Speciální rukavice sGloves pro dotykové telefony
recenze

Speciální rukavice sGloves pro dotykové telefony

9

V zimním období většina z nás nosí rukavice, čímž ale ztrácíme možnost ovládat drtivou většinou současných mobilních telefonů. Pro toto roční období se hodí speciální rukavice sGloves, které by neměly chybět na rukou žádného fandy mobilních technologií. Bez problému s nimi budete ovládat telefon i v největších mrazech.

Dnešní recenze příslušenství k mobilním telefonům bude tak trochu netradiční. Nemáme nic, co by se dalo k telefonům či tabletům připojit kabelem či bezdrátově, dnešní kus "hardware" v sobě nemá ani jednu elektronickou součástku. Jedná se o speciální rukavice, se kterými můžete bez sebemenších problémů ovládat vaše zařízení s kapacitním dotykovým displejem. S klasickými rukavicemi toto nejde.

Jak funguje kapacitní displej?

Moderní kapacitní displeje, které se používají v drtivé většině stávajících dotykových telefonů, využívají elektrické vodivosti povrchu lidského těla. Na povrchu displeje je velmi tenká, pro nás neviditelná, vrstva z vodivého materiálu (typicky indium tin oxid). Jakmile se displeje prstem dotknete, tak dojde ke změně kapacitního odporu a obslužný controller poté umí vyhodnotit místo, kde jste se dotkli.

Z popisu je doufám jasné, že nevodivými materiály nejde kapacitní displeje ovládat, to je ten důvod, proč s klasickými rukavicemi nepochodíte. Na trh se nyní dostávají například Nokie Lumia 820 a 920, které lze ovládat v rukavicích nebo například kovovou sponkou nebo lžičkou, u drtivé většiny telefonů ale máte v zimě v rukavicích problém a musíte volit, zda budete mít prsty v teple, nebo budete mrznoucími prsty ovládat telefon. Výrobci textilu však i na toto vyzráli a běžně si už můžete koupit rukavice, na které dotykový displej umí reagovat. Jedny z takových jsou i dnes recenzované sGloves (smart gloves čili v překladu chytré rukavice).

Na jakém principu rukavice vlastně pracují?

V celé ploše rukavic jsou vetkaná velmi tenká vlákna z kovu, konkrétněji ze stříbra. Stříbro je kovem s nejlepší vodivostí, levnější modely některých konkurenčních rukavic používají vlákna z olova, mědi nebo oceli, kde je ale riziko poškrábání displeje, stříbro má ještě navíc antibakteriální vlastnosti. Použité vlákno je opravdu tak tenké, že poškrábání displeje ani náhodou nehrozí, na pohled ani dotek nemáte šanci zjistit, že jsou tato světlá vlákna v rukavicích kovová.

Rukavice sGloves pro dotykové telefony

Pogumovaná vnitřní část pro jistější držení telefonu

Sami víte, že hodně současných telefonů je vyrobeno z lesklých a kluzkých materiálů. I na toto výrobce myslel a celou plochu dlaně a prstů pokrývají drobné gumové "kapky". Díky nim telefon z ruky nemá téměř šanci vyklouznout.

Univerzální design pro pány i dámy

Rukavice sGloves jsou prodávány v černé barvě, díky přítomnosti stříbrného vlákna působí spíše ale jako šedé. Mají univerzální a neutrální vzhled, jsou proto vhodné jak pro mužské, tak i ženské ruce, nabízí se ve dvou velikostech (S/M a M/L). Já jsem zkoušel ty větší a při mé téměř dvoumetrové výšce a adekvátně velkýma rukama jsem neměl žádný problém s tím, že by mi byly malé.

Z čeho jsou rukavice vyrobené?

Vlákna jsou vetkaná v teplé textilii, připomínající vlnu, o kterou však nejde. Ta vylučuje sirník, který by stříbrná vlákna poškodil. O jaký materiál ale přesně jde, výrobce nesdělil, nikde na rukavicích jsem nenašel štítek s jejich složením, ani s informacemi o způsobech praní atd. Na webu se však můžete dočíst, že je prát lze i v pračce na velmi jemné praní. Rukavice mají uvnitř zjemněný (až hebký) povrch a jejich nošení je velmi pohodlné.

Jak dlouho vydrží?

Pokud rukavice fyzicky nezničíte, vydržíte s nimi bez problémů celou zimní sezónu. Budou však vhodné i na tu další? Výrobce informuje o tom, že zhruba po roce se může u vetkaného stříbrného vlákna projevit ztráta pružnosti, vlákno se může začít lámat a tím se zhoršovat i vodivost rukavic.

Do velké zimy se nehodí

Rukavice jsme testovali jak v největších mrazech posledních dnů, tak i při teplotě kolem 0 stupňů. Vzhledem k jejich malé velikosti a tenkosti se do velkých mrazů nehodí, při teplotách zhruba do -5 stupňů ale posloužily dobře. Ve větší zimě budete muset dát ještě ruce do kapes.

Závěr

Rukavice jsem testoval s několika telefony (iPhone 4, Samsung Galaxy S II, Nexus S) či tablety, na každém z těchto zařízení rukavice fungovaly vždy bezvadně. Jsou příjemné na nošení, svým designem nikoho neurazí a jsou skvělým příslušenstvím pro studené dny. Jediné, co by mohlo potencionální uživatele odradit, je jejich cena, která přece jen nepatří k nejnižším. Musíme však vzít v úvahu použité materiály. Stříbrné vlákno je dražší než olovo, měď či ocel, používané u levnějších rukavic. Záleží na vás, zda-li preferujete skvělé zpracování a výbornou funkčnost, nebo nízkou cenu.

Za zapůjčení rukavic děkujeme společnosti EURO COMMERCE GROUP s.r.o.. Rukavice můžete zakoupit na sgloves.com

Klady
  • Pogumovaná část pro jistější držení telefonu
  • Kvalitní zpracování se stříbrným vláknem
  • Pohodlné na nošení
Zápory
  • Vyšší cena
Diskuze ke článku
.
kolik cca stoji?
David
Cena mi naopak přijde poměrně úměrná vlastnostem rukavicí. Jsou stále levnější jak kožené rukavice, které to už taky nějak zvládají ovládat kapacitní displej.
Vlastimil
Nokia Lumia 920 toto nepotřebuje a byl bych moc rád kdyby to od ní odkoukali i ostatní výrobci :)
Filip
Ještě Sony xperia sola, jde také ovládat v rukavicích(normálních)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze