T-Mobile Internet bez drátu
recenze

T-Mobile Internet bez drátu

Pro pocit svobody
21

V minulém díle naší pouti po stopách internetu bez drátu jsme otestovali nabídku od společnosti O2, dnes se zaměříme na T-Mobile. Ten se chlubí nejnižší cenou a navíc i nejvyšší rychlostí uploadu, celých 5 Mb/s. Jak to nakonec dopadlo v praxi ukáže náš dnešní test, ve kterém jsme samozřejmě nezapomněli ani na srovnání s jeho konkurenty.

Internet bez drátů

V rámci naší recenze O2 Internet Optimal Air jsme si vysvětlili, co je to vlastně internet bez drátu – jednoduše řečeno jde o alternativu ke klasickým poskytovatelům internetu, velkým komfortem je také flexibilita a jednoduchost používání. Všichni tuzemští operátoři proto začali nabízet internet, který stojí na pomezí mezi klasickým pevným a mobilním internetem, a to jak svým stylem využití, tak také cenou. Všechny operátorské alternativy staví na svém šíření LTE sítě, které se logicky snaží využít i mimo mobilní segment.

T-Mobile Internet bez drátu

Co je to vlastně „internet bez drátů?“

Na tuzemském trhu jsou tři mobilní operátoři, velká cenová rivalita ovšem neexistuje. Všichni operátoři nabízejí podobně zaměřená zařízení, stejně tak se neliší ani v ceně jako takové. V čem se alespoň trochu liší jsou rychlosti, a proto si je srovnáme hned na začátek. Dnes testovaný T-Mobile je na tom na první pohled nejlépe, rychlost pro stahování je sice omezena na 20 Mb/s, rychlost pro upload je však 5 Mb/s, nedávno testovaný Internet Optimal Air nabídne teoretickou rychlost až 20 Mb/s pro download, ale rychlost pro upload je pouze 2 Mb/s. Vodafone a jeho alternativa je na tom na první pohled nejhůře, nabídne maximální rychlost 8 Mb/s pro stahování a 4 Mb/s pro upload.

Internet bez drátů
Modemy využívající tuzemští operátoři – O2, T-Mobile a Vodafone

Ne vše je ovšem pouze o rychlosti stahování, uploadu a ceně, na což se zaměříme právě nyní. Jak už jsme zmínili, internet bez drátů stojí na pomezí mezi klasickým a pevným internetem, a to bohužel také v rovině volných dat. T-Mobile nabídne 30 GB volných dat za jedno období, stejně tak i O2 a Vodafone. Oněch 30 GB ovšem není celkový volný limit, po jeho vyčerpání můžete dále surfovat plnou rychlostí, ovšem už nemůžete stahovat data nebo sledovat on-line videa. Klasické prohlížení Facebooku, e-mailu a dalších webových stránek je po celý měsíc bez omezení. Více informací naleznete v následující tabulce.

Internet bez drátů – srovnání

Specifikace T-Mobile Internet bez drátů Vodafone Připojení bez kabelu + O2 Internet Optimal Air
Cena datového tarifu – úvazek 399 Kč /měsíc 449 Kč /měsíc 499 Kč /měsíc
Cena datového tarifu – bez úvazku 399 Kč /měsíc 554 Kč /měsíc 749 Kč /měsíc
Cena datového tarifu – s tarifem beze změny beze změny 399 Kč /měsíc
Cena modemu – úvazek 1 Kč + 23 × 100 Kč nebo 2 301 Kč 1 Kč + 24 × 100 Kč, nebo 2 401 Kč 24 × 99 Kč nebo 2 376 Kč
Úvazek 24 měsíců 24 měsíců 24 měsíců
Rychlost stahování 20 Mb/s 8 Mb/s 20 Mb/s
Rychlost uploadu 5 Mb/s 4 Mb/s 2 Mb/s
Zpomalení rychlosti 16/16 Kb/s 256/256 Kb/s 64/64 Kb/s
Výjimka ne 00:00 - 06:00 bez omezení ne
T-Mobile Internet bez drátu

Cenově vychází nejlépe T-Mobile, a to jak při ceně tarifu s/bez úvazku, tak také v ceně modemu. Výborně je na tom také s rychlostí uploadu, která je 2,5× vyšší než v případě O2 a ještě o 1 Mb/s rychlejší než u Vodafonu. Špatné je to ovšem s rychlostí po vyčerpání dat, kdy se T-Mobile se svými 16 Kb/s pro upload i download řadí na poslední příčku. U O2 činí rychlost po vyčerpání stále velmi špatných 64 Kb/s, Vodafone v tomto směru exceluje. Nejenom že i nadále umožňuje stahovat i odesílat rychlostí 256 Kb/s (což při troše fantazie jde využít i v reálném životě), navíc rychlost neomezuje ani v nočním provozu, tedy od půlnoci do 6 ráno.

T-Mobile Internet bez drátu

Hned po našem úvodu to pro T-Mobile vypadá vcelku růžově. Začneme cenou, ta je v případě závazku i bez závazku stejná, a to konkrétně 399 Kč za měsíc, což je nejméně z celé trojice. Velkou výhodou řešení od T-Mobile je také to, že pokud se nechcete vázat, nemusíte, na tarifu nezaplatíte ani korunu navíc, pouze si budete muset koupit modem za plnou cenu. Nejvíce se ceně bez závazku blíží cena Vodafonu, zde je cena 554 Kč, O2 je na tom nejhůře, cena bez závazku činí 749 Kč, což je téměř o 88 % více, než u T-Mobile (a o 35 % více, než v případě Vodafonu).

T-Mobile Internet bez drátu

Obsah balení

Samotný obsah balení je velmi skromný, v poměrně velké krabičce nalezneme modem, nabíjecí kabel a také jeden ethernetový kabel. Samozřejmostí jsou manuály, záruční list a datová SIM karta.

  • modem Huawei
  • napájecí kabel do sítě
  • ethernetový kabel
  • uživatelský manuál
  • datová SIM karta s Internetem bez drátu
T-Mobile Internet bez drátu

Parametry modemu

Jedná se o klasický LTE modem společnosti Huawei, která dodává modemy pro všechny naše operátory. Modem umožní připojení až 32 zařízení skrze Wi-Fi, nabídne sítě LTE, 3G i 2G a rozměry jsou vcelku standardní, překvapí snad jen velmi povedený design kvádru. Design jde ovšem na úkor konektorové výbavy modemu, kterou si podrobně prohlédneme později.

Parametry routeru HUAWEI E5180
Rozměry 110 × 70 × 70 mm
Hmotnost 250 gramů
Sítě LTE/UMTS/GSM
Ethernet porty ano, 2×
USB porty ne
Telefonní přípojka ne
Wi-Fi ano, Wi-Fi 802.11b/g/n
LTE ano, LTE Cat4 (150/50 Mb/s)
Vlastní baterie ne
Slot microSD karty ne
Připojených zařízení až až 32

Začínáme

Po vybalení modemu od T-Mobile přichází na řadu opravdu velmi jednoduché zapojení. U modemu stačí otevřít spodní záslepku, do které vložíte datovou SIM kartu (ve velikosti microSIM), která obsahuje vybraný tarif Internet bez drátů. Modem následně zapnete do sítě a umístíte ho v blízkosti okna tak, aby měl co možná nejlepší výhled. Posledním krokem je stisk vrchního tlačítka, kterým celý proces aktivace dokončíte.

T-Mobile Internet bez drátu
Barva Informace
modrá barva vysoká intenzita, LTE + 3G
žlutá barva nízká intenzita, 2G
červená barva žádný signál

Modem začne ihned po zapojení do sítě pracovat, pro nás je v tuto chvíli důležitá vrchní (první) ikona na přední straně modemu, která signalizuje kvalitu pokrytí. Vrchní dekorativní signalizace pod zapínacím tlačítkem neslouží pro rozlišení připojení k 3G/2G, plní pouze estetickou funkci a určuje, zda je modem zapnutý/vypnutý. Druhá (spodní) ikona signalizuje připojení k Wi-Fi zařízením. Poslední malá dioda se nachází těsně nad Ethernet portem, pokud svítí, je zařízení připojeno, pokud navíc i bliká, přenáší se mezi oběma zařízeními data. Během zhruba minuty až dvou (prvotní spojení trvá o trochu déle) je internet připraven k použití.

Konektorová výbava

Již na začátku jsme chválili design modemu od T-Mobile (respektive Huawei), jde o velmi vkusnou protáhlou kostku se zaoblenými hranami, jako celek působí modem velmi vhodně i do moderních prostor. Samozřejmě, i zde platí: něco za něco a zde se šetřilo na konektorové výbavě. Zatímco modem od O2 (mimochodem také z dílny společnosti Huawei) nabízel slot pro externí antény, 4× Ethernet port, telefonní zásuvku a slot pro USB flash disk, u T-Mobile se výbava smrskla doslova na to nejnutnější minimum.

HUAWEI E5180

Na těle modemu nalezneme tedy pouze dva konektory – jeden Ethernet port a druhý, který slouží pro nabíjení. Žádný USB flash disk do modemu nepřipojíte, stejně tak máte smůlu, pokud chcete modemem připojit více počítačů skrze Ethernet. Zde se soustředilo na design, bohužel, oproti řešení od O2 není tato cesta zrovna nejlepší. Modem samozřejmě nemá ani vlastní baterii, v tomto ohledu se ale od konkurenčního řešení nijak neliší, operátoři stále chtějí, aby byl modem nějakým stylem limitovaný a nenahrazoval tak klasický internet na cesty.

Modem Huawei

Administrace

Do webové administrace modemu se dostanete po připojení se k modemu skrze Wi-Fi / Ethernet a následném zadání adresy http://192.168.8.1 ve vašem internetovém prohlížeči. Defaultně nastavené heslo a přihlašovací jméno je: „admin“ (malými písmeny). Následně můžete ve vcelku přehledné administraci nastavit vaše nové heslo, případně změnit název přihlašovacího bodu. Velkým pomocníkem je také zobrazení aktuálního počtu vyčerpaných dat a možnost nastavit si „prahovou hodnotu“, po jejímž přesažení vás bude modem informovat. Zkrátka webová administrace nabídne vše potřebné.

Připojujeme se k internetu

Připojení k internetu skrze Wi-Fi je opravdu jednoduché, jak deklaruje sám operátor. Stačí modem otočit „vzhůru nohama“ kde naleznete jak informace o SSID, tak také o heslu. Na vašem zařízení pak stačí vyhledat danou síť, zadat heslo a jste připojeni. Heslo jde samozřejmě změnit v nastavení modemu, stehně tak lze změnit i název sítě. Celkem lze připojit (teoreticky) až 32 zařízení.

Reálné zkušenosti

Internet jsme testovali na území Prahy a v jejím blízkém okolí, modem vždy signalizoval vysokou úroveň připojení. Nezapomněli jsme ani test rychlostí, přičemž jsme se bohužel nesetkali s tak pozitivními výsledky, jako v případě O2 Internet Optimal Air. V běžném provozu můžeme pochválit rychlost uploadu, ta se totiž opravdu blížila proklamované hodnotě 5 Mb/s, většinou se pohybovala od 4,1 do 4,8 Mb/s. Co se týče rychlosti stahování, i s přímým výhledem na oblohu (modem byl umístěn hned pod okny na stole) kolísala rychlost od 11 do 16 Mb/s, vyšší rychlosti jsme naměřili jen velmi zřídka a především mimo klasickou špičku, respektive většinou v nestandardních časech (velmi brzy ráno a nebo pozdě v noci). V tomto ohledu tedy mírné zklamání a údaje od O2 odpovídaly lépe.

Vše ale není pouze o deklarované a reálné rychlosti, zaměřili jsme se také na velké vytížení. Pokud byl k modemu připojen jeden PC, jeden notebook a mobilní telefon, přičemž se na notebooku stahovalo testovací video o velikosti 1 GB, internet na zbylých dvou zařízeních stagnoval. Až teprve po stažení videa se internet uvolnil a klasické surfování bylo možné na všech třech zařízení prakticky bez citelného omezení. Stejná situace panovala také v případě, že se dvě zařízení snažila streamovat video na YouTube. V takovém případě se video muselo delší dobu načítat, případně docházelo k zásekům a ukládání dat do vyrovnávající paměti. Situace je tedy shodná s tou u O2 Internet Optimal Air, což dokazuje, že jde o obecný problém takového řešení.

U T-Mobile nemůže pochválit ani situaci, která nastane po vyčerpání všech dat. V takovém případě totiž T-Mobile razantně zasáhne a rychlost sníží na nepoužitelných 16 kb/s pro stahování i upload. O2 nabídne 64/64 Kb/s, což stále není žádná sláva, nejlépe je na tom Vodafone, který internet uvolnil až na 256/256 Kb/s. I tak ovšem T-Mobile patří poslední místo.

Resumé?

Myslet si, že internet bez drátů spolehlivě nahradí klasický domácí internet je prozatím velmi naivní. Pokud se nechcete vázat velkými poskytovateli, ano, ovšem pokud v rodině využívá internet více uživatelů (více než 2), internet se začne dosti trápit, a to i při maximální rychlosti LTE sítě. U T-Mobile alespoň potěší cena, která je i bez závazku 399 Kč, což je přijatelná hodnota.

T-Mobile Internet bez drátu

Také T-Mobile tedy logicky cílí na uživatele malých měst a vesnic, kde sice LTE sítě už jsou, ovšem žádná velká válka internetových poskytovatelů zde nepanuje. V takovém případě přichází O2 Internet bez drátu k úvaze, je určitě lepší alternativou ke klasickým USB modemům, které jsou fixované na jedno zařízení – s podporou USB. Potěší také možnost přemisťovat modem, to však umožňují i zbylí dva operátoři.

Pokud bychom měli srovnat T-Mobile a O2, T-Mobile exceluje cenou a potěší také vyšší rychlostí uploadu. Co naopak zklame je nižší rychlost stahování, než co proklamuje operátor a nepotěší také osekaný modem, který zkrátka nenabídne tak dobrou konektivitu, jako alternativa od O2. Nepotěší ani rychlost po vyčerpání dat, kdy s klidným svědomím můžeme říci, že rychlost 16 kb/s opravdu na žádný stream videa nedostačuje. Rychlost se samozřejmě omezuje pouze u specifických činností, další běžná činnost (jako například prohlížení webových stránek a nebo e-mail) je funkční i po vyčerpání dat. To ale splňují všichni konkurenti. Závěrečné hodnocení tedy není tak lehké, jak to na začátku našeho testu vypadalo. Po řešení od T-Mobile sáhnout především ti, kteří chtějí ušetřit, O2 naopak vyberou ti, pro které je důležitější stabilita stahování a také modem, který je technicky vyspělejší.

Zdroje: t-mobile.cz, o2.cz, vodafone.cz

Diskuze ke článku
sifon
Mate to spatne.
Tymobajl po vycerpani 30 GB net zpomali u vseho na 16 kb/s. nejen u videi a downloadu jako vodafone. to meni uplne celou recenzi z gut na kanal.
Nick Cave
T-mobile neumožňuje zvolit si nějaký jiný, lepší modem?
CzechDave
Používáme od TM službu Internet na doma (resp. Internet bez drátů) na své chatě uprostřed černých lesů, hor a strání, kde nyní trvale bydlíme (jsme dva). Po technické stránce funguje služba výborně (LTE signál tu mám čtyři čárky z pěti), není nic, co bych mohl vytknout a pro naši zapadlou chatu je to technicky vzato naprosto ideální řešení konektivity. Co ale mohu vytknout a co je vlastně i příčinou mé snahy dotáhnout sem pevnou přípojku k Internetu, je naprosto nesmyslné FUP. V dnešní době je 30GB zoufale málo: stačí se podívat na pár videí z YouTube, zahrát si něco online, pospravovat pár serverů a stáhnout aktualisace pro náš domácí server a stanice a limit je hned pryč. 30GB vystačí dvěma internetově aktivnějším lidem na cca týden až 14 dní. Podotýkám, že to vše v rámci legálních aktivit, žádné stahování přes p2p nebo IPTV neprovozujeme. Chápu, že si TM takto chrání svou síť, ale nemyslím si, že až takto striktní FUP je na místě :(.
marek
Ta opakovaná kritika vybavenosti modemu podle mě není na místě. Ano, samozřejmě je nezbytné konektorovou výbavu nestranně popsat, ale zda je to výhoda, či ne nechť už si zhodnotí uživatel. Přijde mi to podobné jako dávat do plusů/mínusů velikost displeje mobilního telefonu.

Rozhodně není známkou "technické vyspělosti" to, že výrobce na zařízení nacpe co nejvíc různých konektorů. Vznikají tak obludná all-in-one řešení, která však na všechny avizované funkce stejně nemají dostatek výkonu, takže výsledný dojem je naopak horší.

Paradoxně čím víc se síťový prvek blíží k profesionálnímu hardwaru, tím více bývá jednoúčelový, specializovaný pouze na jednu funkci, kterou ale zastává na 100%. Takže mně osobně je LTE router s jedním ethernet konektorem mnohem víc sympatický, než ta multifunkční hrůza od O2.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze