Sony Xperia XA1 Ultra
recenze

Sony Xperia XA1 Ultra

Jedna z mála
26

Sony nedávno představilo svůj plán změnit své portfolio, kde budou hrát roli jen vlajkové lodě a střední třída. Právě z druhé jmenované kategorie jsme si letos vyzkoušeli již Xperii XA1 a nyní nastal čas podívat se také na obří sestřičku XA1 Ultra s 6palcovým displejem, 32Mpx fotoaparátem a zaměřením na selfie fotografie. Povede se s ní Sony prosadit ve vyšší střední třídě?

Nedávno jsme si vyzkoušeli v naší recenzi Xperii XA1, která se nám designově sice líbila, ale nic extra nepředvedla. Nyní se nám dostala do rukou její větší sestra XA1 Ultra, která svým 6palcovým Full HD displejem míří na úplně jiné publikum. Se svou cenou 10 a půl tisíce se nachází v místě, kde se mnoho podobných smartphonů nepohybuje. Může si tedy snadno ukousnout část potenciálních zákazníků. Displej však není vše, co toto nové zařízení od Sony nabídne. Se svým 23Mpx fotoaparátem se zaměřuje rovněž na fotografie a chlubí se i 16Mpx přední kamerkou s optickou stabilizací, vlastním bleskem a autofokusem.

Sony Xperia XA1 Ultra

Technické parametry Sony Xperia XA1 Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 79 × 8,1 mm, 188 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P20, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:28 hodin
DostupnostQ2 2017,

Sony Xperia XA1 Ultra – videopohled

Obsah balení: hrubý základ

V prodejním balení toho od Sony mnoho nedostanete. V krabičce najdete pouze samotný telefon, pár tenkých příruček, nabíjecí adaptér a USB-C kabel pro nabíjení a připojení k počítači. Sluchátka, ochrannou folii či kryt tu nemáme, i když obzvláště ta sluchátka by za 10 a půl tisíce korun chybět nemusela.

Sony Xperia XA1 Ultra

Design a konstrukce: klasické Sony ve velkém

Vzhledově se velká Xperia prakticky nijak neliší od své menší sestřičky XA1. Jedné se ostře řezaný kvádr s hezky zakulacenými boky pro lepší držení. Boční rámečky jsou tu tak tenké, že si jich při každodenním používaní po nějakém čase ani nevšimnete. Stejně tak na hmotnost 188 g si díky jejímu perfektnímu rozložení nelze ani po delším držení při sledování filmů, čtení či hraní stěžovat. Rovněž brada ani čelo telefonu nejsou na velikost zařízení nijak gigantické, avšak nějaké to místo přeci jen zaberou. Zejména čelo působí opticky mnohem větší.

Předně se sluší říct, že XA1 Ultra narostla do opravdového obra, jehož zkrátka pohodlně jednou rukou ovládat nelze. Tím ovšem neříkám, že to vůbec nejde, jelikož na nějaké základní ovládání jako přepínání hudby druhou ruku potřebovat nebudete. To však neplatí vždy a 6palcový displej by bylo těžké obsluhovat i bez rámečků kolem něj. Velmi pohodlné je potom samotné držení telefonu, a to díky příjemnému povrchu zad, který zajišťuje i to, že Xperia skoro vůbec neklouže – měl jsem v úchopu vždy naprostou jistotu.

Pouhé zvětšení konstrukce menší XA1 s sebou bohužel nese také jeden problém, kterého si u menšího těla tolik nevšimnete. Jedná se o spáry na bocích telefonu, které sice zapadnou u námi testované černé varianty, ale v případě u nás rovněž prodávané bílé verze už celkem bijí do očí. Pochvalu nesklidí ani hardwarová spoušť fotoaparátu, která nemá příliš dobrou odezvu při stisku. Vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti však tento problém vůbec nesdílejí a navíc jsou velmi dobře umístěny.

Celkově působí konstrukce velmi robustním dojmem a na její kvalitu si nelze stěžovat. Jen škoda pár chyb, kterých by se měl telefon za 10 a půl tisíce v dnešní době vyvarovat. Chybí totiž užitečná čtečka otisků prstů, kterou si Sony stále tvrdohlavě nechává jen pro svá nejdražší zařízení. To je v dnešní době velké zakopnutí, jelikož velmi dobrou čtečku lze v dnešní době najít i v zařízeních za poloviční cenu. Vráskou na kráse je pro mě osobně také stříbrný kroužek kolem přední kamerky. Sony se na ní snaží očividně upozornit, jelikož jde o hlavní prodejní tahák XA1 Ultra, ale na černém podkladu nevypadá úplně nejlépe a občas tak design spíše narušuje.

Líbilo se nám:

  • kvalitní a bytelná konstrukce
  • dobře se drží
  • extrémně tenké boční rámečky

Nelíbilo se nám:

  • absence čtečky otisků prstů
  • nevzhledné spáry na bocích telefonu
  • nepovedená spoušť fotoaparátu

Displej: velký a pěkný

Displej je tím hlavním a na první pohled nejvýraznějším prvkem, kterým se Xperia XA1 Ultra liší od konkurence. Zdejší Full HD panel dělá skutečně čest jménu telefonu a pyšní se hodnotou 6 palců. Na telefony se stejně velkým displejem v dané cenové relaci snadno nenarazíte a naštěstí ani jeho kvalita neurazí. Obraz tu samozřejmě není nejjemnější díky velké uhlopříčce a rozlišení, které má ve světle QHD displejů rezervy, ale nijak výrazně to nevadí. A hlavně zpracování barev tento menší nedostatek plně vynahrazuje.

Sony Xperia XA1 Ultra

Především zelená a modrá jsou opravdu pěkné, byť červená je jednou ze slabších stránek tohoto panelu. Celkově se však jedná o jeden z nejhezčí velkých displejů od Sony. Obraz tak vypadá rozhodně lépe než v případě předchozí generace Xperie XA Ultra a dostalo se také na softwarovou úpravu barev displeje v nastavení. Upravit lze zároveň i velikost zobrazení, kdy se upraví velikost prvků UI , což se u velkého displeje velmi hodí. Nechybí ani lehce zakřivené a skvěle zakomponované 2.5D sklo či notifikační LED dioda, kterou ovšem nelze nijak nastavit.

Na telefony se stejně velkým displejem v dané cenové relaci snadno nenarazíte.

Pozorovací uhly jsou naprosto v pořádku a ani rozsah jasu není úplně špatný, takže ani na přímém slunci nebyl problém s čitelností. Zamrzí ovšem absence nativního režimu filtrace modrého světla pro příjemnější čtení za tmy, obzvláště když nelze jas ztlumit tolik jako u některých jiných telefonů. Ostatní výrobci si toto uvědomili a už jej nějaký čas nabízejí v základu.

Líbilo se nám:

  • pěkné podání barev
  • dobře zakomponované 2.5D sklo
  • užitečné možnosti nastavení displeje

Nelíbilo se nám:

  • Full HD může být někomu málo
  • chybí filtr modrého světla

Zvuk: jeden reproduktor musí stačit

Zvukový výstup nepatří mezi nejsilnější stránky této přerostlé Xperie. Na první pohled si můžete podle dvou mřížek nad a pod displejem myslet, že tu máme stereo reproduktory, ale není tomu tak. Horní mřížka slouží jako klasické sluchátko pro hovory a spodní jako mikrofon. Reproduktor je tu jen jeden a je umístěn klasicky na dolní hraně telefonu, což při velikosti zařízení velmi zamrzí. Dva reproduktory by se sem určitě snadno vešly. Dobrý displej svádí ke sledování filmů, ale pro skutečně kvalitní zvuk bude nutné pomocí 3,5mm jacku zapojit separátně zakoupená sluchátka, kterým se dostane kvalitního a hlasitého výstupu.

Sony Xperia XA1 Ultra

Samotný reproduktor hraje dostatečně hlasitě, abyste jej nikdy nepřeslechli, ale svou kvalitou pokulhává. Reprodukovaný zvuk není na nejvyšší úrovně hlasitosti čistý a na úplné maximum vydává občas spíše rámus. Nejlepší je nechat hlasitost při hraní či sledování filmů na cca 80 %, kdy stále hraje dostatečné hlasitě, ale kvalita už není tak špatná, byť tu stále chybí třeba alespoň trochu výraznější basy. Samozřejmě musíte také počítat s tím, že se reproduktor občas velmi snadno omylem zakryje rukou při držení.

Líbilo se nám:

  • reproduktor hraje poměrně hlasitě
  • dobrý výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • jen jeden reproduktor
  • horší zvuk na maximální hlasitost

Baterie: malá, ale šikovná

2 700 mAh na papíře nevypadá vůči 6palcovému Full HD displeji zcela adekvátně, ale spotřeba energie je, jak jsme u Sony zvyklí, velmi rozumná. Telefon vydrží naprosto bez problému od rána do večera náročnějšího používání a při běžné každodenní zátěži zbývalo k večeru vždy nějakých 30 % baterie. Pokud zapnete úsporný režim a budete telefon používat střídměji, dostanete se i na dva dny.

Sony Xperia XA1 Ultra

V našem redakčním testu výdrže už však baterie tolik neoslnila. Přehrávat streamované Full HD video přes Wi-Fi vydržela Xperia XA1 Ultra jen 7:18 hodin. Dočkali jsme se také rychlého nabíjení pomocí USB-C, kdy se telefon dobije z 0 na 100 % do hodiny a půl. Přes všechny tyto vcelku pozitivní informace je však opravdu ostuda, že v tak obřím telefonu máme pouze baterii s 2 700 mAh. Sony mohlo nasadit alespoň kapacitu 3 000 mAh, která se vejde i do mnohem menších zařízení.

Líbilo se nám:

  • překvapivě dostačující každodenní výdrž
  • rychlé nabíjení
  • USB-C

Nelíbilo se nám:

  • vzhledem k velikosti zařízení malá baterie

Hardware: stejný jako u menší sestry

Po stránce hardwaru nabídne XA1 Ultra stejnou výbavu jako menší XA1. Máme tu tedy procesor MediaTek Helio P20, 4 GB RAM (2,1 GB volných po prvním spuštění) a 32 GB interního úložiště, z nějž je po spuštění využitelných cca 21 GB. Úložiště je naštěstí možné rozšířit pomocí microSD karty, takže o paměť nouze nebude. Výkonově se tento procesor pohybuje lehce nad úrovní Snapdragonu 625, jenž se nachází v mnoha zařízeních, kterým XA1 Ultra konkuruje. Nutno říct, že s chodem prostředí si hardware poradí vcelku dobře a nesetkal jsem se s problémy jako u menší XA1, ale přesto menší výtky mám.

Prostředí sice běží v 95 % času používání krásně plynule, ale občas se telefon nevysvětlitelně na sekundu kousne, nebo se zpomalí nějaká animace, a to i když není telefon zrovna nijak výrazně vytěžován. Sem tam mě pozlobila také zamykací obrazovka, která se párkrát nechtěla hned odemknout, a telefon rovněž 2 krát úplně zamrzl, kdy s ním nešlo vůbec nic dělat, což můžete vidět v přiložených screenshotech. XA1 Ultra tedy provází podobné problémy, se kterými jsem se setkával i u menší XA1, byť se zde nevyskytují tak často.

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • slot pro microSD karty

Nelíbilo se nám:

  • problémy s chodem systému
  • telefon 2× úplně zamrzl

Prostředí a systém: stále hezky čisté

S rámci prostředí se nic nezměnilo a jsme na tom tedy v této oblasti úplně stejně jako třeba v XA1 či XZ. Máme tu stále Android 7.0 Nougat, který přináší funkce jako rozdělení obrazovky či lepší notifikace. Nadstavba od Sony je velmi lehká, takže šlape jako hodinky. Jedná se prakticky o čistý Android, jen nastavení, ikony a launcher se dočkaly změn.

Máme tu opět volbu různých schémat, vlastnosti displeje lze upravovat včetně velikosti zobrazení, kdy se mění velikost všech prvků UI, a je tu i – u takto velkého telefonu zvláště užitečný – režim ovládání jednou rukou, jenž spustíte jednoduchým swipenutím z pravého dolního rohu displeje. Jen zamrzí, že tu máme stále menší balast v podobě předinstalovaných aplikací od Amazonu a AVG, které si však může každý rychle smazat. Mnoho místa tím ovšem nezískáte.

Rovněž aplikace jsou stále stejné, přičemž tu máme klasický balíček od Googlu včetně aplikací Gmail, Mapy, YouTube či novější Duo. O zbytek se starají aplikace od Sony, které jsou vždy hezky zpracované a nechybí jim žádné podstatné funkce. Máme tu dokonce i aplikace pro úpravu fotek či vytváření rychlých filmečků z vašich obrázků. Zdaleka nejlepšími aplikacemi jsou tu však Album a Hudba. Ty dobře vypadají a nabízejí mnoho funkcí, které nejsou u nativních aplikací zcela zvykem.

Líbilo se nám:

  • čisté a hezké prostředí
  • dobrá výbava aplikací
  • pár užitečných nastavení pro větší displej

Nelíbilo se nám:

  • aplikace od Amazonu a AVG jsou tu stále předinstalované

Fotoaparát: ach ty megapixely

Největším marketingovým tahákem XA1 Ultra mají být nepochybně fotoaparáty. Ten hlavní má 23 Mpx, ale jak bývá nejen u Sony zvykem, vysoký počet megapixelů neznamená výbornou kvalitu. Tím ovšem neříkám, že je špatný. Za dobrého světla mohou být fotografie pěkné, ale jsou občas přesaturované a pokud fotíte velmi kontrastní scénu, Xperia si s tím neumí poradit a fotky jsou vybledlé, což můžete vidět třeba ve ztrátě detailů nebe.

Fotografie z hlavního fotoaparátu - poslední s přisvícením

Snímky se rovněž podél okrajů nepřirozeně natahují, což jde vidět obzvláště u fotografií vzdálených objektů. Stejně má telefon občas problémy se správným zaostřením, kdy si klidně až na velkém monitoru doma všimnete, že fotografie není úplně ostrá. Za horšího světla jde kvalita samozřejmě ještě více dolů a chybí nám tu vychytávky jako laserové ostření či optická stabilizace. Potěší však natáčení, které má dobrou elektronickou stabilizací a natáčet můžete i HDR záznam, byť strop představuje jen Full HD při 30 FPS.

Největší chloubou tu má být ovšem přední kamerka. 16 Mpx s poměrně širokým úhlem záběru doplňuje vlastní blesk, optická stabilizace a dokonce i autofokus. Fotky z ní jsou pěkné, ale kupodivu i přes stabilizaci a autofokus ne vždy ostré. Mají též zvláštní podání barev, kdy jdou občas silně do zelena a jindy se přiklání výrazně k fialové. Fotografie z obou fotoaparátu jsou však zcela použitelné a za dobrého osvětlení se mohou směle rovnat s jinými zařízeními ze střední třídy. Avšak ani jeden fotoaparát není v ničem lepší než u jiných telefonů za podobnou cenu, což je škoda zejména v případě selfie kamerky, která se pyšní tolika technologiemi.

Fotografie z přední kamerky

Aplikace fotoaparátu se mi stále vcelku líbí, byť by Sony mohlo prostředí trochu zjednodušit. Třeba režimy jako panorama či time-lapse by nemusely mít vlastní „aplikace“, do kterých se musíte přepnout. Zůstal však manuální režim a aplikace vás nikdy neodtrhne od hledáčku, což je velmi dobrá vlastnost. Na obtíž je naopak nahlížení na právě vyfocené fotografie. Načítaní trvá při přechodu na každou fotografii klidně i 5 sekund, kdy se díváte na rozostřený obrázek a až po nějaké době se pořádně zpracuje a zaostří.

Líbilo se nám:

  • obstojné fotografie za dobrého světla
  • HDR natáčení s dobrou stabilizací
  • přední kamerka se spoustou vzácných technologií

Nelíbilo se nám:

  • maximálně Full HD video v 30 FPS
  • dlouhé načítaní fotografií při jejich procházení
  • přední kamerka i přes stabilizaci a autofokus často nefotí ostře

Konektivita: vše nutné

O připojení s okolním světem se v případě Xperie XA1 Ultra postará obvyklá paleta rozhraní. Nechybí rychlá Wi-Fi ac, kompletní LTE, NFC či Bluetooth ve verzi 4.2. Své místo si zde samozřejmě našla také přesná A-GPS, záda ji hlídá GLONASS. Síla datového i Wi-Fi signálu byla po dobu testování velmi dobrá, ale telefonní signál občas nevysvětlitelně klesl. Samotná kvalita hovorů byla v celku průměrná pro obě strany, přičemž zvuk jde z Xperie velmi hlasitý. Pokud jde o aplikace, máme tu tradičně prohlížeč Chrome pro internet, o navigaci se postarají Google Mapy a nechybí ani FM rádio přímo od Sony.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi ac a A-GPS s GLONASSem
  • NFC
  • nechybí FM rádio

Zhodnocení: osamocený obr

Xperia XA1 Ultra se dovede nepochybně v mnohém vyrovnat ostatním konkurentům, ale v ničem je krom velikosti nepředčívá. Hardware si poradí s chodem dobře, byť telefon nepatří mezi ty největší rychlíky a drobné problémy se našly. Prostředí je však povedené a čisté, na 6palcový displej se hezky kouká a ani výdrž baterie není nejhorší. Koneckonců ani ty fotoaparáty nejsou špatné, byť nejde o ty nejlepší kousky ve své třídě, jak se nám Sony snaží namluvit.

Sony Xperia XA1 Ultra

Zvuk sice moc neokouzlí a chybí třeba čtečka otisků prstů, ale pokud hledáte dobrý telefon s velkým displejem, nemáte mnoho možností, a to platí dvojnásob pro kategorii, kde se XA1 Ultra se svou cenou 10 a půl tisíce nachází. Skutečnou konkurenci mezi 6palcovými přístroji ztělesňuje snad jen Phab 2 Pro od Lenova, a proto nemáte při výběru za tuto cenu mnoho možností. Pokud tedy z jakéhokoli důvodu přesně takovýto telefon hledáte, dejte Xperii XA1 Ultra šanci. Není to vůbec špatný telefon, rozměrově si v porovnání vede mnohem lépe a třeba ještě oproti Lenovu pár tisíc ušetříte.

Konkurence

Lenovo Phab 2 Pro

Jak jsem již nakousl, za 13 tisíc lze pořídit gigantické Lenovo Phab 2 Pro s kovovým tělem a obřím 6,4palcovým Quad HD displejem. Nenajdete tu sice Android 7, ale je tu čtečka otisků prstů, výkonnější hardware, mnohem větší baterie a také vzácnost v podobě technologie Tango.

Lenovo Phab 2 Plus

Za 7 a půl tisíce má Lenovo další želízko v ohni v podobě Phabu 2 Plus. Ten má také 6,4palcový displej, nyní s Full HD rozlišením. Opět nechybí čtečka otisků či velká baterie. Hardware je ovšem mnohem slabší, fotoaparát ne tak dobrý a stále tu ještě vládne Android Marshmallow.

Xiaomi Redmi Note 4

Za zmínku stojí také Xiaomi Redmi Note 4, které má sice menší 5,5palcový displej, ale má stejně výkonné vnitřnosti jako XA1 Ultra, čtečku otisků, kovové tělo a obří baterii. To vše nyní i s kompletním LTE za 5 a půl tisíce korun.

sony-xperia-xa1-ultra
Klady
  • kvalitní a bytelná konstrukce
  • pěkný design
  • extrémně tenké boční rámečky
  • dobře se drží
  • povedený displej
  • čisté a pěkné prostředí
  • slot pro microSD kartu
  • USB-C
Zápory
  • menší problémy s chodem systému
  • ošklivé spáry na bocích telefonu
  • absence čtečky otisků prstů
  • Full HD může být pro někoho na 6 palcích málo
  • baterie má jen 2 700 mAh
Diskuze ke článku
P H A B L E T
Je to tristní, že na trhu není žádný velký telefon (6, nebo raději VÍCE palců) se špičkovým HW.
Cena ať si je klidně dvoj či trojnásobná oproti tomuto Sony!
Ale ať to má >6'', minimální okraje a špičkový HW a provedení.
A ne, tou volbou není a nemůže být Samsung S8+ a dokonce asi ani Note 8 (který ale stejně hned tak k mání nebude). A to z důvodu šíleného poměru stran 18.5:9, který působí, že jeho 6.2'' (a u Note8 asi 6.3'') displej je výrazně užší, než u 6'' displejů s poměrem 16:9 (a to nemluvím o zahnutí na krajích, které využitelnou plochu dále zmenšuje). Ta šířka displeje (při používání převážně na výšku) je prostě to, co je pro oči důležité.

Phab 2 Pro má slabý HW, je to tlusté poleno a má moc široké okraje (displej zabírá zbytečně malé procento čelní plochy). Kdyby byl tenčí, skoro bez rámečků a se špičkovým chipsetem, tak bych jeho 6,44'' nadšeně bral - i za násobek jeho ceny.

Ale zkrátka dnes na trhu není NIC, co by mé požadavky splňovalo :-(
Zdeněk
To "PHABLET"
Jo, jo - je to tak. Na trhu teď nic většího a slušného není!
Samsung S8 je zklamání. Chci větší telefon a nikoli dva
malé za sebou. Na výšku to má malou klávesnici a na šířku
ani nemluvit. Zahnuté kraje displeje jsou sice hezké, ale
užitnou hodnotu v nich nevidím.
Hlavně, že je to módní ;-)
-mo-
"32Mpx fotoaparátem"? :D
Antuch
Já měl Lumii 1520, sice jiný OS, ale byla super...než mi spadla na zem:-) Teď standardně používám 950 XL a k tomu jsem na zkoušku přikoupil Alcatel POP 4 6" . AnTuTu má 45000 a dost mě překvapil, je na ten displej malý, praktický, dobře se drží v ruce a výdrž standardně 2 dny...
Po XA1 ultra jsem pokukoval, ale když vidím ty recenze, tak krom foťáku nevidím zas až takový rozdíl pro moje potřeby oproti tomu Alcatelu

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze