Sony Xperia Z1 Compact
recenze

Sony Xperia Z1 Compact

Vymodlený článek dosazen

Sony Xperia Z1 Compact boří v poslední době zažitý fakt, tedy že všechny špičkové telefony musí nutně disponovat displejem s úhlopříčkou více než 5 palců. A Sony s Xperií Z1 Compact řeklo ne. I když existují „mini“ verze TOP smartphonů, až teprve Xperia Z1 Compact přichází s výbavou bez kompromisů v malém těle. Jak se tedy tento comeback povedl? Nebudeme vás napínat, nebýt vysoké cenovky, jedná se o zařízení téměř bez chyby.

Ještě před pár lety bylo běžné, že špičkové smartphony disponovaly úhlopříčkou displeje 4,3 nebo 4,5 palce, což je zároveň pro většinu uživatelů také pověstným maximem pro pohodlné ovládání jednou rukou. Doba se ale změnila a přišlo na řadu zvětšování. Těžkopádná „pádla“, tabletotofony s úhlopříčkou více než 5, nebo dokonce 6 palců jsou však pro běžného uživatele mnohdy nesmyslně velké a mnoho lidí hledá výborně vybavený telefon s malými rozměry, což je kombinace, kterou současné „mini“ verze vlajkových lodí nebyly schopny nabídnout, vždy se totiž na nějakém místě šetřilo. Sony Xperia Z1 Compact se vrací zpátky ke kořenům a jako bájný Fénix, který vstal z popele, oživuje koncept středně velkého smartphonu s nekompromisní výbavou. Nekompromisní je také oficiální cenovka, která je nastavena na necelých 15 000 Kč.

Za zapůjčení Sony Xperie Z1 Compact děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

Nepřehlédněte:

Je příznačné, že Sony ve svém názvu nepoužilo slůvko „mini“, které používá například Samsung a HTC u svých zmenšených vlajkových lodí. Zřejmě se i tímto chtělo Sony odlišit a ukázat, že to není jen další osekané „mini“. Telefon totiž kromě menší úhlopříčky displeje nepřišel o nic zásadního, zachován zůstal špičkový fotoaparát, svižný procesor a také velkorysá paměť RAM, telefon je stále voděodolný a nabídne množství zajímavých funkcí. Uskromnit se ovšem musela kapacita baterie a také rozlišení displeje, jak si ale povíme v recenzi, o žádné mínus se rozhodně nejedná. V kompaktních rozměrech tudíž naleznete výbavu bez kompromisů a v tomto ohledu si k sobě Xperia Z1 Compact bude hledat konkurenta jen velice obtížně. Pohodlně se usaďte, začínáme.

Sony Xperia Z1 Compact na oficiálních snímcích

Technické parametry Sony Xperia Z1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce127 × 65 × 9,5 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP55 / IP58
DisplejTFT IPS, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:49 hodin
Dostupnostleden 2014,

Sony Xperia Z1 Compact – videopohled

Úvodní srovnání

Ještě než se pustíme do samotné recenze, neuškodí menší srovnání. V prvních dojmech jsme si srovnali Sony Xperii Z1 a Xperii Z1 Compact, dnes do našeho srovnání vložíme také starší Xperii Z, která má stále ještě co nabídnout, navíc se díky výprodejové ceně jedná o výhodný nákup. Ač to může z tabulkového porovnání vypadat, že se telefony liší pouze v detailech, reálné používání dává na vědomost, že se jedná o skok o pořádný kus kupředu, za což Sony rozhodně chválíme.

Sony Xperia Z, Z1 a Z1 Compact
Specifikace Sony Xperia Z Sony Xperia Z1 Sony Xperia Z1 Compact
Rozměry 139 × 71 × 7,9 mm 144 × 74 × 8,5 mm 127 × 65 × 9,5 mm
Hmotnost 146 gramů 170 gramů 137 gramů
Úhlopříčka displeje 5 palců (111 × 62 mm) 5 palců (111 × 62 mm) 4,3 palce (95 × 54 mm)
Rozlišení displeje 1 920 × 1 080 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů 1 280 × 720 pixelů
Jemnost displeje 441 PPI 441 PPI 342 PPI
Kapacita baterie 2 330 mAh (Li-Ion) 3 000 mAh (Li-Ion) 2 300 mAh (Li-Ion)
Procesor Snapdragon S4 Pro APQ8064 Snapdragon 800 MSM8974 Snapdragon 800 MSM8974
Grafický čip Adreno 320 Adreno 330 Adreno 330
Paměť RAM 2 GB 2 GB 2 GB
Takt procesoru 4 × 1,5 GHz 4 × 2,2 GHz 4 × 2,2 GHz
Fotoaparát 13 Mpx (4 128 × 3 096) 21 Mpx (5 260 × 3 940) 21 Mpx (5 260 × 3 940)
Přední kamera 2 Mpx (1 920 × 1 080) 2 Mpx (1 920 × 1 080) 2 Mpx (1 920 × 1 080)
Videokamera FullHD (1 920 × 1 080) FullHD (1 920 × 1 080) FullHD (1 920 × 1 080)
Voděodolné tělo ano (IP57) ano (IP58) ano (IP58)
Dostupné barvy černá, bílá, fialová černá, bílá, fialová černá, bílá, žlutá, růžová
Představení leden 2013 září 2013 leden 2014
Cena (e-shop Sony) 10 990 Kč 16 890 Kč 14 990 Kč

Kompletní srovnání parametrů v našem katalogu.

Obsah základního balení: bohatší než obvykle

Balení telefonu nijak nevybočuje ze standardu, i když jedno překvapení skrývá. Nalezli jsme v něm kromě samotného telefonu také USB kabel a zástrčku do zásuvky, dále pak poměrně kvalitní špuntová sluchátka, nezapomnělo se ani na náhradní gumové koncovky různých velikostí. A co je tedy navíc?

Obsah základního balení zahrnuje také pecková sluchátka a speciální kabel s USB koncovkou

Radost udělá přiložený speciální kabel od Sony. Na jedné straně naleznete microUSB koncovku, na straně druhé klasický USB vstup. Není tedy problém zapojit do telefonu díky funkci USB host váš osobní flashdisk a prohlížet soubory na něm uložené. Nezapomnělo se také na nezbytnou dokumentaci/příručky pro první kroky s novým telefonem. Stejně jako v případě Xperie Z nebo Xperie Z1 však v základním balení nehledejte speciální magnetickou kolébku, tu si můžete dokoupit přibližně za dalších 900 Kč.

Design a konstrukce: zmenšený elegán

Sony Xperia Z1 Compact je téměř 100% kopií své větší sestřičky, Xperie Z1. Design ničím neohromí, nejde ale o to zaujmout výstřelky. Z1 compact sází na jemné detaily, které dokáží upoutat vaši pozornost, zakomponované do celkově velmi elegantního, až luxusně působícího, zároveň však strohého a technicistního těla. Pokud se vám líbí Xperia Z1, u Z1 Compact budete díky stejnému OmniBalance designu „jako doma“. Opět tu máme příjemně chladivý kovový rám a skleněnou přední a zadní stranu, tedy poznávací znamená posledních vlajkových telefonů Sony. Většinu přední části zabírá 4,3 palcový displej, i když je pravda, že Sony mohlo zmenšit (nebo lépe využít) místo pod displejem. Jelikož se zde nenachází kapacitní tlačítka, která se přestěhovala na displej, zeje prostor prázdnotou. Na displejem pak naleznete kromě loga společnosti Sony také průchod sekundární kamery pro videohovory. Na levé straně od loga se dle předpokladu nachází průzor pro nezbytné senzory. Nad logem pak ještě naleznete štěrbinu sluchátka, mřížka je v tomto případě téměř neviditelná. Za mřížkou se nachází také notifikační LED dioda, která vás upozorní na zmeškané události. Ta se táhne po celé délce sluchátka, signalizace je tedy za všech okolností nepřehlédnutelná, za což rozhodně chválíme.

Sony Xperia Z1 Compact osobně

Lesklé skleněné zadní straně dominuje ve vrchní levé části čočka integrovaného fotoaparátu s rozlišením 20,7 Mpx, vedle ní se pak nachází průzor pro přisvětlovací LED diodu. Přibližně uprostřed zadní části se opět nachází logo Sony, logo znázorňující přítomnost antény NFC a ve spodní části ještě nalezneme nápis Xperia. Zaměříme se v krátkosti také na kovové boky telefonu. Na vrchní straně naleznete pouze vstup 3,5milimetrového jack konektoru, to je vše. Na levém boku naleznete hned několik záslepek. Pod tou první se skrývá microUSB konektor pro spojení s PC nebo nabíjení, pod záslepkou o kousek níž se pak skrývá paměťová karta microSD. Pod ní se pak nachází magnetický slot, který poslouží v případě zasazení telefonu do docku (dostupný jako volitelné příslušenství). Pod poslední krytku pak vložíte SIM kartu, je zde také červené, nouzové, tlačítko pro vypnutí telefonu v případě, že se zařízení zasekne. Dle našeho pozorování ale nebude skoro vůbec potřeba. Krytky jsou oproti Xperii Z po sejmutí mnohem poddajnější a hlavně, nepřekážejí (například při zapojení microUSB kabelu), konstrukčně jsou shodné s těmi na Xperií Z1 a měly by tak mnohem lépe držet na svém místě i po delším používání a statečněji odolávat zubu času. To je hodně důležité u krytky microUSB konektoru, který budete odkrývat většinou každý den.

Sony Xperia Z1 Compact – zadní strana

Na pravé straně se pak nachází typický znak nových Xperií, malé kruhové tlačítko s jistým stiskem, to samozřejmě slouží pro vypnutí/zapnutí telefonu, popřípadě uspání displeje. Pod ním se nachází kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, k tomu však máme menší výhrady. Jeho umístění není příliš šťastné, navíc je poměrně malé a jeho ovládání to do značné míry stěžuje. Stisk je ale opět jistý. Ve spodní části pak naleznete na dnešní dobu poměrně raritu: malou, dvoupolohovou spoušť fotoaparátu. Ta je o polovinu menší, než u velké Xperie Z1, tiskne se ale pohodlně. Spodní části pak dominuje mřížka hlasitého reproduktoru, ve které je umístěn také mikrofon. Zapomenout nesmíme na malé očko, kterým můžete provléknout poutko a následně můžete nosit telefon třeba na zápěstí.

Sony Xperia Z1 Compact ze všech stran

Potěší také fakt, že Xperia Z1 Compact se bude prodávat kromě černé a bílé verze také v růžové a oblíbené žluté, je jen trochu škoda, že pro Xperii Z1 tolik typická tmavě fialová/modrá barva bude chybět. I tak si bude moci vybrat téměř každý. Barevný je ale vždy pouze zadní kryt a bočnice telefonu, přední část je vždy temně černá. Zastavíme se ještě na chvíli u provedení zadního krytu. Je jedno, jestli se chystáte zakoupit Xperii Z1 Compact v černé, bílé nebo jiné barevné variantě, zadní kryt je vždy lapačem na vaše otisky. Je však pravda, že tento jev je nejméně patrný u bílé varianty. Naopak u té černé telefon po chvilce používání působí dost opatlaným dojmem, neustálému leštění se tedy bohužel nevyhnete. Nejedná se o žádnou katastrofu, je to zkrátka daň za poutavé lesklé provedení. Stejně jako Xperia Z1 se může i Xperia Z1 Compact pochlubit voděodolnou a prachuvzdornou konstrukcí (certifikace IP55/58), můžete si ji tedy bez obav vzít s sebou kamkoliv, třeba i do bazénu, ve kterém by bez úhony měla vydržet pár minut ponořená i pod vodou. Nechtěné pády do vody, bahna a podobně by tak telefonu neměly ublížit, jednoduše stačí opláchnout a jede se dál.

Detaily

Zastavíme se také u kvality zpracování. Nebudeme vás napínat, je stejně špičkové jako v případě Xperie Z1. O kvalitní pocit z uchopení se postará sklo a také kovový rám, který se táhne po obvodu celého telefonu a telefon tak zpevňuje. Žádné nepříjemné zvuky od Xperie Z1 neočekávejte, a to dokonce ani při silnější snaze telefon prohnout. Větší bytelnosti telefonu pomohla také větší tloušťka, která povyrostla na 9,5 milimetru (Xperia Z1 je tenká 8,5 milimetru). Zbylé rozměry jsou 127 × 65 milimetru, hmotnost se zastavila na 137 gramech, pocitově je telefon ale mnohem lehčí. Navíc padne velmi dobře do ruky, a to i přes hranaté tvary. Stejně jako Xperia Z1 má i její kompaktní verze zkosené hrany kovového rámu a do ruky tak na rozdíl od Xperie Z neřeže. Přídomek Compact je tedy rozhodně oprávněný, konstrukčně i designově se telefon Sony opravdu povedl a za třešničku na dortu v podobě voděodolnosti dostává výrobce celkově jedničku s hvězdičkou.

Baterie a výdrž: jednodenní standard

Prvním místem, kde se kompaktnější rozměry musely zákonitě podepsat, je velikost, respektive kapacita integrované baterie. Ta se „smrskla“ na 2 300 mAh, což je ještě méně, než nabízí Xperia Z (2 330 mAh). Jen pro připomenutí, Xperia Z1 nabízí velkorysou kapacitu 3 000 mAh. Naštěstí výdrž není tak špatná, jak by se mohlo na první pohled zdát, a to především díky menší energetické náročnosti displeje menšího displeje s nižším rozlišením.

Integrovaná baterie nabízí kapacitu 2 300 mAh

V případě aktivního používání (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií) se bez problému dostanete na jednodenní, až 1,5denní výdrž. Jde tedy o srovnatelnou výdrž, jakou nabízí Xperia Z1. Pokud ovšem do hry zapojíte také GPS a hraní náročnějších 3D her, není problém vybít telefon během několika hodin. I při náročnějším pracovním provozu se ale Z1 Compact dožije brzkého večera a kapacita akumulátoru tak nebude handicapem. Ani při využití úsporného režimu STAMINA na dvoudenní výdrž ale bohužel většinou nedosáhnete, každodenní nabíjení je i v tomto případě nutností. Režim STAMINA dokáže prodloužit výdrž zhruba o několik hodin, ovšem má to svá úskalí v podobě omezení funkčnosti. Režim STAMINA totiž při vypnutém displeji zakáže mobilní data i Wi-Fi a telefon vás tak nebude upozorňovat na žádné nové události mimo hovorů a SMS. Režim STAMINA dále umí aktivovat Wi-Fi podle umístění a v režimu slabé baterie si můžeme zvolit, co všechno se má zakázat.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrž, kdy telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta s přihlášením k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50%. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50%. Video bylo přehráváno celkem 5 hodin a 49 minuty, což je průměrný výsledek (pro srovnání, HTC One mini vydrží streamovat video 4 hodiny a 44 minut, Samsung Galaxy S4 mini ještě déle, celkem 7 hodin a 38 minut). Nabíjení z úplného vybití na 80% trvá velmi krátkou dobu, pouze 1 hodinu a 15 minut, k úplnému nabití si vyčleňte 1 hodinu a 49 minut.

Zvuk: rád na sebe upozorní

Ani zvuková stránka telefonu neurazí, ba právě naopak. Hlasitý reproduktor je opravdu hlasitý, i když vzhledem k vodotěsnému tělu je uvnitř krytý speciální membránou. Příchozí notifikace rozhodně nepřeslechnete, není dokonce ani nutné nastavovat zvuk na maximum. S celkovou kvalitou je to už trochu horší, reproduktor je opět naladěn hodně směrem do výšek a basy téměř neexistují. Pokud si ale přímo porovnáme Xperii Z1 Compact s větší Xperií Z1, je na tom menší varianta o něco málo lépe, zvuk z hlasitého reproduktoru se přeci jen mírně lépe poslouchá. Stále však platí, že má v tomto směru ještě Sony co dohánět a na etalon v podobě HTC One nebo například iPhone stále nemá.

Co se týče kvality výstupu do sluchátek, musíme opět Xperii Z1 Compact pochválit. Výsledný zvuk je prakticky srovnatelný s Xperií Z1. S vlastními sluchátky je zvuk opravdu perfektní, například oproti Xperii Z se jedná o znatelný posun kupředu, stejně jako tomu bylo v případě Xperie Z1. Horší je to ovšem s hlasitostí, pokud budete využívat sluchátka vlastní, občas narazíte na méně hlasitou reprodukci. Jinak ale Xperia Z1 Compact bez problému uspokojí i náročnější posluchače a přibalená špuntová sluchátka poslouží dobře i méně náročným posluchačům, kteří nemají vlastní sluchátka.

Displej: trefa do černého

O vymodleném a zmenšeném displeji s úhlopříčkou 4,3 palce padlo slovo již několikrát, nás však samozřejmě zajímá také rozlišení. To je totiž jednou z mála věcí, které Sony trochu osekalo a zobrazovací panel tak nabízí rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Je to ale logický krok. Při takto malé úhlopříčce se jedná o detailní rozlišení, jednotlivé pixely jsou okem nerozeznatelné a jemnost činí perfektních 342 ppi. FullHD rozlišení by tak nedávalo ani smysl.

Displej je i přes nižší rozlišení stále špičkový

Technologie displeje je typu IPS a zejména oproti Xperii Z jde o viditelný kvalitativní krok kupředu, rozdíl je ale vidět i oproti Xperii Z1. Podání barev je perfektní, i když pochopitelně černá není tak černá jako v případě AMOLED displejů. Vyzdvihnout musíme také perfektní jas, nejenom že čidlo reaguje téměř vždy bezchybně, manuální nastavení jasu na maximální úroveň je až téměř oslepující. Sony se dále snaží vylepšovat zobrazení zejména multimediálního obsahu marketingovými pojmy Triluminos a X-Reality Engine (druhá jmenovaná se projeví hlavně při prohlížení obrázků v galerii), které však skutečně částečně fungují. Důležitější je fakt, že se Sony nedopustilo zaváhání a displej se opravdu povedl sám o sobě. Pochválit musíme také odezvu displeje a zejména velmi dobré pozorovací úhly. Suma sumárum, displej je rozhodně lepší, než v případě Xperie Z a srovnatelný. Při porovnání oproti horším typům v Xperii Z1 je rozdíl opravdu hodně znatelný

Tou hlavní, klíčovou vlastností je však skvělá ergonomie. I uživatelé s menší rukou a prsty nemají většinou problém dosáhnout z jednoho konce displeje na druhý, posílena je tedy také možnost ovládat telefon jednou rukou. Klávesnice v podání Sony je také perfektní. Odezva kapacitního displeje je na skvělé úrovni, telefon navíc můžete ovládat také v rukavicích, což se především teď, v zimních měsících, hodí. Informovat o tom, že na displeji ulpívá velké množství otisků nemá smysl, ani Xperia Z1 Compact totiž není výjimkou.

Hardware a výkon: bez kompromisů

Hardware, to je oč tu běží. V tomto případě Sony Xperii Z1 Compact rozhodně nešetřilo a napěchovalo ji stejnými vnitřnostmi, jaké nabízí také Xperia Z1. Pro připomenutí, těšit se můžete na čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 od Qualcommu, který je taktovaný na 2,2 GHz. Jako grafický akcelerátor byl použit čip Adreno 330 a paměť RAM se zastavila na hodnotě 2 GB. Uživatelská paměť se zastavila na 16 GB, samozřejmě není problém ji pomocí paměťových karet microSDXC rozšířit o dalších až 64 GB, taková porce dat by už následně měla stačit i tomu nejnáročnějšímu uživateli. Operační systém je samozřejmě Android, konkrétně ve verzi 4.3 Jelly Bean.

Využití paměti

Jak už dává tušit papírová specifikace, telefon je opravdu velice rychlý. Procházení nabídky, hraní náročných 3D her, focení a nahrávání videoklipů, vše je v podání Xperie Z1 Compact otázkou okamžiku. Vhodně zvolené animace telefon nijakým stylem nezdržují a telefon má rozhodně výkonu na rozdávání. Sony zvládlo optimalizaci na jedničku, nesetkáte se se záseky, zpomalením či pomalým během. Vše je perfektní.

Výsledky benchmark testů

Uživatelské prostředí: jednoduché a přehledné

Uživatelské prostředí se nese v duchu aktualizace na verzi 4.3 Jelly Bean. Sony vsází na jednoduchou a elegantní grafickou nadstavbu, která nezatěžuje samotný telefon, působí přehledně a hlavně účelně. Všechny posuny po displeji jsou pod hlavičkou vhodně zvolených přechodů, telefon se za celou dobu testování nijak nezasekl, ani si nevynutil restart.

Úvodní nastavení

Co je ovšem nové, to jsou rozhodně témata. Sony ve verzi 4.3 Jelly Bean kompletně překopalo nabídku témat, která jsme mohli vidět například u Xperie Z. Známá vlna je nově graficky čistší, možná až příliš. V telefonu nalezneme rovnou 8 témat, několik dalších stáhnete pomocí Sony Select, respektive Google Play. Některá z nich jsou však placená. Témata od Sony vždy změní nejenom samotný vzhled tapety a tapety uzamčené obrazovky, vytvoří také barevný nádech rychlých přepínačů a některá témata dokonce změní i vzhled kontextových tlačítek (čehož si můžete povšimnout na doplňkovém tématu „Triflat“).

Celkově je prostředí jinak totožné, jako u všech nových Xperií s operačním systémem Android ve verzi 4.3 Jelly Bean. Jedinou výhradu bychom opět měli k výsuvné liště v menu, která slouží pro vyhledávání aplikací, řazení aplikací a také pro rychlý přístup do aplikací Google Play a Sony Select. Minimálně ikona lupy pro vyhledávání aplikací měla zůstat na svém místě, tedy hned na úvodní obrazovce menu. Pro vyhledání aplikace musíte nyní vždy lištu vysunout, kliknout na první možnost „Prohledat aplikace“ a až následně napsat hledaný název. Zbytečná práce navíc.

Prostředí telefonu

Málokterá věc dokáže zničit dojem ze špičkově vybaveného telefonu, špatná optimalizace je jednou z nich. V tomto ohledu můžete být naprosto klidní, Sony opět na trh vypustilo perfektně odladěné zařízení, které vás nenechá čekat vůbec na nic. Příjemná grafická nadstavba a animace pak už jen podtrhují celkové dobré dojmy z prostředí telefonu.

Fotoaparát: chtělo by to aktualizaci

Sony vybavilo zmenšenou vlajkovou loď stejným fotoaparátem, jako v případě Xperie Z1, čest tedy máme s 27mm objektivem GLens o rozlišení 20,7 Mpx a světelností f/2.0, nezapomnělo se samozřejmě ani na přisvětlovací diodu. Také prostředí fotoaparátu je totožné s tím z Xperie Z1. Focení je velmi rychlé, dvoupolohová spoušť fotoaparátu má i přes menší rozměry jistý stisk.

Prostředí fotoaparátu

Kromě běžných režimů focení, jako je Super auto (který funguje téměř vždy spolehlivě) a Ručně jsou k dispozici i další režimy. Například režim s Obrazovými efekty (jako například náčrt, nostalgie, kaleidoskop a další) a panorama (ovšem je třeba rychle přejet s fotoaparátem po dané scéně a výsledek je jen v rozlišení 5 Mpx. Zajímavý je také režim Info-eye (v hledáčku upozorní na budovy, které se nachází před vámi nebo rozpozná víno podle etikety) nebo Efekt AR, neboli rozšířená realita na displeji vašeho mobilního telefonu. Teorii známe, jak ale zmenšená „Z1ka“ fotí? Poučilo se Sony ze svých chyb?

Ukázkové snímky v rozlišení 20,7 Mpx

Fotografie v plném rozlišení 20,7 Mpx

Ukázkové snímky v rozlišení 8 Mpx

Fotografie v rozlišení 8 Mpx (3 840 × 2 160 pixelů), poměr stran 16:9

TIP: Podívejte se, jak fotí a natáčí Sony Xperia Z1 Compact (aktualizováno)

Už na pohled si můžete všimnout rozdílů. Snímky z Xperie Z1 Compact jsou tak trochu vybledlé oproti snímkům z větší Xperie Z1, ta naopak nabízí kontrastní fotografie. Na obranu Xperie Z1 Compact musíme říci, že barevné podání je přirozenější a více tedy odpovídá realitě. Pochválit musíme také makro, které funguje prakticky bez větších problémů na vzdálenost přibližně 8 – 10 centimetru.

Ukázka některých z Efektů AR

Na druhou stranu po přiblížení jde vidět velká komprese pořízených snímků, lepší kresbu prozatím stále nabízí větší sestřička, a to zřejmě díky delší době na trhu a většímu počtu aktualizací. Doufejme, že stejně jako v případě modelu Z1 Sony v nejbližších týdnech přispěchá s menší aktualizací, která posune fotoaparát opět o kus dále. Snímky rozhodně nejsou špatné a už teď jsou nadprůměrné, my však ale víme, že Sony dokáže podstatně více, alespoň co se zachycení detailů týče. Za dobrých světelných podmínek produkuje Xperia Z1 Compact zdařilé snímky, horší je to ovšem s ubývajícím světlem. Opět, vzhledem k silnému postprocessingu s odšumováním snímky trpí menší úrovní detailů. Doufejme tedy, že i tento neduh některá z následujících softwarových aktualizací napraví. Celkově lze ale zhodnotit fotoaparát kladně a určitě se jedná o jeden z lépe fotících telefonů, který má navíc slušný potenciál, který pouze musí Sony opět plně využít s aktualizacemi.

Videokamera: FullHD boduje

Sony Xperia Z1 Compact umí nahrávat video ve stejné kvalitě jako Z1, těšit se tedy můžete na FullHD rozlišení s rychlostí 30 snímků za vteřinu. K rychlosti snímkování videa nemůžeme mít žádné výhrady, video je po celou dobu krásně plynulé a bez jakýchkoliv záseků. S barevností je to trochu horší a opět platí podobná situace, jako u fotografií. Celkově jsou videa místy přesvětlená a barvy vybledlejší, i když jsou opět blíže skutečnosti. Přesto výsledná videa občas v porovnání z Xperií Z1 vypadají jako zahalené jemnou mlhou. Uvidíme, jestli následující aktualizace od Sony zapracuje také na kvalitě videa. Opět ale musíme podotknout, že se nejedná o žádný závažný problém a bez přímého srovnání se kvalita videí jeví jako nadprůměrná. Přední kamera pro videohovory nabízí rozlišení 2 Mpx, dobře poslouží pro videohovory a i když s ní můžete fotit a natáčet videa, výsledná kvalita postačí maximálně pro prohlížení na displeji mobilního telefonu.

Sony Xperia Z1 Compact (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia Z1 Compact (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia Z1 Compact (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia Z1 Compact (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia Z1 Compact (testovací video) – exteriér, noc, 1080p

Multimediální funkce: nudit se nebudete

Základ veškeré zábavy je v podání Sony rozhodně přehrávač hudby s příznačným názvem Walkman. Tato aplikace pro defaultní přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony této společnosti. Poslední aktualizace na verzi operačního systému Android verze 4.3 opět grafiku mírně upravila. Rozhodně si ovšem dovolíme tvrdit, že aplikace Walkman je v současné době jednou z těch nejlepších, standardně přeinstalovaných aplikací pro poslech hudby vůbec. Během poslechu hudby máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od Clear audio volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér hudby. Potěší také některé „vizualizace“ v doprovodu animovaných různobarevných geometrických tvarů, to všechno ale už dobře známe.

Hudební přehrávač

Nepotěšil nás ale videopřehrávač, v podání Sony pojmenován klasicky jako „Video“. Sony, respektive aplikace pro přehrávání videa neustále ignoruje soubory s koncovkou .avi (kodeky DivX a XviD), což je v dnešní době opravdu nepochopitelné. Okamžitě po rozbalení telefonu z krabice tedy doporučujeme stáhnout některou alternativu z Google Play, ušetříte si tím mnoho nepříjemných situací. S Xperií se nebudete nudit, ani pokud vypnete svoje oblíbené hudební album nebo video. Alternativní možností pro poslech je pak FM rádio s funkcí RDS, to funguje až po zapojení sluchátek, která slouží jako anténa. Zahrát si můžete také kvalitní (3D) hry, které naleznete na Google Play, například perfektní Asphalt 8. Telefon má samozřejmě výkonu na rozdávání, proto se ani při hraní opravdu náročné hry nepozastaví a se všemi současnými hrami si bez problému poradí. Vše je maximálně plynulé, a to i s maximem detailů, omezení v tomto skýtá jenom menší úhlopříčka displeje, občas je zkrátka nějaká hra hůře ovladatelná.

Pro prohlížení vašich fotek a videozáběrů pak poslouží skvělá aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů, kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní správu pořízených snímků. Ty můžete následně oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na základní úpravy fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Telefonní funkce: ověřená klasika

I když Xperia Z1 Compact umí a zastoupí téměř vše, stále je to mobilní telefon a jako takový musí nabídnout také propracované telefonní funkce. Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte vaše kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne na spojení v jeden kontakt, čímž znatelně ulehčí práci. V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny, jako například kolegové, rodina, přátelé a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem funguje na výbornou. Kvalita hovoru je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít žádný problém.

Aplikace Telefon

Zprávy: klávesnice, co se ráda naučí

V Xperii Z1 Compact nalezneme standardní, od Sony přeinstalovanou klávesnici, která za svoji dobu ušla pořádný kus cesty. Klávesnice od Sony je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli. Tak například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například speciální symboly na hlavní obrazovce. Příjemnou novinkou je také možnost naučit telefon vašemu stylu psaní. Stačí, abyste telefon nechali propojit se s aplikací Zprávy, Facebook a Twitter, telefon pak během pár minut (podle zaplněnosti zkoumané aplikace) „převezme“ vás styl vyjadřování se. Ze zkušeností můžeme potvrdit, že je tato možnost velice spolehlivá. Pokud by ovšem telefon stále ignoroval některé vaše často používané výrazy, můžete je naučit manuálně přidáním do uživatelského slovníku.

Zprávy

Psát můžete samozřejmě nejenom klasicky, ale také pomocí tahů, kdy se po celou dobu slovo dotváří podle vašich pokynů. Klávesnice od Sony patří rozhodně mezi ty nadprůměrně dobře ovladatelné, přesto bychom ocenili trochu větší rozestupy mezi jednotlivými písemky, občas se dočkáte zbytečných přehmatů, tedy hlavně uživatelé s většími prsty budou mít ze začátku trochu problém.

Zprávy

Aplikaci pro vytváření textových, nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete vybrat jako defaulní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud aplikaci Hangouts i tak využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí gmailových účtů. Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše, (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

Navigace: dovede vás do cíle

V Xperii Z1 Compact naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také aGPS, tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté aGPS dostanete polohu přibližně do 30 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, pokud si zvyknete na menší úhlopříčku, může Xperia Z1 Compact pohodlně posloužit jako automobilová či turistická navigace.

Mapy a Navigace od Google

Pro prohlížení vašeho okolí nebo navigaci poslouží dvojice aplikací od Google, konkrétně Mapy a Navigace. I když jsou aplikace závislé na internetovém připojení, můžete si v aplikaci Mapy bez problému uložit vaše nejbližší okolí do mezipaměti pro pozdější off-line prohlížení. K vyhledávání zájmových bodů nebo nasměrování do cíle však vždy budete potřebovat datovou síť, není ovšem problém zakoupit některou z plnohodnotných off-line navigačních alternativ na Google Play.

Organizační funkce: vše potřebné

Kalendář se nese v klasickém kancelářském stylu, bez jakýchkoliv výstředností, což hodnotíme pozitivně. Více než 60% plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. U každého dne navíc vidíme tenkou linku, podle její zaplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen část dne. Linka je však poměrně tenká. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Velmi dlouhé chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o aplikaci/editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů), dále barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr.

Dále jsou tu graficky různorodé šablony pozadí (mřížky, vertikální čáry, u nichž si můžeme zvolit intenzitu zobrazení – zcela průhledná mřížka až velmi výrazná mřížka). Kdo si chce ušetřit tvorbu uměleckého díla, může rovnou vložit fotografii a jí pak zkrášlit výběrem z několika desítek emotinek a obrázků. Novinka nás nepřipraví ani u prohlížení kancelářských dokumentů. Práci s dokumenty obstarává už klasicky program OfficeSuite, nicméně je zastoupený pouze ve zkušební verzi. Z toho plyne, že dokumenty si přečteme, ale už je neupravíme. To umožňuje až verze pro. U takto drahého zařízení je opravdu škoda, že na rozdíl od konkurence není umožněno i vytváření a úpravu dokumentů již v základu.

Datové funkce: špička v oboru

Datová nabídka slučuje se špičkou dnešních technologií. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Z1 Compact však samozřejmě přidává technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s), nezapomnělo se ani na LTE s maximální přenosovou rychlostí 100 Mb/s. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/AC) či Bluetooth ve verzi 4.0. Další komunikace s ostatními zařízeními probíhá přes NFC, díky kterému můžete rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory dotykem a v neposlední řadě také platit za vaše nákupy. Xperia Z1 Compact si bez problému poradí s bezkontaktními platbami od O2 a GE Money Bank i v České republice, obslužná aplikace funguje tak, jak má.

Internet: Chrome opět boduje

Prohlížení internetu si užijete díky standardně přeinstalovanému prohlížeči Chrome, standardní androidí prohlížeč v telefonu už nehledejte. Chrome je známý svojí perfektní synchronizací, nejinak je tomu i v případě Xperie Z1 Compact. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování je bez diskuze příkladná a obstojí v porovnání s nejlepší konkurencí.

Google Chrome

Závěr a zhodnocení: tak tohle se povedlo

Co říci závěrem? Xperia Z1 Compact se rozhodně povedla a oprávněně ji můžeme označit za vymodlený článek, který zaplnil mezeru na trhu, a v podstatě o unikátní telefon. Sony šlo za jistotou, vyslyšelo prosby zákazníků a vyplatilo se. Líbivý design Xperie Z1 byl zachován, voděodolnost a špičková konstrukce s kovovým rámem rovněž, zmenšily se pouze půdorysné rozměry, vyšší tloušťku vzhledem k okolnostem můžeme odpustit, navíc se díky větší tloušťce Xperia Z1 Compact lépe drží. Pokud se na Xperii Z1 Compact podíváme z čistě hardwarového hlediska, oslní tedy celkově špičkovým zpracováním. Žádné skřípavé nebo jinak obtěžující zvuky zkrátka neuslyšíte. Tím hlavním tahákem jsou samozřejmě skvělé vnitřnosti a nekompromisní výbava.

Sony Xperia Z1 Compact

I vzhledem ke snížení rozlišení je displej stále špičkový, čtyřjádrový procesor od Qualcommu taktovaný na frekvenci 2,2 GHz vás čekat rozhodně nenechá. Kvalitní je také fotoaparát a videokamera, i když zde by mělo Sony ještě přispěchat s aktualizací, aby byly výsledky stejné, jako u Xperie Z1. Kladným vlastnostem telefonu jsme se věnovali po celou dobu recenze dopodrobna a negativa jsme v podstatě nenacházeli. Pokud bychom chtěli být opravdu pečliví, zmíníme, že hlasitý reproduktor kvalitou opět příliš neoslní.

Pokud se opět podíváme na Xperii Z1 Compact jako kus hardwaru, nepotěší upatlaný zjev, telefon zkrátka budete díky skleněnému provedení leštit častěji, než byste raději. Místo pod displejem by také mohlo být využito lépe, například mírným zvětšením úhlopříčky. Hlavní problém Xperie Z1 Compact se však pro mnoho uživatelů skrývá jinde - je to samozřejmě cenovka telefonu. Jedná se o zařízení bez kompromisů a nabídne maximální možnou výbavu, za které si Sony nechá zaplatit 15 000 Kč. Je to moc, nebo není? Záleží na úhlu pohledu. Pokud se na Z1 Compact díváme stejnou optikou, kterou sledujeme jiné zmenšené vlajkové lodě, je cenovka samozřejmě vyšší. Na druhou stanu se opravdu jedná o špičkový telefon, který nemá kompromisy jaké jiné „mini verze“, a tomu odpovídá i cenovka. Sony si je možná také do jisté míry vědomo unikátnosti telefonu, který v podstatě ve své kategorii mezi Androidy nemá konkurenci, a i možná proto nasadilo takto sebevědomou cenovku.

Pokud ovšem finanční stránku příliš neřešíte a potřebujete zařízení s perfektní výbavou, na druhou stranu vyžadujete menší úhlopříčku než je 4,7 palce, je pro vás Xperia Z1 Compact téměř jedinou možností. Samozřejmě, existují také mini verze špičkových telefonů konkurenčních značek, zde se ovšem ořezávalo více, než bylo potřeba. Xperia Z1 Compact je bezesporu špičkový telefon, který navíc výborně vypadá, není to pádlo a nemůžeme jinak, než jej s klidným svědomím doporučit. Xperia Z1 Compact se jednoduše náramně povedla.

Za zapůjčení Sony Xperie Z1 Compact děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon také zakoupit

Konkurence

Začneme konkurencí z vlastní stáje, v tomto ohledu nikoho nepřekvapí několikrát zmiňovaná Xperia Z1. Ta nabídne prakticky totožné vnitřnosti, lepší rozlišení displeje a také větší úhlopříčku. Pokud je pro vás tedy větší úhlopříčka spíše výhodou, a telefony značky Sony jsou pro vás to pravé, nic lepšího momentálně zakoupit nemůžete. Cena je ještě zhruba o 2 000 Kč vyšší, připlatíte si právě za lepší displej a větší úhlopříčku.

Sony Xperia Z1

Pokud se více zaměříme na velikostně podobná zařízení, připadalo by k úvaze také HTC One mini. To nabízí prakticky stejné rozměry jako Xperia Z1 Compact, hmotnost se však zastavila na příjemnějších 122 gramech. HTC vsadilo místo skla na hliník, design a konstrukce jsou tedy opět špičkové. Displej nabídne na chlup stejnou úhlopříčku a také rozlišení, zamrzí chybějící FM rádio a zapomenout bohužel musíte na podporu paměťových karet i NFC, integrovaná paměť 16 GB bez možnosti rozšíření také nepotěší. Paměť RAM má HTC poloviční, místo čtyřjádrového procesoru se navíc musíte spokojit se dvoujádrovým procesorem Qualcomm MSM8230 o taktu 1,4 GHz. Co ovšem potěší je cena, HTC One mini stojí o více než 3 500 Kč méně než Sony Xperia Z1 Compact.

HTC One mini

Dalším konkurentem by mohl být Samsung se svým modelem Galaxy S4 mini. Ten za cenu přibližně 9 500 Kč nabídne 4,3 palcový displej s rozlišením qHD (540 × 960 pixelů), jemnost je tedy o poznání horší. Uživatelská paměť nabídne kapacitu 8 GB, spolehnout se ovšem můžete na paměťové karty microSD. Samsung Galaxy S4 mini nabídne dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8930 s taktem 1,7 GHz, fotoaparát nabídne rozlišení 8 Mpx. Pro Samsung tak hovoří především cena, která je o 5 500 Kč nižší než v případě Xperie Z1 Compact.

Samsung Galaxy S4 mini

Pokud byste raději telefon s operačním systémem Windows Phone, mohla by se vám zalíbit. Nokia Lumia 1020. Ta nabídne displej s úhlopříčkou 4,5 palce a rozlišením 768 × 1 280 pixelů, ve výsledku tedy dostanete téměř totožnou jemnost. Nokia Lumia 1020 sice nenabízí slot pro paměťové karty, 32 GB by však mělo postačit i náročnějšímu uživateli. Paměť RAM se zastavila na hodnotě 2 GB, horší je ovšem dvoujádrový procesor s taktem 1,5 GHz. Telefony s WP jsou však známy svojí skvělou odladěností. Lumia 1020 má však jedno prvenství, a tím je fotoaparát s rozlišením 41 Mpx (7 728 × 5 368 pixelů) a xenonovým bleskem. Cena je jen o málo vyšší než v případě Xperie Z1 Compact, v oficiálním e-shopu Nokia ji zakoupíte za 15 290 Kč. Pokud ani tolik nestojíte o špičkový fotoaparát, je zde Lumia 925. Ta nabídne podobné vnitřnosti jako Lumia 1020, rozlišení fotoaparátu však pokleslo na 8,7 Mpx, na druhou stranu ale nabídne tenké kovové tělo.

Nokia Lumia 1020 a Lumia 925

Zajímavými konkurenty by mohly být také nejnovější přírůstky od společnosti Apple, tedy iPhone 5c a 5s. Oba telefony nabízejí špičkovou výbavu a stejně jako Xperia Z1 Compact spoléhají na menší úhlopříčku displeje, v tomto případě konkrétně 4 palce. Apple iPhone 5c zaujme především barvičkami, vnitřnosti jsou pak prakticky totožné s iPhonem 5. iPhone 5s pak navíc nabídne TouchID, čili ochranný prvek v podobě čtečky otisků prstů a také 64-bitový procesor. Cena obou zařízení je velmi vysoká, iPhone 5c startuje na srovnatelné cenovce 14 790 Kč a iPhone 5s na 17 390 Kč. Oba telefony nabídnou horší fotoaparát a postrádají oproti Xperii některé funkce, jako například NFC, USB host a podobně.

Apple iPhone 5c a 5s

Za zapůjčení Sony Xperie Z1 Compact děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon také zakoupit.

sony-xperia-z1-compact
Klady
  • maximální výbava v kompaktním těle
  • nadprůměrné výsledky fotoaparátu
  • schopná videokamera
  • nepřehlédnutelná notifikační LED dioda
  • výborné konstrukční zpracování s kovovým rámem
  • kvalitní displej s jemným zobrazením
  • voděodolnost a prachuvzdornost
  • rychlost a odladěnost prostředí
  • špičkový výkon se Snapdragonem 800 a 2 GB RAM
  • elegantní design
Zápory
  • ulpívání otisků prstů
  • vyšší cena
  • méně kvalitní hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
Hana Došková
Hana Došková
Naposledy upraveno: 4. 2. 2014 02:15
Pozoruji na bílé variantě při vyfocení fotografie bílý přepal z levé strany od silné diody, která nejspíš prosvítí bílé sklo. Jedná se o tuto chybu při focení v noci. Máte někdo také takový problém?
Ondřej Procházka
Ondřej Procházka
Myslím,že co se týká cenovky,je správný pohled na ní takový,že spíš než mini varianty vlajkových lodi je Z1C právě ta vlajková loď.Za to může ten marketing,je to malý telefon s menším displejem než 5 palců a už to v člověku nevzbuzuje pocit,že se jedna o vlajkovou loď.
Radek Spáčil
Radek Spáčil
Závěr a zhodnocení, druhý odstavec: Pokud bychom chtěli bít... Snad ste chtěli napsat bÝt!! Jinak nechápu údiv nad cenou telefonu, vždyť je to výbavou highend byť v malém těle...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze