Sony Xperia XZ1 Compact
recenze

Sony Xperia XZ1 Compact

Král vymírajícího druhu
33

Kompaktní Xperia se letos po krátké pauze vrátila opět v plné síle a svolává tak k sobě všechny fanoušky menších telefonů, kteří nechtějí dělat naprosto žádné kompromisy v oblasti výkonu a výbavy. Dokáže však malá Xperia XZ1 Compact stále ještě zaujmout v době, kdy se displeje postupně zvětšují díky modernějšímu typu konstrukce s tenkými rámečky?

Sony letos představilo již jednu vlajkovou loď jménem Xperia XZ Premium, která přišla především s novým HDR 4K displejem a novým fotoaparátem. Nedávno jsme si však již otestovali i druhý letošní přírůstek do vlajkové rodiny – Xperii XZ1, jež se vyznačuje prakticky stejnou výbavou v těle s 5,2palcovým displejem. Spolu s ní ovšem přichází ještě menší Xperia XZ1 Compact, která nabídne 4,6palcový displej, avšak stále naprosto stejnou výbavu. Snapdragon 835, 4 GB RAM i fotoaparát, ti všichni zůstali na svém místě. K tomu všemu je v mnohem menším těle i naprosto stejně velká baterie, byť je to vykoupeno menším nárůstem tloušťky, stereo reproduktory a dostalo se dokonce na nový Android 8.0 Oreo. To zní jako recept na úspěch.

Technické parametry Sony Xperia XZ1 Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ4 2017,

Sony Xperia XZ1 Compact – videopohled

Obsah balení: žádné bonusy

Sony Xperia XZ1 Compact přišla na testování v prázdné krabičce, takže vám obsah balení nemůžeme ukázat na fotografii. Vy v ní však při případné koupě naleznete klasický nabíjecí adaptér, s ním samozřejmě i nutný USB-C kabel a také špuntová sluchátka. Zapomenout nesmíme samozřejmě ani na pár příruček k přečtení pro skutečně dlouhé večery.

Sony Xperia XZ1 Compact

Konstrukční zpracování: lehce vylepšené

Čistě po vzhledové stránce je to v případě XZ1 Compact stará známá písnička, která už mě však začíná trochu nudit. I přesto má ovšem její vzhled pořád něco do sebe. Zkrátka každý stále neomylně hned na první pohled pozná, že je to Xperia.

Minimálně v oblasti konstrukce a pocitu z telefonu ovšem Sony odvedlo oproti loňsku skutečně obrovský kus práce. Pořád tu sice máme plast, ale už není hladký a lesklý, a především do něj Sony přimíchalo skleněná vlákna. Co to v praxi znamená? Že mnoho lidí na dotyk ani nepoznalo, že se nejedná o kov, ale pouze o starý dobrý plast. Pravý, na dotyk studený kov, najdeme pouze nahoře a dole. Chladnějšímu dojmu poté napomáhá v našem případě světle modrá barva, avšak zvolit můžete i černou, bílou, nebo výraznější červenou variantu.

Telefon díky vylepšenému materiálu působí až překvapivě hodnotně a bytelně. Jako bonus má povrch i speciální úpravu, díky které telefon vůbec neklouže v ruce a ani otisky na plastu jen tak nenecháte. Navíc jsou nyní záda i boky z jednoho kusu materiálu, což tu loni nebylo, a dokonce se nám vrátila i zvýšená odolnost IP68. Rozměrově je však letošní XZ1 Compact stejná jako loňský model X Compact, tedy až na o dva milimetry menší tloušťku. Baterie však zůstává stejně velká. Pořád je to se svými 9,3 milimetry vcelku pořízek a zároveň je telefon na svou velikost také poměrně těžký. Mně však tloušťka ani hmotnost nijak nevadily, naopak mám u telefonu rád, když jej v ruce a kapse pořádně cítím.

Telefon má hezky zaoblené boky, ale i přes malé rozměry není samotné ovládání a manipulace s telefonem úplně nejpohodlnější. Díky špičatým rohům se telefon při delším používání pořádně zakousne do dlaně, což není vždy na škodu, ale častokrát je to už moc. V dnešní době se mi pohodlněji obsluhují i některé 5palcové telefony, které nabídnou lepší ergonomii, byť u nich neobsloužíte tak snadno samotný displej. Ikonický design má holt své nevýhody, kterými jsou bohužel také tradičně větší rámečky, byť upozorním, že na fotkách a videu působí větší než ve skutečnosti.

Ikonický design má holt své nevýhody, kterými jsou bohužel také tradičně větší rámečky.

Brada telefonu je stále nesymetricky o trochu větší než čelo, ale největší hřích jsou boky. Jak jsem psal již v recenzi XZ Premium – proč mají levnější Xperie řady XA1 modernější design téměř bez bočních rámečků, zatímco zde jsou skutečně masivní? Alespoň že na pravém boku stále najdeme vypínací tlačítko s velice rychlou a spolehlivou čtečkou otisků, která se oproti minulé generaci opět zlepšila, jelikož rozpoznala prst prakticky vždy. Velmi dobrý pocit zanechává také kolébka hlasitosti, která má příjemný stisk a je dobře umístěna. Jen by mohla být o něco větší a širší.

Líbilo se nám
  • navzdory plastu působí konstrukce kvalitně
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • certifikace IP68
Nelíbilo se nám
  • v podstatě stále stejný design
  • ostré rohy nejsou zrovna pohodlné při držení

Displej: vše při starém

Hlavním důvodem menší velikosti telefonu je jako každý rok 4,6palcový displej. Ten si zachovává také své HD rozlišení, které sice na menší ploše skutečně tolik nevadí, ale mé zhýčkané oči už občasné rozmazání a rastr zpozorují. Používat se dá však i tak naprosto bez problémů, a to třeba i díky skvělým pozorovacím úhlům či dobrému rozsahu jasu, díky kterému není problémem ani čitelnost na přímém slunci. Navíc si lze v nastavení velice snadno upravit sytost či teplotu barev a nechybí ani barevná notifikační dioda. Jen škoda, že jí nelze nijak nastavovat. Potěší však odolné krycí sklo Gorilla Glass 5.

Sony Xperia XZ1 Compact

Displej je tedy i letos v pořádku, ale už by to možná chtělo alespoň menší změnu. Vetší sestra Xperia XZ1 letos dostala alespoň HDR, ale zde se nic takového nekoná. Nemusí se zrovna navyšovat rozlišení, ale AMOLED technologie by mohla zlepšit výdrž, dodala by telefonu hezčí kontrastnější obraz a možná bychom se dočkali i obřího jasu, jakým disponují zařízení Samsung. I funkce Always On by byla alespoň nějakou známkou inovace.

Líbilo se nám
  • solidní panel s pěknými barvami
  • možnosti úprav barev displeje
  • barevná notifikační dioda
Nelíbilo se nám
  • žádné novinky oproti minulým generacím

Zvuk: lepší než dřív

Jednoznačnou chválu zaslouží zvuk. Dopředu namířené stereo reproduktory jsou dokonce ještě o něco lepší než loni. Jsou nyní trochu hlasitější, ale především zní lépe i na maximální hlasitost a zvuk má více dynamiky. Více basů by sice neuškodilo, ale i tak je zvuk výborný. To platí i o 3,5mm jacku, který sebou nese pár softwarových vylepšení a kvalitního zvuku se dočkáte i pomocí Bluetooth přenosu. Společnosti Sony znovu dokazuje, že zvuk patří mezi její prioritu, na což bezpochyby mnoho lidí při rozhodování o novém telefonu uslyší.

Sony Xperia XZ1 Compact
Líbilo se nám
  • velmi dobrý zvuk stereo reproduktorů
  • vysoká hlasitost
  • skvělý výstup do sluchátek

Výkon hardwaru: s pedálem na podlaze

Oblastí bez kompromisů je letos pro malou Xperii naštěstí i výkon a lze tak zaznamenat velký posun oproti loňské Xperii X Compact. Sony vyslyšelo nářky mnoha fanoušků a vrátilo se ke svým kořenům. Najdeme tu tedy špičkový Snapdragon 835, 4 GB RAM, 32 GB úložiště, ze kterého vám cca 23 GB zbude volných, a nezapomnělo se ani na slot pro microSD kartu.

Prostě se žádné ústupky nekonají. Telefon si tak poradí naprosto se vším, co mu naložíte, ať už to jsou moderní náročné hry, nebo intenzivní multitasking. Prostě pravá vlajková loď, jak má být. Navíc lze Sony pochválit za minimální zahřívání i při dlouhodobém hraní graficky intenzivních her – tuhle Xperii jen tak do ruda nerozpálíte.

Líbilo se nám
  • nejvýkonnější možný hardware
  • slot pro microSD karty
  • jen malé zahřívání

Výdrž baterie: jednoduše náramná

Baterie má i v takto malém těle 2 700 mAh, což se nemusí zdát jako hodně, ale ve skutečnosti se jedná o stejnou kapacitu jako u větší XZ1. To nám dává opravdu skvělou výdrž a jsem skutečně rád, že mé prvotní obavy byly zbytečné. Skutečně velmi náročný a dlouhý den zvládne telefon bez problémů s 20 procenty k dobru a při běžném používání jsem se pak snadno dostával na dva dny na jedno nabití. Kompletně vybít telefon za jeden den se mi přitom nepodařilo ani jednou.

Sony Xperia XZ1 Compact

I v našem redakčním testu streamování videa přes Wi-Fi dosáhla malá Xperia na skvělý výsledek 11:08 hodin. Nabití do plna pomocí USB-C potom zabere zhruba hodinu a půl, ale jen pokud máte vypnuté inteligentní nabíjení, které podle Sony až dvojnásobně zvyšuje životnost baterie. To jsem tedy raději nechával zapnuté, jelikož přes den nebylo potřeba telefon dobíjet.

Líbilo se nám
  • výborná výdrž za jakýchkoli podmínek
  • chytré nabíjení šetří životnost baterie
  • rychlonabíjení pomocí USB-C

Konektivita: bez problémů

Kompaktní model je letos opravdu jen zmenšenou verzí XZ1 a platí to i u konektivity. Nechybí rychlá Wi-Fi ac, NFC či samozřejmě plnohodnotné LTE. Potěšit může nové Bluetooth ve verzi 5.0 a také velmi přesná a rychlá A-GPS, kterou doplňuje GLONASS. Rovněž se signálem nebyly vůbec žádné problémy, ať už mluvíme o telefonování, nebo datovém připojení. Nikdy jsem nezpozoroval kolísání ani jiné problémy a kvalita hovorů byla s hlasitým sluchátkem na dobré úrovni, a to pro obě strany. Jen absence FM rádia může některé zájemce odradit, ale na to už jsme u Sony zvyklí.

Líbilo se nám
  • skvělá A-GPS a GLONASS
  • NFC a nové Bluetooth 5.0
  • výborný signál
Nelíbilo se nám
  • chybí FM rádio

Fotoaparát: povědomý přeborník zpomalených záběrů

K tomu všemu máme na scéně i povedený 19Mpx fotoaparát z Xperie XZ Premium. Jen pár softwarových drobností doznalo vylepšení. Výsledné fotky jsou ale totožné. Fotoaparát má vcelku věrné barvy, dobrý dynamický rozsah a snímky jsou pěkně ostré. Focení a ukládání fotek je navíc bleskové a zůstala nám tu i výborná hardwarová spoušť. Oproti konkurenci však snímky občas kvůli „nudnějším“ barvám působí trochu vybledle, což se mnoha lidem zrovna líbit nebude, jelikož saturovanější barvy lákají oči přeci jen více. Vždyť i Apple u nového iPhonu 8 na saturaci přidal.

Nechvalně známého postprocessingu jsme se sice stále zcela nezbavili, ale už to není zdaleka tak špatné jako dřív. Pokud nebudete fotky zkoumat na počítači lupou, tak budete více než spokojení. Jen focení za špatného světla a úplné tmy není stále ideální a má spoustu nedostatků. Zde má Sony oproti konkurenci pořád velké rezervy.

Jelikož jde o foťák z XZ Premium, je tu i slow motion v 960 FPS. To vypadá opravdu skvěle, ale stále jde spíše jen o „cool“ funkci a o skutečně užitečnou funkci nejde. Pořizovat lze i HD video ve 120 FPS, které lze snadno zpomalit i později díky editoru. Potěší také stále jedna z nejlepších elektronických stabilizací videa, přičemž úplně nejlepší výsledek podává ve Full HD při 30 FPS. Rovněž přední 8Mpx kamerka podává obstojné výkony a navíc má hned 120 stupňů záběru.

Líbilo se nám
  • pěkné fotky za dobrého světla
  • široké slowmotion a video možnosti
  • povedená přední kamerka s širokým úhlem záběru
  • hardwarová spoušť
Nelíbilo se nám
  • oproti konkurenci horší snímky za špatného světla
  • postprocessing občas stále vytahuje drápky

Softwarová výbava: sladké Oreo

Doslova obrovskou radost mi udělalo Sony nasazeným Androidem 8.0 Oreo. K mému překvapení je už nyní velmi dobře odladěný a není na něm nijak znát uspěchaný vývoj. Nikde žádné záseky či zpomalení – s radostí konstatuji, že XZ1 Compact je jednoznačně tou nejrychlejší Xperií, jakou jsem měl tu čest používat. Vždyť i animace či scrollování působí přirozeněji a plynuleji než třeba na stejně výkonné Xperii XZ Premium.

V již tradičně lehké nadstavbě najdeme jen velice jednoduchý launcher, vlastní a nově značně zjednodušené nastavení a pár vlastních aplikací. Základy čistého Orea jdou vidět skutečně všude, především nové nastavení se povedlo. Je mnohem přehlednější a nové rozřazení dává častokrát větší smysl než dříve.

Novinky nového Androidu tu však nejsou úplně všechny. Kupříkladu adaptivní ikony či chytré označení a kopírování textu zde nemáme, „notifikační tečky“ jsou u Xperie tak trochu rozbité, jelikož občas prostě upozornění neukáží, a třeba ani rok staré swipenutí pro vytažení šuplíčku všech aplikací, které začali mnozí výrobci z čistého Nougatu kopírovat, tu stále není. Ovšem funkce obrazu v obraze kupříkladu u YouTube či Google Map funguje bez chyby a notifikace už pracují nově se svou barvou a fonty, což lze vidět například u přehrávače hudby.

Upřímně jsem rád, že se Sony stále nezbavilo svých aplikací, jako jsou Galerie a Hudba, protože se jedná o prosté, ale skvěle vypadající a odladěné aplikace, na které v mnohém aplikace od Googlu stále ještě nemají – obzvláště na ten hudební přehrávač. Vlastních aplikací má samozřejmě Sony více, ať už jde o Kontakty, Zprávy, E-mail, Hodiny a další. Nechybí nám tu ale ani klasický balíček důležitých Google aplikací, které se starají třeba o kalendář či prohlížení webu.

Líbilo se nám
  • nový Android 8.0 Oreo
  • odladěné a rychlé prostředí
  • povedené aplikace
Nelíbilo se nám
  • některé funkce Orea nefungují nejlépe, nebo chybí

Zhodnocení: tohle se povedlo

Pokud chcete v dnešní době skutečně nekompromisní výkon v co nejmenším těle, moc na výběr nemáte a XZ1 Compact je tak skvělým kandidátem na váš nový telefon. Výborný zvuk, nekompromisní výkon, nový a rychlý Android Oreo a ani s tím fotoaparátem už si nemusíte dělat starosti, byť tím úplně nejlepším zrovna není. To vše podtrhuje výborně působící, i když stále plastová, konstrukce či skvělá čtečka otisků prstů.

Ano, displej by už mohl nabídnout alespoň HDR či AMOLED technologii, když nadále zůstává HD, design už může někoho nudit a tradičně větší rámečky tu také stále jsou – na menší si budeme muset počkat až do příštího roku. Jinak zde však není mnoho k vytknutí. Zaplatíte sice celých 15 tisíc, ale dostanete za ně nefalšovanou vlajkovou loď, jen ukrytou v menším těle. To ovšem není tak malé, jak by mohlo být, a za danou cenu se XZ1 Compact dostala do teritoria 4,7palcového iPhonu 7, který může mnoho lidí zlákat.

Xperia XZ1 Compact se právem sluní na vrcholu kompaktních telefonů.

Ten je však stále výrazně větší a pokud vám navíc nevyhovuje iOS, tak konkurence na trhu opravdu mnoho není. XZ1 Compact se tak sluní na naprostém vrcholu kompaktních telefonů, a to právem. Pokud jste fanoušky malých telefonů a třeba i vlastníte jednu z předchozích generací, rozhodně nad novinkou zapřemýšlejte. V mnoha oblastech se upgrade opravdu vyplatí a jak už bylo mnohokrát řečeno, moc možností výběru bohužel nemáte.

Konkurence

iPhone SE

Již za 8 a půl tisíce můžete mít sice třeba i iPhone SE s rovněž stále skvělým výkonem a fotoaparátem, ale ten má už přeci jen opravdu malý 4palcový displej. Největší lákadlo tu však pro mnohé představuje iOS.

Apple iPhone SE

Rozměry123,8 × 58,6 × 7,6 mm, 113 g
DisplejTFT IPS, 4" (1 136 × 640 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorApple A9, 2×1,8 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GBne
Akumulátor1 624 mAh

Samsung Galaxy A3 (2017)

Za podobnou cenu jako SE lze sehnat i 4,7palcový Samsung Galaxy A3 (2017). Ten má sice AMOLED displej, ale jinak oproti Xperii ve všem zaostává.

Samsung Galaxy A3 (2017)

Rozměry135,4 × 66,2 × 7,9 mm, 135 g
DisplejSuper AMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDHC
Akumulátor2 350 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

iPhone 7

Když se už ovšem pohybujeme u 4,7palcového displeje, musím zmínit i stále skvělý iPhone 7, který se nyní pohybuje svou cenou kolem srovnatelných 16 tisíc. Je sice podstatně vyšší, ale také mnohem tenčí a rovněž nedělá vůbec žádné kompromisy, a to už možná někoho dožene k zamyšlení.

Apple iPhone 7

Rozměry138,3 × 67,1 × 7,1 mm, 138 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 334 × 750 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorApple A10, 4×2,23 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 32 GB / 128 GB / 256 GBne
Akumulátor1 960 mAh, doba nabíjení: 2:07 hodin
sony-xperia-xz1-compact
Klady
  • kvalitní konstrukce
  • nejvýkonnější možný hardware
  • velmi dobrý zvuk stereo reproduktorů
  • odladěný a rychlý Android 8.0 Oreo
  • výborná výdrž baterie
  • dobré fotoaparáty
  • certifikace IP68
  • skvělá čtečka otisků prstů
  • microSD slot
Zápory
  • stále stejný design
  • nepříliš pohodlné ovládání
  • žádné novinky u displeje
  • chybí FM rádio
Diskuze ke článku
Šupola
Pořád všichni glorifikují ty tenké rámečky, přitom čim tlustší rámeček, tím lépe ochráněný display. Stejně tak plast je z hlediska vlastností vhodnější materiál na telefon, než hliník..
J85K2
Recenze výstižná a i pravdivá. Jen bych doplnil moje postřehy k recenzi. 1) nejedná se o bílou barvu, ale stříbrnou a ta je podle mě NEJ. Umístění regulace hlasitosti nad zap/vyp. tlačítko je moc vysoko u Xc bylo v naprosto ideální pozici pokud držíte telefon za spodní část. Ohledně zařezávání do dlaně toto vůbec nepozoruji. Výdrž tak nějak odpovídá, ale stejně mobil většinou nabíjíte přes noc, takže ... stále chybí bezdrátové nabíjení !!
Fotoaparát se mi zdá velmi podobný Xc a ano funkce videa s 960fps je lehce zbytečná. Přisvětlovací LED je stejná bludička jako u ostatních Sony Compact. :( .
Co se týče Android Orea je to ještě větší klikačka než ze někam dostanete... něco jako Win7 vs. Win10. Co mi vadí, nebo jsem to nenašel je skrytí "zbytečných" notifikací např. že mám puštěn stamina režim. Stále mám info na displeji... k čemu to je dobrý, když mi to signalizuje ikonka v horní liště.
XZ1c je konstrukčně dobrá, matná neklouže jen ta hlasitost umístěná blbě, u Z3 se odlepoval displej, odstávali krytky, Z5 se mi držel nejlíp, Xc je moc kluzká a lesklá, ale zase funkční čtečka otisků a konečně na jasném slunci bylo lepší podání barev i když černá furt byla šedivá blé. Celkově doporučuji přejít pokud má někdo Z3c a nebo se mu líbí jiné barvy než černá.

Dave
U klasického prodejního balení jsou ještě celkem kvalitní špuntová sluchátka. A k designu mě osobně se líbý ale to je věc názoru.
marekking
Mam ho od piatku, vo všetkom s recenziu súhlasím. Je to bomba telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze