Sony Xperia XZ2 Premium
recenze

Sony Xperia XZ2 Premium

Čtvrt kila konzervativního smartphonu
34

Aktuální trend velí mít co největší displej s velmi širokoúhlým poměrem. Ani Xperie nezůstaly stranou. V portfóliu má však Sony i jeden klasicky se tvářící, a přesto špičkově vybavený telefon. Nová Xperia XZ2 Premium je vzácným kouskem s 5,8palcovým displejem, duálním fotoaparátem, skvělou výdrží nebo zvýšenou odolností.

Sony se cítí nejjistěji v segmentu nejlépe vybavených smartphonů. V letošním roce v něm nabízí i jednu raritu, kterou je vlastně obyčejně vypadající telefon bez protáhlého displeje. Nová Xperia XZ2 Premium si přesto nezadá se současnou špičkou. Oslní 4K displejem, duálním fotoaparátem, hodnotně vyhlížejícím tělem či výkonným hardwarem. Nijak přestřelená není ani cena. V právě začínající recenzi zjistíme, zda jde o tu pravou volbu pro konzervativní uživatele.

Technické parametry Sony Xperia XZ2 Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce158 × 80 × 11,9 mm, 236 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,8" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 845, CPU: 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 630
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 200 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor3 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:35 hodin
DostupnostQ2 2018, 22 000 Kč

Sony Xperia XZ2 Premium – videopohled

Obsah balení

V prodejním balení najdete kromě samotného telefonu koncovku nabíječky, USB kabel a redukci z USB-C konektoru na 3,5mm jack. Dále se zde nacházejí jen stručné příručky.

Sony Xperia XZ2 Premium

Konstrukční zpracování: pořádný kus telefonu

Dnešním trendem jsou telefony s protáhlým displejem. Pakliže chcete špičkově vybavený smartphone, nemáte ani na výběr. Respektive neměli jste letos na výběr. Možnou mezeru na trhu se zkouší zaplnit Sony s Xperií XZ2 Premium. Ta nese jasný rukopis japonského výrobce, který je věrný své konzervativní, ostřeji řezané linii. Řadu XZ2 lze také identifikovat dle značně prohnuté zadní strany, díky čemuž padne telefon skvěle do ruky. Daní je tloušťka téměř 12 milimetrů. Pokud jde o barevné možnosti, vyjma námi testované černé verze budete moci zvolit ještě stříbrnou.

Řadí se mezi absolutně nejtěžší smartphony.

Jelikož zde nemáme ani širokoúhlý displej, narostla zásadním způsobem šířka a telefon se v menší ruce hůře drží. Opomenout nemůžeme ani hmotnost 236 gramů, čímž se novinka řadí mezi vůbec nejtěžší smartphony. Na druhou stranu je hmotnost velmi dobře rozložena a při používání nepředstavuje větší problém. V ruce získáte pocit, že držíte opravdu poctivý kus hardwaru. Rámy telefonu jsou kovové, čelní a zadní strana skleněná a lesklá. Není překvapením, že je celý telefon po chvilce posetý otisky prstů. O ochranu skleněných ploch se stará sklíčko Gorilla Glass 5.

Z důvodu větších rozměrů výrobce chválím za velmi dobré umístění odemykacího tlačítka, posunutého směrem dolů. Snadno tak na něj dosáhnete. Chválíme též za přítomnost dvoupolohové hardwarové spouště fotoaparátu. Dost ale radosti, zpět ke kritice. Čtečka otisků prstů je na zadní straně, což by samo o sobě problém nebyl. Horší je to s umístěním. Čtečka je velmi nízko a ukazováček ruky na ni nikdy přesně nedosedne. Namísto toho najdete spíše fotoaparát, který si tudíž zašpiníte. Pokud si ale na čtečku zvyknete, funguje svižně a spolehlivě.

Sony Xperia XZ2 Premium

Pokud nahlédneme na boky telefonu, mnoho toho nenajdeme. Jediným konektorem je tu USB-C. Silně nepraktický šuplíček pro dvě nanoSIM karty či nanoSIM kartu a paměťovku vás přivede k šílenství. Manipulace je s ním obtížná a při vyjmutí či zasunutí šuplíčku nastane restart. U Xperií je samozřejmostí zvýšená odolnost proti vodě a prachu.

Líbilo se nám
  • klasický vzhled
  • díky prohnutí padne docela dobře do ruky
  • bytelné zpracování
Nelíbilo se nám
  • značně přitahuje prach a otisky
  • špatně umístěná čtečka otisků prstů
  • velmi vysoká hmotnost

Displej: žádná nudle a 4K navrch

Už slyším, jak mnozí žehráte nad velkými rámečky nad a pod displejem. Ano, malé rozhodně nejsou, ale velké také ne. Navíc má displej poměr stran 16:9 a s rámečky se tak trochu počítalo. Na samotný 5,8palcový displej je radost pohledět. Má extrémně jemné 4K rozlišení, je skvěle čitelný ze všech úhlů i při různých světelných podmínkách, a nabízí funkci ambientního displeje. Rozsvítí se lehce vždy, když přijde notifikace, nebo když telefon zdvihnete. Pakliže vám to nevyhovuje, můžete se spolehnout na informační LED diodu. Vhod přijde i režim zvýšené citlivosti, kdy lze displej ovládat například v rukavicích.

Sony Xperia XZ2 Premium
Líbilo se nám
  • špičkový displej
  • informační dioda
  • režim ovládání v rukavicích
Nelíbilo se nám
  • poměr stran 16:9 znamená horší držení
  • větší rámečky

Zvuk: osvědčené stereo

Větší rámečky nad a pod displejem lze částečně obhájit i dvěma čelními reproduktory. Jde o stav, který už takřka nikdo jiný než Xperie nenabízí. Těšit se můžete nejen na hlasitý projev, ale také kvalitu s důrazem na hloubky. Zamrzí však absence 3,5mm jacku, který je přítomen jen na redukci. Sluchátka budete muset využívat vlastní, výrobce žádná nepřibalil. S výstupem do nich však budou spokojeni zřejmě všichni nenároční posluchači.

Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: výkonu dostatek

O výkon se stará procesor Snapdragon 845 a 6GB operační paměť, díky čemuž máte jistotu maximálního výkonu i v náročných hrách. V benchmarku AnTuTu telefon přesáhl hranici 264 tisíc bodů. Mírné zklamání je 64GB úložiště, ze kterého po prvním zapnutí zbývá přibližně 48 GB pro vaše data. Přeci jen bychom čekali více. Podpora paměťovek je jen malou náplastí.

Líbilo se nám
  • dostatečně velká RAM
  • výkonný procesor
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: dva dny bez mrknutí oka

V útrobách telefonu se nachází baterie s kapacitou 3 580 mAh, což působí jen jako nezbytný základ. Xperie nás však tradičně příjemně překvapují a stalo se to i tentokrát. Dva dny náročnějšího provozu model XZ2 Premium skutečně zvládne. Procenta kapacity baterie jednoduše takřka neubývají. Třešničkou na dortu budiž nejen rychlé nabíjení, ale možnost doplnit šťávu i bezdrátově.

Při našem testu, kdy telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p, se blýskl časem 10 hodin 47 minut. Nabiti dodávanou nabíječkou z nuly do 80 % zabere 1 hodinu a 3 minuty, zatímco na úplné dobití si počkáte 1 hodinu 35 minut.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • velmi dobrá výdrž
  • bezdrátové nabíjení

O propojení s okolním světem se postará obvyklá paleta rozhraní. Nechybí rychlá Wi-Fi ac, kompletní LTE, NFC či Bluetooth ve verzi 5.0. Síla datového i Wi-Fi signálu byla po dobu testování velmi dobrá. Problém jsme neměli ani se signálem mobilní sítě, a to ani na jedné ze dvou SIM karet. Bohužel jde o hybridní slot a musíte si vybrat, zda chcete využívat sekundární SIM kartu, nebo paměťovku. Oba sloty jsou však připraveny na LTE konektivitu. Své místo si zde samozřejmě našla také přesná A-GPS, záda jí hlídá GLONASS. O navigaci se postarají Google Mapy. Naopak marně už byste hledali FM rádio.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: překvapivě dobře

Vůbec poprvé se v telefonu Sony objevuje duální fotoaparát na zadní straně. Japonský výrobce nasadil hlavní 19megapixelový fotoaparát se světelností f/1.8 a sekundární 13megapixelovou černobílou kamerku, která je zde přítomna primárně pro detailnější snímky. Zvládá samozřejmě bokeh efekt, případně můžete pořizovat jen černobílé snímky. Samotné prostředí nedoznalo zásadních změn a je přehledné, přesto překypuje nastavením. Možná si všimnete, že testovací snímky jsou v 17megapixelovém rozlišení. Nejde o chybu. Plného 19megapixelového rozlišení docílíte pouze v manuálním režimu. Za vyzdvihnutí stojí dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu.

Samotná kvalita fotografií je v rámci Xperií jednoznačně nejlepší. Model XZ2 Premium již takřka netrpí agresivním postprocessingem, detaily se neslévají a snímky jsou barevně věrné a ostré. Velice slušnou kvalitu můžete očekávat i ve zhoršených světelných podmínkách, ačkoliv právě v nich je vidět, že Sony stále nepatrně zaostává za špičkovou konkurencí.

Ukázkové fotografie

13megapixelový fotoaparát na čelní straně vám takřka vždy zajistí dokonalé selfies.

Sony Xperia XZ2 Premium
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Video lze zaznamenávat ve 4K rozlišení, avšak jen se 30 snímky za vteřinu. Hardware Xperie XZ2 Premium by přitom zvládal i dvojnásobnou porci snímků za vteřinu. Kvalita videa je přesto velmi dobrá. Ještě lepší je to se záznamem zvuku. V Xperiích již tradičně nechybí superzpomalené video s 960 snímky za vteřinu při Full HD kvalitě.

Sony Xperia XZ2 Premium (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Sony Xperia XZ2 Premium (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Sony Xperia XZ2 Premium (testovací video) – 720p, 960 FPS

Líbilo se nám
  • kvalitní duální fotoaparát
  • dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu
  • superzpomalené video

Software: tradičně skvělé Sony

V malíku má Sony také prostředí. Vše svěřilo do rukou Androidu 8.0 Oreo se srpnovým zabezpečením. Přítomna je samozřejmě decentní nadstavba, která mění některé podoby prostředí a také ikonky. Výrobce však spoléhá výhradně na služby Googlu a tudíž je zde minimum aplikací navíc. Jde například o Facebook, který nelze odinstalovat. Samozřejmost představuje možnost zmenšit prostředí k jednomu okraji, díky čemuž na celý displej snáze ovládnete jednou rukou. Nechybí ani tradiční rozdělení displeje a možnost pracovat ve dvou aplikacích naráz. Optimalizace je naprosto příkladná, vše běží svižně.

Líbilo se nám
  • osmičkový Android
  • přehledné prostředí
  • možnost zmenšení UI
  • práce se dvěma aplikacemi naráz
  • velmi dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • občasné samovolné restarty

Zhodnocení: klasika pro vážné zájemce

Sony modely řady Premium přináší takřka pro své vlastní potěšení. Současně pomocí nich prezentuje své technologické možnosti. To samé má plnit i Xperia XZ2 Premium, která rozhodně nespěchá do prodeje a výrobce tudíž s nějak závratnými prodejními čísly ani nepočítá. Případní zájemci si tak mohou být jistí, že získají vcelku exkluzivní kousek, který oslní bezkonkurenčním displejem, výkonným hardwarem, velmi kvalitním fotoaparátem či nadprůměrně dobrou výdrží baterie. Nedostatky jsou malé: hůře umístěná čtečka, velké rozměry i hmotnost a také jen průměrně velká interní paměť. Závěrem zopakujme, že XZ2 Premium nemá protáhlý displej, což je ve světe vlajkových lodí unikát.

Konkurence

Cenově se má novinka od Sony zastavit pod hranicí 22 tisíc korun, čímž se bude utkávat s těmi nejlepšími. Konkurentem může být Samsung Galaxy S9 s o něco lepším fotoaparátem či schůdnějšími rozměry. Má však protáhlý displej.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Zmínit můžeme i Apple iPhone 8 Plus, který je obdobně velký i těžký, avšak má menší displej.

Apple iPhone 8 Plus

Rozměry158,4 × 78,1 × 7,5 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11, 2×2,1 GHz + 4×800 MHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor2 675 mAh, doba nabíjení: 2:49 hodin

Klasický displej, stejně jako iPhone a Xperia, má také Nokia 8 Sirocco. I v jejím případě získáte exkluzivní zboží. Za ušetřené dva tisíce se budete muset smířit s menším displejem a slabším hardwarem.

Nokia 8 Sirocco

Rozměry140,9 × 73 × 7,5 mm, 177 g
DisplejPOLED, 5,5" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 260 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
sony-xperia-xz2-premium
Klady
  • klasika ve světě protáhlých telefonů
  • velký 4K displej
  • bytelná konstrukce
  • čelní stereo reproduktory
  • zvýšená odolnost
  • nadprůměrná výdrž
  • bezdrátové nabíjení
  • kvalitní duální fotoaparát
Zápory
  • celkově velké rozměry
  • velmi vysoká hmotnost
  • chybí 3,5mm jack
  • nevhodně umístěná čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
Dragereker
Pekná recenzia, len ma mrzí že ste nespomenuli pri fotoaparáte 2 podstatné veci:
-v noci dokáže zdvihnúť ISO až na 51200 v "ultra citlivom režime", niejaké snímky by sa určite hodili pre porovnanie
- Video dokáže nahrávať až v ISO 12800, čím prekonáva v noci svetelnosťou všetky ostatné telefóny, tiež by sa hodilo niejaké video...
príde mi to tak akoby ste naschvál tieto vlastnosti nespomenuli...
Mara Studna
Mara Studna
Přeji Hezký den,rád bych se zeptal,proč jste nenatočili nějaké video v nočních či pozdních večerních hodinách?
Arny2
Moc Jsem se těšil na recenzi tohohle telefonu. A je to opravdu dobrej telefon. Líbí se mi
nezmar
co som videl na youtube porovnanie s p20 pro tak mi xz2 premium vyslo lepsie.. , video a zaostrovanie a stabilizacia je uplne ina liga, a aj nocne zabery su fajn.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze