Sony Xperia tipo
recenze

Sony Xperia tipo

Xperia pro masy

Sony Xperia tipo je nejlevnějším smartphonem v portfoliu japonského výrobce pro rok 2012. Pyšnit se může povedeným designem, hardwarovou výbavou nižší střední třídy, příznivou cenou a hlavně vyladěným systémem. Jak telefon obstál v naší recenzi?

V našich prvních dojmech v minulém týdnu jsme na český trh čerstvě uvedenou Xperii tipo tak trošku neprávem srovnávali se Sony Ericssonem Xperia mini z loňského roku. Jak ale kdosi v diskuzi moudře poznamenal, nejde o nástupce hojně prodávané a mezi uživateli oblíbené Xperie mini, ale minimálně stejně úspěšné Xperie X8. Oproti ní přináší hlavní triumf v podobě svěžího, nového designu a také dobře vyladěného Androidu Ice Cream Sandwich.

Sony Xperia tipo - oficiální fotografie

Vylepšení rovněž doznal i hardware včetně mírně rychlejšího procesoru a většího akumulátoru s papírově delší výdrží. Osloví vás Sony s Xperií tipo, dáte přednost starší generaci modelů již zaniklého švédsko-japonského výrobce či se snad raději poohlédnete úplně někde jinde? V tomto rozhodování se vám pokusí maximálně pomoci naše dnešní podrobná recenze.

Technické parametry Sony Xperia tipo

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 57 × 13 mm, 99,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7225A, CPU: 1×800 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 2,5 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 3 650 Kč

Sony Xperia tipo – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Sony Xperia tipo
  • Nabíjecí adaptér do zásuvky
  • Synchronizační USB – micro USB kabel kabel
  • Špuntová sluchátka Sony MH750
  • Náhradní vyměnitelné špuntíky do sluchátek
  • Paměťová microSD karta s kapacitou 4 GB
  • Fólie na displej, odolná proti poškrábání
  • Manuály a příručky

Sony Xperia tipo vám přijde v opravdu malé krabičce, která je jen o něco málo vyšší než telefon samotný. Hned na první pohled nás nemile překvapila uživatelská příručka. Nejen že ji Sony vzhledem k minulosti, kdy ji integrovalo v elektronické podobě přímo do softwaru, vůbec ještě praktikuje v papírové podobě, dokonce ji přibaluje hned v několika dalších jazykových mutacích, což nám tedy ekologické nepřipadá ani náhodou. Za co naopak chválíme, jsou špuntová sluchátka Sony MH750, které v této cenové hladině prakticky nemají konkurenci. Více se jim samozřejmě budeme věnovat v kapitole o zvukovém výstupu.

V základním balení vzhledem k ceně telefonu nejvíce překvapí kvalitní sluchátka

Přímo do šuplíku pod baterií pak výrobce vložil paměťovou kartu formátu microSD o kapacitě pěkné 4 GB. Další výbava již čítá standardní adaptér, synchronizační/nabíjecí kabel a výrobce dokonce přibalil i ochrannou fólii na displej. Vyměnitelné špuntíky do sluchátek rovněž nejsou špatné.

Design a konstrukce: Sony aka 2012

V úvodu jsme si vytyčili jasnou věc. Xperia tipo je nástupcem Xperie X8. Pokud se na telefon budeme dívat z této perspektivy, musíme uznat, že zde Sony z designového hlediska odvedlo velký kus práce. V letošním roce, ve kterém se firma opět po více než deseti letech začala věnovat výrobě mobilních telefonů, můžeme z hlediska vzhledu pozorovat v jeho novinkách tři designové směry: mobily s průhledným proužkem které reprezentuje trojice řady NXT Xperia S, U a P, velké dotykové placky bez proužku Xperia ion, sola + japonské Xperie (acro S apod.) a mobily se zvýrazněnou bradou, tedy Xperia go, Xperia miro a právě dvojice Xperia tipo a tipo dual. Zvláštní kapitolou je pak Xperia neo L, která však svou výbavou a designem spadá spíše do roku 2011 a portfolia tehdejšího Sony Ericssonu.

Xperia tipo je ze všech stran krásně zaobleným přístrojem

Po malém exkurzu do obnoveného portfolia telefonů Sony se už ale pojďme věnovat samotné Xperii tipo. Telefon měří na výšku 103, na šířku 57 a "tlustý" je 13 milimetrů. To vše při hmotnosti bez několika desetinek rovných 100 gramů. Těmito rozměry Xperia rozhodně nepatří mezi největší mobilní obry, stejně tak ji ale nemůžeme zařadit ani mezi ty největší trpaslíky jako je Sony Ericsson Xperia mini a podobné mobily. I tak se ale telefon naprosto bez problému vejde do ruky a nejen to. Díky zaobleným hranám se také dobře drží.

Přední stranu zabírá z větší části displej. Pod ním si hoví trojice senzorů pro ovládání telefonu - zleva: šipka pro návrat o krok zpět, domeček pro okamžité vyvolání základní domovské obrazovky a tlačítko pro spuštění kontextové nabídky. Nad displejem už je vidět pouze logo Sony a reproduktor. Chybí tu bohužel kamerka pro videohovory i čidlo pro automatickou regulaci jasu dispeje. Nicméně senzor pro přiblížení zde samozřejmě je. Zbylým dominantním prvkem na přední straně je brada s logem Xperia ve spodní části, která se směrem od displeje mírně svažuje. Materiálem pro její výrobu je lesklý plast, který utváří jedinečný vzhled celého telefonu. Pruh stejného materiálu z ní vede po obou stranách směrem nahoru, a po bocích obepíná celý telefon.

Boky telefonu jsou velice skromně vybavené. Na pravém najdete pouze dvojtlačítko regulace hlasitosti, na levém pak jen nijak nechráněný microUSB konektor. Spodní hrana je kromě naprosto nenápadného mikrofonu pro telefonování taktéž naprosto prázdná. To nahoře je to již o něco zajímavější. Je tu totiž umístěno tlačítko pro zamčení/uspání displeje, a vedle něj potom 3,5 mm jack konektor pro sluchátka. K prvně jmenovanému tlačítku bych měl směrem k výrobci zásadní výhradu. Je totiž jen opravdu nepatrně vystouplé a i po dlouhé době cviku není práce s ním vůbec snadná.

Poslední na řadě je zadní strana. Odnímatelný kryt na to sice díky povedenému maskování vůbec nevypadá, je ale celý vyroben z plastu. V jeho spodní části je umístěno zelené logo liguid energy, které má telefon jako pozůstatek zaniklého Sony Ericssonu. Bohužel Xperia tipo je pravděpodobně jedním z posledních modelů, které toto logo ponesou. Pod tímto logem se vyjímá ještě nápis Xperia a také hlavní reproduktor. Záda telefonu skýtají už jen jediný prvek. Jedná se o čočku fotoaparátu. Vedle ní již bohužel není žádná dioda.

Na testování jsme měli černou barevnou variantu, jejíž fotografie vidíte výše. Sony ale Xperii tipo vyrábí ještě v bílé, modré a červené, což pro někoho mohou být o dost atraktivnější varianty. Celkově musíme vzhled i konstrukci telefonu pochválit. Vše je hezky slícované a odnikud se při vyvinutí větší síly neozývají žádné nežádoucí zvuky. Tak by to mělo vypadat vždy.

Baterie a výdrž: teorie nezklamala

Xperia tipo má pod zadním krytem umístěnou baterii typu Li-Ion s kapacitou 1500 mAh. Proto, že telefon nemá nijak extra velký displej s příliš vysokým rozlišením, by jej měla baterie teoreticky udržet při životě celkem slušnou dobu. Rychlost vybíjení ale samozřejmě nezávisí jen na displeji, i když se na ni podílí největší měrou. Záleží také na celkové odladěnosti systému. Kolik tedy Xperia v tomto ohledu vydrží?

Baterie je oproti dnešním trendům zcela lehce vyměnitelná

Telefon jsme samozřejmě v první řadě podrobili našim standardním měřícím testům. První test se týkal výdrže baterie při přehrávání hudby. Ve výchozím hudebním přehrávači jsme nechali pořád dokola přehrávat jednu písničku. Ekvalizér byl vypnutý a telefon uveden do režimu letadlo. Hudba byla reprodukována do přibalených špuntových sluchátek, a to na hlasitost asi 50%. Displej byl během testu vypnutý, pouze sem tam jsme zkontrolovali úbytek baterie. Xperia tipo v tomto testu vydržela celkem 1910 minut, čímž se dostala zhruba na úroveň Motoroly Razr s 1780 mAh baterií a naprosto s přehledem překonala stájovou konkurentku Xperii mini nebo konkurenční Samsung Galaxy mini 2.

Aplikace pro šetření energie pomocí vypnutí některých funkcí nechybí ani v Xeprii tipo

Telefon byl poté přes noc na nabíječce. Ráno jsme 20 minut surfovali přes Wi-Fi, následná cesta do práce znamenala asi hodinu poslechu hudby ze sluchátek na téměř nejvyšší hlasitost, cesta zpět pak stejný čas. Přes den jsme poslali asi 20 SMS zpráv, vyřídili asi tři dvouminutové hovory, vyfotili nějaké fotografie a natočili dvě videa z fotoaparátu. Displej měl nastavený jas na hodnotu 60% a samozřejmě byla neustále aktivovaná i synchronizace RSS kanálů, e-mailů, Facebooku a dalších notifikací, jinak přeloženo, zkrátka byl zapnutý 3G internet. Nechybělo ani občasné prohlížení internetu skrze vestavěný prohlížeč a několik minut hraní Angry Birds. Při tomto běžném, nikterak extrémním, denním zatížení vydržel telefon cca. dva dny, což můžeme hodnotit docela dobře a Xperia tipo je tak jedním z Androidů s nejlepší výdrží.

Zvuk: sluchátka vyšší cenové skupiny

Výrobce Xperii tipo vybavil jedním reproduktorem pro přehrávání hudby. Pokud tuto možnost využíváte často, pak vězte, že vás telefon rozhodně nezklame. Zvuk linoucí se z reproduktoru umí být dostatečně hlasitý a bez problému ozvučí i větší místnost. Mezi dnešními smartphony sice najdeme spoustu těch, kteří umí i díky dvěma reproduktorům zahrát i lépe. V případě Xperie tipo se ale rozhodně jedná o nadprůměr.

Reproduktor v Xperii tipo hraje opravdu hlasitě

Co se týče sluchátek, budeme opět chválit. Výrobce se zde totiž nevídaně překonal, a k telefonu s cenou kolem 3 a půl tisíce korun přibalil špuntová sluchátka. Jedná se o model Sony MH750. Sluchátka hrají opravdu dobře, a pokud v hudebním přehrávači využijete ekvalizéru, nabídnou dle potřeby dostatečně silné basy i výrazné výšky. Najdete na nich i plastový panel s mikrofonem a tlačítkem pro příjem hovoru. Další tlačítka pro ovládání hudebního přehrávače by již nejspíš byly již moc velkým luxusem. A na závěr této kapitoly jedna otázka pro vás. Proč výrobce ke dvakrát dražší Xperii sola přibaluje pouze obyčejné pecky a k takto levnému modelu dodá kvalitní špuntová sluchátka? Co myslíte?

Displej: ani slunce není problém

I přes to, že je to jen obyčejné "TFTéčko", je displej povedený

I přes to, že japonský výrobce stále lpí na starších LCD panelech, v poslední době jde jejich kvalita v jeho podání opravdu nahoru. Výjimkou není podle očekávání ani Xperie tipo. Nabídne 3,2palcový displej s HVGA (320×480 pixelů) rozlišením, což nám dává dohromady jemnost 180 ppi (pixel na palec). Je to hodně nebo málo? Těžko říct, každopádně jsme na displeji nepozorovali žádné ošklivé kostičkovaní a jemnost je průměrná. Displej je jinak příjemným společníkem i za těchto slunečných dnů, jelikož je stále dobře čitelný. Nijak neztrácí ani v barevném podání, i když absence technologie Bravia Engine při prohlížení fotografií v porovnání se starší Xperií mini poznat je. Zamrzí také to, že jas displeje se nereguluje automaticky, ale musíte jej nastavit ručně. Na vině je dnes již zmiňovaná absence čidla automatické regulace jasu.

Hardware a výkon: tolik, kolik jste čekali

Sony Xperia tipo ve svém těle kromě jiného ukrývá i čipovou sadu MSM7225AA od Qualcommu. Její hlavní částí je již poněkud starší procesor řady Snapdragon S1 s jedním jádrem taktovaným na 800 MHz a grafika Adreno 200. Tuto nijak extra velkou sílu jsme otestovali na několika vybraných benchmarcích. Na několika screenshotech níže se můžete podívat, jak v nich telefon obstál.

Zleva: Mini info, Quadrant Standard, AnTuTu, NenaMark 2 ,NenaMark 1

Vestavěná paměť má asi 3 GB, a můžete si do ní ukládat vše od aplikací přes hudbu až třeba po obrázky. Operační paměť RAM papírově dosahuje 512 MB, uživateli je ale pro běh aplikací po startu telefonu přístupno asi 180 MB, což ale typickému majiteli Xperie tipo určitě postačí. Samozřejmě můžete využít i paměťové karty typu microSD. V balení již najdete 4 GB exemplář, což by těm, kteří necítí potřebu nosit všude sebou svoji kompletní galerii videí a hudby, mohlo stačit. Pokud ne, není problém si větší kartu dokoupit. MicroSD kartu se čtyřikrát vyšší kapacitou 16 GB není problém sehnat už cca. za 250 korun.

Xperia tipo překvapivě zvládne i nejnovější počin brněnských Madfinger Games, Zombie řežbu Dead Trigger

Tip: Dead Trigger: skvělá česká 3D akce plná naštvaných zombies

Nic jiného samozřejmě neotestuje výkon telefonu tak, jako hraní her. Na Xperii tipo jsme nejdříve s úspěchem spustili oblíbené Angry Birds a také logickou hru Amazing Alex. Po té jsme však nasadili poněkud silnější kalibr v podobě dvojice Dead Trigger a Shadow Gun. Jak jistě dobře ví všichni hráči, jedná se o dvě velmi populární, ale současně i velmi graficky náročné střílečky, jedna z pohledu FPS, druhá spíše tipu RPG. Dead Trigger dost nečekaně běžel velice svižně, to ovšem jen do té chvíle, dokud jsme nenastavili nejvyšší detaily. Po té se hra již velice nepěkně trhala. V případě Shadow Gunu jsme dopadli o dost hůře. Hra nás vždy pustila jen do základního menu. Po výběru konkrétní mise a zahájení načítání vždy spadla. Xperia tipo ale každopádně bude sloužit na méně náročné hry, pro které je jako stvořená.

Uživatelské prostředí: sandwichový odklon od čtyř rohů

I když je Xperia tipo vůbec prvním telefonem z obnoveného portfolia Sony v letošním roce, který na trh přináší Android ICS (4.0.4) již od základu, stále to není telefon s aktuální verzí systému s logem japonského výrobce. Všechny jeho letos uvedené mobily v sobě od výroby měly Android 2.3 Gingerbread. Xperia tipo se tedy mohla stát prvním mobilem od Sony s aktuální verzí. Google ale mezitím stihl představit další evoluční fázi Androidu, konkrétně verzi značenou jako Android 4.1 Jelly Bean. V rámci firemního portfolia je ale tipo určitě krokem kupředu. Ice Cream Sandwich jí navíc dává mírnou výhodu oproti konkurenci, která v drtivé většině případů může nabídnout minimálně o generaci starší OS.

Zamykací a základní obrazovka

Uživatelské prostředí v Xperii tipo prošlo oproti předchozí generaci, za kterou jsme si již v úvodu stanovili předloňskou Xperii X8, poměrně zásadní změnou. Není už totiž řešeno systémem čtyř rohů, které fungovaly jako jakési "chlívečky" pro widgety, ale funguje jako každý dnešní běžný Android tak, že si widgety skládáte libovolně po ploše. Kromě toho máte ještě k dispozici spodní lištu, na které je uprostřed tlačítko pro vyvolání menu aplikací, a vedle něj pak z každé strany ještě místo na další nejpoužívanější widgety, které zde na rozdíl od widgetů klasicky umístěných na ploše zůstávají nezávisle na tom, na které z pěti základních obrazovek se právě nacházíte. Kromě widgetů si na plochy můžete umisťovat také různé zkratky, složky apod. Design ploch si samozřejmě můžete pomocí tapet a schémat přizpůsobit plně k obrazu svému.

Možnosti přizpůsobení základní obrazovky

Ještě se ale vraťme o kousek zpět, k zamykací obrazovce. Ta je vyřešena plně duchu Androidu ICS. Posuvník funguje na dva způsoby. Tažením doprava s ním telefon odemknete, tah na opačnou stranu pak znamená spuštění fotoaparátu. Lockscreen také samozřejmě umožňuje ovládání hudebního přehrávače v zamčeném stavu, informuje o čase, datu, stavu baterie, operátorovi apod. Další zkratky ale nastavit nelze.

Zamykací obrazovka

Nezbytnou součástí každého Androidu je určitě horní výsuvná lišta. Ta v podání Sony v nové verzi sytému prošla menšími změnami, na konkurenci ale bohužel pořád ztrácí. Umí sice totiž zobrazovat notifikace veškerého typu jako je aktuálně přehrávaná skladba, příchozí SMS nebo nová událost z Facebooku (jakákoliv změna od příchozí zprávy na chatu až po přidání nového přítele či okomentování fotografie na které jste označen), pořád mu ale chybí zkratky pro rychlé ovládání bezdrátových sítí. Výrobce to vyřešil tak, že v liště najdete ikonku pro vstup do nastavení, kde jsou v horních pozicích umístěny právě posuvníky pro rychlé vypnutí/zapnutí Wi-Fi a Bluetooth. Pořád je to ale jedno kliknutí navíc což někdy může trošku zdržovat.

Horní výsuvná lišta s ukázkami různých notifikací

Přejděme nyní k menu. To na rozdíl od homescreenu samozřejmě nabídne neomezený počet obrazovek, který je redukovaný pouze počtem nainstalovaných aplikací. Ty jsou zde řazeny v matici 4x3, tedy vždy čtyři ikonky v řádku a tři ve sloupci, nebo také čtyři sloupce a tři řádky. Aplikace v menu lze mezi sebou v rámci jednotlivých obrazovek pohodlně přesouvat, či je také odinstalovat. To ale funguje pouze u těch, které jste si dodatečně stáhli sami. Většina prográmků, které vám výrobce předinstaloval od základu, totiž odinstalovat nejde. Co se týče uspořádání aplikací v menu, můžete využít řazení pomocí abecedy, nejpoužívanějších či nejnovějších (nedávno nainstalovaných) aplikací a ještě i vlastní řazení.

Aplikace v menu si můžete seřadit mnoha různými způsobi

Na závěr této kapitoly musíme říct, že si výrobce dal opravdu záležet. Uživatelské prostředí je i přes přítomnost poněkud slabšího procesoru pěkně rychlé a k zasekávání v něm dochází opravdu jen zcela výjimečně. Oproti konkurenci nám nejvíce chybí rychlé ovládání bezdrátových sítí v notifikační liště a nemožnost více rozšířit počet pěti základních obrazovek, což by někomu mohlo docela vadit.

Multimediální výbava: nutný základ s dvěma alby navrch

Nyní si pojďme nejlevnější Xperii proklepnout v kontextu multimédií. Začneme hudebním přehrávačem. Ten ve srovnání s modely z vlastní stáje vypadá na první pohled úplně stejně. Nabídne klasické ovládací prvky jako je tlačítko play/pause a dvě tlačítka pro přepnutí předchozí a následující skladby. Pokud skladba obsahuje obrázek alba ze kterého pochází, přehrávač jej bez problému zobrazí. Aktuálně přehrávanou skladbu také můžete okamžitě "olajkovat" na Facebooku nebo si vyhledat relevantní videa na YouTube či informace o interpretovi. Přehrávač funguje jak v režimu na šířku tak na výšku.

Hudební přehrávač není tak funkčně bohatý, jako v dražších Xperiích

Skladby v hudebním přehrávači si můžete třídit pomocí několika způsobů, z nichž všechny samozřejmě řadí abecedně. Prvním z nich je řazení pomocí interpretů, druhým pomocí alb a třetí způsob zobrazí prostý abecední seznam jednotlivých skladeb. Vytvořit si taky můžete svoje vlastní seznamy skladeb (Playlisty). Pro případ, že toužíte po tom upravit si nějak zvuk přehrávané skladby, připravil pro vás výrobce několik ekvalizérů. Nechybí mezi nimi samozřejmě obvyklý rock, pop, jazz a další. Svůj vlastní ekvalizér podobně, jako u dražších modelů si zde však bohužel vytvořit nemůžete. Poslední možností úpravy zvuku je pak zapnout si v nastaveních telefonu technologii xLOUD, která poněkud zvýší a zkvalitní hlasitost reproduktoru.

Zůstaneme ještě na chvíli u hudby. Kromě samotného přehrávače v telefonu najdete ještě například TrackID. Tato služba je s telefony Sony (Ericsson) spojena už řadu let. Co je její funkcí napovídá už sám název této aplikace. Pokud někde uslyšíte povědomou skladbu a chcete si ji stáhnout do telefonu, ale nemůžete si vzpomenout na její název, stačí jen nahrát krátký úryvek z ní právě pomocí TrackID, která jej obratem odešle na speciální server, který vám pošle zpět informace o skladbě.

Aplikace TrackID pro rozpoznávání hudby je opravdu užitečným pomocníkem

Nejde zdaleka jen o prostý název písničky, kterou jste hledali. Jedná se o kompletní informace, které zahrnují název, interpreta a také název alba včetně obrázku obalu. Vyhledanou píseň navíc můžete okamžitě sdílet pomocí sociálních sítí, vyhledat relevantní YouTube video nebo si skladbu zakoupit pomocí portálů PlayNow a nebo obchodu 7digital. k dispozici je také historie zjišťovaných skladeb nebo žebříčky těch nejvyhledávanějších, které lze filtrovat pomocí států, Česko nevyjímaje.

Další aplikace, která má hodně společného s hudbou je rádio. Jedná se o klasické FM rádio s podporou vyhledávání RDS informací. Umožňuje "lajkování" přehrávané hudby, ukládání oblíbených stanic či zjišťování názvu skladeb (pokud není dostupné RDS) pomocí výše zmíněného TrackID.

Přehrávač videí se odteď jmenuje Filmy, umí ale opravdu jen to nejnutnější

Multimédia ale nejsou jen hudební aplikace, ale například i video. Xperia tipo nabízí přehrávač s novým jménem Filmy. Zkoušeli jsme v něm přehrát video ve formátu .MP4, a posléze i v .avi. Obě videa přehrávač bez problému schroustal, .mkv video už ale bylo nad jeho síly. Co se oproti přehrávači ve starších telefonech nezměnilo, je prakticky nulová možnost přizpůsobení videa. Jediné co přehrávač umí je zapínat/vypínat videa a ještě přecházet na další, popř. předchozí videa. Jakékoliv další ovládací prvky tu chybí, a to raději vůbec nemluvíme o nastavení zobrazení, titulcích a dalších proprietách. Pokud na Xperii tipo budete chtít ve větší míře přehrávat videa, doporučujeme vám raději stáhnout jeden z mnoha dostupných přehrávačů na Google Play.

Xperia tipo v sobě integruje hned dvě galerie pro prohlížení obrázků

Trošku podivně na nás působí postup výrobce u Xperie tipo v případě prohlížeče obrázků, resp. galerie. Sony se totiž do telefonu umístilo hned dvě takovéto aplikace. Xperia Galerie je ztělesněním původní galerie obrázků z Androidu 2.3 Gingerbread. Vedle ní pak v telefonu funguje i běžná galerie známá z Androidu ICS. Největší rozdíl mezi nimi je, že první jmenovaná umí z externích zdrojů stáhnout obrázky z Picasy i z Facebooku, zatímco nová galerie zvládne pouze Picasu. Jinak obě přistupují k prohlížení fotografií trošku jinak, v zásadě však svoji funkci splní stejně dobře.

O nativní klienty pro sociální sítě a IM kecálky se stará Facebook a Google

Sociální sítě jsou zastoupeny oficiálními klienty pro Facebook a Google +, a také IM kecálky GTalk a Pokec. Chybí tu ale naopak aplikace Timescape sdružující streamy výpisů ze sociálních sítí a dalších zdrojů, která je s Androidy této značky prakticky od začátku jejich výroby. Zřejmě nastal čas se s ní rozloučit.

Fotoaparát a videokamera: autofocus i do low-endů, prosím!

Xperia tipo patří mezi nejlevnější zařízení s Andoridem na trhu. Do takovýchto smartphonů se nikdy co se týče fotoaparátu příliš neinvestovalo. Sony na zadní stranu umístilo čočku se snímačem schopným fotit až v maximálním rozlišení 3 Mpx. Chybí mu však automatické ostření, což se projevuje na výsledných snímcích neostrostí, hlavně při focení bližších objektů. Absence LED diody a technologie Exmor R pak prakticky znemožňuje focení ve tmě.

Spíše než fotoaparát by snímači v Xperii tipo slušelo označení "momentkovač"

V nastavení fotoaparátu najdete všechny obvyklé věci. Nastavit jde scénu, rozlišení a poměr stran snímku, hodnotu expozice, vyvážení bílé barvy, přidávání zeměpisných souřadnic ke snímku (geotaging) a další. Na levou stranu v prostředí fotoaparátu si můžete umístit dle potřeby čtyři nejpoužívanější z těchto nastavení. Rozhodně pozitivní je i možnost vypnutí zvuku uzávěrky. Ta totiž v některých modelech japonského výrobce chybí, a jejich majitelé nemají žádnou možnost jak zvukovou uzávěrku vypnout, a to ani pokud je telefon uveden do tichého režimu. Telefon také neumí pořizovat 3D snímky jako jeho dražší sourozenci.

Nastavení fotoaparátu je poměrně bohaté, nenabízí ale nic co by neuměla i konkurence

Jak už jsme si řekli v kapitole věnované designu, Xperia tipo nemá hardwarovou spoušť fotoaparátu, tím pádem se musíte spolehnout jen na tu softwarovou. Stejné pravidlo samozřejmě platí i u nahrávání videa.

Fotografie, které telefon produkuje nelze hodnotit jinak, než negativně. Snímky jsou neostré, plné digitálního šumu a při přiblížení jsou extrémně nekvalitní, a to i za ideálních světelných podmínek. Na fotoaparát ale musíme pohlížet z hlediska ceny telefonu. Přece jen svým uživateli asi nebude tak přísně hodnocen a bude sloužit spíše pro občasné focení či momentky.

Video

Xperia tipo umí nahrávat video v maximálním rozlišení VGA (640×480 pixelů) s 30 snímky za sekundu (FPS). Stejně je ale jako vždy více než papírová specifikace důležitější opravdová výsledná kvalita videa. Ta je podrůměrná. Velkou měrou se na tom podílí také absence stabilizátoru obrazu či kontinuálního zaostřování. Opět ale musíme hodnotit v kontextu ceny telefonu, kdy dostaneme průměrnou kvalitu.

Sony Xperia tipo (testovací video) – 480p

Telefonní seznam: buďte sociální

Jednoduchost a přehlednost je mnohdy největším benefitem. V telefonním seznamu je u jednotlivých telefonních kontaktů zobrazována malá ikonka. Po straně máme posuvník, jehož použítím se posunujeme mezi písmeny abecedy a kliknutím na ně můžeme vybrat konkrétní jméno či písmeno. Rychlost telefonního seznamu je blesková a rolování se stává pomalu nepostřehnutelným okamžikem. Každý kontakt může být provázán s Google účtem, sociálními sítěmi a zejména Facebookem. Oproti loňským telefonům funguje při zadávání čísla automatické vyhledávání relevantních čísel z kontaktů, což je velice pohodlná, a u Sony (Ericssonu) dlouho očekávaná funkce.

Seznam kontaktů, editace kontaktů, třídění do skupin

Pokud kontakt na této sociální síti synchronizujeme s kontaktem v telefonním seznamu, je nutno jít bohužel manuální cestou. Telefon nepodporuje automatické spárování kontaktů, což je škoda. Pokud ale spárování zvládnete sami, uvidíte osobní údaje, zájmy i fotoalba daného kontaktu. Na jedno kliknutí můžeme kontakt zálohovat na paměťovou kartu a následně jej i obnovit. Častou používané kontakty jsou směřovány do kategorie oblíbené. Zde jsou již větší náhledy obrázků konkrétních jmen.

Zprávy a e-maily

U textových zpráv nehledejte žádná nečekaná překvapení. Přijaté SMSky jsou zobrazovány v konverzacích. Při psaní je k dispozici QWERTY klávesnice, která je ale na malém displeji poměrně malá, především v režimu na výšku. Další metodou psaní je Swype, kdy slovo napíšete jedním tahem prstu. Pomoci by mohl také slovník T9. Odpočítávání znaků na první pohled chybí, uživatelé Sony (Ericssonů) ale vědí, že se vždy zobrazí až při posledních 20 znacích. MMSku vytvoříte jednoduše tak, že k textu SMS zprávy přidáte tlačítkem se symbolem fotografie a plusu jeden ze souborů typu obrázek, fotografie, video či zvuk.

SMS zprávy a klient pro Gmail

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem s inovovaným designem ve stylu Androidu Ice Cream Sandwich a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4 . Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Organizační funkce a GPS: šlo by to i lépe

V organizačních funkcích je Xperia tipo poměrně slabá. Nechybí klasický Androidí kalendář se všemi typy náhledů a přehledným zpracováním, ale uvítali bychom nějaký úkolovník či poznámky. Naštěstí lze tyto aplikace doinstalovat. V další nabídce se nachází vědecká kalkulačka, stopky, minutka a světový čas. V nabídce aplikací objevíte také program Office Suite 6. Bohužel jde jen o základní verzi, pomocí které si dokumenty MS Office a PDF prohlédnete. Pro editaci a tvorbu musíte zakoupit plnou verzi. Poslední aplikací do party je čtečka QR kódů Neoreader.

Kalendář, kalkulačka, a podrobně nastavitelný budík

V moderním telefonu nechybí ani čip GPS. Xperia tipo se s přehledem zařadí mezi telefony, které dokáží navázat spojení se satelity v docela průměrném čase. Bez asistence internetu to běžně trvá zhruba 50 vteřin. S internetem už se ale dostanete pod 20 vteřin.

Pro navigování můžeme využít aplikaci Google Mapy. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí.

Google Mapy zajistí vše co od nich očekáváte

Datové funkce a internet

Sony Xperia tipo je vybavena nativním prohlížečem sandwichové verze Androidu. Ten samotný flash nepodporuje, nicméně pluginy tuto funkci zajistí, takže o inkriminovaný obsah nepřijdete. K dispozici je možnost otevření prakticky neomezeného množství oken. V nastavení si můžete měnit velikost zobrazovaného textu, kódování, povolit JavaScript či nastavit si výchozí vyhledávač, kterým je nativně samozřejmě Google.

Prohlížení internetu skrze vestavěný internetový prohlížeč

Samotné prohlížení internetu je docela pohodlné a svižné. O přenos dat se kromě technologií GPRS a EDGE stará i HSDPA (7,2 Mb/s) s HSUPA (5,76 Mb/s) a využít můžete také bezdrátové Wi-Fi s protokoly b/g/n. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi hotspot. Spojení s počítačem zajistí USB kabel a Bluetooth ve verzi 2.1.

Závěrečné hodnocení: prorazí v těžké konkurenci?

Xperia tipo je bez debaty povedený telefon. Každého určitě zaujme povedený design, navíc s možností výběru až mezi čtyřmi barevnými variantami. Pokud navíc využijete funkce DualSIM, můžete sáhnout po identickém dvojčeti Xperia tipo dual, které je podporuje. Potěší vás určitě také téměř nejnovější verze operačního sytému Android Ice Cream Sandwich nebo dobrá výdrž baterie na jedno nabití.

Za to, kolik stojí si Xperia tipo vaši přízeň určitě zaslouží

K telefonu navíc již v základním balení dostanete kvalitní sluchátka a také paměťovou kartu s kapacitou 4 GB. Doopravdy vytknout se telefonu dá možná jen slabší fotoaparát, který však v cenové této kategorii není ničím neobvyklým. Tento neduh se navíc dá částečně vykompenzovat softwarovými aktualizacemi, kterými japonský výrobce nikdy nešetřil.

Za zapůjčení telefonu děkujeme českému e-shopu sunnysoft.cz, kde si jej můžete zakoupit.

Přehled konkurentů

Co se týče konkurence, bude to mít Xperia tipo opravdu složité. Trh je totiž doslova přeplněný telefony s podobnou cenovkou i výbavou. Hlavním triumfem pro Xperii tipo je rozhodně suverénně nejnovější verze operačního sytému Android. To ze všech konkurentů může nabídnout snad jenom minimálně o pět set korun dražší HTC Desire C a nebo Xperia mini. Druhá jmenovaná bude asi největším konkurentem Xperie tipo. Za stejnou, v mnohých internetových obchodech dokonce i nižší cenu, totiž nabídne nesrovnatelně kvalitnější fotoaparát, výkonnější procesor a nebo mnohem kompaktnější rozměry. Rozmyslet si její koupi si oproti dnes testované Xperii ale naopak můžete díky nižší výdrži baterie či absenci kvalitnějších sluchátek a paměťové karty v základním balení.

Několik bojovníků z velké armády konkurentů Xperie tipo

Pokud preferujete raději telefony jihokorejské produkce, určitě byste se měli poohlédnout u Samsungu. Zajímavým může být určitě Samsung Galaxy mini 2 , který umí prakticky to samé co Xperia tipo, navrch ale přidává podporu NFC. Je ale také o více než pět set korun dražší. LG vám může nabídnout svůj nejnižší model řady L-Style, Optimus L3, které zaujme právě povedeným designem. Symbianová Nokia 500 má stejné výhody jako výše zmíněná Xperia mini, její cena již ale o dvě stě korun přesahuje hranici 4 tisíc. Pokud vám nevadí absence operačního sytému a vyžadujete kvalitní klávesnici, určitě zkuste popřemýšlet o Nokii Asha 303. Konkurentů je samozřejmě mnohem více. Až čas nakonec ukáže, zda se v boji s nimi Xperia tipo nenechá zahanbit. Našlápnuto k tomu rozhodně má.

sony-xperia-tipo
Klady
  • Příjemné kompaktní rozměry a povedený design
  • Android 4.0.4 přímo v základu
  • Dobrá odladěnost systému, svižný běh
  • 4 GB paměťová karta v základním balení
  • Poměrně vysoká výdrž akumulátoru
  • Nízká cena
  • Kvalitní sluchátka a fólie na displej v základním balení
Zápory
  • Slabší fotoaparát bez automatického ostření a diody
  • Příliš malé uzamykací tlačítko s nejistým stiskem
  • Chybí senzor automatické regulace jasu displeje
  • nízká kvalita fotografií i videa
Diskuze ke článku
Ann
Dobrý den, dáte prosím recenzi-videorecenzi i na sony xperia miro?? už se nemůžu dočkat!
Milhi
Šílený telefon
Kosta
800Mhz a jde to plynule.Mám Xperia Neo V s 1Ghz a s androidem 4.0 je pomalá jako šnek!!!
danjo
Dobry den,
chcel by som upozornit na chybu v plusoch kde je napisane /■nízká kvalita fotografií i videa/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze