Sony Xperia XZ3
recenze

Sony Xperia XZ3

Japonská dokonalost
54

Pro závěr roku 2018 si Sony připravilo ještě jeden vlajkový model, kterým se v zářijových dnech i na českém trhu stala zbrusu nová Xperia XZ3. Ta se opět posunula o několik kroků dále. Výrobce si pohrál se vzhledem a především překvapí více než povedeným displejem. Tradičně dobrá je výdrž a prostředí. Rozumně je na tom novinka i cenově.

Půl roku uteče jako voda a v případě Sony to dokonce znamená nový vlajkový model. Tentokrát se Sony rozhodlo, že zvětší displej, zmenší tělo a přidá nové funkce. Nadále se můžete těšit na originalitu ve stylu Sony, příznivou cenu a dokonce i něco navíc, třeba špičkový OLED displej nebo nejnovější Android 9.0 Pie. V právě začínající recenzi odhalíme, jaké šance na úspěch novinka má. Nevyhneme se ani palčivému tématu fotoaparátu, který je již letitou Achillovou patou řady Xperia.

Technické parametry Sony Xperia XZ3

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 73 × 9,9 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejAMOLED, 6" (2 880 × 1 440 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostzáří 2018,

Sony Xperia XZ3 – videorecenze

Obsah balení

V prodejním balení najdete kromě samotného telefonu koncovku nabíječky, USB kabel a redukci z USB-C na 3,5mm jack. Dále se zde nacházejí jen stručné příručky.

Sony Xperia XZ3

Konstrukční zpracování: cesta správným směrem

Není to tak dávno, co jsme recenzovali Xperii XZ2, která měla vcelku ikonický prohnutý vzhled a tlustší tělo. Nelíbilo se to nám a nelíbí se to zřejmě ani výrobci, neboť se rozhodl design opět překopat. Nadále v něm shledáváme japonský rukopis, a to navzdory tomu, že novinka Xperia XZ3 se minimálně z čelní strany přiblížila například současným Samsungům.

V designu shledáváme japonský rukopis.

Co se tedy změnilo? V prvé řadě je tu menší tloušťka, která se vrátila do snesitelných hodnot pod jedním centimetrem. Telefon se tudíž drží příjemně. Telefon je sice v některých ohledech zaoblený více, avšak tentokrát mnohem smysluplněji. Oblá je zadní strana a také sklo displeje. Proto ona zmíněná podobnost se Samsungy. Došlo k nárůstu výšky o 5 milimetrů, což ve výsledku není nějak zásadní.

Celkově hodnotíme design telefonu jako více než zdařilý. Kromě naší tmavě zelené varianty můžete sáhnout po černé či světle bílé. Tělo je samozřejmě celé skleněné a lesklé, tudíž i upatlané. Nic potěšujícího, ale dnes nemáme moc na výběr. Zpracování je pevné a Sony tradičně přidává i zvýšenou odolnost IP68. Prach ani voda tak Xperii nerozhází.

Tenké boky poskytly dostatek prostoru hned pro trojici tlačítek. Kromě klasiky Sony stále nasazuje i hardwarovou spoušť fotoaparátu se dvěma polohami. Horní hrana je domovem šuplíčku pro nanoSIM kartu a paměťovku. Jeho výhodou je, že není jištěný klíčkem. Šuplíček jednoduše vytáhnete pomocí nehtu. Nevýhodou je, že při každé manipulaci dojde k restartu zařízení.

Zadní strana nadále poskytuje domov čtečce otisků prstů, která je stále velmi nevhodně umístěná – ukazováček intuitivně dopadá spíše do prostoru, kde se nachází fotoaparát. Samotná funkce čtečky otisků prstů je však zcela bezproblémová. Stačí prst jen přiložit a je odemčeno. Doplňkové funkce jako u Huaweie však nehledejte.

Líbilo se nám
  • na dnešní poměry originální vzhled
  • velmi dobře padne do ruky
  • bytelné zpracování
  • dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • tělo přitahuje otisky prstů
  • špatně umístěná čtečka otisků prstů

Displej: pociťte OLED

Velkým lákadlem novinky bude displej. Ten je nejen větší (má 6 palců), ale především je vůbec poprvé u Sony vyroben technologií OLED. Displej má i díky podpoře HDR dechberoucí podání barev a působivou černou. Jednoznačně se řadí k tomu nejlepšímu, co v dnešních smartphonech můžete vidět. Quad HD+ rozlišení jej dělá dostatečně jemným i skvěle čitelným. Rozsah jasu je více než dostatečný, stejně tak jeho automatická regulace. Nechybí chytré funkce: displej nezhasne, když jej máte v ruce, a vhod přijde i možnost ovládání v rukavicích. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Sony Xperia XZ3

Došlo také na již vcelku tradiční funkci ambientního displeje, kdy se na něm mohou objevit některé užitečné informace. Stane se tak v momentě, kdy vám například dorazí zpráva, nebo když telefon vezmete do ruky. Na displeji jsou hodiny i notifikace, ale to není vše. Při přehrávání hudby vidíte skladbu i náhled alba, což funguje i v případě Spotify. Můžete si také zapnout prezentaci vašich fotografií. Pokud vás tohle vše nechává chladnými, můžete celý ambientní displej vypnout a zůstat věrní jen informační LED diodě. Ta je však poměrně malá a navíc nenastavitelná.

Líbilo se nám
  • špičkový OLED displej
  • informační dioda
  • režim ovládání v rukavicích
  • ambientní režim

Zvuk: dopředu namířené stereo

Sony sice pracuje na vylepšení svého vzhledu i využití čelní plochy, avšak rámečků nad a pod displejem se nevzdává. Nejsou již zdaleka tak velké jako dříve, ale jsou tam. Na jejich obranu ale řekněme, že se v nich skrývají dva čelní reproduktory, což aktuálně nikdo z velkých výrobců nenabízí. Hrají velmi hlasitě a kvalitně. Výstup do sluchátek zprostředkovává výhradně USB-C konektor a v balení naleznete jen redukci na 3,5mm jack. Samotná sluchátka Sony nepřibalilo. Bonusem při přehrávání zvuků jsou dynamické vibrace. Telefon se snaží při puštění jakékoliv hudby vibrovat do rytmu. Překvapivě se mu to daří a výsledek dokáže pobavit. Pro někoho to ale může být otravné, a tak funkci lze vypnout.

Sony Xperia XZ3
Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
Nelíbilo se nám
  • 3,5mm jack jen na redukci

Výkon hardwaru: Sony mohlo trochu přitlačit

Jasným důkazem, že vydávat vlajkové lodě každého půl roku není ideální, je hardware. Zde se nic nezměnilo. Nároční uživatelé ocení Snapdragon 845 i 4 GB operační paměti. Ta by mohla mít vyšší kapacitu, ale na limity v podstatě nenarazíte. V benchmarku AnTuTu telefon hravě překonal hranici 284 tisíc bodů a zařadil se mezi nejvýkonnější přístroje současnosti. Totéž co o operační paměti můžeme říci o 64GB interní paměti. Zde mohlo Sony trochu přitlačit. Ale co naplat, reálných 48 GB vám bude muset stačit. Zbylá data budete muset směřovat na paměťovku.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • paměti by mohlo být o něco víc

Výdrž baterie: jistota jménem Xperia

Japonskému výrobci se podařilo zvýšit kapacitu baterie na 3 300 mAh. Není to moc, ale Sony tradičně z mála vykouzlí hodně. A platí to i tentokrát. Vcelku běžně jsem se dostával na 1,5denní výdrž, konkrétně celých 36 hodin poměrně náročného používání. Dva dny tudíž nejsou metou vzdálenou a méně nároční uživatelé se na ni běžně dostanou. Nabití baterie zabere necelé dvě hodinky a můžete se spolehnout i na bezdrátové dobíjení.

Při našem testu, kdy telefon přehrával po Wi-Fi streamované video v kvalitě 1080p, obrazovka zčernala po 8 hodinách 55 minutách.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • velmi dobrá výdrž
  • bezdrátové nabíjení

Konektivita: téměř nač si vzpomenete

O propojení s okolním světem se postará obvyklá paleta rozhraní. Nechybí rychlá Wi-Fi ac, kompletní LTE, NFC či Bluetooth ve verzi 5.0. Síla datového i Wi-Fi signálu byla po dobu testování velmi dobrá. Problém jsme neměli ani se signálem mobilní sítě, a to na žádné ze dvou SIM karet. Bohužel jde o hybridní slot a musíte si vybrat, zda chcete využívat sekundární SIM kartu, nebo paměťovku. Oba sloty jsou však připraveny na LTE. Své místo si zde samozřejmě našla také přesná A-GPS, záda jí hlídá GLONASS. O navigaci se postarají Google Mapy. Naopak marně byste hledali FM rádio.

Sony Xperia XZ3
Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: jeden stačit nebude

Ačkoliv Sony již v modelu Xperia XZ2 Premium nasadilo duální fotoaparát, tentokrát je na zadní straně opět jen jeden 19megapixelový snímač se světelností f/2.0. Snímky nejsou špatné, ale opět trpí agresivním postprocessingem, kdy to odnáší především vzdálenější detaily. Mezigenerační posun sice zaznamenat lze, ale na špičku Xperia XZ3 nadále ztrácí. Velká škoda, že Sony opět nepoužilo sekundární černobílou kamerku, která kvalitě opravdu zásadně napomáhala.

Sony Xperia XZ3

Nemohu opomenout aplikaci fotoaparátu. Ta je přehledná, nabízí spoustu režimů i nastavení. Rychle se v ní zorientujete, ale občas působí velmi pomale, typicky když snímáte scénu, kterou chcete fotografovat. Není ničím neobvyklým, že se obraz trhá. V okamžiku pořízení snímku také scéna nevypadá vůbec pěkně, což vyvolává dojem, že se vám fotografie nepovedla, ačkoliv v galerii následně zjistíte opak. Jde sice o drobnosti, ale podobné nedodělky nevídáme ani u mnohem levnějších smartphonů.

Ukázkové fotografie
Noční snímky

Čelní kamerka samozřejmě nechybí a se svými 13 megapixely dokáže vyprodukovat solidní selfies. V noci se telefon pomáhá rozzářením displeje.

Sony Xperia XZ3
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Video lze zaznamenávat ve 4K rozlišení, avšak jen se 30 snímky za vteřinu. Výkonu má telefon na rozdávání, ale 60 snímkům se Sony u 4K rozlišení zatím brání. Nadále se můžete spoléhat na superzpomalené video s 960 snímky za vteřinu ve Full HD kvalitě. Vyrovnávací paměť se bohužel stále nezvýšila a délka superzpomaleného záběru je pouze 0,09 vteřiny. Naštěstí lze snížit rozlišení na HD a délku zdvojnásobit.

Sony Xperia XZ3 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Sony Xperia XZ3 (testovací video) – 1080p, 960 FPS

Líbilo se nám
  • superzpomalené video
Nelíbilo se nám
  • výsledné snímky mají drobné vady
  • aplikace fotoaparátu nepracuje zcela korektně

Software: Dáte si koláček?

Velkou pochvalu si Sony zaslouží za uživatelské prostředí. Výrobce do novinky nasadil nejnovější Android 9.0 Pie, čímž se Xperia XZ3 řadí mezi první telefony s touto verzí systému. Vše doplňuje lehká nadstavba od výrobce, která například mění vzhled ikonek a standardně prostředí podporuje práci se dvěma aplikacemi současně na jednom displeji. Optimalizace je příkladná a vše běží jako na drátkách, tedy rychle a bez prodlev.

Uživatelské prostředí a funkce Side Sense

Velký displej již nelze ovládat jednou rukou a Sony nabízí dvě možnosti, jak si to usnadnit. První možností je tah po spodním řádku s tlačítky, kdy dojde ke zmenšení obrazu k rohu. Druhou možnost představuje nová funkce Side Sense. Po její aktivaci lze poklepáním na boky zařízení vyvolat speciální, uživatelsky upravitelnou nabídku aplikací, kterou budete mít přímo pod palcem. Reakce na poklepání je vcelku dobrá, navíc jej doprovází vibrace, avšak ne vždy se nabídka vyvolá, když si to přejete. Kromě této nabídky lze přejetím po stranách displeje učinit krok zpět v jakékoliv nabídce.

Funkce Side Sense
Líbilo se nám
  • devítkový Android
  • přehledné prostředí
  • možnost zmenšení UI
  • práce se dvěma aplikacemi naráz
  • velmi dobrá optimalizace
  • Side Sense
Nelíbilo se nám
  • funkce Side Sense má rezervy

Zhodnocení a konkurence: po boku smetánky

Nejnovější Xperia XZ3 od Sony vás dokáže zaujmout na první pohled svým vzhledem, ve kterém se mísí moderní pojetí s konzervativní japonskou mentalitou. Sony se navíc vzhledově a především rozměrově srovnalo a díky vcelku klasickým rozměrům a především zaoblení celého zařízení padne novinka skvěle do ruky. Pohodlně se též ovládá, čemuž přispívá i funkce Side Sense. Pastvou pro oči je pak OLED displej a na své si přijdou díky čelním stereo reproduktorům i vaše uši. Hardware nadchne i náročné uživatele, baterie vás svou výdrží příjemně překvapí a třešničkou na dortu jest devítkový Android. Co nás zklamalo? Jako obvykle fotoaparát. Do karet by však Xperii XZ3 mohla hrát cena, která startuje pod hranicí 20 tisíc korun.

Velkým konkurentem bude Samsung Galaxy S9, který má jednoznačně lepší fotoaparát. Výdrž baterie naopak mluví pro Xperii, stejně jako cena, která je o dvě tisícovky nižší.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Lepší fotografické schopnosti nabídne také Huawei P20 Pro, který má hned trojitý fotoaparát. Chybí mu však odolnost či bezdrátové nabíjení. Vyjde však o tisícovku levněji než nová Xperia.

Huawei P20 Pro 6GB / 128GB

Rozměry155 × 73,9 × 7,8 mm, 180 g
DisplejAMOLED, 6,1" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:24 hodin

Do třetice vybíráme zbrusu nový Apple iPhone Xr, u kterého očekáváme o něco lepší fotoaparát. Displej má však výřez a nižší rozlišení. Nejlevnější nový iPhone se začne prodávat od konce října za cenu 22,5 tisíce korun.

Apple iPhone Xr

Rozměry150,9 × 75,7 × 8,3 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 792 × 828 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A12 Bionic, 2×2,5 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor2 942 mAh, doba nabíjení: 3:27 hodin

Nová Xperia XZ3 se nachází ve vcelku slušné výchozí pozici. Nabízí vše potřebné v líbivém balení a za rozumnou cenu. Výrobce se snažil a bude na zákaznících, zda jej odmění adekvátním zájmem.

sony-xperia-xz3
Klady
  • povedený vzhled
  • skvěle padne do ruky
  • výborný OLED displej
  • zvýšená odolnost
  • čelní stereo reproduktory
  • dobrá výdrž
  • nejnovější Android 9.0 Pie
  • superzpomalená videa
  • rozumně nastavená cena
Zápory
  • nevhodně umístěná čtečka otisků prstů
  • chybí 3,5mm jack
  • fotoaparát má stále rezervy
Diskuze ke článku
Dragereker
Myslím, že s tým fotoaparátom a jeho nízkou kvalitou trochu preháňate... phonearena má veľmi dobrý test porovnania fotoapátov medzi XZ3-Pixel2-Note9-Iphone X https://www.phonearena.com/news/Sony-Xperia-XZ3-vs-Galaxy-Note-9-vs-Pixel-2-XL-vs-iPhone-X-camera-comparison_id109052
. Na prvom mieste skončil Note 9, na druhom XZ3. Kto by to povedal?

Na druhej strane si myslím, že lepšou voľbou by bolo kúpiť si Oneplus ako Sony.
nezmar
naucte sa fotit, na phonearene telefon vo fototeste porazil aj pixel 2-ku aj iphone X,

a ta citacka vobec nie je nevhodne umiestnena :) clovek drzi telefon v ruke nizsie aby dociahol aj na navigacne tlacidla....
JaroB
Platený samsungom... Ako jediný web stále dookola to isté o fotoaparáte... Je mi na grc s tohto testera
vydRa
opravdu clovek nevi, co si ma myslet o celym testu... Sony fandim... recenze dopadla skvele... ale viz jak pise Dragereker - fotak ma jako vzdy vyborny, jako vzdy o kotel pred applem, na urovni samsungu a co napise recenzent? "sony ma slabej fotak jako vzdy" - pokud je zbytek recenze stejne mimo jako hodnoceni fotaku, tak se pravdepodobne jedna o nepouzitelnej mobil...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze