Sony Xperia XA2
recenze

Sony Xperia XA2

Stylovka s kvalitním fotoaparátem
56

Na letošním veletrhu CES 2018 představilo Sony trojici nových smartphonů. Jedním z nich byla i Xperia XA2, která uživatelům nabízí stylový design v atraktivních barvách, dostatek výkonu a kvalitní 23Mpx fotoaparát s podporou 4K videa i hardwarovou spouští. Jak si vedla v našem testu?

Nová Sony Xperia XA2 svou výbavou spadá do vyšší střední třídy a volně navazuje na poměrně povedený model Xperia XA1. Proti svému předchůdci nepředstavuje žádnou revoluční změnu, ale spíše mírnou evoluci.

Sony Xperia XA2
Oficiální fotografie Sony Xperia XA2

Uživatele potěší především kovovým tělem vyrobeným z hliníku a 5,2palcovým Full HD displejem. (Kromě modelu Xperia XA2 přitom Sony nabízí ještě větší model Xperia XA2 Ultra, který se liší větším, 6palcovým displejem.) Z další výbavy pak Xperia XA2 láká například na Snapdragon 630 nebo 23Mpx zadní fotoaparát, u kterého výrobce slibuje kvalitní snímky i při horších světelných podmínkách. O napájení se pak stará akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 3 300 mAh, který nabijete skrz rychlý USB-C port. Za to si výrobce řekne přibližně 9 tisíc Kč. Vyplatí se za tyto peníze? Na to odpoví naše recenze.

Sony Xperia XA2

Rozměry142 × 70 × 9,7 mm, 171 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh

Sony Xperia XA2 – videopohled

Obsah balení

Základní balení je více než spartánské. V malé bílé krabičce naleznete pouze telefon, datový/nabíjecí kabel, nabíječku (ta v naší testovací sadě chyběla) a manuál.

Sony Xperia XA2

Konstrukční zpracování: chladivý hliník

I s 5,2palcovým displejem je Xperia XA2 poměrně kompaktní a dobře padne do dlaně. Vděčí za to minimálním bočním rámečkům, kdy je displej roztažený až ke krajům. Sony neplýtvá místem ani nad a pod displejem. Design typický pro Sony pak podtrhují i zaoblené boky a ostré hrany na spodní a horní hraně. V blankytně modré barvě, kterou jsme měli na test, a v růžové barvě se jedná o stylovku, která zaujme především ženy. Muži a konzervativnější uživatelé mohou sáhnout po černé nebo stříbrné barvě.

K dobrému úchopu přispívá kromě zaoblených boků i větší tloušťka telefonu. S necelými 10 milimetry si Sony nehraje na nejtenčí telefon na trhu, ale to vůbec nevadí. Díky tomu se ostatně do telefonu vešla i velká baterie. Tělo telefonu je z kovu, což je poznat i na jeho hmotnosti 171 gramů, které už v ruce nebo kapse pocítíte.

Přední straně telefonu dominuje displej, který je, jak již bylo řečeno, roztažený až ke krajům, takže jsou boční rámečky doslova neznatelné. Místem však výrobce neplýtvá ani pod a nad displejem. I díky tomu jsou ovládací tlačítka virtuální, protože pod displejem by pro ně nebylo místo. Nad displejem má své místo logo Sony, vedle kterého je vpravo oko senzorů, čočka předního fotoaparátů a skrytá barevná notifikační dioda s možností vlastního nastavení.

Fotoaparát dostal hardwarovou spoušť na boku.

Zádům telefonu kromě loga Xperia dominuje zejména čočka hlavního fotoaparátu s výrazným stříbrným okružím, která je téměř u horní hrany přístroje. Nalevo od ní se pak nachází drobná kruhová jednotónová přisvětlovací dioda. Pod ní je umístěna kruhová čtečka otisků prstů s jemnou stříbrnou obrubou, která je jen mírně zapuštěná. Čtečka je přitom nejen rychlá, ale také přesná.

Na pravém boku nalezneme pouze typickou sestavu regulátoru hlasitosti a vypínače. Zatímco regulátor hlasitosti má podobu dlouhého nerozděleného tlačítka, vypínač je kruhový s gravírovaným symbolem. Kromě těchto dvou tlačítek však zde najdete ještě jedno, a to dnes již nepříliš běžnou hardwarovou spoušť fotoaparátu. Také ona má na sobě gravírovaný symbol. Všechna tlačítka nevystupují příliš nad bok telefonu, ale přesto jsou dobře nahmatatelná a dobře se tisknou.

Sony Xperia XA2

Na protějším boku pak má své místo podlouhlá krytka s výřezem pro nehet. Ta je v jedné polovině spojená se zásuvkou pro primární nanoSIM. Druhou částí kryje zásuvku hybridního slotu, kam můžete umístit buď sekundární nanoSIM, nebo paměťovou microSD kartu. Spodní hranu okupuje USB-C konektor, telefonní mikrofon a zapuštěná mřížka hlasitého reproduktoru. Sluchátkový výstup a sekundární mikrofon jsou pak na horní hraně.

Zpracování telefonu je i díky kovovému tělu příkladné. Telefon je na první pohled bytelný, ale ani při hrubším zacházení se nikde nic neprohýbá ani nevrže. Hliník, ze kterého je telefon vyrobený, chladí dlaň a ani při náročnějších operacích nebo delším používání vás nebude nepříjemně pálit. Další pochvalu zaslouží i za to, že na něm neulpívají otisky prstů.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • hliníkové tělo
  • kompaktní rozměry
  • hardwarová spoušť
  • spolehlivá čtečka otisků prstů

Displej: 5,2palců s Full HD

Sony u nové Xperie XA2 použilo IPS displej s úhlopříčkou 5,2 palců, což proti předchozí Xperii XA1 představuje mírný nárůst o 0,2 palce. Citelnější je pak nárůst rozlišení, které poskočilo z dnes již podprůměrného HD na Full HD. S viditelným rastrem se tak při běžném používání nesetkáte.

Kromě jemného rozlišení pak potěší i věrné barevné podání displeje a široké pozorovací úhly. Jeho barevné podání je velice dobré a ke zkreslení nedochází ani při pohledu z ostřejších úhlů. Pokud by vám barevné podání od výrobce nevyhovovalo, je zde navíc ještě možnost upravení barev, sytosti a hlavně manuálního vyvážení bílé, které naleznete v menu. Můžete si tak nastavit jednotlivé barevné kanály podle svých preferencí.

Automatická regulace jasu, které zde Sony nazývá jako adaptivní jas, funguje spolehlivě. Displej je i docela dobře použitelný i na přímém slunci. Jas samozřejmě můžete pomocí posuvníku regulovat manuálně. Praktickou vychytávkou, kterou Sony používá ve svých smartphonech, je tzv. Chytré řízení podsvícení. To rozpozná, že telefon držíte v ruce a brání zhasnutí displeje. Jakmile ho položíte, displej zhasne podle nastavení režimu spánku. O ochranu displeje se stará odolné sklo Corning Gorilla Glass 4.

Líbilo se nám
  • dobré barevné podání
  • široké pozorovací úhly
  • možnost manuálního nastavení bílé
  • chytré řízení podsvícení

Zvuk: náznaky prokreslení

Hlasitý reproduktor se, jak již bylo řečeno, nachází na spodní hraně. Bohužel je však pouze jeden, takže na stereo reprodukci jinak než přes sluchátka můžete zapomenout. Alespoň že reproduktor hraje nejen dostatečně hlasitě, ale poskytuje i slušný zvuk, ve kterém můžete pozorovat náznaky prokreslení se znatelnými basy. S kvalitnějšími sluchátky však bude spokojena většina posluchačů.

Jednou z vlastností smartphonů Sony jsou i široké možnosti vylepšení zvuku. Můžete tak například minimalizovat rozdíly hlasitosti mezi skladbami nebo videoklipy či optimalizovat kvalitu zvuku. Další možnosti se vám nabídnou s připojenými sluchátky, které vám zpřístupní i ekvalizér nebo funkci prostorového zvuku, která vytváří efekt studia, klubu nebo koncertní síně.

Líbilo se nám
  • hlasitá a kvalitní reprodukce
  • široké možnosti vylepšení zvuku

Výkon hardwaru: dostačuje

Pod kapotou Xperie XA tepe stejně jako u většího modelu Ultra vcelku úsporný Snapdragon 630. Proti němu se však musí spokojit s 3 GB RAM místo 4 GB. Při běžném používání nicméně tento rozdíl zas až tak nepocítíte. I tak má telefon dostatek výkonu a spustíte na něm i náročnější aplikace a hry.

Benchmarky

Interní paměť má kapacitu 32 GB, ze kterých si systém a předinstalované aplikace včetně bloatwaru ukousnou přibližně 40 procent. Celkem je tak uživatelsky dostupných 19,5 GB, ze kterých zůstává volných 18,1 GB. Nabízí se sice možnost navýšit si kapacitu úložiště pomocí microSD karty až o 256 GB, ale v tomto případě se to bohužel neobejde bez kompromisu. U tohoto modelu bohužel Sony neumožnilo současné použití microSD karty a sekundární SIM, když k nevoli uživatelů použilo stále častější hybridní slot.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
  • 3GB RAM
  • velké úložiště
Nelíbilo se nám
  • hybridní slot

Výdrž baterie: klidně dva dny

Sony použilo u Xperie XA akumulátor s nadprůměrnou kapacitou 3 300 mAh. Při středně náročném používání, které zahrnuje neustálou synchronizaci střídavě přes mobilní data a Wi-Fi, se nemusíte obávat toho, že byste každý večer nabíjeli. Telefon bez problémů vydrží dva i dva a půl dne. Výdrž si navíc můžete citelně prodloužit použitím režimu STAMINA, který dokáže uspořit energii omezováním výkonu telefonu a některých jeho funkcí.

Provedli jsme náš standardizovaný test vybíjení, při kterém byly hodnoty jasu a hlasitosti nastaveny na 50 % a přes Wi-Fi bylo přehráváno video v kvalitě 1080p. Telefon v tomto testu vydržel naživu 9 hodin 56 minut. Pro srovnání: Xperia XA2 Ultra s větším displejem, ale také větší baterií s kapacitou 3 580 mAh, v tomto testu vydržela 10 hodin 32 minut. Reálnou dobu nabíjení jsme nicméně nemohli otestovat, protože v testovací sadě chyběla nabíječka. S 5V/1A nabíječkou se každopádně telefon nabil na 80 procent za 2 hodiny 6 minut a plný stav hlásil za 3 hodiny 37 minut.

Rychlost nabíjení přitom kromě použitého rychlého USB-C významně ovlivňují i funkce Ochrana baterie a adaptivní nabíjení Qnovo. Ty společně dokáží prodloužit životnost baterie tím, že na základě opakovaných vzorů chování uživatele řídí, jak rychle se má nabíjet. Telefon se naučí, jak dlouho obvykle necháváte telefon v nabíječce, a přizpůsobí rychlost nabíjení tak, aby byl nabit na 100 procent těsně před odhadovaným časem odpojení.

Líbilo se nám
  • velká kapacita akumulátoru
  • dlouhá výdrž
  • šetrné nabíjení

Konektivita: plná výbava

S výjimkou infračerveného portu nabízí Xperia XA2 plnou konektivitu. Máte zde i Wi-Fi ve verzích Wi-Fi 802.11 a/b/g/n s podporou Wi-Fi Direct, hotspot, Miracast a Google Cast. Dalšími bezdrátovými možnostmi připojení jsou Bluetooth 5.0 a NFC. Kabelové připojení zajišťuje USB-C konektor.

Sony Xperia XA2

Navigaci zajišťují předinstalované Google Mapy. Kromě GPS máte k dispozici i konkurenční ruský systém GLONASS. Díky tomu trvá nalezení a zafixování polohy pouze pár vteřin a telefon si ji drží i v místech s horším výhledem na oblohu. Při pěší turistice navíc oceníte i přítomnost elektronického kompasu.

Líbilo se nám
  • Bluetooth 5.0
  • NFC
  • podpora Google Cast

Fotoaparát: solidní kvalita s 4K videem

Zadní fotoaparát je vybavený velkým 1/2,3" Exmor RSTM snímačem s rozlišením 23 Mpx. O přisvícení se stará LED dioda, bohužel pouze jednotónová. Co však jednoznačně potěší je dvoupolohová hardwarová spoušť na boku, což dnes již není tak běžné. Přední fotoaparát má rozlišení 8 Mpx. Jeho hlavní přednost spočívá v širokoúhlém objektivu, který dokáže obsáhnout až 120stupňovou scénu, díky čemuž s ním snadno vyfotíte selfie i ve větší skupince.

Prostředí fotoaplikace je stejné jako u všech ostatních smartphonů Sony. To vůbec není na škodu. Nač měnit něco, co se osvědčilo. Prostředí aplikace je ve výchozím stavu spíše spartánské, ale díky tomu je přehledné. Současně v sobě obsahuje řadu nastavení a režimů. Jen za nimi musíte trochu hlouběji. Nechybí přitom ani manuální režim, pokud se nechcete spoléhat na inteligentní automatiku, která přiřazuje režim v závislosti na fotografované scéně.

Ukázkové fotografie z telefonu

Obrazovou kvalitu zadního fotoaparátu hodnotíme jako velice dobrou. Snímky se mohou pochlubit ostrostí po celé ploše, věrností barev a díky šetrnějšímu postprocessingu chybí i nepříjemné slévání detailů známé z dřívějška. Fotoaparát si přitom poradí i se zhoršenými světelnými podmínkami. Šumu sice přibývá a optická stabilizace by se také hodila, stejně jako výkonnější dvoutónová LED, ale přesto se na vyšší střední třídu jedná o solidní nadprůměr. Velice slušné snímky pak dostanete při dobrém světle i z předního fotoaparátu, u kterého potěší i již zmiňovaný širokoúhlý objektiv.

Sony XPeria XA2 – testovací video, 1080p, 60 FPS

Video nabízí ve speciálním režimu maximální rozlišení 4K s 30 snímky za vteřinu. V běžném videorežimu se dostanete maximálně na Full HD se 60 snímky. Ostrost a barevné podání videa jsou stejně dobré jako u statických snímků. Video je přitom plynulé bez záseků a bezproblémový je i zvuk. Hodila by se nicméně optická stabilizace obrazu.

Sony XPeria XA2 – testovací video, 4K, 30 FPS

Líbilo se nám
  • široké možnosti nastavení
  • solidní obrazová kvalita
  • širokoúhlý přední fotoaparát
  • 4K video
Nelíbilo se nám
  • pouze jednotónová přisvětlovací LED

Software: mírně upravené Oreo

Další velkou pochvalu zaslouží Sony za použitou verzi operačního systému. Telefon běží na Androidu 8.0.0 Oreo, což stále zdaleka není běžné. Spíše naopak. Systém si Sony tradičně upravilo, ale nejedná se o žádné zásadní změny, ale spíše o kosmetické úpravy, které mu dávají vzhled typický pro Sony. Navíc přidává některé své vlastní funkce a firemní aplikace, jako je například Hudba, Album, Video nebo FM rádio.

Kromě svých vlastních firemních aplikací však Sony přidává pár aplikací třetích stran. Většiny se jednoduše zbavíte. To však neplatí o antiviru od AVG, který odinstalovat nejde a můžete ho maximálně zakázat a vymazat nepotřebná data. Celkově je možné říci, že systém telefonu je příkladně optimalizovaný. Nic se neseká, i animace jsou plynulé. Během testování jsme se nesetkali se zamrzáním, pády aplikací nebo restartem.

Líbilo se nám
  • Android Oreo
  • dobrá optimalizace
  • povedené firemní aplikace
Nelíbilo se nám
  • bloatware

Zhodnocení: dobře vybavená stylovka

Xperia XA2 nabízí povedený design, který je typický pro Sony, kovové tělo a atraktivní barvy. Zvláště ve světlé modré, kterou jsme testovali, a růžové se jedná o stylovku, která zaujme zejména ženy. Kromě příkladného dílenského zpracování můžeme rovněž pochválit kvalitní displej, dostatek výkonu a solidní fotoaparáty. Potěší i dlouhá výdrž a aktuální Android s příkladnou optimalizací.

Nic však není dokonalé, i zde bychom pár chybiček našli. Tou nejzásadnější je pravděpodobně hybridní slot. Zatímco větší XA2 Ultra má vlastní dedikovaný slot pro paměťovou kartu, zde si musíte vybrat mezi druhou SIM a paměťovou kartou. To zamrzí zvlášť proto, že už při prvním spuštění vám 40 procent úložiště obsadí systém a obsah od výrobce. Další drobnou výtkou je pak pouze jednotónová přisvětlovací LED. Za přibližně 9 tisíc Kč se tak jedná „jen“ o dobrou koupi. O výbornou koupi by šlo po menším zlevnění.

Konkurence

Pokud přihodíte 500 korun, můžete alternativně sáhnout po Honoru 9. Za tento příplatek dostanete neméně prémiové zpracování z kovu a skla. Honor má nicméně navrch jak v ohledu velikosti RAM (4 GB), tak i interní paměti (64 GB). Na rozdíl od Sony pak také vzadu disponuje duálním fotoaparátem.

Honor 9 64 GB

Rozměry147 × 71 × 7,5 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,15" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 960, 4×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 200 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Zástupcem vyšší střední třídy s 5,2palcovým Full HD displejem a Snapdragonem 630, který se cenově vyrovná Xperii XA2, je Motorola Moto X4. Za stejnou cenu jako za Sony můžete mít variantu 4 GB RAM / 64 GB úložiště. Navíc nabízí i duální fotoaparát. Naopak trochu ztrácí velikostí akumulátoru a starším Androidem.

Motorola Moto X4

Rozměry148,4 × 73,4 × 8 mm, 163 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 630, 8×2,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh
sony-xperia-xa2
Klady
  • precizní konstrukce
  • hardwarová spoušť
  • úzké rámečky displeje
  • kvalitní displej
  • velká kapacita akumulátoru
  • široká konektivita
  • Android 8
Zápory
  • hybridní slot
  • jen jednotónová přisvětlovací LED
  • bloatware
Diskuze ke článku
Tomason
Mám ho asi měsíc a nemám výhrady, prostě se telefon povedl. Doporučuji!
Jerry
Nadherny stroj uz je objednany i ultra luxus!
Jirka
Sony a dobrý foťák? To je slušný oxymoron.
Jenda
Má to nějakou IP ochranu nebo nemá. Nikde to v té recenzi nevidím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze