Sony Xperia X
recenze

Sony Xperia X

(Ne)pochopitelná evoluce
57

Pokud se řekne Xperia, většině se vybaví vcelku líbivé telefony se skleněným tělem. Tento neměnný stav se však letos s velkou pravděpodobností změní. Japonský výrobce se rozhodl své portfolio proměnit a nasazuje zbrusu novou řadu. První vlaštovku představuje Sony Xperia X. Výbavou skvělý telefon vyšší střední třídy se však prodává za mnohem vyšší cenu. Dokáže i přesto obstát?

Na redakční stůl dorazila vůbec první nová Xperia, která má ve svém rodném listu rok 2016. Jde o model Xperia X, který má pomyslně odstartovat novou éru smartphonů japonského výrobce. Pro tuto misi byla dokonce zavedena nová řada, jak dokládá pojmenování modelu. Pokud však zašátráme v paměti, vzpomeneme si, že s modely řady X už jsme měli co dočinění před zhruba 6 lety, tedy ještě za dob Sony Ericssonu.

Sony Xperia X

Dnes recenzovaná novinka se může pochlubit velice slušnou výbavou, alespoň co se pohledu na tabulku specifikací týče: slušný displej, velmi dobrý hardware, čtečka otisků prstů a fotoaparát s vysokým rozlišením. Očividně to však není absolutní špička. To by nevadilo, kdyby ovšem výrobce nastavil adekvátní cenu. Překvapí nás Xperia X a obhájí si velmi vysokou cenu nebo zůstane ve stínu lepší konkurence?

Za zapůjčení Xperie X děkujeme společnosti Sony Mobile.

Technické parametry Sony Xperia X

Kompletní specifikace
Konstrukce142,7 × 69,4 × 7,9 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 984 × 3 366), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 620 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostkvěten 2016,

Sony Xperia X – videopohled

Obsah balení

Hned na úvod si nás Xperia X příliš nezískala. V prodejním balení je totiž velmi osamocena – výrobce se omezil skutečně na nezbytné minimum. Tím je klasický USB kabel a koncovka nabíječky. Pokud jste čekali nějaká super sluchátka od Sony, budete zklamáni.

Design a konstrukce: Sony zůstává své

Na první pohled se může zdát, že Sony vlastně nic nezměnilo. Opět zcela zřetelný rukopis japonských designérů, který se opakuje od roku 2013. Smartphone ve tvaru takřka pravidelného kvádru a čelní strana bez výraznějšího nápadu. Na novinku však můžeme koukat i trochu jinak. Například Sony přichází s poměrně zajímavými barevnými variantami a i námi testovaná šedá je líbivá. Kromě ní je k dispozici ještě bílá, limetková a růžová verze. Velký kus práce pak odvádí čelní 2.5D krycí sklíčko, které je ve svých krajích mírně zaoblené. Výsledkem je nejen snadnější ovládání, ale především dopad na design. Pozvolné navazování čelní strany na boky lehce tříští jinak hranatý vzhled.

Sony Xperia X

V dnešní záplavě převážně velkých telefonů se Xperia X až neskutečně pohodlně drží. Lví podíl na tom má vcelku rozumná šířka necelých 70 milimetrů a koneckonců i tloušťka pod 8 milimetrů. I s menšími dlaněmi tak telefon uchopíte snadno a používání je příjemné. Nikde nic netlačí, neboť výrobce přistoupil i k mírnému zaoblení bočních hran. Při držení nabydete dojmu velmi lehkého zařízení a osobně bych hmotnost 153 gramů rozhodně nehádal.

Rozestavění prvků po stranách je opět klasické Sony se svými přednostmi i neduhy. Například odemykací klávesa je současně čtečkou otisků prstů. Má tedy velké rozměry a pohodlně se tiskne. Čtečka pracuje spolehlivě a její nastavení trvá několik málo vteřin. Bohužel nefunguje tak, že byste prst pouze přiložili. Je nutné tlačítko zmáčknout. Stačí ale jen krátký stisk, během kterého se displej rozsvítí a ihned odemkne. Naopak až příliš nízko je umístěno dvojtlačítko hlasitosti a o něco hůře se ovládá.

Sony Xperia X

Konstrukční zpracování se Sony nadále daří držet na vysoké úrovni, a to navzdory tomu, že opustilo od skleněných zad. Rám je totiž takřka celý kovový a jediná plastová část, nezbytná kvůli anténám, se nachází na spodní hraně. Líbí se nám zadní strana, kde je použita matně šedá barva na kovovém podkladu. Bohužel jde jen o tenký kousek kovu, který při prvním seznámení budí spíše dojem obyčejného plastu, což je trochu škoda.

Líbilo se nám:

  • povedený vzhled
  • kvalitní, převážně kovové zpracování
  • pohodlné se drží
  • 2.5D krycí sklíčko displeje

Displej: radost pohledět

Displej narostl na rovných 5 palců, avšak oblast nad a pod displejem by dovolila i o něco větší rozměry. Na druhou stranu nejde jen o prázdné plochy a navíc se telefon například v horizontální poloze dobře drží. Rozlišení IPS displeje se vyšplhalo na Full HD hodnotu a jemnost 441 PPI je naprosto perfektní. Jako výbornou lze označit čitelnost displej za jakýchkoliv podmínek. Líbí se nám velký rozsah jasu, který vyhovuje nočním i denním podmínkám a dobře funguje i automatická regulace. Vhod přijde i možnost nastavit si barvy displeje, režim s vyšší citlivostí nebo možnost displej odemknout poklepáním.

Nad displejem se nachází informační LED dioda, kterou však bohužel nelze nijak nastavit, jen vypnout. Výrobce se nezmiňuje o ochraně displeje proti poškrábání, nicméně v průběhu testování se na našem kusu žádné škrábance neobjevily.

Líbilo se nám:

  • velmi kvalitní displej
  • propracované nastavení
  • režim pro ovládání v rukavicích

Zvuk: sláva, stereo zůstalo

Hlasitá reprodukce je výtečná a rozhodně se řadí k tomu lepšímu, co lze dnes z telefonu slyšet. Výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack konektor, který se nachází na horní hraně, pak samozřejmě svou kvalitou vyhoví běžnému posluchači i s použitím obyčejných peckových sluchátek.

Líbilo se nám:

  • čelní stereo reproduktory
  • celkově kvalitní zvukový výstup

Nelíbilo se nám:

  • výrobce mohl přibalit nějaká sluchátka

Baterie a výdrž: příjemné překvapení

Baterie je v telefonu pevně integrována, což však u Xperií již opravdu nepřekvapí. Naopak kapacita 2 620 mAh nebudí příliš optimistické vyhlídky. Je však velmi dobře známo, že Sony umí s bateriemi takřka zázraky a Xperia X toho budiž důkazem. Bez větších problémů s vámi udrží krok dva pracovní dny se střední zátěží, kdy se nebudete významněji omezovat. Navíc jsou k dispozici dva úsporné režimy STAMINA, které výslednou výdrž mohou zásadně protáhnout. Ve výsledku jsme tak s výdrží Xperie X více než spokojeni. K naprosté spokojenosti nám chybí snad jen podpora bezdrátového nabíjení, které Sony nadále opomíjí.

Sony Xperia X

Nadprůměrnou výdrž Xperia X ukázala i v našem testu přehrávání streamovaného videa, kdy je zařízení připojeno k Wi-Fi, přihlášeno do 4G sítě, jas snížen na 50 % a aktualizace potlačeny. Výsledný čas přehrávání se zastavil na 9 hodinách a 22 minutách. Nabití z nuly na 80 % zabere 1 hodinu a 12 minut, k úplnému nabití si vyhraďte čas 1 hodinu a 43 minut.

Sony Xperia X Apple iPhone 6s Samsung Galaxy S7 Huawei P9 Sony Xperia Z5
streamování videa 9:22 hodin 6:19 hodin 8:58 hodin 7:21 hodin 7:52 hodin
nabití baterie do 80 % 1:12 hodin 1:20 hodin 1:05 hodin 1:05 hodin 1:29 hodin
nabití baterie do 100 % 1:43 hodin 2:10 hodin 1:35 hodin 1:55 hodin 2:21 hodin

Líbilo se nám:

  • překvapivě dobrá výdrž

Nelíbilo se nám:

  • chybí bezdrátové nabíjení

Hardware: nenechá vás ve štychu

Pod kapotou se objevuje solidní šestijádrový procesor Snapdragon 650, který Xperii X poskytuje dostatek výkonu na vše možné. Potěší i 3GB operační paměť, která je běžně využitá jen z poloviny. Výkon telefonu rozhodně nechybí a v benchmarku AnTuTu dosahuje téměř 80 tisíc bodů, čímž se hravě vyrovná například Samsungu Galaxy S6. Věřte, že i přes neboření rekordů ve výkonu si zahrajete i jakoukoliv náročnou hru.

Benchmark testy

Jistě vás také zajímá přehřívání, které se v souvislosti s Xperií X často probírá. Bohužel nejde o křivé nařčení a k přehřívání dochází, zejména při 15 a více minut trvajícímu natáčení videa. U hraní her zahřívání cítíte, ale na chod telefonu to nemá vliv. Horší situace panuje, používáte-li telefon na ostrém slunci. V ten moment telefon hlásí přehřívání u fotoaparátu okamžitě.

S přehříváním se nejčastěji setkáte u fotoaparátu

Omezovat se nemusíte ani s vlastními daty. Z 32GB úložiště po prvním zapnutí zbývá 20 GB pro vaše soubory. Nechybí však slot pro paměťové karty. Přítomnost vůbec nejnovějšího Androidu 6.0.1 zaručuje také možnost si z paměťovky udělat rozšířené interní úložiště, kam lze přímo instalovat aplikace.

Líbilo se nám:

  • výkonný procesor
  • více než dostatečná paměť RAM
  • zvládne i náročné aplikace

Nelíbilo se nám:

  • snadno se přehřeje

Uživatelské prostředí: můžete se spolehnout

Samotné prostředí nedoznalo zásadnějších změn a pokud jste zvyklí na jakoukoliv Xperii z posledních dvou let, budete i v novince za pár minut jako doma. Sony si mnoho věcí pečlivě upravuje a styl jeho ikonek či fontu je přehledný i líbivý současně. Na překvapení však narazíte při vyvolání nabídky naposledy spuštěných aplikací. Ta vypadá jako v čistém Androidu. Říkáte si, že na tom není špatného? Ano, není, vše je přehledné. Nenávratně však zmizely vcelku praktické miniaplikace, které byly běžnou součástí všech starších Xperií.

Prostředí se příliš nezměnilo, zamrzí však chybějící miniaplikace

Klasické menu nadále nechybí a je velmi přehledné. Doznalo však menších změn. Zmizelo menu nastavení, které jste vysunuli z levého okraje. Naopak přibyla nová obrazovka v menu zcela vlevo, kde najdete vámi nepoužívanější aplikace a dále tipy na zajímavé aplikace, které Sony doporučuje. Řadit si však aplikace můžete stále zcela libovolně.

Menších změn doznalo hlavní menu

Prostředí od Sony je stále učebnicovou ukázkou plynulosti. Samozřejmě základ tvoří výkonný hardware, který nechybí, ale japonský výrobce je pověstný svou špičkovou optimalizací a my pouze kvitujeme, že se mu daří držet vysoce nastavenou laťku.

Líbilo se nám:

  • nejnovější Android
  • přehlednost
  • perfektní plynulost

Nelíbilo se nám:

  • Sony zrušilo miniaplikace

Multimediální výbava: vysoký standard

Základem veškeré zábavy je v podání Sony rozhodně přehrávač hudby s příznačným názvem Hudba. Tato defaultní aplikace pro přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Rozhodně si dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba je v současné době jednou z nejlepších předinstalovaných aplikací své kategorie. Během poslechu máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér. Potěší také některé „vizualizace“ v podobě animovaných geometrických tvarů různých barev, což ale už dobře známe.

Hudební přehrávač

S Xperií se nebudete nudit ani pokud vypnete svojí oblíbenou hudbu nebo video. FM rádio s funkcí RDS coby alternativní možnost poslechu funguje až po zapojení sluchátek, jež slouží jako anténa. Zahrát si můžete také kvalitní (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například Asphalt 8. Telefon má samozřejmě výkonu na rozdávání, proto se ani při hraní opravdu náročné hry nezakucká a se všemi současnými hrami si bez problému poradí. Vše je maximálně plynulé, a to i s maximem detailů.

Aplikace Album

Pro prohlížení vašich fotografií a videozáběrů pak poslouží aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů. Kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno se navíc pro větší přehlednost dělí do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní úpravu pořízených snímků. Ty můžete oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na drobná vylepšení fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku. Narazili jsme však i na drobný zádrhel v podobě občasně nefungujícího gesta pro přiblížení fotografie. Nešlo však o nic častého a vždy stačilo fotografii pouze otevřít znovu.

Líbilo se nám:

  • propracované aplikace od Sony
  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: mnoho povyku pro nic

Velká očekávání mohou panovat kolem fotoaparátu, kde Sony nasadilo 23megapixelové rozlišení a inteligentní ostření, které je svižné a mělo by zabránit neostrým snímkům. Prostředí v minimalistickém a plně automatickém režimu umožňuje jen vesele fotit. Dostalo se také na různé speciální režimy, jejichž nabídku lze rozšířit stažením nových. Nechybí ale i manuální režim, kde si vyvážíte bílou nebo nastavíte ISO. Jenže ISO nastavíte jen při nižším rozlišením – při 23 megapixelech je tato volba pevně nastavena na automatiku.

Prostředí fotoaparátu

Čert však vem veškerá nastavení, když jsou výsledné fotografie opět spíše podprůměrné. Sony si nedalo říci a nadále praktikuje velmi agresivní postprocessing, který zásadně degraduje detaily. Bývají neostré a barevně nejednotné. Snad ještě horší je klesající ostrost směrem ke krajům fotografie a Xperia X nás v tomto ohledu značně zklamala. Občas se Xperii X také nedaří práce se světlem a zatímco se jedna polovina snímku topí ve stínu, druhá část trpí značným přepalem.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

O něco lepší je to s čelní kamerkou, která nabízí 13megapixelů a produkuje velmi slušné snímky.

Ukázkové fotografie z čelní kamerky

Zadním fotoaparátem lze zaznamenávat videa maximálně ve Full HD rozlišení, což dnes již moc neoslní – s ohledem na výkonný hardware bychom očekávali 4K. Na druhou stranu můžete zaznamenávat svá Full HD videa s až 60 snímky za vteřinu, což rozhodně není obvyklé a vyšší plynulost osobně preferuji více než zbytečně vysoké rozlišení. Výsledná kvalita je pak velmi solidní a videa vypadají dobře. K udržení klidného obrazu pak velmi napomáhá digitální stabilizace nazvaná SteadyShot, kterou Sony opravdu umí. U videa musíme opět zmínit nechvalné přehřívání telefonu. Po zhruba 15 minutách v běžných podmínkách se telefon zahřeje natolik, že vás upozorní na deaktivaci funkcí rozpoznávání tváře, detekci objektů či nastavení scény. Po ještě delší době může dojít k úplnému vypnutí fotoaparátu. Nám se to přihodilo po 22 minutách natáčení.

Sony Xperia X (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Sony Xperia X (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • dvoupolohová hardwarová spoušť fotoaparátu
  • Full HD video s 60 FPS
  • slušná čelní kamerka

Nelíbilo se nám:

  • spíše podprůměrný hlavní fotoaparát
  • snadno se přehřívá
  • nepodporuje záznam 4K videa

Telefonní funkce: přehlednost základem

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat je můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Vhod přijde možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne spojit v jeden, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, se volanému přehraje vaše zpráva.

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, které si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny – například kolegové, rodina, přátelé – a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem funguje na výbornou.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí

Zprávy a klávesnice: menší novinka

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv vybrat Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, hlavně pokud Hangouts využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli i pomocí gmailových účtů. Pro vytváření emailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu zůstalo vše při starém a vše včetně synchronizace funguje příkladně.

Klávesnice vás potěší

Klávesnici Sony nově svěřilo do rukou SwifKey, ale na první pohled byste to možná ani nepoznali. Rozestavění tlačítek zůstává stále stejné a psaní tak pohodlné. O něco obsáhlejší je však nastavení a připomeňme, že možnosti voleb mělo propracované už samotné Sony. Stále si tak můžete přidat řádek s čísly, nově máte možnost připojit ke klávesnici i čtveřici šipek pro snadnější pohyb kurzoru. V šesti krocích lze měnit velikost celé klávesnice a samozřejmostí je hmatová či zvuková odezva.

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • pohodlná klávesnice s množstvím nastavení

Organizace času a GPS: úřaduje Google

Změny se dotkly také organizačních funkcí. Sbohem musíme dát propracovanému kalendáři od Sony, přednost dostal nativní kalendář od Googlu. I ten se však po letech vývoje dostal do stádia, kdy je přehledný, nabízí nespočet náhledů a navíc jej lze snadno aktualizovat skrze obchod Google Play. Bohužel chybí jakékoliv poznámky a předinstalována není ani aplikace Google Keep. Není však problém si kvalitní aplikaci stáhnout.

Práci s kancelářskými dokumenty opět obstarává Google a jeho aplikace. Výčet funkcí doplňuje kalkulačka, stopky a minutka.

V Xperii X naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS. Tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 10 vteřin. Ve všech ostatních případech nalezení vaší polohy trvá několik málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia X pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Z mapových podkladů je předinstalovaná klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Vyžadují být online, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení.

Google Mapy a Navigace

Líbilo se nám:

  • citlivý čip GPS

Nelíbilo se nám:

  • v základu chybí poznámky
  • dřívější kalendář od Sony byl přeci jen lepší

Datové funkce a internet: nezklame vás

Datová nabídka se nijak neliší od dnešní špičky. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, Xperia X přidává i technologie HSPA+ (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s). Nezapomnělo se ani na LTE Cat 6 s maximální přenosovou rychlostí 300 Mb/s, navíc s podporou všech tuzemských pásem. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/ac) a Bluetooth ve verzi 4.1 (A2DP, LE). Komunikace s dalšími zařízeními může probíhat přes NFC, díky kterému lze rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory přiložením zdrojového a cílového zařízení k sobě a v neposlední řadě také platit za nákupy. Infraport pro ovládání domácí AV techniky bohužel chybí. Naopak je podporována funkce USB host sloužící k připojení například flash disku.

Internetový prohlížeč

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome. Ten je znám svojí perfektní synchronizací a nejinak je tomu i v tomto případě. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování – vše je vždy dílem okamžiku.

Líbilo se nám:

  • kompletní datová výbava
  • podpora funkce USB host

Závěrečné zhodnocení: cena vše hatí

Prokousali jsme se na závěr recenze, ve které se hájila nová Xperia X od Sony. Ve výsledku jde o povedený telefon, který ve většině disciplín obstojí na výbornou. Vzhled je sice subjektivní záležitostí, avšak Sony se drží svého stylu a věřím, že se najde dost zákazníků, kterým tím udělá radost. Současně se povedlo u pětipalcového telefonu udržet rozměry na uzdě a telefon se tak velmi pohodlně drží.

Za zapůjčení Xperie X děkujeme společnosti Sony Mobile.

Sony Xperia X

Displej se rovněž povedl na jedničku a spokojení budete i se zvukovým výstupem, kde si pochvalu zaslouží čelní stereo reproduktory. Výkonu má telefon na rozdávání a kaňkou na kráse je tak jen větší náchylnost k přehřívání. Prostředí pak svědčí o značném umu programátorů Sony, neboť svižnost skoro bere dech. Ve zbylé výbavě nakonec nechybí takřka vůbec nic a s Xperií X získáte moderní telefon se vším všudy.

Zní to až dokonale, a proto musí zákonitě přijít tvrdé vystřízlivění. Sony opět nezvládlo fotoaparát a výsledky hlavního snímače zůstaly daleko za očekáváním. Je to obrovská škoda a patrně nejzásadnější nedostatek. Veškeré naděje na úspěch však dokonale ničí cenová politika Sony. Aktuálně si Xperii X pořídíte za 16 tisíc Kč. Ano, nejde o žádný překlep a cena je odhadem o zhruba čtyři tisíce korun výše, než by této novince slušelo. Ve výsledku tak nenacházíme, snad vyjma designu, jediný důvod, proč po Xperii X sáhnout. Vše vám vysvětlí hned první velký konkurent.

Konkurence

Líbí se vám telefony Sony Xperia a chtěli byste to nejlepší? Pak zapomeňte na Xperii X a rovnou sáhněte po modelu Xperia Z5. Stále ještě úřadující vlajková loď má vyšší výkon, nepatrně větší displej, lze říci že i lépe fotí a příjemným bonusem je zvýšená odolnost proti vodě a prachu. Když nakonec zjistíte, že je o téměř tisíc korun levnější než Xperia X, není nad čím váhat.

Sony Xperia Z5

Velký problém bude pro Xperii X představovat také Samsung Galaxy S6. Sice jde o loňský model, jenže nabízí mnohem lepší fotoaparát či bezdrátové nabíjení. Postrádá sice slot pro paměťové karty, jenže je o 3 tisíce korun levnější. O něco levnější je dokonce i zakřivená verze Galaxy S6 edge, a to pro Sony není vůbec dobrá zpráva.

Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 edge

Zvolit můžete také žhavou novinku v podobě Huawei P9, který láká na skutečně povedený fotoaparát, se kterým se Xperia X zdaleka nemůže měřit. I pro Huawei hovoří nižší cena, a to o přibližně tisíc korun.

Huawei P9

Nakonec jsme si nechali Lumii 950 od Microsoftu, která nabízí srovnatelný výkon, ale již lepší fotoaparát či bezdrátové nabíjení. Její hlavní zbraní je však cena, která aktuálně spadla na 10 tisíc Kč a oproti Xperii X tak ušetříte propastných 6 tisíc.

Microsoft Lumia 950
sony-xperia-x
Klady
  • povedený vzhled
  • pohodlné ovládání, dobře se drží
  • příkladné konstrukční zpracování
  • 2.5D krycí sklíčko displeje
  • kvalitní displej s množstvím voleb
  • výkonný hardware
  • stereo reproduktory
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • nadprůměrná výdrž
  • záznam Full HD videa s 60 snímky za vteřinu
  • velmi dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • extrémně vysoká cena
  • spíše podprůměrný fotoaparát
  • neumí natáčet 4K videa
  • problémy s přehríváním
  • chybí zvýšená odolnost
  • postrádá bezdrátové nabíjení
Diskuze ke článku
Standa
No já bych si to určitě nekoupil. Je to předražený a při focení pěkně topí jako staré Z verze. Baterie bude o ničem. Škoda peněz. Lepší volba je P9 lite za míň jak polovinu. Velká P9 je taky zbytečná pro většinu uživatelů.
Lukáš
No, člověk udělá nejlépe když se značce Sony vyhne obloukem. Tohle koupí leda blázen.
blue.sun
A to nas presvedcovali, jak uz ty fotaky budou spicka, jak se na ne zameri. Na zaver opet nesmyslna cena... Sony potrebuje vyhodit moc penez?
Tomason
No dokud v Sony nepochopí,že těch 23mpix je nesmysl tak to bude furt fotit takhle.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze