Sony Xperia S
recenze

Sony Xperia S

Vlajková loď s trhlinou na pravoboku

Sony Xperia S je průkopníkem řady NXT. Jak vypadá vlajková loď pro rok 2012? Nabídne 12 Mpx fotoaparát nebo unibody tělo s úpravou honosící se nano technologií. Dotykový displej nabídne HD rozlišení a pod kapotou bije dvoujádrový 1,5 GHz procesor. Nechybí HDMI konektor i obří 32 GB paměť. Přesto nás řada věcí nemile překvapila. Uhádnete, o jaké jde?

Sony Xperia S - oficiální fotografie

Sony Xperia S patří do nové řady NXT a je prvním telefonem z této řady, který vstupuje na trh. Výrobce tentokrát zvolil hodnotnější použité materiály a zapracoval na dílenském zpracování. Tělo novinky je z takzvané unibody. Přesto je zadní kryt odnímatelný, jen baterie je nainstalována napevno. Dočkáme se velkého výkonu díky dvoujádrovému procesoru Qualcomm o taktu 1,5 GHz s RAM pamětí 1 GB a Adrenem 220. Kladné ohlasy si získá i svým dotykovým displejem 4,3 palce a rozlišením 1280 x 720 bodů s BRAVIA enginem. 12 Mpx fotoaparát se chlubí nejrychlejším snímacím časem na poli fotomobilů. Xperia S také zaujme maličkostmi jako tělem, jež je pokryto speciální nano vrstvou, které zabraňuje ulpívání nečistot a je odolná vůči UV záření.

Poznámka: text recenze a hodnocení se vztahuje k telefonu s operačním systémem Android 2.3.7, číslo sestavení 6.0.A.3.62.

Technické parametry Sony Xperia S

Kompletní specifikace
Konstrukce128 × 64 × 10,6 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S3 MSM8260, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 220
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostbřezen 2012,

Sony Xperia S (videopohled) – 1. díl (konstrukce)

Obsah balení

  • HDMI kabel IM820
  • Kožené pouzdro CA950
  • Ochranná folie ET930
  • Špuntová sluchátka se třemi velikostmi nástavců MH650C
  • Nabíječka EP850
  • Micro USB datový kabel
  • Čistící ubrousek
  • Prospekty
  • Návody ve více jazykových mutacích

Prodejní balení telefonu je opravdu bohaté a výrobce na zákazníkovi nešetřil

Klíčové vlastnosti Xperie S

  • Dotykový displej s HD 720p rozlišením
  • MicroSIM karta
  • Napevno zabudovaná baterie
  • Kryty s úpravou s nano technologií
  • NFC
  • 12 Mpx fotoaparát s Exmor R technologií
  • Průhledný proužek ve spodní části
  • Konektory kryté záslepkou
  • Mechanická spoušť fotoaparátu
  • Absence slotu na paměťové karty

Předchůdce

V uplynulém roce 2011 výrobce, v té době Sony Ericsson, představil Xperii arc a na podzim loňského roku inovovanou verzi arc S. Budu popisovat inovovanou verzi, která disponovala jednojádrovým procesorem Snapdragon 8255T s taktem 1,4 GHz. Tělo novinky bylo tvořené plastovými kryty, bez náznaku přítomnosti kovu. Na zadní straně jsme nalezli 8 Mpx fotoaparát s autofocusem a pořizováním videí 720p. Dotykový displej úhlopříčky 4,3 nabídl technologii BRAVIA a rozlišení činilo 854 x 480 bodů. Nechyběl ani microHDMI konektor. Výrobce neopomenul ani slot na paměťové karty a baterie byla vyměnitelná. V oblasti grafiky jsme se museli smířit pouze s průměrným Adrenem 205. Xperia arc S bojovala skvělým štíhlým designem a kvalitní výbavou, i když nenabídla dvoujádrový procesor. Díky skvěle odladěnému softwaru však ani nebyl potřeba (pomineme-li absenci nahrávání full hd videí).

Sony Ericsson Xperia arc (S) - oficiální fotografie

Recenze Sony Ericsson Xperia arc – Fešák s výkonem

Design a konstrukce: nechceme zadní kryt

Špičková zařízení, spadající do řady Xperia, vždy platila za elegantní zařízení s líbivým designem. A i v případě třetí Xperie S musíme výrobci Sony zaslat zprávu plnou gratulací za povedený design. Samozřejmě hodnocení designu je subjektivní záležitost, ale v mém okolí většina lidí sdílela podobný názor.

Telefon působí kompaktním dojmem, nic nevrže, kovy jsou kvalitní ale hmotnost 144 gramů je přeci jen znát

K nám do redakce se dostaly dvě varianty, černá a bílá. Osobně používám bílou variantu a jsem za ní rád. Přijde mi elegantnější a bílá není tak nudná. Přeci jen všude vidíme jen černé placky. Na druhou stranu černá varianta je chladně technicistní a rovněž velmi elegantní. Dominantními rysy novinky jsou zakřivená zadní strana a průhledný pásek, oddělující telefon od spodní plastové brady. Telefon se vyznačuje rozměry 128 x 64 x 10,6 milimetrů, větší tloušťka není na škodu. Telefon se v ruce velmi dobře drží a ergonomie je na slušné úrovni. Jen vyšší hmotnost 144 gramů je bohužel již patrná.

Přední strana je vyplněna dotykovým displejem, v jehož horní části je proximity senzor, světločivný senzor a fotoaparát o rozlišení 1,3 Mpx určený pro videohovory. Ve spodní části se pak nachází trojice senzorových kláves. Práce s nimi je ne vždy přesná a často jsem musel vícekrát danou klávesu zmáčknout, aby došlo k provedení reakce. Někdo si myslí, že jsou tlačítka integrovány do průhledného proužku, ale není tomu tak. Klávesy mají vibrační odezvu a pod nimi leží tenký průhledný proužek, který zobrazuje popisky výše umístěných senzorových kláves. Navíc je bíle podsvícený a nejen ve tmě tento prvek vypadá opravdu zajímavě.

Průsvitný proužek je lomítkem mezi většinovou částí telefonu a spodní, plastovou bradou. Ta ze začátku nepůsobila zrovna dvakrát stabilním dojmem. Vydávala totiž nelichotivé zvuky a dokonce měla i patrnou vůli. Naštěstí po několika dnech se jako by vzpamatovala a další problémy již nepozoruji. U druhého kusu v redakci se tento problém neprojevil vůbec. Její materiály jsou tvořeny z plastu, zřejmě i z důvodu lepšího signálu a umístění antén. Zajímavostí je, že při bližším pohledu lze vidět tenoučké vodiče procházející průhledným proužkem směrem do brady telefonu.

Celý skelet telefonu čili boky a vrchní část jsou vyrobené z kovu, i když na první pohled a pocit tělo telefonu působí plastově. Použité kovové materiály jsou opravdu kvalitní, pevné a odolné vůči tlaku. Na levé straně najdeme místo pro microUSB 2.0 HS konektor, chráněný plastovou záslepkou, která nenavozuje pocit dlouhé životnosti. Na pravé straně je microHDMI konektor, který chrání také krytka stejného charakteru a provedení. Manipulace s oběma krytkami není zrovna jednoduchá, jejich otevření je bezproblémové, ale pokud je chceme „zacvaknout“ do původního místa, chce to trochu cviku. Vedle toho je zde umístěna i kovová kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti a ve spodní straně dvoupolohová klávesa fotoaparátu.

Vrchní bok nabízí 3,5 mm jack konektor a klávesu pro vypnutí a zapnutí telefonu či vyvolání nabídky s možností vypnutí telefonu, režimu letadla, tichého režimu nebo pořízení screenshotu. Zadní strana je tvořena plastovým krytem s nano vrstvou, která zaručuje ochranu vůči UV záření, spolu s ochranou vůči nečistotám. Zatím mohu potvrdit, že vůči jakékoliv nečistotě je 100% imunní. Například žádné stopy po mastnotách se nekonaly. Zadní kryt na svém místě drží obstojně, přesto vykazuje menší pohyb nahoru a dolů a také na několika místech nedoléhá tak jak by měl. Tento neduh se projevuje u obou testovaných kusů. Až na zadní kryt, ve kterém spatřuji největší slabinu tohoto telefonu z pohledu zpracování, je telefon opravdu špičkově zpracován. Nic nevrže, neskřípe, vše dobře a precizně lícuje.

Baterie a výdrž: raději mi nechoď na oči

Xperia S disponuje pevně zabudovanou baterií typu Li-ion výrobcem udávanou kapacitou 1 750 mAh. V segmentu chytrých zařízení se 4,3 palcovým displejem se jedná o nadprůměrnou kapacitu, slibující delší výdrž. Než se nám zařízení dostalo do rukou, doufali jsme v minimálně dobré hodnoty pohotovostní výdrže. Realita je ale bohužel zcela jiná. Ani v těch nejhorších odhadech bych nedokázal odhadnout, jakých výsledků bude dosahovat.

Telefon jsem s železnou pravidelností dobíjel po 6 – 8 hodinách. Přitom byly dny, kdy jsem jej ani příliš nezatěžoval. Například v jeden den mého testování jsem zvolil tento plán. V devět ráno jsem telefon přepnul do režimu letadlo, až na dvě hodiny byl tento režim aktivní do 17 30 hodin. Samozřejmostí byla data na pozadí a zhruba 30 poslaných smsek. Suma sumárum, do 17 30 byl telefon zapnut a používán tak kolem dvou hodin. Jaká byla zbývající baterie? I přes minimální používání telefonu, který byl navíc většinu dne off-line a nepoužíván baterie klesla o bezmála 40%.

Další obrázek o samotné výdrži je možné si udělat podle druhé modelové situace. Přes noc jsem deaktivoval mobilní data, bezdrátové sítě, data na pozadí i synchronizaci. Řekli byste, že baterie klesne tak o 2 %, vždy přeci odběr je minimální až zanedbatelný. Zdaleka ne. Večer kolem půlnoci jsem odpojil telefon od nabíječky ve stavu 100% baterie a ráno v 7:30 jsem zjistil, že aktuální hodnota nabití je 84%. Telefon tedy za 7 hodin spotřeboval téměř pětinu kapacity baterie jen tím, že byl přihlášen do sítě a nic jiného nedělal.

A nakonec zmíním intenzivní používání. To zahrnuje synchronizaci, mobilní data 3G, dvacet odeslaných sms, půl hodinu poslechu hudby a pět minut hlasových hovorů. Telefon bylo pro mnohé při tomto běžném používání nutno nabít po šesti hodinách, kdy už byl zcela vybitý. Samozřejmě jsme opět provedli standardizované redakční měřící testy. Při přehrávání YouTube videa jsme dosáhli výdrže 270 minut, u prohlížení webových stránek byla výdrž podstatně lepší a to 517 minut. Z těchto výsledků je vidět, že je v softwaru opravdu něco špatně, protože pokud při rozsvíceném displeji a aktivních datových přenosech vydrží telefon 8 hodin a v reálném provozu pouze 6-8 hodin, je to zvláštní.

Zvuk: japonská serenáda

Xperia S patří v hudební oblasti mezi excelentní zařízení, pokud se zaměříme především na výstup do sluchátek. S mými vlastními lepšími sluchátky mohou hodnotit zvukový výstup jako vynikající. Již delší dobu jsem se nesetkal s tak kvalitním zvukem, který je vyvážený, nechybí středy, basy a zvuk je živý. Xperia S se tak zařadí po boky těch nejlepších telefonů, které jsou určené pro hudební fajnšmekry.

Na spodním boku je zdířka pro uchycení poutka

Naopak u reproduktoru už není vše tak růžové. Oproti dřívější Xperii arc S sice vestavěný reproduktor doznal změn k lepšímu, stále se ale vyznačuje tichým projevem, který na maximální hlasitost není příliš kvalitní. V konkurenci top zařízení ostatních výrobců neobstojí.

Manipulace s krytkami není vůbec snadná

Jak je na tom hlasová kvalita u hovorů? Opět výborná, zrovna u posledně testovaného zařízení LG Prada 3.0 jsem si stěžoval na zvuk ze sluchátka. U obou zařízení jsem současně uskutečnil hlasové hovory a verdikt mohu říct bez jakéhokoliv přemýšlení. Zvuk u Xperie S byl několikanásobně kvalitnější, nestěžoval jsem si ani v hlučných podmínkách, kdy zřejmě pomohl vestavěný mikrofon pro eliminaci ruchů.

Displej: jemný, jemnější, nejjemnější!

Xperia S opět vsází na osvědčenou technologii BRAVIA dotykového displeje TFT s úhlopříčkou 4,3 palce. Oproti Xperii arc výrazně stouplo rozlišení, které se pyšní označením HD - 1280 x 720 bodů. Sony Xperia S je vůbec prvním u nás prodávaným telefonem s HD rozlišením. Displej je tak dokonale jemný a jednotlivé pixely okem vůbec nerozeznáte. HD displej Xperie S je se svými 342 pixely na palec jemnější, než retina displej Apple iPhone 4S. Klidně si tak od Applu můžeme jeho marketingové označení vypůjčit a jako retina označit i displej Xperie S. Pokud bych porovnal předchůdce Xperii arc S a novou Xperii S, u displeje posledně jmenovaného zařízení se setkáme s o něco lepšími pozorovacími úhly, ale stále při větším náklonu dochází ke zhoršení barev, kontrastu i čitelnosti.

Pokud se zaměříme na pozitiva samotného displeje, je to věrohodné zobrazení barev a dobré podání bílé. Horší je to se zobrazením černé, která zaostává za kvalitami displejů AMOLED. Díky BRAVIA enginu jsou pak barvy při prohlížení například fotografií opravdu živé a šťavnaté.

Ovšem vynikající práci odvádí displej na přímém slunci. I při menším nastavení jasu je displej dobře čitelný. Displej reguluje jas svého displeje pomocí světločivného čidla, ovšem tato regulace je spíše papírovou funkcí. V praxi totiž k automatické regulaci nedochází, nebo je neznatelná. Velmi pravděpodobně se jedná o chybu softwaru, která bude aktualizacemi odstraněna.

Každá přijatá událost je signalizována poblikáváním diody v levém horním rohu. To je velmi praktické v případě, že je displej vypnutý. Snadno se tak dozvíte o veškerých událostech i bez potřeby displej aktivovat. Dioda bliká ve třech různých barvách (modré, zelené a červené). Použití barev jsem ale opravdu nepochopil. Proč? Protože v případě přijatých událostí jednou poblikávala zeleně, podruhé zase modrou barvou a za celou dobu testování jsem v tom nenašel systém. V případě vybité baterie dioda bliká červeně.

Uživatelské prostředí: někdo by měl přijít o prémie

Novinka vstoupila do prodeje začátkem března, kdy již někteří výrobci uvolňují pro svá zařízení nejnovější Android Ice Cream Sandwich. Byli bychom raději, kdyby výrobce distribuoval již tuto verzi systému v Xperii S. Co se dá dělat, smířit se musím s Androidem verze 2.3.7 Gingerbread. Na druhou stranu je pravda, že na trhu kromě Samsungu Galaxy Nexus žádné ICS telefony nejsou a Sony bychom tak křivdili. Tato starší verze by mi ani tak nevadila, důležité je, alespoň z mého pohledu, aby software byl vyladěný a telefon fungoval tak jak má. Bohužel již první dny mě donutily k tomu, abych si pokládal vícero otázek typu, je tohle opravdu produkt Sony? Toho výrobce, který v Xperiích loňského roku dokázal připravit perfektně vyladěný software? Bez bugů, dokonce hned na začátku jejich prodeje.

Pohotovostní obrazovky a příklady widgetů

Nabývám dojmů, že pro výrobce tentokrát bylo prioritou co nejrychlejší dodání telefonu na trh, i za cenu nevyladěného softwaru. Té kritiky bohužel nebude málo. Samotné zařízení je svižné, ale pomalejší než například Xperia arc S. Nemělo by tomu být naopak? Mělo. Dále jsem se potýkal s různými softwarovými chybami. Tichý režim by měl umět deaktivovat zvuky a zachovat vibrace. Tichý režim se ale choval zcela jinak, zvuky byly aktivní, takže hlasový hovor, sms zpráva, e-mailové zprávy – všechny tyto události byly ohlašovány zvukovou notifikací. To je zcela zásadní selhání a v mnoha situacích může nemožnost telefon umlčet uživateli způsobit vcelku problém.

Další zpomalení jsem zaregistroval například v přehrávači videí, kdy se přehrávané video se často sekalo. Přehrávání rozhodně nebylo po celé své časové ose konstantně plynulé. Pak už nezbývá dodat jen poslední hřebíček do rakve, a tím je občasné čekání na provedení úkonu. Softwarová neodladěnost způsobuje otřesnou pohotovostní výdrž pohybující se při běžném používání v řádu spíše hodin. Opravdu doufám, že všechny tyto nedostatky výrobce co nejdříve aktualizací odstraní. Zatím tyto chyby výrazně zhoršují celkový dojem z telefonu.

Sony Xperia S (videopohled) – 2. díl (prostředí)

Samotné prostředí je podobné, jako u starších Xperií. Opět chybí zkratky v notifikační liště a v hlavním menu se člověk pohybuje v horizontálním režimu. Pokud se nám stávající barevný kabát omrzí, můžeme jej změnit pomocí několika předinstalovaných schémat. Nechybí ani množství widgetů, jejichž velikost je ale pevně stanovena.

Oproti starším Xperiím z roku 2011 prošla nadstavba TimeScape UI menšími změnami. První změny jsou patrné u samotného widgetu TimeScape. Ten nyní odděleně zobrazuje přátele a pak aktivity ze sociálních sítí a posledním widgetem spadajícím pod TimeScape je widget nazvaný jako sdílení. Jedním kliknutím tak odešleme náš stav na sociální síť.

Hlavní menu, barevné prostředí lze změnit pomocí scén

Widget aktivity umožňuje rychlé přidání zprávy a aktualizaci sociálních sítí. Widget přátelé zobrazí 8 posledně přidaných přátel nebo nejoblíbenější přátelé. Dále novým widgetem je rozklikávací widget, který poukáže na osm různých napevno předefinovaných nastavení kolem dat a režimů telefonu. Jedná se o rychlou a praktickou náhradu za absenci těchto přepínačů z lišty. A nakonec, aby těch nových widgetů nebylo málo, premiéru si odehraje i nový widget NFC pro komunikaci s novým příslušenstvím Smart Tags.

Aplikace TimeScape

Abych zmínil i výkon. Dovolím se nejdříve jedno rýpnutí. Xperia S je krásným příkladem toho, že výkon pozbývá smyslu, pokud není odladěn software. Pokud bych neviděl specifikace, tak bych si nedovolil tvrdit, že hardware zahrnuje dvoujádrový procesor Qualcomm 1,5 GHz s 1 GB pamětí RAM. Ovšem uživateli je zpřístupněna pouze kapacita 532 MB a po zapnutí si systém řekne o 250 MB. Zbylá paměť je tak vyhrazena potřebám grafického akcelerátoru Adreno 220.

Fotoaparát: 12 Mpx? Pouze rozlišení!

Pokud je někdo vlastníkem současných Xperií, asi si bude stěžovat na jednu vlastnost, kterou je komprese fotografií z jinak poměrně kvalitních fotoaparátů. Oficiální diskuzní fóra výrobce jsou plná ne desítky, ale stovek příspěvků, které poukazují na velmi vysokou kompresi. Ostatně jak by ne, když například výsledné snímky z 8 Mpx fotoaparátu Xperie Arc S se objemově pohybují kolem 1,2 MB.

Zdědila Xperia S stejný problém? Bohužel ano, ale vezměme to popořadě. Snímky jsou velmi slušné a překvapilo mě výborné barevné podání a ostrost. Ale opět je při zvětšení znát komprese a slabší detaily. Naopak šum je takřka neviditelný. V čem je Xperia S nepřekonatelná, je rychlost pořízení snímků. Během tří sekund je možné pořídit skoro pět snímků. Fotoaparát umí okamžitě zaostřit a ani ne v jedné sekundě pořídit snímek. Reakce jsou opravdu dokonale rychlé a s Xperií S je radost fotit.

TIP: Sony Xperia S: test 12Mpx fotoaparátu a Full HD kamery

I když jsem v druhém odstavci zmínil výborné barevné podání, občas jako by se Xperia S zatvrdila a snímky, které produkuje, působí mdlým dojmem, kde barvám chybí sytost a vyšší kontrast. A to myslím i snímky, které byly pořízeny za ideálních světelných podmínek. Doufal jsem, že Xperia S bude produkovat kvalitní snímky za zhoršených světelných podmínek vzhledem k přítomnosti technologie Exmor R. Byly to chybné domněnky, snímky často postrádají ostrost, vykazují enormní šum a celková obrazová kvalita není vůbec nejlepší. Například iPhone 4S fotil v horších podmínkách mnohem lépe s menší hladinou šumu a snímky vykazovaly větší ostrost po celé své ploše.

Prostředí fotoaparátu

Kde ale Xperia S konkurenci deklasuje je rychlost pořízení snímků ze zamknutého přístroje. Pokud nastane rychlá a nenadálá situace a telefon máme uzamknut, tak delším podržením spouště fotoaparátu po dobu cca 2 sekund se aktivuje fotoaparát, aniž bychom museli telefon odemykat. Dokonce si můžeme určit, zda se spustí pouze fotoaparát nebo fotoaparát při svém spuštění automaticky pořídí i fotografii.

Snímky můžeme pořizovat buď softwarovou spouští, dotykem na displej nebo mechanickou dvoupolohovou spouští, která má příjemnou odezvu. LED diodový blesk je bohužel poměrně slabý a již na ani na dvou metrovou vzdálenost je neefektivní.

Prostředí fotoaparátu nedoznalo větších změn v porovnání se staršími modely Xperií. Hlavní nabídka se skládá z nabídky scén, ale telefon je schopen i automaticky vyhodnotit, o jakou scénu se jedná. Dále je tu množství panoramatických režimů, aktivace předního fotoaparátu, kterým můžeme fotit a pořizovat videa v rozlišení 720p, plynulé panorama v 2D a 3D režimu a 3D panorama z více úhlů. 3D panoramatické snímky jsou velkým lákadlem, pořídili jsme jich několik, při jejich prohlédnutí mi ale telefon nemile sdělil, že jejich prohlédnutí je možné pouze skrze HDMI kabel na 3D televizi. A to i přesto, že jsem byl v 3D galerii, určené k prohlížení těchto snímků.

Prostředí videokamery

Samotná kolonka scény obsahuje různé typy scén, které mají přednastavené funkce, které nelze měnit. Dále máme k dispozici expoziční režimy v rozsahu nastavení o 0,3 stupně. I přes vysoké rozlišení je nabídka různých rozlišení poměrně sporadická. Fotit můžeme buď ve formátu 4:3 s rozlišením 12 Mpx a 2 Mpx nebo 16:9, což je formát vhodný pro širokoúhlé displeje, a to ve velikostech 9 Mpx a 2 Mpx.

Pro zachycení úsměvu je připravena detekce úsměvu s možností zvolení intenzity úsměvu ve třech stupních (malý, průměrný a velký úsměv). I když jsem dal velký úsměv, telefon nesmyslně při scéně, kde se nenacházel žádný člověk, automaticky danou scénu vyfotil. Konečně nechybí ani režim nastavení citlivosti světla, a to ve škále od 100 až hodnotu 800. Samospoušť může mít prodlevu 2 sekundy nebo 10 sekund. Špičkovému zařízení nesmí chybět ani měření expozice, stabilizátor obrazu, přiřazení GPS souřadnic a vypnutí spouště fotoaparátu.

Nová Xperia S se pyšní dvoujádrovým procesorem, takže jí nečiní žádné problémy natáčet video ve full HD, tedy v rozlišení 1920 × 1080 pixelů. Kvalita videa více méně odpovídá kvalitě fotografií. Celkem pěkné barvy, mírné zkreslení linek a snesitelná úroveň komprese. Co video ovšem degraduje výrazně je velice špatná plynulost při švenkování nebo rychlém pohybu větších objektů ve scéně.

Nevím, jak si to přesně vysvětlit. Snímková frekvence videa je na necelých 30 fps a video samo o sobě je pěkně plynulé. Ovšem zmiňované pohyby působí velice nepřirozeně a nepříjemně na sledování. Můžeme tak jen doufat, že toto Sony napraví při některé aktualizaci systému.

Videa můžete natáčet také v rozlišení 720p, VGA a ve velikosti vhodné pro MMS. Potěší také schopnost přeostřování v průběhu natáčení videa. Méně už však jeho rychlost. Ostatně přesvědčit se můžete na videu níže.

Sony Xperia S (testovací video) – 1080p, exteriér, slunečno

Sony Xperia S (testovací video) – interiér, rychlost přeostřování, 1080p

Postřehy z fotoaparátu

  • Pořízení snímků je v rekordním čase, fotoaparát je ve všech ohledech velice rychlý
  • Výsledné fotografie se vyznačují dobrým podáním barev a nižší hladinou šumu, za dobrých světelných podmínek
  • Líbily se mi tři možnosti, jak pořídit fotku. Softwarová spoušť, touch focus s libovolným ostřením na ploše a mechanická dvoupolohová spoušť
  • Ve zhoršených světelných podmínkách (oblačno, šero a noc) jsou snímky opravdu velmi špatné s enormním množstvím šumu
  • Výsledná videa působí často rozklepaným dojmem
  • Přisvětlovací LED dioda je velmi slabá
  • Snímky opět vykazují vyšší úroveň komprese

Multimediální funkce: hudební mámení

Od telefonů Sony můžeme očekávat několik silných aspektů, díky kterým dokáže nabídnout skvělou multimediální výbavu. První oblastí, kde je novinka silná, jsou zvukové schopnosti. Sony nedávno představilo inovovaný hudební přehrávač, který bude předinstalovaný ve verzi Androidu ICS. Nakonec jsme ses jej dočkali i v „perníkové“ verzi Androidu.

Hudební přehrávač má inovovaný vzhled, jeho prostředí je velmi líbivé

V hudebním přehrávači se všechen hudební obsah skrývá ve složce Moje hudba. Ta se dále dělí na skladby, alba, interprety, seznamy skladeb, SensMe kanály – podle nich si můžeme podle aktuální nálady určit, kterou hudbu chceme přehrát a vlastní oblíbené skladby. V hudebním přehrávači jedním klikem vstoupíme do ekvalizéru, který je pěti pásmový a u každého profilu můžeme upravit jeho konfiguraci.

Vestavěný ekvalizér s upravitelnými předvolbami a Clear Bass s možností nastavení úrovně

Upravit můžeme i vlastní profil a nastavit si úroveň profilu Clear Bass pro hutnější podání basů. V prostorovém zvuku si můžeme vybrat jeden ze tří profilů klub, koncertní sál a studio. Při uzamčené obrazovce nechybí widget pro ovládání přehrávače bez nutnosti odemykat obrazovku. Přehrávanou skladbu můžeme vyhledat na wikipedii nebo najít na YouTube Zde opět vstupuje do hry provázanost se sociální sítí Facebook. Kliknutím na palec ji označíme na Facebooku jako skladbu, která se nám líbí. Zároveň tuto skladbu můžeme označit jako oblíbenou nebo ji přehrávat v externím zařízení, díky DLNA technologii. Potěší také možnost stáhnout obaly alb z Gracenote.

Kvalitní fotoaparát by měl mít i náležitou softwarovou oporu v podobě aplikací ne úpravu fotek a editaci videa. Nejde mi na rozum, proč Xperia S obě aplikace postrádá. Vyfocené fotografie můžeme leda oříznout, tím veškeré zásahy do vybrané fotky končí. Na druhou stranu není nic snazšího, než stáhnout některou z mnoha příslušných aplikací z Google Play.

Rádio FM pracuje pouze s připojenými sluchátky a podporuje zobrazení informací o dané stanici díky RDS protokolu. Stanice můžeme vyhledávat automatickou cestou. Pokud se nám přehrávaná píseň zalíbí, můžeme jedním kliknutím na ikonku palec nahoru zjistit přes službu TrackID konkrétní název, autora i další informace. Pokud FM rádio minimalizujeme, v notifikační liště máme widget aplikace s názvem konkrétní stanice či písně, což je velmi šikovné a praktické. V uzamčeném stavu není možné rádio ovládat.

Služba TrackID pro zjištění informací o songu a PS Store

Xperia S může s trochou nadsázky nahradit herní konzoli nebo konkurenci z vlastní stáje Xperii Play. Předpokladů, proč by se tak mohlo stát, je hned několik. Jednak podstatně výkonnější grafický čip a pak větší úhlopříčka s jemnějším rozlišením. Pokud si tyto skutečnosti dáme dohromady s certifikací her na Play Station máme před sebou ideální herní zařízení. Jen hardwarové ovladače chybí.

Xperia S teprve v těchto dnech obdržela oficiální aplikaci PS Store. Podařilo se mi ji nainstalovat, při prvotním spuštění mě ale zdvořile uvítala hláška o tom, že služba není v České republice podporována. Výrobce měl v první řadě udělat vše proto, aby zařízení, které vypustí do prodeje, bylo po softwarové stránce zcela připravené, včetně souvisejících aplikací. Podle ostatních zdrojů je zatím nabídka speciálního marketu poměrně strohá, navíc v její nabídce zcela chybí bezplatné herní tituly.

Některé hry si neporadí s vyšším rozlišením displeje

I přes zatím nepodporovanou službu nemusíme smutnit, přes z Google Play je možné stáhnout desítky kvalitních 3D her. Kamenem úrazu je ale samotné vysoké rozlišení displeje, mnoho her totiž vykazovalo hlášku o nekompatibilitě (Asphalt 4, N.O.V.A. 2 HD). S větším rozšířením HD Androidů se však situace určitě změní. Je třeba si uvědomit, že Xperia S je průkopníkem a prvním telefonem s takto vysokým rozlišením. Třeba populární a celosvětově rozšířená hra Angry Birds ale byla kompatibilní a její hratelnost bezproblémová.

Benchmark testy zleva - AnTuTu, Quadrant, Smartbench 2012, CF Bench, Linpack (Multi-thread)

Xperia S nabízí videopřehrávač na úrovni telefonů levné třídy. Při přehrávání videí můžeme zapomenout na titulky, chybí i různé možnosti nastavení. Pokud stopneme video a odejdeme z něj, při návratu musíme přehrávat video od samého začátku. Nelze zvolit ani zobrazovací poměr. Útěchou jsou aspoň kompatibilní formáty avi, MP4, 3GP, mkv a kontejnery DivX a xVid. Přehrávání videí zejména v rozlišení Full HD ale nebylo vždy plynulé. To by však měl jeden z budoucích updatů vyřešit, protože výkonu má Xperia S dostatek.

Google Play a market PlayNow

Příznivci sociálních síti si přijdou na své. Xperia S je kompletně provázána se sociální sítí Facebook. V telefonu je již předinstalovaná aplikace Facebook, která disponuje i chatem. Facebook inside se postará o propojení s telefonním seznamem, hudebním přehrávačem a multimediální prohlížečem. V aplikaci hudba a videa vidíme nahraný obsah uživateli, které máme v přátelích na síti Facebook. Vidíme tak, co kdo nahrál. V aplikaci TimeScape, která je středobodem veškeré komunikace ať už textové nebo ze sociálních sítí, můžeme vidět aktivitu přátel i došlé zprávy. Podporovány jsou účty Facebook, Naszaklasa, Foursquare i Twitter.

Aplikace Facebook

V aplikaci PlayNow můžeme stahovat bezplatné, ale i placené hry, aplikace, zvuky i obrázky. Spíše ale doporučuji alternativu v podobě dřívějšího Marketu, nyní Google Play. Ten v současné době nabídne kolem 350 000 aplikací a her všech možných žánrů. Jediným problémem bude pouze samotné rozlišení displeje, kvůli kterému řada her vyhazovala hlášku o nekompatibilitě.

Telefonní funkce: pan telefonista

Novinka si v této oblasti získala mé sympatie, především v oblasti telefonování díky výborné kvalitě zvuku ve sluchátku. Telefonní seznam je propojený se službou Facebook inside a samozřejmě s kontakty ve vašich Google účtech. Není tak pochyb o tom, že každý kontakt bude obsahovat zevrubné informace. V náhledu kontaktu máme přímý přístup na profil zveřejněný na sociální síti. Uvidíme zájmy, fotografie, historii i narozeniny.

Prostředí telefonního seznamu je úzce spjaté se sociálními sítěmi

Při tvorbě nového kontaktu můžeme navolit množství detailů, jakými jsou třeba poznámky, přezdívky nebo internetový hovor. Pokud je nám některý kontakt nepříjemný, můžeme zaškrtnout volbu „odeslat hovory přímo do hlasové schránky“ a hovory od tohoto kontaktu jednoduše filtrovat.

Další částí telefonního seznamu je složka oblíbené, zde ve formě miniatur vidíme námi oblíbené nebo nejčastěji používané kontakty. Významnou kapitolou je i filtrování kontaktů, buď podle jména anebo příjmení. Můžeme si nechat zobrazit pouze kontakty s číslem nebo kontakty, které jsou online.

Zprávy: co chci, to nenapíše

U větší úhlopříčky předpokládám, že psaní zpráv na softwarové klávesnici nebude činit žádné problémy a psaní bude rychlé s minimálním počtem překlepů. Xperia S má opravdu komfortně velké klávesnice v režimu na výšku i šířku. Na obou se píše velmi pohodlně, i když například v režimu na šířku jsou písmena až nepřirozeně roztažená a mají mezi sebou velké mezery. Zpočátku tak paradoxně budete bojovat s překlepy, které se vám bude snažit opravit slovník. Na výběr je softwarová QWERTY klávesnice, alfanumerická klávesnice a Swype technologie. Odpočítávání znaků při psaní SMS se opět ukáže až při zbývajících posledních 20 znacích.

Jednotlivé přijaté zprávy si můžeme označit jako oblíbené

Pokud dostaneme textovou či multimediální zprávu, která je nám svým způsobem blízká, můžeme ji označit hvězdičkou jako oblíbenou. Pro e-mailovou komunikaci jsou připraveni dva klienti. První e-mailový klient podporuje rozšířené protokoly pro příchozí poštu pop3 a imap a pro odchozí poštu smtp. Můžeme si zvolit push notifikaci nebo jinou časovou prodlevu pro načítání mailů.

Do textové zprávy můžeme vložit emotikony. E-mailový klient umí zobrazovat přijaté zprávy v náhledu

Jednotlivé maily můžeme odstranit jak v samotném klientovi, tak i na vzdáleném serveru. Nechybí podpora příloh, složky a hromadné označení zpráv. V přijatých zprávách máme na výběr ze dvou režimu zobrazení, jednak zobrazení v seznamu a pak u každé zprávy může být náhled jejího obsahu. Gmail klient je již léty ověřený výchozí klient pro účet Google v Androidích telefonech. Přehledné prostředí je intuitivní, jedním klikem si můžeme nechat zobrazit všechny štítky, zprávy s hvězdičkou či složky. Kliknutím můžeme zprávu označit jako oblíbenou.

Organizační funkce a GPS: kancelářská krysa ze mě nebude

Kancelářské funkce zahrnují kalendář s podporou více kalendářů, synchronizací s účtem Gmail, odlišení událostí a nastavení jejich připomenutí. Co bych dále uvítal, jsou poznámky a úkoly. Výrobce ale usnul na vavřínech. Pokud ale tyto aplikace využíváte, můžete si je stáhnout na marketu Google Play.

Zbylé funkce zastupuje budík s možností vytvoření několika budíků, kterým můžeme určit jednotlivé dny, kdy mají budit. Sportovně založení uživatelé využijí stopky a časovač. Pokud cestujete po světě, nabízí se aplikace světový čas.

Kancelářské funkce jsou poměrně ořezané, chybí poznámky i úkoly

OffceSuite 5 je pomocníkem při práci s kancelářskými dokumenty. Verze tohoto programu je ale pouze na základní úrovni. Prohlížet můžeme dokumenty vytvořené v programu Word (doc, docx) Excel, Powerpointu či Adobe Readeru. Dokumenty můžeme jen prohlížet, tím ale naše práce s programem končí. Editovat dokumenty tato verze programu neumí.

Vestavěná čtečka Neoreader slouží k čtení QR kódů. Význam těchto kódů spočívá ke zjištění různých informací a načtení kontaktních adres. Například jsme na výletě a objevíme zajímavé místo s informační tabulí, kde je i QR kód, přes tuto aplikaci zjistíme v telefonu tytéž informace. Nově i někteří prodejci přes QR kód začínají prodávat své zboží. Pokud chceme mít přehled o souborech uložených v našem zařízení, výrobce předinstaloval aplikaci Astro manager. Tato aplikace zažívá v zařízeních Sony svoji premiéru.

QuickOffice je pouze v základní verzi, QR čtečka Neo Reader

Pro navigování je připraven interní modul s podporou jak GPS, tak ruského navigačního systému Glonass. Rychlost fixace satelitů je otázkou lusknutí prstu, do tří sekund s aktivovanou asistencí dat jsme zafixovali 8 satelitů. Po dobu cca 8 minut docházelo ke kolísání počtu zafixovaných satelitů mezi 4 – 11 satelity. Po přibližně pěti minutách ale občas došlo k výpadku GPS. Tento problém naštěstí řeší nová verze softwaru s koncovým číslem 67.

Program Wisepilot nabízí nepřeberné možnosti, takřka všechny funkce jsou ale zpoplatněné

Pro navigování můžeme využít dvě aplikace k tomu určené. První je Wisepilot, který bohužel přichází v omezené licenci. Placené jsou jednak off-line mapové podklady, tak i samotná hlasová navigace. Zdarma jsou pouze online podklady map. Druhou možností jsou Google Mapy. Ty nabídnou kompletní řešení pro navigaci, ale s několika ale. Nabídnou sice bezplatnou hlasovou navigaci, ale mapové podklad lze uložit do mezipaměti v omezeném počtu s výřezem pouze konkrétního území. Jinak je potřeba být neustále on-line, což se v mnoha situacích nehodí.

Datové funkce a NFC: ovládám svět dotykem

Jemné rozlišení dotykového displeje se přímo vybízí k čtení různých textů a prohlížení webových stránek. Přítomen je kvalitní a výkonný internetový prohlížeč, který je rychlý a naprosto plynulý co se týče vykreslování stránek. Nezalekl se ani graficky náročnějších stránek. I s Flashem 11 si bez sebemenšího problému poradí. V možnostech prohlížeče jsou volby záložky, nejnavštěvovanější stránky a historie. Ač jsem kritizoval občasné kulhání ve výkonnosti samotného zařízení, zde nenalézám žádnou výtku, kterou bych směřoval vůči prohlížeči. Datové portfolio je zastoupené technologiemi Wi-Fi b/g/n. Sítě 3G se pyšní technologiemi HSDPA 14,4 Mbps a HSUPA 5,76 Mbps. Bluetooth je implementováno ve starší verzi 2.1 + EDR. Multimediální obsah můžeme s ostatními zařízeními sdílet prostřednictvím DLNA. Xperia S poslouží i jako hotspot díky Wi-Fi Tetheringu.

Internetový prohlížeč je výkonný, i náročné stránky zvládá plynule vykreslit

Špičkové Xperie výrobce Sony mají ve svém dědictví standardní microHDMI , což jim dává oproti některým konkurentům výraznou výhodu. Bez potřeby adaptérů či redukcí tak můžete vlastní obsah skrze tento port přenášet do televize, projektoru, počítače a dalších zařízení, vybavených patřičným konektorem. V prodejním balení se dokonce již nachází microHDMI kabel. Vyzkoušeli jsme také připojení telefonu k televizi skrze HDMI konektor a inicializace připojení i celková práce byla bez komplikací. Po zapojení telefonu se automaticky spustí přiřazená aplikace, která nabízí seznam předefinovaných funkcí. Velice užitečnou funkcí je, že pomocí dálkového ovladače můžeme ovládat nabídku telefonu zobrazenou na televizi.

Sony Xperia S (videopohled) – 3. díl (NFC, Smart Tags a TV aplikace)

MicroUSB konektor 2.0 HS podporuje funkci USB Host. Samozřejmě jeho funkci jsem nemohl přejít bez povšimnutí, skrze redukci jsem zkusil připojení šesti různých flash disků o kapacitách 512 MB, 1, 2 8, 16 a 32 GB. Jaký byl výsledek? U dvou pamětí bylo příslušenství rozpoznáno a bez problému se načetlo. U dvou telefon sice připojení příslušenství rozpoznal, ale současně mi vyskočila hláška o tom, že zařízení USB spotřebovává příliš mnoho energie. Pokud jsem chtěl pracovat s obsahem obou disků, nebylo možné k nim přistupovat. Zbývající dva disky telefon ani neidentifikoval a nezobrazil žádnou hlášku v oznamovací oblasti. Dále jsme vyzkoušeli počítačovou USB klávesnici Logitech a její funkčnost byla bezproblémová. A poslední šanci jsem dal externímu přenosnému harddisku o kapacitě 640 GB. Výsledek? Opět nulový, obsah disku se nenačetl. Zdaleka tak neplatí, že si připojíte jakoukoliv flashku a je potřeba počítat s omezeními.

NFC čtečka

Pokud připojíme různé příslušenství typu, můžeme konkrétnímu příslušenství přiřadit aplikaci, která se současně spustí s jeho připojením. U sluchátek si tak můžeme navolit spuštění buď vestavěného přehrávače anebo námi staženého. Výběr aplikací není nijak limitován.

U novinky je velká pozornost věnována čipu NFC. Jeho možnosti využijeme u hraní her, posílání souborů a jiné bezdrátové komunikaci. Spolu se zahájením prodeje na pulty prodejen vtrhlo i nové příslušenství označené jako Smart Tags. V balení tohoto příslušenství se nacházejí čtyři žetony, těm můžeme přiřadit libovolné funkce, které se spustí při letmém dotyku telefonu s konkrétním žetonem.

Update Center je místo, kde nalezneme nejnovější aktualizace, nové aplikace i aktualizace stávajících aplikací

TIP: Podívejte se, jak fungují Smart Tags v praxi

Všechny aktualizace ať už softwarového vybavení telefonu nebo předinstalovaných aplikací nalezneme v nové aplikaci Update Center. Tato aplikace je rozcestníkem pro tři kategorie. Aktualizace aplikací, nové aplikace nebo aktualizace systému. Během doby našeho testování telefonu se bohužel nevyskytla ani jedna aktualizace, což vzhledem k výše popisovaným problémům zamrzí.

Zhodnocení: software všechno zhatil

Nová Xperia S přichází na trh ve velmi těžké a ne zrovna záviděníhodné pozici. Proč tomu tak je? Je velkým inovátorem a jako první přináší na trh takovouto funkční výbavu v čele s HD displejem a špičkovým hardwarem. Na kongresu MWC ale bylo představeno hned několik telefonů se čtyřjádrovými procesory a podobnou výbavou. Tato zařízení se začnou prodávat i na našem trhu v řádu dvou až tří měsíců za podobnou nebo vyšší cenu s jakou nyní startuje Xperia S.

Koncept samotného telefonu se mi líbí. Uchvátil mě originální design, který zvláště v bílé barvě vypadá opravdu nádherně. Funkční výbava je naprosto špičková a odpovídající top zařízení. Z pohledu vlastností a parametrů si není na co stěžovat. Dvoujádrový procesor, pořádná porce paměti RAM, displej s HD rozlišením, fotoaparát s vysokým rozlišením a plná datová konektivita. I s absencí slotu na karty jsem se smířil. Necelých 26 GB je vcelku dostačující paměť, která bude vyhovovat drtivé většině uživatelů. Výrobce konečně chválím i za použití hodnotných materiálů a zpracování, které je hodné danému zařazení telefonu. Líbil se mi opravdu kvalitní dotykový displej s ultra jemným rozlišením. Kvalita zvukového výstupu mě utvrdila opět v tom, že Sony je špičkou v oblasti zvuku mezi mobilními telefony.

Ovšem není všechno zlato, co se třpytí. Výrobce zanedbal softwarovou část telefonu a i přes vysoký výkon telefon nijak rychlý není. Animace a prostředí sice jsou dokonale plynulé, ale na některé úkony si zkrátka počkáte, na což jsme u Xperií zvyklí nebyli. Fotoaparát neurazil ale ani nepřekvapil. Od Sony a jeho vlajkové lodě bych očekával přeci jenom něco více.

V čem Xperie S zklamala na celé čáře a doslova mě až naštvala je pohotovostní výdrž nebo maličkosti, které dokážou řádně otrávit používání telefonu. Tichý režim nefungoval tak jak měl a stále byly aktivované zvukové notifikace. V ostatních funkcích mě Xperie S mile potěšila. Na druhou stranu drtivá většina nedostatků, které zmiňujeme, bude možno odstranit softwarovými updaty. Po nich tak možná bude opravdu Xperia S téměř dokonalá. Škoda, že ta dokonalost nepřišla hned na poprvé a zatím ani nevíme, zda se k ní propracuje. Těžko říct, zda v dané cenové kategorii jednoznačně doporučit tuto novinku. Má řadu příjemných vlastností, bohužel se musíme přenést i přes řadu nepříjemných vlastností a nedostatků.

Druhý pohled Martina Pultznera

Na Sony Xperia S jsem se opravdu těšil a první dojmy při jeho používání byly velmi pozitivní. Nádherný je design s originálním průhledným proužkem a ostře střiženými konturami. Jako celek působí Xperia S už na první pohled velmi hodnotně a technicistně. Úžasný je také displej, který je jemnější, než u iPhonu a v prvních jarních dnech potěšil i výbornou čitelností. Potěší i NFC, poměrně kvalitní fotoaparát a další funkce. Grafiky se mi také líbí prostředí telefonu, které ale není tak vyladěné, jako u Xperií z roku 2011 a oproti například modelu arc S je Xperia S pomalejší. Tím se plynule dostávám k softwarové části, která je kamenem úrazu Xperie S. Ta je totiž důkazem, jak málo stačí k tomu, aby člověk měl celkově špatný dojem z jinak špičkového a krásného zařízení.

Po několika dnech jsem musel přestat Xperii S používat, protože některé softwarové chyby běžné pracovní použití znemožňují. Závažná chyba, kdy telefon i přes nastavený tichý režim stále nové události hlasitě signalizuje, je asi tou nejhorší. V noci, na obchodním jednání, tiskové konferenci či přednášce tak musíte přepnout Xperii S do letového módu a být tak nedostupný. Tristní je také výdrž baterie, kterou jsem někdy musel v průběhu dne i dvakrát dobíjet. Běžně se mi stávalo, že v průběhu náročného pracovního dne se mi vybila kolem poledne, načež jsem ji nabil z mobilní nabíječky. Podruhé se pak vybila kolem osmé hodiny večerní. Je neuvěřitelné, jak rychle letí ukazatel baterie s takovou kapacitou dolů, i když telefon aktivně nepoužíváte.

Jakkoliv se může hodnocení výše zdát vcelku tvrdé, je zároveň i velmi pozitivní. Proti hardwaru jako takovému nelze prakticky nic vyčíst a Xperia S je špičkovým zařízením. Pokud přijde opravdu rychle update firmwaru, může si Xperia S pošramocenou pověst ještě vylepšit. Pokud se podaří softwarové nedostatky odstranit a software vyladit, bude Xperia S skvělým telefonem, který bude radost používat. Nekřičme však hop, dokud jsme nepřeskočili, problémy tu aktuálně stále jsou.

Třetí pohled Jana Pospíšila

Upřímně mám z nejnovější Xperie dost rozpačité pocity. Zpočátku jsem Sony obdivoval, s jakou rychlostí dokázalo na trh uvést svůj první kousek z nové řady pro rok 2012. Ovšem, jak jste již pochopili z recenze, tento kvap si na kvalitách telefonu vybral svou daň.

Kromě výrazného snížení kvality softwaru oproti loňským Xperíím (jak v rychlosti, tak také v odladěnosti), bych si osobně nový top model představoval přeci jen o krůček dále.

Nejde mi ani tak o počet jader, ale nějaký novější chipset vyrobený pokročilejší (a tudíž mimo jiné úspornější) technologií, by se v novém top modelu vyjímal lépe. Použitý Snapdragon S3 totiž spatřil světlo světa už v roce 2010. Navíc to vypadá, že zbytek portfolia bude vsázet na úplně jiný procesor od ST-Ericssonu, což přinese zbytečné komplikace v další optimalizaci operačního systému.

Každopádně to je spíše takový detail. Mnohem podstatnější je, jak telefon funguje jako celek. Sony dokáže zaujmout skvělými detaily, jakou jsou SmartTags nebo nové hračky v režimech fotoaparátu a podobně. Ovšem mnohem více by uživatelé jistě ocenili například perfektně odladěný Ice Cream Sandwich. Opět další příklad toho, že Sony mohlo nějaký moment počkat. Nástup na trh s nejnovější verzí Androidu by byl bezesporu mnohem velkolepější.

Abychom si to shrnuli – nezbývá než doufat, že se Sony pochlapí a s updatem na ICS se stane z Xperie S nový telefon. Zatím je to ale jen zbožné přání a právě teď musíme telefon brát takový, jaký je. Tedy s pár nepříjemnými chybami, které kazí dojem z jinak skvělého přístroje.

Konkurence

Samsung Galaxy S II

Samsung Galaxy S II se prodává také za podobnou cenu. V čem má navrch? I když disponuje podle rozlišením slabším fotoaparátem, v obrazových výsledcích nad Xperií S spíše vítězí. Také jeho rozměry a zejména tloušťka hrají do karet tomuto zařízení. Přestože Xperia S by měla být výborným herním zařízením, vestavěná grafika je slabší v porovnání s Mali-400MP. Dotykový displej stejné úhlopříčky výrazně ztrácí ve svém rozlišení WVGA ale naopak, nabízí lepší podání černé, živější barvy a především perfektními pozorovacími úhly. V konektivitě Galaxy postrádá NFC čip. Galaxy S II má mnohem lepší pohotovostní výdrž a výhodou pro někoho může být i interní 16 GB paměť, rozšiřitelná o paměťové karty typu MicroSDHC nebo baterie, která je odnímatelná. Software je navíc už vychytaný a nepřekvapí vás žádné nedodělky. Galaxy S II ale chybí notifikační LED dioda i microHDMI konektor.

Samsung Galaxy S II – oficiální fotografie

Recenze Samsung Galaxy S II – šlechtic Android

HTC One S

HTC One S vstoupí na trh začátkem dubna. Oproti Xperii S nabídne horší rozlišení dotykového displeje. Naopak si s ní může podat ruce ohledně stejného typu dílenského zpracování, tzv. unibody těla. One S ale bude z jednoho kusu kovu. Jako Xperia S nedisponuje slotem na paměťové karty, mínusem je nižší interní paměť 16 GB. O vysoký výkon se postará dvoujádrový procesor s novým čipsetem Snapdragon S4 pracující na frekvenci 1,5 GHz s pamětí RAM 1 GB. Další triumf dřímá i v oblasti fotoaparátu, který má rozlišení 8 Mpx, ale především velmi světelný objektiv f/2.0. Přítomna je technologie Beats Audio. V konektivitě novinka nabídne o dvě třídy novější verzi Bluetooth 4.0.

HTC One S – oficiální fotografie

HTC One S: nové technologie v tenkém těle

Huawei Ascend P1 S

Huawei Ascend P1 S by měl rovněž na pulty prodejen dorazit v nejbližších týdnech. Novinka vsází na své ultratenké tělo, které v pase měří pouze 6,7 mm. V základu nebude chybět Android 4.0 ICS. Fotoaparát bude disponovat menším rozlišením 8 Mpx. Konektivita oslní technologií Wi-Fi Direct a Bluetooth 3.0. Interní 4 GB paměť bude možné rozšířit o karty typu MicroSDHC do velikosti 32 GB. Dotykový displej 4,3 palce nabídne horší rozlišení 960 x 540 bodů, ale moderní zobrazovací technologii Super AMOLED Plus. Použitý procesor bude dvoujádrový s čipsetem TI OMAP 4460 o frekvenci 1,5 GHz a RAM pamětí 1 GB. Grafický akcelerátor bude typu PowerSGX 540.

Huawei Ascend P1 S – oficiální fotografie

Huawei Ascend P1 S: nejtenčí chytrý telefon na světě

Za zapůjčení děkujeme společnosti Sunnysoft.

sony-xperia-s
Klady
  • Extrémně rychlá fixace satelitů GPS
  • Nano povrch krytů, která zabraňuje ulpívání nečistot
  • Příkladná čitelnost displeje na přímém slunci
  • Bleskurychlé pořizování fotografií
  • Notifikační LED dioda
  • Nezvykle bohaté prodejní balení
  • MicroHDMI konektor
  • Velká interní paměť 32 GB
  • NFC čip
  • Excelentní zvukový výstup do sluchátek
  • Doposud nejjemnější rozlišení 342 PPI dotykového displeje
  • Kvalitní dílenské zpracování
Zápory
  • Pořízená videa jsou rozklepaná a jejich kvalita není nejvyšší
  • Zadní kryt má vůli a prohýbá se
  • Baterie je napevno zabudovaná
  • Fotoaparát je pouze průměrný, je znát vysoká komprese
  • Senzorové klávesy nejsou moc citlivé
  • Absence slotu na paměťové karty
  • Při tichém režimu telefon zvoní
  • Nevyladěný software
  • Velmi žalostná pohotovostní výdrž
Diskuze ke článku
pudl
osobně mi nic tak nevadí než to, že je doopravdy zoufalá baterie - přitom 1750 mAh je docela slušný výkon, vybíjení je v mém případě způsobeno zobrazením - stále mi hlásí více než 60 % a to i v době maximálního klidu - že by pomohl nový FW ? a druhá věc je to, že doopravdy ICS chybí, a to i vzhledem k tomu, že do měsíce tady máme další founy s ICS , jak je psáno v článku. Ale jinak z druhé strany - multimediální funkce, wifi, internet, zprávy, BT atd. jsou neskutečně vynikající.
securid
Automatický světelný senzor nebyl doposud opraven ani u Xperia ray. Jsem zvědav, jak tomu bude u ICS. Jinak pěkná obsáhlá recenze.
xsarahdi
Zaújmavé, že na MM to tak hrozne s výdržou na baterku nevidia....1-2dni podľa nastavení je u každého android telefónu a to nehovorím o HD displeji ktorý treba napájať...takže podľa mňa medzi telefónmi s HD displejom je to špička...
Karel
Pro mě je tento telefon docela zklamáním, škoda :/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze