Sony Xperia Tablet Z
recenze

Sony Xperia Tablet Z

Vzhled se snoubil s výkonem
41

Po prvotních, veskrze pozitivních dojmech z nového tabletového elegána Sony jsme se naplno zavrtali pod kapotu a zjistili, co nám dokáže čtyřjádrový procesor, famózní displej, 8 Mpx foťák a ultra tenké tělo ještě nabídnout. Čekala nás překvapení? To se dozvíte v recenzi.

Sony poslední dobou dokazuje, že umí dělat precizní smartphony i tablety. Minimálně z hlediska vzhledu jim nelze nic vytknout, výrobce se navíc neustále zlepšuje i v oblasti hardwaru a dokáže své novinky osadit stále lákavějšími kombinacemi. Pomyslným vrcholem portfolia má být nyní Xperia Tablet Z, který kloubí výkonný hardware s líbivým designem a perfektně odladěným systémem. Má krasavec od Sony vůbec nějaké nedostatky?

Technické parametry Sony Xperia Tablet Z

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,9 mm, 495 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč

Sony Xperia Tablet Z – videopohled

Obsah balení

Balení s tabletem nenabízí nic převratného, vlastně je dost minimalistické. Mimo tabletu už se dočkáte pouze nabíjecího adaptéru a USB kabelu, stejně jako tučného štosu manuálů.

Balení je tenké stejně, jako tablet samotný

Design a konstrukce: ultratenký krasavec

Hned první překvapení nás čeká u využitých materiálů. Xperia Tablet Z totiž používá výhradně plast, což sice nezní nijak hodnotně a velké naděje nevzbuzuje, opak je ale pravdou. Konstrukce je perfektní, nikde nic nevrže, plast je navíc na omak velmi příjemný a nebál bych se říci i hodnotný. Absence hliníku se navíc pozitivně podepsala na hmotnosti, která činí rekordních 495 gramů. Ano, tablet v ruce opravdu pocítíte jen těžko a společně s rozměry 172 x 266 x 6,9 milimetrů nemá problém napodobit list papíru. Plastový list. Design může na někoho působit strohým dojmem, minimální módní výstřelky však naopak přidávají výslednému pocitu na vytříbenosti.

Design je minimalistický, ale stylový

Přední stranu zabírá velký desetipalcový displej, o kterém si více povíme později. Rozhodně bychom uvítali tenčí okraje kolem displeje, s tím už ale holt nic nenaděláme. Nahoře se kromě loga výrobce schovává už jen kamerka pro videohovory. Velmi stylově jsou řešeny hrany tabletu, které jsou jakoby lehce zapuštěny do těla přístroje, což je velmi originální řešení. V dolní části nalezneme pouze microUSB port, slot pro paměťové karty microSD a SIM kartu, pravá hrana je pak ovládacích prvků zcela zproštěna.

Hrany jsou hezky zapuštěné do těla přístroje

Největší humbuk je na levé straně, kde se nachází regulátor hlasitosti, dioda, vypínací tlačítko (stylově takřka totožné se smartphonem Xperia Z) a 3,5mm Jack konektor, schovaný pod krytkou. Horní hrana je opět zcela čistá. Zapomenout bych pak nesměl ani na reproduktory, které jsou velmi stylově rozmístěny z obou stran dolních rohů. To znamená, že se dole nachází celkem čtyři stereo reproduktory, což potěší každého milovníka multimédií. Velká škoda, že se jedná o umístění dost nešťastné, protože není těžké většinu repráčků přikrýt rukou či kolenem, když tablet držíte před sebou.

Většina prvků se poschovávala po stranách tabletu

Zadní strana nabízí velkou, čistou a hladkou plochu bez sebemenších rušivých elementů. Logo řady Xperia doplňuje už jen elegantní kulatá čočka fotoaparátu v pravé horním rohu. Celkově se mi design tabletu velmi zamlouval, plast není absolutně cítit a především potěší praktické využití zařízení. S natolik minimální tloušťkou a hmotností je radost jej přenášet. Sony odvedlo slušný kus práce. Takovým příjemným bonusem na konec je pak odolnost vůči prachu a vodě, což je u tabletů opravdu nezvyklý prvek. Každá výhoda se však počítá.

Zadní strana je zcela hladká a téměř prázdná

Zvuk: ozvučení ze všech stran

Kvalita zvuku recenzovaného kousku je nejspíše prvním výrazným překvapením, na které mimo displej narazíte. Dole naleznete totiž hned čtyři malé stereo reproduktory, dvojici v dolní hraně a dvojici po stranách. To je rozhodně skvělý nápad hned z několika důvodů. Nejen, že je zvuk prostorovější a bohatší, navíc ale pořád slyšíte vše potřebné, i když dolní řadu repráčků ucpete. A to se vzhledem k jejich umístění bude stávat často.

Kvalita zvuku je výborná, netrádá hlasitost a basy jsou hezky výrazné. Tomuto faktu napomáhá hned trojice integrovaných technologií. Clear Phase se postará o přizpůsobení kvality zvuku vnitřním repráčkům, xLOUD hlasitost reproduktorů vylepší a ještě navýší. Nakonec S-Force Front Surround 3D vytvoří efekt prostorového zvuku, osobně jsem ale nechával tuto možnost vypnutou, jelikož hlasitost značně uřezávala. Celkově však zvukový výstup chválím a nemám k němu žádné výhrady, stejně jako v případě 3,5mm Jacku, kam si zapojíte vlastní sluchátka. Na filmy je tablet jako stvořený.

Výdrž: slušný průměr

Sony obdaroval svůj nový tablet baterií s kapacitou 6000 mAh, což je v současné době průměr. Tablet pořádnou výdrž opravdu potřeboval, vezmeme-li v úvahu, jakým žroutem energie je. Velký a kvalitní displej, multimediální zázemí a extrémně tenké tělo, bez kvalitní baterie by se novinka prostě neobešla. Výrobci se do několika milimetrů podařilo nasoukat akumulátor, který vydrží kolem devíti hodin nepřetržitého provozu v tom nejvyšším nasazení.

Určitě bychom uvítali alespoň celodenní výdrž, když už tablet nabízí tolik vymožeností a způsobů, jak se vyřádit, omezení konstrukce však byla zcela pochopitelná. Pokud tablet používáme normálně nebo střídmě, nebudete mít problém dosáhnout celodenní výdrže, což je stále ještě slušné. Webovými stránkami můžete listovat nepřetržitě 7 hodin s malým fousem, streamování HD videa vydrží tablet 7 a půl hodin.

Rozhodně se nejedná o nic světoborného, pokud si však uvědomíme, nakolik tenký a výkonný tablet vlastně je a že displej nemá daleko k FullHD rozlišení, dokázalo vlastně Sony solidní zázrak. Jediným výrazným nedostatkem je tak doba nabíjení, která se dokáže bez problémů vyšplhat na pět hodin. A to není příjemné. Nezbývá tedy, než tablet nechávat v zásuvce přes noc.

Displej: WUXGA v celé kráse

Výrobce nešetřil nikde. IPS displej se tak může pochlubit rovnou rozlišením 1920 x 1200 pixelů s hustotou 224 bodů na palec, což je lepší, než co nabízí většina konkurentů podobné úrovně. Displej se chlubí také technologií Bravia Engine 2 pro věrohodnější zobrazení barev a lepší vykreslování. Nutno podotknout, že je displej skutečně na úrovni. Nabízí velmi jemné zobrazení, skvělé pozorovací úhly a bohaté barvy i kontrast, lepší pocit je znát hned z úvodních minut. Vše je zkrátka ostřejší a uhlazenější.

Uživatelské prostředí: upravený až na půdu

Samá chvála se dá pět i na uživatelské rozhraní, které stojí na základech operačního systému Android 4.1. Systém výrobce nejen perfektně vyladil a optimalizoval, ale také nechal strukturově takřka beze změny. Stejně, jako v případě Asusu ale graficky vylepšil jeho větší část, a musím uznat, že velmi povedeně. Vlastně se jedná o jednu z nejhezčích transformací systému, které jsem měl tu možnost používat. Ostré hrany se tu snoubí s barevnými vizualizacemi, poloprůhlednými lištami a čistým textem, což vytváří velmi futuristický dojem. Mnohé grafické nabídky byly lehce přepracovány, díky čemuž lze mnohem jednodušeji přidávat na plochy nové widgety, aplikace a složky.

Plocha a menu

Jinak se jedná o Android v pravém slova smyslu. K dispozici je pět ploch s možností toto číslo měnit. Plochy si obohatíte libovolným množstvím widgetů, aplikací a jiných ikonek. K dispozici je notifikační lišta, která bohužel není tak propracovaná, jak u tabletů značky Asus. Stále však odvádí slušnou práci a dokáže pomoci. Již tradičně Sony vedle klasických ikonek domečku, šipky a správce úloh přidává dvě vlastní – dálkové ovládání a miniaplikace.

Přizpůsobení plochy, témata a notifikační lišta

Zatímco první jmenované mluví za sebe, mini-aplikace jsou skvělým doplňkem a pomocníkem. Jejich základní seznam není tak velký, jako například v případě nových Samsungů, má ale jednu velmi důležitou vlastnost. Na mini-aplikaci totiž můžete proměnit takřka jakýkoliv widget. Ano, stačí v menu vybrat vámi požadovanou aplikaci a rázem se z ní stane mini-okénko, které můžete používat navrchu. To je naprosto brilantní a především maximálně funkční nápad, jelikož už není problém spouštět v mini-okénku například GMail, YouTube a další užitečné aplikace. Za to má u mě Sony velký potlesk. Jediným nedostatkem je tak nemožnost spustit dvě mini-aplikace najednou, což je velká škoda.

Mini-aplikace a vytváření widgetů

Nakonec zamykací obrazovka je podobná malým Xperiím. Odemknout ji lze švihem nahoru či dolů a kromě času nabízí také dvě zkratky – hudbu a fotoaparát.

Výkon: bez kompromisů

Co si budeme namlouvat, hardware patří mezi největší prodejní lákadla tabletu a je zajímavé nalézt podobný výkon v tak tenkém těle. Čtyřjádrový procesor Qualcomm S4 Pro s taktem 1,5 Ghz je doplněn o 2 GB operační paměti a grafický čip Adreno 320. Jak navíc víte ze sekce systému, lví výkon je doplněn o perfektně optimalizovaný Android, což znamená, že může uživatel ze zařízení vymáčknout naprosté maximum.

Je zcela nesporné, že bude Xperia Tablet Z oblíbencem u filmových fanoušků i herních pařanů, jež mají v případě koupě na nejbližších pár let vystaráno. Ostatně stačí se podívat na benchmarky níže a vše je jasné na první pohled. Xperia vás ve štychu nenechá.

Benchmarky a testy tabletu

Fotoaparát a video: překvapivě propracovaný zážitek

Kdo používá tablety na focení by se nad sebou měl asi zamyslet, nejsme tu ale od toho, abychom někoho poučovali. Sony totiž myslelo na všechny a obdařilo tablet fotoaparátem s rozlišením 8 Mpx. Ten dokáže pořizovat na poměry tabletu velmi slušné, ostré a kontrastní fotografie. Nejlepších výsledků se dočkáte v dobře osvětlených exteriérech, jelikož zařízení postrádá přisvětlovací LED diodu a v horších světelných podmínkách je tedy tablet jaksi nepoužitelný.

Fotoaparát a nastavení

Jinak je kvalita na slušné úrovni. Velmi mě potěšila softwarová výbava fotoaparátu. kromě podrobných možností nastavení a rozličných funkcí je tu především zajímavý mód Auto Plus, který nabízí celou řadu svých vlastních nastavení, schémat a vychytávek, kterými si vylepšíte fotografie měrou vrchovatou. To je od Sony rozhodně příjemné překvapení, jelikož tablet nikdy není brán jako profesionální nástroj k focení, takže všechny dodatečné funkce patří spíše do oblasti bonusů.

Zkušební fotografie

Špatně na tom není ani video, které lze natáčet ve FullHD rozlišení rychlostí 30 snímků za vteřinu. Pro nejvyšší možnou kvalitu se opět doporučuje dobře osvětlené prostory, kamera ale nemá problém s rychle se pohybujícími objekty a celkově točí povedeně. Přední kamerka s rozlišením 2,2 Mpx se pak ideálně hodí na videohovory.

Sony Xperia Tablet Z (testovací video) – 1080p

Multimédia: vše, nač si vzpomenete

V zařízení od Sony můžeme vždy očekávat nativní multimediální aplikace a nejinak je tomu i zde. Galerii nahradila aplikace Album, nechybí ani hudební Walkman a videopřehrávač. Trojice sdílí velmi podobný vzhled a uživatelské prostředí a nutno dodat, že vypadají skvěle. Album slouží jako obrázkový prohlížeč, který kromě lokálních souborů integruje také vaše obrázky ze sítí Facebook a Picasa. Kromě klasického prohlížení můžete spustit fešnou prezentaci nebo roztřídit fotografie podle některých kritérií. Není tedy problém seskupit obrázky s obličeji a prostřednictvím mapy ukázat, kde byly pořízeny.

Google Play, galerie a YouTube

Hudební přehrávač je velmi jednoduchý a praktický. Z levé strany máte většinou k dispozici náhled alba a další skladbu v pořadí, pravá strana je vyhrazena pro ovládací prvky. Vlevo lze také vyvolat celý seznam skladeb a přesouvat se tak rychle k té potřebné. Toť k položce Přehrávání. Druhá položka jménem Moje hudba vás pošle do interního správce souborů, kde máte veškerou hudbu roztříděnou podle alb, interpretů či seznamů. Vše je maximálně přehledné a jednoduché. Navíc potěší velmi líbivý design s měnící se barevnou paletou. Nechybí ani ekvalizér, TrackID či možnost vyhledat danou skladbu na YouTube či Wikipedii.

Hudební přehrávač

Trojici uzavírá videopřehrávač, který je svou strukturou velmi podobný tomu hudebnímu. Také zde máte k dispozici své lokální filmy a videosoubory, navíc ale máte přístup i k filmům, uloženým na cloudu. S těmi se zařízení bleskově synchronizuje a dokonce roztřídí podle data, epizod, sezón a jiných kritérií, takže je velmi jednoduché hlídat svou obsáhlou filmotéku. Trochu divně fungují v základu videokodeky. FullHD film ve formátu MKV či MP4 přehraje tablet bez problémů, s DivX a XviD videi už však má problém. Navíc nepodporuje standard AC3 a DTS, který se často používá u filmů ve formátu MKV. Naštěstí to lze vyřešit velmi jednoduše stažením dodatečného přehrávače z Google Play. Ideálně poslouží například MK Player.

Videopřehrávač a hra

V základu jinak nechybí například prohlížeč YouTube, FM rádio, dálkový ovladač pro ovládání domácích zařízení skrze IR rozhraní či Movie Studio pro editování videí. Vše ostatní lze bez problémů stáhnout skrze Google Play, a že si vyberete. Tablet hravě zvládne všechny nejmodernější hry i aplikace, takže se nemusíte obávat větších omezení. Navíc podporuje ovladač od konzole PS3, takže se z tabletu rychle stane i herní konzole. Na nával aplikací je připraveno interní úložiště o velikosti 16 GB (k dispozici je na začátku pouze 12 GB), nechybí ale 32 GB verze tabletu a podpora paměťových karet microSD až do velikosti 64 GB. o místo tedy není nouze.

Organizační funkce a komunikace: práce i na cesty

Xperia Tablet Z možná na první pohled působí jako multimediální zařízení, a to je nesporný fakt. To ale neznamená, že zaostává v ostatních aspektech. Už v základu narazíte na propracovaný kalendář, synchronizovaný s vašimi účty, poznámky, aplikace zpráv a počasí či správce souborů. Velmi potěší kancelářský balíček OfficeSuite, který si poradí s dokumenty Word, Excel, PowerPoint a formátem PDF. Dlouhé psaní na virtuální klávesnici nejspíše absolvovat nebudete, tablet vám dá ale všechny předpoklady k pohodlné práci na cestách.

Kalendář, kontakty a čtečka PDF

Špatně na tom není ani z hlediska komunikace. Na volání a posílání zpráv bohužel musíme zapomenout, 3G síť funguje pouze v rámci internetu, to ale vůbec nevadí. S přáteli se totiž spojíte skrze Google+, Talk či Skype, všechny sociální sítě navíc spojuje do jednoho hubu velmi praktická aplikace Socialife. A když vám nebude stačit ani to, není problém si doinstalovat např. Viber.

Facebook, Google+ a GTalk

K dispozici je tu také seznam kontaktů. Volat sice nemůžete, stále se však hodí mít všechny své přátele pod dohledem, seznam má navíc velmi přehlednou strukturu, podobnou emailovému klientu. Z levé strany máte přehled o všech vašich kontaktech, vpravo se pak otevírají detaily. Kontakty si můžete buď synchronizovat s účty, nebo importovat ze SIM karty.

E-Mail: oblíbený všeuměl

Některé oblasti zařízení s operačním systémem Android se prakticky nemění, což je případ emailu. K dispozici je dvojice klientů – nativní emailový klient, ve kterém lze jednoduše nastavit množství schránek, od Seznamu a Centrumu až po Yahoo či Hotmail. Druhým je GMail, který je samozřejmě mnohem propracovanější a intuitivnější.

Uživatelské prostředí je rozděleno na dvě části. Zleva máte přístupné menu včetně nastavení, doručených či odeslaných emailů. Vpravo se pak otevírají samotné emaily, editor, přílohy či vlastnosti aplikace.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Psaní je na virtuální klávesnici velmi pohodlné, především díky dostatečně širokým klávesám a velkému displeji. Klávesnice reaguje na doteky bleskurychle, nechybí predikce a automatická oprava textu. Velmi vítaná je funkce přizpůsobení, která vám v zásadě dovolí rozestavět jednotlivé prvky klávesnice podle toho, jak to vyhovuje vám. Každý zkrátka píše nějak jinak a díky funkci přizpůsobení si vše uspořádáte dle sebe, což chválíme. Narazil jsem však na podivný prvek na české klávesnici, a sic nemožnost vybrat velké písmeno Č. Pokud se nenastaví automaticky na začátku věty, jste bez šance, přitom malá verze tohoto písmena přítomna je. To už je ale spíše malý detail.

GPS: geniální trojlístek

Stejně jako v případě emailu i zde narazíte na tradiční kombinaci aplikací, které vám pomohou při cestování i doma. Jedná se především o parádní Google Mapy, kde se dozvíte všechny potřebné informace o lokalitách a způsobu, jak se k nim dostat, včetně pokrokové navigace z bodu A do bodu B.

Google Mapy, Místa a Navigace

Dobrým pomocníkem je pak služba Místa, která slouží jako rádce na cestách a pomáhá s výběrem zajímavé restaurace, baru či hotelu. Nechybí komentáře uživatelů, recenze a hodnocení lokalit. Nakonec trojici uzavírá plnohodnotná hlasová navigace do auta. Bohužel stále zůstává nepříjemnost v podobě nutnosti mít internetové připojení, ke stažení už je ale dostatek kvalitních navigací, které si pustíte i v offline režimu.

Zachycení pozice je velmi rychlé a zabírá sotva několik vteřin, navíc nechybí podpora A-GPS a GLONASS, takže se neztratíte nikde.

Internet a datové funkce: zážitek bez Flashe

Jedním z nejpříjemnějších zážitků je rozhodně surfování, které je díky velkému, kvalitnímu displeji a výkonnému hardwaru téměř stejně pohodlné, jako na počítači. Sony se rozhodlo zcela vynechat nativní prohlížeč a v základu tak narazíte na Chrome, což je v pořádku. Ten totiž nabízí prakticky identické funkce a vzhled, jako jeho větší bráška. K dispozici jsou jednotlivé stránky, anonymní brouzdání, záložky, historie a samozřejmě synchronizace záložek mezi účty, což obzvláště potěší ty, jež mají na počítači tunu oblíbených stránek.

Internetový prohlížeč Chrome

Surfování je extrémně rychlé, nikde nic nezadrhává a stránky se načítají bleskurychle. Opravdu je vidět precizní práce se systémem, prohlížení i těch nejnáročnějších webů je tu radostí. Velkou nevýhodou je a bude absence podpory Flashe, kvůli čemuž jsou mnohé stránky ošizené o obsah. Na druhou stranu je HMTL5 stále rozšířenější a na mnoha stránkách bez problémů spustíte videa napřímo. Ať je to jak chce, absence Flashe je zatím stále cítit.

Prohlížečem samým o sobě by se dal označit také mini-prohlížeč v sekci mini-aplikací, který si můžete kdykoliv hodit navrch. Díky velkém displeji je text skvěle čitelný i na prohlížeči, který je přes polovinu displeje, takže ideálně poslouží například během psaní poznámek či jako výpomoc během hovoru.

Internetový prohlížeč Chrome

Z hlediska připojení Sony nevynechalo prakticky nic. Máme tu Wi-Fi, LTE, 3G, HSPA+, Bluetooth 4.0, NFC a dokonce infračervený port. NFC poslouží nejen v kombinaci s kartičkami Xperia Tags, ale například i televizemi Bravia pro okamžité přenesení obrazu. Podobně lze zaúkolovat i externí repráky. Tablet tak nabízí široké spektrum využití, ať už jako počítač, multimediální přehrávač či dálkový ovladač na vaši domácí techniku. Možností je spousta.

Závěr

Nebudeme chodit kolem horké kaše, Xperia Tablet Z je jedním z nejlákavějších kousků hardwaru, které jsem měl to štěstí za poslední dobu vyzkoušet. Je opravdu těžké přijít na jeho výrazné slabiny, jelikož v zásadě nabízí špičkovou výbavu ve všech ohledech. Příjemně je uživatel překvapen od úvodního okamžiku až po dlouhodobé užívání.

Design a konstrukce jsou na úrovni, i když využívá plast, především je ale extrémně lehká a tenká. Vzhled už je pak věc vkusu každého, mě ale tablet zaujal, navíc jej můžete hodit do vany či zahrabat do písku, zařízení to hraně přežije. Sony konečně přestalo experimentovat s designovými výstřelky a rozhodlo se pro klasickou eleganci.

Tablet potěší velkým a kvalitním displejem, stejně jako famózním výkonem, který si poradí se vším. Ruku v ruce s výkonem jde i precizně optimalizovaný operační systém a jeho hezká grafická nástavba.

Pro tablet méně důležitou, avšak stále využitelnou funkcí je fotoaparát, který na poměru tabletu vůbec není špatný. Dostačující výdrž pak doplňují některé skvělé multimediální aplikace.

O nedostatcích se člověk musí opravdu zamyslet. Rozhodně bychom uvítali delší výdrž, případně dokovací klávesnici s dodatečnou baterií, mnohem více ale preferujeme tenké a lehké tělo. Kompromis se zkrátka někde hledat musel. Štěstí nepřidá ani opravdu velmi dlouhé nabíjení.

Pro někoho může být nedostatkem cena, která se pohybuje na hranici 12 tisíc korun s daní. Na druhou stranu se stačí porozhlédnout po mobilním trhu a zjistíme, že u podobně vybavených zařízení je většinou cena mnohonásobně vyšší, takže by bylo hříšné na tento aspekt nadávat.

Kdybychom byli opravdu hnidopichové, mohli bychom vytknout i velmi malou potřebu odolnosti vůči vodě a prachu, která je vlastní spíše smartphonům, jež končí v bazénech a umyvadlech častěji. To už bychom ale opravdu hledali spíše blbosti, jedná se o bonus navíc, kterým neopovrhneme.

Celkově jde tedy o opravdu perfektní tablet a rozhodně nejlepší zařízení, které Sony kdy vyrobilo. Rozhodně se najde dostatek schopných konkurentů, které v lecčem recenzovaný kousek i předběhnou, kombinaci elegantního designu, lvího výkonu, parádního displeje a relativně přiměřené ceny jde ale těžko odolat. Doporučujeme!

Konkurence na trhu

V kategorii desetipalcových tabletů je konkurentů požehnaně a vždy je z čeho vybírat. Prvním kvalitním tabletem ve vašem zorném poli by tak měl být Google Nexus 10. Ten boduje bezkonkurenčním displejem, podstatně lepší baterií a příjemným designem, ani dvoujádrového procesoru Exynos a 2 GB RAM se nemusí stydět. Cena je přibližně na stejné úrovni, takže jde čistě o vaše preference.

Zleva Nexus 10, Asus Transformer Pad Infinity, Acer Iconia Tab A700 a iPad 4

Hardwarově takřka identickým je také Asus Transformer Pad Infinity. Ten se může pochlubit FullHD displejem, čtyřjádrovým procesorem, 1 GB operační paměti, 8 Mpx foťákem a operačním systémem Android. Má dokonce i velmi podobnou baterii, disponuje ale dokovací klávesnicí. Cena je pak o několik tisíc vyšší.

Rozhodně bychom neměli opomínat ani výrobce Acer a jeho povedený přídavek jménem Iconia Tab A700. Ten láká především FullHD displejem, čtyřjádrovým procesorem a velkou 9800 mAh baterií. Přidejte k tomu 1 GB RAM, 5 Mpx fotoaparát a cenu pod 10 tisíc korun, a máte před sebou neodolatelnou nabídku.

Nakonec bychom nemohli vynechat nejnovější jablko, a sic Apple iPad 4. Ten má zcela zjevné výhody v podobě parádního rozlišení displeje, precizního operačního systému iOS, velké baterie a miliardy aplikací na kontě AppStore. V peněžence si však připravte o pár tisícovek navíc.

sony-xperia-tablet-z
Klady
  • bohaté multimediální zázemí
  • odolnost vůči prachu a vodě
  • precizně optimalizovaný systém
  • překvapivě povedený fotoaparát
  • parádní displej
  • výkonný hardware
  • velmi tenké a lehké tělo
Zápory
  • opravdu dlouhé nabíjení
  • relativně vysoká cena
  • jen průměrná výdrž
Diskuze ke článku
Ondra
Výborná recenze a ještě lepší přístroj! žádná kunkurent od iPadu po samsun na něj prostě nemá. Já před třema měsícema nekoupit asus Memo pad smart, tak jdu do něj! Možná to tak nakonec bude. Tohle je prostě nádhera. :)
neilz
za ty jejich debilni krytky by si zaslouzili nakopat
JaroB
Dokonalosť sama...niet čo dodať.

SONY is BEST
xxx
Fajn tablet, mohol mat ešte stylus

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze