Sony Xperia Z5 Premium
recenze

Sony Xperia Z5 Premium

Unikát, co není pro každého
102

Umět něco, o čem ostatní maximálně mluví. Možná to byl jeden z důvodů vzniku Xperie Z5 Premium od Sony. Jde totiž o první telefon na světě se 4K displejem. Nejen tímto lákadlem vás však tato novinka může zaujmout. Jakožto prémiový model nabízí elegantní vzhled i špičkovou výbavou. S ohledem na vysokou cenu nicméně není určena všem.

Řada Xperia Z5 od Sony letos není zakončena klasickým vlajkovým modelem, který by stál na pomyslném vrcholu výbavy i ceny. Tentokrát japonský výrobce připravil ještě verzi Premium. Ta je předurčena těm, kterým nevadí si připlatit za něco navíc. V tomto případě to mohou být exkluzivní barevné varianty, 4K displej nebo fakt, který je nasnadě: tak drahý mobil ve svém okolí patrně nebudou mít všichni. Samozřejmě se nijak nešetřilo a Sony nabídlo to nejlepší, co na konci loňského roku do telefonu mohlo dostat. Bude to však stačit na obdobně prémiovou konkurenci?

Za zapůjčení Xperie Z5 Premium děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia Z5 Premium

Technické parametry Sony Xperia Z5 Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce154,5 × 76 × 7,8 mm, 180 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor3 430 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:13 hodin
Dostupnostlistopad 2015,

Sony Xperia Z5 Premium – videopohled

Obsah balení

Základní balení rozhodně s nápisem Premium nekoresponduje. Kromě telefonu totiž v krabičce naleznete už jen nezbytnou nabíječku a USB kabel. Žádný bonus si výrobce nepřipravil, dokonce ani sluchátka, a to nám přijde trochu škoda.

Sony Xperia Z5 Premium

Design a konstrukce: zaujme takřka každého

Telefony řady Xperia asi netřeba dlouze představovat. Na první pohled poznáte designový směr, který se již několik let mění jen velmi decentně. Výrobce je věrný spíše hranatějším liniím, které z našeho pohledu ani po letech nevycházejí z módy. U nejnovější řady Z5 ale došlo k malinkým odlišnostem. Za vyzdvihnutí stojí například vylisovaný nápis Xperia na levém boku. Poměrně nenápadný prvek, který však dává pocit, že máte telefon z vyšší kategorie.

Model Xperia Z5 Premium je vůbec nejdražším smartphonem, který Sony aktuálně nabízí. Z tohoto důvodu nelze nic podcenit a především nasadit prémiové materiály. To však není u Sony nic neobvyklého. Sklo a kovový rám má i vlajková loď Z5. V případě verze Premium proto Sony sáhlo například po zlaté barvě, kterou máme my na test, a velmi stylově vypadá i stříbrná verze se zrcadlovým povrchem. U zlaté verze naštěstí záda zrcadlem nejsou a nepůsobí tak blyštivě. 

Sony Xperia Z5 Premium

Nasazení skleněných ploch a současně i velký 5,5palcový displej se však negativně podepisuje na celkové hmotnosti, která dosahuje až na 180 gramů. Jde o nadprůměrnou hodnotu i ve srovnání s podobně velkými modely. Při běžném užívání byste však pravděpodobně hádali hmotnost o něco nižší, a tak si lze vcelku rychle zvyknout. Ovladatelnost je nicméně horší a nezachraňuje to ani sympatická tloušťka 7,8 milimetrů. Šířka je značných 76 milimetrů a výška se vyšplhala na více než 154 milimetrů. Jednou rukou tak telefon rozhodně neobsloužíte.

Přečtěte si také

Ihned se nabízí otázka, proč Sony nezmenšilo vcelku velké plochy nad a pod displejem. Ne že by i s nimi telefon nevypadal dobře, avšak o něco menší být jistě mohly, byť na druhou stranu nutno uznat, že se na obou stranách nachází velmi dobře hrající reproduktory. Xperia Z5 Premium se zároveň chlubí zvýšenou odolností proti vodě a prachu dle standardu IP68. Odolné jsou i oba konektory a nepraktické krytky jsou tudíž minulostí. Jedinou krytku najdete na levém boku a chrání slot pro nanoSIM a paměťovou kartu. Vložení paměťovky a SIM karty však připomíná práci hodináře. Šuplíček sahá velmi hluboko a pokud nemáte téměř žádné nehty, bude velký problém jej vytáhnout. Nijak jednoduché není ani opětovné vložení šuplíčku zpět.

Sony Xperia Z5 Premium

Na opačné straně se nachází hned několik tlačítek. Velký prostor dostala klávesa pro odemčení telefonu, do které je integrována čtečka otisků prstů. Nastavíte ji velmi rychle a úspěšnost rozpoznání vašeho prstu bude taktéž vysoká. Škoda, že čtečka nefunguje, když displej nesvítí. Musíte jej nejprve stiskem stejného tlačítka rozsvítit a pak prst přiložit. Tím, že obě akce jde provést z jednoho místa, to na druhou stranu není až tak velký problém, neboť prst netřeba nijak zásadně zvedat.

Nastavení čtečky otisků prstů

Velkorysý prostor pro tlačítko se čtečkou odskákalo dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. To sice má dostatečné rozměry, ale nachází se na poměrně nepraktickém místě spodní části pravého boku. Při klasickém držení telefonu na něj palcem ruky téměř nelze dosáhnout. Reputaci si tak Sony spravuje alespoň hardwarovou spouští fotoaparátu.

Celkový dojem ze zpracování telefonu je pozitivní. Při držení nabudete pocitu, že je telefon robustní a pevný. Dojem mohou lehce kazit všudypřítomné otisky prstů, avšak je to tradiční daň u lesklých telefonů.

Líbilo se nám:

  • skutečně luxusní vzhled
  • prvotřídní zpracování
  • umístění odemykacího tlačítka
  • velmi svižná čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • zbytečně moc místa nad a pod displejem
  • nešikovně umístěné tlačítko regulující hlasitost
  • čtečka otisků prstů nefunguje při zhasnutém displeji
  • nepraktický slot pro SIM kartu a paměťovou kartu

Displej: 4K jen na parádu

Displej u varianty Premium narostl na 5,5 palce a jeho velkým lákadlem má být dechberoucí 4K rozlišení, díky kterému jemnost šplhá až na neuvěřitelných 801 PPI. Rozlišení na první pohled takřka nepoznáte, neboť při takové jemnosti lidské oko již rastr nezpozoruje ani z bezprostřední vzdálenosti. Navíc si jistě řeknete, jak si s tím poradí baterie. V Sony na to šli lišácky a 4K rozlišení se aktivuje pouze v galerii při prohlížení multimédií ve vysokém rozlišení. Ve všech ostatních případech je displej v režimu zobrazení Full HD. 4K rozlišení je u telefonu dobré tak akorát na frajeření. Kdyby Sony použilo Quad HD rozlišení, rozdíl stejně vůbec nepoznáte.

Sony Xperia Z5 Premium

Full HD režim tak pro potřeby 5,5palcové úhlopříčky postačuje a jednotlivých pixelů si nemáte šanci všimnout, díky tomu je navíc telefon rychlejší a déle vydrží na baterii. Perfektní je také barevné podání, které si navíc ještě můžete uživatelsky nastavit. Displej je kontrastní a jeho čitelnost z ostrých úhlů či na ostrém slunci je naprosto příkladná. Regulaci jasu netřeba řešit, neboť automatika funguje korektně. Vhod pak přijde i režim pro ovládání v rukavicích. USony se stále dbá i na informační LED diodu, nicméně její velikost se limitně blíží nule. Je až nepochopitelné, jak je informační dioda na tak velkém telefonu malá. Samozřejmě blikání zpozorujete, avšak uvítali bychom větší. Diodu bohužel nelze nijak nastavit, pouze ji vypnout.

Líbilo se nám:

  • „pocit“ 4K displeje
  • displej patří celkově ke špičce
  • možnost ovládání v rukavicích

Nelíbilo se nám:

  • informační LED dioda už nemohla být menší

Zvuk: stereo potěší

Zvuk jsme již před malou chvílí nakousli. Čelní reproduktory lze jen a jen chválit. V prvé řadě za ideální umístění, kdy se zvuk šíří tím správným směrem, ve druhé pak za jejich hlasitost i vysokou kvalitu zvuku s alespoň částečným důrazem na hloubky. Spadají jednoznačně do nadprůměru, ale například výstup u HTC řady One je ještě lepší. Výstup do sluchátek pak již tradičně u Sony patří ke špičce. Bohužel žádná sluchátka Sony v balení nedodává, což je u telefonu za více než 20 tisíc korun trochu škoda.

Líbilo se nám:

  • čelní stereo reproduktory
  • velmi dobrý zvuk

Nelíbilo se nám:

  • chybějící sluchátka v základním balení

Baterie a výdrž: na průměr to stačí

Baterii si v tomto telefonu uživatelsky nevyměníte, avšak to již platí o drtivé většině Xperií. Sony u modelu Premium s větším displejem nabízí kapacitu 3 430 mAh, což není nic oslnivého. Jde spíše o průměrnou hodnotu. Nijak nás proto nepřekvapilo každovečerní nabíjení, kdy se po zhruba 12 hodinách telefon dožadoval nabíjení. Šlo však o náročnější využívání, kdy byl jas displeje na nejvyšší úrovni a telefon neustále připojen k internetu. Celých dvou dnů výdrže nicméně docílíte obtížně. Protáhnout výdrž můžete dvěma úspornými režimy, které hodně pomáhají. U varianty Ultra STAMINA jsou však k dispozici již jen základní funkce telefonu. Tradičně však chybí bezdrátové nabíjení, což zamrzí.

Test výdrže probíhal opět klasicky. Telefon přehrával streamované video ve Full HD kvalitě se zvukem do sluchátek a potlačenými aktualizacemi. Výsledný čas se zastavil na 8 hodinách a 39 minutách, čímž o 9 minut předehnal Samsung Galaxy S6 edge. Naopak podlehl Apple iPhonu 6s Plus, který se pochlubil výsledkem 9 hodin a 51 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž
  • dva poctivé úsporné režimy

Nelíbilo se nám:

  • chybí bezdrátové nabíjení
  • nevyměnitelná baterie

Hardware: uspokojí i nejnáročnější

Pod kapotou bychom ještě donedávna našli takřka to nejlepší možné. Musíme mít na paměti, že od doby představení Xperie Z5 Premium nám uplynulo už několik měsíců. Přesto se stále nemá zač stydět, neboť ji pohání osmijádrový procesor Snapdragon 810 s grafickým akcelerátorem Adreno 430 a 3GB operační pamětí, ze které zůstává téměř 1,8 GB volných. Dostatečný výkon demonstruje i výsledek téměř 71 tisíc bodů v benchmarku AnTuTu. Interní paměť disponuje klasickým 32GB prostorem pro vaše data. Po prvním zapnutí pro vás zbude necelých 22 GB. Naštěstí jsou ale podporovány paměťové karty microSDXC až do kapacity 128 GB. O místo tak nouze rozhodně nebude, neboť je na ně možné přesouvat také aplikace.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • skvělý výkon
  • velká operační paměť

Nelíbilo se nám:

  • interní úložiště mohlo být větší

Uživatelské prostředí: pro práci jako dělané

V prostředí se nic nového neudálo. V Xperii Z5 Premium běží Android ve verzi 5.1 Lollipop, avšak v brzké době dorazí aktualizace na nejnovější šestkový Android. Sony využívá vlastní nadstavbu, kterou lze zařadit mezi velmi zdařilé. Mění font písma i ikonky, avšak pouze decentně. Celkově prostředí působí velmi čistým dojmem. Potěší i doplňky ve formě mini aplikací. Ty vyvoláte skrze nabídku naposledy spuštěných programů a rázem tak můžete využívat více oken. Mnohem důležitější je pověstná skvělá optimalizace, které se Sony drží i nadále. Za celou dobu testování nedošlo k zasekávání, pádům aplikací či snad restartu telefonu.

Prostředí Xperie Z5 Premium

Za zmínku rozhodně stojí, že telefon v nejbližších týdnech dostane aktualizaci na Android 6.0 Marshmallow. Nejnovější verze bude prémiovému telefonu dozajista slušet mnohem více.

Líbilo se nám:

  • prostředí dovedené k dokonalosti
  • perfektní optimalizace
  • mini aplikace

Multimediální funkce: zvládá vše na jedničku

Základ zábavy v podání Sony představuje přehrávač hudby s příznačným názvem Hudba. Tato defaultní aplikace pro přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Rozhodně si dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba je v současné době jednou z nejlepších předinstalovaných aplikací své kategorie. Během poslechu hudby máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér. Potěší také některé „vizualizace“ ve formě animovaných geometrických tvarů různých barev, což ale už dobře známe. Líbí se nám i široké možností třídění hudby či snadné napojení na vaší domácí síť, případě i na aplikaci Spotify, která je v telefonu předinstalována.

Hudební přehrávač

S Xperií se nebudete nudit ani pokud vypnete svojí oblíbenou hudbu nebo video. Alternativní možností pro poslech je FM rádio s funkcí RDS, které funguje až po zapojení sluchátek, jež slouží jako anténa. Zahrát si můžete také kvalitní (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například Asphalt 8. Telefon má samozřejmě výkonu na rozdávání, proto se ani při hraní opravdu náročné hry nezakucká a se všemi současnými hrami si bez problému poradí. Vše je maximálně plynulé, a to i s maximem detailů. Připomeňme, že během hraní her je displej ve Full HD režimu a tím pádem mu dech skutečně docházet nebude.

Pro prohlížení vašich fotografií a videozáběrů pak poslouží kvalitní aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů. Kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s touto aplikací jde také jednoduchý editor na základní úpravu pořízených snímků. Ty můžete oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě chválíme, neboť na drobná vylepšení fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Galerie

Líbilo se nám:

  • propracovaný hudební přehrávač

Fotoaparát: s novým prostředím

Fotoaparát na zadní straně dostal do vínku 23megapixelové rozlišení, automatické ostření,  přisvětlovací LED diodu a průměrnou světelnost f/2.0. Bohužel chybí optická stabilizace. Spoléhat tak musíte na tu digitální. Prostředí aplikace doznalo menších změn, kdy Sony pozměnilo umístění jednotlivých prvků. Stále je však přehledné a vše je rychle po ruce. Shodný vzhled prostředí postupně dostanou i další Xperie.

Sony Xperia Z5 Premium

Pokud například neradi něco nastavujete, jednoduše zvolíte super automatický režim a staráte se maximálně o rozsvícení LED diody či změnu rozlišení. Připraven je nicméně i ruční mód, kde si nastavíte barevný nádech, vyvážení bílé, hodnotu ISO, aktivujete HDR či si pomůžete digitální stabilizací obrazu. Snímek můžete pořídit dotykem, za asistence touch focusu, anebo hardwarovou spouští na boku přístroje.

Prostředí fotoaparátu

Výsledná kvalita fotografií je v rámci mobilních telefonů rozhodně nadprůměrná. Při srovnání s podobně drahými telefony však Sony mírně zaostává, když vrcholné modely od Samsungu nebo Microsoftu fotí lépe. Snímkům rozhodně nechybí detaily, avšak konkurence je umí vykreslit ještě o něco lépe a Sony trpí opět ne zcela ideálním postprocessingem a sléváním detailů.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka nabízí 5megapixelové rozlišení a možnost vylepšení tváře pro ještě kvalitnější selfie snímky. Výsledky nejsou špatné a na sdílení skrze sociální sítě bohatě postačí.

Ukázková fotografie z čelní kamerky
Sony Xperia Z5 Premium
 

V případě videa můžete nahrávat až ve 4K rozlišení s 29 snímky za vteřinu. Digitální stabilizace obrazu odvádí skvělou práci a video působí klidným a plynulým dojmem. Můžete také pořizovat zpomalená videa v HD rozlišení a se 120 snímky za vteřinu. Ještě lepší videa však získáte při snížení rozlišení na Full HD, kdy je k dispozici plynulost 59 snímků za vteřinu. Zde navíc subjektivně stabilizace obrazu funguje ještě lépe než u 4K záznamu.

Ukázková videa

Sony Xperia Z5 Premium (testovací video) – 2160p, 29 FPS

Sony Xperia Z5 Premium (testovací video) – 1080p, 59 FPS

Sony Xperia Z5 Premium (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledná aplikace Fotoaparátu
  • nespočet možností nastavení
  • Full HD video s 59 snímky za vteřinu
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • skvěle fungující stabilizace obrazu

Nelíbilo se nám:

  • fotografie by mohly být detailnější

Telefonní funkce: přehlednost především

Samotná aplikace Telefon seskupuje základní nastavení účtů a import kontaktů, který je samozřejmě možný také z karty SIM. Pokud máte kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, synchronizace trvá několik vteřin. Potěší také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne spojit v jeden, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, se volanému přehraje vaše zpráva.

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí se nachází seznam oblíbených kontaktů, které si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny – například kolegové, rodina, přátelé – a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi. Kvalita samotného hovoru je standardně na vysoké úrovni. Zvuk je čistý a srozumitelný. Problémy nebyly zaznamenány ani na opačné straně.

Zprávy a e-maily: snadná tvorba

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv vybrat aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, hlavně pokud Hangouts využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli i pomocí gmailových účtů. Pro vytváření emailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail a samozřejmě se nezapomnělo ani na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu zůstalo vše při starém a vše (včetně synchronizace) funguje příkladně.

Zprávy a klávesnice

V Xperii Z5 Premium nalezneme standardní předinstalovanou klávesnici od Sony, která za dobu své existence ušla pořádný kus cesty. Je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení lze provést téměř cokoli: změnit vzhled (tmavý/světlý), přidat symboly, tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například připnout speciální symboly na hlavní obrazovku. Příjemnou funkcí je také možnost naučit telefon vašemu stylu psaní. Stačí telefonu dovolit propojení s aplikacemi Zprávy, Facebook a Twitter – telefon pak během pár minut (podle míry využívání dané aplikace) „převezme“ váš styl vyjadřování. Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že je tato možnost velice spolehlivá. Pokud by ovšem telefon stále ignoroval některé vaše často používané výrazy, můžete je manuálně přidat do uživatelského slovníku.

Líbilo se nám:

  • pokročilé možnosti nastavení klávesnice

Organizační funkce: ve stylu Sony

Od výrobce předinstalovaná aplikace Kalendář se nese v klasickém kancelářském stylu. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. Každý den navíc doprovází tenká linka, podle jejíž zaplněnosti vidíte, zda událost zabírá celý den nebo jen jeho část. Linka by nicméně mohla být o něco výraznější. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat: časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Dlouhé chvíle ukrátí například aplikace Náčrt. Jde o editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta deseti typů štětců či barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr. Dále jsou tu graficky různorodé šablony pozadí (mřížky a vertikální čáry, u nichž si můžeme zvolit intenzitu zobrazení – zcela průhledná mřížka až velmi výrazná mřížka).

Kdo si chce ušetřit tvorbu uměleckého díla, může rovnou vložit fotografii a tu následně zkrášlit výběrem z několika desítek emotikonů a obrázků. Novinka vás nepřipraví ani o práci s kancelářskými dokumenty, což už tradičně obstarává OfficeSuite,  který umožňuje dokumenty editovat, vytvářet a samozřejmě také prohlížet. Mezi další organizační funkce můžeme zařadit budík, stopky a minutku, to vše se stejnou funkčností, na kterou jste u Android produktů zvyklí.

Líbilo se nám:

  • přehledný kalendář
  • možnost editace Office dokumentů

GPS a navigace: na velkém displeji hračka

V Xperii Z5 Premium naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin. Ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte – zejména díky velkému displeji Xperia Z5 Premium pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Z mapových podkladů je předinstalovaná klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, kdy obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Vyžadují být online, avšak lze si stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení, kde nechybí ani body zájmu. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z ryzích offline alternativ.

Google Mapy a Navigace

Pokud nechcete být neustále online a zbytečně utrácet peníze, můžeme doporučit aplikaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu.

Datové funkce a internet: nezklame vás

V další výbavě na vás čeká například téměř bezchybná konektivita. Na internet se podíváte skrze LTE s podporou všech u nás využívaných pásem či přes Wi-Fi (a/b/g/n/ac). S okolními zařízeními se spárujete pomocí Bluetooth 4.1 nebo NFC. Nechybí samozřejmě možnost využít datový kabel s microUSB konektorem. Na moderní USB-C se loni při představení tohoto modelu ještě nedostalo. Někomu by tak snad mohl chybět jen infraport. Dostalo se také na možnost připojit flash disk díky funkci USB host.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome. Ten je znám svojí perfektní synchronizací a nejinak je tomu i v tomto případě. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování – vše je vždy dílem okamžiku.

Líbilo se nám:

  • kompletní nabídka konektivity
  • zvládá USB OTG (host)

Nelíbilo se nám:

  • nedostalo se na infraport
  • hodil by se USB-C konektor

Závěrečné zhodnocení: nezklamala!

Sony Xperia Z5 Premium není určena pro masy. A výrobce si to uvědomuje. Dokazuje to například vysoko postavená cena. Ta se aktuálně pohybuje kolem 22 tisíc Kč, což dnes testovaný model řadí k nejdražším telefonům na našem trhu. Za nezanedbatelnou částku obdržíte skvěle vypadající telefon. Jenže s tím se počítá jaksi automaticky. Nasazeny jsou prémiové materiály, avšak opět nic, z čeho bychom byli takzvaně paf. Je tu sice oku lahodící displej, u kterého si můžete říci, že jemnější nikdo jiný nemá. Extrémní rozlišení ale není prakticky využito a v reálu rozdíl oproti Quad HD displejům není poznat.

Za zapůjčení Xperie Z5 Premium děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia Z5 Premium

Ostatní výbava je špičková a lze ji máloco vytknout. Sony ale například mohlo přitlačit na interní paměti, nasadit silnější baterii nebo vyšperkovat fotoaparát. Kvůli rozlišení displeje si tak nemá smysl oproti Xperii Z5 připlácet, protože vám poslouží stejně. Velmi pěkně vypadající Xperia Z5 Premium si však své uživatele přesto najde. Jde o špičkové zařízení s velmi zdařilým designem, které představuje to nejlepší, co od japonského elektronického giganta můžete mít. Navíc si můžete být jisti, že verzi Premium jen tak někdo mít nebude. Pakliže však hledáte za své peníze tu nejlepší výbavu, případně byste rádi i nějakou tu tisícovku ušetřili, nabízí se mnoho konkurentů.

Konkurence

Za téměř shodné peníze si můžete pořídit zbrusu nový Samsung Galaxy S7 edge, který vypadá možná ještě stylověji, avšak to je již subjektivní věc. Každopádně láká jeho zakřivený displej, výkonnější procesor, větší RAM, bezdrátové nabíjení či ještě lepší fotoaparát.

Samsung Galaxy S7 edge

Blízkým cenovým konkurentem je také Apple iPhone 6s Plus, který zaujme 3D Touch displejem či optickou stabilizací u fotoaparátu. Má však menší interní paměť, nepodporuje paměťové karty a kvůli ještě většímu plýtvání místem kolem displeje jde o větší zařízení než Xperia Z5 Premium.

TIP! Recenze Apple iPhone 6s Plus – Překvapující v mnoha ohledech

Apple iPhone 6s Plus

Pokud dáváte přednost ještě o něco větším displejům, mohl by vás zaujmout Huawei Mate 8 s kovovým tělem a taktéž špičkovou výbavou, kde je nepatrně slabší snad jen procesor. Potěší však cena nižší o zhruba 5 tisíc korun. Ve hře je také Lumia 950 XL se systémem Windows 10 Mobile. Ta je opět levnější o zhruba 3 tisíce korun, ale vše hatí obyčejně vypadající plastové tělo.

TIP! Recenze Huawei Mate 8 – Synonymum preciznosti

Huawei Mate 8

TIP! Recenze Microsoft Lumia 950 XL – To nejlepší z Redmondu

Microsoft Lumia 950 XL
sony-xperia-z5-premium
Klady
  • skvěle fungující stabilizace obrazu
  • perfektně optimalizované prostředí
  • zvýšená odolnost (IP68)
  • kvalita displej a možnost jej ovládat v rukavicích
  • displej s až 4K rozlišením
  • precizní zpracování
  • skutečně exkluzivní vzhled
Zápory
  • pouze průměrné fotografie
  • chudé základní balení
  • větší okraje nad a pod displejem
  • nepraktický slot pro paměťovku a SIM kartu
Diskuze ke článku
Maek
Další recenze Xperie Z5 Premium kde opět vůbec nevyzkoušeli ten podle mě jediný smysl 4k displeje a to Virtuální realitu!!! Recenzí jsem našel na netu celkem dost a nikdo to nezkusil. To je snad nějaké Voodoo? Nebo Sony zakázala použít tento telefon pro virtuální realitu?
Absolon Novak
Absolon Novak
Naposledy upraveno: 13. 3. 2016 14:43
Milá redakce Samsung S7 Edge rozhodně nefotí lépe než Xperia Z5, podívejte se na fotky pořízené s S7 a S7 Edge v Palladiu.

https://goo.gl/photos/RNbmkMyVZQRVcPFa6
https://goo.gl/photos/qWBrSqHGjNNNpm538
https://goo.gl/photos/nVZNS3RYtpnVPVYZ8

Jaké má S7 hrozné detaily a jak špatně ostří.
Když si vygooglíte srovnání na zahraničních webech tak ve všech dopadla Z5 lépe než S6 a S7.

S6 i S7 ostří o poznání hůř i než LG G3/4.

Galaxy S7 podle mě fotí ještě hůř než S6. A to jste zřejmě nepoznali rozdíly mezi snímači Sony a ISOCELL/BRITECELL u S7. http://goo.gl/OR74wn

Mohli jste vyzkoušet Z5 Premium s aplikací Open Camera.
JaroB
Toto sa tu asi tak skoro neobjaví ...SONY zarába najviac zo všetkých Android výrobcov na svojich telefónoch....stratégia sa vyplatila už teraz iba zvýšiť objem :)

http://www.xperiablog.net/2016/03/14/sony-xperia-phones-generate-highest-unit-profit-in-android-world/
Redmarx
Tak pokud se najde zakaznik, ktery si poridi za premiovou cenu prijebnutej SGS5 s mainstreamovym procesorem Exynos 8890, tak se najde asi i takovej, kterej si koupi Xperii Z5P s lonskym ne uplne povedenym Snapdragonem 810. Vykonove to sice je s Exynosem podobne, oboji se na letosni model od Qualcommu Snapdragon 820 naprosto necape, ale ten S810 ma navic tu nevyhodu, ze ma silenou spotrebu energie a s tim souvisejici vysoke odpadni teplo, takze bych chapal porizeni takoveho telefonu ve vyprodeji nekde za 7.000Kc, ale za premiovou cenu opravdu ne. Za par tydnu dorazi spickovy LG G5, ktery ma skvelej naprosto ultimatni procesor Snapdragon 820 a nevidim duvod proc si nepockat na opravdovou spicku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze