Sony Xperia X Compact
recenze

Sony Xperia X Compact

Změna je život
67

V dnešním světě obrů je těžké najít zařízení, které by nedělalo mnoho kompromisů a přitom nabídlo malé rozměry. Jedním z posledních takových je Sony se svou sérií Compact. Letos však Sony novou Xperií X Compact tak trochu obrátilo koncept této řady vzhůru nohama a zasloužilo se tak o celkem rozporuplné přijetí. Zaslouží si zatracení či naopak chválu?

Nejprve bych si chtěl zahrát tak trochu na ďáblova advokáta a pokusit se existenci malého Xka obhájit. Na první pohled se může zdát, že je tento drobek přímým nástupcem starší Xperie Z5 Compact: stejná velikost displeje, stejné rozlišení, podobné rozměry a příchod společně s novou vlajkovou lodí, nyní Sony Xperií XZ. S tím však souvisí zásadní omyl, kterého se většina lidí při pohledu na tento telefon dopustí. Je to stejně velké a má to v názvu Compact, to přeci musí být nástupce malé Z5ky, ne? Tak kde je ta nekompromisní výbava a kvalitní materiály?! To je ovšem chyba, za kterou může chvilka nepozornosti. Tentokrát tu přeci nemáme recenzi Xperie XZ Compact, ale pouze X Compact, tedy zmenšenou verzi méně vybavené Xperie, která na náš trh dorazila již půl roku nazpět. A právě tak musíme k tomuto modelu také přistupovat. Tohle není žádný přímý nástupce či další generace, ale spíše jen pokračovatel odkazu. Doba kompaktní vlajkové lodě od Sony je prostě pryč a vyměnil jí stále výkonný a lákavý „mrňousek“ s podstatně nižší cenou než kdykoliv předtím.

Za zapůjčení Xperie X Compact děkujeme společnosti Sony Mobile.

Technické parametry Sony Xperia X Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:48 hodin
Dostupnostříjen 2016,

Sony Xperia X Compact – videopohled

Obsah balení

V balení toho upřímně zrovna moc nenajdete. Máte tu jen klasický adaptér na nabíjení do zásuvky a USB kabel. Ten má neštěstí na jednom konci USB-C konektor a na tom druhém klasické USB, takže není problém telefon propojit i s počítačem. To bohužel není stále standardem. Bohužel, špuntová sluchátka nám s naším testovacím kouskem nedorazila, ale v prodejním balení už určitě budou.

Sony Xperia X Compact

Design a konstrukce: oblý plasťáček

Nový Compact má stejně jako větší a nadupanější Xperia XZ zcela nový design vycházející z řady X. Boky telefonu jsou nádherně oblé a skvěle přecházejí do lehce zahnutého skla displeje. Díky tomu telefon působí, jako by byl celý z jednoho kusu materiálu, a drží se naprosto úžasně v ruce. Nic vás neřeže do ruky a díky příjemným rozměrům 129 × 65 mm a lehce větší tloušťce 9,5 mm se pohodlně ovládá jednou rukou. Jde o lehký nárůst hodnot oproti Z5 Compact, který byl nejen o 2 mm kratší na délku (pouze 127 mm), ale zejména o celých 0,6 mm tenčí. Zajímavé vzhledem k tomu, že jsme se nedočkali větší baterie či fotoaparátu s optickou stabilizací, což by větší tloušťku ospravedlnilo…

Zároveň zamrzí, že jsme se nedočkali žádného kovu, ale použitý plast je skutečně příjemný na dotek a telefon působí bytelným dojmem. Rozhodně nebudete mít z této malé Xperie pocit, že držíte nějaký levný kousek za pár šupů. Jen musíte počítat s častým leštěním, protože se telefon zapatlá snad už jen pobytem na vzduchu a moc rád se vám bude snažit proklouznout mezi prsty – s takto kluzkým telefonem jsem se dlouho nesetkal. To bude problém obzvlášť tehdy, pokud vám telefon spadne do vody, jelikož nový Compact přišel o svou voděodolnost. Jedna z mála odlišovacích vlastností od konkurence je tak bohužel pryč a rozhodně nepochybuji, že tento fakt rozhodně pár jednotlivců od koupě odradí ve prospěch starší Z5 Compact.

Sony Xperia X Compact

Pro větší bezpečnost uživatelských dat se nám vrací i čtečka otisků prstů zabudována v bočním vypínacím tlačítku, která je notně rychlejší než v dřívějších modelech. Jen registrace otisků zabere pořád trochu delší dobu než u konkurence a také spolehlivost odemknutí není úplně stoprocentní, což je ovšem daň za menší plochu, na kterou prst pokládáte. Tlačítko však naprosto perfektně leží na místě, kde pravákovi přirozeně spočine palec při držení telefonu. Škoda že podobně nemohu pochválit i kolébkové tlačítko hlasitosti. To je umístěno neskutečně nepohodlně pořádný kus pod tím vypínacím a přepínání hlasitosti tak rozhodně není nijak zvlášť příjemné. Alespoň že úplně vespod stále nechybí i namačkávací spoušť fotoaparátu, která má, ostatně jako i všechna ostatní tlačítka, velmi příjemný stisk a focení s ní je neuvěřitelně pohodlné.

Xperia X Compact Xperia Z5 Compact iPhone SE
Rozměry 129 × 65 × 9,5 mm 127,3 × 64,7 × 8,9 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm
Hmotnost 135 g 138 g 113 g
Displej 4,6" 1 280 × 720 px 4,6" 1 280 × 720 px 4" 1 136 × 640 px
Procesor Snapdragon 650 Snapdragon 810 Apple A9
RAM 3 GB 2 GB 2 GB
Interní úložiště 32 GB 32 GB 16/32 GB
Operační systém Android 6.0 Android 5.1 (aktualizace na 6.0) iOS 9.3.2 (aktualizace na iOS 10)
Hlavní fotoaparát 23 Mpx 23 Mpx 12 Mpx
Čelní kamerka 5 Mpx 5 Mpx 1,2 Mpx
Záznam videa 1080p, 60 FPS 2160p, 30 FPS 2160p, 30 FPS
Stereo reproduktory ano ano ne
Kapacita baterie 2 700 mAh 2 700 mAh 1 624 mAh
Konektor USB-C microUSB Lightning
microSD karty ano ano ne
Zvýšená odolnost ne ano: IP68 ne
Česká cena s DPH 12 490 Kč 11 332 Kč 12 210 Kč

Další neduhy, které sebou tato konstrukce přináší, spočívají v tom, jak snadno se záda telefonu poškrábají. O telefon jsme se staral nejlépe, jak to jen šlo, ale stejně se na zádech po dvou týdnech objevilo pár vlasových škrábanců. Stejné obavy u mě vzbuzuje i čočka fotoaparátu, o kterou bych se staral s dvojnásobnou opatrností, jelikož není nijak zvlášť zapuštěna. Pokud tedy telefon položíte na stůl, bude se čočka dotýkat podkladu stejně jako zbytek zad. A postěžovat si musím i na slot pro nanoSIM a microSD kartu. Nejenže dá neskutečně zabrat šuplíček vůbec z těla vytáhnout, ale zároveň nevypadá ani nijak zvlášť bytelně, takže bych se jeho vytahování vyvaroval, co to jen půjde.

Nový design bude mít zkrátka své fanoušky díky svým tvarům a pohodlnému držení, ale také mnoho odpůrců, kteří budou telefonu vyčítat všudypřítomný plast. Osobně jsem s designem problém neměl a telefon vypadá na první pohled zkrátka tak nějak roztomilé. Bude to telefon, který na první pohled zaujme vaše přátele, až jej jen tak položíte na stůl? Určitě ne, ale ošklivý telefon to zkrátka není. Možná si jen raději kupte bílou nebo světle modrou variantu, na kterých nebudou vidět tolik otisky a nečistoty.

Líbilo se nám:

  • bytelná konstrukce s pohodlným držením
  • malé rozměry
  • výborná čtečka otisků prstů
  • namačkávací spoušť fotoaparátu

Nelíbilo se nám:

  • lesklý plast se snadno poškrábe, klouže a patlá se
  • už tu nemáme zvýšenou odolnost
  • neergonomické umístění kolébky hlasitosti

Zvuk: jeden z posledních mohykánů

Naštěstí jsme stále nepřišli o přední stereo reproduktory, které nyní hrají o něco hlasitěji než dříve, ale kvalitou se stále nemohou rovnat starším modelům od HTC, nových Alcatelů nebo loňského Nexusu 6P. Při maximální hlasitosti začnou mít reproduktory problémy především s výškami, které během určitých skladeb přecházely spíš v hluk než uchu lahodící zvuk. I tak však neuvěřitelně rád vidím, že Sony stále odmítá jít cestou HTC či Applu a nabízí stále plnohodnotné, dva dopředu mířící reproduktory. Jen zamrzí, že kvůli nim se Sony prostě ne a ne zbavit té masívní brady pod displejem.

Sony Xperia X Compact

Zvuk z 3,5mm jacku na horní hraně telefonu však díky Hi-Res audiu splní ta nejpřísnější měřítka. Především se zde opět zlepšila hlasitost, které byla donedávna velkým problémem vlajkových Xperií. Zaujme i možnost zapnutí DSEE HX technologie pro kabelová sluchátka. Tento režim zvýší kvalitu komprimovaných hudebních souborů obnovou zvuku s vysokým rozsahem a kupodivu to skutečně funguje. Rozdíl není úplně ohromující, ale rozhodně si jej všimnete. Pokud však tento režim zapnete, nemůžete současně aktivovat ClearAudio+ pro automatickou optimalizaci zvuku, nelze si ručně hrát s ekvalizérem či si přizpůsobit prostorový zvuk a i dynamická normalizace hlasitosti se automaticky vypne. Doporučuji si tedy předem pořádně poslechnout rozdíly s různým nastavením a až pak se rozhodnout, jelikož jsou rozdíly často vcelku výrazné.

Líbilo se nám:

  • přední stereo reproduktory
  • dobrý zvukový výstup ze sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • kvalita zvuku z reproduktorů by mohla být lepší

Displej: oslňující jas

Mezi dvojicí reproduktorů máme zahnutým sklem krytý, 4,6palcový IPS displej s HD rozlišením, což pro takovou velikost stále dostačuje, ať si říká kdo chce co chce. Displej má pěkně živé barvy, vysoký kontrast a ani na přímém slunci není problém vše vidět díky opravdu vysokému jasu. Navíc dobře funguje i jeho automatická regulace, která reaguje na změny okolního světla rychle a nastaví jas vždy na příjemnou hodnotu pro vaše oči. A pokud si večer stáhnete jas na úplné minimum, můžete se na displej dívat, jak dlouho jen chcete, a to díky velmi nízké minimální hodnotě. Displej se prostě povedl, což však není u Sony žádná novinka.

Sony Xperia X Compact

Pokud se vám původní teplota barev nelíbí stejně jako mně, můžete si jí upravit jednoduše v nastavení. Stačí si najít Vyvážení bílé a už si můžete vše přizpůsobit pomocí RGB posuvníků. Osobně jsem dal přednost jen o malinko chladnějším barvám, podobným starším Xperiím. Originální hodnota působí trošku mimo a bílá uhýbá spíše do žluté. Stejně tak zůstává možnost si upravit vylepšení obrazu, kde si můžete vybrat mezi normálním zobrazením, vylepšením X-Reality pro získaní přirozenějšího a kontrastnějšího obrazu a jako poslední je tu i Super živý režim, který barvy pořádně zvýrazní.

Líbilo se nám:

  • pěkné barvy
  • velmi vysoký maximální jas
  • možnost úpravy obrazu
  • zahnuté sklo

Nelíbilo se nám:

  • původní nastavení displeje má příliš vysokou teplotu barev

Baterie: mohlo to být lepší

Pro nabíjení již tradičně nevyměnitelné 2 700mAh baterie slouží USB-C konektor. To probíhá opravdu rychle a není problém se dostat do hodiny a půl na sto procent. Bezdrátové nabíjení tu však nenajdete. Kapacita baterie sice nezaručuje nijak vysokou výdrž, ale na den náročnějšího používání bohatě postačí. Při běžném používání jsem nikdy neměl potřebu baterii dobíjet přes den – k tomu vás dožene až hraní her a sledování videa. Pravidelnému večernímu dobíjení se však asi nevyhnete.

Sony Xperia X Compact

Můžete sice zapnout Stamina režim, díky kterému se dostanete s jedním nabitím klidně i na dva dny opatrného používání, ale zaplatíte za to určitou daň. Telefon se v tomto režimu celkem razantně zpomalí, a to nejen v době otevírání aplikací. Celý chod systému se zpomalí a telefon sebou začne tak trochu škubat. Nejlépe jde toto zpomalení zpozorovat třeba v animaci notifikační lišty. Najednou vám může Compact přijít jako špatně optimalizovaný telefon za 5 tisíc korun a ne jako drahé zařízení, kterým nepochybně je. Toto chování sice můžete upravit v pokročilém nastavení upřednostněním výkonu, ale ne každý si této možnosti úpravy všimne a navíc přidává omezení výkonu podle popisku jen 4 minuty výdrže navíc. Divím se, že Sony zvolilo jako původní nastavení zrovna to, které mu nedělá zrovna tu nejlepší reklamu.

Xperia X Compact
Streamování videa (720p) 7:59 hodin
Nabití baterie do 80 % 1:15 hodin
Nabití baterie do 100 % 1:48 hodin

Na druhou stranu velmi vítám funkci ochrany baterie, která sleduje vaše nabíjecí zvyky a na jejich základě si přizpůsobí rychlost nabíjení. K čemu to? Inu, výsledkem by měla být podle Sony až dvojnásobná životnost baterie. Neměli byste tedy po roce používání zaznamenat razantní pokles výdrže. Za to si Sony zaslouží rozhodně ovace – výborná to funkce a technologie, která myslí na dlouhodobější používání a ne jen na „wow efekt“. Až čas nám však ukáže, jak dobře tato technologie funguje.

Líbilo se nám:

  • relativně rychlé nabíjení
  • USB-C konektor
  • nová funkce ochrany životnosti baterie

Nelíbilo se nám:

  • pouze průměrná výdrž baterie
  • základní Stamina režim podstatně zpomalí běh systému

Hardware: bývalý kulturista

Nenechte si nikým nic namluvit, nepřítomnost nadupaného Snapdragonu 820 ničemu nevadí. Jak už jsem psal v úvodu, toto není Xperia XZ Compact, a tak se tu musíme spokojit s určitými kompromisy, díky kterým se konečně snížila cena. Dovolte mi připomenout, že cena malé Z5ky zažínala loni na 17 a půl tisících. To je o 5 tisíc více než u nového X Compact! Systém navíc běhá naprosto plynule a rozhodně si nic nezadá s jakoukoli vlajkovou lodí. Nové Xko je jednou z nejplynulejších Xperií, kterou si lze pořídit. Ostatně i benchmarky ukazují, jaké má tento drobek svaly. Často poráží klidně i loňské vlajkové lodě jako Galaxy S6, OnePlus 2, LG V10 nebo dokonce i Nexus 6P. Na výkon si tedy rozhodně nemůže nikdo stěžovat.

Benchmarky a volná paměť

Šestijádrový Snapdragon 650 si se vším hravě poradí, 3 GB RAM (po prvním startu je volný necelý 1 GB) zvládají multitasking levou zadní a 32 GB interního úložiště (z nichž je volných 22 GB) lze snadno rozšířit microSD kartami, takže budete mít dostatek místa pro všechny vaše aplikace a hry. 650ka si bez problémů poradí prakticky se všemi hrami na Google Play. Starší Z5 je citelně rychlejší pouze při otevírání aplikací a především v grafickém výkonu, se kterým se Xko nemůže rovnat. Na druhou stranu se však nemusíte strachovat o přehřívání jako v případě Snapdragonu 810 a navíc tu máte 3 GB RAM namísto 2 GB, které třeba já osobně vidím raději než větší grafický výkon.

Líbilo se nám:

  • dostatek výkonu
  • 3 GB RAM
  • krásně plynulý chod prostředí
  • možnost rozšíření pomocí microSD karty

Prostředí a systém: klasické Sony

Na onom pěkném displeji se nám navíc krásně plynule hýbe Android 6.0 Marshmallow s tradiční Sony nadstavbou. Ta oproti minulé verzi prodělala pár změn. Opět o něco více připomíná čistou variantu systému: přechodem doleva na domovské obrazovce se dostanete do Google Now, stejně jako v Google Launcheru, a ikonky dostaly trochu jinou paletu barev, jednodušší design a především se nám zakulatily, čehož jsme se nakonec dočkali i u čistého Androidu 7.1 v nových Pixelech. V Sony jsou očividně na plynulý přechod na novější systém už připraveni.

Jinak se však u systému nic nezměnilo. Stále zůstává stejný výběr základních aplikací jako Album, Hudba, Počasí a základní aplikace od Googlu včetně internetového prohlížeče Chrome a Gmailu. Sony tak opět snížilo počet duplicitních aplikací, za což rozhodně chválíme. A zachovalo si také složku všech aplikací, které se v poslední době někteří výrobci snaží zbavit. I ta je navíc lehce upravena a dostat se do ní lze klasickým klepnutím na ikonku nebo jednoduchým přejetím prstem směrem dolů na domovské obrazovce. Nově je mnohem přehledněji navržena a po přechodu úplně doleva tu najdete i vyhledávání, návrh často používaných či naposledy instalovaných aplikací a rovněž se vám zde budou zobrazovat i doporučení různých aplikací a her z Google Play.

V nastavení domovské obrazovky lze potom upravit pár specifických funkcí, o kterých ne všichni majitelé Xperií vědí. Můžete zde zapnout převracení domovské obrazovky do landscape módu, změnit si ikonky i jejich velikost či kompletní barevné schéma telefonu, schovat si názvy aplikací v dokovací oblasti a mnohé další. Dokonce i ono zmiňované Google Now si tu můžete vypnout, pokud vám bude jeho přítomnost vadit. Rozhodně zde doporučím zapnout dvojité poklepání na displej pro zamknutí/odemknutí telefonu. To funguje opravdu výborně a občas je takové odemykání prostě mnohem pohodlnější než mačkat neustále tlačítko.

Líbilo se nám:

  • odlehčené prostředí
  • skoro nulová duplicita aplikací
  • spousta volitelných funkcí a nastavení

Multimediální funkce: nic nechybí

Hlavní hudební aplikací je tu přímo od Sony všeříkající Hudba, kdysi Walkman. Nechybí tu krásně zpracovaný interface se spoustou možností třídění a vyhledávání. Dokonce si můžete aplikaci propojit i se svým Spotify účtem. Navíc je zde kvalita zvuku díky různým vylepšením od Sony častokrát mnohem vyšší než u jiných aplikací z Google Play. Pokud však patříte mezi věrné vyznavače aplikací od Googlu, je tu předinstalována i Hudba Play.

Prohlídka aplikace Hudba

O obrázky a videa se poté postará Album, které dává krásný přehled veškerých obrázků a videí ve vašem telefonu ve stejném designu, jakým se pyšní Hudba. Pomocí pinch-to-zoom si měníte počet zobrazených fotografií pro snazší scrollování mezi nimi a po swipenutí z levého okraje obrazovky se vám ukáže nabídka různých filtrovacích možností. I zde můžete počítat s propojením třeba s Facebookem, Flickerem či Google Fotkami, které tu však jsou stále pod jménem Picasa. Sony asi za těch pár měsíců stále nepostřehlo změnu názvu.

Aplikace Album a editory obrázků a videí

Z této aplikace se zároveň dostanete do editorů fotek a videa. S úpravou fotek si můžete skutečně vyhrát. To video editor toho už moc nenabídne: video lze pouze oříznout, zpomalit či z něj pořídit statické snímky, což může být na druhou stranu velmi užitečné. Zmíním i extra aplikace jako Náčrt pro pokročilé kreslení přes vaše fotky či obrázky a také Tvůrce nálepek, díky němuž si můžete snadno udělat z jakéhokoliv obrázku či fotky vlastní nálepku pomocí výřezu a různých efektů. Můžete tak obohatit vaše zprávy o vlastní nálepky a nemusíte se spoléhat na ty předpřipravené v aplikacích.

Líbilo se nám:

  • výborné originální aplikace
  • editor jak pro fotografie, tak videa

Telefonní funkce a zprávy: nudná klasika

Telefonní aplikace od Sony je velmi přehledná a možná až příliš jednoduchá. Má jen jednu obrazovku, na které lze vidět často volané kontakty v horním pásu obrázků a pod nimi už vidíte jen přehled posledních hovorů a ikonku pro otevření číselníku. V aplikaci lze následně už jen vymazat či filtrovat seznam hovorů a poté si hovory i nastavit formou povolených čísel, hlasové schránky, přesměrování, blokování a dalších funkcí. Tím to však hasne. Rád bych třeba přesunutí na kompletní seznam kontaktů swipenutím do boku, ale to tu zkrátka není.

Telefon

Kontakty mají vlastní aplikaci, do které se lze dostat klasickou cestou přes domovskou obrazovku, anebo přímo z aplikace Telefon po klepnutí na speciální ikonku v horní liště či jednoduchým vyhledáním kontaktu pomocí vyhledávacího políčka. V této aplikaci můžete samozřejmě libovolně přidávat, mazat, exportovat, importovat a upravovat veškeré vaše kontakty. Zároveň tu máme hned tři obrazovky, mezi nimiž lze přecházet. První představuje seznam všech kontaktů, následuje seznam oblíbených a poslední jsou vámi speciálně vytvořené skupiny jako kolegové, rodina, přátelé atd.

Kontakty

I o vaše SMS zprávy se postará originální aplikace od Sony, která následuje stejně prostý a pohledný designový jazyk jako všechny předchozí aplikace pro komunikaci. V jednoduchosti je holt síla. Samotná aplikace není ničím výjimečná, jen zmíním širokou paletu možností při psaní zpráv. Nemusíte psát jen text, ale samozřejmě snadno odešlete i nálepku, obrázek/fotografii, zvukovou nahrávku, ručně kreslený náčrt či nasdílíte vaší lokaci nebo kontakt.

Zprávy

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace
  • mnoho možností při posílání zpráv

Nelíbilo se nám:

  • možná až příliš prosté a obyčejné aplikace

GPS a organizace času: nikdy se neztratíte

Na navigaci si opravdu nelze stěžovat. Máme tu přesnou a velmi rychlou A-GPS a jako bonus tu najdeme i podporu ruského pozičního systému GLONASS i čínského BeiDou. S novým Compactem se tak na cestách opravdu neztratíte. K samotné navigaci nemůže potom posloužit nic jiného než Google Mapy, které jsou jedinou předinstalovanou aplikací tohoto typu.

Google Mapy

I o veškerou organizaci vašeho času se postará opět Google, přesněji jeho Kalendář, jenž se schovává společně se všemi ostatními Google aplikacemi ve speciální složce na domovské obrazovce. Kalendář asi netřeba představovat, ale stejně si připomeňme, že se jedná o velmi přehlednou a pěknou aplikaci, jejíž hlavní výhodou bude patrně velmi dobrá synchronizace s Google účtem. Díky tomu lze používat svůj kalendář na jakémkoliv zařízení – ať už jde o PC, Mac, tablety či samozřejmě telefony. Jen škoda, že tu není předinstalován třeba i Google Keep pro psaní rychlých poznámek a vytváření to-do seznamů. Podobná aplikace na Xperii zkrátka chybí a musíte si nějakou stáhnout z Google Play, tedy pokud se vám pro tento účel nechce používat předinstalované Google Dokumenty, což nepochybně jde, ale ne moc pohodlně.

Líbilo se nám:

  • rychlá a přesná GPS

Nelíbilo se nám:

  • žádná aplikace pro rychlé poznámky

Datové funkce a internet: plná polní

Pro propojení s okolním světem nám tu absolutně nic nechybí. Pro rychlé platby a přenos dat je tu NFC či Bluetooth 4.2 a rychlá Wi-Fi s protokolem ac se nám postará o připojení na internet. Na cestách vás ke světu připojí samozřejmě i bleskové LTE, kterému nechybí žádné frekvence. Jen na sílu antén si musím trochu postěžovat. Ty mohlo Sony upřímně trochu vylepšit, signál totiž často kolísá a občas telefonu trvá až nepříjemně dlouho, než se vzchopí a opět připojí k internetu.

Google Chrome

Když už se však připojí, můžete si po něm brouzdat dle libosti pomocí předinstalovaného prohlížeče Google Chrome. Ten je stále jeden z nejrychlejších a nejspolehlivějších prohlížečů pro Android a navíc je dokonale provázán s vaším Google účtem pro snadnou synchronizaci dat a historie. Zároveň je Chrome jediným prohlížečem, který v telefonu dostanete přímo v originálním stavu, což rozhodně vidíme raději než mít zbytečně předinstalované prohlížeče dva nebo hned tři, jako to občas dělají jiní výrobci.

Líbilo se nám:

  • rychlá Wi-Fi
  • kompletní LTE
  • přítomnost NFC

Nelíbilo se nám:

  • nepřesvědčivá síla signálu

Fotoaparát a natáčení videa: stále nepoučitelný

Výraznou předností nového Compactu má být inovovaný 23Mpx fotoaparát, který najdeme i ve vlajkové Xperii XZ. Plných 23 Mpx dostanete pouze ve formátu 4:3. Pro širokoúhlé fotografie se musíte přepnout do 20Mpx rozlišení. Právě novým fotoaparátem se Sony při představení telefonů chlubilo nejvíce a slibovalo razantní pokrok oproti minulým generacím. Nasazen byl nový snímač, který měří viditelné a infračervené světlo, což má pomoci s vyvážením bílé a zachytit přirozené barvy. Současně má nový snímač předvídat pohyby objektů a dokázat je zachytit pěkně ostře i při pohybu. Rychlejší a přesnější ostření má poté obstarat nový laserový autofokus. Bohužel, to však ani tentokrát nedopadlo úplně podle našich představ.

Sony Xperia X Compact

Fotoaparát je nepochybně schopen výborných fotografií a snímky mají pěkně věrné barvy, ale má zároveň stále stejné bolístky, které Xperie trápí už pár let. Směrem od středu fotky jde vidět stále lehké rozmazání a i při sebemenším přiblížení lze spatřit slévající se detaily a často i zrnění. A to jsme pouze u fotek za lepšího světla. V šeru, interiérech či dokonce za tmy je zrnění ještě výraznější a telefon má s ostrostí občas celkem velké problémy. V případě vlajkové XZ a její ceny kolem 20 tisíc je to vcelku nepřijatelný výsledek a rozhodně se stále nejedná o konkurenci Galaxy S7, HTC 10 nebo LG G5 a dalších high-end telefonů. Compact však stojí zhruba 12 a půl tisíce a za ty peníze už fotoaparát lze akceptovat o poznání snáze.

Musím však vyzdvihnout natáčení videa, která patří naopak mezi absolutní špičku. Lepší videa vám jen tak nějaký telefon nenatočí. Sice tu nenajdete možnost 4K rozlišení, které si Sony nechává jen pro své TOP modely, ale to ničemu nevadí. Výsledné Full HD video při 60 snímcích za sekundu vypadá opravdu nádherně: barvy jsou krásné, vše ostré a detailní a hlavně ta stabilizace! Díky nové pětiosé elektronické stabilizaci je výsledný obraz opravdu krásně plynulý – žádné trhání, klepání a podobné neduhy. Ať už stojíte, jdete nebo dokonce i běžíte, obraz je stále stabilní a naprosto zřetelný. A stejná situace panuje i u Full HD videa při 30 FPS či HD a VGA rozlišení. Překvapit může i rozlišení určené speciálně pro zasílání pomocí MMS. I záznam zvuku je velmi dobrý, což z nového Compactu dělá výbornou volbu pro ty z vás, kteří s telefonem velmi často natáčíte.

Aplikace se od jiných Xperií nijak neliší. Stále se tak jedná o poměrně pěknou a přehlednou aplikaci. Máme tu opět spoustu režimů včetně velmi schopného manuálního módu, který dokáže udělat s fotoaparátem zázraky. Šikovný fotograf s ním dokáže určité nedostatky fotoaparátu v automatickém režimu eliminovat. Spouštění probíhá opravdu rychle, takže fotit můžete prakticky ihned po delším zmáčknutí hardwarové spouště. Jen si neodpustím rýpnutí do pořizování snímků a jejich ukládání.

Aplikace fotoaparátu a její nastavení

Pořizování není rozhodně z nejrychlejších a při rychlém mačkání spouště občas trvá delší dobu než, se z toho šoku fotoaparát vzpamatuje. A i když nebudete fotit 30 fotek za sebou jako blázni, musíte se pořád vypořádat s předlouhým ukládáním fotek. Na pořízený snímek se zkrátka hned nepodíváte, musíte si nějaké 3 až 4 vteřiny počkat. To se někomu možná nejeví jako mnoho, ale věřte, že při dlouhodobějším či manuálním focení je to opravdu frustrující.

Selfie před a po zapnutí zkrášlovacího režimu

Jen krátce zmíním i přední 5Mpx kamerku, která má vcelku široký úhel záběru a kvalitou rozhodně neurazí. Nic extra to však není a rozhodně nemá na 13Mpx čelní kamerku v XZ. I zde se setkáme s lehkým rozmazáváním a zrněním za horšího světla. Pro momentky a focení na sociální sítě však bohatě postačí.

Líbilo se nám:

  • věrné barvy
  • úžasné 1080p video při 60 FPS
  • výborná stabilizace
  • pěkná aplikace

Nelíbilo se nám:

  • fotoaparát má stále stejné problémy jako předchozí Xperie
  • žádné 4K rozlišení

Závěrečné zhodnocení: není všem dnům konec

Výborná, pohledná, malá – taková je nová Xperia X Compact. I když se to nemusí většině fanoušků starších Compactů líbit, nelze popřít, že se pořád jedná o velmi dobrý telefon, který nemá nijak velké mínusy a bude vám dělat po své koupi určitě radost. Možná má jen plastové tělo, není voděodolná a už vás neodvane svým výkonem, ale to také už není jejím cílem. Sony se nyní snaží nabídnout skvělý telefon v malém těle za nižší cenu. A dle mého názoru se to japonskému výrobce skutečně podařilo.

Sony Xperia X Compact

Zásadní problém, který bude většina zájemců řešit, je však i tak velmi patrný. Dnes můžete za stejnou nebo dokonce maličko nižší cenu koupit starší Z5 Compact a Sony si tak samo sobě leze do zelí. Jako by nestačila celkem silná konkurence od Applu v podobě iPhonu SE, který opět na malé telefony po delší době upozornil a strhl tím na sebe záři reflektorů. Sony muselo vzhledem ke svému odkazu Compactů zareagovat, což také udělalo. Jen asi trošku jinak, než většina lidí předpokládala. Místo nadupaného prcka tu máme velmi povedený telefon, který se snaží zaujmout spíše svou nižší cenovkou. Jen čas ukáže, obzvláště s poklesem ceny, zda se Sony tento tah vyplatil. Nezbývá než čekat, co budoucnost pro modely Xperia Compact přinese.

Za zapůjčení Xperie X Compact děkujeme společnosti Sony Mobile.

Konkurence

Jak už jsme si řekli, největším konkurentem je Xperia Z5 Compact. Tomuto srovnání se Xko Compact zkrátka vyhnout nemohlo a bohužel to s ním v porovnání se starším Compactem už tak růžově nevypadá. Displej je vesměs stejný, celkové rozměry jsou dokonce u předchůdce o něco menší, oba mají stereo reproduktory i čtečku otisků prstů a prostředí běží na obou zařízeních stejně plynule. Přesto je však Z5 stále především v grafice o nějakých 10 % výkonnější, ale zase nemá 3 GB RAM. Také fotoaparát není nijak výrazně rozdílný. Xko má mnohém lepší natáčení videa a naopak Z5 se může pochlubit 4K rozlišením. Nabíjet sice nebudete přes USB-C, ale zase má Z5 i přes stejnou kapacitu baterie vyšší výdrž. A především nabídne Z5 Compact konstrukci z prémiovějších materiálů a voděodolnost díky certifikaci IP68. Vybrat si mezi těmito dvěma skutečně není lehké a o vítězi rozhodnou spíše osobní preference každého z vás.

Sony Xperia Z5 Compact

Konkurenci však nenajdeme jen mezi telefony s Androidem. O slovo se hlásí také zmiňovaný iPhone SE od Applu, který lze pořídit za totožnou cenu. Ten má jednoznačně lepší materiály, mnohem vyšším výkon, výborný fotoaparát, ale také ještě menší 4palcový displej, i když celkové rozměry jsou vcelku podobné Xperii. Všichni však víme, že čistě hardwarově se telefony od Applu nedají s těmi androidími úplně srovnávat. Tady jde především o systém, tedy zda vás láká více iOS či Android. Volba zůstává na vás.

Apple iPhone SE

Jiná konkurence už v podstatě není, ale zmíníme třeba i letošní verzi Galaxy A3 od Samsungu. Ta nabídne hezký design odkazující na vlajkovou loď Galaxy S7, kvalitní konstrukci se stále ještě poměrně malými rozměry, krásný 4,7palcový AMOLED displej a výborný fotoaparát, a to vše za polovinu ceny Xperií či iPhonu.

Samsung Galaxy A3 (2016)

Jinak však mnoho konkurence není. Toto jsou v podstatě ty nejlepší volby v rámci menších telefonů. Výrobci se bohužel raději pouštějí do větších zařízení a na tuto kategorii pomalu zapomínají. I tak však rádi vidíme, že ani letos Sony nezapomnělo, a i když nebude malé Xko po Z5 Compact každému po chuti, nelze mu upřít jeho nesporné kvality.

sony-xperia-x-compact
Klady
  • ergonomická a robustní konstrukce
  • dobrý displej
  • přední stereo reproduktory
  • pořizuje vysoce kvalitní videa
  • dostatek výkonu
  • krásně plynulý chod systému
  • výborná čtečka otisků prstů
  • nová funkce ochrany baterie
Zápory
  • lesklý plast se snadno poškrábe, umaže a klouže
  • po letech stále nepřesvědčivý fotoaparát
  • žádné natáčení ve 4K rozlišení
  • už tu nemáme zvýšenou odolnost
  • jen průměrná výdrž baterie
  • kvalita zvuku z reproduktorů by mohla být lepší
  • Stamina režim podstatně zpomalí běh systému
Diskuze ke článku
Milos Vrzal
Milos Vrzal
Šířka Xc proti Z5c narostla o 0,6 mm.
Dave
Sluchátka normálně v balení jsou jen jste asi dostaly novinářskou verzi a když si zpnete režim Stamina tak je pravda že s e telefon začne sekat jak nějaký Low Costový android ale to se dá změnit, když si v režimu Stamina kliknete na "Úroveň režimu Stamina" a upřednostníte výkon zařízení pak se to neseká. Jinak 2700 mAh je na takový telefon velmi slušná hodnota já mám v XZ 2900 mAh a vydrží mi to 3-4 dny bez staminy a to ho celkem dost používám.
Popleta
No používám telefon hlavně jako telefon. Ale při cca 20 minutách hovoru denně mi vydžel telefon 4 dny. + samozřejmě nějaká kontrola mailů na cestě a tak. A to tam mám nahrávání hovorů, nějaké synchronizace (např těch nahraných hovorů...
A popravdě, proti Z5C, o které jsem hodně uvažoval je to hezký telefon. Z5C jsem si nekoupil právě proto, že se mi nelíbila.

Věčná škoda té voděodolnosti. :((

PS: špunty do uší byly v krabičce. + ta promo velká. Ale výhradu bych měl... černá k bílému telefonu. no fuj.
Weebo
One Punch man :D

https://goo.gl/3fsCVK

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze