Sony Xperia M4 Aqua
recenze

Sony Xperia M4 Aqua

Odolná kráska s děravou pamětí
64

Sony se jako jeden z mála výrobců angažuje i na poli zařízení odolných vůči prachu a vodě a dnes recenzovaná Xperia M4 Aqua je jedním z nich. Funkční výbavou směřuje do vyšší střední třídy, čemuž napovídá i cenovka na hranici 8 000 Kč. Ani Sony se však nepoučilo z chyb, a tak se jim nevyvarovala tato nadějná novinka. I na ně se v dnešním podrobném testu zaměříme.

Pokud se dá obecně říci, že v nižší střední třídě to mají smartphony různých značek velmi složité, a to z důvodu obrovské konkurence, ve vyšší střední třídě je celá situace ještě komplikovanější. Modely z vyšší střední třídy musí konkurovat jak cenou, na druhou stranu se zde už neodpouštějí jakékoliv ústupky, a to z důvodu tenčící se hranice mezi TOP smartphony a právě nimi.

Sony Xperia M4 Aqua na oficiálních snímcích

Právě dnes recenzovaná Xperie M4 Aqua (ano, Sony přeskočilo model M3 (Aqua), v nabídce aktuální novince předchází pouze Xperia M2 (Aqua) na první pohled naplňuje všechny zmíněné body pro to stát se jedním z těch nejvyhledávanějších modelů dané cenové kategorie, přesto nám osobní zkušenost prozradila i pár větších ústupků. Ty nemusí být po libosti každého, navíc cenovka 8 000 Kč už rozhodně není zanedbatelná. Na druhou stranu se novinka pyšní špičkovou vlastností, a to voděodolností a prachuvzdorností, čímž se řadí mezi pár vybraných modelů na tuzemském trhu. V dnešním testu si tedy poodkryjeme jak plusy, tak také mínusy a věci, na kterých mohli v Sony ještě trochu zapracovat.

Sony Xperia M4 Aqua

Technické parametry Sony Xperia M4 Aqua Single SIM

Kompletní specifikace
Konstrukce145,5 × 72,6 × 7,3 mm, 136 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 615 MSM8939, CPU: 8×1,5 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:44 hodin
DostupnostQ1 2015, 7 999 Kč

Obsah základního balení: strohý základ

  • mobilní telefony Sony Xperia M4 Aqua
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • stručná uživatelská příručka, záruční list
Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua – videopohled

Design a konstrukce: vybalancovaný OmniBalance

Sony se už několik let drží designové variace s označením OmniBalance a ani Xperia M4 Aqua není výjimkou. Designově můžeme tuto řadu definovat jako ostřeji řezanou s minimem výrazných prvků. Milovníci čistého designu si tedy opět přijdou na své. Mínusem této řady jsou snad jen větší rámečky pod a nad displejem, tohoto nešvaru se Sony ne a ne zbavit. Přední straně dominuje 5palcový displej, nad ním nalezneme standardní rozestavění prvků včetně sekundární kamery s rozlišením 5 Mpx.

Sony Xperia M4 Aqua je stylový smartphone

Místo pod displejem je zcela prázdné, tlačítka pro ovládání systému jsou součástí samotného systému. Rozměry novinky se ustálily na hodnotě 145,5 × 72,6 × 7,3 milimetrů, hmotnost zařízení je 140 gramů. Zde se ovšem pozastavíme, Xperia M4 Aqua pocitově působí mnohem lehčím dojmem.

Sony Xperia M4 Aqua

Sjednocujícím prvkem je také nestárnoucí kruhové tlačítko pro odemknutí zařízení, které je však u modelu M4 Aqua příliš zapuštěno do těla samotného zařízení. Na levé straně nalezneme odhalený microUSB vstup a také pod záslepkou ukrytý slot pro paměťovou kartu microSD, nachází se zde také tlačítko pro vynucený restart zařízení. Na pravém boku nalezneme slot pro nanoSIM kartu, opět ukrytý pod záslepkou.

Pohled na boky zařízení

Spodní strana zařízení hostí pouze výrazný výstup hlasitého reproduktoru a primární mikrofon. Zadní strana zařízení je skleněná a kromě fotoaparátu s rozlišením 13 Mpx a přisvětlovací LED diodou toho zde moc nenalezneme. Zadní kryt samozřejmě není snímatelný, jen tak může být zaručena voděodolnost dle certifikace IP68. Sony deklaruje, že M4 Aqua bez problému vydrží až 30 minut v hloubce jednoho a půl metru. Dodáme, že celé bočnice jsou po vzoru Xperie Z3 Compact plastové, což nijak nevadí, na druhou stranu kovové by působily více reprezentativním dojmem.

Sony Xperia M4 Aqua
Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Huawei P8 Lite Lenovo Vibe Z2
Rozměry 145,5 × 72,6 × 7,3 mm 139,8 × 68,8 × 7,5 mm 143 × 70,1 × 7,7 mm 148,5 × 76,4 × 7,8 mm
Hmotnost 140 gramů 135 gramů 131 gramů 158 gramů
Konstrukce (materiál) sklo/plast plast plast broušený kov/sklo

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Po designové stránce musíme Xperii M4 Aqua pochválit. Nepřináší nic objevného, přesto nabídne nestárnoucí design, který rozhodně neurazí. Výborně je na tom také kvalita konstrukčního zpracování, stejně tak potěší i hmotnost, která je pocitově na opravdu slušné úrovni. Co se týče barevných variant, na našem trhu se Xperia M4 Aqua prodává v černé, bílé a červeno růžové barvě (Cora).

Displej: HD tentokrát stačí

Displej s úhlopříčkou 5 palců nabídne na svoji kategorii vcelku průměrné rozlišení 1 280 × 720 pixelů, výsledná jemnost 294 pixelů na palec však zaručuje pixely nerušenou podívanou. Velice povedené je také barevné podání, a to vzhledem k IPS technologii zobrazení, problém nenastane ani s viditelností na přímém slunci, a to díky vcelku vysokému jasu a bezproblémově fungujícímu senzoru okolního osvětlení. Hlavně v zimních měsících pak oceníte zvýšenou citlivost displeje, která umožňuje povrch displeje ovládat i v rukavicích, případně jiným předmětem. Tuto funkci stačí povolit v menu nastavení.

Sony Xperia M4 Aqua

Co se týče ergonomie, 5palcový displej je dobře ovladatelný i jednou rukou, pro případné zájemce o nějaký styl usnadnění však máme špatnou zprávu. Xperia M4 Aqua nepodporuje různá zmenšená zobrazení, jako například některá konkurence, na druhou stranu se alespoň můžete spolehnout na miniaplikace, které spustíte z multitaskingového menu. V takovém případě můžete na jedné ploše mít i několik aplikací zároveň.

Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Huawei P8 Lite Lenovo Vibe Z2
Úhlopříčka displeje 5" 5" 5" 5,5"
Rozlišení displeje 1 280 × 720 px 1 920 × 1 080 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 294 ppi 441 ppi 294 ppi 267 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS TFT IPS TFT IPS TFT IPS

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Baterie a výdrž: nudný standard

Výdrž baterie je u nových smartphonů největším problémem, a je jedno, jestli se bavíme o vlajkových lodích za 20 tisíc anebo o levnějších zařízeních. Standardem se stala jednodenní výdrž, každodenní nabíjení se tak pro mnoho uživatelů smartphonů stalo denním chlebem. Sony Xperia M4 Aqua je na tom o trochu lépe, přesto se nejedná o žádný zázrak. To ostatně prozrazuje už kapacita baterie, která činí 2 400 mAh.

Novinka bez problémů vydrží i jeden a půl dne běžné zátěže, a to telefon rozhodně nemusíte nijak zvláště šetřit (několik hovorů, desítka SMS zpráv, 50 minut prohlížení internetu, zapnutá synchronizace na pozadí, pořízení několika desítek fotografií). Vícedenní výdrž je už pak pouze výjimečná a musíte se opravdu snažit, a to přímo pomocí spořícího režimu STAMINA. Tento úsporný režim funguje na principu dočasného vypnutí připojení k Wi-Fi a mobilním datům po čas vypnuté obrazovky, případně potlačení výkonu zařízení (opět samozřejmě za účelem dosažení co nejlepší výdrže).

Sony nezapomnělo ani u Xperie M4 Aqua na režim Ultra STAMINA, který sice výdrž výrazně prodlouží (a to až několikanásobně), ovšem za cenu dostupnosti jen některých funkcí, jako je například telefonování, SMS zprávy, budík a fotoaparát. Připojení k internetu (jak pomocí Wi-Fi, tak i přes mobilní data) je v režimu Ultra STAMINA potlačeno. I tak jsou ale dva dny bez speciálních režimů výdrží, která se vidí málokdy.

Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Xiaomi Mi4 Lenovo Vibe Z2
Stream 7:38 hod. (720p) 7:33 hod. (1 080p) 6:57 hod. (1 080p) 8:18 hod. (720p)
Nabíjení (100 %) 1:44 hod. 1:11 hod. 3:05 hod. 1:59 hod.
Verze OS Android 5.0.2 Lollipop 4.4.2 KitKat 4.4.4 KitKat 4.4.2 KitKat

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Samozřejmě jsme nezapomněli provést ani naše standardizované testy výdrže. Telefon streamoval za pomocí Wi-Fi HD video o rozlišení 720p, v telefonu byla vložena SIM karta přihlášena k síti 3G, aktualizace byly vypnuty a jas displeje byl nastaven na 50 %. Zvuk byl směřován do sluchátek, hlasitost byla nastavena na 50 %. Video bylo přehráváno celkem 7 hodin a 38 minut, což je nadprůměrný výsledek. Potěší také doba nabíjení, na 80 % se Xperia M4 Aqua nabije za 1 hodinu a 19 minut, na 100 % si počkáte o dalších 25 minut déle.

Zvuk: za voděodolnost se platí

Jak již dobře víme, hlasitý reproduktor je umístěn na spodní straně, na opačném boku než primární mikrofon. Toto umístění je rozhodně vhodnější, než v případě umístění reproduktoru na zadní stranu, kdy se jeho výdech může utlumit položením na měkkou podložku, přesto vás ale zvuková stránka příliš nenadchne. Zvukový výstup je totiž krytý speciální membránou, která sice zabraňuje vniknutí kapaliny dovnitř zařízení, ale zároveň eliminuje některé aspekty, které napomáhají kvalitnějšímu výstupu. Zvuk je tedy vcelku průměrný, na poslech přes hlasitý reproduktor pro audiofily to tak rozhodně nebude.

Sony Xperia M4 Aqua

Zvuková reprodukce zní velmi plechově a nevýrazně, v tomto ohledu se od předchozích Xperií ze střední třídy bohužel nijak neliší. Naštěstí mnohem lepší je výstup do sluchátek. Zvuku nechybí hloubky a výšky nejsou příliš výrazné. Stejně tak můžeme pochválit i kvalitu hovoru, hovory jsou nadprůměrně hlasité a také s minimem šumu na pozadí.

Hardware a výkon: slušný potenciál

Uvnitř zařízení nalezneme osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 615 s taktem 1,5 GHz, tomu sekundují 2 GB paměti RAM (po spuštění je k dispozici zhruba polovina). Interní paměť může být 8 nebo 16 GB, záleží na konkrétní verzi, námi testovaná obsahuje 8 GB. Sony Xperia M4 Aqua disponuje operačním systémem 5.0.2 Lollipop, nad ním se nese pouze decentní grafická nadstavba společnosti Sony. Vše spolu hezky ladí, telefon je svižný a na vaše požadavky reaguje bez prodlev. Nezalekne se ani náročnějších 3D her, občasného zaškobrtnutí se dočkáte pouze při stahování notifikační lišty.

Tolik teorie a první dny používání. Menší interní paměť ROM má však za následek to, že po instalaci několika objemově náročnějších aplikací začíná docházet k zásekům. Z interní paměti 8GB varianty jsou totiž dostupné pouze 3 GB (situace je tedy o trochu lepší, než jsme vás informovali na základě informací zahraničních serverů), kupříkladu samotný systém Android 5.0.2 Lollipop z paměti ukousne rovné 4 GB, což je opravdu mnoho. Investice do paměťové karty microSD je tedy prakticky nutností, Xperia M4 Aqua zvládne i karty o velikosti 64 GB.

Výsledky benchmark testů

Provedli jsme také benchmark testy, ty prakticky potvrzují to, co jsme v průběhu testu zjistili. Procesor nabídne velmi slušný potenciál a vzhledem k segmentu, do kterého novinka spadá, se jistě nemá za co stydět, na druhou stranu malá paměť ROM je opravdovým problémem, se kterým musíte počítat ještě před nákupem samotného zařízení. Sony Xperia M4 Aqua sice nabídne možnost přesunutí dat na paměťovou kartu, nefunguje to ale vždy a u všech aplikací. Nejideálnější variantou je tedy ROOT a následné stažení aplikace Link2SD, která umožní použít část paměťové karty jakožto další oddíl pro instalování aplikací. ROOT ovšem není něco, co by zvládl nezkušený uživatel což konečný pohled na 8GB dosti kazí.

Sony Xperia M4 Aqua Honor 6 Huawei P8 Lite Lenovo Vibe Z2
Procesor Qualcomm Snapdragon 615 Huawei Kirin 920 Huawei Kirin 620 Qualcomm Snapdragon 410
Takt procesoru 8×1,5 GHz, 28 nm 8×1,7 GHz, 28 nm 8×1,2 GHz 4×1,2 GHz, 28 nm
Uživatelská paměť 8/16 GB 16/32 GB 16 GB 32 GB
Paměť RAM 2 GB 3 GB 2 GB 2 GB
Paměťové karty microSDHC (max 32 GB) microSDXC (max 128 GB) microSDHC (max 32 GB) ne

Kompletní srovnání naleznete v našem katalogu.

Poznámka pod čarou: 8 GB za 8 000 Kč? Zde společnost Sony opravdu zaváhala. V době, kdy se telefony v segmentu vyšší střední třídy předhánějí v co nejlepší funkční výbavě, zaváhá Sony tam, kde je konečný důsledek asi nejhorší – malá interní paměť nedovolí uživateli instalovat náročné aplikace dle libosti, naopak, uživatelé musí hledat cestičky, jak se k větší paměti dostat. Pouhý nákup paměťové karty nemusí řešit vše, například ne všechny aplikace umožní přesunutí dat na paměťovou kartu. V takovém případě je opravdu dobré rozmyslet se, jestli jste ochotni se omezovat se i přes vcelku vysokou cenu zařízení.

Uživatelské prostředí: ideální kompromis

Sony opět vsadilo na jednoduchou a elegantní grafickou nadstavbu, která nezatěžuje samotný telefon, působí účelně a hlavně přehledně. Všechny posuny po displeji jsou pod hlavičkou vhodně zvolených a odladěných animací, telefon samotný se za celou dobu testování nijak výrazně nezasekl, ani si nevynutil restart. Bonusem pro majitele smartphonů jsou již delší dobu témata, která mění celý vzhled prostředí. Jejich počet se od svého počátku razantně zvýšil, v nabídce tak nalezneme zhruba dvacítku témat + 7 předinstalovaných. Nutno však podotknout, že ne všechny dodatečně stažená schémata jsou zdarma a některá bohužel nejsou zrovna levná (okolo 100 Kč).

Uživatelské prostředí

Celkově je prostředí jinak totožné, jako u všech nových Xperií s operačním systémem Android ve verzi 5.0.2 Lollipop. Opět tu tak máme povedenou notifikační lištu i nové zobrazení multiaskingové nabídky. V menu aplikací nalezneme klasickou boční lištu, ze které můžete nejenom vyhledávat aplikace, ale také je seskupovat pomocí přednastavených podmínek.

Uživatelské prostředí

Celé prostředí je také decentně zahaleno do barev, například každá položka v menu nastavení má svoji vlastní povedenou ikonu. Zaměříme se také na nápomocné funkce, kterými nadstavba od Sony disponuje. Zmíníme například funkci automatického natočení, kdy zařízení pozná, že ležíte a nepřeklopí tedy obraz na šířku. Zajímavá je také možnost automatického pohasínání, kdy Sony zablokuje vypnutí displeje do té doby, dokud se na něho díváte. To samozřejmě není novinka, například telefony značky Samsung nebo LG se touto funkcí chlubí již delší dobu, v případě Sony jde ale o příjemný bonus navíc, který prozatím trochu chyběl.

Uživatelské prostředí

Multimediální funkce: nač si vzpomenete

Základ veškeré zábavy je v podání Sony rozhodně přehrávač hudby s novým názvem Hudba. Tato aplikace pro defaultní přehrávání se zdokonaluje stejně tak, jak se postupem času zdokonalují samotné telefony. Poslední aktualizace na verzi operačního systému Android 5 Lollipop opět grafiku mírně upravila. Rozhodně si ovšem dovolíme tvrdit, že aplikace Hudba (dříve Wallkman) je v současné době jednou z těch vůbec nejlepších, standardně předinstalovaných aplikací pro poslech hudby. Během poslechu hudby máte například možnost aktivovat různá vylepšení zvuku od ClearAudio+ volby (která by měla zvuk reprodukovat zřetelněji) až po manuální ekvalizér hudby. Potěší také některé „vizualizace“ v doprovodu animovaných různobarevných geometrických tvarů, to všechno ale už dobře známe.

Multimediální funkce

S Xperií se nebudete nudit, ani pokud vypnete svoje oblíbené hudební album nebo video. Alternativní možností pro poslech je FM rádio s funkcí RDS, to funguje až po zapojení sluchátek, která slouží jako anténa. Zahrát si můžete také kvalitní (3D) hry, které naleznete v obchodě Google Play, například perfektní Asphalt 8. Telefon nabízí dostatek výkonu, proto se ani při hraní opravdu náročné hry nepozastaví a se všemi současnými hrami si bez problému telefon poradí. I když samozřejmě ne vždy na maximální detaily.

Multimediální funkce

Pro prohlížení vašich fotek a videozáběrů pak poslouží skvělá aplikace s názvem Album. V té si můžete zvolit hned několik typů náhledů, kumulují se v ní jak nahrané videozáběry, tak také vyfocené snímky a stažené obrázky. Všechno je navíc pro větší přehlednost rozděleno do časových bloků. Ruku v ruce s kvalitní aplikací Album jde také jednoduchý editor na základní správu pořízených snímků. Ty můžete následně oříznout, převrátit, zrcadlit, přidat některé efekty, nebo dodat některý ze zajímavých rámečků. I v tomto případě Sony chválíme, na základní úpravy fotografií před odesláním na některou ze sociálních sítí jde o velmi příjemnou pomůcku.

Fotoaparát: chybějící krok

Ještě než se pustíme do hodnocení kvality samotných fotografií, zaměříme se jako obvykle na fotoaparát jako celek, a samozřejmě i na jeho prostředí. Jak již víme, čočka 13Mpx fotoaparátu se nachází na zadní straně v levém rohu, hned vedle čočky se nachází přisvětlovací LED dioda, která bez problémů osvítí prostor na vzdálenost zhruba 2 až 3 metrů. Focení, respektive ostření samotné je opět velmi rychlé, sázet tak doslova můžete jeden snímek za druhým. Kromě běžných voleb, jako je Super auto (který funguje téměř vždy spolehlivě) a Ručně jsou k dispozici i další režimy.

Sony Xperia M4 Aqua

Například režim s Obrazovými efekty (jako například náčrt, nostalgie, kaleidoskop a další) a panorama. Zajímavý je také režim Info-eye (v hledáčku upozorní na budovy, které se nachází před vámi nebo rozpozná víno podle etikety) nebo Efekt AR (rozšířená realita na displeji vašeho mobilního telefonu). Pokračovat můžeme režimem Sound Photo (fotografie se zvukem), Live on YouTube (on-line vysílání videí na YouTube), Rozostřené pozadí a Timeshift burst (možnost vybrat nejlepší snímek ze série). Dobře funguje také režim Zepředu, kdy se do fotografované scény přidá i vaše maličkost, kterou snímá přední kamera pro videohovory.

Prostředí aplikace Fotoaparát

V režimu „Ručně“ můžete dále nastavit velikost snímku (13, 8 Mpx, 3 Mpx a 2 Mpx), samospoušť (10 nebo 2 sekundy), snímání úsměvu, HDR, ISO, a v neposlední řadě také softwarový stabilizátor obrazu. Přímo v nastavení nechybí ani možnost aktivace pomocné funkce Touch Block, která zajistí, že při fotografování pod vodou nebude kapalina dělat žádné problémy.

Pořízení snímky by se daly označit jako vcelku průměrné, fotoaparát si hůře poradí například se snímky za zhoršeného osvětlení, stejně jako s protisvětlem. V případě ideálních světelných podmínek jsou fotografie velice povedené a rozhodně nadprůměrné, jsou ostré po celé ploše a pochválit musíme také věrné barevné podání. Makro snímky lze pořizovat již od zhruba osmi centimetrů, opět musíme pochválit rychlé ostření a pořízení snímků, stejně jako zachycení detailů.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

Videokamera: standardní FullHD

Sony Xperia M4 Aqua samozřejmě umožní také nahrávání libovolně dlouhých videoklipů v rozlišení až 1 920 × 1 080 pixelů, tedy ve FullHD. Na 4K si bohužel musíme nechat zajít chuť, stejně jako na vysokorychlostní záznam. Tak či tak, pořízené videoklipy opět patří k tomu lepšímu, co můžeme ve světě mobilních telefonů spatřit. Kvalitu výsledného záznamu můžete ohodnotit na následujícím příkladu, pro úplnost informací dodáme, že zhruba 20vteřinový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 45 až 50 MB, což je pro toto rozlišení typické. Sony sice nedisponuje optickou stabilizací obrazu, přesto nabídne alespoň tu softwarovou – označovaná je Sony jako Steady Shot, funguje perfektně a naprosto spolehlivě.

Sony Xperia M4 Aqua – testovací video – 1080p, 30 FPS

Navigace: bez ústupků

V Xperii M4 Aqua naleznete jak GPS čip, tak ruskou alternativu v podobě GLONASSu. Nechybí také A-GPS, tou nejdůležitější informací je však rychlost fixace vaší polohy. V případě studeného startu a vypnuté A-GPS dostanete polohu přibližně do 15 vteřin, ve všech ostatních případech je nalezení vaší polohy otázkou několika málo vteřin, a to bez problému i v hustší městské zástavbě. V tomto ohledu tedy žádné problémy nečekejte, Xperia M4 Aqua pohodlně poslouží jako automobilová či turistická navigace. Co se týče mapových podkladů, předinstalovaná je klasická dvojice Google Mapy a Google Navigace, obě aplikace jsou zakomponovány do sebe. Fungují s potřebou on-line připojení, lze si však stáhnout část mapových podkladů pro pozdější procházení. Většina zájemců o plnohodnotnou automobilovou navigaci ale přeci jenom sáhne po některé z off-line alternativ.

Mapy Google

Pokud offline navigaci potřebujete, ale nechcete za ni utrácet peníze, můžeme doporučit aplikaci HERE. Ta nabízí možnost uložení mapových podkladů do zařízení zdarma, a to klidně celého světa. Mapové podklady České republiky zaberou zhruba 370 MB, celá Evropa pak necelých 9,5 GB. Mapy lze samozřejmě stáhnout po částech a nechybí ani český hlas asistentky. Využít můžete i služby elektromagnetického kompasu. To vše zcela zdarma a offline.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Telefonní funkce: přehledně a kvalitně

Samotná aplikace Telefon seskupuje snadné základní nastavení účtů a následný import kontaktů, importovat je můžete samozřejmě také z karty SIM. Pokud máte vaše kontakty zálohované na vašem Gmail účtu, je synchronizace otázkou několika vteřin. Šikovná je také možnost „najít kandidáty na spojení“, kdy telefon prohledá váš seznam kontaktů a duplicitní kontakty navrhne na spojení v jeden kontakt, čímž znatelně ulehčí práci. Přímo do aplikace Telefon je také zabudován záznamník hovorů. Ten můžete aktivovat, namluvit zprávu a v případě, že nebudete dostupní, volanému se vaše zpráva přehraje.

Telefonní funkce

V další záložce najdete klasicky číselník a pod třetí záložkou se nachází seznam oblíbených kontaktů, ty si jednoduše přidáte přetažením z vašeho seznamu. Pod poslední záložkou můžete upravovat skupiny, jako jsou například kolegové, rodina, přátelé a následně jim přiřadit vlastní nastavení. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. Příkladné je také propojení se sociálními sítěmi, například synchronizace kontaktů s Facebookem funguje na výbornou.

Organizační funkce: vše tak, jak má být

Od Sony předinstalovaná aplikace Kalendář se nese v klasickém kancelářském stylu. Více než 60 % plochy zabírají okénka dní kalendáře a zbytek detaily konkrétního dne. Odpadá tak zbytečné nahlížení. U každého dne je navíc tenká linka, podle jejíž zaplněnosti vidíme, zda událost zabírá celý den nebo jen jeho část. Linka je však poměrně tenká. Nové události mají typické možnosti, co mohou obsahovat. Jsou to časová upozornění, poznámky či stupně priority.

Organizační funkce

Velmi dlouhé chvíle nudy ukrátí například aplikace Náčrt. Jedná se o aplikaci/editor zaměřený na ručně psané zápisky s pokročilými možnostmi kreslení. V nástrojích je paleta různých štětců (až deset typů) či barevná paleta stopy umožňující výběr až z šestnácti barev. Stopa může být tenká cca milimetr a tlustá až skoro centimetr. Dále jsou tu graficky různorodé šablony pozadí (mřížky, vertikální čáry, u nichž si můžeme zvolit intenzitu zobrazení – zcela průhledná mřížka až velmi výrazná mřížka).

Kdo si chce ušetřit tvorbu uměleckého díla, může rovnou vložit fotografii a jí pak zkrášlit výběrem z několika desítek emotikonů a obrázků. Novinka nás nepřipraví ani o prohlížení kancelářských dokumentů. Práci s dokumenty obstarává už klasicky program OfficeSuite, se kterým můžete dokumenty editovat, vytvářet a samozřejmě také prohlížet. Mezi další organizační funkce můžeme zařadit budík, stopky a minutku, to vše se stejnou funkčností, na kterou jste u Android produktů zvyklí.

Zprávy a E-mail: k celkové spokojenosti

Aplikaci pro vytváření textových nebo multimediálních zpráv není potřeba představovat, vše zůstalo při starém. Navíc si můžete vybrat jako základní aplikaci pro vytváření a příjem zpráv aplikaci Hangouts, což značně zpřehledňuje práci, pokud Hangouts i tak využíváte pro komunikaci s ostatními uživateli pomocí gmailových účtů. Pro vytváření e-mailových zpráv si pro nás Sony přichystalo aplikaci E-mail, samozřejmě se nezapomnělo na standardní Gmail aplikaci. V tomto ohledu samozřejmě zůstalo vše při starém a vše, (včetně příkladné synchronizace) funguje tak, jak má.

Zprávy a E-mail

V Xperii M4 Aqua nalezneme standardní, od Sony předinstalovanou klávesnici, která za svoji dobu ušla pořádný kus cesty. Klávesnice od Sony je známá svojí uživatelskou přívětivostí, v nastavení můžeme změnit téměř cokoli. Tak například vzhled (tmavý, světlý), přidání symbolů tečky, čárky, ikony mikrofonu pro snadné zadávání textu hlasem nebo například speciální symboly na hlavní obrazovce. Příjemnou funkcí je také možnost naučit telefon vašemu stylu psaní. Stačí, abyste telefon nechali propojit se s aplikací Zprávy, Facebook a Twitter, telefon pak během pár minut (podle zaplněnosti zkoumané aplikace) „převezme“ váš styl vyjadřování. Ze zkušeností můžeme potvrdit, že je tato možnost velice spolehlivá. Pokud by ovšem telefon stále ignoroval některé vaše často používané výrazy, můžete je manuálně přidat do uživatelského slovníku.

Internet: NFC, LTE, bravo!

Datová nabídka se nijak neliší od špičky dnešní doby. Základy v podobě GPRS a EDGE jsou samozřejmostí, M4 Aqua však přidává i technologie HSPA+ (21 Mb/s) a HSUPA (5,76 Mb/s), nezapomnělo se ani na LTE s maximální přenosovou rychlostí 150 Mb/s, navíc s podporou všech tuzemských pásem. Nebylo vynecháno ani Wi-Fi (a/b/g/n/ac) či Bluetooth ve verzi 4.0 (A2DP, LE). Další komunikace s ostatními zařízeními probíhá přes NFC, díky kterému můžete rychle spárovat příslušenství, načítat tagy, posílat rychle soubory dotykem a v neposlední řadě také platit za vaše nákupy. Infraport pro ovládání domácí techniky bohužel chybí.

Google Chrome

Prohlížení internetu si užijete díky standardně předinstalovanému prohlížeči Chrome, standardní Android prohlížeč v telefonu už nehledejte, není ale důvod k panice. Chrome je známý svojí perfektní synchronizací, nejinak je tomu i v případě Xperie M4 Aqua. Svižnost načítání stránek, přibližování i vykreslování je vždy dílem okamžiku.

Závěrečné zhodnocení: odolná kráska, co si nepamatuje

Xperia M4 Aqua rozhodně napravila reputaci ze svého předchůdce, tedy modelu Xperia M2 Aqua, stále se ovšem nemůžeme zbavit dojmu, že něco málo novince chybí. Tím nenarážíme na chybějící aspekty výbavy, která je velmi dobrá, ale spíše dotažení některých vlastností zařízení do zdárného konce.

Sony Xperia M4 Aqua

Plusy jsou jasné, máme tu kvalitně zpracovaný smartphone s líbivým designem z modelové řady OmniBalance, osmijádrový procesor a povedenou grafickou nadstavbu. Potěší i bohatá nabídka multimediálních funkcí, kvalitní IPS panel nebo slot pro paměťové karty. Nehledě na špičkovou konektivitu, která zahrnuje jak NFC, tak také LTE s podporou tuzemských pásem. Asi nejvýraznějším plusem je však voděodolnost a prachuvzdornost dle certifikace IP68, s novinkou si tedy můžete vcelku bez obav také zaplavat.

Na druhou stranu tu jsou ovšem ale mínusy. Tak například vcelku průměrná výdrž baterie, ne zcela odladěný fotoaparát a také použití pouze plastových materiálů na bocích zařízení. Nejzásadnějším problémem je ale interní paměť, respektive to, co je z paměti pro uživatele dostupné. Z celkových 8 GB můžete počítat maximálně se 3 GB, a to se bavíme o smartphonu za 8 000 Kč. Celkově vzato, kvalitu snímků bychom odpustili, stejně jako průměrnou výdrž baterie, u paměti už si ale tak jistí nejsme. Nákup novinky sice doporučit můžeme, důrazně však doporučujeme popřemýšlet o zmíněných nedostatcích ještě před samotným nákupem.

V tomto cenovém segmentu samozřejmě existuje velká konkurence, pojďme se na ni tedy povídat.

Honor 6

Velkým konkurentem je Honor 6, který zaujme cenou okolo 8 000 Kč a velice bohatou funkční výbavou. Za tuto cenu totiž nabídne 5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo osmijádrový procesor Huawei Kirin 920 s taktem 1,7 GHz. Nechybí podpora LTE, Bluetooth 4.0, zamrzí však absence NFC. Tělo je plastové, přesto ale Honor 6 nepatří mezi ošklivé smartphony.

TIP: Recenze Honor 6 – Hardware až na prvním místě

Honor 6

Huawei P8 Lite

Pokud chcete něco málo ušetřit, přesto ale chcete hezký a slušně vybavený smartphone, za cenu 7 000 Kč můžete získat Huawei P8 Lite, který nabídne 5palcový IPS HD displej, osmijádrový procesor a 16 GB interní paměti.

Honor P8 Lite

Lenovo Vibe Z2 a X2

Za stejnou cenu, za jakou se prodává Xperia M4 Aqua lze zakoupit také poměrně zajímavý smartphone Lenovo Vibe Z2. Ten za 8 000 Kč nabídne 5,5palcový IPS HD displej, 2 GB paměti RAM a 32 GB interní paměti. Co se týče procesoru, spolehnout se můžete na čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410. Zamrzí ovšem absence paměťových karet. To stejné platí i o trochu dražším Lenovu Vibe X2, to se ovšem chlubí 5palcovým FullHD IPS displejem, 32GB interní pamětí a luxusním sendvičovým designem. Celkově se navíc jedná o velmi profesionálně zvládnuté zařízení s osmijádrovým procesorem MediaTek.

TIP: Recenzi Lenova Vibe Z2 si můžete přečíst zde.

TIP: Recenzi Lenova Vibe X2 si můžete přečíst zde.

Lenovo Vibe Z2 a X2

Meizu M1 Note

Pokud by se vám hodil větší displej, opravdu velkým konkurentem je jednoznačně Meizu M1 Note, které za zhruba 6 000 Kč nabídne špičkový 5,5palcový FullHD displej s technologií IGZO, osmijádrový procesor MediaTek MT6752 a také 13Mpx fotoaparát. Baterie má kapacitu 3 140 mAh.

TIP: Recenzi Meizu M1 Note si můžete přečíst zde.

Meizu M1 Note

OnePlus One

Jedním z konkurentů by mohlo být například OnePlus One, které za cenu zhruba 8 200 Kč nabídne 5,5palcový FullHD IPS displej, 13Mpx fotoaparát nebo čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz. Těšit se můžete také na grafiku Adreno 330 nebo 3 GB operační paměti. Ta interní pak nabídne v této variantě (za 8 200 Kč) 64 GB. Ve výbavě nechybí ani NFC.

TIP: Recenze OnePlus One – Vlajkové lodě, třeste se

OnePlus One

Xiaomi Mi4

Za cenu okolo 10 000 Kč lze sehnat také Xiaomi Mi4, které nabídne 5palcový FullHD displej, 3 GB paměti RAM nebo 13Mpx fotoaparát. Rámeček zařízení je navíc vyroben z nerezové oceli.

TIP: Recenze Xiaomi Mi4 – Pár kompromisů, ale výborná cena

Xiaomi Mi4

Nokia Lumia 830

Alternativou s Windows Phone 8.1 pak může být Nokia Lumia 830 za zhruba 8 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový HD IPS displej, čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 400 nebo také 10Mpx fotoaparát s Carl Zeiss optikou.

TIP: Recenze Nokia Lumia 830 – Dostupnější vlajková loď

Nokia Lumia 930
sony-xperia-m4-aqua
Klady
  • výjimečná voděodolnost a prachuvzdornost
  • slušný výkon osmijádrového procesoru Snapdragon
  • téměř ideální grafická nadstavba
  • odladěné prostředí Androidu 5 Lollipop
  • kvalitní IPS HD displej
  • podpora paměťových karet microSD
  • kvalita konstrukčního zpracování
  • NFC čip pro snadné spárování
  • podpora tuzemských LTE pásem
  • příjemná hmotnost zařízení
Zápory
  • pouze průměrná výdrž baterie
  • neodladěný fotoaparát
  • pouze plastové bočnice
  • mizivá interní paměť
Diskuze ke článku
mental.disease
Premárnená šanca.
Túto verziu bych úplne odignoroval a počkal na verziu E2333 16GB dual-sim. Ale, že si s ňou dáva Sony načas :(
jojoefekt
Dostupnost a cena 7 195 Kč-7 677 Kč.Vážně?Za sekajici se android,pekáč foták jak to v poslednich letech sony ,,umi,,ve svých telefonech.A do dneška nechápu proč tomu tak je..??Tak to at si nechaj.Mám rád svoje penize.Ted to člověk koupi skoro za osmičku a za rok,rok a pul už to ani v bazaru chtit nebudou.Bohužel osobni Zkušenost xperia.Prostě vyhazování peněz za ty telefony.Za rok už to ma zbytkovou hodnotu.
Carlos
Proc jsou pameti u telefonu 4, 8, 16, 32 GB atp? Mohl by mit telefon take treba 10GB, 15GB, 20 GB, nebo ne? Jak je to? A u pameti RAM je to podobne?
blue.sun
Hm, ktery z konkurentu ma za osm tisic kovove telo a stejny nebo vyssi vykon, ze redakce tak breci nad plastovymi bocnicemi?
Ted tedy pomijim to, ze je to opet klasika od Sony, poloprodukt za cenu elity...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze