Sony Xperia Z3 Tablet Compact
recenze

Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Nekompromisní žiletka
56

Sony přichází na český trh s opravdu ostrou žiletkou. Tentokrát se zaměřuje na zákazníky vyhledávající kompaktní tablet s 8palcovou úhlopříčkou, celkově skvělými rozměry a především nekompromisním výkonem. Jak Sony Xperia Z3 Tablet Compact dopadl v našem testu? Už ale nyní prozradíme, že Sony útočí na mety nejvyšší.

Populární úhlopříčka 8palců s FullHD displejem, Snapdragon 801, 3 GB RAM, certifikace IP65/68, šířka 6,4 mm. To je jen výčet několika specifikací, který nám říká, s kým máme tu čest. Dnes zrecenzujeme jeden z nejlepších 8palcových tabletů, který si můžete koupit a opravdu vážného konkurenta malého iPadu od Applu. Má vůbec nějaké chyby?

Sony Xperia Z3 Tablet Compact – videopohled

Technické parametry Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce213 × 123,6 × 6,4 mm, 270 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 8" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8,1 Mpx (3 264 × 1 836), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC, CPU: 4×2,5 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2014, 10 490 Kč

Obsah balení

  • Sony Xperia Z3 Tablet Compact
  • nabíjecí adaptér
  • USB-microUSB kabel
  • stručný návod

Design a konstrukce: voděodolná žiletka

Pokud již nejste majiteli těch nejtenčích zařízení, Sony Xperia Z3 Tablet Compact na vás zapůsobí svoji tenkostí. Pouhých 6,4 mm se řadí mezi to nejlepší. Tablet ovšem zaujme komplexně. Není sice zhotoven z exkluzivních materiálů, ale celkově působí elegantně. Nenajdete na něm žádný lesklý plast, ale pouze pogumovaný povrch, díky kterému se tablet skvěle drží.

Díky rozměrům 213 × 123,6 × 6,4 mm je možné Xperii Z3 Tablet Compact uchopit pohodlně i jednou rukou. Pocit z tabletu je velmi jistý a i přes tenkost se nikde nic nekroutí. Sony se totiž spoléhá na pevný kovový rám. Celková hmotnost se dostala na 270 gramů, což je rozhodně špičková hodnota. Proti podobně velkému iPadu mini 3 je tablet lehčí o více než 60 gramů

Přední strana mimo samotného 8palcového FullHD displeje nabídne sympaticky široké rámečky, díky kterým se tablet dobře drží, ale nejsou natolik tlusté, abyste ho nemohli obejmout jednou rukou. Těšit se můžete také na nastavitelnou LED diodu, senzor okolního světla a 2,2Mpx fotoaparát. Pod i nad displejem se navíc nacházejí kvalitní stereoreproduktory.

Zadní strana je z pogumovaného plastu. Bohužel i na tomto materiálu zůstávají otisky prstů a špatně se čistí, je to ale lepší volba než lesklý plast. Tablet je celkově velmi pevný, nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Zadní strana mimo nápisu výrobce, modelu a NFC technologie nabídne 8,1Mpx fotoaparát, bohužel, jak je u většiny tabletů zvykem, bez přisvícení.

Tenké boky přístroje disponují vpravo tlačítky pro zapnutí/vypnutí a poměrně tuhým ovládáním hlasitosti. Na stejné hraně je také 3,5mm Jack. Další sloty jsou kvůli prachu a voděodolnosti zakrytované. Jedná se o microUSB na spodní straně a slot pro microSD kartu, případně pro nanoSIM. Na levém boku máme také konektor k připojení doku.

Tablet disponuje certifikací IP65/68. Nezalekne se tedy prašného prostředí a dokonce ani vody. Sony Xperia Z3 Tablet Compact zvládne pobyt až 30 minut v maximální hloubce 1,5 metru, bez obav si ho tak můžete vzít třeba do vany, na pláž nebo k bazénu, což je velmi praktické a hlavně návykové.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact vypadá elegantně, pohodlně se drží a nevadí ji ani drsnější prostředí. Za kvalitu konstrukce a celkové zpracování od nás dostává Sony maximální hodnocení.

Displej: poctivé FullHD

A pozitivně pokračujeme i dále. 8palcový FullHD displej technologie TFT IPS (Triluminos) o rozlišení 1 920 × 1 200 pixelů se postará o maximální zážitek. Jemnost 283 bodů na palec sice nepatří k těm úplně nejvyšším a například Apple nebo Samsung jsou na tom lépe, stále jde ale o dostatečně jemné zobrazení a Sony to dohání jinde. Spolehnout se můžete především na skvělé podání barev, maximální pozorovací úhly a vysoce nadprůměrnou čitelnost na přímém slunci.

U displeje potěší také možnost ovládání v rukavicích nebo probuzení dvojitým poklepáním. Tyto funkce je ale nutné nejprve aktivovat v nastavení. K maximálnímu zážitku z obrazu je zde také čidlo pro regulaci jasu a vedle něj nám nechybí ani stavová LED dioda, kterou lze také blíže modifikovat v nastavení.

Zvuk: Face to Face

Reproduktory se nacházejí na přední straně a to nad a pod displejem. Jejich zvuk je rozhodně nadprůměrný. Vysoká hlasitost, náznak basů a skvělé nasměrování k uživateli prostě nemají chybu. Sony reproduktory zkonstruovalo skutečně chytře. Pokud hrajete hry, v landscape módu, tak zvuk proudí přímo k vám. Vaše ruce jej navíc usměrní a minimalizují ztráty, zároveň nedochází k utlumení při položení na stů. Sony Xperia Z3 Tablet Compact je zvukem tak trochu jako HTC One (M8) mezi tablety, i když basově je na tom stále HTC lépe.

Při nahrávání zvuku navíc redukuje okolní hluk a zvuk je čistší. To oceníte především při poslechu do sluchátek, kde kvalitě také nemáme co vytknout.

Baterie a výdrž: když to nejde

O co nejdelší výdrž se stará baterie o kapacitě 4 500 mAh. Do tak tenkého těla se bohužel více nevešlo a nabízí se otázka, zda to bude stačit. Ostatně to jsme se pokusili zjistit i v našem testu, který jsme bohužel nedokázali nikdy zcela dokončit, kvůli všeobecným problémů se streamovaným videem, o kterých píšeme dále, se test ke konci vždy vypnul. I tak jsme ale získali po dopočítání slušný obraz toho, kolik toho tablet vydrží. S 50% jasem a 50% zvukem do sluchátek, za potlačených aktualizacích by Sony Xperia Z3 Tablet Compact vydržela celkem 8 hodin a 40 minut. To je téměř o hodinu a půl méně, než Apple iPad mini 2. S jistotou můžeme říci, jak dlouho se Sony Xperia Z3 Tablet Compact nabijí. Z 0 na 80 procent potřebuje 3 hodiny a 4 minuty a na 100 procent si ještě dlouhou hodinu a půl počkáte a to je opravdu dlouho.

Výdrž baterie je subjektivně zcela dostačující. Tablet zvládl i více než jeden pracovní den, dva jsou ale příliš. Výdrž baterie lze značně prodloužit i režimem Stamina, který dokáže ušetřit maximum energie. Pokud vypnete displej, aplikace a funkce se vypnou. V nastavení lze pro jednotlivé aplikace zvolit výjimku. Tímto přístupem dokážete výdrž značně prodloužit, bez problémů až na dvojnásobek. Po rozsvícení displeje samozřejmě všechny aplikace pokračují tam, kde skončily.

Hardware a výkon: bez kompromisů

V 6,4 mm tenkém těle tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz. K dispozici máme 3 GB RAM, kde po spuštění zůstane 1,7 GB. O maximální grafický zážitek se stará Adreno 330. Výkon je vskutku skvostný a nelze si na něj stěžovat. V tabletu je to vidět, všechny příkazy jsou plněny okamžitě. Po prvním spuštění nám u 16GB varianty zůstalo 9,4 GB volného prostoru. K rozšíření můžete využít microSD kartu a to až do kapacity 128 GB. Další možností je OTG, přes které lze připojit i Flash disk, my jsme vyzkoušeli až 32GB. Na microSD kartu si nainstalujete například i hry, které jsou zcela plynulé. Asphalt 8, Dead Trigger 2 nebo FIFA 15, vše je maximálně rychlé. Výkon, kterého je zde na rozdávání, upevňuje kvalitní displej a zvuk. Herní zážitek je tak na vysoké úrovni. Posunout jej můžete ještě o úroveň výše s ovladačem DUALSHOCK4 a funkcí PS4 Remote Play. V tomto případě připojíte ovladač přes dokovací konektory a přes domácí Wi-Fi máte přístup ke své PS4 konzoli.

Výkon jsme otestovali i v benchmarcích, které nám potvrdily již výše zmíněné. V AnTuTu jsme dosáhli na 41 801 bodů a tento výsledek se řadí mezi ty nejlepší vůbec. NenaMark 2 ocenil Sony Xperii Z3 Tablet Compact 58 snímky za vteřinu. Quadrant Standard Edition přidělil slušných 19 756 bodů. V benchmarcích jsme pokračovali i do 3D Mark, kde jsme získali v Ice Storm Unlimited 17 865 bodů. Poslední je Velamo s výsledkem z Browseru 2 906, Multicore 1 824 a 1 561 z Metalu. U benchmarků se tak spíše zapotily samotné benchmarky, než Xperia Z3 Tablet Compact.

Operační systém a uživatelské prostředí: nadstavba Sony

Uvnitř se nachází Android ve verzi 4.4.4 KitKat. Samotné upravené prostředí od Sony je příjemné, ale především rychlé a plynulé. Z horní části displeje je možné stáhnout pouze jednu lištu. V jejím horním poli se můžete přepnout do rychlého nastavení, kde lze zapnout/vypnout Wi-Fi, Bluetooth, jas nebo úsporný režim Stamina. Rychle se můžete dostat i do nastavení pro detailní modifikaci. V nastavení si například aktivujete možnost ovládání Xperia Z3 Tabletu Compact v rukavicích nebo probuzení po dvojitém poklepání na displej.

Sony do systému přeinstalovalo užitečné aplikace i hry. V běžném provozu určitě využijete FM rádio, Movie Creator, Office Suite, Antivirus, Zálohu, Lifelog monitorující denní aktivitu nebo náčrt pro kreativní zásah do fotografií, případně výkresu.

Po stisku softwarového tlačítka pro multitasking si můžete aktivovat hned několik miniaplikací. V základu máte na výběr z internetového prohlížeče Chrome, časovače, kalkulačky a nástroje k zachycení obrazovky. Miniaplikace lze rozšířit o kalendář a Gmail.

V samotném menu je navíc ještě nabídka vyvolaná tažením z levé časti tabletu. Seřadit si zde můžete aplikace abecedně, případně si je vyhledáte, odinstalujete, nainstalujete.

Fotoaparát: zábava především

8,1Mpx zadní fotoaparát je zde spíše pro zábavu. Výsledek sice není špatný, ale rozhodně by mohl být lepší. Nejen v horších světelných podmínkách se setkáme se šumem. K večeru a v noci by se rozhodně hodilo přisvícení, které nám zde zcela chybí. Fotoaparát by mohl být kvalitnější, ale na sociální sítě, případně k uchování vzpomínek, plně dostačuje. Posuďte sami.

Zadní fotoaparát je zde spíše pro zábavu, o tom svědčí i Efekty AR, které vám do fotoaparátu zakomponují vybrané prvky. Zvolit můžete režim pohádky, potápění, dinosaurů a oslavy. Efekt AR funguje na předním i zadním fotoaparátu, navíc vydává i zvuky.

Přední fotoaparát nabídne rozlišení 2,2 Mpx. K videohovorům je naprosto dostačující. Spokojeni s ním budete i v interiérových podmínkách s horším světlem. Samotné prostředí fotoaparátu je bohaté. Mimo klasické nabídky, kdy si volíte poměr stran, kvalitu fotografií a podobně, zde máme hned několik režimů. V základu je zvoleno Super Auto, kdy se o nic nestaráte a pouze fotíte. Zvolit můžete i manuální režim, panorama, pohled na jednu věc z více úhlů a mnohé další. V tomto nastavení naleznete i zmíněné AR efekty.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact zvládne natáčet i video a to ve FullHD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Kvalita opět odpovídá tabletu, výsledek je použitelný a lze se s ním prezentovat například na YouTube, ale k zachycení celoživotního zážitku bych jej nezvolil.

Multimédia: Xperia bez kompromisů

Zařízení od Sony jsou často perfektně multimediálně vybavená. V případě modelu Xperie Z3 Tablet Compact máte skutečně vše, nač si vzpomenete. Klasickou Galerii nahradila aplikace Album, nechybí zde ani hudební Walkman, videopřehrávač a FM rádio s RDS.

Sony do Alba již připravilo některé fotky, na kterých maximálně vyzdvihne kvality a celkové zobrazovací schopnosti. Fotky vypadají skutečně velmi dobře, nutno podotknout, že jsou výrazně upravené. Album nabídne i jednoduchou, ale hezkou prezentaci. Fotografie lze třídit pomocí několika kritérií, například podle GPS lokace pořízení.

Jednoduchá je i aplikace Walkman. Přehrávač hudby s ekvalizérem je přehledný a graficky dobře zvládnutý. Jak již ze sekce baterie a výdrž víte, jediný problém je s přehráváním videa a to nejenom s FullHD rozlišením. Především u delších streamovaných videí docházelo k samovolnému ukončení internetového prohlížeče a to nejenom Chrome od Googlu. Problém s videi zaznamenáte u YouTube i dalších videí vloženými na stránkách. Toto by mělo Sony v updatu adresovat. Pokud videa spouštíte skrze aplikace, je vše v pořádku.

Organizační funkce: upravený standard

V Sony Xperii Z3 Tablet Compact je Android a máme zde tedy klasické aplikace typu E-mail, Gmail, Google+, Kalendář a další. Kalendář je mírně vylepšen a naleznete v něm i předpověď počasí na 5 dní dopředu. Celkově je přehledný, jednoduchý a funkční.

V tabletu lze využít i Social Live. Mimo přímého sdílení na Facebook si zde sloučíte samotný Facebook, YouTube a Twitter do jedné aplikace. Nechybí nám například ani typická aplikace Hangout.

E-Mail: klasika nezklame

K emailové komunikaci lze využít klasickou dvojici, tedy Gmail a E-mail. Obě aplikace jsou přehledné a známe je z jiných Android zařízení. Gmail je navíc nově určen i pro jiné schránky, než provozuje sám Google. Ostatně to již delší dobu zvládá aplikace E-mail.

K napsání emailu je plně dostačující softwarová klávesnice. Tu si lze navíc přizpůsobit, nastavit si tak můžete dlouhé podržení klávesnice, tlačítko pro diktování, smajlíky nebo psaní tažením.

Nejen k otevírání příloh mailů zde máme kancelářský balíček OfficeSuite 8, který si poradí s dokumenty MS Ofice. Dokumenty lze navíc i vytvářet a editovat.

GPS: Google Mapy

Sony Xperia Z3 Tablet Compact překvapila fixací polohy a to i bez Wi-Fi. S A-GPS a GLONASS se rozhodně nikde neztratíte, tablet vás vždy rychle lokalizuje a přesně navede.

Mapy od Googlu zřejmě netřeba dlouze představovat. Tuto aplikaci má i Sony Xperia Z3 Tablet Compact, ostatně stejně jako ostatní Androidy. Google Maps však potřebují internetové připojení, využít lze načtení omezené oblasti do mezipaměti, případně stažení vybrané oblasti předem. U plnohodnotné navigace s hlasem se již bez internetu neobejdete. Řešením je zakoupení off-line hlasové navigace z obchodu Google Play.

Datové funkce a konektivita: téměř vše

K přístupu na internet lze využít předinstalovaného prohlížeče Google Chrome. Pokud tento internetový prohlížeč využíváte i na počítači, určitě vás potěší synchronizace záložek. Chrome má rozhodně svoje kvality, ale není v něm Flash přehrávač. Mimo reklam se vám tak nemusí zobrazit i vámi požadovaná aplikace, například online hra. Chrome si můžete aktivovat i jako miniaplikaci. Můžete tak surfovat i během videohovoru bez nutnosti vypnutí kamery.

Z konektivity vám nebude chybět rychlá Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 nebo NFC. Všechna komunikace probíhala dle očekávání. Wi-Fi příjem je průměrný a stabilní, komunikace s Bluetooth také bezproblémová a NFC také fungovalo, jak má. Pokud by vám na cestách chybělo internetové připojení, lze si připlatit 3 500 Kč za LTE variantu. Ta navíc podporuje i telefonní funkce.

Závěr: téměř bez chyby

Je jasné, že Sony představilo jeden z nejlepších 8palcových tabletů, který lze na trhu sehnat. Ovšem vyplatí se do něj investovat?

Již od prvního pohledu vás zaujme 6,4 mm tenké tělo. Celkové rozměry i design jsou na vysoké úrovni. Tablet se dobře drží, skvěle vypadá a odolá i vodě a to až po dobu 30 minut v 1,5 metru hloubky. Zklamáni nebudete ani hardwarem, někdo by možná požadoval vyšší rozlišení displeje a hodnotu ppi nad 300, ale FullHD displej je plně dostačující. Sony navíc zvolilo velmi kvalitní panel se skvělými pozorovacími úhly i čitelností na slunci. Nadšeni budete i ze zvukového výstupu a celkové svižnosti tabletu. Snapdragon 801 se prostě nezapře.

Ani Sony Xperia Z3 Tablet Compact není úplně bez chyby. Nejvíce nám vadily problémy se streamovaným videem. U high-endu bychom čekali i lepší fotoaparát, ale především přisvícení. V takto kompaktním těle by se přisvícení hodilo i jako svítilna.

Sony Xperia Z3 Tablet Compact přichází na český trh s cenou 10 490 Kč za základní 16GB Wi-Fi verzi. 16GB LTE model vás vyjde na 13 990 Kč. Ceny jsou tak téměř shodné jako v případě největšího konkurenta, Apple iPadu mini 3, kterému je Sony více než vyrovnaným konkurentem a chcete-li svižný, hezký a po všech stránkách kvalitní tablet s Androidem s osmi palci, měli byste o Sony vážně uvažovat, skutečně se totiž povedl.

Konkurence

Apple iPad mini 3 by se měl mít na pozoru. Xperia Z3 Tablet Compact je tenčí a lehčí. Navíc nabídne voděodolnost a velmi slušný hardware, přidá i NFC. Apple iPad mini 3 ale vrátí úder celkovou plynulostí systému, kde lze video streamovat bez zaváhání, a lepší jemností displeje.

Apple iPad mini 3

Konkurenční Samsung nabízí Galaxy Tab S 8.4. I v tomto případě se setkáme se špičkovým displejem i výkonem. Displej je dokonce ještě jemnější, než v případě Xperia Z3 Tabletu. Sony ovšem nabídne plynulejší prostředí, NFC a certifikaci IP65/68.

Z herního světa zde máme také NVIDIA SHIELD Tablet. Levnější osmipalcový tablet s FullHD displejem rozhodně nelze přehlížet. Zamrzet mohou výrazně větší rozměry a hmotnost.

Z řad Androidu může konkurovat Huawei MediaPad X1. Jeho hlavní předností jsou telefonní funkce. Pokud si s tabletem chcete i zavolat, tento model nemá konkurenci. Přečíst si o něm můžete i v naší recenzi.

Konkurenci najdeme i u Windows tabletů. Například nedávno testovaný Lenovo ThinkPad 8 s FullHD displejem a Windows 8.1 by některé příznivce Windows mohlo zaujmout. Celkově je ovšem mnohem pomalejší a především těžší a celkově větší.

sony-xperia-z3-tablet-compact
Klady
  • elegantní design
  • dobrý zvuk
  • kvalitní FullHD displej
  • cerifikace IP65/68 - voděodolnost
  • nekompromisní výkon
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • fotoaparát bez přisvětlení
  • kvalita fotoaparátu
  • problémy s online videem
Diskuze ke článku
JaroB
Zaujímave, že ako aj na GSMArene aj na Phonearene Xperia Tablet drtí vo výdrži na baterku konkurenciu o hodiny ...iba tu nie ... ako je to možné?

http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z3_tablet_compact-review-1152p3.php
http://www.phonearena.com/reviews/Sony-Xperia-Z3-Tablet-Compact-Review_id3843/page/4

Skvelá práca SONY
Daniel Pribis
Daniel Pribis
Tuto skvelou masinku vlastnim jiz tyden (dlouho jsem se rozhodoval mezi Tab S 8.4 a nVidia) v cerne LTE verzi. Jsem u vas zvyknuty na trochu podrobnejsi recenze a par veci mi zde vadi/ chybi:
- Mrknete do zaporu, jakoby jste za kazdou cenu hledali dalsi negativum (kterych je pramalo), o kvalite fotaku se zminujete ve dvou bodech, pricemz je to jeden
- Nemohu souhlasit (aspon u meho kusu) s problemy pri streamovani videa. Ani na jinych diskuzich jsem o tom zatim nic neslysel, tady to zminujete jako vseobecny problem, ktery by melo Sony odstranit. To od vas neni moc objektivni...!
- Pokud jiz zminujete LTE verzi, za kterou se samozrejme priplaci, ignorujete zde uplne fakt, ze prave tato umoznuje temer plnohodnotnou moznost volani vcetne vsech telefonnich funkci. Treba pro mne to byl jasny duvod necekat na nastupce Z Ultra (ktery se asi nikdy neobjevi) a vybrat prave tento model. HMP X1 zde pritom zminujete a poznamku o telefonovani mate.
Jarek
To nej co můžete mít. Pro mě jasná volba. Díky za recenzi. ☺
Frank
Pane redaktore, a co výborný tablet Lenovo IdeaTab S8 za 5000kč, verze s LTE za cca 7000kč - to není konkurent??

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze