Sony Xperia Z5 Compact
recenze

Sony Xperia Z5 Compact

Ohrožený druh tasil zbraně

Výrobci se předhání ve funkční výbavě, ceně, designu a použitých materiálech, ovšem úhlopříčka displeje pod 5 palců jako by neexistovala. Modelová řada Xperia Compact od Sony je posledním zástupcem smartphonů s Androidem, které hravě schováte do kapsy a zároveň nepřijdete o žádnou důležitou vlastnost dnešních TOP smartphonů. Nejnovější generaci jsme podrobili našemu testu.

Sony je jedním z posledních výrobců, kteří si uvědomují, že špičkový TOP smartphone nemusí nutně znamenat obrovské pádlo, které se téměř nevejde do normální kapsy. Modelová řada Xperia Compact je toho důkazem: nabídne totiž špičkovou výbavou a navíc, jak už samotný název napovídá, v kompaktním těle s úhlopříčkou hluboko pod 5 palců. Také nejnovější přírůstek není žádné ořezávátko a funkční výbavou se inspiroval u aktuálně druhé nejlepší Xperie – modelu Z5.

Sony Xperia Z5 Compact
Sony Xperia Z5 Compact

I kompaktní varianta si tedy zachovává špičkový fotoaparát s extra rychlým ostřením a softwarovou stabilizací SteadyShot, osmijádrový procesor Snapdragon 810 druhé revize a samozřejmě také kompletní konektivitu. V čem zmenšená varianta trochu pokulhává je rozlišení displeje. Skvěle to ale kompenzuje špičkovou výdrží, které dopomáhá již zmíněný hrubší displej a baterie s kapacitou 2 700 mAh. Takže, další bestseller? Prozatím nepředbíhejme, i novinka má své mušky.

Sony Xperia Z5 Compact

Technické parametry Sony Xperia Z5 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 8,9 mm, 138 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 28 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 100 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:55 hodin
DostupnostQ4 2015,

Sony Xperia Z5 Compact – videopohled

Obsah balení: vše potřebné

  • mobilní telefon Sony Xperia Z5 Compact
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do elektrické sítě
  • sluchátka
  • manuál, záruční list

Design a konstrukce: malý tank

Novinka se na první pohled drží dnes již legendární designové linky Omni-Balance, ovšem v některých aspektech muselo Sony změnit zažité standardy. Téměř všichni, kteří měli možnost se s Xperií Z5 Compact alespoň trochu seznámit, se shodli na tom, že působí trochu jako malý tank. Jedná se o zařízení subtilních rozměrů; o to více je zde znát každý gram, v tomto případě jich je celkem 138. U kdejakého smartphonu bychom nad takovou hodnotou mávli rukou, ovšem ve spojení s rozměry 127 × 65 × 8,9 mm už Z5 Compact zkrátka v ruce ucítíte. Telefon je vzhledem k půdorysným poměrům i docela tlustý a za štíhlý jej rozhodně označit nemůžeme. Alespoň se ale díky tomu drží dobře v ruce a co je hlavní, zbylo místo pro velký akumulátor zajišťující výbornou výdrž.

Přední stranu vyplňuje IPS TFT displej s úhlopříčkou 4,6 palce. V dnešní době je takto malý displej u špičkového telefonu zjevením a tento model od Sony je opravdu unikát. Oproti Xperii Z3 Compact se displej nezvětšil, a je to dobře. Rámečky se opticky zmenšily (alespoň co se týče spodní části pod displejem). Opravdu jde ale jen o šikovný trik, ve své podstatě displej zaplňuje méně přední části, než kterou zaplňoval displej v případě Xperie Z3 Compact. Rozdíl ovšem není nijak markantní (70,6 % vs. 68,9 %), při běžném používání naopak působí novinka „dospělejším“ dojmem. V prostoru nad displejem nalezneme klasicky sluchátko, přední kameru s rozlišením 5 Mpx a také senzory jasu a přiblížení.

Sony Xperia Z5 Compact v černé barvě

Dalším „překvápkem“ je opravdu velmi výrazný plastový rám, který se táhne po celém obvodu zařízení a který vystupuje ještě desetinu milimetru nad okolní povrch. Díky tomu se přední ani zadní skleněná strana nepoškrábe při posouvání například po stole. Plastová konstrukce ale zamrzí, telefon jednoduše nepůsobí v ruce tak hodnotně jako jiné podobně drahé přístroje, což je škoda. Podle slov Sony je ale plastový rám kompromisem za kompaktní rozměry s výbornou výbavou a velkou baterií. V případě kovové konstrukce by jedna z těchto výhod musela ustoupit. Rám je celistvý, bez jakýchkoliv přechodů. Oproti Xperii Z3 Compact tedy Sony zvolilo zcela jinou strategii - tehdy Sony rám spíše zaoblilo, a tím tak opticky zmátlo uživatele, který si mohl myslet, že je model užší. Poznávacím znakem nových Xperií je kromě výrazného rámu také modelové označení XPERIA, které je vyražené na levém boku. Tam pak ještě nalezneme jedinou krytku celého zařízení, pod kterou se ukrývá jak slot pro nanoSIM, tak také slot pro microSDXC kartu.

Sony Xperia Z5 Compact

Krytku jako takovou musíme pochválit. Na svém místě sice drží pevně, avšak při jejím odklopení neklade výraznější odpor. MicroUSB konektor umístěný dole, stejně jako hlasité reproduktory, jsou odhaleny, odpadá tedy otravné snímání krytky před každým nabíjením a za inovaci Sony chválíme. Výrobce i přesto deklaruje odolnost vůči vodě a prachu dle certifikace IP68, avšak zde se hodí upozornit na nové záruční podmínky, které výslovně nabádají k tomu, abyste zařízení nepoužívali ve vodě.

Ovládací prvky nalezneme na pravém boku a zde budeme opět trochu kritičtí. Začneme tlačítkem pro zámek obrazovky, které doznalo zcela nového designového pojetí. Dříve používané vystouplé kruhové tlačítko nahradila podélná a vcelku zapuštěná alternativa, která na první i druhý dojem působí trochu zvláštně.

Jaké to dle vás sluší více?

Proč se Sony rozhodlo pro změnu tlačítka je jasné - nachází se v něm čtečka otisků prstů. Sony ovšem nezvolilo zrovna nejlepší řešení. Tlačítko je vzhledem ke svému tenkému profilu poměrně špatně dostupné, stejně tak i zpětná vazba je oproti předchozím generacím horší. Samozřejmě, vše je o zvyku a i my jsme si během pár dní zvykli, ovšem prvotní setkání trochu zaskočí. To samé platí i o kolébce pro regulaci hlasitosti. To se tentokrát nachází pod odemykacím tlačítkem, navíc je opravdu velmi, ale velmi titěrné. Bez podhmatu si nezeslabíte ani právě probíhající hovor, protože je tlačítko zkrátka příliš nízko pro pohodlné ovládání jednou rukou. Posledním prvkem je dvoupolohová spoušť fotoaparátu, která je opět velmi malá, avšak za to, že zde vůbec je, výrobce rozhodně chválíme. Většina konkurentů totiž tento užitečný prvek zcela ignoruje.

Obě barevné varianty spolu

Přesuneme se na zadní stranu, kde tentokrát budeme víceméně chválit. Skleněný kryt je totiž matný, nově už tedy není lapačem na otisky prstů a díky vyvýšenému rámu dokonce ani vlasových škrábanců, se kterými bojovali především majitelé již zmíněné Xperie Z3 Compact. Sklo je mléčné a má na sobě ještě nepatrnou povrchovou úpravu, díky které telefon neklouže. Celé to zkrátka působí velmi vkusně. Na zadní straně nalezneme kromě čočky fotoaparátu a přisvětlovací LED diody také logo výrobce a označení modelové řady.

Novinka se prodává hned v několika barevných variantách. K nám do redakce se dostala Xperia Z5 Compact v černé (respektive tmavě-šedé) a růžové, dále se prodává také čistě bílá a žlutá, přičemž přední strana je bílá pouze v případě bílé varianty. Ostatní nabídnou tmavý předek, což je podle našeho názoru zvláště v případě žluté tak trochu škoda. Co se týče barev, Sony se nebálo a barvy jsou tak velmi syté, na druhou stranu se nedá říci, že by to bylo na škodu. Stejně jako Xperia Z3 Compact, tak také Xperia Z5 Compact je celoplastová, tedy až na krycí skla. V tomto případě platí, že každá barevná varianta na různé typy lidí působí jinak. Zatímco růžová je v reálu hodně výrazná, je u ní nejvýraznější plastový rám, který nepůsobí příliš hodnotně. Každopádně na sebe ale růžová strhává náležitou pozornost. Černá je v tomto ohledu poněkud fádní, ale daří se jí maskovat plastový rám.

Sony Xperia Z5 Compact

I přes převážně plastovou konstrukci si nová Xperia Compact zachovává špičkové zpracování a lícování. V tomto ohledu tedy bez výhrad. Dojem ze vzhledu je velmi individuální, ovšem z vlastní zkušenosti můžeme říci, že si design postupem času „sedne“ a konkrétně u výraznější barevné varianty (respektive u jiné než je černá) se může i zalíbit. Láska na první pohled to zřejmě nebude, i tak je dobré dát novince šanci projevit se.

Sony Xperia Z5 Compact Sony Xperia Z3 Compact Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9
Rozměry 127 × 65 × 8,9 mm 127 × 65 × 8,6 mm 138,3 × 67,1 × 7,1 mm 142,1 × 70,1 × 7 mm 144,6 × 69,7 × 9,6 mm
Hmotnost 138 g 129 g 143 g 132 g 157 g
Použité materiály plast/sklo plast/sklo hliník/sklo hliník/sklo hliník/sklo
Odolnost ano, IP68 ano, IP68 ne ne ne
Bezdrátové nabíjení ne ne ne ano ne

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu

Displej: nic víc než „dobrý“

Displej zůstal oproti předchozí generaci nezměněn, těšit se tedy můžete na 4,6palcový panel s rozlišením 1 280 × 720 pixelů. Technologie zobrazení je stále TFT IPS (Triluminos), barvy jsou dostatečně živé, na druhou stranu ale v rámci přirozenosti a na „omalovánky“ po vzoru Super AMOLEDu od Samsungu tak můžete rovnou zapomenout. Bohužel ale i na černou, která je zde spíše šedá. Sony Xperia Z5 Compact disponuje také technologií X-Reality Engine, kterou známe již z předchozích modelů Sony a kterou oceníte především při prohlížení snímků v Galerii. K použité technologii se vážou i skvělé pozorovací úhly.

Sony Xperia Z5 Compact Sony Xperia Z3 Compact Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9
Úhlopříčka displeje 4,6 palce 4,6 palce 4,7 palce 5,1 palce 5 palců
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 334 × 750 px 2 560 × 1 440 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 319 ppi 319 ppi 326 ppi 576 ppi 441 ppi

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu

Jemnost displeje je 319 PPI, což je hodnota dostatečná, zobrazení je jemné a nebudete nijak strádat. Na první pohled nejsou jednotlivé pixely viditelné. I tak jde ovšem vidět, jak moc na zákazníky působí marketing. Mnoho lidí v našem okolí namítalo, proč má telefon za 17 500 Kč jen HD displej, když telefony mnohem levnější nabídnou Full HD, ba dokonce i QHD displeje. Méně energeticky náročný displej společně s poměrně velkou baterií ovšem nabídne skvělou výdrž, což nejeden ocení více než přehnanou jemnost, kterou jeho oko i při bližším ohledání jen stěží odhalí.

Sony Xperia Z5 Compact
Displej

Displej samozřejmě kryje oleofobní vrstva, na pokusy typu fólie už Sony naštěstí zanevřelo. Displej se navíc pyšní opravdu skvělým jasem - je tak bez problému čitelný i na přímém slunci. Pochválit musíme i senzor okolního jasu, který funguje za všech okolností perfektně. Pokud byste přeci jenom nebyli s displejem zcela spokojeni, v nastavení naleznete možnost úpravy teploty barev (vyvážení bílé). Displej můžete po vzoru některých smartphonů konkurenčních značek odemknout dvojitým poklepáním; škoda ovšem je, že na rozdíl od konkurence jej nelze stejným způsobem také uzamknout.

Hlavně v nadcházejících zimních měsících oceníte zvýšenou citlivost displeje, díky které můžete povrch displeje ovládat i v rukavicích, případně jiným předmětem. Tento režim snadno aktivujete v nastavení displeje. Dodáme, že displej kryje ochranné tvrzené sklo Gorilla Glass třetí generace, za celou dobu jeho testování se na něm neobjevil byť jen malý škrábanec. Klíčové je však zachování skvělé ergonomie. I uživatelé s menší rukou a prsty nemají problém dosáhnout z jednoho konce displeje na druhý.

Baterie a výdrž: slušné dva dny

Výdrž baterie je u nových smartphonů největším problémem a je jedno, jestli se bavíme o vlajkových lodích anebo o levnějších zařízeních. Takovým standardem se stala jednodenní výdrž. Každodenní nabíjení se tak pro mnoho uživatelů stalo denním chlebem. Nová Xperia Z5 Compact nabídne oproti Xperii Z3 Compact o 100 mAh vyšší kapacitu - ta se tedy ustálila na hodnotě 2 700 mAh. A my prakticky můžeme jen a jen chválit, a to ještě více než v případě předchozí generace.

Sony Xperia Z5 Compact

Novinka bez problémů vydrží i dva dny běžné zátěže, a to telefon rozhodně nemusíte nijak zvláště šetřit (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií). Delší výdrž je už pak pouze výjimečná a musíte se opravdu snažit, a to přímo pomocí spořícího režimu STAMINA. Ten funguje na principu dočasné deaktivace mobilních dat a Wi-Fi při zhasnuté obrazovce, případně potlačení výkonu zařízení (opět samozřejmě za účelem dosažení co nejlepší výdrže).

Sony nabízí i režim Ultra STAMINA, který sice výdrž výrazně prodlouží (a to až několikanásobně), ovšem za cenu dostupnosti jen některých funkcí, jako je například telefonování, SMS zprávy, budík a fotoaparát. Připojení k internetu (jak pomocí Wi-Fi, tak i přes mobilní data) je v režimu Ultra STAMINA potlačeno. I tak jsou ale dva dny bez speciálních režimů nadstandardem, který se vidí málokdy. Co však potěší všechny bez rozdílu je podpora Quick Charge 2.0, kdy se telefon během 30 minut dobije až na 60 %. Bezdrátové nabíjení ale bohužel chybí.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon přehrával za pomocí Wi-Fi streamované video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášena k síti LTE, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video vydrželo běžet celkem 9 hodin a 32 minut, což je nadprůměrný a ze všech dobře vybavených kompaktních smartphonů dokonce nejlepší výsledek. Kupříkladu taková Xperia Z3 Compact vydržela 7 hodin a 55 minut. Potěší také doba nabíjení: na 80 % se Xperia Z5 Compact nabije za 1 hodinu a 34 minut, na 100 % si počkáte o dalších 21 minut déle.

Zvuk: lehký nadprůměr

Ani zvuková stránka telefonu neurazí, spíše naopak. Hlasité stereofonní reproduktory, které se nachází na přední straně zařízení, jsou opravdu hlasité, příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete a není dokonce ani nutné nastavovat hlasitost na maximum. S celkovou kvalitou je to už trochu horší, reproduktory jsou opět naladěny hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Dovolíme si však tvrdit, že oproti Xperii Z3 Compact si novinka polepšila, oproti větší Xperii Z5 však zní o trochu hůře.

Čtečka otisků prstů

Čtečka otisků prstů zažívá u Sony premiéru, a to hned u všech třech vlajkových lodí. Jak už víme, čtečka je umístěna v odemykacím tlačítku na pravém boku a funguje stejně jako například u iPhonu, případně Samsungu. Stačí tedy přiložit prst a je odemčeno. Rozdíl tu ale je. Sony vsadilo na poměrně netypické umístění na pravý bok. Tělo telefonu není natolik tenké, aby se tlačítko nemohlo ještě více roztáhnout, zde ovšem Sony nejspíše vadila estetická stránka. Výsledek je takový, že čtečka funguje opravdu velmi dobře, rozpoznání a odemknutí je otázkou jedné sekundy, ovšem musíte si dát záležet na zaznamenání otisku prstu.

Čtečka otisků prstů

Co tím máme na mysli? Pokud projdete průvodce bez toho, aniž byste se soustředili na uložení i bočních částí prstu, telefon vás při pokusu o odemknutí a trochu posunutém bříšku zkrátka nerozpozná. Tlačítko je opravdu vcelku tenké, a tak je ideální se trefit přímo do jeho středu – v takovém případě chybné nerozpoznání nenastane. Ve všech ostatních případech jde však trochu o ruletu. Někdy se čtečka chytí, někdy naopak vůbec. Funkčnost je celkově dobrá, avšak samotné rozměry a umístění čtečky nepovažujeme za nejvhodnější.

Hardware a výkon: konec kompromisů!

Čeho se u novinky rozhodně nemusíte obávat je výkonnostní složka. Uvnitř zařízení nalezneme druhou generaci osmijádrového procesor Qualcomm Snapdragon 810 s taktem 2, respektive 1,5 GHz na zbylých jádrech. Tomu sekundují 2 GB paměti RAM, kde je po spuštění k dispozici zhruba polovina. Dodáme, že grafický akcelerátor je v tomto případě Adreno 430. Interní paměť nabídne kapacitu 32 GB (pro uživatele je dostupných zhruba 25 GB) a jak již víme, paměťovou microSDXC kartou ji teoreticky lze rozšířit až o další 2 TB. Sony Xperia Z5 Compact disponuje operačním systémem 5.1.1 Lollipop, nad nímž se nese pouze decentní grafická nadstavba. Vše spolu hezky ladí, telefon je svižný a na vaše požadavky reaguje bez prodlev.

Výsledky benchmark testů

Papírově novinka vypadá výborně a praxe potvrzuje, že se nezalekne ani těch nejvýkonnějších zařízení současnosti. Ano, někdo by mohl namítnout, že v rámci roční obměny mohlo Sony dosadit 3 GB paměti RAM, ovšem nabízená hodnota je pro bezproblémový chod i při velmi náročných úkonech dostačující. Co se spouštění různých aplikací týče, novinka je bleskurychlá. Dominuje také v náročných 3D hrách a multitaskingu. Doplníme, že nová generace procesoru Snapdragon 810 nabídne opravdu citelné snížení zahřívání - malá kamna tedy již nečekejte. Ano, novinka se dokáže zapotit, o nic zásadního se ovšem nejedná a jak odhalil náš test, 4K video lze nahrávat více než 30 minut, což bylo u předchozích generací nemyslitelné (telefon z důvodu přehřívání automaticky nahrávání vypnul, aby si procesor stihl „odpočinout“).

Sony Xperia Z5 Compact Sony Xperia Z3 Compact Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S6 edge HTC One M9
Procesor Qualcomm Snapdragon 810 Qualcomm Snapdragon 801 Apple A9 Samsung Exynos 7420 Qualcomm Snapdragon 810
Takt procesoru 4×2 GHz + 4×1,5 GHz 4×2,5 GHz ? 4×2,1 GHz + 4×1,5 GHz 4×2 GHz + 4×1,5 GHz
Paměť RAM 2 GB 2 GB 2 GB 3 GB 3 GB

Kompletní specifikace naleznete v našem katalogu

Uživatelské prostředí: ideál

Sony opět vsadilo na svoji ověřenou jednoduchou a elegantní grafickou nadstavbu, která nezatěžuje hardware a působí účelně a hlavně přehledně. Všechny posuny po displeji jsou plynule animovány. Telefon samotný se za celou dobu testování nijak výrazně nezasekl a ani si nevynutil restart. Bonusem pro majitele smartphonů Xperia jsou již delší dobu témata, která mění celý vzhled prostředí. Jejich počet se od svého počátku razantně zvýšil, v nabídce tak nalezneme zhruba dvacítku témat + 7 předinstalovaných. Nutno však podotknout, že ne všechna dodatečně stažená schémata jsou zdarma a některá bohužel nejsou zrovna levná (okolo 100 Kč). I tak se jedná o příjemný bonus.

Uživatelské prostředí

Jinak je prostředí totožné jako u všech nových Xperií s operačním systémem Android ve verzi 5 Lollipop. Opět tu tak máme povedenou notifikační lištu i nové zobrazení multitaskingové nabídky. V menu aplikací nalezneme klasickou boční lištu, ze které můžete nejenom vyhledávat aplikace, ale také je seskupovat pomocí přednastavených podmínek.

Uživatelské prostředí

Celé prostředí je také decentně zahaleno do barev, například každá položka v menu nastavení má svoji vlastní povedenou ikonu. Zaměříme se také na nápomocné funkce, kterými nadstavba od Sony disponuje. Nabízí se například funkce automatického natočení, kdy zařízení pozná že ležíte - nepřeklopí tedy obraz na šířku. Zajímavá je také možnost automatického pohasínání, kdy Sony znemožní vypnutí displeje do té doby, dokud se na něho díváte. To samozřejmě není novinka, například telefony značky Samsung nebo LG se touto funkcí chlubí již delší dobu, i tak ale potěší.

Uživatelské prostředí

Multimediální funkce: je to přeborník

Základ veškeré zábavy je v podání Sony rozhodně přehrávač hudby s příznačným názvem Hudba. Tato aplikace pro defaultní přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Rozhodně si dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba je v současné době jednou z nejlepších přeinstalovaných aplikací své kategorie. Během poslechu hudby máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér. Potěší také některé „vizualizace“ v doprovodu animovaných různobarevných geometrických tvarů, což ale už dobře známe.

Multimediální funkce

S Xperií se nebudete nudit ani pokud vypnete svojí oblíbenou hudbu nebo video. Alternativní možností pro poslech je FM rádio s funkcí RDS, které funguje až po zapojení sluchátek, jež slouží jako anténa. Zahrát si můžete také kvalitní (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například perfektní Asphalt 8. Telefon má samozřejmě výkonu na rozdávání, proto se ani při hraní opravdu náročné hry nezakucká a se všemi současnými hrami si bez problému poradí. Vše je maximálně plynulé, a to i s maximem detailů. Omezení přináší jenom menší úhlopříčka displeje - občas je zkrátka nějaká hra hůře ovladatelná.

Pro prohlížení vašich fotek a videozáběrů pak poslouží skvělá aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů. Kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní úpravu pořízených snímků. Ty můžete oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na drobná vylepšení fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Fotoaparát: 23 megapixelů

Sony vybavilo zmenšenou vlajkovou loď naprosto stejným snímačem, opět tedy máme tu čest s objektivem G Lens o rozlišení 23 Mpx. Nezapomnělo se samozřejmě ani na přisvětlovací diodu a automatické ostření, nechybí ani softwarová stabilizace obrazu SteadyShot. Optická bohužel chybí. Prostředí fotoaparátu se nezměnilo. Focení, respektive ostření samotné je opět velmi rychlé, sázet tak můžete doslova jeden snímek za druhým. Kromě běžných režimů focení, jako je Super auto (který funguje téměř vždy spolehlivě) a Ručně, jsou k dispozici i další.

Sony Xperia Z5 Compact
Fotoaparát nabídne rozlišení 23 Mpx

Například režim s Obrazovými efekty (jako například náčrt, nostalgie, kaleidoskop a další) a panorama. Zajímavý je také režim Info-eye (v hledáčku upozorní na budovy, které se nachází před vámi, nebo rozpozná víno podle etikety) či Efekt AR (rozšířená realita na displeji vašeho mobilního telefonu). Pokračovat můžeme režimem Sound Photo (fotografie se zvukem), Live on YouTube (online vysílání videí na YouTube), Rozostřené pozadí a Timeshift burst (možnost vybrat nejlepší snímek ze série). Dobře funguje také režim Zepředu, kdy se do fotografované scény přidá i vaše maličkost, kterou sejme přední kamera pro videohovory.

Prostředí aplikace Fotoaparát

V režimu „Ručně“ můžete dále nastavit velikost snímku (23 Mpx, 20 Mpx, 15,5 Mpx, 8 Mpx, 3 Mpx a 2 Mpx), samospoušť (10 nebo 2 sekundy), snímání úsměvu, HDR, ISO a v neposlední řadě také stabilizátor obrazu Steady Shot.

Výsledky by se daly označit jako velice povedené, fotoaparát si dobře poradí i se snímky za zhoršeného osvětlení, stejně jako s protisvětlem. V případě ideálních světelných podmínek jsou snímky velice povedené a rozhodně nadprůměrné. Fotky však bohužel nejsou ostré po celé ploše. Xperia Z5 Compact má problém s levým horním rohem, který je téměř ve všech případech rozmazaný. Pochválit ovšem musíme věrné barevné podání. Makro snímky lze pořizovat již od zhruba osmi centimetrů a opět musíme pochválit rychlé ostření a pořízení snímků, stejně jako zachycení detailů. Suma sumárum, kvalita snímků je velmi dobrá. Sony se však i po několika letech nepodařila symbióza hardwaru a softwaru. Společnost si stále trvá na poměrně výrazném postprocessingu, který kvalitu fotografií mírně degraduje. Nejlepším fotomobilem tak novinka není, avšak snímky jsou bezesporu velmi nadprůměrné.

Co se týče přední kamery, ta nabídne rozlišení 5,1 Mpx a její kvalita je rovněž velmi dobrá, mimo klasických videohovorů tak kameru dozajista můžete využít i pro pořizování selfie snímků.

Videokamera: plnotučné 4K

Sony Xperia Z5 Compact umožní samozřejmě také natáčení MP4 videoklipů, a to až ve 4K rozlišení (tedy 3 840 × 2 160 pixelů) při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita výsledného záznamu je nadprůměrná, potěší plynulost a podání barev, které odpovídají realitě. Radost udělá také již zmíněné rychlé přeostřování. Celkově patří výsledky z videokamery mezi to nejlepší. Samozřejmě nechybí ani možnost nahrávat videa v nižším rozlišení, konkrétně například v QHD nebo Full HD, opět při 30 nebo 60 snímcích za vteřinu. Sony dosadilo také tolik oblíbený slow-motion režim, ten je možný v HD kvalitě při 120 snímcích za sekundu. Pro upřesnění dodáme, že základní video ve Full HD rozlišení při 30 snímcích za vteřinu zabere v paměti při délce 20 sekund zhruba 50 MB. Při natáčení by se však hodila optická stabilizace obrazu, Sony nabízí pouze vlastní režim SteadyShot, který sice funguje dobře, ale ne skvěle.

Sony Xperia Z5 Compact – testovací video, exteriér (2160p)

Navigace: bez ústupků

V Xperii Z5 Compact naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia Z5 Compact pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Co se týče mapových podkladů, předinstalovaná je klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Vyžadují být online, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z offline alternativ.

Navigace

Pokud offline navigaci potřebujete, ale nechcete za ni utrácet peníze, můžeme doporučit aplikaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů celého světa do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zcela zdarma a bez připojení.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: přehledně a kvalitně

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat je můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne spojit v jeden kontakt, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, se volanému přehraje vaše zpráva.

Telefonní funkce

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny - například kolegové, rodina, přátelé - a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem funguje na výbornou.

Organizační funkce: vše tak, jak má být

Od Sony předinstalovaná aplikace Kalendář se nese v klasickém kancelářském stylu. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. U každého dne je navíc tenká linka, podle jejíž zaplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen jeho část. Linka je však poměrně tenká. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Velmi dlouhé chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů) či barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca. milimetr a tlustá až skoro centimetr. Dále jsou tu graficky různorodé šablony pozadí (mřížky a vertikální čáry, u nichž si můžeme zvolit intenzitu zobrazení – zcela průhledná mřížka až velmi výrazná mřížka).

Kdo si chce ušetřit tvorbu uměleckého díla, může rovnou vložit fotografii a tu pak zkrášlit výběrem z několika desítek emotikonů a obrázků. Novinka nás nepřipraví ani o prohlížení kancelářských dokumentů. Práci s dokumenty obstarává už tradičně program OfficeSuite, se kterým můžete dokumenty editovat, vytvářet a samozřejmě také prohlížet. Mezi další organizační funkce můžeme zařadit budík, stopky a minutku, to vše se stejnou funkčností, na kterou jste u Android produktů zvyklí.

Zprávy a email: k celkové spokojenosti

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv vybrat aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud Hangouts využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli i pomocí gmailových účtů. Pro vytváření emailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu zůstalo vše při starém a vše (včetně synchronizace) funguje příkladně.

Gmail, Zprávy, Hangouts

V Xperii Z5 Compact nalezneme standardní předinstalovanou klávesnici od Sony, která za svoji dobu ušla pořádný kus cesty. Je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli, například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů, tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například připnutí speciálních symbolů na hlavní obrazovku. Příjemnou funkcí je také možnost naučit telefon vašemu stylu psaní. Stačí nechat telefon propojit s aplikacemi Zprávy, Facebook a Twitter - telefon pak během pár minut (podle míry využívání dané aplikace) „převezme“ váš styl vyjadřování. Ze zkušenosti můžeme potvrdit, že je tato možnost velice spolehlivá. Pokud by ovšem telefon stále ignoroval některé vaše často používané výrazy, můžete je manuálně přidat do uživatelského slovníku.

Konektivita: plná polní

Datová nabídka se nijak neliší od dnešní špičky. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Xperia Z5 Compact přidává i technologie HSPA+ (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nezapomnělo se ani na LTE Cat 6 s maximální přenosovou rychlostí 300 Mb/s, navíc s podporou všech tuzemských pásem. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/ac) a Bluetooth ve verzi 4.1 (A2DP, LE). Komunikace s dalšími zařízeními může probíhat přes NFC, díky kterému lze rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory přiložením zdrojového a cílového zařízení k sobě a v neposlední řadě také platit za nákupy. Infraport pro ovládání domácí AV techniky bohužel chybí.

Internetový prohlížeč Google Chrome

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome. Starý Android prohlížeč v telefonu už nehledejte, ale není důvod k panice. Chrome je známý svojí perfektní synchronizací a nejinak je tomu i v tomto případě. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování je vždy dílem okamžiku.

Závěrečné hodnocení: opět unikátní

Xperia Z5 Compact se automaticky zařadila mezi zařízení, která jsou už prakticky na vymření. Nekompromisní výbava v malém těle je bohužel něco, s čím se setkáváme (a setkávat budeme) stále méně často. O to více potěší, že Xperia Z5 Compact je opravdu nekompromisní.

Sony Xperia Z5 Compact

Potěší samotná konstrukce, která si zachovala svoje voděodolné a prachuvzdorné vlastnosti. Také displej, ač je beze změny, stále patří mezi ty kvalitní. To nejdůležitější se však odehrálo uvnitř, kde Sony nasadilo špičkový osmijádrový procesor Snapdragon 810 a výkonný fotoaparát s rozlišením 23 Mpx se super rychlým ostřením. Samozřejmě nesmíme opomenout ani úplnou nabídku konektivity, tedy až na infraport. Čtečka otisků prstů funguje dobře, je ovšem nutné dbát na přesné uložení vašeho otisku. Stejně tak musíme pochválit i velmi slušnou výdrž baterie.

Pokud jde o nedostatky, zmíníme možná trochu buclatý design, použití plastových materiálů a nepotěšilo nás ani rozmístění ovládacích prvků na pravém boku zařízení. Samozřejmě hlavním strašákem je aktuálně cena, kdy novinka stojí okolo 17 500 Kč. Zkrátka, za nekompromisní vnitřnosti je třeba si připlatit. Sony v tomto ohledu tedy víceméně cenu nepřestřelilo, zvláště když si uvědomíme, že Xperia Z5 Compact je opravdovou raritou.

Konkurence

Sony Xperia Z3 Compact

Mezi konkurenci samozřejmě musíme zařadit také předchozí generaci, Xperii Z3 Compact. I ta nabídne 4,6palcový HD displej, procesor je v tomto případě Snapdragon 801. Interní paměť nabídne kapacitu 16 GB a fotoaparát má rozlišení 20,7 Mpx. Cena je aktuálně na hranici 11 000 Kč a pokud nepotřebujete čtečku otisků prstů, může vám skvěle posloužit místo dnes recenzované Xperie Z5 Compact.

TIP: Recenze Sony Xperia Z3 Compact: vybroušeno k dokonalosti

Sony Xperia Z3 Compact

Apple iPhone 6s

Zaujmout rovněž může Apple iPhone 6s, který za cenu zhruba 21 000 Kč nabídne procesor Apple A9, fotoaparát s rozlišením 12 Mpx nebo inovovaný displej s vrstvou 3D Touch, která umožní rychlejší ovládání některých nabídek. Tělo iPhonu je celokovové, rozměry a hmotnost jsou nepatrně větší.

TIP: Recenze Apple iPhone 6s – Nový a ještě lepší

Samsung Galaxy S6 edge

Samsung Galaxy S6 edge nabídne za cenu okolo 19 000 Kč špičkový 5,1palcový QHD Super AMOLED displej, osmijádrový procesor Exynos nebo 16Mpx fotoaparát. Nechybí samozřejmě ani senzor tepové frekvence, podpora LTE a NFC.

TIP: Recenze Samsung Galaxy S6 (edge) – Počátek nové éry

HTC One M9

HTC One M9 nabídne za 17 000 Kč osmijádrový procesor Snapdragon 810, špičkový 5palcový Full HD displej a také 20Mpx fotoaparát. Potěší kompletně kovová konstrukce a dvojice stereo reproduktorů se zvukovým efektem Boom Sound.

TIP: Recenze HTC One M9 – špičková výbava v luxusním balení

Nokia Lumia 930

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Lumia 930 za zhruba 10 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový Full HD AMOLED displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 a také 20Mpx fotoaparát.

TIP: Recenze Nokia Lumia 930 – Ten nejlepší Windows Phone

Nokia Lumia 930
sony-xperia-z5-compact
Klady
  • odolná konstrukce dle certifikace IP68
  • příjemné rozměry a snesitelná hmotnost
  • slot pro paměťové karty microSD
  • osmijádrový procesor Snapdragon 810
  • kvalita obou fotoaparátů
  • možnost nahrávání až 4K videoklipů
  • povedený displej, celková ergonomie
  • dlouhá výdrž baterie
Zápory
  • nevyměnitelná baterie
  • vysoká cena
  • pouze plastové materiály
  • nejasný výsledek reklamace utopeného zařízení
Diskuze ke článku
Pesedm
Za plast a rozmazaný roh na fotografiích trochu moc peněz :)
asd
Velice povedený fotoaparát? Nevidět nadpis článku tak si myslím že je to nějaká Čína za třetinovou cenu..
readytogo
Opravte si v tabulke na strane 3 udaj o ramke na iPhone 6s. Mate tam otaznik, namiesto 2 GB.
Dunco
Paměť se dá rozšířit pokuď se nepletu o 200GB. Ty 2TB bude zřejmě nesmysl.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze