Sony Xperia T
recenze

Sony Xperia T

Tajný agent mezi smartphony

Model Sony Xperia T, který byl představen v srpnu letošního roku, se proslavil nejen svým účinkováním v nejnovější „bondovce“, ale také svou zajímavou výbavou, kterou kolem sebe vyvolal pěkný rozruch. Rozhodli jsme se s tímto nadějným Japoncem udělat malé interview, co si myslí o své budoucnosti v kategorii TOP smartphonů.

Když jsme se se Sony Xperia T poprvé setkali, rozhodně nebyl jako ostatní hvězdy. Nechoval se povýšeně, vystupování měl skromné a v ruce působil i přes ostré hrany velmi příjemně. Nicméně důvody malé namyšlenosti by se určitě našly, neboť svou výbavou se Sony Xperia T snaží řadit mezi TOP smartphony současnosti. Jen namátkou můžeme zmínit velmi jemný 4,55“ LCD displej, dvou-jádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 s taktem 1,5GHz na každém jádru nebo 13Mpx fotoaparát. Pojďme si však vše povědět hezky od začátku.

Sony Xperia T - oficiální snímky

Obsah balení:

  • Sony Xperia T
  • Nabíjecí adaptér do sítě s USB konektorem
  • Datový kabel USB-micro USB pro nabíjení a připojení k PC
  • Špuntové stereo handfree
  • Čtveřice NFC tagů Xperia SmartTags
  • Ochranná folie na displej
  • Brožurky a návody

Technické parametry Sony Xperia T

Kompletní specifikace
Konstrukce129,4 × 67,3 × 9,4 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,55" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 MSM8260A, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 850 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostlistopad 2012,

Sony Xperia T – videopohled

Design a konstrukce

Sony Xperia T svým designem na první pohled příliš nezaujme. Při pohledu zpředu se jedná o klasický černý obdélník s velmi ostrými rysy. Takový je dnes každý druhý. Při bližším pohledu však začnete objevovat nejrůznější zajímavé detaily jako je například zkosení hran, atypické umístění ovládacích prvků nebo prohnutí zad, které bylo tak typické pro model Xperia arc.

Sony Xperia T se k nám dostala ve dvou verzích

Po bližším prozkoumání zde tak máme designově velmi neotřelé zařízení, čímž se jasně prozrazuje také zařízení tohoto přístroje do portfolia značky Sony. Právě Sony totiž svým designem značně obohacuje celkové portfolio jinak často nudných černých placek. Navíc si můžete vybrat celkem ze tří barevných variant – černý, stříbrná a bílá.

Pojďme si nyní popsat celkovou konstrukci Sony Xperia T. V dnešním světě TOP smartphonů se Sony Xperia T řadí paradoxně k těm kompaktnějším zástupcům. Kdo by to ještě před několika lety řekl, že budeme takto mluvit o zařízení s rozměry 129,4 × 67,3 × 9,4 mm a hmotností 139 g. Tloušťka 9,4 mm je však v nejtenčím místě na těle zařízení, v tom nejtlustším se však dostáváme na hodnotu celých 12,5 mm, což je na dnešní poměry již celkem „cvalík“.

Xperia T se v ruce drží vcelku příjemně, i když první dojem pravděpodobně nebude úplně ideální. Díky ostrým hranám působí v ruce nejprve trochu nezvykle, nicméně po chvíli tuto vlastnost přestanete vnímat a Xperia T se ve vaší ruce vcelku pohodlně usadí. Pomáhá tomu také zadní kryt přístroje, který nabízí povrchovou úpravu soft-touch, a která především ve světlé verzi skvěle odolává otiskům prstů. Zajímavé ovšem je, že světlejší verze působí výrazně „plastověji“ než verze černá, kde je zadní kryt opravdu hezky měkký.

Musíme také zmínit, že zadní kryt Sony Xperia T nelze sejmout. Uživatelé si tak nebudou moci například vyměnit akumulátor a Xperia T se tak řadí do čím dál větší skupiny zařízení, která se vyznačují touto vlastností jedněmi milovanou, ale povětšinou spíše proklínanou.

Jakmile vám Xperia T pohodlně usedne do dlaně, můžete si prohlédnout tuto filmovou hvězdu hezky kolem dokola. Přední strana je vyhraněná pro dotykový displej s úhlopříčkou 4,55 palce a HD rozlišením 1280 x 720 pixelů. K jeho zobrazovacím schopnostem se vrátíme ještě později. Nad displejem se nachází logo výrobce, sada nejrůznějších senzorů, notifikační LED a také přední kamerka pro videohovory. Ještě pár slov k notifikační diodě, která se snaží upozorňovat na nové události nebo vybitou baterii. Ta je u modelu Xperia T opravdu jen do počtu, protože nejenže v systému si ji nemůžete nijak nastavit, ale především je velmi nevýrazná a jejího blikání si prakticky nevšimnete. Pod displejem se pak překvapivě nenachází klasická trojice/čtveřice ovládacích kláves, ale pouze logo řady Xperia.

Sony Xperia T a její prohnutá záda

Záda Xperie T jsou téměř prázdná a nenabízí nic překvapivého. Ve spodní části logo výrobce a logo řady Xperia, v horní části pak čočka fotoaparátu a také přisvětlovací LED. Můžeme zde také vidět „dvířka“ levé horní části, skrze která se dostaneme ke slotu pro micro SIM kartu a slotu pro paměťovou kartu microSD. Tato dvířka jsou dle našeho názoru opravdu nepovedenou částí jinak velice kvalitní konstrukce Sony Xperia T. Nejenže jsou opravdu nevzhledná, ale především při častějším používání přestanou držet na svém místě a fakticky by nás nepřekvapilo, kdyby se někomu povedlo tato dvířka náhodou, například při vysouvání z kapsy, utrhnout.

Boky Xperie T jsou vcelku netradiční. Levý bok je až na microUSB konektor prázdný, na pravém boku se však konají pěkné psí kusy. Výrobce se totiž rozhodl umístit všechny ovládací klávesy do spodní části pravého boku a výsledkem je blok čtyř kláves, který se ovládá velmi nepohodlně.

Levý a pravý bok

Například při odemykání zařízení musíte palec (pokud držíte telefon v pravé ruce) dost nepohodlně zalomit. Navíc během tohoto úkonu musíte telefon v ruce ještě přesouvat, takže zde hrozí například nechtěné upuštění. Ještě horší je to s klávesou ovládání hlasitosti, které je navíc níže než vypínací tlačítko. Pokud budete Xperii T držet v jedné ruce a například telefonovat, při ovládání hlasitosti si telefon budete muset během hovoru v ruce opravdu hodně přehazovat. Poslední klávesou v tomto bloku je spoušť fotoaparátu, kde je situace obdobná jako u klávesy pro ovládání hlasitosti.

Dvířka slotů pro SIM kartu a paměťovou kartu a blok ovládacích kláves na pravém boku

Toto uspořádání kláves má za následek hned dvě nepříjemnosti. Klávesy se opravdu špatně nahmatávají, blok kláves velmi splývá, a tak se vám často stane, že namísto zesílení zvuku si telefon vypnete a naopak. Musíte se opravdu soustředit, abyste prstem nahmatali tu správnou klávesu. Druhá a dle našeho názoru mnohem závažnější vada tohoto řešení je ovladatelnost. Při ovládání jednou rukou se klávesy ovládají opravdu nepohodlně a velmi také stoupá nebezpečí, že zařízení vám z ruky jednoduše vypadne.

Abychom tedy ještě dokončili tuto kapitolu, zmiňme ještě spodní a horní hranu přístroje. Na spodní hraně nenajdeme nic kromě mikrofonu, na horní hraně nám druhý mikrofon doplňuje také 3,5mm jack konektor. Na závěr této kapitoly bychom tedy rádi zmínili, že Sony Xperia T je co do konstrukce špičkově zpracovaný smartphone se zajímavým designem, ovšem za „dvířka“ ke slotům karet a za uspořádání bočních kláves by si někdo v Sony zasloužil minimálně vytahat za uši.

Baterie a výdrž

Model Sony Xperia T je vybaven baterií typu Li-Ion s kapacitou 1850 mAh. Podle údajů výrobce by měl telefon vydržet až 450 hodin pohotovostním režimu nebo až 420 minut telefonovat. Jak si však stál model Xperia T v našem redakčním testu?

Stříbrná verze Sony Xperia T

Rovnou můžeme říct, že máme před sebou další z „jednodenních smartphonů“, to znamená, že Sony Xperia T budete zkrátka dobíjet každý den, bohužel ne vždy to bude až večer a rovnou můžeme říct, že oproti konkurentům je reálná výdrž o něco horší – se znatelně menší baterií se nic moc jiného čekat nedalo. V přímé souvislosti s intenzitou používání totiž dokáže Sony Xperia T dokáže umřít klidně už odpoledne.

Stříbrná verze Sony Xperia T

Při testování jsme měli v Xperii T nastavený účet na Facebooku (cca 3-4 notifikace), Google+ (max. 1 notifikace), dva Gmail emaily (cca 10-15 emailů) a jeden Seznam email (kontrola každou hodinu, delší bohužel nelze). Když k tomu připočteme ještě cca 10-15 min hovoru, hodinu hraní her ve vlaku a hodinu surfování, vydrží Sony Xperia T od rána zhruba do 21. hodiny večerní, kdy se vrací k nabíječce s 10 % baterie.

Stříbrná verze Sony Xperia T

Pokud ale přes den budete trochu více telefonovat, surfovat, použijete GPS nebo si budete pouštět muziku, Xperia T bude „brečet“ už odpoledne. Při lehčím používání, kdy budete pouze trochu telefonovat, napíšete pár SMS a na internet se podíváte akorát chvíli přes Wi-Fi, se však Xperia T udrží naživu do večera druhého dne.

V našem standardizovaném testu přehrávání HD videa skrze internetový prohlížeč přes Wi-Fi, s jasem na hodnotě 50 % a potlačenými jakýmikoli aktualizacemi dokázal model Sony Xperia T přehrávat video celkem 5 hodin a 12 minut.

Zvuk a hudební výstup

Sony Xperia T nabízí klasickou zvukovou sestavu v podobě hlasitého reproduktoru a 3,5mm jack konektoru. Co se týče hlasitého reproduktoru, tak tento rozhodně nebude patřit mezi středobody žádné párty. Zvuk je vhodný opravdu jen na vyzvánění, jelikož při poslechu hudby výšky výrazně přebíjejí všechny zbývající úrovně, basy pak chybí docela.

Hlasitý reproduktor a 3,5mm jack konektor

Konektor pro sluchátka pak nabízí o poznání lepší podání zvuku, které je vcelku vyvážené, i když někdy je třeba si trochu pohrát s ekvalizérem kvůli basové složce. Velká chvála však patří výrobci za špuntová sluchátka, která přibalil do balení.

Ta jsou na poměry sluchátek v balení opravdu nadprůměrná, a to jak kvalitou zvuku, tak ergonomií. V balení najdete také tři velikosti špuntů na sluchátka. Sluchátka zároveň slouží také jako handsfree, na kabelu najdete mikrofon a tlačítko pro ovládání hovorů.

Displej a ovládání

Sony Xperia S nabízí 4,55 palcový TFT LCD displej s rozlišením 1280 x 720 pixelů, takže se může pyšnit krásně jemným zobrazením s hustotou pixelů 323 ppi. Je nutno uznat, že displej se u modelu Xperia T opravdu povedl. Má velice dobré pozorovací úhly, má opravdu věrné podání barev a také slušnou čitelnost na slunci. Sony vybavil displej modelu Xperia T technologií Bravia Engine, který zajišťuje bohatší barvy při zobrazování fotografií a videa. Barvy jsou tak plnější a líbivější.

Displej Sony Xperia T je opravdu povedený

Co se zobrazovače týče, patří Sony Xperia T mezi špičku. Ale na to už jsme u Sony zvyklí, vzpomínáte na Sony Xperii S? Zvláštní, jak je ten pokrok rychlý…půl roku starý model a my už na něj vzpomínáme.

Displej Sony Xperia T je samozřejmě dotykový, takže skrze něj probíhá veškeré ovládání přístroje. Dotyková vrstva je velmi přesná a citlivá tak akorát. Ovládání zařízení je tak velmi pohodlné, problém by mohl některým uživatelům činit pouze velký displej, který svou úhlopříčkou 4,55 palce není vhodný tak úplně pro každého.

Srovnání HTC One X+, LG Optimus G a Sony Xperia T

Displej však nenabízí přesně 1280 x 720 pixelů pro zobrazování vašeho obsahu. Sony Xperia T je totiž jeden z mála smartphonů, které mají ovládací klávesy operačního systému Android přímo na displeji. V praxi tak ve spodní části displeje najdete zhruba 100 pixelů, které slouží právě a jen pro zobrazování ovládacích kláves domů, zpět a kupodivu ne klávesu menu, ale otevření multitaskingu.

Když k tomu však připočteme ještě zhruba 50 pixelů pro stavovou lištu v horní části displeje a například u prohlížeče Chrome dalších 100 pixelů pro adresní řádek, rázem jsme ztratili celkem 250 pixelů z celkové výšky displeje. Převedeno na zlomky, máme zde vlastně pětinu zobrazovací plochy, kterou uživatel nemůže využít. Samozřejmě je to především hraní s čísly a při běžném používání na takové souvislosti pravděpodobně nemyslíte, nicméně je to celkem zajímavá perlička. Zamrzí to o to více, že pod displejem je opravdu hodně místa a místo loga Xperia by se zde velmi pohodlně daly umístit právě senzorové klávesy. Proč se nakonec Sony rozhodlo k jejich vypuštění, známo není.

Inu to tedy byla kapitola o ovládání a displeji Sony Xperia T. Na displej prakticky nemůžeme říct křivého slova a pokud nemáte problém s velkým displejem modelu Xperia T, tak budete spokojení také s ovládáním. Rozhodně bychom však uvítali, kdyby výrobce využil té spousty místa pod displejem a umístil sem tlačítka pro ovládání operačního systému Android. Na displeji pouze zbytečně ubírají místo.

Uživatelské prostředí, hardware a výkon

Model Sony Xperia T je vybaven operačním systémem Android, ovšem ještě ve starší verzi 4.0 Ice Cream Sandwich. Výrobce obohatil Android 4.0 o vlastní uživatelské prostředí, které se nese v trochu futuristickém duchu.

Domovská obrazovka

Základem je však klasický Android, takže vás jistě nepřekvapí přítomnost až 5 obrazovek, na které si dle libosti můžete umístit zástupce aplikací nebo oblíbené widgety. V základu máte k dispozici celkem 35 widgetů, které si na obrazovky můžete umístit, jako je emailová schránka, Facebook, různé typy hodin, kalendář a tak dále. Velmi Sony chválíme za novou notifikační lištu, ve které nalezneme konečně také tlačítka pro rychlou aktivaci nebo deaktivaci bezdrátových a jiných funkcí. Ta telefonům Sony dost chyběla a jsme rádi, že Sony vyslyšelo volání uživatelů a do své nové vlajkové lodi tuto inovaci přidalo. Mohlo by to však být ještě o chloupek lepší, hodila by se možnost nastavit si vlastní tlačítka nebo například dlouhým stiskem jít rovnou do nastavení Wi-Fi, což má například Samsung.

Menu s aplikacemi

Menu s aplikacemi otevřete pomocí ikonky matice, která zároveň znázorňuje výchozí rozložení ikonek aplikací v menu. Můžete si zvolit z vlastního řazení ikonek nebo si je nechat automaticky seřadit podle abecedy, stáří nebo podle četnosti používání. Přímo z menu můžete také aplikace i odinstalovat, takže se nemusíte složitě proklikávat nastavením a podobně.

Multitasking a miniaplikace

Zajímavou funkcí, kterou výrobce přidal do uživatelského prostředí, jsou také miniaplikace. Pod tlačítkem vyvolání multitaskingu se totiž kromě náhledů spuštěných aplikací nachází také zkratky pro otevření miniaplikací, což jsou jednoduché aplikace běžící v samostatném okně nad samotným uživatelským prostředím. V základu zde najdete kalkulačku, časovač, poznámky a diktafon. Další aplikace si pak můžete stáhnout v obchodě Google Play – v současnosti je jich dostupných asi pět. Jen škoda, že najednou může běžet jen jedna miniaplikace.

Nastavení

Co se hardwaru týče, Sony Xperia T nabízí opravdu skvělou výbavu. O celý běh operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich se stará čipset Qualcomm Snapdragon S4 s dvou-jádrovým 1,5GHz procesorem Krait a grafickým procesorem Adreno 225, tedy velmi oblíbený a moderní čipset, který používají mimo jiné také například nové telefony s Windows Phone 8. Díky tomu je běh samotného systému opravdu rychlý a nesetkáte se s žádným škubáním nebo zamrzáním. Samotné uživatelské prostředí je opravdu dobře optimalizované, pouze jednou se nám stalo, že jsme čekali na načtení všech widgetů po návratu na domovskou obrazovku.

Kromě výkonného čipsetu najdeme u Xperie T také 1 GB paměti RAM, 16GB vnitřní paměť a především podporu paměťových karet microSDHC až do kapacity 32 GB, což jistě mnoho uživatelů uvítá.

Testy benchmark - CF-Bench, Smartbench 2012, AnTuTu a Quadrant Standard

Jedná se o vskutku výkonnou sestavu nejrůznějších čipů, což potvrzují také benchmark testy, ve kterých si model Sony Xperia T vedl velmi dobře. Zvolili jsme testy CF-Bench, Smartbench 2012, AnTuTu Benchmark a Quadrant Standard. V tomto pořadí můžete také vidět výsledky benchmark testů na screenshotech výše. Sony Xperia T za sebou nechal například čtyř-jádrové HTC One X a ukazuje tak sílu tohoto čipsetu.

Fotoaparát a videokamera

Sony Xperia T je vybaven fotoaparátem s rozlišením 13 Mpx, světelností f/2.4 a technologií Sony Exmor R pro snímač CMOS, o kterém jsme vás informovali v samostatném článku. Ten vyvolal opravdu vášnivou debatu o tom jak vlastně Sony Xperia T fotí. Ve zmiňovaném článku jsme také přímo porovnali fotografie pořízené Samsungem Galaxy S III s fotografiemi ze Sony Xperia T, je nutno však dodat, že jsme v uvedeném testu ještě neměli nejnovější verzi firmware pro Xperii T, která měla kvalitu fotografií znatelně zvednout.

Prostředí fotoaparátu

Po updatu firmware jsme fotoaparát samozřejmě otestovali znovu, všechny fotografie uvedené zde v recenzi jsou již pořizovány s novým firmwarem. Rozdíl mezi jednotlivými verzemi firmwaru je skutečně znatelný. Vylepšil se problém s přesvětlováním snímků, barvy jsou nyní věrnější a dokonce se znatelně snížila komprese snímků. Se starším firmware se všechny snímky svou velikostí pohybovaly kolem 2-3 MB, s novějším pak mnoho snímků překračuje hodnotu 4 MB.

Nyní by se tedy slušelo říct, že nový firmware doslova „vyhrabal“ fotoaparát Sony Xperia T z podprůměru ve své kategorii a zařadil jej mezi konkurenceschopné vlastnosti tohoto japonského agenta 007. Bohužel to však říct nemůžeme, protože zkrátka u fotografií je i po aktualizaci vidět znatelně nešetrný postprocesing, detaily mají tendenci se slévat do jedné plochy a v tmavších místech je velmi výrazný šum. Celkově tak fotografie postrádají detaily a Xperia T na aktuální konkurenci v podobě Galaxy S III, One X+ nebo iPhonu 5 ztrácí.

Fotoaparát nabízí také zajímavou paletu různých funkcí od scénických režimů a možnosti panorama, přes nastavování samospouště, detekce úsměvu, ISO nebo expozice až po stabilizaci obrazu, geotagging a další funkce. Občas jsme zaznamenali docela výrazné prodlevy ve spouštění fotoaparátu a to především při spuštění přes hardwarovou spoušť. Nevyskytuje se to sice pravidelně, ale stalo se nám, že jsme museli čekat i více než 5 sekund, než jsme mohli pořídit snímek.

Sony Xperia T (testovací video) – exteriér, 1080p

Nechybí ani možnost snímání videa, kdy Sony Xperia T zvládá bez problému zachytit video ve Full HD rozlišení rychlostí 29 snímků za sekundu. Minutový záznam videa ve formátu mp4 je velký zhruba 150 MB. Video je plynulé, ale stabilizace obrazu by mohla fungovat trochu lépe. Občas si také fotoaparát trochu postaví hlavu a neví kam přeostřit, v takovém případě musíte buď začít nahrávat znovu, nebo zkrátka čekat. Na závěr ještě musíme zmínit přední 1,3Mpx kamerku, která slouží nejen pro videohovory, ale můžete s ní také fotit a natáčet video v rozlišení HD 720p.

Multimédia a zábava

Co by to bylo za Android, kdyby neexceloval v multimediálních funkcích a nedokázal vás zabavit klidně i na hodiny. Sony Xperia T Android samozřejmě má, takže je plně připraven zahnat nudu, která číhá na každém rohu, aby vám skočila do cesty. Sony pokračuje v odkazu svých slavných přehrávačů Walkman, a tak se i multimediální aplikace v jejich smartphonech nesou v tomto duchu.

Na hudbu zde máme přítomnou aplikaci Walkman. Podporuje formáty MP3, 3GPP, MP4, SMF, WAV, OTA, Ogg Vorbis a FLAC. Tato aplikace je velmi odlišná od hudebních přehrávačů, které normálně nalezneme v Android telefonech. Prakticky se skládá ze dvou záložek, kdy na první vidíte aktuálně přehrávanou skladbu (nebo naposledy přehrávanou) a na druhé záložce pak do složek roztříděné veškeré skladby.

Prostředí přehrávače Walkman

Ty jsou klasicky setříděné podle alba, interpreta, seznamu skladem nebo oblíbenosti. Využít však můžete také funkce SenseMe, která dokáže roztřídit skladby podle „nálady“ do kategorií Večerní, Energický, Relaxační, Pozitivní, Lahodný, Lenošný, Emocionální, Taneční a Extrémní. Můžete si tak vybrat hudební seznam přesně podle své nálady.

Prostředí přehrávače Walkman - ekvalizér a zlepšení zvuku

Potěší také velmi kvalitní ekvalizér, který nabízí nejen přednastavené profily, ale také možnost vytvoření vlastního. Funkčnost ekvalizéru pak korunuje funkce Clear Bass, která dokáže velice citlivě zvýraznit nebo utlumit basovou složku a vy si tak můžete svou oblíbenou skladbu ještě více „namíchat“ přímo pro vaše uši.

Prostředí přehrávače Walkman - Vizualizér a další funkce

To však není vše, co v aplikaci Walkman naleznete. Ukrývá se zde totiž další várka zajímavých funkcí, které jsou sice spíše pro efekt, ale rozhodně nejsou k zahození. Jedná se například o funkci xLOUD, která se snaží vylepšit zvukové podání hlasitého reproduktoru (bezúspěšně), funkce Vizualizér, která dokáže na displeji zobrazovat nejrůznější abstraktní obrazce a podobně v závislosti na přehrávané hudbě a v neposlední řadě také možnost přímo z prostředí přehrávače okamžitě sdílet oblíbenou skladbu na Facebook nebo si o ní vyhledat veškeré informace včetně textů a podobně.

FM rádio

Pokud nebudete mít dostatek skladeb ve své hudební knihovně, můžete také využít vestavěný FM přijímač. Nabízí také automatické ladění s možností ukládání jednotlivých stanic. Co se týče kvality příjmu, tak hodně záleží, jaká máte sluchátka. Nechybí ani podpora RDS.

Prostředí videopřehrávače

Videopřehrávač samozřejmě v Sony Xperia T také nechybí. Je zprostředkovaný především aplikací Filmy, ovšem videa můžete přehrávat i v klasické galerii. V rámci videopřehrávače se vám na hlavní obrazovce objevují náhledy jednotlivých videí/filmů, které můžete ve vašem zařízení přehrát. V rámci jednoduchého okna přehrávače můžete jednoduše sdílet video na sociální sítě, přes Bluetooth, YouTube nebo email a k dispozici je také možnost úpravy zvuku stejně jako u hudebního přehrávače. Videopřehrávač podporuje vide ve formátech 3GPP, MP4, MKV, xVid nebo MOV.

Aplikace Movie Studio

Na videopřehrávač prakticky přímo navazuje zajímavá aplikace Movie Studio, která vám umožňuje vytvářet si vlastní videoklipy a zahrát si tak vlastně na režiséra, střihače a další človíčky běhající kolem filmu. Aplikaci však chybí ta jednoduchost a pohodlnost, kterou nabízí například iMovie pro platformu iOS. Vše je takové kostrbaté a v žádném případě ne intuitivní. Navíc ani samotná tvorba výsledného klipu není moc pohodlná, protože například obraz má tendenci se výrazně sekat - hlavně když pracujete s Full HD videem, které jste pořídili pomocí Xperie T.

Prostředí aplikace Alba a prezentace SenseMe Slideshow

Galerie fotografií je zde zprostředkovaná aplikací Album. Ta je zpracovaná prakticky, tak jak jsme zvyklí, tedy standardní maticí ikonek obrázků a fotografií, které jsou seskupovány podle data nebo podle jednotlivých alb. Kromě toho si však můžete nechat také zobrazit mapu vašich fotografií podle toho, kde jste fotografie fotili a nechybí ani zobrazení online galerií – ať už se služby Picasa, Facebook nebo například ze síťových disků u vás doma. Velice se nám také líbila funkce SenseMe Slideshow, která dokáže zobrazit opravdu efektní slideshow společně s hudbou.

Sociální sítě Google+ a Facebook a aplikace Timescape

Zapomenout nesmíme ani na sociální sítě. Sony Xperia T nabízí předinstalovaného klienta pro síť Google+ a Facebook a v neposlední řadě také funkci Timescape, která vám dokáže zprostředkovat nejnovější příspěvky ze sítí Facebook a Twitter. Nechybí ani populární „kecálek“ Google Talk.

Možná jste si všimli, že mnoho funkcí se týká nějaké prezentace. Je to například Vizualizér v přehrávači Walkman, SenseMe Slideshow v aplikaci Album nebo samotný videopřehrávač. Jenže prezentovat něco na malém displeji není úplně ono, a tak Sony Xperia T nabízí propojení s televizorem, a to hned několika způsoby.

Tím prvním je propojení klasicky kabelem. Sony Xperia T sice nemá HDMI konektor, microUSB konektor však podporuje MHL, což je další možnost jak propojit zařízení s nějakým zobrazovačem. Stačí tedy jednoduše kabel MHL-To-HDMI a můžete sdílet pohodlně do jakéhokoliv HDMI zobrazovače. Kromě toho však Sony Xperia T podporuje klasické DLNA a kdyby ani toto nestačilo a vy máte doma televizor od společnosti Sony, tak můžete využít funkce zrcadlení obrazovky, která do vašeho televizoru bezdrátově posílá obraz skrze Wi-Fi Direct.

Aplikace TrackID, Zprávy a počasí, YouTube a NeoReader

Na závěr ještě doplníme některé zajímavé funkce jako je TrackID pro rozpoznání skladeb, aplikace Zprávy a Počasí, jejíž název mluví za vše, aplikace YouTube nebo čtečka QR kódů NeoReader.

Telefonování a adresář

Aplikace pro telefonování ničím nepřekvapí a jedná se o zaběhnutý standard. Aplikace je rozdělena do čtyř záložek – první záložka nabízí kompletně všechny kontakty, druhá číselník s protokolem hovorů, třetí oblíbené kontakty a poslední skupiny kontaktů. Během samotného hovoru se můžete volně pohybovat celým systémem, kvalita zvuku během hovoru je naprosto dostačující a stejně tak hlasitost.

Aplikace telefonu

První záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Samotná karta kontaktů je na velkém displeji opravdu přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje, přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky, a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Aplikace kontaktů

V rámci aplikace Kontaktů funguje také synchronizace a to jak s Gmailem nebo MS Exchange, tak například s Facebookem. Facebook je také s kontakty možné propojit ještě těsněji, takže se přímo z karty kontaktu dozvíte například narozeniny nebo se můžete rovnou přesunout na Facebookový profil kontaktu.

Zprávy, emaily a klávesnice

Co se týče zpráv, Sony Xperia T zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP. Jedinou vadou na kráse této aplikace je nutnost cyklického kontrolování příchozích emailů. Dostupné jsou četnosti každých 5, 10, 15, 30 nebo 60 minut a samozřejmě také ruční aktualizace.

Standardní emailový klient
Aplikace Gmailu

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu. Ta je velmi povedená tak, jak jsme u Androidu zvyklí. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá.

Aplikace Gmailu

Čtení emailu na velkém 4,55“ displeji je pohodlné, na displej se vejde skutečně spousta informací. Jediná škoda je, že nelze využívat Pinch-to-Zoom pro zvětšování emailu. Také řazení e-mailů při rozvětvených konverzacích není někdy příliš logické. Svou jednoduchostí připomíná psaní nového e-mailu trochu systém Windows Phone od Microsoftu. Při odepisování na email je však prostředí naopak trochu nepřehledné. Hodí se sice funkce pro připojení citace nebo její vložení přímo do emailu, ale samotné prostředí psaní emailu se nám zdá lehce chaotické.

Nastavení klávesnice

Klávesnice je u Sony Xperia T velice povedená. Nabízí opravdu spoustu možností a vy si tak můžete zvolit z několika typů klávesnic a několika vzhledů. Můžete si zvolit standardní mobilní klávesnici, plnohodnotnou QWERTY klávesnici nebo QWERTY klávesnici doplněnou o sekundární znaky, které aktivujete podržením.

Klávesnice v rozložení na šířku

Díky velkému displeji je i klávesnice vcelku prostorná, i když je pravda, že po přechodu ze Samsung Galaxy Note II to byl trochu nezvyk. Naštěstí však opět nechybí speciální možnost zadávání textu pomocí tahů po klávesnici. Tento způsob zadávání mi osobně v současnosti připadá jako nejideálnější způsob zadávání textu na dotykovém přístroji. Práce s tímto stylem zadávání je pohodlná, rychlá a především přesná.

Organizační funkce a GPS

Ani v organizačních funkcích Sony Xperia T neklopýtne. Kromě standardních funkcí jako jsou kalkulačka nebo budík a hodiny, nabídne Sony Xperia T také podrobný kalendář, který nabízí nejrozličnější funkce, jak jsme u Androidu zvyklí.

Prostředí kalendáře

Kalendář dokáže zobrazit náhled měsíce, týdne a dne, nebo celou agendu hezky položku za položkou. V měsíčním zobrazení se nám velmi líbilo zobrazení náhledu dne pod tabulkou měsíce. Pokud v daný den máte nějakou schůzku, zobrazí se u dne tečka barvy konkrétního kalendáře, ve kterém je schůzka uložena. Tento způsob zobrazení až nápadně připomíná iOS, ale rozhodně to není na škodu.

Prostředí kalendáře

Týdenní zobrazení je asi jedno z nejpřehlednějších, pohodlně tam vidíte program na každý den v týdnu, vše je řádné popsané a barevně rozlišené. Denní zobrazení pak naplno využívá velkého displeje, takže vidíte až 13 hodin z daného dne, díky čemuž máte perfektní přehled o vašem programu. Samozřejmě nechybí možnost synchronizace kalendářů s Gmailem, stejně jako s MS Exchange. Nová položka nabídne všechny standardní možnosti a detaily, na které můžeme být u kalendáře zvyklí.

V Sony Xperia T se také nachází kancelářský balík OfficeSuite 6, který nabízí plnou podporu pro dokumenty ve formátu Word, Excel, PowerPoint a PDF. Zobrazení jednotlivých dokumentů je bezproblémové, bohužel zde však není možnost vytváření a editace dokumentů. Pro tuto možnost si budete muset zakoupit placenou verzi.

Google Mapy

V zařízení také najdete předinstalovanou aplikace McAfee Security, což je aplikace, která vám umožňuje chránit váš smartphone. Pomocí této aplikace můžete vyhledat zařízení, pokud jej ztratíte nebo vám jej ukradnou, zálohovat vaše data nebo filtrovat hovory a zprávy.

Sony Xperia T samozřejmě disponuje i GPS čipem i s asistovaným připojením (A-GPS). Díky tomu je zachycení GPS signálu otázkou několika okamžiků. K dispozici je také stále více se rozšiřující podpora satelitního systému GLONASS. Jak GPS tak GLONASS můžete využívat například s aplikací Google Mapy.

Google Mapy

Ty se nijak neliší od aplikace, kterou jistě mnoho z vás zná z nejrůznějších Androidích telefonů. Jedná se o jednu z nekvalitnějších mapových aplikací vůbec, a to především kvůli podrobnostem, které obsahuje. Práce s mapami je velmi rychlá a pohodlná, nemusíte se bát žádného sekání, a tak je vaším jediným omezením načítání map z internetu. I to lze však již trochu eliminovat, neboť Google Mapy nově podporují offline režim, kdy si můžete do zařízení stáhnout určenou oblast, a tu pak prohlížet klidně i bez internetu. Bohužel je oblast, co se týče rozměrů, značně omezená a stáhnout nelze například ani celou Českou republiku, navíc je stahování nutno dělat nepohodlně po čtvercích.

Wisepilot

Kromě samotných map nabízí Google Mapy také hlasovou navigaci, integraci služby Google Latitude nebo Místa, která vám pomohou v okamžiku najít například restauraci, kavárnu, bankomat a spoustu dalších míst, která mohou přijít vhod. A pokud vám Google Mapy nevyhovují, můžete také zkusit aplikaci Wisepilot for Xperia. Jedná se o plnohodnotnou offline navigaci dostupnou pro mnoho rozličných platforem. Pokud se však radujete, že Sony začalo do svých zařízení dávat zdarma klasickou offline navigaci, bohužel to tak není. Wisepilot je pouze v 30denní trial verzi, po jejímž uplynutí si budete muset aplikaci koupit nebo ji přestat používat.

Internet a konektivita

Sony Xperia T si poradí se všemi různými typy mobilních sítí, ať už je to 2G nebo 3G. Nechybí technologie HSDPA s rychlostí 42.2 Mbps ani HSUPA s rychlostí 5,76 Mbps, bohužel na LTE se nedostalo. I když v ČR to rozhodně není zatím nijak směrodatné.

Na internet se kromě mobilní sítě dostanete také skrze síť Wi-Fi, bezdrátové technologie doplňuje Bluetooth ve verzi 3.1. Díky technologii NFC si Xperia T poradí také s bezkontaktními platbami a samozřejmě také s přívěsky Xperia SmartTags nebo posíláním souborů rychle přes NFC. Kvůli staršímu Androidu si však nepošlete obrázky nebo další multimédia, to budete muset udělat klasicky ručně přes Bluetooth.

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče. A v Sony Xperia T nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je již nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za mnohem atraktivnější.

Google Chrome

Prohlížeč Google Chrome boduje především svým minimalistickým designem a tak nechává prostor pro to, o co zde jde především – o samotný obsah webu. Nebudou vás rušit žádné nadbytečné prvky. Veškeré ovládací prvky, až na adresní řádek, jsou skryté pod tlačítkem menu. Škoda jen ovládacích tlačítek v dolní části displeje, které ubírají cenný prostor pro zobrazení webové stránky.

Velice povedená je práce ve více kartách zároveň, přecházení mezi nimi je možné jedním tahem a jejich správa je nejen pohodlná, ale také zábavná – stačí danou kartu zahodit a je hotovo. Velice užitečnou funkcí je synchronizace se stolním prohlížečem Google Chrome, takže si můžete na počítači otevřít stránky podle libosti a jedním kliknutím si je následně otevřít také v mobilním prohlížeči bez nutnosti složitého opisování nebo kopírování adresy.

Google Chrome

Samotný prohlížeč Google Chrome pro Android od své první veřejné beta verze urazil opravdu dlouhou cestu a dnes je to již plnohodnotný dospělý internetový prohlížeč, který vyniká svou rychlostí a stabilitou. Prohlížení internetu snad nemůže být pohodlnější, spojení prostorného displeje a špičkového prohlížeče je opravdu znát. Stránky se načítají velmi rychle a pohyb po nich je naprosto plynulý. Jediná vada na kráse jinak téměř perfektního prohlížeče je absence technologie Flash, což je chtě nechtě stále ještě velice rozšířená technologie především co do multimediálního obsahu na internetu.

Závěr a zhodnocení

Po počátečních rozpacích z fotoaparátu a z celkového vnímání Sony Xperia T musíme uznat, že na nás tento model udělal opravdu dobrý dojem. Jedná se o zařízení, které nabízí prakticky všechny funkce, které můžete od moderního smartphonu vyžadovat, které Sony navíc ještě obohatilo mnoha zajímavostmi, které dokáží zpestřit jinak možná trochu stereotypní používání dnešních chytrých telefonů.

Sony Xperia T ve dvou barevných variantách ze tří

Sony Xperia T zaujme především svou kvalitní výbavou, kterou výrobce nacpal do těla mnohem menšího, než je tomu u ostatních výrobců. Zatímco ostatní výrobci mají vlajkové lodě s úhlopříčkou minimálně 4,7 palce a pomalu se přesouvají k pětipalcovým modelům, Sony zvolilo úhlopříčku 4,55 palců, čímž si v této kategorii doslova vybojovalo místo na předních příčkách.

Potěší velice kvalitní a jemný displej Sony Xperia T s technologií Bravia Engine, bohatá multimediální výbava, vysoký výkon a v neposlední řadě například takové drobnosti jako je slot na paměťovou micrSDHC kartu, zadní kryt s povrchovou úpravou soft-touch a v neposlední řadě také příznivá cena.

Najdou se zde však také stinné stránky tohoto jinak velice ambiciózního zařízení, které trochu kazí celkový dojem z celého přístroje. Jedná se především o krytku slotů na SIM a paměťovou kartu, která je opravdu nepovedená, a samozřejmě také na blok ovládacích kláves na pravém boku přístroje, které jsou nepovedené ještě více. Někoho možná zamrzí nevyměnitelná baterie, která neposkytuje nijak zázračnou výdrž a zlepšení by si rozhodně zasloužil zvukový výstup a především pak fotoaparát, který by měl být jednou z hlavních domén a lákadel modelu Xperia T, ale zatím tomu tak bohužel není a výsledné fotografie jsou horší, než u konkurence.

V celkovém měřítku se však Sony povedlo vyrobit opravdu zajímavý kousek, který si jistě najde mnoho obdivovatelů. Však si jej oblíbil také nejslavnější tajný agent světa, no ne?

Konkurenti

A jak se Sony Xperia T popasuje v přímém srovnání proti hlavním rivalům? Předně musíme říct, že Sony Xperia T je v současnosti vlajková loď výrobce a jako taková překvapí především svou cenovkou, která se pohybuje kolem částky 12 000,- Kč. Všichni ostatní výrobci mají cenovku u svých TOP modelů minimálně o tisícovku výše, pojďme si je však přesto zmínit.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III jakožto samozvaný král smartphonů v konkurentech samozřejmě nesmí chybět. Bohatou výbavu obsahující čtyř-jádrový procesor, 4,8palcový Super AMOLED displej, štíhlé tělo a nepřeberné množství funkcí, si již oblíbilo několik desítek milionů uživatelů po celém světě. Boduje také kvalitnějším fotoaparátem, na druhou stranu negativem jsou už opravdu velké rozměry a poměrně plastový vzhled.

HTC One X+

Pokud nahlédneme do řad výrobce HTC, v síti nám uvízne top model HTC One X+. Opět se jedná o čtyř-jádrový TOP smartphone s procesorem o taktu 1,7 GHz, který nabídne displej s úhlopříčkou 4,7 palce, operační systém Android, 8Mpx fotoaparát a samozřejmě širokou škálu funkcí a možností. Boduje také čipsetem nVidia Tegra 3, pro který je optimalizována řada her.

LG Optimus 4X HD

Pokud ještě zůstaneme u Androidu, musíme zmínit ještě vlajkovou loď výrobce LG. Model LG Optimus 4X HD se řadí na vrchol rodiny smartphonů od LG. Nabídne čtyř-jádrový čipset nVidia Tegra 3 o taktu 1,5GHz a GPU ULP GeForce, dotykový TFT IPS displej s úhlopříčkou 4,7 palce s HD rozlišením, 8Mpx fotoaparát a Android 4.0 ICS.

HTC 8X

Jako dalšího konkurenta bychom mohli zmínit také horkou novinku s operačním systémem od Microsoftu Windows Phone 8, taktéž z dílny HTC. Model HTC 8X je ze všech srovnávaných smartphonů vůbec nejmenší, displej má úhlopříčku „pouhých“ 4,3 palce. Rozlišení je však opět 1280 x 720 pixelů, takže o jemné zobrazení rozhodně nebude nouze. Kromě toho dále nabídne například 8Mpx fotoaparát, 1GB RAM a mimo jiné také vskutku neotřelý design.

Nokia Lumia 920

Ze stejné stáje je pak také poslední přímý konkurent a tím je Nokia Lumia 920. Ta sice zatím ještě nepřišla na náš trh, nicméně na těch šťastnějších se jí daří velmi dobře. Kromě nového operačního systému Windows Phone 8 zaujme například kvalitním fotoaparátem s rozlišením 8,7 Mpx s technologií PureView, bezdrátovým nabíjením, stejným procesorem Qualcomm Snapdragon S4 jako Xperia T nebo podobně velkým 4,5“ displejem s ještě vyšším rozlišením 1280 x 768 pixelů, který nabízí dotykovou vrstvu nové generace, ovladatelnou prakticky čímkoliv.

Za zapůjčení Sony Xperia T děkujeme značkovému oficiálnímu e-shopu Sony Mobile a e-shopu Sunnysoft.

sony-xperia-t
Klady
  • spousta příslušenství v balení
  • příznivá cena
  • slot na paměťové karty
  • kvalitní konstrukce
  • vysoký výkon
  • bohatá multimediální výbava, kvalitní hudební přehrávač
  • špičkový HD displej s kvalitním zobrazením
  • Kvalitní datová výbava, pohodlné surfování na internetu
  • NFC
  • provázání se sociálními sítěmi
  • praktické miniaplikace
Zápory
  • slabší výdrž baterie
  • nevyměnitelná baterie
  • křehká dvířka slotu na SIM a paměťovou kartu
  • nepohodlně umístěný blok ovládacích kláves na boku zařízení
  • slabší fotoaparát
  • ovládací tlačítka na displeji
Diskuze ke článku
peter34
Chcem sa v prvom rade poďakovať za obsiahlu recenziu, doplnil by som len toto: v balení od T-Mobilu je aj fólia, je nalepená už priamo na displeji. S najnovšou verziou fw 7.0.A.3.195 sa zlepšila kvalita fotoaparátu a aj sa predĺžila výdrž batérie.
Raiden_cz
A jak je to s těma NFC chipama ty sou traky v balení jen u některých prodejců?
Adam
s kúpou a skúsenosťami s Orange a T-com na SVK mám už dosť prežité . Orange v balení nedal ani NFC štítky ani handričku a ani koženné púzdro a nemal som ani ochrannú foliu iba tú ktorá bola už nalepená . Bolo to posledný krát čo som cez operátora kupoval mobil. Orange sa odôvodnil tým že v zmluve majú vyhradené že možu balenie menit. Čo je ešte smutnejšie je zásah do HW a SOFT. pretože hned po zapnutí telefonu mi nabehol Orange a mal som už 2 aplikácie nainštalované orangem . ( čo samozrejme brzdí celú plynulosť telefonu a je to zásah do androidu) a tretí fakt je samozrejme aktualizácie idú ako posledné tým ktorý kupovali mobil u operátora.
bEGBIE
K recenzii iba tolko HTC One S ako uz samozrejme viete nie je v EU (okrem prvych kusov) v predaji s procesorom S4 ale starsim a pretaktovanym S3 takze to prirovnanie ku konkurencii by som nepouzival, navyse ma slabsiu baterku atd.. Dalsia vec je , ze v baleni u operatora sa folia nachadza - uz nalepena na telefone (aspon v mojom pripade). Myslim, ze tato recenzia vyznela skor ako prvy pohlad, nakolko prostrediu sa zvyknete venovat viacej v inych recenziach (nakolko je podla mojho nazoru celkom privetivejsie ako u konkurencie). Ale aj tak vdaka.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze