Sony Xperia SP
recenze

Sony Xperia SP

Zraněný sportovec

Xperia SP má v základu silné zbraně. Exceluje výkonným dvoujádrovým procesorem, nabídne 8megapixelový fotoaparát se senzorem Exmor RS, efektně zpracovanou LED diodu, NFC či LTE. Oslní i v praxi nebo jen na papíře? Některé nedostatky se opakují již dlouhá léta. Na druhou stranu novinka velmi příjemně překvapila. Jaký verdikt si nakonec po našem testování odnáší?

Sony Xperia SP si v době svého představení získala značné sympatie a mnozí výrobci spílali pochvalné ódy. Zařízení skutečně podle vlastností a funkcí vypadalo, že nemá konkurenci. Přinejmenším ne velikou. Kdo by neslyšel na špičkové zpracování, kovové boky, ovládání displeje za pomocí rukavic, zajímavě zpracovanou notifikační LED diodu, či 8megapixelový fotoaparát. Zle nevypadá ani 4,6palcový kapacitní displej s HD rozlišením. Při přečtení této výbavy vyvstane pocit, že tohle je perfektní zařízení. Rozdíl mezi papírovými vlastnostmi a realitou zjistíte v naší recenzi.

Sony Xperia SP - oficiální fotografie

Obsah balení

  • nabíjecí adaptér
  • datový a nabíjecí microUSB kabel
  • pecková sluchátka
Prodejní balení

Technické parametry Sony Xperia SP

Kompletní specifikace
Konstrukce130,6 × 67,1 × 10 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor2 370 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:28 hodin
DostupnostQ2 2013,

Sony Xperia SP – videopohled

Design a konstrukce

Novinka je velmi bytelné a poměrně těžkopádné zařízení. Na hmotnosti 155 gramů se podepsalo i použití kovové slitiny, která kopíruje boky samotného přístroje. Přesněji však skoro kopíruje. Ve spodní části kolem průhledného pásku je totiž kov nahrazen plastem. Působí pevným dojmem a na první pohled nejde nic poznat. Zbylé rozměry jsou 130,6 x 67,1 x 10 milimetrů. Zadní kryt lze sejmout a pod ním jsou sloty na SIM kartu a paměťovou kartu, baterie není uživatelsky přístupná. Toto řešení mi přijde opravdu nelogické a nesmyslné. Jak je na tom dílenské zpracování? Telefon je částečně kovový, „vysvětlivky pod čarou“ sdělují, že kovové prvky se nacházejí pouze na bocích telefonu. Na horní, levé a pravé straně. Kovová lišta je pevná, a ač jsem se snažil sebevíc, tak k prohýbání nedošlo. Vlastně došlo k prohnutí mých nervů po mnoha zbytečných pokusech.

Xperia SP není zrovna drobným telefonem, díky tomu se ale dobře drží, a budí pocit pořádného "kusu" telefonu

Nad čím jsem si povzdechl, když jsem vypátral, že ve spodní části lišta není kovová ale plastová. Na první pohled nejde rozpoznat rozdíl ani přechod mezi kovovou a plastovou části. Jak jsem to zjistil? To byste chtěli vědět co? Dobře, nebudu dělat zagorku. Mezi průsvitný proužek a plastovou část jsem vložil nehet, plast se ihned začal výrazně prohýbat a povrzávat. Ťuk ťuk na hlavu, to není datel ale mé čelo. Proč provádím toto gesto? Když už je zařízení, které nemá vyjímatelnou baterii, proč výrobce vymyslel sundavací zadní kryt? Chápu, že v případě novinky je důvodem přístup k SIM kartě a paměťové kartě. Nicméně to šlo vymyslet i jinak.

Ze začátku na svém místě držel zadní kryt jako hradní stráž na Pražském hradě. V pozoru a ukázněně. Po nějaké době se začal kryt prohýbat. Druhým problémem je povrzávání zadního krytu na bocích. V tu chvíli tak můžeme zapomenout na to, že boky působí perfektně zpracovaným dojmem, když celé renomé kazí zadní kryt, který měl být napevno zabudován. Telefon by tak byl skutečně perfektně zpracován a nebyla by narušena jeho celistvost. Průhledný proužek je asi nejoriginálnějším notifikačním doplňkem v telefonech, které jsem během mé kariéry otestoval. Za dlouhá léta jsem nenarazil na lépe zpracovanou a vyřešenou notifikaci. Nejenom to. Co všechno umí? Tak především v mnoha barvách, například červenou barvou značí nabíjení. Zelenou plné nabití. Poblikáváním příchozí události.

Umí blikat do rytmu salsy, samby, rumby. Teď přeháním, ale umí blikat v rytmu přehrávané hudby. Dokonce se zabarví do odstínu alba dané hudby. Barevně sladit se umí i s obrázky v galerii. Plácnu příklad, vyfotím nebe a dioda se zabarví do modré barvy. Vyfotím hlínu, a dioda bude svítit hnědou barvou. Chování diody a její upozorňování je možné nastavit přímo ve speciálním nastavení. Můžeme ji zcela deaktivovat, nebo vybrat zda má blikat při hudbě, prohlížení obrázků a pro které události má upozorňovat.

Notifikace a upozorňování může být nastaveno pro jednotlivé události. To není zdaleka vše. Pokud si prohlížíme obrázky, průhledná lišta se rozsvítí stejným odstínem, jaký má právě prohlížený obrázek. Sony opravdu dokázalo "vyšperkovat" využití notifikační lišty, kterou zpracovalo funkčně a zároveň jí dodalo i designový nádech. Skočím teď na popisování kláves a konektorů, žádná „překvápka“ nečekejte. Na levém boku v horní části přivítám pouze microUSB konektor. V horní části je pak 3,5 mm jack konektor. Položím si otázku, proč některá Sony mají dockovací konektor a některá ne? Zvláštní, tady jej Sony vynechalo.

Pravá strana připomíná koncentraci lidí na Mannhattanu v pravé poledne, minimum volného místa a velké množství prvků. Co všechno tady najdeme? Do sálu přichází klávesa pro ovládání hlasitosti, za ní dále na scénu vstupuje klávesa číslo dva, která vzala inspiraci z Xperie Z. Je obklopena stříbrným kovovým prstencem, navíc i ona je kovová a vykonává funkce zapnutí/vypnutí telefonu a uzamčení displeje.

Závěrečné slovo dostane třetí klávesa, kterou je dvoupolohová spoušť fotoaparátu. Její rozměry svědčí o začínající anorexii, ale je s ní celkem rozumná řeč. Odezva je dostatečná, ale jedinci se silnějšími prsty mohou mít problém. Ovládacími prvky nejsou softwarové klávesy, ale virtuální klávesy, které jsou součástí dotykového displeje. Na jednu stranu je to dobře, telefon tak má, měl by mít, menší rozměry, na druhou stranu je to na úkor plochy displeje.

Displej

Velmi rychle jsem si zvykl na dotykové displeje s HD rozlišením, a sám již nedokážu představit displej s horším rozlišením. Proto jsem se těšil, co mi nabídne Xperia SP. Předešlá Xperia V mne svými zobrazovacími schopnostmi skutečně nadchla, naopak Xperia T poměrně zklamala. A do třetice? Řekl bych, že displej v Xperii SP je pouze nepatrně lepší v porovnání s Xperií T. Barvy nejsou příliš nevýrazné, pozorovací úhly spíše špatné. Stejně jako u Xperie Z, ani u tohoto modelu není displej silnou stránkou.

Průhledná lišta kde se ukrývá mnohobarevná dioda

Co ocením, je věrné zobrazení barev, pěkné zobrazení bílé a perfektní čitelnost displeje na ostrém slunci. Není nutné nad displejem mávat rukou ve znamení loučení se s člověkem nebo nastavení jasu do 100%. Displej je chráněn tvrzeným nepoškrabatelným sklem neznámého původu. Sklo i na konci testu nevykazuje ani jeden škrábanec nebo jiné poškození. Na co bych skoro zapomněl, je ovládání za pomocí rukavic, které funguje bez problémů. O čemž se výrobce příliš nezmiňuje je i bezdotykové ovládání. Aniž bych se dotkl displeje, tak ve vzdálenosti prstu 2 milimetrů od displeje, docházelo k reagování displeje. Mohl jsem rolovat v položkách, potvrzovat volby.

Až teprve nyní jsem se setkal s novou možností, jak upravit barevné podání displeje. Volba tkví v upravení vyvážení bílé. Jak sytosti barev, tak i barevného odstínu displeje. V praxi jsem vůbec nevyužil nastavení bílé. Tak nějak nevidím důvod, proč měnit vyvážení bílé například na modrý odstín.

Zvuk

V prvních dojmech jsem novinku ohledně zvuku vůbec nešetřil. Snažil jsem se její pověst napravit a říkal jsem si, přeci na tom nemůže být tak špatně. Názor jsem částečně poopravil. Co se výstupu do sluchátek týče, k posouzení jsem použil desítky skladeb v různých kvalitách. Nakonec jsem dospěl k tomu, že zvuk není špatný. Zároveň jsem do porovnání přibral i Alcatel OT Idol s Xperií T a zjistil jsem, že SPéčko má z těchto zařízení nejlépe prokreslené středy a největší dynamiku zvuku.

Dodávaná pecková sluchátka svým projevem neoslní, odpovídají levné třídě. Zařízení za cenu nad deset tisíc korun by si zasloužilo lepší sluchátka. Sony nezapomnělo přibalit zvukové vychytávky typu Clear Phase, Clear Audio+ a xLoud. Dalšímu hodnocení podléhá zvukový reproduktor, ten je v mých očích stále jen o chlup lepší, než reproduktor použitý v Xperii Z. Zvukový projev je „plechový“ a reproduktor se nesnaží ani o náznak basů. Maximální hlasitost je dostačující. Budiž útěchou, že ani na nejvyšší hlasitost nedochází ke zkreslení.

Mé hodnocení zůstává neměnné u zvuku v hlasovém hovoru. Stále platí, že maximální hlasitost je nedostatečná a v přeplném dopravním prostředku je nemožné slyšet protější stranu. Kvalita hlasu druhé strany je pak spíše horší.

Baterie a výdrž

I když je baterie uživatelsky nepřístupná, její kapacita je nadprůměrná. Kapacita činí slušných 2370 mAh, což představuje mezi telefony vyšší střední třídy rekordní kapacitu. Moderní procesor a úhlopříčka displeje 4,6 palce by mohly znamenat velmi slibnou výdrž.

Prvních pět až deset nabíjecích cyklů pro mne znamenalo spíše rozčarování. Telefon mi jako každé jiné zařízení vydržel jeden celý den. Jak „ohromující“. Pomalu jsem se začal pídit po tom, jestli nás výrobce nepodfoukl. Až nyní ke konci testu jako by se baterie vzpamatovala, odhodila stud a směle ukázala, co v ní je. Nyní při mém náročném používání (internet, e-mailová pošta, sociální sítě, desítky sms a desítky provolaných minut) vydržela skoro dva dny. Oproti začátkům se výdrž zlepšila o 50%.

Výrobce jaksi nedomyslel nabíjení. Velká kapacita baterie znamená delší čas nabíjení. S výrobcem dodávanou nabíječkou trvá nabíjení neúměrně dlouho. Než jsem telefon plně nabil, stačil jsem dokoukat Pána Prstenů, včetně reklam. Více sdělí standardizované testy, o které jsem Vás ani tentokrát neochudil. Vytaste popkorn a udělejte si sami obrázek. Telefon se dokázal nabít za 208 minut do plné kapacity, do 80% kapacity se telefon nabil za 144 minut. Telefon se tak nabíjí velmi dlouho. A při streamování HD videa (zapojená sluchátka s hlasitostí 50%, jas na 50% a deaktivovaná synchronizace s připojením ve Wi-Fi síť) nás telefon odměnil výsledkem 5 hodin a 50 minut, což je velmi solidní čas.

Výdrž může být skoro dvojnásobná díky režimu STAMINA. Aktivace režimu se projeví tím, že při vypnutí displeje dojde k umlčení mobilních dat. Ovšem další "extra šťávu" můžeme získat aktivováním dalších režimů. Režim slabá baterie deaktivuje jas obrazovky, minimalizuje interval vypnutí obrazovky, vypne Wi-Fi, GPS, Bluetooth, Synchronizace. Každá z položek může být manuálně zaškrtnuta či ne. Režim tak nenařizuje, všechny tyhle úkony budou deaktivovány. Užitečnou funkcí je i zapnutí Wi-Fi podle umístění. Wi-Fi se automaticky aktivuje, rozpozná-li již dříve uloženou síť.

Hardware

Vnitřnosti telefonu nabídnou dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Plus MSM8960 s taktem 1,7 GHz. Výkon by tak měl být zcela dostatečný. Operační paměť je představována kapacitou 1 GB RAM. Ve skutečnosti se paměť RAM smrskla na hodnotu necelých 770 MB, přičemž systém si běžně řekne o 500 MB. Pro uživatele je tak k dispozici zhruba 270 MB, což není příliš mnoho. Grafické úlohy má pod palcem Adreno 320. Interní paměť disponuje celkovou kapacitou 8 GB. Pro uživatele je k dispozici 5,37 GB, což je dobrá hodnota. Naštěstí další možností jak rozšířit paměť jsou paměťové karty typu MicroSDHC do kapacity 32 GB. Slot je umístěný pod zadním krytem.

Benchmark testy zleva - Quadrant, SmartBench 2012, CF-Bench, AnTuTu

Uživatelské prostředí

Na budoucího majitele v telefonu číhá Android 4.1.2 Jelly Bean. Ten by měl přinést svižnost celého prostředí, zajistit plynulou odezvu i výkon. Do podzemí by měl zakopat zpomalené reakce, dlouhé prodlevy. Na adresu Sony bych podotkl jen dvě slova: „skvělá práce“. Systém je zcela plynulý, rychlý a ani když se z telefonu „kouřilo“ během instalace desítky aplikací, na pozadí bylo spuštěno mnoho aplikací a her, odezva i reakce byly stále rychlé a neměnné. Jakožto majitel Galaxy S III dokonce závidím plynulost systému Xperie.

Prostředí pohotovostních obrazovek, schémata a hlavní menu

Začlenění nejnovějšího Androidu přineslo i lehké úpravy launcheru. Celé prostředí může „zabarveno“ jedním z mnoha schémat. Navíc oproti předchozí verzi launcheru přibylo několik nových, vkusných schémat. Novinkou je i možnost, zvolit si kolik chceme pohotovostních obrazovek. Maximální počet obrazovek je sedm. Nechybí množství widgetů, velikost jejich oken nejde měnit. Nová je i uzamykací obrazovka. V uzamčeném stavu uživatele odkazuje rychlým přístupem na spuštění fotoaparátu nebo hudebního přehrávače. Chceme-li odemknout telefon, doprovází nás animace na způsob vytahování rolety u okna. S tím rozdílem, že v ruce nedržíme šňůrku, ale provádíme tah prstem na displeji.

Správce interní paměti, operační paměti a vyvážení bíle v nastavení displeje

Součástí systému je i stavová lišta s několika zkratkami (zvuk, Wi-Fi, modrozub a mobilní data). Integrované funkce jsou napevno dány, i jejich pořadí. Výrobce mohl dát uživateli volnou ruku v tom, určit si, jaké funkce zde mají být. V systému můžeme nastavit libovolnou velikost písma. Pro mne nejlepším možným způsobem je zpracován správce běžících aplikací. Jedním krátkým stiskem se vyvolá aplikace spuštěných aplikací. Pohyb ve správci je bleskový a tahem do strany „zabijeme“ aplikaci.

Úsporné režimy baterie, režim STAMINA a nastavení chování LED diody

Multimédia

Mezi vyzdvihované taháky telefony jsou tří klíčové aplikace. Každá z nich se specializuje na konkrétní druh zábavy. První aplikací je Walkman, což je hudební přehrávač. Podle grafického zpracování i množství funkcí mi subjektivně přijde tato aplikace jako nejlepší, pokud jej srovnáváme mezi aplikace doinstalovanými samotnými výrobci. Walkman přehrávač zobrazí hudbz dle velkých náhledů alb. Hudba je třídění podle alb, interpretů, žánrů a skladeb. Nechybí několika pásmový ekvalizér s vlastním nastavitelným profilem a dvěma uživatelskými profily a profilem určujícím intenzitu basové složky. Linoucí se zvuk ze sluchátek může být „očištěn“ profilem Clear Audio. Tento profil je tzv. gumou všech rysů hudby, zlikviduje basy, středy a ponechá a navíc i zvýrazní hlas.

Hudební přehrávač patří mezi nejpropracovanější přehrávače, spolupráce s diodou, nabídne pokročilý ekvalizér, zvukové efekty, třídění hudby podle nálady

Další aplikací je Album. Nabízí zobrazení obrázků a videí v miniaturách. Velikost miniatur je proměnlivá, jedním tahem můžeme zvětšit i zmenšit okna náhledů. Výkonný grafický čip se jen tak nezadýchá, dokáže plynule rozjet i ty nejnáročnější 3D hry. Videopřehrávač si poradí s plynulým přehráním videí ve formátu avi, 3gp, kontejnery DivX. Přelouská i formát FullHD. Titulky jsou podporovány i v českém jazyce. Zde tedy jen a jen chválím.

Galerie multimédií (album) a aplikace spravující sociální sítě Socialife

Ostřílení hráči začnou brát novinku vážně, až uslyší, že hraní her na telefonu už není jen o "ťukání prstem na displeji" pomocí kabelu je možné připojit ovladač Dual Shock. Ještě tak vymyslet speciální stojánek a herní konzole může zůstat zaprášená ve skříni. Mrzí mne, že se nenaskytla možnost, jak vyzkoušet ovladatelnost her za pomocí ovladače.

Efektní video prezentace vytvoří aplikace Movie Studio. Stačí vybrat několik obrázků, přiřadit vlastní zvuk a povedená prezentace je na světě. Nicméně na seriózní prezentace tato aplikace není stavěná, chybí propracovanější možnosti. Novou aplikací s cílem uživateli poskytnout souhrnné informace ze sociálních sítí je "Sociallife". v jednom okně zobrazí nad sebou nejnovější zprávy. Kliknutím je možné odeslat vlastní status. Tím končí veškerá sranda s touhle aplikací.

Fotoaparát

Nejkritizovanějším bodem telefonu bude fotoaparát. I když Xperia SP nabídne nejnovější senzor Exmor RS, jeho přínos v praxi není znát. Čekal bych, že novější senzor bude znamenat kvalitnější snímky jak za denních tak nočních podmínek. Bohužel, úroveň snímků je špatná, velmi špatná. Jeho fotoaparát nemá z mého pohledu žádné silné stránky. Přítomna je komprese, detaily jsou spíše na horší úrovni, a obrazová kvalita odpovídá telefonům kategorie pěti tisíc korun. Když zapomenu na rozlišení, tak kdejaké zařízení v poloviční ceně fotí stejně, ne-li lépe. Nemohu vyzdvihnout ani noční snímky, které po vzoru skrblíka shromažďují co nejvíce šumu.

Snímky mají výraznou kompresi, navíc úroveň šumu je vysoká i za optimálního světla, korunu tomu dodává pak velmi slabá kresba vzdálenějších předmětů

Co Xperie tradičně umí, je okamžité pořízení snímku s minimální prodlevou a prostředí konkurující profesionálním fotoaparátům. Pro co nejlepší výsledek můžeme nastavit citlivost, expozici, vyvážení bílé, přítomny jsou i zaostřovací režimy. Méně zkušení uživatelé si zvolí předefinované režimy a těm, co focení nic neříká, vloží svoji důvěru plně automatickému inteligentnímu režimu Super Auto. Ten automaticky vyhodnotí a přizpůsobí chování fotoaparátu dané scéně a také nastaví menší rozlišení fotografie.

Obdivné pocity ve mne nevyvolala ani kvalita nahrávaného videa. Detaily jsou průměrné, pohyb je občas trhaný a zvuková stopa je spíše horší. Smrtícím argumentem sdělujícím, že fotoaparát na celé čáře propadl, může být fotografie travnatých ploch. Tyto plochy spíše připomínají zelený plakát nebo umělecké dílo malíře. Pro jistotu si jdu překontrolovat nastavení fotoaparátu a ujistit se, zda nebyl aktivován režim „artist“.

Vlevo snímky z Xperie SP a vpravo z Alcatelu OT Idol
Vlevo snímky z Xperie SP a vpravo z Alcatelu OT Idol
Vlevo snímky z Xperie SP a vpravo z Alcatelu OT Idol
Vlevo snímky z Xperie SP a vpravo z Alcatelu OT Idol

Sony Xperia SP (testovací video) – exteriér, 1080p

Telefonní seznam

Prostředí kontaktů využívá bílého pozadí. Pohyb mezi jednotlivými kontakty je nadzvukově rychlý. I když se dlouhá léta Xperie hrdě hlásí k přátelství se sociálními sítěmi, tady žádnou „přeplácanost“ kontaktu nenajdeme. Kontakty obsahují pouze odkazy a základní informace získané ze sociálních sítí.

Telefonní seznam po funkční stránce nijak nepřekvapí. Líbí se mi ale odlišení kontaktu konkrétní barvou při poblikávání diody

Každý kontakt může zobrazovat náhled fotografie. Nastavena může být vlastní vyzváněcí melodie. Dalším ojedinělým odlišením je specifická barva diody, která uživateli oznámí příchozí hovor nebo sms zprávu. Vybrat si může z mnoha barev (bílá, tyrkysová, zelená, modrá, žlutá, červená a nachová). Mezi běžné informace, které může kontakt obsahovat, jsou poznámky, další typy čísel, e-mailové adresy, sociální vazby).

Zprávy

K popisování zpráv by stačilo vytvoření šablony s označením „Xperie roku 2013“. Na druhou stranu, proč ne? Pokud něco dobře a spolehlivě funguje, proč to měnit. Sony v oblasti zpráv přistupuje k inovacím u posledních zařízení jen velmi sporadicky, spíše vůbec. V editoru zpráv jsou připraveny dva typy klávesnic. Alfanumerická a QWERTY klávesnice. Odpočítávání znaků probíhá od zbývajících dvaceti znaků. QWERTY klávesnice patří mezi nejlépe koncipované mezi mobilními telefony. Na rozdíl od konkurence, není přeplácaná a nabídne dostatečné rozestupy mezi jednotlivými klávesami. Psaní na takovéto klávesnici je slast. Příchozí zpráva se může „projevit“ libovolnou zvukovou notifikací i zavibrováním.

Maximální komfort poskytne několik typů klávesnic, s nastavitelným vzhledem i pokročilými možnostmi korektury textu

Na elektronickou komunikaci jsou natěšeni hned dva klienty. Gmail klient a výchozí klient doinstalovaný výrobcem Sony. Tento klient se zaměřuje především na co nejjednodušší zobrazení zpráv, přehlednost a jednoduché ovládání. Podporuje push synchronizaci, přílohy a složky.

Organizační a datové funkce

Plusové body k dobru si kalendář u mé osoby připíše ihned, podporuje-li zobrazení náhledu událostí téhož dne ve spodní části displeje. Irituje mne, když u každého dne musím ručně ťukat pro zjištění události. Ideální představa tak pro mne je, když část displeje je vyplněna kalendářem a část zobrazuje agendu. Na druhou stranu mi vadí metodika značení událostí. Všechny události jsou totiž označeny souhrnnou červenou barvou. U některých kalendářů byly poznámky značeny několika barvami a ihned jsem věděl, zda mám ten den směnu, program, sraz nebo povinnosti.

Aplikace kalendáře ničím zvláštním nepřekvapí

Poznámky dostaly „upgrade“. Není to jen už o tom, napsat poznámku a šmitec. Zákazník má teď širší pole působnosti a více úprav, jak poznámku přizpůsobit obrazu svému. Přítomen je kreslící režim s volbou tloušťky štětce. V kreslícím režimu můžeme zvolit i barvu štětce. Při zadávání psané poznámky může být text v režimu kurzíva, zvolit můžeme tučný text nebo podtržený text. Text může být v jednoduchém stylu alá odrážky. Nechybí ani změna pozadí nebo vkládání příloh (mapy, fotografie, zvuk).

Poznámky jsou naopak propracované. Nabídnou textový i kreslící režim, nechybí volba tloušťky pera, barvy štětce i možnost vložení příloh

Bezchybně funguje interní GPS modul, přítomen je i druhý parťák ze země matrjošek jménem Glonass. Nečekejte ode mne nic jiného, než slova chvály. Fixace satelitů je blesková, signál mi byl takřka vždycky nalezen do deseti sekund i při horším počasí nebo v menší zástavbě za pomocí dat operátora. Zachycené satelity pak byly stabilní a signál nepadal. Řidiči i chodci ocení, ale jen částečně, předinstalovanou aplikaci Wisepilot. Kdo chce využívat její funkce, provětrá si svoji „šrajtofli“. Aplikace mi na každém kroku dávala najevo, že mám přebytek finančních prostředků a ráda mi od nich pomůže. Účtuje si za stažení map, hlasové navigace, dopravní informace, licenci.

Aplikace WisePilot je sice propracovaná, ale za všechno si nechá platit i pomalu za samotné spuštění aplikace

Lepší možností bude za předpokladu vyššího limitu FUP aplikace Google Mapy. Ta v současné době funguje velmi dobře a na její možnosti i funkci navigování se dá spolehnout.

Školní taháky jdou prohlédnout v kancelářské aplikaci OfficeSuite. Aplikace se řídí heslem „jen prohlédnout, nešahat“. Ve výrobcem nainstalované verzi je povolen pouze čtecí režim. Editování dokumentů podporuje až placená verze Pro.

Datové funkce

Zařízení mne hned v úvodu zklamalo přítomností pouze jediného a ne zrovna kvalitního prohlížeče Chrome. Samotný prohlížeč není úplně nejhorší, přesto má k dokonalosti značně daleko. Tou dokonalostí myslím rychlost načítání stránek i plynulost při čtení stránek. Načítání je pomalejší a bylo vidět, že optimalizace je potřeba.

Jediným internetovým prohlížečem je Chrome, který zrovna neoplývá rychlostí. Na druhou stranu, novinka je až napěchována těmi nejmodernějšími datovými technologiemi

Naštěstí s tímto prohlížečem se mohu rozloučit a doinstalovat alternativní, například Dolphin. Prohlížení stránek je pak jedna radost. Načítání je rychlé, zařízení podporuje Flash. S novinkou se nemusíme bát pomalého internetu. Podporuje nepřeberné množství technologií. Od GPRS až po HSPA+ DC 42 Mb/s či technologii 4G LTE až do rychlosti 100 Mb/s. Bezdrátové sítě Wi-Fi podporují protokoly a/b/g/n. Příjem signálu je průměrný. Vhod může přijít taktéž funkce USB OTG, pomocí které si s redukcí připojíte například flash disk.

Rychlé odesílání dat mezi ostatními zařízeními zprostředkuje Wi-Fi Direct na větší vzdálenosti. Na menší vzdálenosti pak vládne NFC čip. Ten podporuje připojení hudebního příslušenství, odesílání souborů i bezdrátové mobilní platby, což se odvíjí od podpory bankovních institucí. Pomalejší alternativou je Bluetooth 4.0.

Zhodnocení

Do Sony Xperie SP jsem vkládal velké naděje a říkal jsem si, že by se mohlo jednat o výborné zařízení s inovativní výbavou a dobrou cenovkou. Jenže opět tady máme typický vzorec papírové parametry + realita = zklamání. Alespoň já jsem zklamán. Po funkční stránce se jedná o špičkové zařízení. Výkonnost a svižnost systému je perfektní. Čtyrjádro zde vůbec nechybí a plně postačí novější dvoujádro Qualcommu. Datová výbava je také nekompromisní. Potěší i bezdotyková gesta či extrémně silná baterie. To jsou plusy, které se nedají popřít a které mohou dát konkurenci „na hubu“.

Jenže převládají i pro někoho malichernosti, pro mne negativa. Tím je třeba povrzávající a pružící zadní kryt. Větší nedostatek vidím v nižší hlasitosti i kvalitě hlasového hovoru. Nakonec zvukový výstup do sluchátek není tak špatný, jak jsem si na začátku myslel. Fotoaparát mne zklamal, Sony již několik let po sobě ukazuje, že fotomobily neumí. A nemusíme se dlouho rozepisovat, stačí říci přehnaná komprese. Sony má výborné senzory, o to víc zůstává rozum stát, že konkurence používající stejné senzory (Optimus G, iPhone 4, Galaxy S III) fotí daleko lépe. Tohle už není náhoda ale úmysl.

Dalším rozčarováním pro mne je dotykový displej, především jeho zobrazovací schopnosti. Používám nyní Alcatel OT Idol a při srovnáním s ním, Alcatel a jeho IPS displej poskytne lepší zobrazení bílé, lepší čitelnost na slunci a zejména podstatně líbivější barevné podání. Xperia v duelu s ním působí vybledle a po pěti sekundách je publikem vypískána.

Sony nám Xperií SP říká, že je to zařízení kompromisů. Každá funkce si zaslouží obodovat známkou v rozmezí 2 – 3. Není funkce, ve které by excelovala. Já si říkám, proč by neměla excelovat? Bavíme se o low-endu? Ne. Bavíme se o levném zařízení celkově? Ne. Zařízení v kategorii před deset tisíc korun by mělo nabídnout méně kompromisů.

Já osobně si raději připlatím 1500 – 2000 a pořídím si podstatně lépe vybavené LG Optimus G. Lepší volbou bude i Samsung Galaxy S III. Cenový rozdíl činí méně než tisíc korun. Ve prospěch Samsungu hraje lepší zobrazovací schopnosti displeje, kvalitnější fotoaparát i výkonnější procesor či jeden z nejlepších zvukových výstupů do sluchátek.

Samsung Galaxy S III - oficiální fotografie

TIP: Recenze Samsung Galaxy S III – Nekompromisní král

Další konkurencí z finské stáje je Nokia Lumia 920. V posledním měsíci její cena výrazně klesla. Konkurovat může 4,5 palcovým dotykovým displejem IPS s HD rozlišením. Ovládání je možné i za pomocí rukavic. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor. Interní 32 GB paměť není rozšiřitelná. Nokia exceluje svým 8,7 megapixelovým fotoaparátem i velmi kvalitními nahrávkami s optickou stabilizací.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

TIP: Recenze Nokia Lumia 920 – Finský návrat na vrchol

Novince řádně zatopí i HTC One X+, které je o dva tisíce dražší a nabídne o něco větší úhlopříčku displeje 4,7 palce, prvotřídní technologii Super LCD 2. Také 8megapixelový fotoaparát se řadí mezi ty nejlepší. Vysoký výkon zajistí čtyřjádrový procesor. Nedostatečná paměť nehrozí kvůli přítomnosti 64 GB paměťového modulu.

HTC One X+ - oficiální fotografie

TIP: Recenze HTC One X+ – Král letošních Androidů

sony-xperia-sp
Klady
  • dlouhá pohotovostní výdrž
  • dobrý zvukový výstup do sluchátek
  • čitelnost displeje na přímém slunci
  • svižné a odladěné prostředí
  • datová konektivita
  • propracovaná notifikační LED dioda a možnosti její signalizace
  • ovládání displeje i za pomocí rukavic
Zápory
  • špatná kvalita fotoaparátu
  • průměrný reproduktor
  • slabší zobrazení barev dotykového displeje
  • s dodávanou nabíječkou trvá nabití telefonu přes tři hodiny
Diskuze ke článku
kotlik
výborná a objektivní recenze
hm
Když mi vysvětlíte proč je to ''ZRANĚNÝ sportovec'' tak napíšu Zemanovi ať vám pošle Medajle ;)
Rash-182
Není možné, že máte nějáký špatný kus? Jde mi o hlasitost hovoru, kterou mobilizujeme a phonearena spíše chválí. Jinak souhlasím, že fotky jsou strašný. Na druhou stranu plynulé prostředí a skvělá výdrž.. no je to dilema ;)
Jakub
Telefon je krásný design prostě sony umí, co by mi vadilo u telefonu za takové prachy je ale ten vzrající kryt. A ten foťák je opravdu hrozný (opět vzhledem k ceně) i nokia 620 fotí líp a to stojí polovinu! Jakožto bývalej fanoušek a majitel mnoha xperií musím ještě podotknout že sony prostě neumí udělat pořádný reproduktor pro hovory ani vyzvánění, každá xperia co sem měl měla reproduktor pro hovory strašný ale to zase člověk pozná až uslyší něco lepšího..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze