Sony Xperia sola
recenze

Sony Xperia sola

„bezdotyková“ střední třída

Během dvou týdnů jsme řádně otestovali mobilní telefon Sony Xperia sola s operačním systémem Android. Jak se výrobci povedla implementace v mnoha směrech revolučního displej, schopného bezdotykového ovládání? Na tuto a mnoho dalších otázek dnes odpovíme v podrobné recenzi.

Sony Xperia sola – oficiální fotografie

Sony Xperii sola představil jako svůj v pořadí čtvrtý telefon ve své novodobé historii, která se datuje od loňského rozchodu se švédským Ericssonem, a to těsně po skončení únorového Mobile World Congressu. Oproti trojce prvních Sony Xperií S, P a U přinesla jako první poněkud odlišný design bez integrace průhledného proužku pod displejem. Její výbava spadá právě někam mezi dva poslední jmenované modely, tudíž tedy do střední třídy. Zajímavou přidanou hodnotou by měl být rovněž také displej s bezdotykovým ovládáním Floating Touch. Nejen na to, jak se povedlo tento nový způsob ovládání převést do praxe, odpoví následující řádky.

Technické parametry Sony Xperia sola

Kompletní specifikace
Konstrukce116 × 59 × 9,9 mm, 107 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,7" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetST-Ericsson NovaThor U8500, CPU: 2×1 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 320 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2012,

Sony Xperia sola – videopohled

Obsah balení

  • Mobilní telefon Sony Xperia sola
  • Nabíjecí adaptér do zásuvky
  • Synchronizační USB – micro USB kabel kabel
  • Pecková sluchátka
  • 2× NFC štítky Xperia Smart Tags
  • Redukce pro Micro SIM kartu
  • Manuály a příručky

Základní balení k Xperii sola je opravdu bohaté

Základní balení Xperie sola je velice bohaté. Kromě obvyklých věcí jako je nabíjecí adaptér, synchronizační kabel (slouží zároveň i pro nabíjení), sluchátka či různé papírové příručky se v něm nachází ještě dvojice barevných NFC štítků Smart tags, a také malá plastová redukce z micro SIM na klasickou SIM kartu, jelikož telefon ještě nemá, narozdíl třeba od Xperie P, slot na novou variantu SIM karty. Chybí nám tu například ještě alespoň základní pouzdro, jinak ale v balení nic důležitého nepostrádáme. Někteří konkurenti by se tady mohli rozhodně učit.

Design a konstrukce: jednička bez hvězdičky

Jak jsem předeslal již v úvodu, mnoho fandů značky i lidí z branže mělo po skončení barcelonského veletrhu oprávněný strach o to, zda Sony mantru „ostře řezané hranaté rohy, velký displej a průhledný proužek s bradou“ nebude prosazovat u všech svých modelů minimálně pro letošní rok. Právě představení Xperie sola udělalo těmto obavám rychlý konec a ne všechny Xperie budou vypadat stejně.

Bílá varianta Xperie sola vyniká osobitým stylem

Solu totiž při přímé konfrontaci se stájovými kolegy Xperia S, P a U poznáte na první pohled. Stále si sice zachovává hranaté tvary, výrobce u ní ale zapomněl na průhledný proužek pod displejem. Ne že by to nebyl zajímavý a inovativní prvek, výrobce ale tím pádem nabízí těm zákazníkům, kterým se zkrátka moc nezamlouvá alternativu, což je z pohledu jeho budoucích prodejních výsledků určitě pozitivní.

Telefon měří na výšku 116, na šířku 59 a z profilu 9,90 milimetrů. V porovnání s nejblíže postavenou Xperií U je tedy sola o něco vyšší a širší, v pase je ale naopak o více než 2 milimetry štíhlejší. Hmotnost se pak zastavila na hranici 107 gramů, což je určitě velice dobrá hodnota. Při úchopu v ruce máte pocit, že sola je zkrátka telefon ideálních rozměrů. Nyní musím trošku zklamat všechny, kteří se těšili na to, že výrobce alespoň z části použil kovové materiály. Celý telefon je totiž bohužel vyroben z plastu. Ten sice nepůsobí nijak lacině, kvalitě konstrukčního provedení ale rozhodně neprospívá. Zejména zadní kryt totiž ve své pravé části (při pohledu zezadu) vykazuje mírnou vůli.

Nyní si pojďme postupně popsat všechny části zařízení. Přední strana sestává z displeje, který nezvykle vystupuje nad okraje skeletu telefonu. Jedině spodní plastová část s logem Xperia je dimenzována na nižší úroveň. Přímo pod displejem jsou integrovány tři kapacitní, ovládací senzory, a to zleva šipka zpět, domeček sloužící k návratu na výchozí obrazovku a tlačítko pro vyvolání kontextového menu. Nad displejem se pak leskne logo Sony, v jehož okolí najdete reproduktor pro telefonování a sestavu senzorů. Jeden slouží pro automatické zhasnutí displeje při přiložení telefonu k obličeji, druhý pak pro automatickou regulaci podsvícení displeje.

Pravý bok je bohatý na různé prvky. Výrobce zde umístil dvopolohovou spoušť fotoaparátu, kolébkové tlačítko pro korekci hlasitosti reproduktoru, a také konektor micro USB, bohužel nechráněný žádnou plastovou krytkou. Zdířku pro HDMI byste tu hledali marně, připojení k televizi je u Sony výsadou mnohem dražších modelů. Na spodní straně je typicky pouze mikrofon a dírka pro poutko, na levé pak pohled na jednolitý plast ruší pouze uspávací/vypínací tlačítko. Ještě zbývá vrchní strana, kde je opět pouze jediný prvek, kterým je 3,5mm konektor jack pro sluchátka.

Zadní kryt je poměrně tenký, avšak ne natolik, aby ve vás vyvolával strach o jeho nechtěné zlomení. Není vyroben z lesklého, nýbrž z matného plastu, takže se rovněž nemusíte obávat přílišného ulpívání otisků prstů a jiných nečistot. Na vrchní polovině se nachází lesklá čočka fotoaparátu, sekundární mikrofon a docela malá přisvětlovací LED dioda. Ve spodu je nalepena nálepka s logem NFC, která upozorňuje na přítomnost stejnojmenného čipu a antény pod krytem. Pod ní je zelené logo „liguid energy“, tedy památka dřívější na Sony Ericsson. Na úplném konci se pak nenápadně krčí hlavní reproduktor.

Telefon se vyrábí celkem ve třech barevných provedeních, a to v černé, bílé a červené. V redakci jsme měli možnost otestovat první dvě varianty, z nichž ta bílá z našeho subjektivního pohledu rozhodně vychází jako výrazně hezčí. Při výběru barevné varianty bude záležet na vašem smýšlení. Pokud jste konzervativní, černá vám padne jako ulitá. Pokud se ale nebráníte odvážnějšímu stylu, bílá nebo červená vám rozhodně ostudu neudělají.

Baterie a výdrž: žádná sláva

Zadní kryt Xperie sola sice můžete bez problému odejmout, s baterií už to ale tak růžové není. Sice není schovaná pod plasty a můžete si na ni i bez problému sáhnout, bohužel je ale přesně dle dnešního nastupujícího trendu připevněna ke zbytku šasi šroubky a zakryta, takže ji jako běžný uživatel bez riskování ztráty záruky nevyměníte. Akumulátor už svou poměrně miniaturní velikostí nevzbuzuje příliš šancí na nějakou lepší výdrž. K tomuto faktu se také přidává i jeho poměrně nízká kapacita, pouhých 1320 mAh. Dlužno ještě dodat, že se jedná o typ Li-Ion.

Baterii sice vidíte, vyměnit ji ale nemůžete

Jak jistě víte, u nového telefonu se výdrž baterie dá testovat až po provedení několika kompletních nabíjecích cyklů, což znamená několikrát vybít baterii ze 100% stavu až do úplného vybití. Toto jsme tedy s telefonem cca 5× provedli, a pak začalo naše standardizované testování výdrže. Samozřejmě jsme k tomu použili jeden z našich standardizovaných testů. Telefon jsme podrobili testu výdrže při surfování na internetu. Po odpojení z nabíječky se vždy po 1 minutě načetl automaticky ve webovém prohlížeči náhodný článek na mobilenet.cz. Telefon byl připojen na Wi-Fi síti a přihlášen do 3G sítě. Jas displeje jsme nastavili na 50% (svítil po celou dobu testu). Pro surfování jsme používali standardní Androidí prohlížeč s deaktivovaným flashem. Telefon do stavu úplného vypnutí vydržel cca 7,5 hodiny, což jej staví po bok telefonů jako HTC One V, Nokia 603 a nebo Samsung Galaxy Gio.

Aplikace šetřič energie vzhledem k nízké kapacitě akumulátoru přijde vhod

Při běžném denním používání byla výdrž celkem celkem přijatelná. Telefon jsme celou noc nabíjeli a potom s ním fungovali celý den. Naše fungování si můžete představit jako zhruba pětihodinové připojení k internetu a občasné několikaminutové surfování jak přes Wi-Fi tak skrze mobilní síť, hodinový poslech hudby ze sluchátek z rádia i z přehrávače, dvě hodiny hraní her, cca pět krátkých hovorů a nebo asi 20 poslaných SMS zpráv a e-mailů. Večer zhruba kolem 20 hodiny byl telefon po takovémto používání docela „vyšťavený“ a s ubohými 10% stavu baterky jsme jej raději urychleně vrátili tam, kde jej budete vídat asi celkem často, zpátky do nabíječky. V případě intenzivnějšího používání tak bude mít telefon opravdu problém dožít se večera. Pokud jste nenáročný uživatel, vydrží vám Xperia sola zhruba do poloviny druhého dne, ale tak jako tak bude vždy nejlepší ji každou noc nabít.

Zvuk: kvalita od japonských mistrů

Sony je po známo mimo jiné i jako výrobce zařízení schopných velice kvalitního zvukového výstupu. Každý z vás si určitě z historie vybaví alespoň jeden typ legendárního přehrávače Walkman. Tuto svou velkou devízu výrobce s úspěchem přesunul na počátku tisíciletí i do mobilních telefonů a Xperia sola v tomto dlouhodobém trendu pokračuje se vší noblesou.

Nenápadný reproduktor na zadní straně nehraje špatně

Kvalitami reproduktoru se asi nemá moc cenu zabývat. Primárně většinou slouží spíše jako občasný zdroj reprodukce hudby z telefonu. Jako takový určitě svoji funkci plní na jedničku a jeho výstup není nějak chrčivý nebo přehnaně uřvaný. Většina lidí ale k poslechu hudby používá sluchátka. Ta dodávaná (typ Sony MH-410c) opravdu za moc nestojí. Jedná se totiž o obyčejné pecky. Pokud ale připojíte nějaké dražší špunty, popřípadě mušle, pak se z poslechu hudby z telefonu stane opravdu luxusní záležitost. Podání basů je opravdu zřetelné a důraz překvapivě nechybí ani ve středové části projevu. Díky bohatým možnostem v nastavení hudebního přehrávače, ke kterým se ještě dostaneme, si navíc zvuk můžete dle libosti vyladit k obrazu svému.

Floating Touch ovládání: (ne) dotýkat se

Při představení Xperie sola Sony vzbudilo použitým displejem mezi fanoušky i odborníky velké pozdvižení. Zpočátku totiž kvůli nedostatku informací mnoho zmatených médií mylně informovalo o tom, že jej lze ovládat pouze „bezdotykově“, tedy gesty prsty zdviženými nad povrchem displeje samotného. Po čase Sony ale uvolnilo rozsáhlou zprávu i s popisem toho, jak vlastně celá tato technologie, mimochodem nazvaná Floating Touch (plovoucí dotek), funguje. Dozvěděli jsme se tedy, že displej bude možno ovládat naprosto klasicky jako u každého jiného dotykového telefonu. Bezdotykové ovládání tedy má být jen jakýmsi bonusem.

Tip: přečtěte si také článek – Sony Xperia sola: nový "bezdotykový" displej pod drobnohledem

Technologie by měla fungovat, pokud s prstem budete pohybovat asi do vzdálenosti 2 cm od displeje. V reálu je to sotva centimetr a musíte si dávat pozor, abyste se displeje nedotkli. Není to tak příliš pohodlné. Pokud jste si ale představovali, že budete moci displej takto ovládat třeba při přecházení mezi základními obrazovkami, listování telefonním seznamem, či při procházení fotografií v galerii, kam by se tento způsob ovládání přímo vybízel, musíme vás zklamat. Sony si totiž s implementací Floating Touch nedalo příliš práce, a tak displej s prstem nad ním můžete ovládat pouze ve dvou případech.

Tím prvním je hýbání s animací na základní obrazovce, funguje to však pouze v případě originální tapety Cosmic Flow od Sony. Druhou možností využití je procházení mezi odkazy v internetovém prohlížeči. Tato funkce však celkem pozbývá významu, jelikož pro přejití na stránku, na kterou odkaz směřuje, se stejně musíte displeje dotknout. Zatím tedy není bezdotykové ovládání ničím jiným než frajeřinkou pro pobavení. Sony ale slibuje s aktualizacemi postupnou implementaci dalších funkcí, tak snad se dočkáme.

Displej: spokojenost i za poledního slunce

Nyní se pojďme na chvíli zastavit u samotného displeje. Až na zmíněnou možnost bezdotykového ovládání a to, že není v jedné rovině se zbytkem těla telefonu (je mírně zapuštěný), se jedná o celkem běžný, kapacitní LCD TFT panel s úhlopříčkou 3,7 palce, jemným rozlišením FWVGA (480 × 854 pixelů) a podporou zobrazení až 16 milionů barevných odstínů. Celková jemnost displeje činí 265 ppi (pixel na palec), což rozhodně není špatná hodnota. Když telefon vezmete poprvé do ruky, bude vám připadat docela úzký. Takový dojem ale u nás vzbuzují všechny letos představené Xperie řady NXT. Nemusíte mít ale žádné obavy, tento dojem převládá opravdu jen krátce, a po několika minutách práce s telefonem si ho již vlastně ani neuvědomíte.

Displej Xperie sola je jasný, bohužel však ztrácí v pozorovacích úhlech

Co se týče praktického používání, nelze než chválit. Zobrazení i malých prvků v notifikační liště je velmi jemné a displej je dobře čitelný dokonce i za přímého slunečního svitu. Zobrazení barev je v jeho podání naprosto věrné, a to zvláště pokud v nastavení aktivujete vylepšení Mobile Bravia Engine, převzaté ze známých televizí od Sony řady Bravia. Reakce například při hraní her jsou bleskové. Trošku problémem je zkreslení obrazu a ztráta jasu při naklonění telefonu na bok. V pozorovacích úhlech ale stará dobrá „tftéčka“ vždycky oproti modernějším OLED panelům poněkud zaostávala.

Hardware a výkon: už aby tu byl nový Android

Nejprve si shrňme základní hardwarové specifikace, které telefon nabízí. Začneme u čipsetu. Sony Ericsson u svých telefonů Xperia používal procesory vyráběné ze 100% pouze americkou firmou Qualcomm. Po rozdělení více než 10 let trvajícího joint-venture podniku se už ale vedení pouze samostatné Sony rozhodlo, že nebude závislé pouze na jednom dodavateli základního stavebního kamene každého telefonu, a tak uzavřelo smlouvu se společností ST-Ericsson. SoC U8500 NovaThor, který v sobě obsahuje Xperia sola, je právě jejím dílem. Nejdůležitější součástí čipsetu je samozřejmě procesor. Jedná se o dvoujádro na architektuře Cortex-A9 s taktovací frekvencí 1 GHz. Při vypočítávání složitých operací mu zdatně sekunduje i grafický čip Mali-400MP, který proslavil nejdiskutovanější smartphone loňského roku Samsung Galaxy S II. Výkonu tedy bude opravdu papírově dostatek.

Výkon telefonu jsme otestovali na několika známých výkonostních Benchmark testech

Ještě doplníme údaje o paměti. Operační RAMka má na papíře hodnotu 512 MB. Ve skutečnosti ale nabízí 368 MB, z čehož většinou po naběhnutí systému zbude většinou uživateli pouhých 50 MB. Vnitřní paměť činí 3,98 MB a můžete ji i nadále rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD. Zde bych rád učinil přítrž všem dohadům uživatelů v diskuzích, že snad paměťová karta funguje pouze jako úložiště pro fotky, videa a hudbu, ale aplikace na ní nelze ukládat. Toto tvrzení je pravda jen z části. Každá nainstalovaná aplikace z Google Play se vždy automaticky ukládá do vnitřní paměti. Ve správci aplikací ale můžete aplikace přesunout na paměťovou kartu. Problémem je, že toto nelze učinit s každou aplikací a hlavně ne s dodatečně staženými soubory aplikací (typicky velké hry), takže před koupí telefonu zvažte, jestli si se 4 GB paměti pro aplikace vystačíte či nikoliv.

Nyní už ale pár řádek k tomu, jaký je vlastně výkon telefonu v praxi, neboť teorie jak známo není praxe, a to, co pěkně vypadá na papíře, už ani zdaleka nemusí tak dobře fungovat ve skutečnosti. Na rovinu, čekali jsme víc. Telefon sice nemá problém spustit kdejakou graficky náročnou hru, problémem je ale časté padání aplikací, a množství chybových hlášek, které na vás telefon za den vyhodí. Plynulost pohybu v UI je na lehce nadprůměrné úrovni, k dokonalosti ještě ale zbývá dost dlouhá cesta, která povede jedině přes časté softwarové aktualizace systému, kterými snad výrobce šetřit nebude. Při běžném používání tedy budete s rychlostí telefonu spokojeni a problémy dělají akorát pády aplikací.

Uživatelské prostředí: kosmetické změny

Xperia sola je postavena na starší verzi operačního systému Android s označením 2.3.7 Gingerbread, což je poměrně škoda a Sony si mělo vzít příklad z HTC nebo Samsungu, jejichž modely již od uvedení na trh disponují nejnovějším Androidem 4.0 Ice Cream Sandwich. Pokud nad solou váháte právě z důvodu absence operačního systému, pak vás můžeme uklidnit. Sony totiž v horizontu týdnů uvede velkou aktualizaci, která by měla pro telefon přinést právě nejnovější Android 4.0.4. Nad samotným Androidem pak ještě funguje uživatelská nadstavba Timescape, která se velmi podobá verzi, kterou výrobce používal ještě v kooperaci s Ericssonem ve svých loňských komunikátorech. Nějaké změny se ale přece jen udály.

Lockscreen a základní obrazovka s ukázkou možností customizace

Prakticky beze změny zůstala odemykací obrazovka, která by modernizaci potřebovala jako sůl. Najdete na ni jen nezbytně nutné věci jako čas, datum, hudební přehrávač (je-li spuštěn) a nejbližší událost kalendáře. Z pohotovostní obrazovky pak lze telefon samozřejmě odemknout a také rychle ztlumit zvuky. Bohužel se nedočkáme žádných zástupců pro rychlé spuštění nastavených funkcí, což je poměrně škoda, protože to umí i takový Huawei.

Menu aplikací nabízí několik variant řazení

Po odemčení už vás přivítá první z pěti pohotovostních obrazovek. Jejich počet je pevně daný, jinými slovy si žádnou nepřidáte, ale ani neumažete. Zamrzí, že obrazovky nejsou průchozí a chcete-li se dostat z první na poslední, musíte projet přes všechny ostatní. I když je tu vlastně jedna možnost, jak tento způsob obejít. Pomocí dvou prstů a tahu směrem k sobě se všechny widgety nahrnou na jednu obrazovku a volně poletují v prostoru. Pokud víte, který widget je na poslední obrazovce, stačí jej ve spleti ostatních najít a trefit se na něj prstem. V ten moment se přesunete na požadovanou stránku.

Nastavení, informace o telefonu a správa datového úložiště

Velmi bohatá je nabídka widgetů a některé prošly také změnou designu. Příkladem budiž widget aplikace Timescape, který sdružuje vše, nač si jen vzpomenete. Z obchodu Google Play si totiž můžete stáhnout rozšíření a kromě Facebooku s Twitterem si Timescape poradí s YouTube, Gmailem nebo aplikací Foursquare. Praktický widget pak slouží jako přehled posledních událostí. S tímto widgetem úzce souvisí rovněž widget přátelé, který nabízí dvě záložky. V první se sdružují nejaktivnější přátelé na sítích, kde se s nimi „přátelíte“. Druhou záložku si můžete zaplnit přáteli dle vlastního výběru. Dalším zajímavým widgetem je panel rychlého spuštění Wi-Fi, GPS a podobně. Ten zabírá v nečinnosti jen kousek displeje, ale stačí se jej dotknout a zvětší se.

Na pozadí si samozřejmě můžete umístit vlastní tapetu nebo ponechat „polo živou“ tapetu z originálního schématu Cosmic Flow od Sony a poté si s ní pomocí bezdotykového ovládání pohrávat. Schémat je k dispozici hned 7 a každé laděné do jiné barvy. Zpět ale ke zmíněné „položivé tapetě“. Ta vypadá staticky do chvíle, než se posunete doprava či doleva. V ten moment dojde k animaci jakýchsi vln. Ve spodní části displeje si můžete navolit až čtveřici samostatných aplikací či čtveřici složek a urychlit tak přístup k některým funkcím. Složky lze samozřejmě vytvářet i na samotných obrazovkách.

V Timescape můžete soustředit informace z mnoha různých zdrojů včetně Facebooku

V horní části nechybí výsuvná lišta sdružující zmeškané události. Bohužel chybí jakákoliv přidaná hodnota. Uvítali bychom například zkratky k zapnutí bezdrátových sítí a od věci by nebylo ani ovládání hudebního přehrávače.

Hlavní menu se proměnilo především v designu některých ikonek. Jinak je stále orientováno horizontálně a důraz je kladen na volnost v seřazení aplikací. Jednoduchým způsobem je uspořádáte abecedně, chronologicky nebo dle četnosti využití. Stejně snadno je ale můžete seřadit třeba podle barvy, délky názvu aplikace, prostě jak chcete. Sony vám v tomto ohledu nechává volnou ruku. Rychlost odezvy není, jak už jsme ostatně psali v kapitole věnované výkonu nijak ohromující. Běžný pohyb nabídkami a prostředím telefonu ale není nikterak pomalý.

Multimediální výbava: vymakaný přehrávač hudby a plynulé pařby

Největší inovací z hlediska multimédií oproti telefonům z minulého roku je rozhodně hudební přehrávač. Výrobce jej opatřil výrazným faceliftem. Opravdu vidět je velké množství inovací jak z hlediska designu, tak i funkcí. Základem všeho je kategorie moje hudba, svým prostředím ne nepodobná GUI telefonů se systémem Windows Phone. Najdeme tu skladby, alba, interprety, seznamy skladeb, SensMe nebo oblíbené skladby. SensMe vybírá skladby na základě stylu hudby a podle aktuální nálady uživatele. Telefon je ale podle těchto kritérií bohužel sám nedokáže automaticky roztřídit, musí to udělat příslušný program PC Companion.

Hudebnímu přehrávači generální facelift opravdu prospěl

Nechybí vyhledávání. Při přehrávání je zobrazována velká miniatura otagovaného alba. Jedním klikem ji můžeme přiřadit k oblíbeným skladbám nebo ji pro přehrání odeslat k jinému externímu zařízení jako je třeba televize, tablet, či jiný telefon skrze Wi-Fi a standard DLNA.

V hlubším nastavení hudebního přehrávače nalezneme i ekvalizér, který nabízí několik přednastavených profilů jako je například Pop, Jazz, Heavy apod. Mnohem důležitější ale je, že přednastavené profily lze zcela deaktivovat, a hlavně také vytvořit si pomocí graficky povedeného ekvalizéru profil vlastní. Sony tedy vrací tuto populární funkci, kterou jistě se slzou v oku a nostalgií v srdci znovu přivítá nejeden bývalý majitel telefonu Sony Ericsson na platformě A100/A200 (W580i, K800i a další). Poslech si můžete okořenit rovněž několika variantami prostorového zvuku a také technologií xLOUD, která podle Sony zvýší hlasitost přehrávaných skladeb. Až se vám omrzí vlastní skladby, můžete si naladit FM rádio s podporou RDS.

TrackID pro rozpoznávání hudby, apliakce pro FM rádio a galerie

Vzhledem ani funkcemi neurazí ani nepřekvapí vestavěná 3D galerie. Pořízené snímky z fotoaparátu přímo vybízejí k následné editaci. Ta je však omezena jen na ořez a otočení snímku. Editor videa je rovněž velmi jednoduchý a umí vaše záznamy jen sestříhat.

Na Xperii sola jsme mimo jiné otestovali třeba také Angry Birds Space a Shadow Gun

Dvoujádrový procesor a výkonná grafika se přímo vybízí k hraní špičkových a náročných her. Můžete si být jistí, že drtivou většinu her rozjedete, a to se slušnou plynulostí. Na telefonu jsme testovali například nejnovější Angry Birds Space, vesmírnou skákačku Gravity Project, či českou FPS střílečku Shadow Gun. Všechny tyto tituly telefon zvládl bez jediného zaseknutí. Trošku limitovat při instalaci her vás může až poněkud problematicky řešená paměť telefonu, o které jsme psali v kapitole určené hardwaru.

Sociální sítě jsou zastoupeny oficiálními klienty pro Facebook a Google +, a také IM kecálky GTalk a Pokec. Svou troškou do mlýna přispívá již výše popsaná aplikace Timescape.

V telefonu nechybí oficiální klienti pro Facebook a Google+

Nativní video přehrávač v telefonu nabízí jen velmi základní nastavení, stejné je to pak s možnostmi ovládání. Vrcholem z hlediska podpory video formátů jsou AVI videa s kodeky DivX a Xvid. Pokus o formát MKV dopadl neúspěšně, stejně jako zobrazení externích titulek. Tento nedostatek ale snadno vyřešíte doinstalací externího video přehrávače, doporučit mohu například vyšperkovaný MX Video Player, který je na Google Play k dispozici zcela zdarma, a HD video (720p) s ním přehrajete bez sebemenšího zaseknutí.

Fotoaparát: odfláknutá práce

Xperia sola se musí oproti svým v hierarchii výrobce výše postaveným sestřičkám spokojit „pouze“ s 5 megapixelovým fotoaparátem. Automatické ostření či přisvětlovací LED diodu však ani ona nepostrádá. Co zkazí radost je určitě fakt, že fotografie v maximálním 5 Mpx rozlišení nemůžete fotit v širokoúhlém formátu 16:9, ale jen ve formátu 4:3. Nastavení fotoaparátu je velmi bohaté, nechybí detekce úsměvu, samospoušť, nastavení hodnoty ISO, vyvážení bílé barvy, režim měření expozice a či množství přednastavených scén jako je pláž, dokument apod. Chybí bohužel makro režim. Pořizovat můžete nejen klasické snímky, ale také panoramata a 3D panoramata.

Čočka je mírně zapuštěná, tím pádem je fotoaparát chráněn proti poškrábání

Zajímavé jsou rovněž další vychytávky. Vhod přijde režim rychlého spuštění. Pokud přidržíte hardwarovou spoušť při zamknutém telefonu, dojde k zapnutí fotoaparátu a okamžitému pořízení snímku. Tuto volbu však lze přenastavit – může dojít jen ke spuštění fotoaparátu a vy můžete následně ještě zaostřit nebo ji můžete úplně zakázat. Nastavit lze i metodu snímání, kde nechybí ani pořízení snímku dotykem prstu.

Uživatelské prostředí fotoaparátu a videokamery

Výsledné fotografie ovšem zdaleka nedosahují kvalit, kterých byste snad od telefonu této cenové kategorie a hlavně značky očekávali. Zatímco Xperia P fotila výborně, sola je na tom o poznání hůře. Fotografie při pěkném počasí focené z blízka jsou ještě ucházející, zvlášť pokud se jedná o makro snímky. Pokud ale fotíte krajinu nebo vzdálenější předměty, pak se zákonitě musíte zhrozit. V těchto fotkách je při přiblížení jasně vidět slévání detailů a také vysoký digitální šum. Datová komprese a agresivní postprocessing si zde tradičně zkrátka opět vybrali svou daň a Sony se zde opravdu nepředvedlo. Snad se kvalita fotografií výrazně zlepší s updaty firmwau. Fotografie z Xperie sola můžete posoudit níže.

Ukázkové fotografie z fotoaparátu:

Video

Pokud si pročtete papírové parametry videokamery Xperie sola, řeknete si možná, že by výsledná natočená videa docela mohla stát za to. Rozlišení 1280×720 pixelů s frameratem 30 fps (počet snímků za sekundu) a kontinuálním zaostřováním... To přece není vůbec špatné? Opak je ale pravdou. Výsledné nahrávky jsou rozpixelované a při sebemenším pohybu s telefonem nebo přiblížení scény dojde k opravdu znatelnému deformování obrazu. Xperii sola jako přístroj pro nahrávání rodinné oslavy či podobně důležité události určitě nepoužívejte, vaše vzpomínky by totiž rozhodně nestály za to!

Sony Xperia sola (testovací video) – 720p

Telefonní seznam: buďte sociální

Jednoduchost a přehlednost je mnohdy největším benefitem. V telefonním seznamu je u jednotlivých telefonních kontaktů zobrazována malá ikonka. Po straně vidíme lištu s písmeny abecedy a kliknutím na ně můžeme vybrat konkrétní jméno či písmeno. Rychlost telefonního seznamu je blesková a rolování se stává pomalu nepostřehnutelným okamžikem. Každý kontakt může být provázán s Google účtem, sociálními sítěmi a zejména Facebookem. Oproti loňským telefonům funguje při zadávání čísla automatické vyhledávání relevantních čísel z kontaktů, což je velice pohodlná, a u Sony (Ericssonu) dlouho očekávaná funkce.

Seznam kontaktů můžete sesynchronizovat s přáteli na Facebooku

Pokud kontakt na této sociální síti synchronizujeme s kontaktem v telefonním seznamu je nutno jít bohužel manuální cestou. Telefon nepodporuje automatické spárování kontaktů, což je škoda. Pokud ale spárování zvládnete, uvidíte osobní údaje, zájmy i fotoalba daného kontaktu. Na jedno kliknutí můžeme kontakt zálohovat na paměťovou kartu a následně jej i obnovit. Častou používané kontakty jsou směřovány do kategorie oblíbené. Zde jsou již větší náhledy obrázků konkrétních jmen.

Zprávy a e-maily

U textových zpráv nehledejte žádná nečekaná překvapení. Přijaté SMSky jsou zobrazovány v konverzacích. Při psaní je k dispozici QWERTY klávesnice, která je ale na malém displeji poměrně malá, především v režimu na výšku. Další metodou psaní je Swype, kdy slovo napíšete jedním tahem prstu. Pomoci by mohl také slovník T9. Odpočítávání znaků na první pohled chybí, uživatelé Sony (Ericssonů) ale vědí, že se vždy zobrazí až při posledních 20 znacích. MMSku vytvoříte jednoduše tak, že k textu SMS zprávy přidáte tlačítkem se symbolem fotografie a plusu jeden ze souborů typu obrázek, fotografie, video či zvuk.

Psaní SMS zpráv a e-mailový klienti

U elektronické pošty se setkáme opět tradičně s napevno zakořeněným Gmail klientem a sekundárním vestavěným klientem. První klient slouží výhradně pro Google účet. Nechybí štítky, označení oblíbených zpráv, podpora příloh do 25 MB a kategorie. Druhý klient podporuje tradičně protokoly POP3, SMTP a IMAP4 . Práce s oběma klienty je bezproblémová. Pošta může být okamžitě synchronizována díky push notifikaci. Nakonec je tu i podpora MS Exchange.

Organizační funkce a GPS: šlo by to i lépe

V organizačních funkcích je Xperia sola poměrně slabá. Nechybí klasický Androidí kalendář se všemi typy náhledů a přehledným zpracováním, ale uvítali bychom nějaký úkolovník či poznámky. Naštěstí lze tyto aplikace doinstalovat. V další nabídce se nachází vědecká kalkulačka, stopky, minutka a světový čas. V nabídce aplikací objevíte také program Office Suite 5. Bohužel jde jen o základní verzi, pomocí které si dokumenty MS Office a PDF prohlédnete. Pro editaci a tvorbu musíte zakoupit plnou verzi. Poslední aplikací do party je čtečka QR kódů Neoreader.

Kalendář a aplikace spojené s časem

V moderním telefonu nechybí ani čip GPS. Xperia sola se s přehledem zařadí mezi telefony, které dokáží rychle navázat spojení se satelity. Bez asistence internetu to běžně trvá zhruba půl minuty. S internetem už se ale dostanete pod 10 vteřin.

Pro navigování můžeme využít dvě aplikace k tomu určené. První je Wisepilot, který bohužel přichází v omezené licenci. Placené jsou jak off-line mapové podklady, tak i samotná hlasová navigace. Zdarma jsou pouze online podklady map. Mapové podklady Evropy s doživotní licencí vyjdou v přepočtu na 120 Kč s daní. Hlasová navigace pro Evropu může být zakoupena v rozmezí jednodenní licence 37 Kč s daní až po doživotní licenci 750 Kč s daní. Dopravní informace s týdenní licencí vyjdou na 75 Kč s daní (není zastoupena Česká republika) nebo doživotní opět 750 Kč s daní.

Placená off-line navigace Wisepilot a Google Navigace

Druhou možností jsou Google Mapy. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklady lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí.

Datové funkce a internet: užitečné Smart Tagy

Sony Xperia sola je vybavena výkonným procesorem, který by měl bez problémů zvládat jakékoliv internetové stránky. Podporován je rovněž Adobe Flash 11, nic vám tak na stránce nezůstane skryto. Lze jej ale samozřejmě i vypnout. K dispozici je možnost otevření více oken, stropem je osmička. V nastavení si můžete měnit velikost zobrazovaného textu, povolit JavaScript a rozhodnout se, zda chcete načítat obrázky.

Prohlížení internetu skrze vestavěný internetový prohlížeč

Samotné prohlížení internetu je velmi pohodlné a především rychlé. Pohyb po stránce je plynulý i ve chvíli, kdy ještě není celá stránka načtena. O přenos dat se kromě technologií GPRS a EDGE stará i HSDPA (14,4 Mb/s) s HSUPA (5,76 Mb/s) a využít můžete také bezdrátové Wi-Fi s protokoly b/g/n. V nastavení najdete také funkcí Wi-Fi hotspot. Spojení s počítačem zajistí USB kabel a Bluetooth ve verzi 3.0. S Wi-Fi souvisí také možnost sdílet svá data v domácí síti.

Sony si u svých telefonů hodně zakládá na využití NFC čipu. NFC je sice v plenkách a na své objevení, respektive masové rozšíření teprve čeká, ale Sony mu věří. V prodejním balení jsou připraveny dva barevně odlišené Smart Tagy. Jedná se o dva štítky kulatého tvaru s dírkou nahoře pro připojení šňůrky, které může uživatel umístit kdekoliv (v autě, doma, v práci…), a to klidně i natrvalo pomocí lepícího kolečka které je rovněž součástí balení (2×).

TIP: Podívejte se, jak fungují Smart Tags v praxi

Po přiblížení telefonu k NFC Smart Tagu dojde k aktivaci předefinované aplikace nebo i více funkcí. Pouhým dotknutím se štítku tak může telefon automaticky okamžitě ztišit zvuk, nastavit na ráno budík nebo zapnout úsporný režim. Množností využití je opravdu celá řada. Vyzkoušeli jsme jejich funkčnost a vše se obešlo bez problémů. Nicméně zařízení musí se štítky komunikovat na minimální vzdálenost 5 – 10 centimetrů. Kvůli absenci Androidu 4.0 a funkce Android Beam zatím nelze díky NFC snadno přenášet soubory pouhým dotykem druhého telefonu. Již brzy bychom se ale měli dočkat.

Závěrečné zhodnocení: až na ty mouchy...

Xperia sola se nám líbila. Jde o designově velice povedený telefon s optimálními rozměry, výborným displejem a množstvím zajímavých softwarových inovací, mezi kterými jednoznačně nejvíce vyčnívá zcela předělaný hudební přehrávač s ručně nastavitelným ekvalizérem, za který by se nemusela stydět kdejaká "mpéčtyřka". Co nás naopak nepotěšilo bylo nedotažená optimalizace systému, který se občas choval nestandardně, slabší výsledky vestavěného fotoaparátu nebo absence nejnovější verze Androidu přímo od výroby. Zamrzí také pouze průměrná výdrž na jedno nabití.

Rozhodnete se pro koupi Xperie sola?

Sony by také do budoucna mělo zapracovat na hlubší integraci bezdotykového ovládání Floating Touch do systému, aby tato funkce nesloužila jen jako reklamní tahák bez reálného využití. Technologie má přitom potenciál uživateli opravdu ulehčit a zpříjemnit ovládání telefonu. Pokud Sony v budoucnu připraví opravdu smysluplné aktualizace systému, které napraví hlavní neduhy softwaru včetně výdrže baterie, pak bude Xperia sola opravdu zajímavou koupí. Klesnout ovšem musí také cena, která se aktuálně pohybuje na hranici 8 tisíc korun.

Přehled konkurentů

V cenové hladině, do které Xperia sola spadá, je aktuálně na trhu opravdu těsno, a každý telefon má opravdu těžké mezi konkurencí uspět. Hned ve vlastní stáji bude muset sola soupeřit se sestrou Xperia U, která sice má o něco menší displej a nedisponuje slotem na paměťové karty ani technologií NFC, je ale o více než tisícikorunu levnější a navíc má průhledný svítící proužek pod displejem a výměnou barevnou bradu. Pokud chcete nadále zůstat věrní výrobci, ale odradil vás slabší fotoaparát nebo příliš hranatý design, pak určitě popřemýšlejte o Sony Ericssonu Xperia arc S. Má velice podobnou výbavu jako sola, ve které chybí v podstatě jen dvoujádrový procesor. Konkurencí může být třeba i o pár stovek levnější Samsung Galaxy W nebo HTC One V s Androidem 4.0 s propracovanou nadstavbou Sense přímo od základu.

Někteří z velkého zástupu konkurentů Xperie sola, obstojí v něm?

Pokud zrovna nepatříte mezi zástupy fandů nejrozšířenějšího operačního systému na světě, pak je váš výběr v této cenové a výkonnostní kategorii pořád docela dost široký. Líbí se vám Windows Phone? Nabízí takhle Samsung Omnia W se Super AMOLED displejem, který se dá sehnat už za necelých sedm tisíc korun. Nebo se vám naopak nezamlouvá Windows Phone, ale zase si myslíte že by vaší kapse slušel design nových Lumií od Nokie? Přesně pro vás je určena Nokia N9 s Meego s 8 Mpx fotoaparátem, 3,9 palcovým Super AMOLED displejem a uživatelským prostředím se zajímavým ovládáním zvaným Swype.

Graf vývoje ceny Xperie sola na trhu v ČR podle heureka.cz

Graf ceny produktu Sony Xperia sola poskytuje server Heureka.cz

Recenze ostatních Xperií z letošního roku na mobilenet.cz:

sony-xperia-sola
Klady
  • Povedený design s ideálními rozměry
  • Svižný dvoujádrový procesor
  • Podpora NFC a technologie štítků SmartTags
  • Displej s možností bezdotykového ovládání
  • Široká nabídka aplikací a widgetů přímo od výroby
  • Propracovaný hudební přehrávač s nastavitelným ekvalizérem
Zápory
  • Slabší výdrž baterie
  • Absence nejnovějšího verze operačního systému
  • Prozatím málo možností bezdotykového ovládání
  • Nedoladěný fotoaparát produkuje méně kvalitní fotografie
  • Přímo v balení pouze základní pecková sluchátka
  • Nekvalitní záznam videa
Diskuze ke článku
xsarahdi
Neviem či som to prehliadol ale nedočítal som sa nič ked pásiku schovanom v spodku pri prechode displeja na bradu.Už v prezentačných videách bola pekne vidieť ako svieti.Na čo slúži a kedy sa arozsvieti/aktivuje?
Inak ako vždy kvalitná práca lej tak ďalej a už sa teším na budúci týždeň kedy predstavia vrchol tohtoročnej ponuky Cybershot Xperiu Z s OLED displejom a S4 Krait procesorom
Tom
Dobrý den,recenze fakt skvělá.Díky za ní:-)Ještě se chci zeptat na Váš názor ohledně koupi tohoto telefonu z distribuce EU, kdy cena se pohybuje okolo 6500 kč.Zda jsou v tom určitá rizika,nebo jen,že se reklamace musí uplatnit přímo u prodejce a ne v servisu.Jde mi o to,zda telefon bude fungovat stejně kvalitně jako by byl z distribuce CZ.Díky za odpověď.
matoW
čakal som na túto recenziu s nádejou že to s tým fotoaparátom nebude až také strašné, ale to video je hrôza! môj 5ročný telefon nerobí také zrnenie pri pohybe mobilom. Chcel by som sa spýtať či je reálne očakávať vylepšenie kvality fotiek, videa prípadne výdrže batérie príchodom nového software do Xperia Sola. tj. android 4.0 ? Ďakujem
Portak
Obsah balení: 4 smart tagy a pouzdro... vždyť to máte i na obrázku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze