Sony Xperia Tablet S
recenze

Sony Xperia Tablet S

Originál podruhé

Na začátku roku jsme zrecenzovali první zajímavý pokus japonského výrobce vstoupit na trh tabletů. Pokus se jmenoval Tablet S a přinesl unikátní design s některými exkluzivními funkcemi, jejichž kvality bohužel srážel slabší hardware a pomalý operační systém. Sony ale vyráží do boje znovu a tentokrát už nenechává nic náhodě.

Nedávno představený nástupce, který tentokrát už patří do řady Xperia, totiž má všechny předpoklady stát se kvalitním multimediálním doplňkem vaší domácnosti či kanceláře. Kombinuje totiž pevné hliníkové tělo, kterému nechybí klíčové designové prvky, jež proslavily předchůdce, který nesl název Sony Tablet S, a kterého jsme recenzovali na jaře. Navrch ale výrobce ještě zvládl napěchovat tablet nejmodernější technologií, od Tegry 3 až po 8 Mpx fotaparát a vypiplaný Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Je ale nástupce opravdu tak kvalitní, jak se na první pohled může zdát?

Technické parametry Sony Xperia Tablet S

Kompletní specifikace
Konstrukce174,4 × 239,8 × 11,9 mm, 585 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 9,4" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30L, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2012, 10 990 Kč

Sony Xperia Tablet S – videopohled

Obsah balení

Také Xperia Tablet S následuje typický příklad tabletového balení, kde kromě samotného zařízení a manuálu narazíte už jen na USB kabel ve spojení s nabíjecím adaptérem, do kterého se kabel zasune. Na sluchátka či dokovací stanici můžete zapomenout, což je rozhodně škoda, vezmeme-li v úvahu nabitou multimediální výbavu tabletu.

Design a konstrukce: originál se nezapře

Xperia Tablet S přímo následuje design svého předchůdce, který mnohé příjemně překvapil svým stylem „zahnutého listu“. Sony se však postaralo o menší facelifting, díky čemuž je novinka o něco menší, tenčí, ale také lehčí, takže se lépe drží v ruce. Rozměry 239,8 × 174,4 × 11,9 milimetrů dnes patří do průměru, stejně jako hmotnost 585 gramů, díky patřičně zmenšené zadní zahnuté straně však tablet nevypadá tak baculatě a více se blíží současným klasickým plackám. Jinak je však stylizace tabletu velmi podobná předchůdci, což je rozhodně plus. Právě design totiž patří mezi důležité faktory ke koupi a Sony se bez problémů dokáže zviditelnit v davu.

Tablet se svému předchůdci velmi podobá, má však některé rozdílné prvky

Velikostí displeje je navíc Xperia Tablet S poměrně unikát. Není díky němu ještě tak velký, jako 10,1 palcové tablety, ani tak malý, jako sedmipalcová či osmipalcová konkurence. Je tak jakýmsi zajímavým kompromisem, navíc se špičkovým designem.

Z hlediska zpracování a rozložení tlačítek se také mnoho nezměnilo. Celou přední stranu zabírá 9,4 palcový displej, který je zasazený do černého plastu, který se zaoblením dostává i do zadní části. Vepředu už nalezneme pouze logo výrobce a kamerku pro videohovory, která se nachází nad displejem. Horní hrana je tlačítek zcela zproštěna, částečně proto, že opět nabízí zaoblený povrch s příjemnou texturou, která se stáčí až na zadní stranu. Ta, společně se zbytkem tabletu, je vyrobena z hliníku, což dotváří solidní a pevný pocit. V levé hraně je schovaná krytka, pod kterou se nachází slot pro paměťové karty SD (čtete správně, nikoliv microSD) a konektor 3,5 mm Jack pro připojení vlastních sluchátek. V pravé hraně pak opět naleznete regulátor hlasitosti a tlačítko pro zamknutí či vypnutí tabletu. Nechybí ani dioda, která signalizuje stav baterie či zmeškané události.

Všechny ovládací prvky jsou poschovávany po stranách

Dolní hrana je nejtenčí a nabízí už jen systémový konektor pro připojení k počítači, případně nabíječce. Největším zklamáním je pak krytka, která se kompletně vyjímá a především na cestě pak existuje velká pravděpodobnost ztráty. Trochu nechápeme, proč je krytka slotu pro paměťové karty připevněna k tabletu, zatímco krytka konektoru nikoliv, přitom ten druhý konektor je používán mnohem častěji. Na druhou stranu, pokud nebudete tablet polévat vodou a zkoušet jeho voděodolnost, můžete s klidem nechat krytku konektoru sejmutou. Vzadu pak naleznete čočku fotoaparátu a dva stereo reproduktory v dolní části tabletu. Když už mluvíme o vodotěsnosti, musíme dodat, že lehkou spršku vody tablet opravdu snese bez problémů, koupat jej ve vaně však rozhodně nedoporučujeme. Nesmíte zapomínat také na to, že i přes vodotěsnost nemá displej ochranu Gorilla Glass, takže musíte dávat pozor na nárazy a škrábance.

Systémový konektor s krytkou a stereo reproduktory

Celkově nelze design a konstrukci jinak, než pochválit. Tělo je velmi pevné a dostatečně lehké, navíc jsme se konečně dočkali kombinaci hliníku a plastu, což je přece jen příjemnější, než kompletně plastové tělo. Rozhodně bychom uvítali lépe řešenou krytku systémového konektoru, to už je ale maličkost, která se na výsledné kvalitě nijak nepodepisuje.

Displej: průměr, který překvapí

S rozlišením 1280 x 800 pixelů a úhlopříčkou 9,4 palců se TFT displej tabletu nijak nezměnil od předchůdce, což je trochu škoda. Vezmeme-li v potaz zvýšenou kvalitu ostatních komponent, je trochu nepříjemné vidět průměrný displej, obzvlášť když i mnohem levnější tablety konkurentů nabízí stejné rozlišení. Určitě bychom uvítali i jinou technologii, jako je IPS či AMOLED, s tím už ale bohužel nic nenaděláme.

Displej nabízí vysoký jas a skvělý kontrast

Na druhou stranu musíme smeknout před vývojáři od Sony, jelikož i z tak průměrného displeje dokázali vytlačit opravdu maximum, čemuž rozhodně dopomoh Bravia engine. Kvalita je vidět především při sledování filmů, případně hraní her, kde potěší syté barvy a špičkový kontrast. Displej je navíc skvěle čitelný i z velmi ostrých úhlů a zbytečně neláká otisky prstů, nejspíše díky vodovzdornému povrchu. Po internetu sice kolují informace, že má tablet se speciálním povrchem problémy, během testování jsem však na žádný problém nenarazil a pár cákanců zvládl přístroj s přehledem.

Displej je chráněn vodovzdornou vrstvou

Výdrž: pomalejší závodník

Xperia Tablet S v útrobách schovává Li-Ion baterii s kapacitou 6000 mAh, což už od pohledu znamená, že nelze od přístroje očekávat nadpozemský výkon. To mu však nebrání vydržet v pohotovostním režimu klidně dva dny, pokud na něm jen občas skočíte na web, případně napíšete pár tweetů a zkontrolujete email. V aktivním používání, kde nechybí poslech hudby, brouzdání internetem, prohlídka filmu či občasné hraní her, vydrží tablet necelých devět hodin, což je v dnešní době průměr. Hned několik velmi podobných tabletů vám vydrží i přes deset hodin, takže se rozhodně nejedná o nic převratného.

Podobně na tom jsou i ostatní úkony. Tablet vydrží kolem šesti hodin brouzdání internetem či necelých sedm hodin streamovaného HD videa z YouTube. Hudbu zvládne tablet přehrávat v off-line režimu něco málo přes 26 hodin, stále se však jedná o striktně průměrný výkon. Výdrži pomáhá automatické nastavení jasu, kdy jej tablet pružně koriguje podle potřeby. Pokud navíc chcete mít přístroj plně nabitý, potrvá vám to přibližně čtyři hodiny.

Zvuk: dva schované repráčky

Sony následovníka obohatilo o dvojici stereo repráčků, což je ve srovnání s konkurencí, nabízejícím pouze jediný reproduktor rozhodně plus. Je však předčasné se radovat, jelikož výrobce umístil oba reproduktory trochu nešťastně na zadní dolní stranu tabletu. To v zásadě znamená, že kdykoliv opřete tablet o nohy, případně jej uchopíte rukama v dolní části, uslyšíte jen mumlání.

Stereo repráčky se nachází v dolní části zadní strany tabletu

Samotná kvalita zvuku není nejlepší a hlasitost překvapivě nízká i na ty největší obrátky. Čistotě zvuku trochu pomáhá technologie ClearAudio+, v tichém pokoji s posloucháním nebudete mít nejmenší problém. Stačí ale vzít tablet na trochu hlučnější místo a nedostatek hlasitosti se ihned projeví. Výslednou kvalitu tedy rozhodně nelze nazvat špatnou, Sony to ale mohlo zvládnout podstatně lépe. A hlasitěji. Neduh s nedostatkem hlasitosti se naštěstí dá vyřešit zapojením vlastních sluchátek. Zvukový výstup je dostatečně kvalitní a poskytuje bohaté basy i čisté výšky, takže je poslech hned o něco příjemnější.

Hardware a výkon: Tegra 3 vede

Sony se tentokrát pochlapilo a nasoukalo do svého tabletu řádně výkonný hardware. Kombinace čtyřjádrového procesoru Tegra 3 s taktem 1,3 GHz, 1 GB operační paměti a grafického čipu ULP GeForce s přehledem zvládá všechny aplikace a náročné hry, zpomalení není znát ani při spuštění několika náročných aplikací najednou. Velmi zřídka se systém lehce zadrhne, případně o něco déle reaguje na probouzení ze zamknutého režimu, přesný důvod těchto kiksů však nelze zjistit a povětšinou je pohyb v systému velmi rychlý. Se svižností nemá tablet problém ani při náročných hrách s rychlým pohybem, jako jsou například závodní hry či FPS akce. Ostatně benchmarky, které jsou k vidění níže, staví Xperia Tablet S těsně za Asus Transformer Prime, takže recenzovaný kousek rozhodně nemá o výkon nouzi.

Benchmarky a testy tabletu

Operační systém: rychlý Android s milými bonusy

Od předchůdce se Xperia Tablet S konečně polepšil na plnohodnotný Android 4.0 Ice Cream Sandwich, díky čemuž je ovládání svižnější a rychlejší, stejně tak nechybí vymoženosti a prvky této verze systému. Sony se rozhodlo až na maličkosti neměnit základní podobu Androidu, za což mu děkujeme. Ač mělo bílé menu předchozího modelu své kvality, přece jen raději vidíme známé menu, rozdělené na aplikace a widgety, jejich jednoduchou aplikaci a nastavování přímo na ploše. Nastavení počtu ploch bohužel není přítomné, vystačit si budete muset z pěti obrazovkami. Na ně si naházíte vše potřebné, od zkratek až po widgety a složky, které se tvoří jednoduše ve stylu Ice Cream Sandwich. Kromě exkluzivních aplikací navíc prošly grafickou obměnou i ty stávající. Hudební přehrávač Walkman se vizuálně velmi liší od základního přehrávače, také Galerie se řádně změnila a dostala i alternativu v podobě aplikace Album, která nabízí o něco grafičtější prohlížení fotografií.

Základní plocha s widgety a ikonkami aplikací

Nejsou to však samotné plochy, nýbrž jejich okolí, co upoutá pozornost. Vedle menu aplikací a widgetů je přítomen velmi zajímavý režim hosta, který po krátkém nastavení umožní blokovaný přístup a specifickou plochu. Díky tomu si tak například můžete nastavit, k jakým aplikacím a položkám bude mít host přístup a bez obav odevzdáte tablet dětem s jistotou, že se přes hry a filmy nedostanou, nesmažou vám pracovní e-maily nebo nepošlou vašemu šéfovi pozvánku na schůzku. Rozhodně se jedná o skvělý dodatek, který tablet více přibližuje rodinnému kruhu.

Režim hosta, aplikační lišta a správce úloh

V levé horní části lze spatřit také vyhledávač Google společně s hrstkou oblíbených aplikací, což přinesl už předchozí model. Informační lišta nabízí klasický vzhled a notifikační oblast, bohužel ale postrádá oblíbené zkratky z tabletů Asusu či Samsungu, kde najdete zástupce Wi-Fi, Bluetooth a dalších služeb. K rychlému přístupu tedy poslouží specifický widget. Zmínit se musím také o dvou ikonkách uprostřed notifikační lišty, které jsou tu nové. Levá ikonka si bere inspiraci od Samsungu a dává vám přístup k předem nastaveným mini-aplikacím, které si můžete otevřít kdekoliv a kdykoliv nad ostatními okny. Na rozdíl od konkurence tu však najdete mnohem užitečnější mini-aplikace, kromě kalkulačky a záznamníku totiž nechybí například mini internetový prohlížeč, zápisník či dálkový ovladač. Právě jemu patří i druhá ikonka v liště, která spouští dálkový ovladač televize. Stačí si v aplikaci zaregistrovat svou televizi, a poté už jen stisknete ikonku na liště a můžete ovládat. Aplikace se umí kromě Sony dorozumět s celou řadou televizí od AOC, Apollo, Condor, Daewoo a samozřejmě předních světových výrobců. A jak se vše ovládá? Přivítejte v dějinách už téměř zapomenutý infraport, který jsme u telefonů vídávali dříve.

Menu aplikací, widgety a nastavení tabletu

Z hlediska rychlosti nelze tabletu nic vytknout. Systém je optimalizován velmi dobře, stránky reagují na pohyb okamžitě a na zamrzání během spouštění či přechodů jsem narazil jen sporadicky. Problém nečiní tabletu ani náročnější aplikace, jelikož má v zásobě výkonný hardware, který bez problémů zvládne vše, co na něj hodíte.

Internet a datové funkce: klasika, která neurazí

Recenzovaný kousek nepřináší z hlediska internetových prohlížečů nic nového, jelikož už v základu disponuje jak klasickým systémovým prohlížečem, tak navíc také alternativou v podobě Google Chrome. Ten však povětšinou není vůbec potřeba, jelikož je základní prohlížeč zcela dostačující. Stejně jako většina konkurentů přináší podporu stránek, osobních záložek i funkce ukládání pro pozdější offline čtení. Prohlížeči nedělá problém ani flashový obsah, který renderuje dostatečně rychle, s většími weby však výrazně zpomaluje a chvíli trvá, než se nahraje kompletní obsah.

Internetový prohlížeč v landscape režimu

Stačí ale zajít na kterýkoliv normální web a vše sviští rychlostí blesku. Prohlížeč rychle zvládá přibližování i oddalování, pohyb samotný také nezdržuje a obecně nelze, než být spokojen. V případě, že doma na počítači brouzdáte prostřednictvím prohlížeče Chrome, rozhodně využijte jeho mobilní a velmi rychlé verze i zde. Třešničkou na dortu už je jen synchronizace vašich záložek, historie, hesel a dalších maličkostí mezi prohlížečem v tabletu a počítači.

Internetový prohlížeč a historie navštívených stránek

Bohužel jsme na recenzi dostali verzi tabletu bez sítí 3G, spolehnout jsme se tak museli jen na Wi-Fi. V prodeji se však nachází i 3G verze tabletu s 16 GB interního úložiště, díky které budete brouzdat i pomocí GPRS, EDGE, HSDPA a HSUPA. Pro pohodlnější připojení nechybí ani Bluetooth 3.0 a infraport, který je životně důležitý při využívání dálkového ovladače. Výrobce bohužel obdařil tablet proprietálním konektorem, ke kterému pasuje pouze dodávaný kabel, microUSB tedy chybí. K dospozici je také HDMI skrze redukci, kterou si budete muset dokoupit zvlášť.

GPS: s Androidem na věčné časy

Dokud bude mít tablet operační systém Android, nejspíše nemá zapotřebí vyhledávat unikátní dohody a nabízet v základu exkluzivní aplikace. Google Mapy, Místa a Navigace totiž v této oblasti veškerou práci oddřou sami. Tuto kombinaci lze najít prakticky ve všech zařízeních s operačním systémem od Google a prozatím si nemůžeme stěžovat. Google Mapy vám pomohou s vyhledáním trasy i nalezením vašeho cíle, k čemuž dopomůže pokrokový pomocník a StreetView. Místa vám v okolí ukážou to nezajímavější kolem, včetně restaurací, hotelů, barů a jiných míst. Nechybí ani přesný popis, recenze uživatelů a návrhy. Kombinaci završuje plnohodnotná hlasová navigace, která je navíc k použití zcela zdarma. Jedinou nevýhodou je nutnost být neustále připojen k internetu.

Google Mapy, Místa a Navigace

Fotoaparát a video: skvělých 8Mpx s chudým základem

Když už si začínáte myslet, že se fotoaparát tabletu s rozlišením 8 Mpx konečně vyznamená, přichází zjištění, že nedisponuje přisvětlovací LED diodou ani touch-fokusem. Zoomovat navíc musíte pracně dotykovou lištou na displeji, regulátor hlasitosti vám v tom nepomůže. V menu naleznete jen průměrné nastavení včetně vyvážení bílé, expozice či výběru jednotlivých scén. Doporučuji také nastavit klasický autofokus, jelikož kontinuální zaostřování často hapruje a vy tak musíte s tabletem mávat, aby konečně pořádně zaostřil.

Prostředí fotoaparátu je velmi chudé a jednoduché

Když už dojde na focení, tablet dokáže potěšit. Fotografie jsou pěkně ostré a živé, nabízí jen minimální šum a jedinou opravdovou nepříjemností jsou tak lehce vybledlé barvy. Jinak fotoaparátu nedělají problémy interiéry ani exteriéry, zblízka se fotí skvěle (i když chybí režim makro) a pohodlně se ovládají také panoramatické snímky. Pokud bych tedy měl mluvit o kvalitě, je Xperia Tablet S na míle vzdálen kolegům v kategorii, kvůli některým nepříjemnostem však stále nepřináší opravdu použitelný fotoaparát. Na druhou stranu, kdo dnes s tabletem aktivně fotí?

Zkušební fotografie

Exteriér při dobrém osvětlení
Detail, interiér a exteriér
Panoramatický snímek

Špatně na tom není ani nahrávání videa, které tablet zvládne v rozlišení 1920 x 1080 pixelů. Ani zde nechybí kontinuální zaostřování, které většinou jen hatí výslednou kvalitu, takže jej doporučujeme vypnout úplně. Přístroj dokáže nahrávat i překvapivě kvalitní zvukovou stopu, především díky dobrému potlačování okolního hluku bez výrazné ztráty kvality. Do průměru se pak řadí přední kamerka s rozlišením 1 Mpx, která na videohovory. I přesto však umí fotit a natáčet 720p video.

Sony Xperia Tablet S (testovací video) – 1080p, exteriér

Sony Xperia Tablet S (testovací video) – 720p, přední kamera

Multimédia: spousta zábavy do zahraničí

Xperia Tablet S přináší stejně jako každý tablet s Androidem velmi bohatý výběr aplikací všeho druhu. Pokud tedy něco nenajdete v základu, není problém to doinstalovat. Sony však do tabletu přidalo několik exkluzivních aplikací, které potěší každého milovníka multimédií. Do začátku zmiňme alternativní galerii obrázků (Album), filmový přehrávač (Filmy) a hudební přehrávač (Walkman). Zatímco první dva zmiňované příliš změn oproti základu nepřináší a v zásadě nabízí jen přeskinované aplikace Androidu, Walkman už je patřičně vypiplanější hudební přihrávač, který kromě hezčího vzhledu přináší především bohatší možnosti nastavení a vylepšení zvuku. Jinak je ovládání velmi podobné základnímu přehrávači.

Klasický hudební přehrávač a Walkman

O módu pro hosta jsem se zmiňoval už v dřívějších kapitolách, stejně jako o dálkovém ovládání pro vaši televizi. Zajímavou vychytávkou je Xperia Link, který tabletu propůjčí mobilní internetové připojení poblíž ležícího smartphonu řady Xperia, pokud náhodou Wi-Fi síť není k dispozici. Jediné, co musíte udělat je zapnout Bluetooth a zaregistrovat v tabletu ten který přístroj. Poté už jen stačí stisknout spojení a internet z mobilu vám naběhne v tabletu. Velkým plusem by byl exkluzivní obchod s hudbou a filmy, stejně jako sociální portál Socialife, pokud bychom nenaráželi na jeden problém. Všechny tyto aplikace totiž vyžadují manažera účtů, který v České republice není dostupný. Tyto multimediální chuťovky tedy bohužel budeme muset oželet, alespoň prozatím. I sledování filmů je skrze základní videopřehrávač velmi pohodlné, tablet však bohužel nepodporuje videokodeky XviD a DivX, takže bude nejlepší stáhnout externí videopřehrávač (například MX Player), který vám bez problémů přehraje i soubory AVI, MKV a FLV. To samé platí i o titulcích, pro které mají dodatečné přehrávače z Google Play mnohem širší využití, jelikož základní přehrávač Androidu nabízí jen minimální možnosti jejich nastavení.

Galerie a videopřehrávač

Naštěstí tu ale máme Google Play, ze kterého si lze stáhnout YouTube prohlížeč, videopřehrávač a tunu videoher, které tablet díky výkonnému hardwaru bez problémů zvládne. Trochu zamrzí také absence certifikaci PlayStation, která nechyběla u předchůdce, vzhledem k absenci hodnotnějších titulů to však ani moc nebolí. Vše si budete moci stáhnout do interní paměti o velikosti 16 GB, navíc nechybí slot pro paměťové karty SD, kterými si paměť rozšíříte až o dalších 32 GB. O volné místo tedy nebude nouze. Testovaný kousek nabízel k použití 10 GB interního úložiště, z čehož k dispozici pro uživatele bylo pouze 7,8 GB. Těžko říct, kam se poděl zbytek…

Zamknutá obrazovka, Google Play a aplikace poznámek

Organizační funkce a komunikace: nabitý balíček

Nehledě na to, že je Xperia Tablet S především multimediálním zařízením pro zábavu, nechybí ani základní funkce pro organizaci vašeho času a práce, stejně jako sociálního života online. V menu naleznete propracovaný kalendář a organizér, stejně jako integrovanou cloudovou službu Google Drive. Pisálky potěší kancelářský balíček Office Suite, který sice nedosahuje kvalit Polaris Office, obsaženého v mnohých jiných tabletech, rozhodně ale postačí pro rychlou editaci a prohlídku dokumentů, jako je Word, Excel, Powerpoint či PDF soubor. Pro rychlou úpravu poslouží balíček výborně, nečekejte však, že tablet odře veškerou kancelářskou práci, jelikož není editor natolik propracovaný a bohatý na funkce, jako například Polaris Office.

Kalendář, kancelářský balíček a grafické poznámky

Příjemným překvapením je také předinstalovaný internetový slovník a překladač, stejně jako čtečka knih Reader by Sony, která nabízí graficky pěkně ztvárněnou knihovnu po vzoru iBook, kterou listujete a vybíráte knížky podle uvážení. Text je pak dostatečně čitelný i přes průměrné rozlišení. Průvod pak završuje hrstka sociálních sítí včetně Google+, portálu Evernote a komunikátoru GTalk. Facebook a Twitter v základu nejsou, stažení ale trvá několik vteřin. Nechybí ani tradiční seznam kontaktů, které můžete spravovat a synchronizovat s vašimi profily na sociálních sítích, už v základu tak lze kontakty propojit například s Facebookem. Volat s tabletem nelze, posílat SMS a MMS zprávy už však ano a rozhodně se hodí mít seznam přátel pod prstem.

Seznam kontaktů, překladač a G-Talk

E-mail: úderná dvojice

Stejně jako v kterémkoliv jiném Androidu naleznete i zde dvojkombinaci klasického emailového klienta a propracovanějšího GMailu. První jmenovaný vám v několika jednoduchých krocích nastaví váš účet na Seznamu, Centrumu, Yahoo či jakémkoliv dalším portálu, vše přehledně ve dvou oknech stejně, jako v případě GMailu.

Emailový klient a virtuální klávesnice

Ten nabízí přehledné levé menu s nastavením a přizpůsobením klienta a seznamem zpráv, vpravo se pak ukazují samotné emaily, přílohy či psaný text. Virtuální klávesnice je dostatečně prostorná a pohodlná, navíc se inteligentně mění podle toho, co zrovna píšete, a doplňuje se o numerickou část. Někdo si možná bude chvíli zvykat na pokrytí displeje, které nutí prsty klouzat o něco rychleji bez většího tření, což může vyústit v nechtěné překlepy. Jedná se však o zvyk, který se dostaví rychle.

Závěr

Je těžké Xperia Tablet S striktně doporučovat či naopak zatracovat, jelikož tablet nemá žádný vyloženě donebevolající nedostatek a vše se v něm kloubí navýsost dobře. Je patrné, že se Sony snažilo vyrobit kvalitní tablet, zaměřený především na multimédia a rodinnou zábavu, čemuž se přizpůsobilo mnoho unikátních aplikací a funkcí, jako je třeba infraport pro ovládání domácí elektroniky.

Superlativem je výkonný hardware, který díky čipsetu Tegra 3, 1 GB operační paměti a grafickému čipu ULP GeForce drží krok s dobou a dokáže utáhnout většinu náročných grafických aplikací a her. Navíc nemá problém s mnoha aplikacemi, běžícími na pozadí. Výrobci se celkově podařilo systém velmi dobře optimalizovat. Samsung by mohl závidět. Mnohé zajisté potěší i velmi stylový design, který doznal oproti předchůdci změn k lepšímu, ať už z hlediska využitých materiálů či konstrukce samotné.

Tablet rozhodně příjemně překvapí kvalitou fotografií, které patří v oblasti tabletů do toho lepšího průměru, a ani displej své majitele nezahanbí. I přesto, že nezáří žádnou unikátní technologií, je skvěle čitelný, jasný a sytě barevný. Zkrátka takový, jaký byste v multimediálním tabletu očekávali.

Ze strany nedostatků si nelze nevšimnout několika neduhů, které bohužel z větší části patří nedodělkům či nedomyšlenosti některých prvků. Nutnost kompletně odejmout vždy krytku systémového portu při nabíjení dokáže naštvat, zvlášť když ji po určitém čase ztratíte. I přes kvality displeje bychom rozhodně nepohrdli větším rozlišením či nějakou tou šťavnatější technologií, kterou se honosí konkurence.

Fotoaparát, který mezi soupeři rozhodně nevykazuje špatné výsledky, pak postrádá nějaké podrobnější nastavení či efekty, navíc zcela chybí přisvětlovací LED dioda, což dělá tablet nepoužitelným ve zhoršených světelných podmínkách. Nepotěší ani dost průměrná baterie.

Když se však podíváte na tablet jako celek, zjistíte, že většina nedostatků nepatří do kategorie podstatných a ve většině případů stejně bude rozhodovat preference každého uživatele. Pokud totiž hledáte multimediální tablet pro sebe a rodinu, který designově doplní váš obývací pokoj a přinese i mnoho zábavy, rozhodně můžete o Xperii uvažovat. V případě, že prahnete po pracovním nástroji s pořádnou výdrží a prvotřídním displejem, pravděpodobně budete muset hledat v řadách Asusu.

Konkurence na trhu

Na trhu je v současné době mnoho podobných tabletů od předních výrobců. Začněme tedy dvojící Samsungů, konkrétně modely Galaxy Tab 2 10.1 a Galaxy Note 10.1. První jmenovaný by se dal zařadit mezi ty slabší ze všech tabletů, které si tu vyjmenujeme. Nabízí desetipalcový HD displej, avšak o něco slabší dvoujádrový procesor, 1 GB operační paměti, 3,15 Mpx fotoaparát, stylový design a Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Zleva Galaxy Note 10.1, Galaxy Tab 2 10.1 a nový iPad

Naopak Galaxy Note 10.1 patří mezi špičku. Kromě velmi podobného designu přináší čtyřjádrový procesor s taktem 1,4 GHz, 2 GB operační paměti, 5 Mpx fotoaparát, Android 4.0 Ice Cream Sandwich a dotykové pero S Pen s unikátní sbírkou aplikací.

Opomenout nemůžeme ani nejnovější generaci iPadu, která nabízí nekompromisní Retina displej s rozlišením 2048 x 1536 pixelů, ale také dvoujádrový procesor, 1 GB operační paměti, 5 Mpx fotoaparát a skvěle optimalizovaný systém iOS 6.

Zleva Asus Transformer Prime a Transformer Pad300

Konkurenci uzavřeme dvojící Asusů, konkrétně modely Transformer Prime a Transformer Pad 300. První, výkonnější tablet přináší kovové tělo, skvělý IPS+ displej, Tegru 3, 1 GB operační paměti, 8 Mpx fotoaparát a Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Nakonec o něco levnější model Transformer Pad 300 má konstrukci z plastu, stále ale nechybí velmi kvalitní hardware včetně IPS displeje, Tegry 3, 1 GB operační paměti, 8 Mpx fotoaparátu bez LED diody a Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich.

Sony Xperia Tablet S můžete zakoupit na oficiálním e-shopu Sony.

sony-xperia-tablet-s
Klady
  • na poměry tabletu kvalitní fotoaparát
  • výkonná Tegra 3 a 1 GB RAM
  • multimediální funkce
  • bohatá základní nabídka aplikací a služeb
  • jasný a dostatečně kontrastní displej
  • kvalitní konstrukce z hliníku a plastu
  • elegantní a stylový design
  • zvýšená odolnost proti polití vodou
  • vyladěný a rychlý operační systém
  • režim hosta
Zápory
  • krytka systémového konektoru není přichycena k tabletu
  • absence některých služeb na českém trhu
  • chybí přisvětlovací LED dioda fotoaparátu
  • velmi chudé možnosti nastavení a funkce foťáku
  • o něco slabší výdrž baterie
  • menší ostrost a průměrné rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Martin L.
Děkuji za recenzi. Jako plus k tabletu od Sony bych ještě napsal příslušenství. SD karta je pro mě také plus (z kompaktu rovnou do tabletu).

Bohužel Sony zřejmě začalo stahovat tablet z obchodů kvůli problémům s voděodolností.
David
Díky za recenzi. Tento tablet mne zajímá, je to jeden z kandidátů na nákup. A když si vezmu nabízené konkurenty, tak bych přensě souhlasil, protože z těchto (krom staršího Samsungu a iPadu vybírám). Note to asi nakonec nebude, u Transforemra se mi samozřejmě líbí klávesnice, výdrž, ale zase nelíbí jediný reproduktor.
Sony boduje rozměry, hmotností, infraportem a velmi zajímavým originálním příslušenstvím. Bude to asi těžká volba.

Nakonec připomínka k displeji - je potřeba tak moc "šťourat" do použité technologie, pokud je výsledkem výborný obraz a pozorovací úhly. Nikde jsme se nedozvěděl, zda tam je opravdu jen obyčejný TN panel nebo tam je nějaká pokročilejší technologie typu PVA nebo MVA. Ve výsledku je to asi jedno, když obraz je podle všeho výborný.
kot
Dobrá recenze jako vždy, chtěl bych se ale zeptat kdy se dočkáme recenze xperie T?
djfh
Super recenze :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze