Sony Xperia Z
recenze

Sony Xperia Z

Skleněná královna

Japonskému Sony se každý poslední rok daří stále lépe a letos se zřejmě nadechuje k největší ofenzívě. Jeho vlajková loď, Xperia Z, přináší pětipalcový displej s FullHD rozlišením, moderní čtyřjádrový procesor či zvýšenou odolnost. To vše zabalené ve velmi luxusně vypadajícím skleněném těle. Dokázala obstát i při delším testování?

Sony Ericsson a posléze i Sony vrhlo všechno své síly do chytrých telefonů s operačním systémem Android. V poslední době navíc spíše zaměřených od střední třídy výše. Jenže japonský výrobce nikdy nedokázal vystoupat na vrchol. Vždy se musel dívat na záda Samsungu a mnohdy i dalších konkurentů. Hřát ho mohl snad jen fakt, že vyhrával nevypsanou soutěž krásy. Xperii se jednoduše líbí.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Rok 2013 by však mohl mnohé změnit. Sony opět uchvátilo designem, ale tentokrát i výbavou, která konkurenty nedohání s téměř ročním zpožděním, ale naopak dost možná předurčuje, v jakém duchu se letošní vlajkové lodě ponesou. Právě Xperia Z je prvním telefonem, který na náš trh přináší například FullHD displej, tedy mnohem dříve, než takový Samsung svůj konkurenční Galaxy S IV vůbec stihl představit. Dokáže toho Xperia Z využít?

Obsah balení

  • Špuntová sluchátka
  • náhradní špunty
  • microUSB kabel
  • koncovka nabíječky
  • 2GB microSD paměťová karta

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,

Sony Xperia Z – videopohled

Design a konstrukce

Sony v případě Xperie Z opouští osvědčený model prohnutých zad, který jsme u jeho modelů vídávali v posledních letech. Xperia Z je úhledný kvádr. To bude nuda, říkáte si. Jenže ona to nuda není. Po otevření krabice na vás dýchne punc luxusu ála iPhone. Telefon je zahalen do temně černé barvy, díky skleněným plochám se krásně se leskne a na první pohled si mnoho uživatelů získá. Za poslední dobu se určitě jedná o jeden z nejexkluzivněji působících přístrojů.

Jenže telefon není jen na okrasu a tak jej chtě nechtě každý vezme do ruky a dá volný průběh dalším dojmům. Ty volně navazují tam, kde skončily dojmy předešlé. Sklo příjemně chladí do ruky a hmotnost 146 gramů dává pocit, že v ruce držíte kus poctivého hardwaru. Zároveň to není nijak moc, vezmeme-li v úvahu, jaký kolos držíme. Za to Sony chválím.

Displej až ke krajům dodává telefonu elegantní vzhled

Telefon si protáčíte v ruce, nemůžete se vynadívat na povedený design a po pár minutách přichází další poznatky. Žel poněkud méně pozitivní. Skleněné plochy jsou velmi, velmi náchylné na otisky prstů. Xperia Z je v momentě zapatlaná a punc luxusu se rozplývá jako pára nad hrncem. Aby toho nebylo málo, skleněné plochy jsou doslova magnetem na prach. Stačí Xperii Z dát na chvíli do kapsy a nebudete se stačit divit, na okrajích skleněného povrchu rázem najdete nánosy prachu. Inu daň za luxus.

Nicméně dále už vás skleněné plochy, u kterých se Sony zřejmě inspirovalo u předešlých generací modelů iPhone, trápit nebudou. Ta zadní je vyrobena ze skla Gorilla Glass a ta přední z konkurenčního Dragon Trail. Je tu tedy slušná naděje, že telefon ledacos vydrží, ale pád na chodník by bez úhony přežít nemusel. V každém případě se nikde na telefonu ani po dvou týdnech neobjevil škrábanec, byť jen lásečnicový. To jen dává za pravdu tomu, že skla leccos vydrží.

Držení Xperie Z není úplně pohodlné

Rozměry Xperie Z činí 139 x 71 x 7,9 milimetrů. Navzdory pětipalcovému displeji to není vyloženě obr, což vítáme. Bohužel se v ruce pohodlně nedrží. Boky telefonu, které jsou z jakéhosi měkčeného plastu, totiž vystupují nepatrně nad okolní skleněný povrch. Je tomu tak naschvál, aby se skleněné povrchy nedotýkaly stolů a neměli jste telefon poškrábaný stejně rychle, jako například už zmiňovaný iPhone. Onen výstupek ale Sony zakončilo poměrně ostře, což vaši ruku rozhodně nepotěší. Boky jsou navíc poměrně tenké a v kombinaci se zcela rovnou zadní stranou není úchop vůbec jistý a pohodlný.

Porovnání velikosti se Samsungem Galaxy S III a HTC 8X

Čelní stranu jsem už v podstatě nakousl výše. Díky speciální technologii OptiContrast propouští při zhasnutém displeji minimum světla a výsledkem je tedy takřka dokonale černá plocha. Nenarušují ji ani tlačítka, neboť nejsou. Snad jen díky logu Sony poznáte, kde je horní a dolní strana telefonu. Zmíním však informační LED diodu v pravém horním rohu. Ta dokáže blikat různými barvami a tím vás upozornit na zmeškané události. Nový e-mail indikuje zeleným blikáním, zmeškané volání bílým blikáním a vybitou baterii oranžovým blikáním.

Při pohledu z profilu nevidíte nic než hladké lesknoucí se plochy kolem dokola. Ano, i na bocích, které jsou mimochodem se svými 7,9 milimetry opravdu extrémně štíhlé, použilo Sony lesklé materiály. Co to, kde jsou konektory? Kam se poděly sloty? Vše je důmyslně skryto pod krytkami, které tu ale neplní estetickou roli, nýbrž chrání váš telefon před prachem a vodou. Xperia Z totiž splňuje certifikaci IP57, která zaručuje zvýšenou odolnost proti prachu a úplnou voděodolnost, kdy Xperia Z přežije po dobu 30 minut v hloubce 1 metr. Spadne-li vám telefon do sněhu nebo umyvadla, nemělo by se stát. Spadne-li vám do hnoje, stačí umýt a jede se dál.

S Xperií Z si můžete zaplavat
Zcela rovné boky

U krytek ještě chvíli zůstaneme. Rýpnu si totiž do Sony za to, že některé krytky jednoduše nepopsalo. Kdyby nebyly popsané všechny, mohli bychom spekulovat o tom, že výrobce nechtěl design nijak narušovat. Jenže realita je taková, že jedna krytka popsána je, druhá ne, a třetí zase ano. Z počátku jsem i já chvíli hledal, kam přijde nabíječka a především, kam vložím SIM kartu. Její místo se nachází na pravém boku. Slot je hned nad tlačítkem pro odemykání, ale není skoro vidět a chybí mu popisek. Za chvíli se samozřejmě naučíte, kde se který prvek na těle nachází, ale ze začátku to není zcela příjemné.


V mnoha krytkách chvíli trvá, než se zorientujete

Samotné vkládání SIM karty, která je typu micro SIM, je určena výhradně lidem s trpělivostí. Díky odolnosti je vše zapuštěno a vy tak musíte nehtem šáhnout pro šuplíček, ten vytáhnout a s umístěnou SIM kartou si titěrnou práci zopakovat. Měníte-li často SIM karty, raději se Xperii Z vyhněte. Takřka totéž vás čeká s microSD kartou, jen ji není potřeba dávat do šuplíčku. Její slot se nachází na levém boku. Malá perlička - Sony šlo do sebe a jednu paměťovou kartu přibalilo. Popisek 2 GB však vykouzlí úsměv na tváři.

Na levém boku je ještě jeden slot, který ukrývá micro USB konektor. Na levé straně se všimnete jistě i dalších konektorů, nijak nechráněných. Ty slouží pro nabíjení ve speciálním stojánku. Poslední krytka na horní straně chrání 3,5 mm jack konektor. A kdo zná Xperie dobře, už ví, že Xperia Z bohužel nemá HDMI konektor. Velká škoda. Sice by přibyla další krytka, ale za to by se asi málokdo zlobil. Uchycení krytek k telefonu mají na starost poměrně silné gumové proužky. Působí mnohem lépe než na loňské Xperii S a protože na ni i po roce stále drží, nemám o krytky na Xperii Z nejmenší obavu.

Prohlídku končíme na zadní straně. Fotoaparát, LED dioda, mikrofon, vše co možná nejméně nápadné, design nesmí být zbytečně rušen. Ve spodní části ale chtě nechtě musí být nezbytná kódová označení. Proč to výrobce někam neschoval? Odpověď je prostá, nebylo kam. K baterii se uživatel nedostane a Xperii Z doma ani svépomocí nerozeberete.

I zadní strana je magnetem na otisky prstů a prach

Konstrukční zpracování jsem nakousnul už v průběhu odstavců výše. Nemám opravdu co vytknout. Precizně zpracovaný telefon, kde si Sony obhájilo použití skla. Dobře to vypadá a něco to vydrží. Tedy jednička s hvězdičkou.

Baterie a výdrž

K baterii se sice nijak nedostaneme, ale budeme výrobci věřit, že její kapacita činí 2330 mAh. To nevypadá jako málo, ale velký displej je velký jedlík. Doufejme, že výdrž nebude stejně špatná, jako u Xperie S. Při středně náročném používání, kdy je jas svěřen do správy automatiky, synchronizace frčí dle libosti a je uskutečněno zhruba 10 minut volání a posláno 10 SMS, se Xperia Z bez problémů dožije pozdního večera. Budete-li však od rána viset očima na displeji, ať už němým úžasem, nebo čtením novinek ze světa, z domova či zdi Facebooku, budete svědky rychlého vybití telefonu. Opravdu není problém Xperii Z vybít za 7-8 hodin, ostatně jako žádný smartphone.

K baterii se nijak nedostanete

V Sony to jistě tušili a Xperii Z, stejně jako starší model Xperia T, vybavili Režimem STAMINA. O co jde? V základu o to, že pokud režim zapnete, tak v momentě zhasnutí displeje dojde k omezení všech procesů, které vybíjí baterii. Telefon zůstane pouze přihlášen do sítě, všichni se vám dovolají a přijde vám SMS. Internet či Wi-Fi a s tím související služby na pozadí (e-maily, Facebook zprávy, Gtalk) se však okamžitě vypne. Vše se nahodí, jakmile displej rozsvítíte. V nastavení si však tento režim můžete značně přizpůsobit. Například povolit běh internetu a kecálku Talk, ale ostatní programy nechat spát. S tímto režimem lze pohotovostní dobu telefonu opravdu značně prodloužit. Bez větších problémů i na dvojnásobek, takže lze i při náročném používání v pohodě dožít do večera.

Pokud vám STAMINA přijde moc razantní, vystačíte se si režimem Slabá baterie. Pokud jej aktivujete, dojde k omezení v momentě, kdy stav baterie klesne na hodnotu 30 %. V ten moment se stane to, co si navolíte. Standardně je však nastaveno, aby došlo ke snížení hladiny jasu a vypnutích všech bezdrátových zbytečností. Můžete si však například odškrtnout Wi-Fi a nechat ji i v tomto režimu zapnutou.

Praktický dobíjecí stojánek nebude součástí základního balení

Třetím režimem do party je „Wi-Fi podle umístění“. Moc šikovná věcička, která za vás Wi-Fi zapne tehdy, když jste na určitém místě. Ovšem pouze v případě, že si danou síť předem uložíte. Poté se již stačí nacházet v blízkosti a telefon Wi-Fi sám aktivuje. Telefon polohu určuje dle BTS stanic operátora, ke kterým je přihlášený, takže by tato funkce neměla ubírat žádnou energii navíc.

S Xperií Z jsme samozřejmě provedli i test výdrž při streamování videa v kvalitě 1080p, kdy byla připojena k zabezpečené Wi-Fi, přihlášena do 3G sítě, jas displeje nastaven na 50%, hlasitost do sluchátek rovněž na 50% a aktualizace potlačeny. Ukázalo se, že velký displej je žrout. Xperia Z vydržela pouze 3 hodiny a 18 minut. Reputaci si částečně napravila rychlým nabíjením. Z nuly na 80% to stihne za 1 hodinu a 31 minut. Na úplné nabití pak potřebuje ještě zhruba půl hodinku.

Pokud výdrž shrneme, jedná se o dnešní průměr a při klasickém, až mírnějším používání není problém, aby se Xperia Z dožila večera. Díky šetřícím režimům pak lze výdrž prodloužil, a to poměrně výrazně. Z testu výdrže tak Xperia Z odkráčela poměrně se ctí, i když bychom mnohem raději viděli větší akumulátor i za cenu větší tloušťky telefonu.

Zvuk

Vlajková loď by dnes měla sloužit i jako multimediální zařízení. Bohužel požadavek na stereo reproduktory je ve většině případů přehnaný a výjimku netvoří ani Xperia Z. Počítejte tak jen s jedním reproduktorem, který navíc není moc kvalitní. V prvé řadě hraje velmi potichu. Inu to bych ještě možná překousl, ale při maximální hlasitosti dochází ke zkreslování zvuku a reproduktor vyloženě nestíhá.

Špuntová sluchátka hrají výborně

Reputaci si Xperia Z napravuje 3,5 mm výstupem do sluchátek. Tady nemám co vytknout, zvuk je naprosto skvělý. Navíc jsou velmi kvalitní i přibalená špuntová sluchátka.

Displej

Dostávám s k velmi diskutované části Xperie Z. Ať už jde o velikost, rozlišení, pozorovací úhly nebo tlačítka na displeji, každá část má své odpůrce a zastánce. Řekneme si to zcela na rovinu. Xperia Z nemá na první pohled super displej, který by zapříčinil kýžený WOW efekt. Použitým typem displeje je v zásadě obyčejné TFT TN s vylepšením BRAVIA Engine 2. Barvy tudíž nejsou tak zářivé. Displej také může působit mdle, ale to lze z větší části eliminovat vyšším jasem. Pak jsou ty ony pozorovací úhly. Ty nejsou výborné, ale nebojím se je označit za velmi dobré. Displej je čitelný i z vyloženě ostrých úhlů, jen barvy ztrácí lehce na intenzitě. Vždy ale vše přečtete.

Displej patří pouze do lepšího průměru, je ale úžasně jemný

Samotný displej pak nabízí úhlopříčku 5 palců a rozlišení, a nyní pozor, 1920 x 1080 pixelů. Ano, v prodeji už je telefon s rozlišením displeje stejným, jako má vaše televize. Neuvěřitelné, jak je ten pokrok rychlý, Výsledná jemnost je úžasných 441 pixelů na palec. Hodnota jako vystřižená ze sci-fi. K čemu je to dobré? Můžete tím oslňovat technologicky zdatné jedince. A to je zhruba vše. Lidské oko už si to nijak neužije. Pro srovnání uvedu, že loňská Xperia S nabízí jemnost 342 pixelů na palec a při přímém porovnání nepozoruji žádný rozdíl. Říkáte si, proč tedy Sony použilo FullHD rozlišení? Ono vlastně nemělo moc na výběr. Použít „jen“ HD, měla by Xperia Z hrubší displej než loňská Xperia S.

Závěrem ona tlačítka na displeji. Často slyším, jaká je to chyba, jak zabírají místo, a kdesi cosi. Ano, nějaké místo zaberou, ale přesto zbývá plocha 4,7 palce a to snad nikomu nepřijde málo. Tlačítka by se samozřejmě vměstnala i pod displej, ale osobně spíše kvituji, že na zbylé ploše nic není a já mám vždy kam dát palec bez obav, že bych nechtěně něco stiskl.

Hardware

Z počátku panovaly jisté obavy, zda FullHD nebude příliš velké sousto pro výkon telefonu. Ale už v prvních dojmech jsme se přesvědčili, že Xperia Z patří mezi nejvýkonnější telefony dnešní doby. Počítat můžete se čtyřjádrovým Snapdragonem S4 Pro, který nabízí takt 1,5 GHz. K ruce je rovněž 2GB paměť RAM, ze které navíc pro uživatele zbývá minimálně 1,3 GB RAM, a to opravdu jen tak nezaplníte. O grafickou akceleraci se stará Adreno 320. Když to shrnu, Xperii Z takřka nezasekáte, není jak.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí

Prostředí Xperie Z zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.1.2 Jelly Bean. Nebudeme zastírat, že bychom u špičkového telefonu raději neviděli verzi 4.2. Ale Sony si nás udobřilo příslibem, že aktualizace přijde velmi brzy. Nad samotným systémem bdí nadstavba od Sony, která doznala jistých změn, a řekl bych, že vesměs k lepšímu.

Odemykací obrazovka může být zkrášlena vlastní tapetou a kromě odemčení, které mimochodem probíhá velmi efektně tahem kdekoli ve vertikálním směru, máte možnost se rovnou dostat do aplikace fotoaparátu či do hudebního přehrávače.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Pohotovostních obrazovek může být až sedm, ale také méně, záleží na vás. Jakoukoliv si můžete vybrat a přiřknout ji, že právě tato bude ta hlavní. Na každou obrazovku můžete nasázet widgety a zástupce aplikací. Ty lze ještě seskupovat do složek. Vše super, jen kdyby Sony nepřebralo od HTC manýry s plýtváním místem. Pětipalcový displej, na který se vměstnají jen čtyři řady zástupců? Malou útěchou jsou widgety od Sony, které se opravdu povedly.

Grafická zpracování naposledy spuštěných aplikací si Sony upravilo k obrazu svému. Seznam je stále orientován vertikálně, avšak je připnut k pravému okraji displeje a náhledy aplikací jsou menší, než u běžného Androidu 4.1. To je poměrně škoda. Sony na to však dá opět rychle zapomenout. Nabízí totiž mini aplikace. Oč jde? Jste například v internetovém prohlížeči a potřebujete si něco spočítat. Otevřete si malou kalkulačku a zároveň vidíte i obsah prohlížeče. Kromě kalkulačky lze v mini režimu spustit i stopky, poznámky či diktafon. Další mini aplikace si můžete stáhnout z Google Play. Jde například o převodník jednotek nebo rychlé spuštění čelní kamerky. To se opravdu hodí a velký displej tak Sony využívá příkladně. Na druhou stranu musíte zapomenout na opravdu pokročilé funkce jako Multi-Window, kterými se chlubí například konkurenční Samsung.

Informační lišta a naposledy spuštěné aplikace

Částečného vylepšení se dočkala také informační lišta. Kromě obvyklých informací Sony přidalo také řádek s rychlým nastavením vibrací, Bluetooth, Wi-Fi a přenosu dat. Nechybí ani přímý vstup do hlubšího nastavení.

Hlavní menu je řazeno do matice 4x5ikonek. Řazení může být abecední, dle četnosti používání nebo od nejnovějších. Nevyhovuje? Seřaďte si ikonky dle sebe, Sony vám v tom nebrání. Můžete si také například podobné aplikace sdružit do složky. Teoreticky tak hlavní menu může mít třeba jen jednu obrazovku. Je to čistě na vás. Vzhledem k novému Androidu nechybí ani inteligentní pomocník Google Now, který se spouští dlouhým podržením domovského tlačítka s domečkem. Rázem dostanete přístup k automatickým kartám s počasím, navigací na vaše oblíbená místa, kurzem, atrakcemi a restauracemi v okolí a čeká-li vás například let, máte přístup i ke kartě s informacemi o něm včetně zpoždění.

Seznam aplikací

Závěrem vás asi nepřekvapí, že je prostředí skvěle plynulé a nic jej nezaskočí. Můžete spouštět aplikací tolik, kolik chcete, správa mutlitaskingu si s tím poradí a prostředí je stále stejně svižné. Zmíním snad jen, že při větší zátěži, obvykle při hraní her, dochází k citelnému zahřívání telefonu. Jenže s tím se potýká naprosto každý lépe vybavený telefon současnosti.

Multimediální funkce

Ani v případě Xperie Z nemohu u multimediálních funkcí začít jinde než u hudebního přehrávače. Ten se v telefonu vyskytuje hned dvakrát. Sony ponechalo klasickou aplikaci Hudba Play od Googlu. Nás však mnohem více zajímá aplikace Walkman. Její základní obrazovka v záložce Moje hudba nabízí různé dělení vašich skladeb a zároveň dokáže načítat i hudbu z dalších zařízení na domácí Wi-Fi, pokud si to samozřejmě patřičně povolíte. Nechybí ani provázanost s Facebookem, kde vám bude nabízena hudba, která se líbí vašim přátelům. Hodí se také funkce stažení informací k hudbě. Xperia Z se připojí k internetu a stáhne například obaly alb.

Pokročilá hudební aplikace Walkman

Aplikace Walkman je parádně graficky zpracována. V pozadí je vždy nenápadně vyobrazen obal alba. Při přehrávání se okolí halí do barvy, která převažuje na obalu alba. Samozřejmě nechybí klasické funkce náhodného či opakovaného přehrávání. Doplňkovými funkcemi je vyhledání textu k písničce, případně videoklipu na YouTube. Na Wikipedii si můžete rovnou nechat zobrazit informace k aktuálně přehrávané skladbě. Snadno můžete upravovat také ID3 štítky, což není obvyklá funkce. Nudí vás jen náhled alba? Jsou k dispozici interaktivní vizualizace, které reagují na váš dotyk.

Chybět nemůže ani pokročilý ekvalizér. Ten nabízí několik profilů, ale každý si můžete přizpůsobit obrazu svému. Tři místa jsou navíc připravena pro vaše vlastní profily. Kromě toho jsou zde další vylepšení, například prostorový zvuk, čisté stereo, které potlačí přeslechy mezi pravým a levým kanálem, funkce Clear Phase a xLOUD pro vylepšení zvuku z hlasitého reproduktoru a vhod přijde i Dynamický normalizátor, který minimalizuje rozdíly v hlasitostech mezi jednotlivými skladbami.

Na podobně vysoké úrovni je i aplikace Filmy, tedy video přehrávač. Grafická podoba je na jedničku, po vstupu se začne přehrávat v malé části naposledy spuštěné video, avšak jen bez zvuku. Jednoduše vás telefon nenápadně informuje, co jste naposledy sledovali. Při přehrávání si můžete upravit zvuk a nastavit si displej. Trápit vás nemusí ani tlačítka na displeji, která mizí. Výkon telefonu postačuje na přehrání videí v kvalitě 1080p a bez problémů Xperia Z zvládne soubory AVI i MKV. Titulky ale vestavěný přehrávač nezvládne, to budete muset zavítat do Google Play. Znovu musím zmínit úžasně jemný displej, který při přehrávání fullHD filmů ukazuje své kvality a tak perfektní ostrost se jen tak nevidí.

Aplikace Filmy

Pokračujeme v plejádě aplikací od Sony. Galerie nazvaná Album je opět na špičkové úrovni. Prohlížení obrázků je velmi svižné a pohodlné, na super-jemném displeji vypadají kvalitní fotografie výborně. Multidotykovým gestem si upravíte počet náhledů snímků na displeji. Druhá záložka nabízí třídění do alb. Vidíte nejen snímky z fotoaparátu, ale také vaše alba na Picase a Facebooku. Pokud si ke svým snímkům přiřadíte GPS souřadnice, uvidíte je přehledně na animované 3D zeměkouli. Při prohlížení snímkům máte k dispozici bohaté možnosti sdílení. Nechybí Facebook, Twitter, MMS, Google+, ale také méně obvyklé poslání do aplikace poznámek či máte možnost obrázek sdílet jako QR kód. Nechcete snímky prohlížet sami? Nevadí. K dispozici je prezentace i SensMe slideshow, které fotografie zabalí do vámi zvolené nálady přechodů. Chcete váš snímek vylepšit? Žádný problém, hned po ruce je základní editor, který dokáže obrázek oříznout, odstranit červené oči, doostřit či otáčet.

Galerie

V základní nabídce sice chybí hry, ale od toho je tu obchod Google Play. Využít můžete také aplikaci Sony Select, která vám užitečné aplikace doporučí. O výkon se bát nemusíte, Xperia Z si poradí i s nejmodernějšími herními tituly. Zkoušeli jsme například Real Racing 3, který běží bez jediného zaškobrtnutí.

Pozor si však dejte na úložný prostor, kterým Xperie Z zrovna nepřekypuje. Dostala jen 16 GB, z nichž je pro uživatele k dispozici 11,73 GB. Naštěstí nechybí slot na paměťové karty. Volte ale paměťové karty nejvyšších rychlostních tříd. Ty pomalejší by jinak skvělý výkon a rychlost telefonu mohly srážet.

Fotoaparát

Na fotoaparát je v Xperii Z kladen velký důraz. Rozlišení se vyšplhalo až na 13 megapixelů, samozřejmostí je automatické ostření, ostření dotykem nebo přisvětlovací LED dioda. Dále máte možnosti si nastavit doslova první poslední.

Prostředí si vzalo na starost samotné Sony a vše je velmi přehledné. Základem je snímání v režimu Super Auto, kdy sice dojde ke snížení rozlišení na 12 megapixelů, nicméně se již nemusíte o nic starat. Scénu a zbylé nastavení si telefon vyhodnotí sám. Lze říci jediné. Funguje to vždy a spolehlivě. Scéna se silným sluncem svítícím proti vám? Fotoaparát automaticky nastaví režim protisvětlo. Jakmile fotíte v noci, automatika scénu pozná a nastaví speciální příslušný režim. Stejně to funguje například i po přiblížení k velmi blízkému předmětu, kdy je fotoaparát automaticky přepnut do makro režimu. Jediné nastavení, které je přenecháno na vás, je blesk. Ten lze mít vypnutý, trvale zapnutý, nebo v režimu s potlačením červených očí.

Prostředí fotoaparátu

Přesuňme se dále, kdy vám jednoduše nevyhovuje režim Super Auto. Pak je tu Normální režim. Po jeho aktivaci se nejpoužívanější nastavení přesune na levý bok. Na pravém je spoušť fotoaparátu, okamžitý záznam videa, změna fotoaparátu a vstup do galerie. Mimochodem Sony opustilo hardwarovou spoušť fotoaparátu, škoda. Ta se měla nacházet na pravém rohu, kde ji má sesterská Xperie ZL. Že by ji Sony vynechalo kvůli voděodolnosti? Zpět ale k nastavení. Na levém boku se nachází nastavení expozice, HDR režim, blesk a vstup k podrobnějšímu nastavení.

V něm najdete volbu rozlišení. 13 Mpx, 5 Mpx a VGA, to jsou možnosti pro fotografování v poměru 4:3. Preferujete-li širokoúhlé snímky v poměru stran 16:9, máte na výběr 9 Mpx nebo 2 Mpx. Dále nechybí samospoušť, zajímavě působí snímání úsměvu, kdy si lze nastavit, při jak velkém úsměvu má dojít k pořízení snímku. Pokračujeme přes režim zaostření, expozici, HDR, vyvážení bílé, ISO až do hodnoty 1600, stabilizace obrazu a fotografování dotykem.

Prostředí fotoaparátu

Kromě Normálního režimu si můžete vybrat režim Dávka, kdy můžete v rychlém sledu za sebou pořídit třeba tisíc fotografií. V závislosti na četnosti snímkům se vybírá rozlišení. Dalším režimem je Obrazovky efekt, který si vyberete v reálném čase. Na displeji vidíte devět náhledů. Výčet uzavírají scény, Panorama a Plynulé panorama.

Výsledkům fotoaparátu jsme se věnovali již dříve v samostatném článku. Pro připomenutí si to však zrekapitulujeme i zde v recenzi. Sony se stále nevymanilo ze svého stínu a fotografie pořízené Xperií Z nenadchnou. Za dobrých světelných podmínek nevypadají zle. Barvy jsou věrné, fotografie se zdá být ostrá. Jenže jakmile se zaměříte na menší detaily, uvidíte, že ty již tak dokonale ostré nejsou. Viditelný šum se objevuje už při nepatrném zhoršení světelných podmínek. Opět se tedy projevuje nedobře nastavený postprocessing, kterému jde na vrub jak nedostatek detailů, tak šum. Na druhou stranu Xperia Z poměrně dobře fotí v noci, kdy se snaží zachytit co možná nejvíce světla, a zde se naplno projevuje nový Exmor. Noční snímky lze tedy hodnotit jako nadprůměrné až velmi dobré. Velmi povedené jsou též makro snímky. Funkce HDR naopak velké využití mít nebude a rozdíl mezi snímky je, na rozdíl například od HDR režimu v telefonech HTC, velmi malý.

Ukázkové fotografie

Exteriér a Interiér - 13 Mpx
Makro a noc - 13 Mpx
První snímek z dvojice bez HDR, druhý s HDR
Exteriér - 12 Mpx (režim Super Auto)
Panorama

V případě záznamu videa je k dispozici rozlišení až 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Zvolit si můžete i tři nižší rozlišení – 1280 x 720 pixelů, 640 x 480 pixelů a 176 x 144 pixelů pro MMS. I v případě videa si můžete zvolit režim HDR a během natáčení lze pořizovat rovněž fotografie v rozlišení 1 megapixel. Výsledný záznam se netrhá, je ostrý a barevně věrný. Slušně je zaznamenán také zvuk.

Sony Xperia Z (testovací video) – 1080p, exteriér

Sony Xperia Z (testovací video) – 1080p, HDR, exteriér

Telefonní seznam

Počínaje Androidem 4.1 Sony přebarvilo některé části svého prostředí do bíla. To je případ například telefonního seznamu. Někomu změna vyhovuje, jiní měli raději dřívější černou. V každém případě je položka kontakty dělena na čtyři záložky. V té první najdete všechny své kontakty v abecedním pořádku. Řazení si můžete nastavit dle jména či příjmení a zvlášť nastavit, zda bude první zobrazeno jméno či příjmení. Vyfiltrovat si můžete například jen čísla z telefonu nebo vašeho Googlu účtu. Seznam je provázán už v základu se sociálními sítěmi Facebook a Google+, ze kterých čerpá informace, obrázky a také aktuální stav.

Ve druhé záložce se nachází protokol všech hovorů a zároveň i číselník pro vytáčení čísla. V případě příchozího hovoru máte možnost tahem prstu přijmout či odmítnout hovor, nebo odpovědět rychle SMS zprávou. Třetí záložka seskupuje vaše oblíbené kontakty. Na čtvrté záložce jsou skupiny. Lidem ve skupině můžete napsat hromadnou zprávu či e-mail.

Na telefonování s Xperií Z si budete muset chvíli zvykat. Přeci jen to je velký telefon, navíc s lehce ostrými hranami. Samotná kvalita zvuku je nicméně na vysoké úrovni a žádná strana si nestěžovala na nesrozumitelnost.

Zprávy a klávesnice

Do bílé barvy se zahalily také textové zprávy. Nic se však nezměnilo na systému ukládání, tedy formě konverzací. Sony v současnosti nabízí jednu z nejlepších klávesnic, neboť je značně uživatelsky definovatelná. Můžete si zvolit barvu tlačítek, ale také zda na nich budou sekundární znaky. Vyloženě praktické je možnost přidat extra tlačítka s tečkou a čárkou. Někomu jistě přijde vhod i tlačítko se smajlíky. Psaní na velkém displeji je jedna radost. Pomáhá tomu například i hmatová odezva.

Tvorba SMS zpráv

V nastavení najdete doručenku či vyzváněcí tón pro zprávy. Sony nicméně stále neumí od začátku odpočítávat znaky a vše se dozvíte až 20 znaků před koncem jedné zprávy. Jakmile začnete psát další, opět počítadlo zmizí, ale zůstane alespoň informace o počtu zpráv, do kterých se váš text při odeslání rozdělí.

Nastavení klávesnice

O e-maily se stará klasická dvojice klientů – Email a Gmail. Nastavení je velmi snadné, pokud nemáte nějaký exotický e-mail, stačí zadat jen adresu s heslem a vše ostatní už zařídí sám telefon. V případě E-mailu si aktualizaci provádíte ručně nebo v navolených intervalech, přičemž nejkratší činí 5 minut. Zvolit lze také automatické stahování příloh, jste-li zrovna na Wi-Fi.

Sociální sítě jsou zastoupeny klientem pro Facebook a Google+. Nechybí ani kecálek GTalk.

Organizační funkce a GPS

Kalendář v Xperii Z hodnotím jako průměrný, tedy vcelku zdařilý. Při měsíčním náhledu vždy vidíte ve spodní části rovněž výpis událostí dne, který máte označený. Celý výpis si snadno můžete roztáhnout. Týdenní náhled už příliš praktický není a v podstatě z něj nic nevyčtete. Denní náhled už je mnohem přehlednější, ale stejně nedám dopustit na agendu, kde je zvolen větší font písma. Jednotlivé kalendáře jsou barevně odlišeny, což pomáhá při orientaci. Při tvorbě události zadáváte nejen čas a popisek, ale i dobu připomenutí, lze přizvat hosty či nastavit opakování.

Kalendář

Vhod přijdou praktické poznámky, které můžete zapisovat nebo dle slov Sony „čmárat“. Nechybí několik opakovaných budíků, které vás však nevzbudí, pokud telefon na noc vypnete. V další výbavě figuruje světový čas, stopky a minutka. Mezi aplikacemi narazíte také na OfficeSuite, ale bohužel jen v základní verzi, kdy máte možnost dokumenty pouze číst. Editovat či vytvářet tedy nelze. U telefonu za 16 tisíc bychom čekali už od základu možnost editace.

Sony Xperia Z příjemně potěšila rychlostí fixace satelitů, polohu našla s asistencí internetu do deseti vteřin. Bez něj trvalo fixování zhruba čtyřikrát déle. K dispozici jsou samozřejmě Google mapy s navigací, kde se spoléháte na internet nebo na dočasně stažené části map. Alternativu představuje navigace Wisepilot, kde však opět spoléháte na online mapy, nebo si zaplatíte mapové podklady, které následně stáhnete do paměti. Wisepilot vás dokáže upozornit na radary s kamerami nebo na aktuální uzavírky na silnicích. S navigací Google se pojí i aplikace Sony Car, která prostředí uzpůsobí pro ovládání v autě. Displej je většinou zabrán šesticí čtverců, do kterých se snadno trefíte. Vše je možné si samozřejmě definovat.

Datové funkce a internet

Špičkový telefon nemá sebemenší problémy s připojením k okolnímu světa. Začít můžeme například technologiemi GPRS, EDGE a pokračovat lze k HSDPA a HSUPA. Xperia Z podporuje i LTE. Pokud se tedy v ČR této sítě dočkáme, je novinka připravena. Samozřejmostí je i Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Příjem Wi-Fi je zcela bez problémů, Xperia Z chytí signál i v místech daleko od vysílače.

S počítačem se můžete spojit prostřednictvím Bluetooth 4.0 nebo klasicky drátem, prostřednictvím micro USB konektoru. Počítat můžete rovněž s funkcí USB OTG. Snadno připojíte flashku nebo například počítačovou myš či klávesnici, což jsme vyzkoušeli a vše bez problémů fungovalo. Nutné je mít jen patřičnou redukci. Nikoho nepřekvapí přítomnost NFC, díky kterému můžete pouhým dotykem dvou telefonů posílat soubory, sdílet webové stránky nebo položku v Google Play. V dohledné době by mělo být možné i v ČR s Xperiemi plnohodnotně platit.

K prohlížení internetu je připraven prohlížeč Chrome. Původní androidí byste tu už hledali marně. Chrome je velmi svižný a práce s ním je příjemná. Praktické je rychlé přepínání mezi otevřenými okny. Postačí jen tah prstu z levého či pravého okraje displeje směrem ke středu. Využít můžete anonymní kartu, nebo si můžete nechat vynutit zobrazení desktopových verzí stránek. V nastavení si můžete vybrat hlavní vyhledávač. Komu nevyhovuje Google, snadno si zvolí Seznam, Centrum, Atlas či Bing. Samozřejmostí je pamatování hesel a jejich následná správa. Vhod jistě přijde i možnost zvětšení písma.

Závěrečné zhodnocení

Dostali jsme se na závěr recenze Sony Xperia Z a je čas si celé testování shrnout. Japonská vlajková loď vás okamžitě uchvátí designem, který působí exkluzivně. Odvážné je použití skel z obou stran telefonu ve stylu iPhonu 4/4S. Počáteční obavy z odolnosti můžeme z větší míry vyvrátit, Sony si dalo záležet. Kritický už ale jsem ke komfortu držení. Xperia Z rozhodně nepotěší ženskou ruku, ale radost neudělá zřejmě nikomu. Rovná placka s ultratenkými boky se zkrátka pohodlně nedrží. Inu daň za design.

S ním úzce souvisí i zvýšená odolnost proti prachu a vodě. Boky jsou lesklé jako ostatní plochy a nic je nenarušuje. Vše je schováno pod krytkami. Jejich zpracování je kvalitní a rozhodně neupadnou. Snad jen ta orientace, co se pod kterou skrývá, chvilku trvá. Zde nemůžu opomenout velmi nepohodlné vkládání SIM karty. To jde však opět na vrub zmíněné odolnosti.

Obří displej a průměrný akumulátor, respektive výdrž. Jde to dohromady? Logika velí, že ne, teorie dává naději a praxe je velmi individuální. Nelze však Sony upřít snahu o to, aby Xperia Z nabídla alespoň průměrnou výdrž, s čímž souvisí STAMINA mód, který vám zajistí klidně i dvoudenní výdrž. Výdrž tak můžeme s přimhouřením očí označit za průměrnou, a pokud nedáváte telefonu vyloženě zabrat, večera dožije.

Sony Xperia Z se sesterským modelem Xperia ZL, který se u nás prodávat nebude

Často se diskutuje také o displeji. Jeho předností je velká úhlopříčka a super jemnost, kterou lidské oko už nemá šanci vidět. Na druhé straně je tu spíše jen průměrný jas a průměrné pozorovací úhly. Není to však vyloženě špatné, to vůbec ne. Xperia Z tak trochu doplácí na to, že její displej nemá v názvu slovo super. Ve výsledku s displejem však budete spokojeni a úžasná jemnost nevypadá dobře jen v marketingových materiálech, ale při sledování FullHD filmů ji skutečně oceníte.

Prostředí telefonu zajišťuje Android 4.1 a velmi zdařilá nadstavba od Sony. Vše spolu funguje perfektně a výkon telefon je doslova ohromující. FullHD displej nic nebrzdí, optimalizace je prvotřídní. Ve výbavě zaujmou především doplňky od Sony, kde se zalíbí mini aplikace nebo například skvělé aplikace Walkman, Filmy a Alba. Celkově mohou ostatní Sony závidět zpracování multimédií a konec konců kvalitu zvukového výstupu do sluchátek. Ano, hlasitý reproduktor už spíše zklamal.

Nijak oslňující výkony nepodal ani fotoaparát a mám tendenci Sony přirovnat k dubu. Výtky se na jeho modely snáší už snad třetí rok a výrobce si stále jede tu svou, neslyší, nevidí a výsledkem je, že nijak kvalitně nefotí a postprocessing je stále nastaven špatně. Na druhou stranu makro snímky a noční fotografie jsou nadprůměrné.

Závěrem shrnutí se samozřejmě dostaneme k ceně. Tu už známe zcela přesně, neboť se předevčírem Xperia Z začala prodávat. Dámy a pánové mající zájem o Xperii Z, připravte si 16 990 Kč. Cena je to vysoká, ale vcelku odpovídá výbavě, exkluzivnímu vzhledu a hlavně jedinečnému postavení na trhu. Je to přeci jen první vlajková loď nové generace s pětipalcovým FullHD displejem, a to nikdo jiný nenabídne. Navíc lze Xperii Z považovat za stylovou a neodmyslitelná výhoda spočívá ve zvýšené odolnosti.

Konkurenti

Největším konkurentem, který Xperii Z řádně zatopí, je nové HTC One. Výbava je takřka shodná, objevuje se FullHD displej s ještě vyšší jemností, neboť HTC má o něco menší displej. HTC navíc vyrukovala s modernějším procesorem a telefon se výrazně lépe drží v ruce. Nabízí navíc mnohem větší interní paměť, avšak chybí slot pro paměťové karty. Otazníky visí nad kvalitou fotoaparátu, ale troufám si tvrdit, že se kvalitou pod Xperii Z rozhodně nedostane. Xperia Z proti HTC drží dva trumfy – zvýšenou odolnost, slot pro paměťové karty a po zhruba dva týdny i fakt, že se prodává. V průběhu března však vstoupí do prodeje i HTC One a jeho cena má být o něco nižší.

HTC One - největší konkurent

Dalším přímým konkurentem bude brzy Huawei Ascend D2. Výbava je opět velmi podobná, pětipalcový FullHD displej, čtyřjádrový procesor, 2GB RAM. Zdánlivě navrch má Huawei dvojnásobnou interní pamětí. Jenže mu chybí paměťové karty a nemá tak dobrou voděodolnost. Za to však nabízí podstatně silnější baterii. Začne prodávat během 2. čtvrtletí, na druhou stranu jeho cena bude 14 000 Kč. Dalším logickým konkurentem bude Samsung Galaxy S IV, který však bude představen až za dva týdny.

Huawei Ascend D2

Další konkurenti konkurují spíše jen cenou, neboť jde o loňské modely, které jsou výbavou o minimálně jeden stupínek níže. Jmenovat můžeme Samsung Galaxy S III nebo LG Optimus 4X HD. Za ušetřených pět (respektive sedm) tisíc korun přijdete o hodnotné a stylové materiály, zvýšenou odolnost a spokojit se budete muset „jen“ s HD ready rozlišením displeje. Získáte však lepší fotoaparát. Nezapomeneme ani na Nokii Lumia 920, které se třeba někdy dočkáme. Její výhodou je jednoznačně bezdrátové nabíjení a displej, který je možno ovládat také v rukavicích. Je alternativou s Windows Phone 8 a lépe fotí, rozlišení displeje je však horší, celý telefon je navíc výrazně tlustší a mnohem těžší. Druhou alternativou s Windows Phone 8 je Samsung Ativ S, který stojí o 4 tisíce korun méně, nabídne 4,7palcový HD displej, a rovněž poměrně stylový vzhled. Nenabídne ale tak jemný displej a voděodolnost.

Další konkurenti: Samsung Galaxy S III a Nokia Lumia 920

Na úplný závěr se pokusím rozuzlit otázku, zda Xperii Z koupit či nikoliv. Celkově jde o velmi podařený telefon, který není důvod nedoporučit. Chcete-li to nejlepší, vybírejte mezi Xperií Z a HTC One. Každý má v rukách své trumfy a je čistě na vás, který je pro vás důležitější.

sony-xperia-z
Klady
  • informační LED dioda
  • vcelku rychlé nabíjení
  • LTE
  • podpora paměťových karet
  • vysoký výkon (čtyřjádro, 2GB RAM)
  • kvalitní výstup do sluchátek
  • bonusové aplikace od Sony
  • výborně optimalizované prostředí
  • zvýšená odolnost proti vodě a prachu
  • poměrně odolná skla
  • stylový, až luxusně působící design
  • velmi jemný pětipalcový FullHD displej
Zápory
  • vyšší cena
  • tichý a méně kvalitní hlavní reproduktor
  • slabší fotoaparát
  • pouze průměrná výdrž
  • méně pohodlné držení
  • telefon je magnetem na otisky a prach
  • chybí hardwarová spoušť fotoaparátu
Diskuze ke článku
lojza
No ty bláááho tak sony si stale drži kvalitu fotek nezměněnou a to stále mizernou až tragickou :( .Takže opět exmor rs je jen tahak.Myslim,že jim nepomůže ani 100 mpx hrozny fotky ty v max rozlišeni.
nepliget
díky za vyčerpávající recenzi, sem zklamán z fotoaparátu, počkáme na S4 a pak se rozhodnu ;)
Ivan
zdravim, mohly byste prosim ozkouset podporu 64GB pametove karty v tomto telefonu? abych vedel jestli si ji muzu s klidem do toho telefonu koupit a vedet jiste ze bude bez problemu fungovat? Vim ze by to byl jen odhad, ale preci se zeptam myslite, ze po prichodu htc one na cesky trh spadne cena Z-ka, popripade za jak dlouho a o kolik zhruba?
PiNi77
Co mi fakt vadí jsou ty otisky...pak taky ta mensi baterka... fotky bych prezil :) asi počkám na huawei D2

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze