Sony Xperia XA2 Ultra
recenze

Sony Xperia XA2 Ultra

Mistr v těžké váze
13

Na český trh dorazily horké novinky od Sony představené v lednu letošního roku. Nejvybavenější z nich, Xperia XA2 Ultra, také prošla redakčním testem. Jde o obra s 6palcovým displejem, precizním zpracováním či velmi slušnou hardwarovou výbavou. Novinka však dokáže šokovat vysokou hmotností. Ambiciózní je také cena. V recenzi tak novému přírůstku nedáme nic zadarmo.

Řadu Xperia XA od Sony spojují především malé rámečky po stranách displeje. My se dnes podíváme na vůbec nejnovější generaci XA2 a navíc na model s přídomkem Ultra, který odhaluje skutečně velký displej. Výrobce nepodcenil ani hardware či v součtu trojici fotoaparátu. Zda si novinka obhájí cenu přesahující deset tisíc korun odhalí dnešní recenze.

Sony Xperia XA2 Ultra

Rozměry163 × 80 × 9,5 mm, 221 g
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 580 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Sony Xperia XA2 Ultra – videopohled

Konstrukční zpracování: kus poctivého hardwaru

V letošním roce bychom se měli dočkat větší změny vzhledu telefonů Sony, avšak u lednových novinek ještě vše zůstává při starém. A nemusí to být nutně špatně. Ostře řezané tvary jsou osobité a v dnešní záplavě různě zaoblených či zakřivených telefonů i vcelku originální. V námi testované stříbrné variantě to Xperii XA2 Ultra skutečně sluší. Stříbrné hliníkové plochy doplňují stříbrné a zbroušené plochy, které dotváří punc luxusu. Kaňkou na kráse budiž fakt, že zbroušení není dokonalé a do rukou mírně řeže. Komu přijde stříbrná příliš fádní, může sáhnout ještě po černé variantě.

Sony Xperia XA2 Ultra

Osobně mám menší ruku a je patrné, že jsme testovali opravdu obrovské zařízení. Pohodlí při nošení v kapse se limitně blíží nule a mít například tento model v kapse u kalhot a řídit auto je již krajně nepohodlné. Totéž lze říci o držení v ruce. Sony se snažilo alespoň mírně zaoblit boční strany, ale samotné rohy jsou vyloženě ostré. Lehce pomáhá decentní zaoblení zadní strany, přesto se na velké rozměry dlouho zvyká a mnohým rozhodně nebudou vyhovovat.

Zastavit se musíme také u hmotnosti, protože ta je to, co vás při prvním uchopení telefonu doslova šokuje. Nová Xperia je neskutečný pořízek a okamžitě budete hádat hmotnost nad 200 gramů. A budete mít pravdu, Xperia XA2 Ultra váží 221 gramů. Jen obtížně budeme na současném trhu hledat těžší telefon .

Nová Xperia je s 221 gramy neskutečný pořízek.

Abychom ale jen nekritizovali, spokojeni jsme se zpracováním. Zařízení je bytelné, nikde nic nevrže a výrobci se vskutku povedlo maskovat i nezbytné anténní předěly. Nachází se vždy po stranách a těsně u samotného rohu. Malé plastové části tak lze snadno přehlédnout. Řada XA bohužel není vybavena zvýšenou odolností.

Sony Xperia XA2 Ultra

Stejně tak trochu nepříjemně překvapí, že odemykací tlačítko je na tak velkém telefonu až titěrně malé. I přesto se ale tiskne dobře, stejně jako dvojklávesa regulující hlasitost. Do řady XA se také prvně podívala čtečka otisků prstů, avšak netradičně na zadní stranu. Jde samozřejmě o zvyk, protože svou práci odvádí skvěle.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • luxusní vzhled
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • dobře skryté antény
Nelíbilo se nám
  • nepohodlně se drží
  • opravdu vysoká hmotnost
  • postrádá zvýšenou odolnost

Displej: i pro náročné

Za velkými rozměry hledejme především displej, který rozhodně netrpí velkými rámečky. Po stranách nemá vůbec žádné, což chválíme. Nad a pod displejem je klasický rámeček, který byl donedávna běžný u všech telefonů. Nad displejem je využit pro senzory a fotoaparáty. Dole zůstává spíše nevyužitý, což je tak jediné, za co můžeme Sony pokárat. Samotný Full HD displej má 6palcovou úhlopříčku a ještě klasický poměr stran 16:9.

Je skvěle čitelný z ostrých úhlů i na sluníčku, současně má dobře fungující automatickou regulaci jasu, ačkoliv někdy ji musíte pomoci, například v noci, kdy nechává displej příliš zářit. Ve výbavě lze najít i informační LED diodu, jejíž funkčnost lze vcelku podrobně regulovat. Na tak velkém telefonu by však samotná dioda mohla být přeci jen větší a tím pádem i lépe viditelná. O ochranu čelní strany se stará sklíčko Gorilla Glass 4.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • žádné rámečky po stranách displeje
  • rozumné rámečky pod a nad displejem
  • podrobné nastavení displeje
  • informační dioda

Zvuk: stereo se nekoná

Sony nižší řady pěkně osekává a zapomenout je nutné i na stereo repráčky. Vše obstarává jeden jediný na spodní hraně, který hraje hlasitě a k dobru mu připočtěme i náznak hloubek. Výstup do sluchátek pak uspokojí všechny středně náročné posluchače.

Sony Xperia XA2 Ultra
Líbilo se nám
  • hlasitá a slušná reprodukce

Výkon hardwaru: velmi slušný

Pod kapotu Sony naložilo velmi obstojný procesor Snapdragon 630 a podpořilo jej 4GB operační pamětí. Jde o kombinaci, která drtivou většinu uživatelů nebude limitovat ani při hraní her či spouštění náročnějších aplikací. Po stránce úložného prostoru se vracíme do průměru. Z avizovaných 32 GB se po prvním zapnutí těšte na 20 GB místa pro vaše data. Naštěstí nechybí slot pro paměťovou kartu a – pozor! – současně i na dvě nanoSIM karty. Velká pochvala pro Sony.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká RAM
  • výkonný procesor
  • podpora paměťové karty

Výdrž baterie: základ i pro náročnější

Baterii samozřejmě nelze uživatelsky vyměnit a její kapacita 3 580 mAh je solidní. Bez větších problémů s vámi telefon vydrží celý dlouhý den. Po 12 hodinách využívání, kdy jste neustále on-line, zbývá zhruba třetina baterie. Výdrž lze prodloužit například úsporným režimem, a to v některých případech až na dvojnásobnou délku původně odhadované zbývající výdrže. Vždy tak stačí nabíjet až ve chvíli, kdy se ukládáte ke spánku.

Výdrž se v našem testu přehrávání streamovaného videa v 1080p kvalitě vyšplhala na 10 hodin a 32 minut. Nabití je s ohledem na baterii poměrně svižné. Na 80 % to telefonu trvá 1 hodinu a 23 minut, k úplnému nabití si vyhraďte 1 hodinu a 47 minut.

Líbilo se nám
  • svižné nabíjení
  • slušná výdrž

Konektivita: rychle i bezkontaktně

O připojení s okolním světem se v případě Xperie XA2 Ultra postará obvyklá paleta rozhraní. Nechybí rychlá Wi-Fi ac, kompletní LTE, NFC či Bluetooth ve verzi 5.0. Své místo si zde samozřejmě našla také přesná A-GPS, záda jí hlídá GLONASS. Síla datového i Wi-Fi signálu byla po dobu testování velmi dobrá, ale telefonní signál občas nevysvětlitelně klesl. Samotná kvalita hovorů byla v celku průměrná pro obě strany, přičemž zvuk jde z Xperie velmi hlasitý. Pokud jde o aplikace, máme tu tradičně prohlížeč Chrome pro internet, o navigaci se postarají Google Mapy. Nechybí ani FM rádio přímo od Sony.

Sony Xperia XA2 Ultra
Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: překvapivě dobře

Pokud znáte telefony Sony, jistě si vybavíte, nad čím recenzenti nejčastěji žehrají. Již tradičně to jsou fotoaparáty. S každým novým modelem se čeká, kdy Sony tuto temnou šňůru prolomí. Xperia XA2 Ultra disponuje hlavním 23megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením, jednotónovou přisvětlovací LED diodou a dvoupolohovou hardwarovou spouští na pravém boku. Samotné prostředí nikoho nepřekvapí. Sony jej nemění a nemá důvod. Je přehledné, snadno ovladatelné, a přesto plné všemožných režimů či nastavení. Nechybí kupříkladu ani manuální mód či podrobné nastavení blesku. Kromě vypnutí či vynucení nechybí ani možnost jej trvale rozsvítit či využít předblesku, kterým zamezíte červeným očím.

Sony Xperia XA2 Ultra

Samotné fotografie jsou k našemu překvapení velmi pěkné. Spolehnout se můžete na věrnost barev a dokonce i ostrost po celé ploše. Sony také mnohem citlivěji přistoupilo k postprocessingu a nedochází k agresivnímu slévání detailů. Žádnou tragédii nepředstavují ani snímky z interiérů či pořízené za zhoršených světelných podmínek. Nicméně zůstává pravdou, že optická stabilizace by se rozhodně hodila. I tak můžeme říci, že v rámci vyšší střední třídy fotí novinka od Sony velmi solidně.

Prostředí fotoaparátu
Ukázkové fotografie

Vrcholem je u videa zdánlivě Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Mezi speciálními režimy však najdete i 4K rozlišení. Pro obsluhu se pak hodí dvoupolohová spoušť na pravém boku, která je dnes již vcelku raritní záležitostí. Využít ale můžete ještě režim zpomaleného videa se 120 snímky za vteřinu a HD rozlišením.

Sony XPeria XA2 Ultra (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Zajímavější je tvorba selfies, neboť se dostalo na dva fotoaparáty a dokonce i optickou stabilizaci a přisvětlení ve formě jednotónové LED diody. Klasická kamerka má 16 megapixelů a optickou stabilizaci obrazu. Sekundární čelní kamerka má 8 megapixelů a dokáže pořídit širokoúhlý 120° záběr. Výsledný snímek již začíná připomínat tzv. rybí oko, ale současně do záběru vměstnáte mnohem více přátel. Kvalita čelní kamerky rozhodně uspokojí i náročnější vyznavače selfies.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • duální čelní fotoaparát
  • přisvětlení u obou fotoaparátů

Software: precizní Sony

Další slova chvály pro výrobce máme k prostředí. V telefonu je připraven Android 8.0 Oreo a lednové zabezpečení, tedy takřka to nejnovější možné. Sony se dále spoléhá jen na lehkou nadstavbu a minimum aplikací navíc. Vypíchnout z nich lze třeba antivirus AVG, který bohužel nejde odinstalovat, avšak můžete zcela zakázat jeho spuštění a vymazat všechny nepotřebná data. Prostředí je tak velmi přehledné a navíc neskutečně svižné. Rychlost pohybu v něm a otevírání aplikací je velmi návyková a ve vyšší střední třídě patří rozhodně k té nejvyšší.

Prostředí
Líbilo se nám
  • osmičkový Android
  • přehledné prostředí
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení: Sony to zvládlo

Nová Xperia XA2 Ultra je určena všem vyznavačům velkých displejů, kteří nad většími rozměry mávnou rukou. Odměnou jim za to bude po všech stránkách poctivě zpracované zařízení. Chválu můžeme pět na konstrukci, displej i výkon. Velmi obstojné výsledky předvedly také fotoaparáty. Prostředí je aktuální a optimalizace příkladná.

K dokonalosti nám ale přeci jen schází zvýšená odolnost a více úložného prostoru. Rozhodně bychom neohrnuli nos ani nad alespoň malým snížením hmotnosti. Cena bezmála 11 tisíc se u novinky dala očekávat a k ideálu postačí jen drobné zlevnění. Konkurence je nicméně zajímavá a nelze říci, že by novinka od Sony byla ve všech ohledech tou nejlepší volbou.

Konkurence

Alternativně můžete sáhnout po loňském LG G6. Má o něco menší displej, navíc s jiným poměrem, na druhou stranu nabízí za stejné peníze vyšší výkon, lepší fotoaparát nebo zvýšenou odolnost.

LG G6

Rozměry148,9 × 71,9 × 7,9 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 2 880 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 821 MSM8996 Pro, 2×2,35 GHz + 2×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB / 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin

Lepší fotoaparát získáte i koupí Samsungu Galaxy A8 (2018), který je navíc také odolný. Má však menší displej a stojí o dva tisíce korun víc.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Rozměry149,2 × 70,6 × 8,4 mm, 172 g
DisplejSuper AMOLED, 5,6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×2,2 GHz + 6×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:22 hodin

Zmínit můžeme i nové OnePlus 5T, které má mnohem vyšší výkon, větší paměť i lepší fotoaparát. Pokud se obejdete bez zvýšené odolnosti a nevadí vám příplatek dvou tisíc korun, získáte po všech stránkách vybavenější telefon.

OnePlus 5T 8 GB RAM

Rozměry156,1 × 75 × 7,3 mm, 162 g
DisplejAMOLED, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:16 hodin

Závěrem ještě dodejme, že veškerá blízká konkurence již vsází na protáhlé displeje s poměrem stran 18:9, což nemusí vyhovovat každému. Xperia XA2 Ultra je tak jakýmsi posledním Mohykánem dob minulých.

sony-xperia-xa2-ultra
Klady
  • opravdu velký a kvalitní displej
  • malé rámečky kolem displeje
  • precizní zpracování
  • dostatečně výkonný hardware
  • dedikovaný slot pro dvě nanoSIM karty
  • perfektně optimalizovaný Android 8.0
Zápory
  • horší ergonomie
  • chybí zvýšená odolnost
  • nenabízí stereo reproduktory
Diskuze ke článku
Daff.cz
Mám tento telefon a jsem opravdu spokojený. Sice má rámečky nahoře a dole, ale za mě, design telefonu je originální. Horní rámeček budiž, jsou tam kamery, senzory, diody, ale škoda toho nevyužité rámečku dole, slušela by mu senzorová tlačítka. Utracených peněz nelituji.
Blue Sun
Blue Sun
Velikost a hmotnost jsou trošku nad limit rozumného, ale jinak se zdá, že se trefili dobře.
Foťák sice neudělá žádné zázraky v protisvětle a vysoké rozlišení stále nějak neumí přetvořit do dokonalosti jemných detailů, přesto je to oproti dřívějším modelům (včetně nejvyšších řad) obrovský krok dopředu.
Výkon a výdrž OK, prostě vyšší střední třída.
Takže zbývá jen konstrukční provedení, kde se mi nelíbí vzhled zadní části s vsazeným panelem a linkou po jeho obvodu, a úzké proužky na boku u horní a spodní hrany.
René
Je to pořádná placka a myslím si, že do toho mohli narvat baterii alespoň 2x takovou, tohle je úlet.
Samo Kosík
Samo Kosík
"malé rámečky kolem displeje" (pozrite sa hore a dole) :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze