Sony Xperia T3
recenze

Sony Xperia T3

Předražená kráska
50

Chcete-li krásné zařízení s exkluzivním designem a precizním zpracováním od Sony a nechcete-li utrácet za vlajkovou loď, pak zbystřete. Xperia T3 nabídne i slušnou výdrž na baterii na druhou stranu cena je vzhledem k výbavě dosti vysoká. Dokáže krásný design překonat nepěknou cenovku? Na to odpoví naše dnešní recenze.

Sony je jedním z výrobců, kteří navrhují opravdu překrásná zařízení. Novinka Sony Xperia T3 je na tom stejně a přináší opravdu povedený design ve štíhlém těle. Sony ale Xperii T3 osadilo ne zrovna výkonným hardwarem, za který si navíc účtuje kolem 10 000 korun, což je opravdu vysoká cena, s přihlédnutím na výkonnější konkurenci, která sice mnohdy není tak krásná, ale výbavu má lepší. Na druhou stranu ne každý chce špičkový procesor a jde mu především o styl a zde může T3 zabodovat.

Oficiální snímky telefonu

Technické parametry Sony Xperia T3

Kompletní specifikace
Konstrukce151 × 77 × 7 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 MSM8928, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:49 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 9 990 Kč

Sony Xperia T3 – videopohled

Balení

Stejně jako ostatní stájové modely, tak i T3 přichází v celkem povedeném balení, které vás seznámí se základními funkcemi telefonu. Uvnitř poté nalezneme standardní výbavu v podobě nabíječky, microUSB kabelu a headsetu. To je z balení bohužel všechno a pokud byste čekali NFC tagy, nebo třeba ochrannou fólii na displej, budete zklamáni.

Balení telefonu

Obsah balení

  • telefon Sony Xperia T3
  • nabíječka
  • USB kabel
  • sluchátka
  • uživatelská příručka

Srovnání s loňskou vlajkovou lodí, Sony Xperia Z1

Sony Xperia T3 Sony Xperia Z1
rozměry 151 × 77 × 7 mm 144 × 74 × 8,5 mm
hmotnost 148 gramů 170 gramů
integrovaná paměť 8 GB 16 GB
RAM 1 GB 2 GB
paměťové karty ano ano
čipset Qualcomm Snapdragon 400 (4×1,4 GHz) Qualcomm Snapdragon 800 (4×2,2 GHz)
úhlopříčka displeje 5,3" 5"
zadní fotoaparát 8 Mpx (3 224 × 2 448 px) 20,7 Mpx (5 248 × 3 936 px)
baterie Li-Ion (2 500 mAh) Li-Ion (3 000 mAh)
orientační cena 9 990 9 990 Kč

Design a zpracování: kráska s několika nedostatky

Sony k nám s Xperií T3 přichází jako s jedním z nejtenčích telefonů na trhu. Tloušťka 7 mm je opravdu úctyhodná a telefonu dává krásně tenký profil, který je jenom umocněn rámečkem z nerezové oceli. Telefon je ale dost velký, za což na jednu stranu může velký, 5,3palcový displej a také rámečky, které nejsou zrovna z těch nejužších. S rozměry 151 × 77 × 7 mm je tak dokonce větší, než LG G3, které má 5,5palcový displej. Nepočítejte tedy s příliš pohodlným ovládáním jednou rukou. Hmotnost je ale celkem tolerovatelná a 148 gramů není vzhledem k použitým materiálům a velikosti displeje příliš vysoká hodnota.

Sony Xperia T3

Přední část telefonu je asi nejnudněji vypadající částí celého zařízení. Je na něm sice osazen velký, 5,3palcový IPS panel, ale jinak je předek skoupý na jakékoliv výrazné prvky. Hrany přední části jsou oproti displeji o trochu vyvýšené a částečně vám tedy ochrání displej před kontaktem s nečistotami a zabrání lehkému poškrábání.

Přední část telefonu

Pod displejem tak kromě plochy pro odložení vaší kávy nenajdeme vůbec nic, jelikož tlačítka má Xperia T3 na displeji. Trochu nerozumný krok, jelikož pod displejem je místa dost. Nad ním je to už o něco lepší, a najdeme zde logo výrobce, čelní 1,1Mpx kamerku, senzor přiblížení, senzor okolního světla a reproduktor pro hovory, v jehož mřížce je ještě zabudovaná velmi silně svítíci LED dioda, která disponuje několika barvami.

Zadní strana je na tom již mnohem lépe a těšit se můžete na povrchovou úpravu, konkrétně měkčený plast, který je na dotek velmi příjemný a navíc vypadá skvěle. Kromě krásného zpracování jsou záda teritoriem přinejlepším průměrného 8Mpx fotoaparátu, který dostal také přisvětlovací LED diodu. Logo na zádech také napoví, že Xperie T3 má NFC. Loga Sony a Xperia také vypadají velmi hezky a nijak nenarušují plochu zad. Pod nápisem Xperia se usadil ještě celkem výkonný hlasitý reproduktor.

Zadní strana telefonu

Zadní kryt samozřejmě sejmout nejde, což je jenom dobře, alespoň je konstrukce pevná a Sony se mohlo zaměřit na zevnějšek telefonu. Na druhou stranu negativem je, že si nijak nevyměníte baterii o kapacitě 2 500 mAh, která zajišťuje solidní výdrž.

Sony Xperia T3

Pravý bok telefonu nabídne tlačítkové hody, a to možná až příliš velké. Zcela ve spodní části najdeme dvoufázovou spoušť fotoaparátu, která by si zasloužila trochu více pozornosti, jelikož se nemačká příliš dobře a navíc, pokud se vám spoušť zmáčkne v kapse u kalhot, automaticky se zapne fotoaparát i v případě, že máte displej telefonu vypnutý. Zajišťuje ale rychlý přístup k fotoaparátu, což spousta zájemců ocení. Druhým tlačítkem je kolébka hlasitosti, která je bohužel velmi malá a celkem nevýrazná, určitě by jí více slušela druhá strana, která je prakticky prázdná. Určitě se tak jedná o nejhůře stisknutelné tlačítko, se kterým budete mít pravděpodobně problémy.

Pravý bok telefonu

Zapínací tlačítko je již klasicky kulaté, ale osobně mě velmi zklamalo. Je příliš malé a nízké a nejednou mi chvíli trvalo, než se mi ho podařilo zmáčknout. Za sebe tedy nemohu říct, že by se tlačítka na Xperii T3 povedla. Na pravé straně nad zapínacím tlačítkem nalezneme ještě krytku, která skrývá slot na microSD kartu a slot na micro SIM kartu. Levý bok je prakticky prázdný, až na napájecí microUSB konektor, což je zajímavé umístění a určitě vám nebude dělat problémy. Na vrchu poté najdeme 3,5mm jack s celkem výkonným výstupem. Spodek telefonu neskrývá již nic jiného než mikrofon a zdířku pro poutko.

Boky přístroje

Sony Xperia T3 je po právu jedno z nejhezčích zařízení, které si můžete v současnosti koupit. Velmi tenký profil, nerezová ocel a krásná záda evokují pocit exkluzivity. Bohužel byl dokonalý vzhled nejspíše hlavním cílem inženýrů a už se moc nehledělo na funkčnost tlačítek a jejich rozložení. Navíc má telefon celkem ostré přechody a pokud máte telefon zespoda opřený například o malíček, tak vás do něj bude telefon nepříjemně tlačit. Telefon je také dostupný v několika barevných variantách, a to v bílé, fialové a černé barvě.

Displej: 5,3 palců bez FullHD

Telefon Sony Xperia T3 dostal do vínku 5,3palcový IPS panel s HD rozlišením. Pokud se vám zdají parametry za cenu 10 000 korun nedostatečné, tak nejste daleko od pravdy. Nenechte se však odradit, displej telefonu je moc hezký, dobře reaguje na dotyk a ani pozorovací úhly na tom nejsou špatně. Jas displeje je také lepší, než na jakou jsme u většiny telefonů zvyklí a telefon budete moct celkem dobře ovládat i na slunci. Barvy jsou také velmi příjemné a určitě vám nevypálí zrak, jako to dělají některé SAMOLEDy. Vítanou funkcí je možnost změnit vyvážení bílé barvy na displeji, takže pokud bílá není bílá, můžete si chybu panelu sami opravit a zkalibrovat.

Displej telefonu

K dispozici je i automatická regulace jasu, která funguje spolehlivě a nemusíte tak jas měnit ručně. Na řadu nyní přichází rozlišení panelu, které je „pouhých“ 1 280 × 720 pixelů, což na displeji tvoří jemnost „pouhých“ 277 bodů na palec. Spousta jedinců si určitě do tohoto rozlišení rýpne, ale ve skutečnosti se nejedná o žádný velký problém a jemnost je dostatečná. Navíc panel s nižším rozlišením nespotřebuje tolik energie a zlepší tak výdrž na jedno nabití. Je ale pravda, že za cenu 10 000 korun bychom opravdu čekali FullHD rozlišení.

Zvuk: není to muzikant, ale příjemně překvapí

Zadní hlasitý reproduktor se se svým výkonem a kvalitou přednesu řadí do toho lepšího, co jsme měli možnost slyšet. Samozřejmě se nejedná o vyloženě hudební telefon, takže se budete muset spokojit s jedním reproduktorem, ale i samotný reproduktor na zadní straně dobře poslouží a nabízí nadstandardní hlasitost i čistotu přednesu, který ani na maximální hlasitost neztrácí na detailech.

Sony Xperia T3

Zvukový výstup do sluchátek je na tom obdobně a nabízí nadstandardní výkon a nemusíte se tak obávat, že byste v hlučných prostorech nic neslyšeli jenom proto, že je výstup příliš slabý. Přibalená sluchátka jsou sice trochu přebasovaná, ale nejedná se o nic, co byste nemohli opravit v ekvalizéru.

Baterie a výdrž: dva dny pro nenáročné

Do 7 mm tenkého těla se Sony podařilo vměstnat baterii o kapacitě 2 500 mAh, což je stejná kapacita, která je v o půl milimetru tenčím Huawei Ascend P7. Oproti Huawei má ale Xperia T3 lepší správu výkonu, nižší rozlišení displeje a energeticky méně náročný hardware. To vše se celkem pozitivně podepsalo na výdrži při běžných úkonech, kdy telefon používáte prakticky výhradně pro kontrolu a vyřizování upozornění. Pak se s přehledem dostanete až na dva dny výdrže. V případě, že potřebujete, aby telefon ještě nějakou dobu vydržel, můžete využít režimu Stamina, který omezí použití Wi-Fi a mobilního připojení při vypnutém displeji, a dokáže také omezit výkon zařízení.

Sony Xperia T3

Pokud do procesu ale zapojíte například 2 hodiny hraní her, hodinu navigace a čtení novinek ve světě, tak počítejte s tím, že kolem poledne druhého dne budete muset nabíječku vytáhnout. Celkově je ale výdrž baterie dobrá a pracovní den s vámi telefon zvládne spolehlivě. V redakčním testu, kdy telefon přehrává přes Wi-Fi video v HD rozlišení s jasem displeje na 50 % a připojenými sluchátky na 50 % hlasitosti, se Xperia T3 vypla v průměru po 7 hodinách a 33 minutách. Nabití na 80 % kapacity pak trvalo 107 minut, na 100 % si vyčleňte 169 minut.

Streamování videa Nabití baterie do 80 % Nabití baterie do 100 % Kvalita videa
Sony Xperia T3 433 minut 107 minut 169 minut 720p
Huawei Ascend P7 383 minut 137 minut 214 minut 1080p
Sony Xperia Z2 463 minut 109 minut 134 minut 1080p

Hardware: za 10 000 korun jsme čekali víc

Sony si určitě nezaslouží pochvalu za to, jaký hardware byl do Xperie T3 osazen. Ten je totiž srovnatelný s tím, co někteří výrobci osazují do telefonů, které stojí o polovinu méně. SoC Snapdragon 400 sice není špatný čipset, ale raději ho vidíme u telefonů s cenou kolem pěti až šesti tisíc korun. Procesor v čipsetu má frekvenci 1,4 GHz a pracuje se čtyřmi jádry.

CPU-Z a Vellamo Benchmark

Čipsetu sekunduje pouhý 1 GB RAM, což je opět hodnota, kterou vídáme u mnohem levnějších telefonů. Uživateli je po spuštění navíc dostupných pouze 200 až 300 MB, což je na telefon této cenové kategorie žalostně málo. Interní paměť poté nabídne kapacitu 8 GB, což je opět hodnota, kterou známe z nižších cenových relací. Na vaše data vám zbyde přibližně 4,5 GB prostoru, což není nic světoborného, ale vše zachraňuje slot na microSD karty do velikosti 32 GB, na kterou můžete vaše aplikace instalovat. Grafický akcelerátor v telefonu je Adreno 305, stejně jako u všech čipsetů Snapdragon 400.

Úložiště

Telefon jsme prohnali i benchmarky a v nejrozšířenějším AnTuTu si telefon připsal 19 974 bodů, což ho sice neřadí na dno tabulky, ale určitě bychom ocenili lepší výsledek. V komplexnějším Vellamo benchmarku si prohlížeč připsal 1 762 bodů, v Multicore testu si připsal 1 257 bodů, což ho řadí přímo nad dva roky starý Nexus 4. Poslední část Vellamo je Metal, který Xperii T3 ocenil 848 body, což je mezi Motorolou DROID RAZR a tabletem Nexus 7. Hry jsou však na telefonu dobře hratelné a například Hungry Shark Evolution běží vcelku bez problémů.

Benchmarky jsou jedna věc, reálná plynulost a spolehlivost druhá. A zde Sony nezaváhalo. Prostředí je plynulé a animace se netrhají a při běžném používání budete s telefonem plně spokojeni a papírově nižší výkon moc nepoznáte.

Porovnání s dalšími stylovkami

Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy Alpha Apple iPhone 5s Huawei Ascend P7 Sony Xperia T3
rozměry 142 × 70,5 × 8,1 mm 132,4 × 65,5 × 6,7 mm 123,8 × 58,6 × 7,6 mm 139,8 × 68,8 × 6,5 mm 151 × 77 × 7 mm
hmotnost 143 gramů 115 gramů 112 gramů 124 gramů 148 gramů
zvýšená odolnost IP67 ne ne ne ne
úhlopříčka displeje 5,1 palce 4,7 palce 4 palce 5 palců 5,3 palců
rozlišení displeje 1 920 × 1 080 pixelů 1 280 × 720 pixelů 1 136 × 640 px 1 920 × 1 080 px 1 280 × 720 px
jemnost 432 ppi 312 ppi 326 ppi 441 ppi 277 ppi
operační systém Android 4.4 Android 4.4 iOS 7 Android 4.4 Android 4.4
procesor Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (4× 2,5 GHz) Exynos 5 Octa Apple A7 (2× 1,3 GHz) Huawei Kirin 910T (4× 1,8 GHz) Qualcomm Snapdragon 400 (4× 1,4 GHz)
operační paměť RAM 2 GB 2 GB 1 GB 2 GB 1 GB
interní paměť 16 GB 32 GB 16 / 32 / 64 GB 16 GB 8 GB
paměťové karty ano ne ne ano ano
LTE ano (150 / 50 Mb/s) ano (300 / 50 Mb/s) Ano (100 / 50 Mb/s) Ano (150 / 50 Mb/s) Ano (150 / 50 Mb/s)
fotoaparát 16 Mpx 12 Mpx 8 Mpx 13 Mpx 8 Mpx
záznam videa 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px
NFC ano ano ne ano ano
orientační cena 18 500 Kč 17 000 Kč 16 000 Kč 10 000 Kč 10 000 Kč

Uživatelské prostředí a nastavení: jednoduché Xperia UI

Sony si na svých telefonech pěstuje vlastní uživatelské prostředí Xperia UI, které sice nenabídne žádné revoluční funkce, které by museli konkurenti kopírovat, ale hlavně funguje spolehlivě a nebude vás nikde zdržovat. Systém v telefonu je klasický Android, v tomto případě ve verzi 4.4.2.

Odemykací obrazovka je jedna z těch jednodušších, které na dnešních telefonech nalezneme. Můžete tak pouze telefon odemknout tažením nahoru nebo dolů, nebo spustit aplikaci fotoaparátu tažením ze spodní hrany displeje nahoru. Gesto pro odemknutí displeje ale občas správně nefunguje napoprvé a budete ho muset opakovat.

Zamykací obrazovka

Samotné prostředí Xperia UI z vás neudělá Alenku v říši divů. Pokud jste někdy Android ovládali, tak si budete připadat jako doma. Klasické seskupení několika ploch, kterých můžete mít až 7 a starý známý seznam aplikací. V seznamu aplikací si můžete tažením prstu z levého okraje displeje otevřít nabídku seřazení aplikací, takže si můžete nechat aplikace seřadit podle nejpoužívanějších, nebo podle abecedního pořádku.

Xperia UI

Vysouvací lišta je celkem jednoduchá, ale mohla by být udělána lépe. Je totiž rozdělená do dvou kolonek, a to Oznámení a Rychlé nastavení, mezi kterými se nemůžete přepínat gestem do strany, ale musíte zmáčknout tlačítko, které je umístěné až na vrchu displeje a s touto úhlopříčkou se na něj těžce dosahuje. Panel rychlého nastavení nabídne akorát rychlé přepínače, jako je Wi-Fi, Stamina mód pro prodloužení výdrže na jedno nabití a podobně. Tlačítko pro rychlé přepnutí do nastavení zde je, ale musíte si ho zapnout jako rychlý přepínač.

Vysouvací lišta

Po vzoru ostatních výrobců nabízí i Sony zjednodušený režim, jenž vám klasický Xperia launcher zjednoduší na 15 dlaždic s ikonami aplikací, které chcete využívat. Pro každodenní používání technologicky zdatného člověka je to téměř nepoužitelné, ale pokud nejste nároční na funkce nebo chcete koupit telefon někomu, kdo nikdy smartphone nepoužíval, možná vám přijde jednodušší prostředí vhod.

Jednoduché prostředí

Nastavení kromě klasických nabídek hostí i kolonku Konektivita Xperia, která vám dovolí telefon propojit s vašimi Sony zařízeními, jako je televize nebo bezdrátový ovladač Dualshock 3. Prostředí si můžete přizpůsobit různými barevnými tématy, která si můžete zdarma stáhnout. V nastavení displeje lze zapnout Mobile BRAVIA Engine 2, který zlepší obrazovou kvalitu fotografií a videí, jež si na telefonu prohlédnete. Xperia T3 disponuje i chytrým řízením podsvícení, které se řídí podle toho, jestli se na displej díváte, nebo ne.

Fotoaparát: Sony umí i lépe

Sony je celkem známé pro své dobré fotoaparáty. Na Sony Xperia T3 máte k dispozici dvojici fotoaparátů, které vám budou dělat společnost. Na zádech telefonu se usadil 8Mpx snímač s funkcí automatického ostření a průměrnou přisvětlovací LED diodou, který ale nedostává kvalit, na které jsme u Sony zvyklí. Fotografie nejsou tak detailní, jak bychom očekávali a stejně tak na tom není moc dobře ani kontrast a sytost. Dobře si ale telefon poradí s protisvětlem, a tak není problém fotit objekty proti sluníčku. Snímky za horšího světla na tom také nejsou moc dobře a dost šumí. Rychlost snímání také není moc vysoká a sériového snímání si tedy moc neužijete.

Snímky z telefonu

Přední fotoaparát s rozlišením 1,1 Mpx také není nijak výjimečný, ale dokáže pořídit celkem světlé snímky i za horších světelných podmínek, což určitě potěší příznivce selfie. Prostředí fotoaparátu je jednoduché, ale přesto vám nabídne celkem široké možnosti nastavení a efektů. K dispozici je manuální režim, plná automatika, nebo také plynulé panorama. Nejzábavnějším módem je však rozšířená realita, která vám na stole nechá pobíhat pohádkové bytosti, nebo z vás například udělá ošklivou příšeru.

Od fotoaparátu jsme ale čekali více, a jsme trochu zklamaní z výsledků. Zejména pokud přihlédneme k cenovce telefonu, tak se Sony moc nevytáhlo.

Videokamera: průměrné Full HD

Fotoaparát zvládá pořizovat videa až ve FullHD rozlišení, obraz je spíše průměrný, ale potěší kontinuální zaostřování nebo také možnost natáčet HDR video. Můžete ale nahrávat video i se zapnutou virtuální realitou, což sice velmi výrazně sníží počet snímků za vteřinu, ale děti dokáže zabavit.

Sony Xperia T3 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Telefonní funkce: naprostý základ

Telefonní funkce jsou u telefonů s Androidem prakticky stejné. Nejinak tomu je i u Sony Xperie T3 a nabídne vám pouze klasický seznam kontaktů a aplikaci Telefon pro volání. Kontakty můžete synchronizovat například díky Google účtu nebo Facebooku. Telefonní aplikace nenabídne žádné extra vychytávky a má tak pouze změněný vzhled klasické telefonní aplikace.

Aplikace Telefon

Zprávy a e-mail: standardní výbava

Zprávy můžete posílat přes dva klienty, kterými jsou buď Zprávy, nebo Hangouts. Pro lepší integraci s Google účtem asi sáhnete radši po Hangouts, ale ani nativní aplikace Zprávy vás nenechá na holičkách.

Zprávy

E-mail vyřídíte také pomocí dvou standardních klientů. Prvním je e-mail klient od Sony, který nabídne pouze základní funkce, druhým pak známý Gmail. Pro vaše chatování můžete využít i nativní Facebook aplikace, která je v telefonu předinstalovaná. Na klávesnici se díky velkému displeji píše velmi příjemně a dokonce i předinstalovaný slovník je na tom dobře.

Gmail

Organizační funkce: velmi strohé

Ani u organizačních funkcí si Sony nedalo moc práce. Máme zde samozřejmě pěkně zpracovaný kalendář, který jde propojit s vaším Google účtem, nebo Exchange, ale jinak zde najdeme tak akorát budík. V kalendáři najdeme zajímavost v podobě předpovědi na další týden a budete tak vědět, jaké vás čeká počasí. Záznam zvuku nebo například poznámky bychom zde hledali těžko. Příjemností je ale přítomnost aplikace OfficeSuite, která vám dovolí prohlížet a upravovat Office dokumenty.

Kalendář

Konektivita, internet: LTE a všechno kolem

Celkem povedená je konektivita přístroje, která nabízí prakticky všechno, co byste od vašeho smartphonu očekávali. Mezi mobilními sítěmi určitě potěší i přítomnost LTE, které podporuje frekvence 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz.

Bezdrátová konektivita obsahuje ještě Wi-Fi, NFC a Bluetooth. Wi-Fi podporuje standardy 802.11 a/b/g/n a Bluetooth je ve verzi 4.0. NFC vám dovolí rychlé spárování například se sluchátky nebo chytrými hodinkami. Z tohoto pohledu tak telefonu nic nechybí a určitě potěší přítomnost NFC, ale rádi bychom také viděli infraport.

Bezdrátová konektivita podává slušné výsledky

Stejně jako u organizačních funkcí, tak i zde máte k prohlížení internetu dvě možnosti. První je integrovaný Android prohlížeč, druhou Chrome. Oba svojí práci odvádí dobře, prohlížení je bezproblémové a plynulé, ale díky lepší synchronizaci nejspíše skončíte u Chromu.

GPS: Google a omezený Garmin

Xperia T3 si vysloužila kompletní sestavu prvků, které potřebujete pro navigaci. Výbava tedy čítá jak GPS a GLONASS, tak i A-GPS a elektronický kompas. Telefon se dokáže celkem rychle zafixovat a rozhodně vás tak nenechá čekat. K navigaci poslouží mapové podklady v podobě Google Map, ale v telefonu je předinstalovaná i aplikace od Garminu, která obsahuje 30denní zkušební verzi, kterou můžete používat místo Google Map. Garmin funguje i offline, a nemusíte tak být stále připojeni k internetu.

Zhodnocení: hodně drahá krasavice

Největším problémem nového Sony Xperia T3 je cena. Ta činí 10 000 korun a rozhodně si značně připlácíte za exkluzivní vzhled telefonu, který je opravdu špičkový, i když tlačítka mají svoje nedostatky a chvilku vám potrvá, než si na ně zvyknete.

Sony Xperia T3

Telefon za svojí cenu nabídne celkem kontroverzní výbavu a určitě bychom čekali lepší výkon. Čipset Snapdragon 400 není sice nejhorší, ale rozhodně nebudete „chrochtat blahem“. Výkonnostně je na tom T3 podobně jako 2 roky starý Nexus 4, což není pro Sony moc dobrá vizitka. Na plynulosti prostředí to ale není příliš znát a budete se v něm posouvat plynule.

Snímky telefonu

Celkem nás zklamal i fotoaparát, od kterého jsme čekali lepší výsledky, displej by mohl mít za danou cenu už FullHD rozlišení, jinak je ale povedený a oceníte jeho barevné podání. Potěší i zvuk a výdrž baterie na jedno nabití, vhod přijde i kompletní datová výbava včetně LTE. To vše ale nabídnou i levnější telefony. Sony se tak celkem seklo, když novému telefonu nastavovalo cenovku a rozhodně v současnosti nemůžeme jeho koupi doporučit. Ideální cena by byla kolem sedmi až osmi tisíc, takže doporučujeme počkat, až cena klesne. Pokud se však odhodláte telefon koupit, dostanete do rukou exkluzivně vypadající zařízení, díky kterému nejspíše vystoupíte z davu. Zde platí dvojnásob, že za styl a design se připlácí.

Konkurence

Největší protivník v prodejích T3 bude vlastní stájový kolega Sony Xperia Z1. Loňská vlajková loď se dnes dá sehnat za stejnou cenu, za kterou se prodává T3. Prakticky ve všech ohledech je Z1 lepším telefonem a nabídne především mnohem lepší hardwarovou výbavu.

Sony Xperia Z1

Huawei Ascend G750 je na tom podobně jako T3. Nenabídne příliš dobrou výbavu, ale pořád je na tom lépe, než T3, a to hlavně z pohledu paměti RAM, která u Huawei činí 2 GB. Huawei Ascend G750 při tom stojí o přibližně 2 000 korun méně.

Huawei Ascend G750

Samsung Galaxy Grand 2 sice není dokonalé zařízení, ale svoje místo si v konkurenci zaslouží. Nabídne více operační paměti nebo také kompaktnější rozměry. Xperia T3 rozhodně vítězí z pohledu designu a zpracování. Cenou jsou si konkurenti rovni.

Samsung Galaxy Grand 2

Ze stáje Huawei by mohla zaujmout i stylovka Huawei Ascend P7. Ta nabídne lepší výbavu, ještě tenčí tělo, ale docela špatně bojuje s výdrží na baterii. Ascend P7 stojí stejně jako Xperia T3.

Huawei Ascend P7

Výkonnější a zároveň levnější variantou je Xiaomi Redmi Note, telefon s 5,5palcovým displejem a oblíbeným prostředím MIUI. Note je sice těžší a rozměrnější, ale nabídne lepší procesor, větší operační paměť a také slot na dvě SIM karty. Cenově vyhrává jednoznačně Redmi Note, který pořídíte již za 6 500 korun.

Xiaomi Redmi Note

Za Windows Phone bude bojovat hlavně Nokia Lumia 1320, která není sice tak výkonná a stylová, ale naláká ještě větším displejem a odladěným systémem Windows Phone. Cena Lumie 1320 je přibližně 7 390 korun.

Nokia Lumia 1320

Druhým telefonem s Windows Phone, který by mohl zaujmout, je Nokia Lumia 925, která je sice menší, ale výbavou jsou na tom s Xperií T3 podobně, akorát s tím rozdílem, že Nokia je přibližně o 2 000 levnější.

Nokia Lumia 925
sony-xperia-t3
Klady
  • krásný design
  • precizní provedení
  • dobrá výdrž na baterii
  • prostředí Xperia UI
Zápory
  • přestřelená cena
  • horší fotoaparát
  • nižší výkon
  • tlusté rámečky
  • hrany mohou řezat do rukou
Diskuze ke článku
jana
Tak ta cena půjde velmi rychle dolů.....
Maroš
Výňatok z recenzie Grand 2: Startovací cena je sice posazená poměrně vysoko (necelých deset tisíc korun), ale to je daň za jméno výrobce.
T3: Sony ale Xperii T3 osadilo ne zrovna výkonným hardwarem, za který si navíc účtuje kolem 10 000 korun, což je opravdu vysoká cena

Kam sa podela vaša objektivita?
Ami
"Panel rychlého nastavení nabídne akorát rychlé přepínače, jako je Wi-Fi, Stamina mód pro prodloužení výdrže na jedno nabití a podobně. Bohužel se odsud ani nedostanete do nastavení telefonu a musíte si otevřít aplikaci Nastavení ze seznamu aplikací." - Zde bych rád opravil redakci; lze otevřít nastavení daného přepínače přidržením prstu na dané ikoně.

Avšak jinak hezká recenze. :)
doro
proboha dejte toho orangutana nekam k ledu to je strasny :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze