Sony Xperia V
recenze

Sony Xperia V

Datový obojživelník

Xperia V přišla na český trh doslova želvím tempem. Obzvláště těžkou pozici bude mít kvůli vysoké prodejní ceně. Dokáže obhájit svoji cenu a obstát v porovnání s levnější a lépe vybavenou konkurencí? Ambice díky voděodolnému tělu, fotoaparátu s vysokým rozlišením, nebo špičkovému displeji má. Vypadá to, že nemůže zklamat. Nebo ano?

Sony Xperia V se na první pohled výrazně neliší od Xperie T, mnohem známějšímu sourozenci, který vystupoval v bondovce SkyFall. Leckdy při pohledu na obě zařízení vedle sebe může vyvstat dojem, že spíše Xperia V je lépe vybaveným zařízením. Obě zařízení mezi sebou vzájemně soutěží a rivalita je znát. Mnoho zákazníků přestávalo doufat, že Xperia V vůbec vstoupí na náš trh. Zatímco v ostatních zemích se začala prodávat již v listopadu/prosinci minulého roku, k nám dorazila s takřka čtvrtletním zpožděním.

Sony Xperia V - oficiální fotografie

Obsah balení

  • Li-ion baterie BA800 1750 mAh
  • nabíječka EP880
  • ochranná fólie
  • microUSB kabel EC801
  • kožené pouzdro
  • sluchátka MH750 s vyměnitelnými nástavci
Prodejní balení, obří krabice neodpovídá dodávanému příslušenství.

Technické parametry Sony Xperia V

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 10,7 mm, 120 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostleden 2013,

Sony Xperia V – videopohled

Xperia T vs Xperia V

I přes vysokou cenu je Xperia V skvělým zařízením. Intenzivně jsem testoval i vlajkovou loď Xperii T, takže budu v pasážích přihlížet i k porovnání s Téčkem. Líbí se mi, že Véčko má velmi dobré rozměry a z mého pohledu jsem nadšen skutečností, že i skvěle vybavené zařízení nemusí mít obří displej. Tělo ale v podstatě menší není, displej s úhlopříčkou 4,3 s rozlišením 720 x 1280 bodů s Bravia Engine 2 se ale díky menším rozměrům lépe ovládá a Xperia V je jeden z mála době vybavených telefonů s takto kompaktním displejem. Po tomto mnoho uživatelů volalo a já výrobci tleskám. Další inovací je použití dvouvrstvého displeje. Toto technické řešení v praxi přináší lepší podání barev, vyšší úroveň jasu a teoreticky i možné lepší pozorovací úhly. Když jsem vedle sebe porovnal obě Xperie, rozdíl byl ihned poznat. A jednalo se o velké rozdíly. Displej Xperie V má mnohem lepší barevnost a také pozorovací úhly. Dovolím si říct, že patří mezi špičku a stěží bych mu něco vytkl.

  • dvouvrstvý dotykový displej - lepší podání barev a lepší pozorovací úhly
  • Bluetooth 4.0
  • lepší zvukový výstup do sluchátek
  • podpora sítě 4G - LTE
  • menší interní paměť 8 GB
  • menší rozlišení přední kamery - pouze VGA
  • navíc certifikace IP55/57 zaručující voděodolnost a prachuvzdornost
  • výměnná baterie
  • Bravia Engine 2
  • procesor Snapdragon S4 s čipsetem MSM8960
Sony Xperia T - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia T – Tajný agent mezi smartphony

Design a konstrukce

Xperii V hodnotíme jako vydařený telefon z několika pohledů, dokonce zdařilejší, než lépe vybavená Xperia T. Bavím se teď o konstrukčním provedení a rozměrech telefonu. Oceňuji, že výrobce zpřístupnil baterii, která není napevno zabudovaná. I samotné rozměry jsou sympatické, telefon není ani příliš velký ani příliš malý a dobře padne do ruky. V řeči čísel je to 129 x 65 x 10,7 milimetrů a hmotnost velice příjemných 120 gramů. Možná by ale výrobce nemusel tak plýtvat prázdným místem nad displejem. Telefon mohl být klidně o několik milimetrů menší, případně by se klidně i do tohoto těla vešel 4,5palcový displej.

Xperia Z a V a jejich voděodolnost v praxi.

Kromě odnímatelné baterie se chlubí Xperia V další výhodou. Ta spočívá v certifikacích IP55/57, které zaručují voděodolnost či setrvání pod vodou v hloubce jednoho metru až po dobu 30 minut a prachuvzdornost. Nesnažil jsem se zjistit, co všechno telefon vydrží a jak moc vážně to myslí s pobytem pod vodou, ale i tak jsem ho potrápil používáním ve sněhové vánici, kdy displej telefonu byl zasněžený a posléze mokrý, případně hozením do sněhu či nádoby s vodou. Reakce i funkčnost byly vždy následně stoprocentní.

Menši rozměry napomáhají snadnějšímu držení, a když se k tomu přičtou i prohnutá záda, není na co si stěžovat.

Přesto na konci testování začínám mít pochyby o tom, zda je zařízení skutečně odolné. Ne, že bych nějak znevažoval nebo popíral „odolné“ schopnosti telefonu, ale vadí mi, a to mluvím nyní obecně, když špičkové zařízení nemá kvalitu dílenského zpracování adekvátní své cenovce. Již v prvních dojmech jsem naznačil, že Xperia V má vrzající boky zadního krytu. Na konci našeho testování se vrzání ještě více zhoršilo a telefon, konkrétně jeho stříbrný rámeček, se prohýbá i vrže, zvláště pak u dokovacího konektoru. To by se stávat nemělo.

Zadní kryt jde naštěstí sejmout, drží pevně a neprohýbá se, výhrady bych měl jen k jeho uchycení na bocích telefonu, po zmáčknutí se lehce prohýbá a vrže. Z vnitřní části si můžeme všimnout membrány, která chrání a zabraňuje proniknutí kapaliny k baterii telefonu a SIM kartě s paměťovou kartou. Všechny důležité konektory jsou pak kryty gumovou záslepkou. Je bytelná a neměl jsem z ní pocit, že by se měla brzo odporoučet.

Zadní kryt je příjemně pogumovaný. Na svém místě drží pomocí systému mnoha paciček, ovšem jeho boky mají rezervu v lícování k tělu telefonu.

Pak jsou tu i maličkosti, nad kterými si lámu hlavu. Proč u většiny svých lépe vybavených zařízení, výrobce nabídne i mechanickou spoušť fotoaparátu, a u této novinky, od svého záměru upustí? Je snad důvodem už zmiňovaná voděodolnost a přílišné náklady na vyrobení dvoupolohové spouště bez rizika průniku vody do přístroje? Přitom si myslím, že daný fotoaparát by si spoušť zasloužil, zvláště pokud jej výrobce vychvaluje a zakládá si na něm svoji marketingovou kampaň.

Další, tentokrát příznivá věc je notifikační LED dioda. Výrobce se zřejmě chytl za nos a přijal negativní komentáře, které u Xperie T hovořily o slabém výkonu diody. I z menší blízkosti šlo totiž blikání diody přehlédnout. Dioda u Véčka je nyní o 50% výkonnější, a je těžké ji jen tak přehlédnout. Škoda, že chybí jakákoliv předinstalovaná aplikace, která by určovala její chování a mohla naprogramovat upozorňování na vybrané aplikace.

Boky telefonu skýtají microUSB konektor na levé straně, schovaný pod záslepkou, a dokovací konektor na téže straně, ten již není chráněný. V horním boku je typicky umístěný 3,5 mm jack konektor. Na pravé straně v horní části jsou pak tužší klávesy pro ovládání hlasitosti a zapnutí telefonu. Zadní kryt s pogumovanou úpravou ničím nepřekvapí. V horní části je mírně zapuštěná optika fotoaparátu s mikrofonem pro odšumění zvuků. Pod ním je klasicky LED dioda. Zcela na opačném konci je chráněný reproduktor, který ochraňuje membrána umístěná v zadním krytu.

Zvuk

Své hudební schopnosti Xperia V vylepšila s příchodem Androidu 4.1 Jelly Bean. Několik softwarových funkcí se kladně podepsalo na lepší reprodukci zvuku. Zvukový reproduktor je celkově v porovnání s Xperií T díky membráně o něco tišší a méně výraznější. Hlasitost by mi ani tak nevadila, ale charakter zvuku je horší. Chybí basy i větší dynamika zvuku.

Naopak, zvuk při hlasovém hovoru je čistý a dostatečně hlasitý. Podíl na lepším zprostředkování zvuku nese i mikrofon pro odšumování a technologie HD Voice. Zvukový výstup do sluchátek patří k tomu nejlepšímu, co jsem u Xperií mohl slyšet. Zvuk je prokreslený a z mého pohledu jsem byl zcela spokojený, až tedy na výrobcem dodávaná sluchátka, která spadají do šedého průměru.

Pouze dokovací konektor není chráněn, zbylé konektory jsou již pod ochranou gumových záslepek.

Baterie a výdrž

Pohotovostní výdrž bývá u špičkových zařízení zpravidla průměrná. Jak tomu bude u Xperie V? Baterie s označením BA800 disponuje kapacitou 1750 mAh a je typu Li-ion. Při intenzivním používání, tím mám na mysli online synchronizace dat na pozadí, častou textovou komunikaci a využívání internetového prohlížeče, vydrželo Véčko třičtvrtě dne. Porovnám-li to s Xperií T, kterou jsem před týdnem testoval s aktualizací Jelly Bean, je u Xperie V výdrž znatelně horší.

Prověřili jsme výdrž telefonu i na základně standardizovaných testů, které zahrnovaly přehrávání on-line videa a změřili jsme i délku nabíjení na 80% a 100%. Radost jsme měli z rychlého nabití telefonu, který se nabije do plné kapacity do dvou hodin. Naopak v syntetickém testu přehrávání videa podal velmi špatné výkony. Ukazuje se tak situace, že ani nasazení úsporného procesoru nemusí v praxi přinést dobrou pohotovostní výdrž. Posuďte sami, zda výsledky stojí za potlesk nebo povzdechnutí. Přehrávání streamovaného videa v rozlišení 720p probíhalo s nastaveným jasem na 50%, přes Wi-Fi, s přihlášením do 3G sítě a zvukem do sluchátek na 50% hlasitost. Výsledek streamovaného videa je 188 minut, což je druhý nejhorší výsledek ze všech námi testovaných telefonů. Například Xperia T zvládla v totožném testu video přehrávat 257 minut. Co se nabíjení týče, Xperia V se dokázala nabít na 80% stav baterie za 75 minut a na 100% stav baterie za 112 minut.

Displej

Jedno z největších překvapení tohoto telefonu se odehrává v této kapitole. Dotykový displej má menší úhlopříčku 4,3 palce a je opět „jen“ technologie TFT TN s vylepšením kontrastu a sytostí barev Bravia Engine 2. Navíc výrobce vynechal jednu vrstvu, čímž došlo ke ztenčení prostoru mezi samotným zobrazovacím panelem a dotykovou plochou displeje.

Porovnání zobrazovacích schopností Xperia V vlevo vs Xperia T vpravo

Ve výsledku zde máme jeden z nejlepších, možná i nejlepší displej typu TFT TN. V porovnání ať už s Xperií T nebo novou Z nabídne mnohem lepší pozorovací úhly, živější barvy i sytost i vyšší jas. Pokud jsem Xperiím něco vytýkal, byl to displej a jeho pozorovací úhly. Nyní je u Xperie V doveden skoro k dokonalosti.

Na přímém slunci je displej díky vyššímu jasu dobře čitelný. Již z výroby je displej chráněn ochrannou fólii a pod ní se pro jistotu ukrývá druhý stupeň ochrany, a sice minerální sklo Dragon Trail japonského výrobce Asahi. To je v porovnání s konkurencí tvrdší a odolnější.

Hardware

Vnitřnosti telefonu jsou složeny z moderního dvoujádrového procesoru S4 Snapdragon s taktem 1,5 GHz. Čipset MSM8960 je dále doplněn o grafický akcelerátor Adreno 225. Posledním do party je operační paměť RAM s kapacitou 1 GB (reálně je celková kapacita 802 MB a běžně je dostupná kapacita 400 MB).

Benchmark testy zleva - CF Bench, SmartBench 2012, AnTuTu a Quadrant

Vzhledem ke špičkové výbavě není vnitřní paměť příliš štědrá. Pro aplikace je vyhrazena paměť o kapacitě 1,98 GB. Pro ostatní soubory je pak k dispozici 3,7 GB. Naštěstí pomocnou ruku natahuje slot na paměťové karty typu MicroSDHC do kapacity 32 GB.

Benchmark program CF-Bench SmartBench 2012 P/G AnTuTu Quadrant
Sony Xperia V (4.1) 9 662 3 515 / 2 957 11 418 6 117
Sony Xperia T (4.1) 9 307 3 491 / 2 956 11 381 6 404

Uživatelské prostředí

Nejnovější aktualizace přinesla čerstvý vítr do léty neměnné nadstavby výrobce. Původní nadstavba spolu s launcherem se svoji podobou ale i vybaveností vzdalovala konkurenčním řešením ostatním výrobců. Zaostávala v grafice i možnostech úprav. Za tím vším výrobce udělal tlustou čáru a s Androidem 4.1 přinesl inovovanou nadstavbu. Její novinky tkví v možnosti přidávání a ubírání pohotovostních obrazovek, jejichž maximální počet může být sedm. Podstatně se rozrostla i nabídka přeinstalovaných schémat spolu s vkusnými tapetami.

Prostředí telefonu, pohotovostní obrazovky a hlavní menu

Pověst výkonného zařízení ovšem narušuje špatná optimalizace při přechodu mezi jednotlivými obrazovkami. Pohyb totiž není zcela plynulý, dokonce nemohu říct, že by přechody byly nějak extrémně rychlé. Hlavní menu nedoznalo větších změn. Již tradičně se v aplikacích pohybuje listováním do stran. U starších Xperií chyběly v notifikační liště odkazy na aplikace. Tady se setkáme s pěti zástupci (vibrace, Bluetooth, wi-fi a mobilní data). Jejich pozice je pevně daná a nahrazeny být bohužel nemohou.

Efekt uzamykací obrazovky, při jejím odemykání. Vestavěná schémata

Optimalizace celkového prostředí telefonu je jinak příkladná. Telefon jsem vůbec nešetřil, nainstaloval jsem velké množství aplikací a na pozadí jsem měl vždy spuštěno kolem osmi aplikací. Přepínání i spuštění aplikací bylo vždy okamžité. Líbí se mi také zpracování multitaskingu v boční liště. Pohyb mezi jednotlivými aplikacemi je svižný a stejné měřítko platí i pro jejich ukončení nebo vyvolání. Stejně jako u Xperie T nechybí ani zde praktické miniaplikace, které však už vzhledem k menší velikosti displeje nejsou tak úplně často využitelné. Nebýt ne zcela plynulým pohybem mezi obrazovkami, označil bych optimalizaci a vyladění za příkladné.

Doslova jsem si zamiloval nové zpracování uzamykací obrazovky. Při jejím odemčení se zobrazí efekt žaluzií, který vypadá opravdu úžasně. Občas se přistihnete při tom, že jen tak bezcílně projíždíte prstem po zamčené obrazovce a kocháte se zajímavým efektem. Inu, jak málo stačí ke štěstí že? Dále pak z uzamykací obrazovky můžeme rychle aktivovat fotoaparát nebo hudební přehrávač. Tlačítka pro ovládání telefonu jsou integrovány na plochu dotykového displeje, o necelé tři desetiny palce se tím sice ukrojí plocha displeje, naštěstí v aplikacích, obrázcích, videí i všude jinde se umí schovat na pozadí.

Multimédia

Ve všech promo videích telefonů Sony můžeme vidět, že hlavním bodem je zdůraznění fotoaparátu a multimediálních schopností. Není čemu se divit. V současné chvíli se hudební přehrávač s náskokem řadí mezi nejlépe vybavené předinstalované přehrávače. Nabídne líbivé prostředí, třídění i podle alb, animované přechody a zbarvené pozadí podle přiřazeného alba, čímž dotváří iluzi a harmonii jednotnosti.

Prostředí hudebního přehrávače, přibylo několik nových funkcí a profily ekvalizéru

Zastoupeny jsou široké formáty od aac, mp3, wma, ogg až po bezztrátový formát Flac. Zvukový projev si můžeme osladit na základě osmi předpřipravených zvukových profilů a třech upravitelných, které mohou být upraveny dle vlastního gusta. Upravitelná lišta Clear Bass umí řádně nakopnout hudbu, ještě náročnější uživatelé pak ocení několik nabídek s prostorovým zvukem. ClearAudio+ se zaměřuje na „očištění“ hudby od mnoha prvků a poskytuje především čistý zvuk ve své základní podobě. Podle nálady, nevyspalosti nebo podráženosti můžeme zvolit automatické řazení a výběr hudby SensMe, které vám podle vašeho rozpoložení namíchá hudbu.

Prostředí hudebního přehrávače, přibylo několik nových funkcí a profily ekvalizéru

Videopřehrávač se schoval za aplikaci Filmy. Tato aplikace podporuje stahování filmů i přehrávání klipů, uložených v interní paměti. Titulky jsou pro tento přehrávač nevraživým přítelem. Ovšem jinak vyjde s každým, rád se baví například s formáty 3gp, wmv, mkv a avi (xVid, DivX). Během přehrávání nelze nijak upravovat rozložení samotného videa, čili roztažení formátu a tak dále.

Album - prohlížeč fotek a obrázků

Pěkně zpracovaná je i galerie obrázků nazvaná Album. Buď může zobrazit všechen obrazový materiál na jednom místě, přičemž pak je v tom ale velký guláš a uložený obsah ze všech sítí světa se stává nepřehledným, nebo můžeme přejít do složky alb, kde má hezky systematicky každý „zdroj“ svoji složku. Tím myslím třeba Facebook, Picasa, fotoaparát a podobně. Neokoukaným řešením jsou náhledy jednotlivých obrázků, tahem prstů můžeme měnit velikosti a rozložení miniatur od velikosti 8 x 8 až po největší náhled 1 x 1.

Fotoaparát

Použitý fotoaparát bude svými parametry vzbuzovat wow efekt. Skvělé rozlišení 13 Mpx, Exmor R nebo HDR. Znamená to špičkové fotografie? Místo megapixelů by ale mělo Sony zapracovat na výsledné kvalitě fotografií a zejména algoritmu, který se podílí na zpracování fotek. K čemu jsou 13Mpx fotografie, ze kterých můžeme vytvářet billboardy, když jejich kvalita je srážena opět nešetrným postprocessingem a úbytkem detailů. Věřím tomu, že tento problém není neřešitelný, na druhou stranu stejná situace se opakuje již léta. Za denního světla a optimálních světelných podmínek snímky nejsou vyloženě špatné. Výsledky jsou veskrze stejné, jako u Xperie T.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Pomalu si říkám, že kapitoly u fotoaparátů Xperií bude stačít zkopírovat. S každou novou Xperií totiž dopředu tuším, že výsledné fotky budou opět trpět na nešetrnou kompresi, úroveň šumu bude nadprůměrná a detaily se budou slévat. Tato část totiž v současnosti platí téměř pro všechny Xperie.

Naopak prostředí i funkce jsou par excellence. Nově je přítomen super inteligentní auto režim. Stačí jen fotoaparátem namířit na vybranou scénu a následně dojde k její inteligentní detekci. Automaticky se tak například aktivuje režim protisvětlo, noc nebo makro, a to velmi úspěšně. Přítomny jsou i barevné efekty, nastavení citlivosti světla a korekce expozice. Formát fotografie může být v poměru 4:3 nebo 16:9.

Prostředí fotoaparátu a videokamery

Jak jsem už zmínil, obrazová kvalita za ideálních světelných podmínek je slušná, přesto jsou snímky poznamenány agresivnějším postprocessingem a vyšší kompresí. Ovšem pokud dojde ke zhoršení světelných podmínek, a tím myslím už jen zamračenou oblohu, tak se detaily výrazně ztrácí, a nastupuje šum. Exmor R jako by v tu chvíli měl dovolenou.

aktivovaný režim HDR a normální režim

Naopak pořízené videonahrávky jsou velmi kvalitní. Kvalita je nadstandardní, i co se týče pořizování videí v horších světelných podmínkách. Úroveň detailů je vysoká a pořizované video je plynulé. Během nahrávaného videa je možné pořizovat snímky v rozlišení jeden megapixel. Kvalita ovšem není příliš dobrá.

Další krokem je přední kamera, která oproti Xperii T nabídne slabší rozlišení VGA. Víceméně rozlišení předních kamer až tak neřeším. Na druhou stranu párkrát se naskytla situace, kdy jsem pořizoval snímek právě za pomocí přední kamery. Xperia T má poměrně slušný přední fotoaparát s rozlišením 1,2 megapixelu, zde už je to o poznání horší. U Véčka došlo nejen ke zmenší rozlišení, ale také kvality. Fotoaparát je opravdu špatný a nehodí se ani pro občasné pořizování snímků.

Sony Xperia V (testovací video) – exteriér, 1080p

Sony Xperia V (testovací video) – 1080p, exteriér, noc

Sony Xperia V (testovací video) – exteriér, 1080p

Telefonní seznam

Telefonní seznam i zprávy mají jako základ bílé pozadí. Díky takto zvolenému odstínu se pro mne stává celé prostředí přehlednějším. Sony umí dobře provázat kontakty se sociálními sítěmi a nejinak tomu je i zde, od základu tu máme integrovaný Facebook. U každého kontaktu, pokud jsme se přihlásili k sociálním sítím, uvidíme přímý odkaz na profil zde umístěný. Synchronizaci pak podléhají i profilové fotky a kontaktní údaje jednotlivých lidí. Multimediální obsah ale není přetahován, ani statusy. K tomu účelu budete muset vstoupit do zvláštní aplikace. Konkurenční HTC to má vyřešeno lépe.

Telefonní seznam - kontakt může obsahovat na desítky různých údajů, vlastní obrázek i vyzváněcí melodii

Každý kontakt může mít specifickou vyzváněcí melodii, ať už z telefonu nebo námi staženou. Přiřazen může být i obrázek, fotka či jiný obrazový materiál. Silné know-how nabízí detaily, z hlavy si teď nevybavuji položku, která by mi scházela a kterou bych ke kontaktu přiřadil. Můžeme tak přidat poznámky, přezdívky, data narozenin, firemní čísla, domácí, čísla milenek či kohokoliv jiného.

Zprávy

Editor textových zpráv se nově po vzoru telefonního seznamu vyznačuje taktéž kontroverzním bílým pozadím. Prostředí zpráv, ničím speciálním nepřekvapí. Pohodlné psaní zpráv obstará prostorná a dobře řešená QWERTY klávesnice. K dispozici je i inteligentní slovník T9. Jedním klikem jdou aktivovat poznámky, označení polohy nebo přidání souboru, čímž automaticky dojde k přepnutí na mms zprávu.

K psaní může uživatel využít QWERTY klávesnici nebo alfanumerickou, zároveň si může vybrat i její vzhled (bílá, černá).

Elektronická komunikace je pod palcem Gmail klienta a vestavěného e-mailového klienta pro ostatní služby. Ten zobrazuje poměrně velké náhledy jednotlivých zpráv a na jeden displej se jich tak moc najednou nevejde. Podporuje automatickou synchronizaci i přílohy. Notoričtí lenoši si mohou nastavit automatickou předefinovanou odpověď. Klient spolupracuje i se složkami a podporuje různé poskytovatele na základě protokolů imap4 a smtp.

Výchozí e-mailový klient

Organizační funkce a GPS

Úlohu pomocníka v kanceláři plní přehledný kalendář. Často mi vadí, že některé kalendáře sice zobrazí „tečkou“ událost daného dne, ale detaily dané události se zobrazí až po rozkliknutí. Jako ideální řešení vidím koncepci, kdy kalendář nevyplňuje celou plochu displeje, ale vyhrazuje spodní část displeje pro detail události, konkrétního dne. Odpadají tak mnohé kliky a zbytečné úkony. Kalendář v nové Xperii toto přesně splňuje. Rychlé přepínání na hlavní ploše kalendáře dovolí zobrazení týdenního a denního náhledu.

Úvodní nabídka kalendáře, detail události

Jen tak si načmárám, tak zní hlavní motto poznámek. Konzervativci pak mohou použít klasické klávesnice k zapsání vlastní myšlenky. Kreativci ocení kreslící režim, kde je na výběr z několika barev i tloušťky hrotu pera.

U mnou předešlých testovaných nebo mnou vlastněných Xperií (S a T) mi vadila horší, až nulová fixace satelitů v uzavřených prostorech. Definice uzavřeného prostoru, znamenalo pro Xperii třeba i vestibul metra. Pokud jsem chtěl vyhledat polohu, rázem jsem se v čase přenesl na druhý konec Prahy. Véčko naštěstí chytá polohu kdekoliv, GPS modul chytá signál okamžitě, přesnost je výborná. Tak má fungovat, GPS modul. Hned, bez jakéhokoliv okecávání. Zapomenout nesmíme ani na ruský navigační systém Glonass.

Aplikace poznámek je jednoduchá a přívětivá

Navigační schopnosti si pro sebe rezervovala aplikace Wisepilot. Aplikace mne velmi zaujala, vše je propracované, nechybí ani zobrazení dopravních informací, navádění podle dálničních pruhů a poskytování informací o blízkém okolí. Správce map podporuje stažení konkrétních zemí pro off-line použití. A to „nejlepší“ nakonec, je placená. Kompletní doživotní licence vyjde v přepočtu na 1100 Kč s daní. Většina uživatelů tak sáhne po bezplatných Google Mapách, které rovněž navigaci obsahují. Ne tak propracovanou, ale zdarma. Bohužel však nedokáže pracovat v off-line režimu a pro svoji funkčnost musíte být neustále na internetu, což se mnohdy nehodí.

Wisepilot

Datové funkce a NFC

Sebevědomí novinky pramení právě z této oblasti. Od 99% konkurence na českém trhu se odlišuje podporou technologie vysokorychlostního internetu LTE. Tato technologie je určitě přínosem, škoda, že ne pro české zákazníky. Dále jsou tu rychlá data v síti 3G. Pod ní spadá HSDPA DC+ 42 Mb/s a HSUPA o rychlosti 8 Mb/s. Pak je tu i archaické EDGE a GPRS. Menší data mohou „svištět“ přes moderní Bluetooth 4.0 nebo Wi-Fi Direct. Rovněž i bezdrátové sítě se mají čím pochlubit. Wi-Fi podporuje protokoly a/b/g/n.

Datové možnosti - Wi-Fi Direct, NFC peněženka, nastavení sítě a nastavení sdílení dat

V technologické hitparádě poslední doby získává na popularitě NFC, který promění telefon v elektronickou peněženku. Pomocí NFC čipu můžeme spouštět i nadefinované aplikace přiložením telefonu ke speciálním štítkům. Možnosti jdou ale mnohem dále, telefon se může rychle spárovat s libovolným NFC příslušenstvím (hudební kolébky, a další periferie).

Internetový prohlížeč je výkonný, ovšem nepodporuje kopírování a vkládání textu

K surfování na vlnách internetu se obejdeme i bez prkna, postačí k tomu buď prohlížeč Chrome, který i po aktualizaci spíše doporučuji skalním fanouškům a vestavěný prohlížeč. Díky kombinaci špičkového hardwaru a grafiky vykreslí náročné stránky lusknutím prstu. Nic se nezadrhává. Optimalizace je zde vidět na 101%. Co mne jen trochu vadilo, byla absence funkce „copy/paste“. Pokud jsem chtěl zkopírovat webovou adresu do nového okna, zkrátka to nešlo. Prohlížeč podporuje i Flash verze 10.2 a nenarazil jsem na stránku, která by nešla zobrazit.

Google Chrome

Zhodnocení a konkurence

Ač to říkám nerad, Xperia V má svoji největší slávu již částečně za sebou. Netvrdím, že nemá šanci uspět, ale výrobce mohl při začátku prodeje zohlednit tak pozdní uvedení. Mnoho z těch, kteří si novinku chtěli koupit, ztratilo trpělivost a pořídli si něco jiného. Když už jsme se po více než čtvrt roce dočkali, kazí dojem vysoká prodejní cena, která je opravdu značně nadsazená. Výbava Véčka je celkově špičková a vše tak nějak hezky pasuje dohromady. Není to přehnaně velké zařízení, nabídne voděodolnost, multimediální výbava je zpracována na jedničku a displej? Jedním slovem radost pohledět.

Zadní kryt má ve své vnitřní části membránu, která chrání před vniknutím kapaliny baterii i SIM kartu s paměťovou kartou.

K mé spokojenosti při běžném používání prakticky nic nechybí. Na druhou stranu je tu několik nedotažených věcí a skutečností, které novince ale ani samotnému výrobci, nedělají příliš dobrou vizitku a ve finále způsobují, že Xperii V příliš doporučit nelze. Pomalu ale jistě se vytratilo tradování, že Sony umí dobré fotomobily. Výsledky nedělají softwarové funkce a fičury typu super režim, konkurence je mnohem dále. Pokud bychom Véčko srovnali s konkurencí v podobě například Lumie 920, Galaxy S III nebo iPhonu 5, zjistíme, že obrazová kvalita těchto zařízení, je bohužel zcela jinde.

Výsostně mi vadí i špatné zpracování, telefon na bocích totiž povrzává. Postranní stříbrná linka má vůli a plasty nejsou pevné. Takto drahé zařízení má mít prvotřídní konstrukci.

Slabou stránkou je i výdrž, telefon sotva vydrží třičtvrtě dne a naše testy výdrže jednoznačně ukázaly, že v porovnání s konkurencí podává podprůměrné výsledky. Abych se s telefonem při průměrném používání dožil večera, musel jsem bohužel často vypínat mobilní data.

Top funkcí, kterou Xperia nyní disponuje, je ze všech novinek výrobce prvotřídní dvouvrstvý displej. Skvěle zobrazuje barvy, má nadprůměrné zobrazovací úhly i vysoký jas. Nemohl jsem si stěžovat ani na špičkový zvukový výstup, který nezklame ani náročné posluchače hudby. Co bych dodal na závěr? I přesto, že Xperia V dorazila na český trh dvacet minut po dvanácté, byla ještě naděje, že si získá velký okruh zákazníků. Pokud by cena začínala dejme tomu na částce deset tisíc korun, a výrobce by znovu ukázal, že své dřívější pověsti výrobce fotomobilů umí opět dostát, plus by použil silnější baterii, stal by se z toho zařízení bestseller. Proč by neměl? Už jen z důvodu, že v poslední době se objevuje mnoho názorů uživatelů, kteří volají po menším, ale dobře vybaveném zařízení, což tato Xperia V bezezbytku splňuje. V tuto chvíli se jedná o nejlepší zařízení s 4,3palcovým displejem na trhu. Jen ta cena…Ta Xperii V zabila a příliš mnoho zákazníků si vzhledem ke špatnému poměru ceny a výbavy telefon nenajde.

Konkurence

Proti konkurenci nemá velkou šanci. V posledních týdnech výrazně zlevnil Optimus 4X HD, který nabídne sice slabší fotoaparát, ale zase disponuje větším výkonem díky použití čtyřjádrového procesoru Tegra 3. I jeho dotykový displej má větší úhlopříčku 4,7 palce s technologií IPS. Aby toho nebylo málo, nabídne interní paměť s kapacitou 16 GB.

LG Optimus 4X - oficiální fotografie

TIP: LG Optimus 4X HD: vlajková loď s 4,7″ displejem a HD rozlišením

Pak je to veleúspěšně Galaxy S III, které se nyní prodává o necelých tisíc korun levněji. Má "barvičkový" Super AMOLED HD displej s úhlopříčkou 4,8 palce a rozlišením 1280 x 720 bodů. Hardwarová výbava je podpořená čtyřjádrovým procesorem Exynos 4412 a pamětí RAM 1 GB. Výrobce si zakládá především na chytrých funkcích typu Smart Stay. Špatně si nevede ani 8 megapixelový fotoaparát.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Galaxy S III – Nekompromisní král

Dalším královsky vybaveným zařízením je perfektně zpracované One X+ výrobce HTC. Esem v rukávu jsou polykarbonátové plasty telefonu zaručující mimořádnou pevnost. Silný výkon zajistí 1,7 GHz čtyřjádrový procesor Tegra 3. Obří paměť představuje 64 GB, ovšem chybí slot na paměťové karty. Údajně nejlepší zobrazovací technologií je Super LCD 2. Velmi silná je i baterie s kapacitou 2150 mAh.

HTC One X+ - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC One X+ – Král letošních Androidů

Tento měsíc by se měla začít prodávat i Lumia 920 výrobce Nokie. Ta nabídne v dnešní době jeden z nejlepších fotoaparátů s rozlišením 8,7 megapixelů s technologií PureView a optickou stabilizací pro nahrávání videa. Také dotykový displej 4,5 palce se pyšní IPS technologií. Výhodou je i možnost ovládání displeje v rukavicích, výrazně zaujme také bezdrátové nabíjení. Operačním systémem není Android, ale Windows Phone 8.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Nokia Lumia 920 – Finský návrat na vrchol

Přímým konkurentem Xperii V je nejvyšší model 8X firmy HTC, který nabídne platformu Windows Phone 8. Pyšní se nasazením dvoujádrového procesoru S4 Snapdragon s taktem 1,5 GHz a pamětí RAM 1 GB. Bohužel disponuje menší interní pamětí 16 GB bez možností jejího dalšího rozšíření. Zadní kamera o rozlišení 8 megapixelů je doplněna širokoúhlou, velmi kvalitní přední kamerou o rozlišení 2,1 megapixelů. Tělo novinky je zhotoveno z pevného polykarbonátu se soft touch úpravou.

HTC 8X - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC 8X – Navždy první s Windows Phone 8

Za zapůjčení děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon Sony Xperia V zakoupit.

sony-xperia-v
Klady
  • výrazná notifikační LED
  • čistý a kvalitní hlas během hlasového hovoru
  • rekordně krátká doba plného nabití telefonu
  • voděodolnost a prachuvzdornost
  • excelentní zvukový výstup
  • konektivita LTE, Wi-Fi a/b/g/n a Bluetooth 4.0
  • špičkové zobrazovací schopnosti dotykového displeje
  • relativně kompaktní rozměry, nízká hmotnost
  • propracovaný hudební přehrávač
  • kvalitní datová výbava včetně LTE a NFC
  • svižné prostředí
Zápory
  • nekvalitní přední VGA kamera
  • vyšší prodejní cena
  • slabá pohotovostní výdrž
  • menší interní paměť
  • vrzající a prohýbající se boční plasty
  • průměrný zvuk z reproduktoru
  • horší fotografie z fotoaparátu
Diskuze ke článku
Romualdo
Pěkná recenze na zajímavý telefon, jen mohl být u nás v prodeji dříve.
Sony má snad u všech telefonů slabší výdrž baterie.
Potěší konečně zlepšený displej, který se mi u Sony dříve vůbec nelíbil.
Tomáš
Sklamany veľmi sklamany s tejto recenzie, ako som sa na Večko tešil a planoval som si ho zakupiť po recenzie tak rýchlo hádžem spaitočku a počkam si na SGS4 alebo HTC One, nielen že uvedenie na trh trvalo výrobcovi viac než pol roka ale dovolili si nadstaviť cenu ktora je prinajmenšom znepokojújuca cca 480€ je proste veľa za smratfon strednej triedy. Ma svoje muchy u takmer 500€ mobilu si nepredstavujem žiadnu vrzajucu konštrukciu, a s 13MPX fotaparatom ktorý je nči moc v porovnani s SGS3 ktorý ma o 5MPX menej a je výrazne lepší a foti oveľa krajšie, dalej tu máme baterku 1750mah na smratfon v roku 2013 kde výrobcovia dávaju viac ako 2300 mah ? a iba priemerny zvuk... ďakujem ale neprosim, Veľmi pekne dakujem aj redaktorom za takuto recenziu ktora sklamala na celej čiare, a čakam na recenziu HTC One a Samsung Galaxy S4.
Peca
Super recenze, díky! Asi jsem jeden z mála, který čeka na SXV od jejího představení. Ten rok čekání přežívám s SX Active. Teď jen naivně doufám, že se během března trochu umoudří cena. 11 500,- za CZ distribuci už by bylo o něčem jiném.
sargis
Posledny mohykan - dobra vybava v malom tele, vyberatelna bateria, prijemne rozmery displeja, odolnost ako bonus. Cena by bola adekvatna pri uvedeni, v dobe 4jadier a Full HD by sa ju patrilo znizit aspon o 30%...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze