí zůstane dostupných zhruba 110 GB. Pokud by vám to bylo málo, můžete jej pochopitelně rozšířit o paměťové karty microSD (max. 256 GB). Podobně jako u TCL Plex, kde výrobce použil stejný hardware, musím i zde konstatovat, že výkonu má běžný uživatel dostatek. Právě při srovnání s Plexem však zamrzí, že zde za příplatek 6 tisíc korun nedošlo k vylepšení.

Líbilo se nám
  • dostatečný výkon
Nelíbilo se nám
  • identický výkon s o polovinu levnějším TCL Plex

Výdrž baterie: pracovní den s přehledem

Baterie o kapacitě 4 500 mAh bez problémů zvládne jeden opravdu nabitý pracovní den a nezřídka jsem dosáhl i na jeden a půl až dvoudenní výdrž. O nabíjení se stará 18W napájecí adaptér, který telefon nabije z 0 na 50 % zhruba za půl hodiny. Podpora bezdrátového nabíjení bohužel chybí.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 39 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 46 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 54 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 64 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 79 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 98 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: nic důležitého neschází

TCL 10 Pro nezklame ani po stránce konektivity. Nabídne podporu Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 i navigační služby GPS, GLONASS a evropské Galileo. Pochopitelně nechybí ani NFC pro bezkontaktní platby či rychlé spárování. Třešničkou na dortu je infraport pro ovládání elektroniky.

Líbilo se nám
  • nabídne vše důležité

Fotoaparát: nenadchne ani neurazí

TCL 10 Pro se chlubí hned čtyřmi fotoaparáty, kdy hlavní snímač nabízí úctyhodné rozlišení 64 megapixelů a světelnost f/1.8. Ve výbavě dále najdeme 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 5Mpx makro kamerku a 2Mpx kamerku pro natáčení ve tmě, o které najdete více informací v recenzi TCL Plex.

Za denního světla lze pořídit pěkně vypadající snímky s vysokým množstvím detailů a slušným dynamickým rozsahem. Software telefonu má však bohužel sklon používat až zbytečně saturované barvy, které se nemusí každému líbit a například zelená občas působí hodně nerealisticky.

Videa lze natáčet až ve 4K rozlišení při 30 FPS.

Ultraširokoúhlý objektiv s 13mm ohniskem nabídne 0,5× přiblížení hlavního snímače, rozsah záběru je tedy velmi slušný. V případě makro kamerky chválím 5Mpx rozlišení, k pořízení hezkého makro snímku je potřeba hodně světla a pevná ruka, respektive naprosté bezvětří, pokud fotíte květiny. Optickou stabilizací bohužel nedisponuje ani hlavní snímač, což je rozhodně škoda.

Denní režim vs. noční režim

Video lze natáčet až ve 4K rozlišení při 30 FPS a nechybí ani možnost slo-mo záběru při 960 snímcích za sekundu v HD rozlišení. Čelní 24Mpx kamerka pořizuje pěkně ostré selfies, které vynikají mírně nadprůměrnou kvalitou.

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kamerka pro natáčení ve tmě
  • slušná kvalita snímků
Nelíbilo se nám
  • postprocessing by mohl být lepší
  • chybí OIS

Software: Android 10 s TCL UI

Uvnitř telefonu najdeme nejnovější operační systém Android 10 doplněný o vcelku povedenou nadstavbu TCL UI. Ta nabízí různé pokročilé možnosti nastavení: například vytvoření časových profilů pro Always-On displej, videozáznamník obrazovky nebo herní režim, který zablokuje oznámení či zakáže adaptivní jas. Dobrou zprávou je, že výrobce přislíbil aktualizace na Android 11 i Android 12 a bezpečnostní záplaty s frekvencí minimálně 60 dní. (Přiložená videorecenze byla natočena před obdržením informace o dvouleté podpoře od výrobce.)

Líbilo se nám
  • softwarová podpora
  • široké možnosti nastavení

Zhodnocení

TCL 10 Pro nabízí za 12 tisíc korun na první pohled slušnou výbavu, která je však spíše pouze průměrná a za mě osobně je největší předností samotný design, což může být pro některé zákazníky koneckonců naprosto dostatečný argument ke koupi.

TCL 10 Pro

Konkurence

Pokud toužíte po vyšším výkonu, zvýšené odolnosti či skvělém fotoaparátu a nevadí vám malý displej s velkými rámečky (a operační systém iOS), vyzkoušejte nový iPhone SE (2020), který je pouze o tisíc korun dražší.

Apple iPhone SE (2020) 256 GB

Rozměry138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A13 Bionic,
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor1 821 mAh

Za příplatek tisíc korun získáte i loňský Samsung Galaxy S10e, který je příjemně kompaktní, má lepší fotoaparáty a také praktickou čtečku otisků prstů na boku.

Samsung Galaxy S10e

Rozměry142,2 × 69,9 × 7,9 mm, 150 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9820),
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh
tcl-10-pro
Klady
  • dostatečný výkon
  • softwarová podpora
  • dlouhá výdrž
  • AMOLED displej se čtečkou otisků prstů
  • povedený a praktický design
Zápory
  • zbytečné tlačítko Google Asistenta
  • průměrné fotoschopnosti
Diskuze ke článku
Michal
1. Cena ve všech obchodech je přesně 11.990,- To opravdu není 13.000,-
2. Tlačítko pro Google asistenta - to je nějaká novinka, že nejde přiřadit jiná funkce? Protože snad ve všech recenzích ukazují, že to jde.
3. Podpora má být dvouletá - TCL10 Pro má obdržet Anndroid 11 i 12.
Adam R.
Nic moc tedy. Další zbytečný přehnaně velký mobil. Za tu cenu mě nenadchlo nic. Tento mobil konkuruje mobilům za polovinu. A podporou 2 roky to fakt nezachrání...
Sandokan
Dobrý den, najdu někde na Youtube video jak moc /ne moc svítí ty 2. led diody na zádech? děkuji.
Petr
Za mě celkem fajn. Design se mi moc líbí, nádherný displej, solidní foťák, 6GB RAM, 128GB UFS 2.1 úložiště, velká baterka+velmi úsporný procesor, v podstatě nic nechybí, je tam i Infraport, jack 3.5mm, NFC, pouzdro v balení, aspoň ta dvouletá podpora. Bylo by fajn jít s cenou trochu dolů. Ono třeba za 9.990,- by to bylo pěknější než za těch současných 11.990,-

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze