Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact
recenze

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact

Bratři jak se patří
46

Japonské Sony zahájilo ofenzívu na smartphonovou smetánku. Jak velí tradice, nespoléhá se jen na klasický model, ale připojuje i na českém trhu velmi žádanou verzi Compact, která uhrane svými malými rozměry. Pro oba telefony platí, že jsou odolné a disponují vysoce výkonným hardwarem i skvělými stereo reproduktory. Sony také konečně zmenšilo rámečky kolem displeje. Máme před sebou skutečně povedené kousky?

Po půl roce Sony opět aktualizuje svou vlajkovou loď. Tentokrát jde o významnější událost, neboť došlo k vícero změnám a současně se představila i další generace řady Compact. Hledíme tak na novou Xperii XZ2 a Xperii XZ2 Compact, které spojuje totožný hardware i stejné fotoaparáty – odlišnosti nacházíme primárně jen ve velikosti. I z tohoto důvodu si obě novinky proklepneme současně.

Sony Xperia XZ2

Rozměry153 × 72 × 11,1 mm, 198 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 180 mAh, doba nabíjení: 2:16 hodin

Sony Xperia XZ2 Compact

Rozměry135 × 65 × 12,1 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor2 870 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin

Sony Xperia XZ2 a XZ2 Compact – videopohled

Obsah balení

Krabičky obou telefonů jsou si podobné jako vejce vejci, i co se rozměrů týče. V jejich útrobách toho však mnoho nenajdeme. Samotné telefony doprovází jen koncovka nabíječky, USB kabel a redukce z USB-C na 3,5mm jack konektor. Další příslušenství si již musíte dokoupit.

Konstrukční zpracování: rámečky malé, nikoliv zanedbatelné

Sony bylo v poslední době často popotahováno za svůj sice originální, ale notně přežitý vzhled. V roce 2018 tak přistoupilo ke změně. Opět jde však vlastní cestou a nějaké kopírování je pro japonského výrobce zapovězené. Čeho si všimnete na první pohled jsou menší rámečky. Ty nezmizely, ale zásadně se zmenšily. Nyní je tak nelze kritizovat. Zejména větší XZ2 zůstává z čelní strany nadále věrná ostřeji řezaným rohům. Pokud ji však uchopíte do ruky, doslova vás šokuje nejen tloušťka přes 11 milimetrů v nejtlustším bodě, ale také silné zaoblení. Díky němu telefon skvěle padne do ruky. Současně ale nedokáže klidně ležet. Z hladkých podložek klouže, při ovládání telefonu na podložce se zase otáčí či houpe. Nic praktického. Hmotnost atakující 200 gramů může vyděsit, avšak při ovládání byste ji zdaleka nehádali. Sony ji dobře rozložilo do celého těla.

Sony Xperia XZ2 Compact

I menší Xperia XZ2 Compact má menší rámečky a působí celkově oblým dojmem. Oblý tvar však například na zadní není tak markantní a malá novinka tak rozhodně není tak kluzká a nepřeklápí se. Do ruky padne nadále velmi dobře, i díky celkově malým rozměrům. Není problém ji dát ani do kapsy u kalhot. Tlustší Xperia XZ2 Compact už působí docela baculatým dojmem. Pro malé Xperie to však není nic nového.

Kopírování designu zůstává pro japonského výrobce zapovězené.

Po vzhledové stránce rozhodně exceluje větší Xperia, která je zpředu i zezadu skleněná, údajně chráněná sklem Gorilla Glass 5. Výsledek je však takový, že je telefon už po pár dnech posetý vlásečnicovými škrábanci. To u prémiového zařízení vyloženě naštve a Sony dělá něco špatně. Například Samsung má sklo mnohem odolnější. Tyto problémy u menší Xperie odpadají. Zadní strana je totiž opět jen plastová. Působí to tedy obyčejněji, avšak nikoliv příliš. Z dálky byste díky matné úpravě mohli hádat kov. Zpracování telefonů je pak špičkové a nikde nic nevrže. Do vzhledu dokáže promlouvat také barva telefonu. Obě Xperie jsou nabízeny v černé, stříbrné a zelené. Na přiložených fotografiích můžete vidět ještě modrou verzi, avšak ta na českém trhu v tuto chvíli oficiálně dostupná není.

Rozmístění prvků po obvodu se u novinek mírně mění. Veškerá tlačítka jsou na pravém boku. Potěší že se dobře tisknou a jsou v ideálních výškách. Sony také zachovalo hardwarovou spoušť fotoaparátů. Ke změně došlo v případě čtečky otisků prstů, která nově leží na zadní straně. Výrobce přesun zdůvodňuje nejen designem, ale také problémem na americkém trhu, kde čtečka v tlačítku na boku vadila. Umístění čtečky otisků prstů se u větší Xperie XZ2 opravdu nepovedlo. Čtečka totiž leží příliš nízko a prst takřka vždy umístíte spíše na čočku fotoaparátu, kterou si tudíž budete neustále špinit. Osobně jsem čtečku na XZ2 přestal zcela využívat.

Sony Xperia XZ2
Sony
Xperia XZ2
Huawei
P20
Samsung
Galaxy S9
Apple
iPhone X
Rozměry 153 × 72 × 11,1 mm 149,1 × 70,8 × 7,7 mm 147,7 × 68,7 × 8,5 mm 143,6 × 70,9 × 7,7 mm
Hmotnost 198 g 165 g 163 g 174 g
Odolnost IP68 běžná IP67 IP68
Displej 5,7"; 2 160
× 1 080 px
(424 PPI)
5,8"; 2 244
× 1 080 px
(429 PPI)
5,8"; 2 960
× 1 440 px
(568 PPI)
5,8"; 2 436
× 1 125 px
(463 PPI)
Směř. stereo reproduktorů dopředné jen mono, dolů dopředu a dolů dopředu a dolů

TIP! Podívejte se na kompletní porovnání v našem katalogu.

U menší XZ2 Compact je situace zásadně lepší a čtečka vhodněji umístěná, vše díky celkovým rozměrům telefonu. Prst si čtečku najde mnohem přirozeněji. Jediný konektor pak najdeme na spodní hraně, jde o USB-C. Sony tak bohužel dalo sbohem 3,5mm jacku. V balení pak najdete obyčejnou redukci pro připojení běžných drátových sluchátek.

Zastavit se musíme ještě u šuplíčku pro až dvě nanoSIM a paměťovou kartu. Výhodou je, že šuplíček otevřete bez klíčku. Tím však klady končí. Samotný šuplíček je velmi fórový, špatně se s ním manipuluje a velmi obtížně se vrací zpět na své místo. Jakmile šuplíček vytáhnete, telefon se restartuje. Totéž se stane, když jej vrátíte na jeho místo. Patrně nemusím připomínat, jak neuvěřitelně otravné to je. Kaňkou na kráse pak může být i fakt, že Sony sáhlo po hybridních slotech. Vůbec poprvé ale máte možnost využívat dvě SIM karty i u verze Compact.

Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia
XZ2 Compact
Sony Xperia
XZ1 Compact
Apple
iPhone 8
Rozměry 135 × 65 × 12,1 mm 129 × 65 × 9,3 mm 138,4 × 67,3 × 7,3 mm
Hmotnost 168 g 143 g 148 g
Displej 5"; 2 160 × 1 080 px (483 PPI) 4,6"; 1 280 × 720 px (319 PPI) 4,7"; 1 334 × 750 px (326 PPI)
Odolnost IP68 IP68 IP67
Směř. stereo reproduktorů dopředné dopředné dopředu a dolů

TIP! Podívejte se na kompletní porovnání v našem katalogu.

Ne, nezapomněli jsme. Sony je průkopníkem zvýšené odolnosti a je ji nadále věrné. Obě novinky tak plní certifikaci IP68. Nerozhází je tudíž voda ani prach.

Sony Xperia XZ2
Líbilo se nám
  • inovovaný vzhled
  • menší rámečky kolem displeje
  • oba modely velmi dobře padnou do ruky
  • špičkové zpracování
Nelíbilo se nám
  • povrch značně přitahuje prach a otisky (XZ2)
  • vzhled působí poměrně laciným dojmem (XZ2 Compact)
  • špatně umístěná čtečka otisků prstů (XZ2)
  • větší tloušťky obou modelů
  • snadno se poškrábe (XZ2)

Displej: do každých podmínek

IPS displeje obou Xperií narostly. Větší model disponuje 5,7palcovým displejem, menší Xperia pak 5palcovým displejem. V obou případech Sony nasazuje protažené Full HD rozlišení, což je v případě malé Xperie prvně v historii. Zobrazení je na obou modelech dostatečně jemné, rastr nepoznáte. Čitelnost je skvělá z úhlů i na slunci. V nastavení si lze podrobně doladit barevný nádech či využít praktický režim ovládání v rukavicích. Vhod přijde funkce ambientního displeje, která zobrazí jen notifikace, když dorazí, případně když telefon zvednete. Dostalo se také na malé informační LED diody.

Sony Xperia XZ2 Compact
Líbilo se nám
  • kvalitní displeje
  • menší rámečky po stranách displeje
  • podrobné nastavení displeje
  • informační dioda
  • režim ovládání v rukavicích

Zvuk: osvědčené stereo

Za co Sony skutečně chválíme, jsou stereo reproduktory. Výrobce nadále drží tradici a nabízí dva plnohodnotné čelní repráčky, které hrají skutečně hlasitě a s důrazem na hloubky. Bonusem výhradně u Xperie XZ2 jsou dynamické vibrace. Telefon se snaží při přehrávání jakékoliv hudby vibrovat do rytmu. Překvapivě se mu to daří a výsledek dokáže pobavit. Pro někoho to ale může být otravné, a tak využije možnost funkci vypnout. Výstup do sluchátek má pod palcem konektor USB-C. Máte-li klasická drátové sluchátka s 3,5mm jackem, budete muset využít obyčejnou redukci, kterou výrobci k telefonům dodávají. Problém vyvstává v momentech, kdy chcete poslouchat hudbu a nabíjet. Pro tyto účely Sony připraví vylepšenou redukci s rozdvojením. Tu si však budete muset za přibližně šest set korun dokoupit.

Sony Xperia XZ2 Compact
Líbilo se nám
  • hlasitá a velmi slušná reprodukce
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: velmi slušný

Po výkonnostní stránce můžete být nároční. Obě vrcholné Xperie vládnou procesorem Snapdragon 845 se 4GB operační pamětí a 64GB interním úložištěm. S operační pamětí pracují telefony velmi efektivně, běžně zbývá tak 1 GB volný. Pro vaše data po prvním zapnutí zbývá necelých 50 GB, které lze nadále rozšířit paměťovou kartou o velikosti až 400 GB. O výkon telefonů se nemusíte vůbec obávat. Například v benchmarku AnTuTu dosahují obě Xperie nad 265 tisíc bodů. Bez komplikací si zahrajete i ty nejnáročnější hry dnešní doby.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně velká RAM
  • výkonný procesor
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: Xperie nezklamou

V útrobách větší Xperie nacházíme baterii s kapacitou 3 180 mAh. Není to moc, jenže důležitá je praxe. A ta je pohádková, alespoň dnešní optikou. Procenta kapacity baterie takřka neubývají. I po náročné pracovní části dne trvající 12 hodin zbývá přes 40 % kapacity baterie. Velmi snadno se tak lze dostat i na dvoudenní výdrž. Například ve srovnání s novým Galaxy S9 od Samsungu je to nebe dudy. Xperia XZ2 podporuje také rychlé nabíjení, ovšem pozor, dodávaná nabíječka to neumí. Proč Sony šetřilo u svého prémiového modelu zůstává záhadou. Malou náplastí budiž nově podpora bezdrátového nabíjení.

Sony Xperia XZ2 Compact

Menší XZ2 Compact s baterií o kapacitě 2 870 mAh se chlubí neméně dlouho výdrží. Zdá se mi, že dva dny jsou pro ni ještě snadnějším soustem. Nabíjení je svižné, bohužel opět nikoliv s výrobcem dodávanou nabíječkou. Zapomenout pak musíte na bezdrátové nabíjení, to se do malého těla již zřejmě nevešlo.

Při našem testu výdrže, kdy telefony přehrávají přes Wi-Fi streamované video v kvalitě 1080p, dosáhla Xperia XZ2 času 9 hodin 1 minuty, menší verze Compact 9 hodin 19 minut. Nabití z nuly na 80 % zabere Xperii XZ2 hodinu 27 minut. Menší Xperii stačí o 5 minut méně. Úplné nabití zabere 2 hodiny 16 minut, respektive 2 hodiny 7 minut u menší Xperie.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • velmi dobrá výdrž
  • bezdrátová nabíjení (XZ2)
Nelíbilo se nám
  • dodávané nabíječky nepodporují rychlé nabíjení

Konektivita: rychle i bezkontaktně

O propojení s okolním světem se v případě Xperií XZ2 postará obvyklá paleta rozhraní. Nechybí rychlá Wi-Fi ac, kompletní LTE, NFC či Bluetooth ve verzi 5.0. Své místo si zde samozřejmě našla také přesná A-GPS, záda jí hlídá GLONASS. Síla datového i Wi-Fi signálu byla po dobu testování velmi dobrá. Problém jsme neměli ani se signálem mobilní sítě, a to ani na jedné ze dvou SIM karet. Ano, oba modely pojmou dvě nanoSIM karty, což je u verze Compact premiéra. Bohužel jde o hybridní slot a musíte si vybrat, zda chcete využívat sekundární SIM kartu, nebo paměťovku. Oba sloty jsou však připraveny na LTE konektivitu. Pokud jde o aplikace, máme tu tradičně prohlížeč Chrome pro internet, o navigaci se postarají Google Mapy. Naopak marně už byste v těchto novinkách hledali FM rádio.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: překvapivě dobře

Sony zatím odolává módě duálních fotoaparátů a vystačí s jedním na každé straně. Ten hlavní je u obou Xperií 19megapixelový se světelností f/2.0, tedy zcela identický. Žádné žebříčky papírových hodnot tak Xperie neboří, byť mezigenerační zlepšení je patrné. I nadále jsou však některé snímky překvapivě zašumělé či se ztrácí detaily. V noci jsou pak fotografie nanejvýš průměrné. Většina uživatelů však s kvalitou bude spíše spokojena. Co vás zpočátku může zarazit je fakt, že když snímek zaostříte (1. poloha spouště), vypadá na displeji velmi nepěkně. Až po pořízení zjistíte, že je fotografie ostrá a dostatečně kvalitní. Obdobný problém se týká i prohlížení fotografií, kdy poměrně dlouho trvá, než je telefon zaostří.

Xperia XZ2: ukázkové fotografie z exteriéru za denního světla
Interiér a makro
Noční snímky
Xperie XZ2 Compact má zcela identické fotografické schopnosti

Prostředí aplikace fotoaparátu se nijak nezměnilo. Základní režimy jsou přístupné tahem prstu, nechybí manuální režim a také nabídka různých specialit, kde Sony již léta využívá rozšířenou realitu.

Prostředí fotoaparátu

Čelní kamerky pak mají v uvozovkách jen 5 megapixelů, avšak i to stačí na dostatečně kvalitní selfies.

Xperia XZ2: ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Úsměv na tváři vám vytvoří natáčení videa, ačkoliv vrchol představuje 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Zde bychom čekali více. Vyšší snímkovací frekvenci, konkrétně dvojnásobnou, najdete až u nižšího Full HD rozlišení. Světové prvenství si Xperie připisují s Full HD videem s 960 FPS. Lepších výsledků s žádným jiným telefonem v současnosti nedocílíte.

Sony Xperia XZ2 – testovací video, 2160p, HDR, 30 FPS

Sony Xperia XZ2 – testovací video, 1080p, 60 FPS

Sony Xperia XZ2 – testovací video, 1080p, 960 FPS

Sony Xperia XZ2 – testovací video, 1080p, 960 FPS

Software: tradiční Sony s muškami

Další slova chvály pro výrobce máme k prostředí. V telefonech je připraven Android 8.0 Oreo a únorové bezpečnostní záplaty, tedy takřka to nejnovější možné. Sony se dále spoléhá jen na lehkou nadstavbu a minimum aplikací navíc. Vypíchnout z nich lze třeba antivirus AVG, který bohužel nejde odinstalovat, avšak můžete zcela zakázat jeho spuštění a vymazat všechna nepotřebná data. Prostředí je tak velmi přehledné, a navíc neskutečně svižné. Rychlost pohybu v něm a otevírání aplikací je velmi návyková.

V prostředí můžete využít zmenšení obrazovky k jednomu rohu, postačí přejet po tlačítkách ve spodní části displeje. Tato funkce překvapí především u verze Compact, kde zmenšení není nijak zásadně zapotřebí. Jelikož jsou displeje protáhlé, tedy s poměrem 18:9, získává rozdělení displeje na dvě části a práce ve dvou aplikacích souběžně ještě větší smysl.

Zatímco malá Xperia XZ2 Compact s námi po celou dobu spolehlivě a věrně spolupracovala, její větší kolegyně si občas postavila hlavu. Nezpomalila se, ani se nezačala sekat. Jednoduše došlo k samovolnému restartu zařízení. Během dvou týdnů jsme zaznamenali tři restarty. K těm připočtěme, že čtvrtý, již vynucený restart, bylo nutné provést ve chvíli, kdy po správném vložení SIM karty telefon odmítal kartu načíst.

Líbilo se nám
  • osmičkový Android
  • přehledné prostředí
  • možnost zmenšení UI
  • práce se dvěma aplikacemi naráz
  • velmi dobrá optimalizace (především XZ2 Compact)
Nelíbilo se nám
  • občasné samovolné restarty (XZ2)

Zhodnocení: jen tak dále, Sony

Sony se po dlouhém váhání odhodlalo ke změně designu. Spokojeni mohou být ve výsledku takřka všichni. Výrobce zvolil zlatou střední cestu, zmenšil rámečky, ale vyhnul se nějaké podobnosti s konkurencí. Nadále si jde svou cestou. Obě novinky řady XZ2 vypadají velice schopně. Mají kvalitní displeje, dobře padnou do ruky, nabízejí dechberoucí výkon i zvýšenou odolnost. Pár věcí však zamrzí. U obou modelů shledáváme rezervy u fotoaparátů. U velkého zástupce jsme nepřišli na chuť umístění čtečky otisků, malý model zase působí vcelku lacině. Výrobce však nastavil rozumně ceny a o slušné prodeje se netřeba obávat. Při pohledu na konkurenci to zjevně bude mít těžší zejména větší Xperia. O osud verze Compact se vůbec nebojíme, zájemce si najde zcela určitě.

Konkurence

Cena bude hrát velké Xperii XZ2 vždy do karet a bude to její hlavní výhoda oproti například Samsungu Galaxy S9, který lépe fotí a ještě pohodlněji se drží. Xperia dokáže natočit hezčí zpomalená videa. Oproti novému Huawei P20 vyjde Xperia XZ2 naopak o dva tisíce dráž, avšak má zvýšenou odolnost či bezdrátové nabíjení.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Huawei P20 4GB/128GB

Rozměry149,1 × 70,8 × 7,7 mm, 165 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (2 244 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 400 mAh, doba nabíjení: 2:04 hodin

Oproti tomu Xperia XZ2 Compact si s cenou lehce nad 15 tisíc korun může pískat. V podstatě nemá konkurenci. Obdobně malý telefon je například Apple iPhone 8. Výbava je podobná, avšak Apple má menší displej a zhruba o 5 tisíc korun vyšší cenu. Ve výsledku tak platí, že chcete-li co nejmenší a nejlepší telefon, vaše oči by měly směřovat k XZ2 Compact.

Apple iPhone 8

Rozměry138,4 × 67,3 × 7,3 mm, 148 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorApple A11,
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 64 GB / 256 GBne
Akumulátor1 821 mAh, doba nabíjení: 1:56 hodin
sony-xperia-xz2-compact
Klady
  • inovovaný vzhled
  • kvalitní displeje s menšími rámečky
  • stereo reproduktory
  • kompaktní rozměry XZ2 Compact
  • velmi dobré výdrže baterií
  • superzpomalené natáčení ve Full HD
  • zvýšená odolnost
  • výkonný hardware
  • bezdrátové nabíjení u větší verze
Zápory
  • velká tloušťka
  • XZ2 je velmi kluzká
  • XZ2 Compact má jen plastová záda
  • fotoaparáty mají stále rezervy
  • Sony přibalilo pomalé nabíječky
  • nedokonalá optimalizace prostředí (XZ2)
Diskuze ke článku
Areon
Kdo chce nejlepší Sony (s velkým displejem), pak by měl počkat na verzi premium.
Compakt se prodávat bude o to obavy nemám, ale tu velkou bych nekoupil a to kupuju Soňáky už od modelu SE T68i. Už jen to, že se škrabou záda by pro mě byla nezkousnutelná věc.
Jakože jediné klady vidím na tom telefonu výdrž na baterii a velmi kvalitní stereo repráky a HDR displej + HDR natáčení videa. Jinak vzhled je opravdu hrůza, Kriste pane to nemohli vzít XZ1 a zbavit ji jen rámečků, to museli vymyslet takový hnus?
Derp
Sony = tragédie. Taková naleštěná bída by se dala čekat od Číňana. Sony ale nepřekvapilo. V tomto svém standardu se drží už roky. Když už dělaj takový nafouknutý prase, mohli přidat 3,5 jack. Dokoupení rychlonabíječky je už jen třešnička na dortu, který korunuje celý ten výsměch zákazníkovi do xichtu. No a rámy jsou stále tlusté, asi abychom nebyli ze Sony v šoku a poznali ho hned na první pohled... Za baterii plus, za foťák nakopat tam, kam slunce nesvítí ;)
Pesedm
Nejlepší je na tom antivirus AVG :D
Jaroslav Kovář
Jaroslav Kovář
Naposledy upraveno: 9. 4. 2018 12:39
Mám XZ2 Compact druhý den a nemůžu si ho vynachválit. Skvěle padne do ruky i přes svou tloušťku a proti ostatním telefonům a předchozím Xperiím se mu nechce spadnout.Baterie je u Compactu opravdu luxusní. Na poloviční jas a 80% baterie jsem hrál Pokémon GO kolem 6 hodin, než se telefon dostal na 15%. To jsem neměl ani kdysi u nové Xperia XZ.

Foťák určitě urazil kus cesty a když jsem se koukal i na srovnání s ostatními telefony, tak Sony aktuálně patří mezi ty nejlepší. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že vše je krásně ostré a barevné.Dneska vyšla již druhá aktualizace systému (cca 450 MB) a telefon běží snad ještě lépe, než včera.

Nic se nezasekne, nezalaguje a co mě překvapilo, ani nezahřeje. To jsem snad ještě neviděl.K této recenzi snad mohu říci jen to, že je celkem odfláknutá a má velké mezery. To samé vidím u komentářů a od lidí, kteří telefon ani nemají.

Kdo chce výkonný malý telefon, který dobře vypadá, dobře se drží a dlouho vydrží, fotí skvěle, určitě neudělá špatně.

edit: měl jsem radši čtečku otisků na zapínacím tlačítku. Aktuální umístění mohlo být o centimetr výše. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze