Sony Xperia Z1
recenze

Sony Xperia Z1

Honami aneb vybroušená elegance

Kdo o Z1 uslyší poprvé řekne si, že to je dokonalé zařízení, jehož tabulka technických parametrů se hemží superlativy a lákadlem má být také špičkový fotoaparát. Elegantní vzhled je navíc podpořený ušlechtilými materiály v čele s kovovým rámem a voděodolností, nechybí ani silná baterie. Je to ideální vlajková loď bez kompromisů? Nebo to někde zaskřípe? To odhalí naše recenze.

Kdo o Z1 uslyší poprvé, řekne si, že to je dokonalé zařízení, jehož tabulka technických parametrů se hemží superlativy a lákadlem má být také špičkový fotoaparát. Elegantní vzhled je navíc podpořený ušlechtilými materiály v čele s kovovým rámem, voděodolností a dokonce nechybí ani silná baterie. Máme před sebou skutečně ideální vlajkovou loď bez kompromisů? Nebo to někde zaskřípe? To odhalí naše recenze.

Sony nechtělo experimentovat a na scénu pouze po půl roce vypustilo vylepšené Zetko, které parametrově odstraňuje všechny neduhy předchozího modelu a dosavadní funkce vylepšuje skoro k dokonalosti. Výrobce využil i zavedeného označení a novinku pojmenoval jednoduše Xperia Z1. Podstatně se zvýšila výkonnost přístroje, Sony použilo ve fotoaparátu ty nejlepší technologie z profesionálních fotoaparátů, z televizorů pak použilo nejlepší obrazové technologie. Zvolilo mnohem silnější baterii, hodnotnější materiály a vše zabalilo do odolného kabátku. Máme tady zařízení snů?

Sony Xperia Z1 - oficiální fotografie

Rozdíly oproti Xperii Z

  • větší rozměry a hmotnost
  • nové technologie X-Reality a Triluminos vylepšující displej
  • špičkový světelný objektiv GLens s clonovým číslem f/2.0
  • Obrazový procesor Bionz
  • 1/2,3“ senzor s rozlišením 20,7 megapixelů
  • SteadyShot softwarová stabilizace pro videa
  • Clear Zoom (3x bezztrátový zoom)
  • podstatně větší kapacita baterie 3000 mAh
  • 2,2 GHz Snapdragon 800
  • použití jiných materiálů - hliníkový rám
  • silnější notifikační LED dioda
  • špičková špuntová sluchátka MH1C v balení

Sony Xperia Z1 – videopohled

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér 1,2A
  • datový kabel
  • špuntová sluchátka MH1C
Za tu cenu by prodejní balení mohlo být bohatší, ale vše kompenzují špičková sluchátka MH1C

Technické parametry Sony Xperia Z1

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 74 × 8,5 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013,

Design a konstrukce: vybroušená dokonalost

Xperia Z1 přebírá z předešlého Zetka elegantní hranatý vzhled a povyšuje jej ještě na lepší úroveň. Už předchůdce platil za velmi elegantní přístroj a Sony tak mělo na čem stavět. Xperia Z1 srší elegancí, technicistním stylem a pokud je povrch vyleštěn, působí až luxusně. Mezi na první pohled viditelné změny patří obměna materiálů, větší rozměry 144 × 74 × 8,5 milimetrů i vyšší hmotnost 170 gramů. Zařízení je tedy poměrně velké a hlavně těžké, z vlajkových lodí ostatně nejtěžší. Ale zaoblené hrany zlepšují celkovou ergonomii přístroje a ve finále se Xperia Z1 drží v ruce příjemněji než předchůdce. Pro menší ruce přesto Xperia Z1 vhodná není.

Rozměry Hmotnost Úhlopříčka displeje Kapacita baterie
HTC One 137,4 × 68,2 × 9,3 mm 143 gramů 4,7 palce 2 300 mAh
LG Optimus G2 138,5 × 70,9 × 8,9 mm 143 gramů 5,2 palce 3 000 mAh
Samsung Galaxy S4 136,6 × 69,8 × 7,9 mm 130 gramů 5 palců 2 600 mAh
Huawei Ascend D2 140 × 71 × 9,9 mm 170 gramů 5 palců 3 000 mAh
Sony Xperia Z 139 × 71 × 7,9 mm 146 gramů 5 palců 2 330 mAh
Sony Xperia Z1 144 × 74 × 8,5 mm 170 gramů 5 palců 3 000 mAh

Základem celé konstrukce je kvalitní hliníková kostra, do které jsou poté zakomponovány další prvky telefonu. Na bocích pak dochází ke kombinování černé (nebo bílé či fialové, dle zvolené barevné varianty) a stříbrné, vzhled není oproti Xperii Z tak monotónní. Použité kovové materiály jsou prvotřídní. Nikde nenajdeme žádné slabé místo, nic se neprohýbá ani nepovrzává. Jsem rád, že výrobce neupustil ani od zvýšené odolnosti, která je jednou z nejvíce ceněnou vlastností současné Xperie Z. Sony navíc vše ještě vylepšilo. Vzhledem ke stupni krytí IP55/58 by tak zařízení mělo bez úhony přežít v hloubce jednoho a půl metru po dobu třicet minut. Provedení krytek je technicky identické jako u Xperie Z, změnil se pouze jejich vzhled. Jsou totiž elegantnější. V diskuzích u Zetka jsem také četl názory, že po čase "zpuchří" a mají tendence se samy otevírat. Nic takového zatím u novinky nepozoruji, ale na jakékoliv verdikty je brzy, to odhalí až dlouhodobé používání.,

Zařízení je poměrně velké a těžké. Ale zaoblené hrany zlepšují celkovou ergonomii přístroje. Pro menší ruce přesto Xperia Z1 vhodná není.

Sony opět vsadilo na elegantní zadní stranu, která je vyrobena ze skla. Je to sice elegantní pojetí, ale ne již tolik praktické, a to hned z několika pohledů. Na zadní straně je z výroby aplikována ochranná fólie. Pokud budete majiteli černé varianty, můžete si zahrát na kriminalisty, jakmile totiž vaše zařízení někomu půjčíte, v krátkém čase si ihned všimnete výrazných otisků prstů. Na usvědčení vraha tak bude Xperia Z1 výborným předmětem, pro praktické používání to ale zas takové terno není. Inu, za styl se platí, zde v podobě daně zahrnující neustálé leštění.

Z1 je skutečně elegantní a dobře vypadající zařízení.

Dalším důvodem nepraktičnosti takového řešení je samotné sklo. Počítejte s tím, že pokud dojde k pádu zařízení, hrozí prasknutí skla a oprava není levnou záležitostí. Přední strana je z výroby taktéž chráněna ochrannou fólií. Co se mi příliš nelíbilo, je menší odolnost skla vůči tlaku. Stačilo na bocích displeje jemně přitlačit a začaly se objevovat mapy a artefakty, které mi připomínaly hodinu zeměpisu a poznávání jednotlivých zemí a jejich rozloh.

Hliníková celistvá konstrukce je pevná jako skála. Neprohýbá se a můžete se snažit, jak chcete.

Přední strana doznala spíše menších změn. Notifikační LED dioda u předchůdce schytala kritiku za svůj slabý výkon. Diodu nově najdeme ve sluchátku, kde je sice trochu utopená, ale její výkon je o poznání lepší a už ji nepřehlédnete. Dioda může poblikávat v mnoha barvách (zelená, modrá, červená) a její poblikávání značí přijetí události a nabíjení .

Záda jsou opět skleněná, dobře to vypadá, ale běda jak vám zařízení upadne.

Kapacitní tlačítka pod displejem opět chybí, jejich úlohu zastávají virtuální klávesy, které jsou součástí dotykového displeje. Absence samostatných kláves by měla přinést menší rozměry, ale není tomu tak, pod displejem tak máme zcela prázdné místo. Novinkou je tentokrát odhalený 3,5 mm hudební jack konektor, který není nijak chráněný proti vniknutí kapaliny, ale i tak je voděodolný. Nalezneme jej na horním boku přístroje, což je v podstatě klasické umístění.

Na levém boku je přepracovaný nabíjecí dokovací konektor, a na pravé straně, jak se patří u fotomobilu, nechybí dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Je titěrná, ale pohodlně se ovládá. Jedna z velkých nevýhod modelu Xperia Z tak byla odstraněna a je vidět, že Sony uživatelům naslouchá.

Na levé straně nalezneme dvě krytky schovávající slot na paměťovou kartu a MicroUSB konektor. Pravá strana poskytla své zázemí slotu na microSIM kartu. Tento slot je vyřešen způsobem, kdy vytáhneme plastový výlisek a do něj vložíme kartu. Nově vedle slotu najdeme i červenou klávesu pro nouzové vypnutí telefonu.

Baterie a výdrž: stále to není ideální

Ty největší změny nastaly také v oblasti výdrže a výkonu. Předchůdce měl baterii s kapacitou 2330 mAh a výdrž Xperie Z byla jednou z největších slabin jinak povedeného přístroje. Sony neponechalo nic náhodě a kapacita baterie byla zvýšena opravdu markantně, rovnou na 3000 mAh. Proto je telefon o něco tlustší a určitě je to i jeden z důvodů vyšší hmotnosti.

Zcela přepracovaná byla podoba reproduktoru. Už se nenachází na boku, ale ve spodní části, pod masivní mřížkou, která sdílí mikrofón i reproduktor.

Výdrž je lepší, ale ne nijak zásadně. I mnoha nabíjecích cyklech mám problém s tím, aby mi zařízení vydrželo celý den. V reálném použití se výdrž prodloužila asi o 2 - 3 hodiny při stejném používání jako u Zetka.

Čekal jsem, že po delší době se výdrž zlepší, ale chování baterie již od prvního nabití spíše stagnuje. Tak jako tak, telefon denně nabíjím a nabíjecí adaptér oprašuji již kolem čtvrté hodiny odpoledne, což není moc k chlubení. S aktivací režimu STAMINA pak dosáhnete toho, že se výdrž skutečně prodlouží, ale pouze o několik málo hodin a za cenu omezení funkcí telefonu. Režim STAMINA totiž při vypnutém displeji zakáže mobilní data i Wi-Fi a telefon vás tak nebude upozorňovat na žádné nové události mimo hovorů a SMS. Dále umí aktivovat Wi-Fi podle umístění a v režimu slabé baterie si můžeme zvolit, co všechno se má zakázat. Při mírnějším, ale stále aktivním používání se vám Xperia Z1 dožije rána druhého dne, pak ale stejně musíte nabíjet. Výdrží se tedy celkově telefon chlubit opět nemůže, i když je to o něco lepší, než u prvního Ztka.

Displej: Achillova pata odstraněna

Sony patří mezi výrobce, kteří se nejvíce vyžívají v používání marketingových označení a lákadel. Při představení telefonu všichni doufali, že se za kouzelnými slovíčky bude skrývat i skutečné zlepšení zobrazovacích schopností, které byly ve srovnání s konkurencí u Sony Xperia Z bohužel nejhorší. Samotný přepracovaný displej nabídne hned dvě nová označení. Softwarové vylepšení Bravia Engine 2 bylo nahrazeno označením X-Reality pro vylepšení kvality zobrazení fotografií.

Dalším vylepšením je Triluminos, které by mělo přinést věrnější a přirozenější podání barev displeje. Úhlopříčka displeje 5 palců nebyla oproti Xperii Z zvětšena, a to je dobře. Rozlišení je taktéž stejné, tedy FullHD 1920 x 1080 bodů, což ve výsledku dává špičkově jemný displej, který zobrazí hladce i ty nejmenší detaily. Dotykový displej nelze ovládat v rukavicích, ani jinými atypickými nástroji, kromě stylusu, což je mírná konkurenční nevýhoda oproti jiným telefonům, které toto už často umožňují.

Sony Xperia Z1 se do prodeje dostane hned se 4 typy displejů od různých výrobců (AH-IPS od JDI, VA TFT od JDI, VA TFT od Sharpu a S-PLS od Samsungu) a záleží na regionu a poté náhodě, který si zrovna vyberete. Jak si vede displej v námi testovaném zařízení ? Rozdíl oproti první generaci Xperie Z je nasnadě. Zlepšila se sytost barev i pozorovací úhly, přijde mi jasnější a podstatně lépe čitelný na přímém slunci. Nicméně na konkurenci stále ztrácí, na rozdíl od předchůdce už ale jen mírně.

Na inovovaném displeji si nejvíce cením jeho přirozenosti, podání barev a čitelnosti na přímém slunci. Jeho výkon na přímém slunci je bezkonkurenční, to se Sony opravdu povedlo. Nikde jsme se oficiálně nedozvěděli, jaký typ ochranného skla byl použit na přední i zadní straně. Já se spíše přikláním k výrobci Asahi a použití jeho skla Dragon Trail pro přední stranu. Každopádně ochrana je příkladná a za celou dobu používání se ani na přední, ani na zadní straně neobjevily žádné mikroškrábance.

Úhlopříčka Rozlišení Jemnost v ppi
HTC One 4,7 palců 1920 × 1080 bodů 469
LG G2 5,2 palců 1920 x 1080 bodů 424
Samsung Galaxy S4 5 palců 1920 × 1080 bodů 441
Sony Xperia Z1 5 palců 1920 × 1080 bodů 441
Sony Xperia Z 5 palců 1920 × 1080 bodů 441

Zvuk: pro ty pravé hudební labužníky

Zvuková stránka tohoto telefonu nadchne na všech frontách. Výjimkou je ale opět reproduktor, který byl slabou stránkou u Xperie Z a nijak slavné to není ani zde. Jeho přednes spadá do průměru a primárním úkolem tak bude upozorňování na došlou událost. Víceméně o to tu ale jde, ale jeho schopnosti jsou zřejmě potlačeny těsnící membránou. Čili to výrobci nemůžeme mít za zlé. V porovnání s předchůdcem je o něco hlasitější a také kvalitnější, ale o znatelném rozdílu nemůže být řeč.

Výtečný zvuk pak oceníme při použití vlastních sluchátek, zvuk patří mezi špičku a subjektivně mi přijde o něco lepší než u předchůdce. Nejvíce mne zaujala čistota zvuku bez jakéhokoliv šumu či deformací, skvělá je i dynamika zvuku i jeho prokreslenost. Xperia Z1 by tak mohla uspokojit i audiofily .

Nadšený jsem byl i z přiložených sluchátek. Dodávaná sluchátka MH1C se totiž svým výstupem řadí mezi nejlepší v kategorii kolem dvou tisíc korun. A já si zpětně nevybavuji, že by jakýkoliv jiný výrobce standardně do balení přidával kvalitnější sluchátka, možná snad v určitém období HTC. Vynikají podáním basů, vyváženými středy a dobrými výškami. Řadě uživatelů tak budou stačit i přímo dodávaná sluchátka a nebudou si chtít připojovat svá vlastní.

V případě kvality a hlavně hlasitosti zvuku při hlasovém hovoru nezůstal kámen na kameni. Hlasitost je podstatně lepší, zvuk je prokreslenější a srozumitelnější a s Xperií Z1 už se bez problému dorozumíte také na rušné ulici.

Hardware: japonské modré z nebe

Těžko bychom nyní našli výkonnější hardware, než který ve svých útrobách schovává tato špičková novinka. Dveře do síně slávy rozráží čtyřjádrový procesor v čipsetu Snapdragon 800 s taktem 2,26 GHz, dále grafika Adreno 330 či operační paměť RAM s kapacitou 2 GB. I lecjaký notebook nižší kategorie může blednout závistí.

Celková dostupná kapacita RAM paměti je 1,7 GB, při běžném provozu se volná paměť pohybuje kolem 950 MB, což je vynikající hodnota, dostačující pro chod i velkého množství náročných aplikací na pozadí zároveň. Ač ve specifikacích najdeme velikost interní paměti 16 GB, realita bývá jiná (krutější). V praxi je celková paměť 11,79 GB, což je pořád dobrá hodnota a dovolím si parafrázovat - „lepší než drátem do oka“. Naštěstí dalším pomocníkem při navyšování paměti bude slot na paměťové karty typu MicroSDXC až do kapacity 64 GB . Funguje i připojení flash disku skrze OTG redukci. Bez problémů došlo k načtení 16 GB flashky. Zamrzí jen, že aplikace a hry není možné přesouvat na paměťovou kartu.

Výsledky z benchmark testů - Quadrant, AnTuTu a SmartBench 2013
Quadrant SmartBench 2012 P/G AnTuTu
Samsung Galaxy S4 12 035 7 312 / 2 490 24 000
HTC One 12 602 7 046 / 2 873 23 320
Sony Xperia Z 7 974 4 844 / 2 480 18 754
Huawei Ascend D2 3 886 2 523 / 1 609 7 578
Sony Xperia Z1 21 443 9 710 / 4 431 33 990

Uživatelské prostředí: perfektní vyladěnost, elegantní podání

Celý systém běží na Androidu 4.2.2 s brzkou aktualizací na Android 4.3. Aktualizace by měla být uvolněna v dohledné době. Chválím grafickou nadstavbu v pojetí Sony. Není totiž přehnaně graficky vyšperkovaná, výrobce to ani nepřeháněl s různými softwarovými vychytávkami. Někdo může namítat, že konkurence umí to a to, jenže ta konkurence taky nedosahuje takové výkonnosti a její systém má ve vyladěnosti velké rezervy.

Osobně mi současná podoba grafického prostředí plně vyhovuje, z mého pohledu není co přidávat a rozhodně by vývoj neměl jít směrem přehnaných grafických udělátek a zbytečných softwarových funkcí. Co nejvíce oceňuji je rozumná a graficky přívětivá podoba prostředí, která může být „překopána“ jednou z mnoha předinstalovaných scén. Každá scéna změní barvu prostředí, tapetu plochy i uzamykací obrazovky a celý telefon vypadá rázem jinak.

Uživatelská nadstavba je jednoduchá, není přehnaně grafický náročná. Optimalizace celého prostředí je navíc perfektní

Dále vítám, že notifikační lišta již nemá pevně dané zástupce. Já si tak mohu sám zvolit, které aplikace chci mít v liště a není mi tak nic diktováno. Uzamykací obrazovka může mít také mnoho widgetů, mezi kterými se přechází tahem do stran. Správce spuštěných aplikací je velmi dobře zpracován. Zobrazovány jsou velké náhledy aplikací, ve kterých vertikálně listujeme a rychle je možné aplikace i ručně zavřít.

Další užitečnou pomůckou jsou „mini aplikace“, které mohou být spuštěny v popředí, kdekoliv v zařízení se nacházíte. Otevřené okno aplikace pak může být dokonce i proměnlivě velké a můžeme jej libovolně přesouvat na ploše displeje. Při surfování internetem si tak rychle můžete například spočítat něco na kalkulačce nebo si zapisovat poznámky. Několik miniaplikací je předinstalováno, řadu z nich ale můžete stáhnout z Google Play.

V hlavním menu nám výrobce nadělil zcela novou obrazovku, která se aktivuje gestem doleva. Najdeme v ní mnoho voleb včetně prohledávání aplikací, odinstalování aplikací, řazení aplikací v hlavním menu (abecedně, nejpoužívanější a další) a získání aplikací skrze markety Google Play a Sony Select. Nechybí ani Google Now, který spustíme delším podržením klávesy „home“ a tahem vzhůru. Na rozdíl od konkurence Z1 postrádá jakákoliv chytrá gesta. Vlastně jediným gestem je přiblížení obsahu obrazovky, které aktivujete trojitým ťuknutím na displej.

Ptát se na výkon systému, je stejné, jako bych se ptal majitele Ferrari, zda jeho auto umí jezdit rychle. Z bohatých zkušeností ale víme, že i výkonná zařízení mohou častou mít problém se svižností i reakcemi, pokud je použitý software špatně naprogramován a odladěn.

Z1 se to netýká, její výkon je neoddiskutovatelný, ohromný a značící, že zařízení používá skutečně ty nejvýkonnější komponenty. Nesetkal jsem se dosud s tak výkonným zařízením, které by mělo tak rychlé reakce a jakýkoliv úkon provádělo okamžitě, bez čekání. Celkově se tedy odladěnost povedla na jedničku.

Pár anomálií ale nalezneme, jednou z nich je delší prodleva při probuzení telefonu, po zmáčknutí power buttonu. Prodleva telefonu při probuzení po delší odmlce činí až tři vteřiny, což je mnohdy neúnosné. Co jsem tak mapoval situaci, není to ojedinělý problém, a týká se to celé řady majitelů.

Fotoaparát: ambice být nejlepší...

Největší „poprask“ a největší marketingová masáž vůči zákazníkům je směřována přítomností fotoaparátu s rozlišením 20,7 Mpx, kvalitní optikou a množstvím zajímavých funkcí. Pomalu z hlavy nedokážu říct, jaké technologie byly použity. A je jich opravdu mnoho.

Prostředí fotoaparátu je od základu předělané, s novými funkcemi a především designem

Heslovitě zmíním Bionz, ExmorRS, GLens nebo SteadyShot. Na začátku jsem si říkal, že použité rozlišení 20,7 megapixelů je opravdu krok vedle a hlavou se mi honí mnohem „kulantnější“ výrazy, ale v rámci zachování určité kultury si jej ponechám pro sebe. Dokáže Xperia Z1, že má vysoké rozlišení smysl nebo jde jen o marketingovou vábničku na lidi, kteří jen v tabulkách porovnají specifikace a vyhraje ta nejvyšší hodnota?

Sony použilo špičkový a technologicky vyspělý širokoúhlý 27 mm objektiv GLens s vynikající světelností s clonovým číslem f/2.0, dále sáhl po novém obrazovém procesoru BIONZ a tím nejdůležitějším je čip o velikosti 1/2.3“ s technologií Exmor RS pro lepší výsledky v noci a zhoršených světelných podmínek. Velikost čipu se ani zdaleka nepřibližuje například Nokii Lumia 1020, ta má ale ještě dvojnásobné rozlišení. Díky vysokému rozlišení nabízí Sony Xperia Z1 také bezztrátový digitální zoom, který propaguje slovy "Clear image zoom".

Při nahrávání videí narazíme na další technologii převzatou ze světa videokamer. S technologií SteadyShot by měla být roztřesená či neostrá videa minulostí i přesto, že Xperia Z1 postrádá optickou stabilizaci obrazu, jako někteří konkurenti (například Nokia Lumia 1020, LG G2 nebo HTC One). Vše probíhá softwarově, pomocí nějž se eliminuje roztřesení. Škoda jen, že rozlišení nahrávaných videí je "pouze" FullHD, některé novinky s tímto čipsetem dokážou nahrávat až 4K video.

Zcela nové je i prostředí fotoaparátu. Líbí se mi, je jednodušší a působí moderně. Základním rozcestníkem jsou volby režimu ve spodní části, kde se nachází volby pro superior režim a manuální režim. Na hlavní obrazovce jsou rychle přístupné volby pro expozici a vyvážení bílé. Hlouběji v nastavení pak najdeme volby citlivosti ISO, zaostřovacích režimů, rozlišení atd. Volba režimu je důležitá i z mnoha dalších důvodů. Snímky pořízené v inteligentním režimu mají mimo jiné mají maximální rozlišení 8 megapixelů, mají ale lepší obrazovou kvalitu, než snímky vyhotovené v maximálním rozlišení 20,7 megapixelů. Snímky jsou ostré takřka po celé ploše a mají o něco vyšší úroveň detailů. Focení na maximální rozlišení také další nevýhody. Maximální citlivost ISO je 800, to aby výsledný obrázek nebyl příliš zašuměný. To by až tak nevadilo, ovšem není možné aktivovat ani HDR režim, chybí také režim scén. Většina uživatelů tak bude fotit na inteligentní režim a 8 Mpx, s vyšším rozlišením se většinou ani nepotká.

Makro snímky jsou vynikající, zvláště bokeh

V režimech fotoaparátu je také nový režim rozšířené reality. Zamíříme na nějakou scénu a můžeme si vybrat jednu z mnoha animací. Výsledná scéna tak může připomínat akvárium s rybičkami nebo prales s dinosaury. Je to skutečně originální nápad, jak oživit fotografování.

Za denního světla jsou snímky slušné, zejména v jejich středu jsou nejvíce ostré, ke stranám pak jejich ostrost výrazně klesá

Režim social-life pak sdílí až deseti minutové video přímo na sociální sítě. Stačí vybrat přátele, pro které má být video na Facebooku viditelné a pár vteřin po zapnutí nahrávání už se video objeví přímo na jejich zdi na Facebooku. Jedná se o živé vysílání, u kterého přátelé v tu chvíli vidí přesně to, co natáčíte, nemusíte čekat, až video dokončíte a nahrajete na Facebook. Dalším režimem je „info-eye“. Zamíříme fotoaparátem třeba na Pražský hrad a ihned dostaneme bližší a detailnější informace o památce. Dobře to funguje také s etiketami zahraničních vín – stačí vyfotit a dostaneme hned ze služby informace o daném víně a dokonce také doporučení, s čím se nejlépe snoubí.

Snímek s mužem je pořízený za pomocí trojnásobného přiblížení (Clear zoom), kvalitu posuďte sami

Pro fotoaparát není oříšek ani tvorba panoramatických fotografií. Jejich „slepení“ je automatické a jediné co musíte, je držet zařízení a pohybovat jím do stran. Zklamalo mne pouze výsledné rozlišení, které je malé. U výkonného zařízení s obřím rozlišením je to celkem nepoměr. Rozlišení panoramatického snímku je na výšku totiž jen 1080 bodů.

Fotky pořízené v nočních podmínkách, jsou poměrně zdařilé

Fotoaparát má velmi rychlou spoušť fotoaparátu, bez větších obtíží se tak dají pořídit snímky rychle pohybujících se objektů. Když je zamračeno či jsou noční podmínky, zjistil jsem, jak moc důležitá je softwarová stabilizace. Bez její pomoci jsou i za denního světla snímky neostré a rozmazané.

Rozšířená realita

Jsou to dlouhé roky, kdy jsme v recenzích zařízení Sony uvedli, že snímky jsou špičkové či dokonce nejlepší v dané kategorii. Jak všichni zasvěcení i nezasvěcení ví, Sony své snímky degraduje horším postprocessingem – snímky trpí přehnanou kompresí a menší úrovni detailů. To je i případě Xperie Z, která na některé konkurenty kvalitou fotoparátu ztrácela. Tady nás čeká změna k lepšímu. Obrazová kvalita snímků je lepší, než u Xperie Z, v některých ohledech i výrazně. Má to i mnohé ale.

Nejdříve budu pozitivní. Ostrost i úroveň detailů jsou mnohem lepší, než u Xperie Z, protože podobná kvalita, ostrost i detaily odpovídají mnohým velmi kvalitním kompaktním fotoaparátům. Vyvážení bílé funguje na automatickou volbu spolehlivě, podání barev je reálné, nicméně za špatného počasí je kontrast i sytost barev výrazně slabší. Jak jste si mohli všimnout v našich prvních dojmech, ostrost snímků není stejná po celé ploše, ve středu byly snímky nejkvalitnější a na bocích jsou detaily už dost špatné. Zjistili jsme, že to byl pouze softwarový problém. Sony totiž uvolnilo další aktualizaci, která zapracovala na neostrosti a rozmazaných částech snímků a také nepatrně vylepšila ostrost. Přesto jsou snímky u krajů stále částečně neostré a je vidět, že post processing stále není ideálně nastaven.

Ani snímky pořízené po druhé aktualizaci se stále nedají zařadit mezi špičku a můžeme je označit spíše za nadprůměrně dobré. Konkurenti jako LG G2 nebo Samsung Galaxy S4 či Nokia Lumia 1020 fotí často lépe. Mezi nyní v současnosti zřejmě nejlepším fotomobilem Nokia Lumia 1020 a novinkou je viditelný rozdíl. Ovšem co hodně překvapí, je kvalita nočních snímků, a to hlavně vzhledem k extrémnímu rozlišení malinkého snímače. Sony však nějak dokázalo zachovat relativně přijatelnou úroveň šumu a hlavně detailů. Vzhledem k parametrům fotoaparátu jsou makra skutečně výborná. Líbil se mi bokeh, pozadí je rozmazané a hlavní objekt je viditelně oddělený. Přisvětlovací LED dioda je výkonná, a dokáže efektivně osvětlit scénu ve vzdálenosti až dvou metrů.

Více než samotná obrazová kvalita fotografií mne zaujala opravdu kvalitní videa. Zejména softwarová stabilizace SteadyShot je výrazně účinná. Zapnutím funkce se výsledná scéna trochu přiblíží a uživatel má tak před sebou výřez toho, co by jinak bylo možno vyfotit. Telefon si tak vytvoří jakýsi buffer, díky kterému může virtuáln video stabilizovat. Už podle reakcí hledáčku je jasné, že pohyb by neměl být rozmazaný a on opravdu není. To se povedlo. Výsledná videa mají vynikající ostrost, kvalitní zvuk i detaily.

Multimédia: ve znamení hudby

Hudební přehrávač je označován hrdě jako „Walkman“. A já říkám, může si to dovolit. Výrobce totiž neusíná na vavřínech, a jestli některé oblasti věnuje velkou pozornost a úsilí, tak je to například tento přehrávač. Už při vstupu do hlavní nabídky se zamotáme do směsice barev, obrázků či ikon. Hlavní nabídku kategorií si můžeme přizpůsobit k obrazu svému. Můžeme si na úvodní obrazovku připíchnout interprety, alba, seznamy skladeb a žánry. Když nás omrzí žánry? Stačí na ně najet prstem, podržet a přetáhnout je do koše.

Během linoucí se hudby máme na dosah ruky různá vylepšení zvuku od Clear audio volby, která by měla zvuk „očistit“ a přinést zřetelnější a kvalitnější hudbu. Mé poznatky jsou ale takové, že je to výrazně na úkor basů. Pak je tu ekvalizér se dvěma vlastnoručně nastavitelnými profily. I předdefinované profily mohou být upraveny, Sony se tak nechová jako diktátor a neříká, že toto nastavení je takto dané, s ním prostě nehnete. Dále profil Clear Bass s jehož pomocí bude hudba buď poměrně plochá, nebo nám utrhne uši.

Hudební přehrávač je po funkční stránce perfektně vybavený

Hudební symfonii doprovodí i vizuální zážitek, kterým může být zobrazení bookletu alba či mnohé „vizualizace“ v doprovodu animovaných různobarevných vlnovek a dalších tvarů. V oblasti přehrávání videí bych výrobci uštědřil políček, je pro něj totiž ostudou, že novinka v základu nepodporuje divX a xVid kodeky. Kontejner mkv v pohodě přehrál, i se zvukem a zcela plynule, ale video ve formátu avi již nikoliv . Taktéž i rozlišení FullHD je přehráváno plynule, bez sekání. Během přehrávání chybí jakékoliv bonusové možnosti jako úprava titulků, volba formátu obrazovky, zrychlené přehrávání či kapitoly. Mám tak pocit, že se výrobce inspiroval u nějakého low-endu a pokud je pro vás video v telefonu důležité, rychle sáhněte po alternativním přehrávači v Google Play.

Video přehrávač sice dobře vypadá, ale po funkční stránce už na tom není moc dobře, jednak funkcemi tak i podporovanými formáty

Aplikace a hry můžeme instalovat ze dvou marketů Google Play a Sony Select. Vyzkoušeli jsme například Real Racing 3 či nový Asphalt 8 a grafika byla výtečná, hra se nesekala, detaily byly skutečně úžasné. Nač si pořizovat přenosnou kapesní konzoli, zvláště pak, když Z1 nabídne ohromný výkon a špičkovou grafiku, která teprve v budoucnosti ukáže svoji sílu a zatím na trhu nejsou hry, které by výkon naplno využily?

Výborně zpracovaná a zejména po stránce optimalizace perfektně zvládnutá je galerie multimédií, výrobcem označená jako Album. Pomocí gest si volíme velikost miniatur od náhledů obrázků 1 x 1 až po opravdu miniaturní náhledy 8 x 8. I při opravdu bohatém obsahu, který čítá stovky obrázků a videí pohromadě, je načtení okamžité, bez jakékoliv prodlevy. Taktéž pohyb je zcela rychlý. Obrázky si můžeme prohlížet dohromady nebo postupovat podle alb. Navíc album svůj obsah čerpá i ze sociálních sítí, umí skrze Google mapy zobrazit lokaci pořízeného obrázku (pokud ve fotoaparátu nastavíme geo tagging).

Album se přátelí s jednoduchým editorem obrázků, nabízejícím úpravy typu ořez, efekty, otočení, filtry a zmenšení. Když si otevřeme obrázek, tak se objeví pár nových voleb. Ve spodní části vpravo je to hvězdička (tím obrázek přesuneme do „VIP“ skupiny), pak koš – tím jej smažeme a editační nástroj. Zvolené volby jsou užitečné, nemusíme zbytečně klikat a vysouvat nějaké lišty vše je hezky po ruce.

Telefonní seznam: rychle, čiště, jednoduše

V telefonním seznamu ihned potěší nebo někoho zklame bílé pozadí. Já jej hodnotím kladně. Perfektně funguje i synchronizace, ale naštěstí Sony nijak zběsile nebazíruje na propojení kontaktů se sociálními sítěmi. Sdíleny jsou tak jen kontakty, další údaje a fotografie. K novému kontaktu se nabízí ta nejširší nabídka detailů, které náš kontakt může obsahovat. Tituly, křestní jména, sekundární jméno,rozmanité množství e-mailů, typů čísel. To vše tu je. Ani takový šejk by neměl problém přidat si čísla na všechny milenky a manželky se všemi jejich jmény. A nakonec kontakt nebude ochuzen ani o vlastní vyzváněcí melodii či obrázek.

Telefonní seznam je jednoduchý a přehledný

Zprávy

V české softwarové klávesnici si zkraje zvolíme, zda chceme QWERTZ nebo QWERTY klávesnici. Na výběr jsou pak dále tři barevné vzhledy (bílá, šedá a černá klávesnice). U černé klávesnice jsem měl největší frekvenci překlepů a chyb, lépe se mi osvědčila šedá nebo bílá. Kdo pamatuje doby tlačítkových telefonů, nostalgicky může přepnout na alfanumerickou klávesnici. Má dobré rozestupy a psaní s její pomocí je poměrně svižné.

Ve zprávách můžeme volit z mnoha typů a vzhledů klávesnic

To platí i pro QWERTZ(Y) klávesnice, jejichž ergonomie je dobrá a při psaní na nich jsem nezaznamenal větší problémy. Pokud chceme dodat našemu textu větší váhu a nejsme si jisti naším pravopisem, využít můžeme automatické opravy slov, návrhy slov či upozorňování na chyby. Také nechybí odpočítávání znaků od 160 či psaní moderním stylem „Swipe“. E-mailový klient spadá do běžného standardu a od ostatních telefonů s Androidem se nijak neodlišuje. Pracuje s pop3 a imap4 protokoly, umí push synchronizaci, zvládá složky i přílohy. Samozřejmě nechybí ani propracovaný klient pro Gmail.

Organizační funkce: o vše se postará, vytvářet dokumenty ale neumí

Kalendář se nese v přísně upjatém kancelářském stylu, bez jakýchkoliv výstředností, různé barvy ani jiné grafické vychytávky zde nemají prostor. Naopak monopol zde drží šedo/bílo/světlé pozadí. Přesto tento styl je mi blízký. 70% plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné rozklikávání. U každého dne navíc vidíme tenkou linku, podle její vyplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen část dne. Linka je však natolik tenká, že buď budete muset vyhledat lupu nebo se na displej dívat ze vzdálenosti pár centimetrů. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Přepracovány byly poznámky. U předešlého Zetka nám bylo dovoleno napsat jen text a pak následovalo rozloučení se. Tady nás čeká pár inovací. V první řadě se nás poznámka zeptá, zda jí chceme přiřadit název. Dále tu je pak pole pro vložení textu a při tvorbě poznámky jsou nachystány tři velikosti písma, volba barev písma a barevná volba pozadí písma.

Prostředí kalendáře prošlo lehkou změnou, k lepšímu

Velmi dlouhé chvíle nudy ukrátí zcela nová aplikace, kterou jsme dosud u telefonů Sony neviděli - Náčrt. Přítomnost této aplikace nepřekvapí a spíše se divíme, že s trendem dotykových telefonů a zejména velkých úhlopříček obrazovek ji Sony již dříve neprosadilo do svých telefonů, konkurence už má něco podobného poměrně dlouho. Jedná se o aplikaci zaměřenou na malování s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů), dále barevná paleta stopy umožňující výbr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr.

Dále jsou tu graficky různorodé šablony pozadí (mřížky, vertikální čáry, u nichž si můžeme zvolit intenzitu zobrazení – zcela průhledná mřížka až velmi výrazná mřížka). Kdo si chce ušetřit tvorbu uměleckého díla, může rovnou vložit fotografii a jí pak zkrášlit výběrem z několika desítek smajlíků a mini obrázků, třeba k portrétu člověka se přímo vybízí slušivý a moderní knírek.

Aplikace náčrt ve vás probudí umělecké schopnosti

Novinka nás nepřipraví ani o prohlížení kancelářských dokumentů. Práci s dokumenty obstarává program OfficeSuite, nicméně je zastoupený pouze v základní verzi. Z toho plyne, že dokumenty si přečteme, ale už je neupravíme. To umožňuje až verze pro. Licence na tuto verzi pak stojí 14,99 euro. U takto „levného“ zařízení se nedá přítomnost základní verze odpustit a je opravdu škoda, že na rozdíl od konkurence není umožněno i vytváření a úprava dokumentů už v základu.

Výkon GPS modulu je průměrný, v ruce jsem měl i mnohem rychlejší telefony. Fixace satelitů, zejména při vypnutých datech a tzv. studeném startu, trvá často kolem 20 - 30 vteřin. I při zapnutých datech je čekací doba o něco delší a trvá zhruba deset vteřin. Delší čas přisuzuji kovové konstrukci. Řidiči se budou muset spolehnout pouze na aplikaci Google mapy. Sony žádnou bonusovou aplikaci nepřichystalo. V případě Google Map potěší široké možnosti nastavení, možnost vyhledat trasu pro auto i pěší, v Praze a Brně potěší také plné vyhledávání MHD spojení včetně času odjezdů. U navigace ale zamrzí, že nefunguje off-line, za každých okolností musíte být připojeni k internetu, což je zejména v zahraničí hodně omezující

Datové funkce: kompletní plejáda

Výrazným nedostatkem předchůdce byla slabá citlivost Wi-Fi antény. Jsem rád, že Z1 tuto vlastnost nezdědila. Naopak, signál je výrazně lepší a v porovnání s konkurencí už neztrácí a Sony je nyní plně srovnatelné.

V základu je nainstalovaný prohlížeč Chrome, ten obstojí i v konkurenci nejlepších prohlížečů

Datová nabídka slučuje to nejlepší z dnešních technologií. Od technologií seniorského věku GPRS a EDGE, přes technologie v nejlepších letech HSPA+ 42 Mb/s a HSUPA 5,76 Mb/s, až po nadějnou a pomalu vzkvétající technologii LTE s maximální rychlostí 100 Mb/s, kterou využijete už i například v Praze. Nebyly vynechány ani Wi-Fi bezdrátové sítě a/b/g/n/AC či Bluetooth 4.0.

Prohlížení internetu si pro sebe vyhradil pouze jediný prohlížeč, a to Chrome. Proti němu nic nemám, synchronizace je perfektní. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování je bez diskuze příkladná a obstojí v porovnání s nejlepší konkurencí. Další komunikace s ostatními zařízeními probíhá přes NFC, díky kterému můžete rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory dotykem a hlavně i bezkontaktně platit s O2 SIM kartou a GE Money Bank.

Zhodnocení: sahá po trůnu

Původní Zetko se mi líbilo, ale vadilo mi u něj několik věcí, které z mého pohledu byly natolik klíčové, že je prostě nešlo přejít a říct si, že je lze odpustit. Nadšený jsem nebyl ze zobrazovacích schopností dotykového displeje, vadil mi tichý a nekvalitní reproduktor, tristní byla citlivost Wi-Fi a pohotovostní výdrž byla bídná, i sám fotoaparát o sobě by se dal označit jako průměr. Máme tady ale „upgradovanou“ vlajkovou loď, na které si dalo Sony opravdu hodně záležet a neponechalo nic náhodě. Podle specifikací i „pochvalných“ promo videí si můžeme říct jediné. Přináší nové funkce, zpracování a materiály byly dotaženy k dokonalosti, a nedostatky jsou minulostí. Nezní to až moc růžově?

Sony se zřejmě u nové vlajkové lodi opravdu poučilo. Wi-Fi? Dosah je nyní výrazně lepší. Displej? Podání barev je mnohem lepší, barvy jsou sytější, displej je jasnější, pozorovací úhly rovněž lepší. Zvukový reproduktor? Zapracovalo se zejména na hlasitosti a také i na kvalitě projevu. Výdrž? O 15 – 20% lepší, i když to stále není ideální a například konkurenční Samsung vydrží v praxi na jedno nabití déle. Fotoaparát? Ač má přehnané rozlišení, snímky zejména v noci jsou výrazně lepší, za denního světla jsou také lepší, ale na špičkovou Lumii 1020 ztrácí. Nicméně nad novinkou nelámu hůl a věřím, že vyjde několik aktualizací, a že Z1 stane hrdě na druhém nebo po LG G2 alespoň třetím místě. Ambice a schopnosti na to má. Velmi ale potěší různé chytré funkce fotoaparátu a zejména velmi kvalitní video.

Dále se vylepšovalo již tam, kde snad ani nebylo potřeba. Zvukový výstup je nyní ještě o něco lepší. Nyní je na takové úrovni, že je opravdu zbytečné, vlastnit mptrojku. Výkon? Ten je snad nevyužitelný, jeho síla je na svižnost a reakcích telefonů znát, a s takovou sestavou ani za rok či dva roky nebude patřit Z1 do starého železa. Materiály jsou prvotřídní. Prim hraje hliníkový elegantní rám a telefon s tímto novým prvkem vypadá zatraceně elegantně a vkusně. Zvláště v bílé barvě.

Jaké jsou nedostatky a rezervy, a kde se může Z1 zlepšovat? O fotoaparátu již řeč byla, vzhledem k baterii s kapacitou 3000 mAh by i výdrž mohla být o něco lepší, doufal jsem alespoň v jedno a půl denní výdrž při běžném aktivním používání. Oboje ale, doufejme, zlepší další aktualizace, které Sony nyní ostatně vydává jako na běžícím páse. Špičkový stále není ani displej, dost ale závisí na tom, na jaký kus natrefíte. Takové HTC One má na první pohled líbivější podání barev a lepší pozorovací úhly, ale už se nejedná o tak propastný rozdíl.

Malou výtku si zaslouží také vyšší hmotnost. Telefon v ruce už opravdu ucítíte, to však nutně není na škodu a dodává to na exkluzivitě. Ale ať přemýšlím, jak přemýšlím, žádné výrazné chyby či nedostatky telefonu neshledávám a ortel tak je jasný. Sony Xperia Z1 je zatraceně povedený telefon, který svého majitele nezklame, díky exkluzivnímu designu jej bude i výborně reprezentovat, a je krásnou přehlídkou dnešních technologických možností. Sony tedy tleskám, tento telefon se opravdu povedl, a pokud se podaří aktualizacemi vychytat těch pár maličkostí, bude takřka bez chyb.

Konkurence

Velkým konkurentem bude HTC One, které nabídne kovové tělo a elegantní design a inovativní fotoaparát s ultrapixely, který ale nefotí nijak excelentně. Zaujme také špičkovým zvukem a dobře odladěným prostředím Sense. Výkon je ale nižší a oproti Xperii chybí i odolnost proti vodě a prachu.

HTC One - oficiální fotografie

Tip: Recenze HTC One – Jediný rytíř v zářivé zbroji

Co další vyzyvatel v podobě Galaxy S4? Papírově má slabší výkon, mínusem bude i "žravá" nadstavba a z reálných zkušeností lze zmínit horší odladěnost. Také vzhled a použité materiály jsou horší. Naopak výhodou S4 jsou příjemné rozměry, vyjímatelná baterie a lepší fotoaparát, který za denního světla pořizuje špičkové snímky.

Samsung Galaxy S4 - oficiální fotografie

Tip: Recenze Samsung Galaxy S4 – Pan dokonalý?

Již co nevidět se začne prodávat špičkový LG G2, který novince nejen zatopí, ale může svými úspěchy odsunout na vedlejší kolej. Nabídne totiž prvotřídní fotoaparát s optickou stabilizací, chytré softwarové funkce, nahrávání hi-fi zvuku či silnou baterii. A nakonec, vše rozsekne cena, která je nižší o tři tisíce v případě 32 GB varianty, a to není málo. A v případě 16 GB varianta je cena líbivých 12 999,-.

LG G2 - oficiální fotografie

Nokia Lumia 1020 pak vítězí svými fotografickými schopnostmi. V ostatních vlastnostech nabídne o něco menší 4,5 palcový dotykový displej s horším rozlišením 720 x 1280 bodů. Má také „pouze“ dvoujádrový procesor a 32/64 GB interní paměť, bez možnosti jejího dalšího rozšíření.

Novým konkurentem je i iPhone 5S. Má velmi výkonný hardware, vylepšený fotoaparát s menším rozlišením 8megapixelů či hliníkové unibody tělo. Mezi velké mínusy bude patřit pouze vyšší cena a někomu může vadit i malý displej nebo uzavřenost systému nebo například absence NFC.

sony-xperia-z1
Klady
  • voděodolnost a prachuvzdornost
  • v balení špičková sluchátka
  • celkem zdařilé snímky z fotoaparátu
  • špičková kvalita pořízených videí a účinná stabilizace
  • výkonná notifikační LED
  • bezchybné dílenské zpracování a kvalita použitých materiálů
  • ve sluchátku čistý a nezkreslený hlas protější strany
  • perfektní zvukový výstup do sluchátek
  • kontrastní a jasný displej s výbornou jemností
  • ohromný a zatím nevyužitelný výkon
  • perfektně vyladěné prostředí
Zápory
  • občasné problémy při probuzení telefonu (zařízení nereaguje)
  • skleněná záda jsou efektní, ale nepraktická
  • poměrně velké rozměry a vyšší hmotnost
  • pouze průměrný zvukový výstup z reproduktoru
  • snímky z fotoaparátu lehce zaostávají za očekáváním
  • pohotovostní výdrž mohla být lepší
  • aplikace a hry nelze přesouvat na paměťovou kartu
Diskuze ke článku
gotys
Přecházel jsem v pátek na Z1 z Lumie 925. Displej na slunci lepší Lumia Fotky přirozenější na Z1. Baterie lepší na Lumii. Z1 zatím po druhém nabití za 4hodiny internetu 35%! tj úbytek 18% za hodinu. Co je na Z1 asi nejlepší, je rychlost! Neuvěřitelná rychlost a plynulost - zatím nejlepší z Androidu. Mám bílou variantu a nevím co jsou otisky. Design, zpracování a materiály jako bílý iP4s. Místo ovládacích prvků na displeji, mohli dát senzorove klávesy. Tlačítko zamykání má špatný zdvih a odpor ale hlavně je nepříjemně blízko tlačítka hlasitosti. Jinak přes tyto mínusy naprostá špička. SGS4 jsem měl od května do srpna a Z1 ho překonává ve zpracování displeji na slunci a rychlostí systému a při běžném používání. S4 má příjemnější rozměry a hmotnost - to je vše.
Soňa Mattová
Soňa Mattová
Opravdu dokonalá, tak asi napíšeme Ježíškovi :)
iplogic
Haha, cas vydani 0:08, rychle checknout co ma idnes a mobilmania a rychle vydat - dobre vy ;) ale hnidopissky recenze od nadsenyho amatera Kostky uz me zacinaj docela iritovat. Hledat za kazdou ceny mouchy neni cool...
sulre
Myslim si, ze obsah baleni se muze lisit u jednotlivych prodejcu, a tudiz v nektere se mozna najde i nejaky ten bonus navic {folie, uterka...}.
Co se tyce kvalitu fotek, tak bych nerekl uplne, ze S4 ci LG G2 "casto" foti lepe nez Z1, ale "obcas" ano.
Jinak hezky napsana recenze a doporucuju nereagovat na prispevek od IPLOGIC.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze