Sony Xperia XZ1
recenze

Sony Xperia XZ1

Čest tradicím
73

Sony na veletrhu IFA 2017 představilo nové vlajkové lodě a my dnes detailně probereme zkušenosti z používání větší z nich. Nenechte se odradit, setrvání u známé designové linie ještě nemusí znamenat nic špatného. Konala se ale revoluce aspoň uvnitř telefonu, nebo zde máme pouze převlečenou Xperii XZ Premium? Nejen to odhalí naše recenze společně s videopohledem.

Na první pohled je jasné, že designová revoluce se nekoná. Obdélníkové rysy a velké rámečky kolem displeje jsou pro telefony Sony typické. Pokud vám tento design vyhovuje, tak je to pro vás dobrá zpráva. Pokud ale koukáte po nových bezrámečkových telefonech jako LG V30 nebo Samsung Galaxy Note8, tak vás Sony nezaujme. Nemají ale větší rámečky nějaký význam?

Sony Xperia XZ1

Technické parametry Sony Xperia XZ1

Kompletní specifikace
Konstrukce148 × 73 × 7,4 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 2×2,45 GHz + 2×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:29 hodin
DostupnostQ4 2017,

Sony Xperia XZ1 – videopohled

Obsah balení: co nepotřebuješ, to nedostaneš

Telefon, nabíjecí adaptér a USB-C kabel – toť vše a nabíjecí adaptér ani nepodporuje rychlé nabíjení. V balení tak najdete pouze naprostý základ. Snad to bude v jiných ohledech lepší, protože základ v této kategorii nestačí.

Konstrukční zpracování: tradice

Na první pohled poznáte, že se jedná o telefon od Sony. Sony se stále drží zažitého Omni-Balance. Rámečky kolem displeje sice budí emoce, ale Sony se aspoň nebojí jít proti proudu. A pokud jste na to zvyklí, tak vám to může vyhovovat. Telefon se kvůli obdélníkovému formátu také trochu obtížněji drží, samozřejmě za to mohou i nezanedbatelné rozměry 148 × 73 × 7,4 mm i hmotnost 156 gramů, za níž stojí kovové tělo. Lze si na to zvyknout, ale musíte se smířit s tím, že jednou rukou pokryjete poměrně malou plochu displeje, což u 5,2palcového telefonu trochu zamrzí.

Na přední straně si mimo rámečků všimněte také stereo reproduktorů. Aspoň nějaká kompenzace za ony velké rámečky. Určitě by se sem vešly i androidí senzorová tlačítka, ale Sony se rozhodlo pro softwarové řešení. Nad displejem se ale nezapomnělo na notifikační diodu. Ta svítí žlutě, červeně a zeleně, ale nelze nastavit. Samozřejmě nechybí ani přední fotoaparát.

Na zadní straně máme oproti Xperii XZ Premium kov. Telefon je velmi elegantní a vypadá skutečně dobře. Fotoaparát lehce vyčnívá z těla, ale při položení na záda se telefon nijak nekývá. Nápis Xperia je decentní a na zařízení nezůstávají otisky prstů.

Rámečky kolem displeje budí emoce. Sony se aspoň nebojí jít proti proudu.

Na pravém boku již standardně nalezneme tlačítko pro zapnutí s integrovanou čtečkou otisků prstů. To je dobře umístěné a funguje velmi rychle a téměř na 100 %. Oproti předchozí Xperii XZ je to velké zlepšení. Na stejném boku je již klasicky velmi praktické tlačítko pro spoušť fotoaparátu. To velmi rychle spustí fotoaplikaci, pokud v ní právě nejste, a díky dvěma polohám vám dovolí pohodlně zaostřit a teprve následně pořídit snímek. Všimnou si můžete ještě tlačítka pro ovládání hlasitosti, které není tvarované, ale tiskne se dobře. Bystří najdou i předěly antén. Musíme ale pochválit jejich kvalitní zpracování. Na druhém boku na nás čeká krytka, pod kterou najdeme slot pro nanoSIM a hybridní slot pro microSD kartu, případně druhou nanoSIM. Krytka nepůsobí nejlepším dojmem, a to především kvůli avizované odolnosti IP68. Kdyby zde tato odolnost nebyla, tak nad krytkou mávneme rukou, ale takto ji vidíme jako slabé místo. Navíc se na utopení nevztahuje záruka, což budí další pochybnosti. Na spodní straně nesmíme zapomenout na USB-C a na té vrchní na 3,5mm jack.

Sony Xperia XZ1

Sony drží svůj design již léta a mnohým zákazníkům zřejmě vyhovuje. Osobně jsem si na design i držení zvykl, ale jakmile jsem vzal do ruky jiný telefon s podobnou, tak jsem cítil, že se drží lépe. Pokud ale leží Xperia XZ1 na stole, vypadá dobře, a to ať už ji máte v tmavě modré, stříbrné nebo černé barvě.

Líbilo se nám
  • bytelná konstrukce
  • hezký design
  • certifikace IP68
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • velké rámečky kolem displeje
  • okoukaný design
  • nepřesvědčivá krytka na boku

Displej: always off

5,2palcový Full HD IPS displej má dobré pozorovací úhly, jemnost i podání barev. Barvy si navíc můžete upravit. Osobně mi v základu přišel displej nastaven více do žluta, ale jednoduše jsem to změnil. O ochranu displeje i fotoaparátu se stará Corning Gorilla Glass 5.

Sony Xperia XZ1

S displejem jsem byl spokojen ve dne, v noci, na přímém slunci i za šera. Není mu v zásadě není co vytknout, i když zamrzet může technologie displeje a absence funkce always-on. Pro účely notifikování aspoň nechybí dioda nad displejem.

Líbilo se nám
  • dobrá čitelnost i pozorovací úhly
  • možnost nastavení barev displeje
  • velký rozsah jasu
Nelíbilo se nám
  • hodila by se funkce always-on

Zvuk: malý orchestr

Zatím se z recenze Sony Xperia XZ1 nejeví jako špatná, ale zároveň ani ničím skvělá. To se nyní změní – zvuk je skutečně vynikající. Dvojice předních reproduktorů hraje skvěle a ostatní vlajkové lodě v tomto ohledu značně zaostávají. Chválíme zejména dobrou hlasitost, podání nižších a vyšších frekvencí a samozřejmě stereo efekt. Pochválit musíme i umístění, protože zvuk jde přímo k uživateli.

K dispozici máte i výborný 3,5mm jack a pro skutečně kvalitní poslech jej můžeme doporučit. Rozhodně tady ale naplatí, že jej musíte za každou cenu využít. Pokud nebudete rušit ostatní, tak si klidně užijte zvuk z reproduktorů.

Líbilo se nám
  • skvělé stereo reproduktory
  • dobré nasměrování zvuku
  • kvalitní 3,5mm jack

Výkon hardwaru: na co si jen vzpomenete

Žádná velká revoluce se zatím nekoná, změní to komponenty pod kapotou? Uvnitř tiká Snapdragon 835 se 4 GB RAM. Úložiště o kapacitě 64 GB nabídne 50 GB volných. Pokud by to nestačilo, paměť můžete rozšířit pomocí microSD karty. Výkonu máte skutečně dostatek a nijak se nemusíte omezovat, a to ani u her. Xperia XZ1 navíc dobře odvádí teplo a nepřehřívá se.

K výkonu není co dodat, potvrzuje to i výsledek AnTuTu – 164 504 bodů. Pokud chcete vysoký výkon, Sony Xperia XZ1 vám ho nabídne.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu i na hry
  • rychlost systému
  • 64GB úložiště s možností rozšíření microSD kartou

Výdrž baterie: maratonec

Podle kapacity baterie 2 700 mAh to nevypadá na žádného vytrvalce. Mnoho telefonů nabídne se stejnou úhlopříčkou více. Ale světe div se, někdy to stačí. V našem testu streamování videa přes Wi-Fi vydržela Xperie XZ1 téměř 9 hodin. V reálném používám jsem telefon za jeden den nevybil, a to ani při náročném používání, tedy aktivovaný hotspot, GPS navigace a nespočet hovorů a zpráv. Výdrž mě skutečně hodně překvapila.

Sony vás možná překvapí inteligentním dobíjením. Pokud jej aktivujete, tak se bude nabíjení řídit tak, abyste vždy těsně před odpojením z nabíječky měli 100 %. Telefon se naučí, kdy jej odpojujete z nabíječky a dobíjení dle toho reguluje. Zajistit to má delší životnost baterie. Pokud telefon dobíjíte každou noc, tak proč ne. V případě potřeby samozřejmě tento režim můžete deaktivovat a dobíjet rychle, tedy z 0 na 100 % za cca hodinku a půl. Bezdrátové nabíjení se nicméně ani tentokrát nekoná.

Líbilo se nám
  • skvělá výdrž baterie
  • režim prodloužení životnosti baterie
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nemá bezdrátové nabíjení

Konektivita: nelze si stěžovat

Samozřejmostí je plné LTE, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0 a NFC. Chybět by vám mohl maximálně tak infraport. Pochválit musíme rychlou a spolehlivou GPS. USB-C představuje v dané kategorii již samozřejmost.

Sony Xperia XZ1
Líbilo se nám
  • rychlá Wi-Fi a LTE Cat 16
  • Bluetooth 5.0 a NFC
  • síla signálu
Nelíbilo se nám
  • nemá infraport

Fotoaparát: zamrznutí v čase

Čekat na fotoaparát se u Sony vyplatí a u Xperie XZ1 dvojnásob. Hardwarově je stejný jako v případě Xperie XZ Premium, ale má softwarová vylepšení. Bavíme se o fotoaparátu s rozlišením 19 Mpx a světelností f/2.0.

Aplikace fotoaparátu prošla aktualizací. Jsou to detaily, ale poměrně příjemné. Osobně jsem rád, že 4K je nově v nastavení u natáčení a již pro něj není vyhrazen další „speciální“ režim. Aplikace je jinak přehledná a jednoduchá, a to i v případě, že chcete natáčet video s 960 FPS. Jen pozor – v tomto režimu nemůžete natáčet kontinuálně, protože záběr se zpomalí jen na zlomek vteřiny a následně pokračuje „klasickou“ rychlostí. Znovu jej můžete aktivovat cca za 3 vteřiny.

Většinou s XZ1 pořídíte opravdu krásné fotografie, od vlajkové lodi koneckonců nelze nic jiného očekávat. Snímky mají věrné barvy, jsou poměrně detailní a vlastně se neliší od těch z Xperie XZ Premium (i když Sony říká, že fotoaparát XZ1 má softwarovou výhodu). Dynamický rozsah je také ukázkový a prediktivní hybridní ostření zajistí vždy ostré snímky.

Na konkurenci ale snímky stále trochu ztrácejí. Nemáme zde tolik detailů. U Xperií jsme byli zvyklí, že se detaily slévaly a vznikla jakási olejomalba. To již dnes neplatí, ale s detaily je to stále slabší, zejména pak v noci. Mnoho lidí si toho ale ani nevšimne. Viditelné to je především v přímém srovnání. Existují prostě i lepší fotomobily. I tak se Xperia XZ1 řadí mezi ty nejlepší.

Mít v kapse kameru s možností natáčet 960 FPS je prostě cool.

Hlavní síla tohoto foťáku ale není ani tak ve fotkách, jako spíš ve slow-motion nahrávaní při neuvěřitelných 960 FPS. Stačí buď jen klepnout a pořídit zpomalený záznam, nebo nahrávat normální video a klepnutím na speciální ikonku záběr na chvilku efektním způsobem zpomalit. A poté pokračovat v normálním natáčení dál. Přechody jsou plynulé, ostatně známe to již z Xperie XZ Premium. Pro hračičky skvělá volba, jen se naučte vše správně načasovat, protože v tomto režimu nelze natáčet kontinuálně – došlo by k přehřátí zařízení.

Sony Xperia XZ1 – testovací video, HD, 960 FPS

Sony Xperia XZ1 – testovací video, HD, 960 FPS

Pochválím také natáčení běžného videa, u nějž máte na výběr mezi 4K při 30 FPS nebo Full HD při 30 či 60 FPS. Všechny záznamy vypadají dobře, ale jen u Full HD při 30 FPS lze naplno využít pokročilou pětiosou elektronickou stabilizaci SteadyShot, která patří mezi ty nejlepší na trhu.

Sony Xperia XZ1 – testovací video, Full HD, 60 FPS

Sony Xperia XZ1 – testovací video, 4K, 30 FPS

Rovněž přední 13Mpx kamerka s 22mm širokoúhlým objektivem vám pořídí velmi kvalitní selfie fotky, a to opět díky přispění elektronické stabilizace SteadyShot.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • kvalitní snímky
  • video s 960 FPS
  • Full HD s 60 FPS i 4K při 30 FPS
Nelíbilo se nám
  • horší snímky za tmy
  • 960 FPS „jen“ v HD
  • časově omezené natáčení při 960 FPS

Software: Android 8.0 mezi prvními

Za prostředí a potažmo celý systém lze Sony jen a jen chválit. Vše totiž běží na nejnovějším Androidu 8.0.0 s jen lehkou nadstavbou. Ta vůbec nepřekáží a zároveň zachovává rysy typické pro Sony. Prostředí je skoro čisté – najdete tu jen pár vlastních aplikací, jinak nic neobvyklého.

Launcher je příjemně jednoduchý a pěkný, byť se občas setkáte se záseky při animacích. Osobně mne však mnohem více mrzí to, že Sony odebralo možnost probudit telefon dvojitým poklepáním na displej. Proč?!

Na první pohled vypadá vše uhlazeně, ale jakmile začnete instalovat aplikace, tak některé ikonky jsou kulaté, jiné hranaté. I když se Sony snaží, tak sjednotit je nedokáže.

Líbilo se nám
  • nejnovější Android 8 Oreo
  • jednoduchý a hezký launcher
Nelíbilo se nám
  • občasné záseky animací
  • již nepodporuje probuzení poklepáním

Zhodnocení: nejlepší Xperie

Z Xperie XZ1 mám skutečně radost. Aktuálně má Sony v portfoliu hned tři špičkové telefony, a to menší XZ1 Compact (ta nedělá v zásadě žádné kompromisy oproti větší XZ1), námi testovanou XZ1 a největší XZ1 Premium. Vybrat by si mohl skutečně každý, ale záleží na vašich preferencích. Pokud chcete dobré zpracování (v případě XZ1 kovové), stereo reproduktory, dobrou výdrž na baterii a především video s 960 FPS, tak bude Sony jasnou volbou.

Sony Xperia XZ1 je vlajkovou lodí, která vás ničím vyloženě nezklame, ale některými detaily příliš nepotěší. Pokud si ale srovnáme její cenu 17 tisíc korun s letošními konkurenčními vlajkovými loděmi, tak zjistíme, že je cenovka umístěna velmi dobře. Xperii XZ1 mohu s klidným svědomím doporučit zájemcům o vlajkovou loď s požadavky na skvělý fotoaparát, zpomalené video a opravdu výjimečný zvuk.

Konkurence

Vlajková loď od Samsungu s podobnou úhlopříčkou, tedy Galaxy S8, sice nabídne AMOLED displej a bezdrátové nabíjení, ale vyjde o 5 tisíc dráž. Sony navíc nabídne kvalitnější zvuk a již několikrát zmíněný fotoaparát s možností natáčet video s 960 FPS.

Samsung Galaxy S8

Rozměry148,9 × 68,1 × 8 mm, 155 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorExynos 9 Series (8895), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:32 hodin

Další alternativou by mohlo být LG G6. V porovnání s Xperií XZ1 je zpracováním maximálně kontrastní, rámečky jsou minimální a do téměř stejně vysokého těla se podařilo vměstnat displej s úhlopříčkou 5,7 palců. Potěší i o 5 tisíc korun nižší cena.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Mezi hlavní konkurenty můžeme zařadit i Huawei P10. O jednu desetinu palce menší úhlopříčka displeje a výrazně menší rámečky dělají z P10 velmi kompaktní zařízení. I do něj se ovšem vešel kvalitní fotoaparát a XZ1 bude rovnocenným konkurentem, tedy až na zpomalené video. Levnější a kompaktnější Huawei P10 ale nenabídne stereo reproduktory, nemá zvýšenou odolnost a vody se bojí jako čert kříže.

Huawei P10

Rozměry145,5 × 69,6 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,1" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:42 hodin

Pokud něco není fér, tak je to cena loňské vlajkové lodě Samsungu. Model S7 přidá za stejné peníze například AMOLED displej a bezdrátové nabíjení.

Samsung Galaxy S7

Rozměry142,4 × 69,6 × 7,9 mm, 152 g
DisplejSuper AMOLED, 5,1" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 8 Octa 8890, 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

A pokud by vám šlo jen o poměr ceny a výkonu, tak se můžete podívat i po OnePlus 5. Úhlopříčka sice narostla již na 5,5 palce, ale samotný telefon o tolik větší není. AMOLED displej, 6 GB RAM a cena 14 tisíc jsou silnými argumenty.

OnePlus 5

Rozměry152,7 × 74,7 × 7,3 mm, 153 g
DisplejAMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:23 hodin
sony-xperia-xz1
Klady
  • Android 8.0 Oreo
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů
  • odolnostní certifikace IP68
  • výdrž na baterii
  • zpomalené video s 960 FPS
  • dobrý fotoaparát
  • kvalitní stereo reproduktory
  • kovové tělo
  • povedený design
Zápory
  • nelze bezdrátově nabíjet
  • na voděodolnost není záruka
  • displej neumí always-on režim
  • velké rámečky kolem displeje
Diskuze ke článku
Mira
Vypada jako moje dávná Z1. U Sony se asi zastavil čas. Kdy konečně změní ten retro design. Tam bych chtěl dělat designéra.
Dragereker
To porovnanie s autom nebol dobrý príklad. Je proste fakt, že ľudia niekedy ohromne siahali po Xperiách, a teraz? Je to značka niekde v úzadí...Tie rámčeky majú síce stereo,ale sú VEĽKÉ a to znamená že nosíš zbytočne väčšiu váhu a väčšie rozmery so sebou. Pritom aj s menšou kapacitou batérie(výdrž má Xz1 dobrú,keby mal ale o pár stovák mah navyše,ešte by mohla byť lepšia výdrž). Je to nepraktické.
Fotoaparát- sú tu vylepšenia, ale málo. Pre tých ktorí veria firme Dxomark(ja nie),tak ich asi sklame,keď jej starší brat XZ Premium dostala podľa nových testov 83 bodov, a paradoxne je na tom horšie VIDEO ako foto. Takže XZ1 bude na tom podobne.
Fre ddy
Recenzent evidentně zapomněl na chybějící FM Rádio. Pokud zrovna mu nechybí, tak to ještě neznamená, že by se tomuto skvělému mobilu nehodilo. Mě například nikdy nechybí "bezdrát. nabíjení", ale respektuji ty, kteří mobil bez něj nechtějí. Takže příště raději přesnější recenzi!, a nejen ty fičúry, které se líbí recenzentovi.
Blue Sun
Blue Sun
Rozplyvat se tolik na 960 FPS, kdyz to je vic marketingova, nez uzitecna funkce, je zkratka smesne... Vlastne i jeji pouziti je dost smesne, ale to u Sony nejak neprekvapuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze