Sony Xperia XA Ultra
recenze

Sony Xperia XA Ultra

Kyklop bez konkurence
30

Najít v dnešní době mezeru na trhu se zdá být čím dál obtížnější. Japonské Sony ji však objevilo a představilo Xperii XA Ultra, která cílí na uživatele prahnoucí po skutečně velkém telefonu. Šestipalcový displej navíc doprovází slušná výbava střední třídy, ze které vyčnívá vysoce kvalitní čelní kamerka s optickou stabilizací obrazu.

Za zapůjčení Xperie XA Ultra děkujeme společnosti Sony Mobile.

Stejně jako mnozí volají po skutečně kompaktních a dobře vybavených telefonech, existuje i opačná poptávka – telefon s co největším displejem a špičkovými funkcemi. A právě na druhou skupinku míří nová Xperia XA Ultra, která má 6palcový displej a současně i slušnou výbavu střední třídy. Cenu se navíc výrobci povedlo udržet v rozumných mezích, a to i přes velmi solidní výbavu a několik lákavých prvků, kterými se novinka pokusí přilákat případné zájemce.

Sony Xperia XA Ultra

Technické parametry Sony Xperia XA Ultra

Kompletní specifikace
Konstrukce164,2 × 79,4 × 8,4 mm, 202 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát21,5 Mpx (5 312 × 3 984), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P10, CPU: 4×2 GHz + 4×1,1 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:08 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 11 499 Kč

Mobilní telefon Sony Xperia XA Ultra zapůjčil k testu obchod Smarty.cz, kterému tímto děkujeme.

Sony Xperia XA Ultra – videopohled

Obsah balení

Krabička, ve které si telefon koupíte, není nijak velká a telefon se do ní vměstná jen tak tak. Kromě něj v balení najdete nezbytnou nabíječku, USB kabel a také základní pecková sluchátka.

Sony Xperia XA Ultra

Design a konstrukce: stylovka od pohledu

Jak patrně sami tušíte, Xperia XA Ultra vychází z již o něco staršího modelu bez přídomku Ultra. Design je tedy velmi podobný a opět jej můžeme pochválit. Sony nadále zůstává věrno své designové filozofii, avšak decentní inovace dělají z novinky lákavé zboží, které k sobě poutá pozornost. Na mysli máme především displej bez bočních rámečků a s malými okraji nad a pod ním. Ostatně za vše mluví nadprůměrné 77procentní využití čelní plochy displejem. Pokud se vám nelíbí námi testované bílé provedení, je k dispozici ještě klasická černá varianta.

Rozměrově je telefon s ohledem na obří displej ještě poměrně malý. Kvitujeme především šířku zařízení, kterou se podařilo stlačit pod 80 milimetrů, díky čemuž jde dokonce o vůbec nejužší telefon s šestipalcovým displejem. Ani příjemná tloušťka 8,4 milimetrů vám však nezajistí pohodlné ovládání jednou rukou. To by však u tak velkého telefonu asi ani nikdo neočekával. Samotné ovládání si nicméně můžete usnadnit zmenšením prostředí k jednomu rohu jednoduchým tahem prstu po úhlopříčce od rohu displeje.

Displej si můžete připnout k jakémukoliv rohu

V tabulce specifikací vás může vyděsit hmotnost 202 gramů. Ano, je to hodně, avšak při používání byste tipovali hmotnost nižší, a proto to neshledáváme jako závažný nedostatek. Naopak oceňujeme příkladné konstrukční zpracování. Sony se tentokrát rozhodlo pro kovový rám, který pouze v malých místech nahrazuje plast kvůli anténám. Zadní stranu pak vyplňuje matný polykarbonát, který působí velice příjemně a především na něm vůbec neulpívají otisky prstů.

Sony Xperia XA Ultra

Po pravé straně nacházíme klasický shluk kláves. Za zmínku stojí odemykací tlačítko, do kterého není zakomponována čtečka otisků prstů. Údajně daň za displej až ke krajům, avšak samotný stisk je zcela jistý. Chválíme přítomnost dvoupolohové spouště fotoaparátu, avšak její odezva při stisku by mohla být určitě lepší. Celkově se nám však uspořádání tlačítek líbí. Jsou sice níže, což je ale s ohledem na celkovou velikost telefonu tentokrát výhodou. Levý bok hostí krytku chránící slot pro nanoSIM a paměťovou kartu. Právě krytka a nikoliv šuplíček dává tušit, že bohužel chybí zvýšená odolnost proti vodě a prachu.

Líbilo se nám:

  • elegantní vzhled
  • celkově malé rámečky kolem displeje
  • malá šířka

Nelíbilo se nám:

  • vyšší hmotnost
  • hůře zpracovaná spoušť fotoaparátu

Displej: radost pohledět

Jakmile telefon zapnete, získá si vás podruhé. Šestipalcová plocha s více než dostatečným Full HD rozlišením je jednoduše působivá. Na displej se můžete koukat z ostrých úhlů či na ostrém slunci a vždy si vše bezpečně přečtete. Krycí sklíčko displeje by mělo odolat různým škrábancům a ve svých krajích je lehce zakřiveno. V nastavení nechybí možnost si přenastavit jas či zvolit automatickou regulaci. Případná ruční regulace má široký rozsah a nejnižší úroveň je příjemná i v noci.

Sony Xperia XA Ultra

Dostalo se také na úpravu barev displeje či chytrý režim podsvícení, kdy displej nezhasne, dokud máte telefon v ruce. Telefonu nechybí ani informační LED dioda, jenže ji lze pouze zapnout a nikoliv už podrobněji nastavit.

Líbilo se nám:

  • kvalitní zobrazení
  • možnosti nastavení
  • informační LED dioda

Zvuk: stýská se nám

Xperia XA Ultra bohužel přišla o výborné stereo reproduktory. Spoléhat se musíte jen na malý repráček na spodní hraně. A ten radost rozhodně neudělá – hraje plechově, nijak výrazně a hlavně velmi tiše. V základním balení najdete obyčejně vyhlížející pecková sluchátka, která poslouží i pro potřeby handsfree. Příjemně překvapí solidní kvalitou.

Sony Xperia XA Ultra

Líbilo se nám:

  • slušná pecková sluchátka

Nelíbilo se nám:

  • nepříliš kvalitní reproduktor

Baterie a výdrž: Sony nezklamalo

Baterii uživatelsky samozřejmě nevyměníte, její kapacita činí 2 700 mAh. To rozhodně není moc, avšak Sony umí s bateriemi doslova zázraky. Při střídmém využívání, avšak s aktivními daty, se lze dostat i na dvoudenní výdrž. Vše můžete podpořit i zapnutím základního úsporného režimu. Mimo něj je zde také Ultra STAMINA, která povypíná vše zbytečné a prodlouží tak výrazně výdrž telefonu.

Pouze průměrnou výdrž Xperia XA Ultra ukázala v našem testu přehrávání streamovaného videa, kdy je zařízení připojeno k Wi-Fi, přihlášeno do 4G sítě, jas snížen na 50 % a aktualizace potlačeny. Výsledný čas přehrávání se zastavil na 6 hodinách a 7 minutách. Nabití z 0 na 80 % zabere 1 hodinu a 29 minut, k úplnému nabití si vyšetřete čas 2 hodin a 8 minut.

Líbilo se nám:

  • vcelku slušná výdrž

Hardware: slušný standard

Shodně se svou menší kolegyní nabízí i Xperia XA Ultra osmijádrový procesor Helio P10 od MediaTeku. K ruce má ale více RAM, konkrétně 3 GB, ze které zhruba třetina zůstává volná. Výkonově na tom telefon není zle a například v benchmarku AnTuTu dosahuje na téměř 50 tisíc bodů. Interní paměť svými 16 GB nijak neoslní, zejména když po zapnutí zjistíte, že vám výrobce nechal jen 8,8 GB pro vaše data. Alespoň že podpora paměťových karet nechybí.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • dostatečný výkon
  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet

Uživatelské prostředí: rychlostí blesku

Prostředí telefonu obstarává Android ve verzi 6.0.1 Marshmallow s typickým rukopisem Sony. Ta navíc bude dle výrobce aktualizována na nejnovější Nougat. Nadstavba je vkusná a přehledná. Výrobce pozměnil font i design ikonek, avšak vše je spíše ku prospěchu věci. Mírně pozměněné menu si ale stále můžete přeskládat. Zamrzí, že Sony odstranilo mini aplikace, které byly praktické a s velkým displejem by byly skutečně využitelné. Některé vlastní aplikace Sony nahradilo aplikacemi od Googlu, typickým příkladem je Kalendář. Naopak ale telefon zavšivuje nespočet aplikací, které jsou nepotřebné. Bohužel nejdou odinstalovat a zbytečně zabírají cenné místo.

Prostředí běží zcela plynule, Sony si opět dalo na optimalizaci záležet. Během testování se nám nestalo, že by se snad telefon zapřemýšlel nebo dokonce zaseknul.

Líbilo se nám:

  • Android 6.0 s příslibem aktualizace
  • přehlednost
  • perfektní plynulost

Nelíbilo se nám:

  • Sony zrušilo miniaplikace

Multimediální výbava: velký displej přijde vhod

Základ veškeré zábavy v podání Sony rozhodně představuje Hudba. Tato defaultní aplikace pro přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Rozhodně si dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba v současné době patří mezi nejlepší předinstalované aplikace své kategorie. Během poslechu máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér. Potěší také některé „vizualizace“ v podobě animovaných geometrických tvarů různých barev, což ale už dobře známe.

Hudební přehrávač

S Xperií se nebudete nudit, ani pokud vypnete svojí oblíbenou hudbu nebo video. Alternativní možností pro poslech je FM rádio s funkcí RDS, které funguje až po zapojení sluchátek, jež slouží jako anténa. Zahrát si můžete také slušné (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například i Real Racing 3. Telefon si sám zvolí optimální grafické detaily a hra pak běží se slušnou plynulostí, ale samozřejmě zcela špičkový chod jako na třikrát dražších telefonech očekávat nelze.

Aplikace Album

Pro prohlížení vašich fotografií a videozáběrů je velký displej jako dělaný. Vše zajišťuje aplikace s názvem Album, případně aplikace Video, kde se sdružují veškerá nahraná videa i například stažené filmy. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů. Kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní úpravu pořízených snímků. Ty můžete oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na drobná vylepšení fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Líbilo se nám:

  • propracované aplikace od Sony
  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: překvapí ten čelní

Hlavní fotoaparát se chlubí rozlišením 21 megapixelů a my chválíme, že nevystupuje nad okolní povrch. Vhod přijde také hardwarová spoušť fotoaparátu se dvěma polohami. Prostředí se nijak neliší od ostatních letošních Xperií. Plně automatický režim můžete přepnout na manuální, nechybí ani různé režimy jako například Panorama. Kvalita výsledných fotografií se pohybuje v hladinách lepšího průměru v rámci telefonů střední třídy. Pěkné barevné podání střídá průměrná ostrost i agresivnější postprocessing.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Selfie pořídíte velmi snadno – dostalo se totiž na 13megapixelovou čelní kamerku, která vás zachytí velice slušně. Velmi překvapivě nabízí optickou stabilizaci obrazu, kterou nedisponuje ani zadní fotoaparát, a přidává také přisvětlovací LED diodu. Snímky jsou tak na poměry čelních fotoaparátů velmi kvalitní.

Snímek z čelní kamerky za použití přisvětlovací LED diody

Video nahrajete maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu a jeho kvalita je na velice slušné úrovni. Příjemně překvapila dobrá plynulost i kvalitní zvuk. Opět však zklame, že si telefon neporadí se záznamem 4K videa.

Sony Xperia XA Ultra (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • dvoupolohová spoušť fotoaparátu
  • prvotřídní čelní kamerka s OIS a přisvícením

Nelíbilo se nám:

  • spíše jen průměrný hlavní fotoaparát
  • nepodporuje záznam 4K videa

Telefonní funkce: vše na svém místě

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat jdou samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Vhod přijde také příkaz „Najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne spojit v jeden, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, se volanému přehraje vaše zpráva.

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, které si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny – například kolegové, rodina, přátelé – a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s vaším Google účtem funguje na výbornou.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí

Zprávy a klávesnice: menší novinka

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv vybrat Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, hlavně pokud Hangouts využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli i pomocí gmailových účtů. Pro vytváření emailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo ani na standardní aplikaci Gmail. V tomto ohledu zůstalo vše při starém a vše včetně synchronizace funguje příkladně.

Klávesnici Sony nově svěřilo do rukou SwifKey, ale na první pohled byste to možná ani nepoznali. Rozestavění tlačítek je stále stejné a psaní tak pohodlné. O něco obsáhlejší je však nastavení, a to připomeňme, že možnosti voleb mělo propracované už samotné Sony. Stále si tak můžete přidat řádek s čísly, nově máte možnost připojit ke klávesnici i čtveřici šipek pro snadnější pohyb kurzoru. V šesti krocích lze měnit velikost celé klávesnice a samozřejmostí je hmatová či zvuková odezva.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • pohodlná klávesnice s množstvím nastavení

Organizace času a GPS: úřaduje Google

Změny se dotkly také organizačních funkcí. Sbohem musíme dát propracovanému kalendáři od Sony, přednost dostal nativní kalendář od Googlu. I ten se však po letech vývoje dostal do stádia, kdy je přehledný, nabízí nespočet náhledů a navíc jej lze snadno aktualizovat skrze obchod Google Play. Bohužel chybí jakákoliv možnost vytvářet poznámky a předinstalována není ani aplikace Google Keep. Není však problém si za tímto účelem kvalitní aplikaci stáhnout.

Kalendář a kalkulačka

Práci s kancelářskými dokumenty opět obstarává Google a jeho aplikace. Výčet funkcí doplňuje kalkulačka, stopky a minutka.

V Xperii XA Ultra naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin. Ve všech ostatních případech trvá nalezení vaší polohy několik málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia XA Ultra pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Z mapových podkladů je předinstalovaná klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Vyžadují být online, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení v offline režimu.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • citlivý čip GPS

Nelíbilo se nám:

  • v základu chybí poznámky
  • dřívější kalendář od Sony byl přeci jen lepší

Datové funkce a internet: nezklame vás

Datová nabídka se nijak neliší od dnešní špičky. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Xperia XA Ultra přidává i technologie HSPA+ (42 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nezapomnělo se ani na LTE Cat 4 s maximální přenosovou rychlostí 150 Mb/s, navíc s podporou všech tuzemských pásem. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/ac) a Bluetooth ve verzi 4.1 (A2DP, LE). Komunikace s dalšími zařízeními může probíhat přes NFC, díky kterému lze rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory přiložením zdrojového a cílového zařízení k sobě a v neposlední řadě také platit za nákupy. Infraport pro ovládání domácí AV techniky bohužel chybí. Naopak nechybí podpora funkce USB host sloužící k připojení například flash disku.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome. Ten známe díky jeho perfektní synchronizaci a nejinak je tomu i v tomto případě. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování – vše je vždy dílem okamžiku.

Závěrečné zhodnocení: Sony jde najisto

Sony v našich očích opakuje příjemný a kladný dojem z modelu Xperia XA, avšak tentokrát ve větším podáním. Solidní výbava byla vyztužena větší operační pamětí, celkově kvalitnějším displejem či důrazem na čelní kamerku, které překvapivě nechybí optická stabilizace obrazu. Současně se japonský výrobce strefuje do poloprázdného segmentu obřích telefonů střední třídy, kde je konkurence opravdu pomálu, ne-li téměř žádná, což pro Xperii představuje velkou výhodu. Snadno si tak může obhájit i cenu nad 11 tisíci korunami.

Za zapůjčení Xperie XA Ultra děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia XA Ultra

Doporučení ke koupi udělujeme navzdory tomu, že se samozřejmě opět najdou věci, které bychom mohli vytýkat. Jmenovitě jde o přinejlepším průměrný hlavní fotoaparát, chybějící zvýšenou odolnost, absentující čtečku otisků prstů či menší interní paměť. I přes to by se Sony nemuselo bát neúspěchu, protože jak se záhy podíváme, konkurence je poskrovnu.

Konkurence

Budeme-li lpět na displeji s přibližně šesti palci, narazíme například na Samsung Galaxy Note 4. Jde sice již o dva roky starý model, přesto nabídne kvalitnější displej, vyšší výkon, větší paměť či praktický stylus. Cena však stále zůstává o tři tisíce korun vyšší.

Samsung Galaxy Note 4

Sehnat můžete výprodejový Huawei Mate 7, který vyjde levněji a přitom nabídne podobnou výbavu s bonusem v podobě čtečky otisků prstů. Vhodnější je však spíše mladší model Mate 8, který výbavou strčí Xperii XA Ultra hravě do kapsy, a to ať už lepším fotoaparátem, anebo výdrží. Bohužel si opět připlatíte více než tři tisíce.

Huawei Mate 7 a Huawei Mate 8

Mobilní telefon Sony Xperia XA Ultra zapůjčil k testu obchod Smarty.cz, kterému tímto děkujeme.

sony-xperia-xa-ultra
Klady
  • stylový vzhled
  • velmi malé rámečky kolem displeje
  • režim ovládání jednou rukou
  • kvalitní displej
  • příkladné konstrukční zpracování
  • špičkově odladěný systém
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • výborná konektivita
  • velmi kvalitní čelní fotoaparát s optickou stabilizací
Zápory
  • velmi špatný hlasitý reproduktor
  • jen průměrný zadní fotoaparát
  • interní paměť by mohla být větší
  • nativní aplikace nelze odinstalovat
Diskuze ke článku
Blue Sun
Kdyby měla XA Ultra Helio X20 nebo X25 k tomu 4GB RAM a 5000mAh kapacitu baterie, do tak velkého těla by se vešlo i 6000mAh, tak při cenovce kolem 330$ by se o ní dalo uvažovat. Nejvíc mi na ní chybí IP68. http://youtu.be/Z-o9yAoAyKQ
Petr
Takhle zavšivený telefon bych si nikdy nekoupil. To raději půjdu do Xiaomi Mi Max s ořezaným LTE.
jerry
Ty si kokot cinsky smejd xiaomi proti sony si ani neskrtne
Oli
Fakt moc hezky telefon, kdyz jsem si ho byl osahat tak mi ani neprislo ze v ruce drzim 20dkg, displej je vyborny a kdejaky amoled strci hrave do kapsy, zvlaste kvuli toho ze pozorovaci uhly vlastne neexistuji, z každé strany jsou barvy stejne syte a neztraceji kontrast ne jako u amoledu.. Predni fotak je vyborny necekane nadprumerny, asi bych radeji fotil s nim nez s tim hlavnim... rychlost i kdyz s mediatekem byla výborná a to jsem necekal uz vubec, telefon nemel s nicim problem ani se spuštěnými narocnymi aplikacemi a baterie klesala velmi pomalu... Čtečku otisku nechci prijde mi to jako nejvetsi zbytecnost neslouzici k ochraně majitele ale spise k sledovani informaci o uživateli... takze za me je to plus :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze